„A MAGYAR NÉPKÖNYVE”

Előfizetési felhivás

„A MAGYAR NÉPKÖNYVE”

CZIMÜ MUNKÁRA,

mellynek

első füzete május tizenötödikén,

s legfölebb

pesti novemberi vásárig egészen megjelenend.

Tárgyai e népszerü vállalatnak oktató és mulattató elbeszélések, történeti rajzok s értekezések a mezőgazdaság és természettudományok köréből.

Feladatul tűzték kiadók általában a közhasznu ismeretek terjesztését olly alakban, melly mindenkire egyiránt vonzó, s olly modorban, melly mindenkinek egyiránt érthető.

E tekintetben leszünk népszerüek.

Nem hisszük, hogy a nép számára külön irodalmat kelljen föltalálni. Legjobb modor, a mit mindenki megért. Részünkről nem az együgyüségben keressük az egyszerüséget, s a népiest nem a póriasban.

Különös gonddal lesznek kiadók a nép gazdasági érdekeire, főleg a kis gazdaságok czélszerü rendezésére stb. S e rovatra nézve megnyertük a „Gazdasági Lapok” tapasztalt szerkesztőinek folytonos, szives közremunkálását.

Elbeszéléseket következő munkatársainktól közlünk: báró Eötvös József, Erdélyi János, Gyulai Pál, Jókai Mór.

Költeményeket már Arany, Gyulai és Vörösmarty igért. E fölött kezeink közt van Petőfinek több, még kiadatlan becses dala.

A közhasznu ismeretek terjesztésében Érkövy és Török János stb. fognak velünk közremunkálni. Rendes munkatársunk lesz Brassai S. is, az egykori „Vasárnapi Ujság” szerkesztője.

Az egész mű 24 ivre megy. Megjelenik 4 ives füzetekben. Előfizetési ár az egész 6 füzetre csak egy forint pengő, postán küldve 1 forint 30 krajczár pengő pénzben.

Az előfizetési iveket f. é. május 1-ső napjáig beküldetni kérjük.

„A Magyar Népkönyve” kiadó hivatalába,

uri-utcza 8-dik szám alatt,

PESTEN.

Vállalatunk folytatása azon részvéttől függ, mellyel a magyar nép fogadja.

Minden 10 előfizetés után 1 tisztelet példánynyal szolgálunk.

Szerkesztők:

Csengery Antal

és

Kemény Zsigmond.

Kiadó:

Számvald Gyula.

20–(1–3)