Tárogató.

– Az ő cs. k. Fensége Hildegard főherczegasszony pártfogása alatt álló pesti bölcsöde napról napra nagyobb méltánylásra talál a dolgozó osztályok szegényebb szülői részéről. Mindig jobban látják által az anyák, kik napjaikat munkában tölteni kénytelenek, minő jótétemények rájok nézve, hogy kisdedeiket az intézetben gondos őrizetre s ápolásra bizhatják. A vagyonosabb osztályok ajándékaikkal, pénzbeli segitséggel emelik az intézetet, ugy hogy az, e részben is szép gyarapodásnak örvend.

– Mint helybeli lapok irják, most egy álomjáró fiatal leány érkezett Pestre orvosi gyógyitás végett, ki jövendölgetései által sokak figyelmét ébreszté fel.

– Ugy látszik, Magyarország már nagyobb mértékben lesz képviselve a müncheni ipartárlaton. A dunai gőzhajótársaság eddig 2000 mázsa iparműnél többet szállitott fölfelé a Dunán, még pedig mint tudva van, dij nélkül, a mi a gőzhajótársaságtól igen szép figyelem az ipar s annak müvelői irányában. Ezenkivül más uton is számos szállitás történhetett München felé. Ha jól tartja magát, még ott is ember lesz a magyar.

– A pesti gőzmalom ollyan jól jövedelmez, hogy most az eddigi öt hengerrendszert még egy hatodikkal fogják szaporitani.

– Az egyidő óta fennálló gőzsütőkből kikerülő kenyeret igen dicsérik, mert jó izű is, olcsó is; a miért a pesti piaczon áruló soroksári kenyérsütő asszonyok nem örömest látják az uj vetélytársat. Kivánatos volna, hogy minél inkább terjedjen e vállalat.

– Budapesten a szőllővirágzása is elmult a nélkül, hogy a szőllővész nyomait észrevették volna.

– A hatóság rendeleténél fogva az uj ingyenfürdők már megnyiltak a Duna két pontján, az aldunasor végein. A szegényebb néposztályok számára nagy jótétemény.

– A hus ára 13 pkrról 12-re szállittatott le.

– Egy hasznos kis munka jelent meg e napokban Müller Emil könyvnyomdájában: „A világtörténet zsebben.” Irta Helfy Ignácz. Rövid czikkekben össze van benne foglalva az egész világ régibb s ujabb története s a 316 lapnyi kötetnek ára csak 50 pkr.

– A nemzeti szinházban most már vasárnapokon sem láthatni eredeti szindarabokat. Mint hétköznap, ugy ekkor is német, franczia forditások járják, a mi onnan van, mert, mint multkor irtuk, az ujabb szinházi rendszabályok miatt drámairóink nagy része visszavette darabjait. Bizony szép kilátások nyilnak! Maholnap ott látjuk hajdani dicsőségükben, ama régi hires tüneményes theátrom-darabokat, a minők: Lumpacivagabundus, A politikus csizmadia, Kakambukihoriformirrodalibilihogyigeminómeni herczeg, Hamupipőke, Ramszamperl és Maxenpfuts stb. Mulatságos lesz annyi bizonyos. – A mellett sürü a panasz, a szinház üressége miatt, s egyik lapunk tárczairója orvosságkereső fájdalmában annyira ment, hogy háromféle szinházi árak behozatalát ajánlja, drágákat, olcsóbbakat s olcsókat. Becsüljük a jó szándékot, de meg kell vallanunk, hogy eddigi előadása által az ajánlott változás célszerüsége felől nem győződhettünk meg, mindazáltal hisszük, hogy e tárgy figyelmet s bővebb megfontolást érdemel. Ha az operai előadások drágábbak volnának a drámaiaknál, azt mindenki természetesnek találná. Egyébiránt nem kell felejteni, hogy most nyár van, s nyáron az illy panaszok évenként megszoktak ujulni. A közönség most vagy nincs itt, vagy arenába jár, a magyarnak pedig nincs arenája Pesten, csak Debreczenben.

– A jégverés ellen kölcsönösen biztositó magyar egyesületnél biztositott folyó é. junius 23-ig 779 fél 972,690 pengő forint értéket; junius 23-kától 30 ig 60 fél 68,750 p. ft. értéket, öszvesen 839 fél biztositott 1,041,440 p. ft. értéket.

– Tolnamegyében, nevezetesen Földváron, f. évi junius 22-kén a vetések, Tolnán pedig ugyanazon hó 29-kén a szőllőhegyek, jégvihar és szélvész által ugyanannyira elpusztultak, hogy a reménylett termések háromnegyed része oda van. Hasonló csapás szerencsétlenité a fertői vidéket Sopronynyal, 8 mérföldnyi kiterjedésre, és Szeniczét Nyitramegyében, mindkettőt szinte junius 29-kén. Ugyanazon elhárithatlan elem által junius 30-kán elveretett Aszód s az egész tájék Gyöngyöstől Hatvanig s a welsi határ Ausztriában f. hó 1-jén. – Biztositsunk!

– Zalamegyében a jégvihar julius 1-jén tizenöt (!) falu határát elverte. Alig volt valami biztositva. Földieim, gondolkozzatok, itt a mentség előttünk a jégkármentesitő intézetekben; miért nem használjuk azt fel?