Egy bál Tahiti szigetén.

E sziget a déli tengeren jelenleg Francziaország birtokában van, azelőtt Angliához tartozott. A francziák iparkodnak a vad indus lakóknál Europa miveltséget otthonossá tenni, a miből azután sajátságos vegyülete támad a vad és szelid tarkaságoknak, minőt leir az elmés Pfeiffer Ida, utazónő, egy ottan tartatott tánczvigalomról.

E vigalmat a franczia kormányzó adta s hivatalosak voltak rá a szigetlakók főrendei is; a vad urak és asszonyságok mind családjaikkal együtt.

Némelly vad gavallérok már vitték annyira a dolgot, hogy fehér nadrágot vettek magukra, de egyebet semmit, mások ellenben csak frakkot huztak és aztán egyebet semmit, de volt annyi becsületérzés bennük, hogy a frakk hátulját vették előre, a hogy ez sokkal is czélszerübb. Sokakon azonban a parconak nevezett tollkötényen kivül, semmi más öltözet nem alkalmatlankodott.

Jelen volt maga Pomáré királyné is nagy, csontos, izmos asszonyság, mintegy harminchat éves, arcza szelid és ajkai körül kellemetes, világos kék atlasz ruha volt rajta, drága fekete csipkékkel két sorban, füleiben nagy jázmin virágokat viselt; hajában koszorut, kezében himzett zsebkendőt tartott, s erre az ünnepélyre harisnyát és czipőt huzott; ezeket mind a franczia uralkodótól kapta ajándékba.

Férje legszebb férfi a Tahiti vadmágnások között; franczia tábornoki egyenruhát viselt s elég jól tudott benne mozogni.

A királynő tisztelethölgyei, az ország legelőkelőbb kisasszonyai fehér muszlin rokolyákat viseltek s igen illendően tartották magukat. Tánczoltak is franczia négyest az ottani katonatisztekkel, még pedig hiba nélkül; csak egyedül a lábaik iránt lehetett némi aggodalom, mert ők nem viseltek sem czipőt, sem harisnyát. Az öreg asszonyságok fején europai hölgykalapok voltak, a mi nekik igen furcsán illett.

Asztal előtt a királynő szivarozáshoz fogott: ebédnél pedig mindannyian igen illedelmesen viselték magukat, a vadfejedelmek szépen töltöttek az europai asszonyságok poharaiba, s iparkodtak igen udvariasak lenni, s az egész vigalom közmegelégedéssel és barátságos érzelemcserével végződött.