UJABB KORI ISMERETEK TÁRA

Ujabb előfizetési felszólitás

az

„UJABB KORI ISMERETEK TÁRA”

czimü

magyar Encyclopaediára (Conservations-Lexicon.)

HAT KÖTETBEN.

Egy-egy kötet előfizetési ára 2 forint 30 kr. pengő pénzben.

Egy nagyobbszerü vállalat, mely nemzeti irodalmunk minden barátjának pártolását igénybe veszi; magyar mű, mellynek egy köz- és magánkönyvtárban sem lehet hiányzania!

Midőn alulirt az „Ujabb kori Ismeretek Tára” kiadásra vállalkozott, az olvasó közönség egy igen érezhető szükségének pótlását tűzte ki czéljául. A nagyszámu, de hazai viszonyaink ferde felfogásában bővelkedő, vagy azokat alig érintő külföldi Encylopadiák nem elégitheték ki közönségünk igényeit. Az 1833-ban befejezett WIGAND-féle „Közhasznu Esmeretek Tára” pedig azon idővel végződött, mely élénkebb nemzeti életünknek csaknem kezdetével esik össze. Minélfogva a közelmult két évtized korszakot alkotó mozgalmainak (a politika, tudomány, müvészet terén) s a bennök szereplett egyéniségek élet- és jellemrajzainak összeállitása által a kiadó épen olly kellemetes, mint hasznos szolgálatot vélt tenni az irodalomban. Más részről a legujabb világesemények előadása, a fontosb mozgató eszmék, találmányok, átalakulások, tudomány s müvészetek haladásai, s az ezek körül fáradozott külföldi személyiségek ismertetése nem csekélyebb érdekkel birhatott olvasó közönségünkre, mellynek azon europai szinvonalról, hova magát felküzdte, nem szabad többé lemaradnia. Az idegen tárgyak gondos kiszemelése által is a külföldi lexiconok özönének akaránk gátot vetni.

Az „Ujabb kori Ismeretek Tárá”-ból eddigelé 5 1/2 kötet jelent meg (A–Sz-ig), a hatodik kötettel, mellynek nyomtatása folyton folyik, az egész munka be leend fejezve. Kiadónak szerencséje volt, hazánk számos elismert irói tekintélyének közremunkálását megnyerni s az eddig öt hatodrészben kész munkáról meggyőződheték az olvasó, hogy ez nem szemfényvesztő vásári portéka, hanem higgadt itélettel irt, maradandó becsü czikkek gyüjteménye, mint ezt komolyabb lapjaink időszakonként ismételve nyilvánosan elismerék. A betüsor szerint közlések alkalmas eszközül szolgálnak arra, hogy általuk ne csak pillanatnyi szükségben segitve legyen, hanem a mélyebb tudvágynak is minden lehető irányban elégtétessék s a nagy közönségnek egy önálló, nem felületes, de mégis könnyed modoru, gyakorlati s tanulságos olvasmány, nyujtassék, melly ismereteket terjesszen, eszméket s szellemet ébresszen s javitson, különösen pedig kitartó kegyelettel nemzeti emlékeink s jeleseink irányában, állapotainkról elfogulatlan nézeteket terjesszen. Jövőnk sejtelme multunk s jelenünk ismeretétől függ.

Alulirt kiadó nem kimélé az áldozatot, hogy a munka ugy beltartalomra, mint külső kiállitásra nézve minden méltó igényeknek megfelelhessen. Külcsin és jutányosság tekintetében az „Ujabb kori Ismeretek Tára” minden hason tárgyu külföldi gyüjteménynyel kiállja a versenyt. Hogy azonban minél nagyobb terjedése biztosittassék, kiadónak van szerencséje kinyilatkoztatni, hogy az „Ujabb kori Ismeretek Tára” hat kötetére, még mielőtt azok teljesen kikerülnének sajtó alól, ezennel uj előfizetést nyit, mégpedig

kötetenként 2 ft. 30 krjával p. p.

Midőn a t. cz. olvasó közönség hazafiui figyelmét e példátlan olcsó árra felhivni bátorkodnám, szabad legyen különösen a hazai s külföldi nevezetes emberek több százra menő életirásai, statistikai és történelmi, politikai s nemzetgazdasági, természettudományi s irodalmi czikkekre figyelmeztetni, mellyek az „Ujabb kori Ismeretek Tára” tartalmát teszik.

Minden kötet 42 sürün nyomtatott ivből áll.

Az előfizetés elfogadtatik minden hiteles könyvárusnál.

Az előfizetés az eddig megjelent kötetekre egyenkint is 2 ft. 30 kr.-val pp. elfogadtatik, és a t. előfizetők a példányokat időnként tetszésök szerint átvehetvén, könnyü módon nehány hónap alatt az egész birtokába juthatnak.

PEST, novemberhó 1854.

HECKENAST G., kiadó

(Barát-tér, kalap-utcza 1. szám.)