Könyvismertetés.

Földtehermentesitési rendszer az 1854. január 16. kelt császári nyiltparancs alapján, melly által Magyarországra nézve, a kitudott urbéri- és tized-kárpótlásnak a jogosítottak számára – minden érdeklett jogainak megóvása mellett, mi módon és melly kútfőkből eszközlendő gyors kiszolgáltatását, nemkülönben a moratorium megszüntetését tárgyazó határozatok állapittatnak meg. Magyarázta Mészáros Károly. Pesten, 1851. Kiadja Heckenast Gusztáv. 8r. 60 lap. Ára fűzve 24 kr. p. p.

* * *

E korszerű munkácska közhasznuságát világosan adja elő a bevezetés, mellyre mi is felhivjuk olvasóink figyelmét.

„A földtehermentesitési viszonyok – mond a szerző – birokállapotunk rendezése, s az urbéri kárpótlás tárgyában minden eddigelé megjelent törvények s rendeleteknek a jelen cs. k. nyiltparancs képezi zárkövét. Siettünk ezt a magyar közbirtokos osztálylyal annál is inkább minélelébb megismertetni s magyarázni, mert legégetőbb s fontos kivánalmaink egyike, a jelen cs. k. nyiltparancs által teljesülésnek indult, a birtokviszonyok rendezésének gyakorlati megoldása t. i. immár munkálatba vétetvén. De nem csak a földbirtokos osztályt, hanem egyaránt érdekel a jelen cs. k. nyiltparancs minden honpolgárt, ki kölcsön, hitelezés, adósság, vagy bármilly az 1848-diki törvények által föl nem mondható tőkék iránti törvényes kielégitésre nézve sikeres lépést kiván tenni, s jogszerű igényének érvényt szerezni. Mert a moratorium megszüntetését tárgyazó határozatok, valamint annak törvényes föltételei, szinte a jelen nagy fontosságu nyiltparancsban foglalván. A mennyiben pedig a zálogos s ősi javak iránti kárpótlásra vonatkozó igények jogszerűsége s az illy igények körüli eljárás szinte a jelen törvény által állapíttatik meg: kétséget nem szenved, hogy nem csak a birák, ügyvédek s illető hatóságok, hanem mindazoknak fölötte érdekükben áll a jelen törvénynyel megismerkedni, kik a társadalomban valamit tényleg, vagy jogilag birnak s reménylenek.”

Ezeket előre bocsátva, meg kell még említenünk, hogy az illető cs. nyiltparancs egyes czikkei szerző által rendszeresen s eléggé világos és értelmes nyelven vannak tárgyalva, ugy hogy szerző méltán nagy olvasó közönségre tarthat számot.

X.