Tárogató.

– Tudva lesz már olvasóink előtt ő cs. Felségének azon legmagasabb kegyelmi ténye, miszerint Magyarországon az ostromállapotot megszüntetni elrendelé. Épen húsvét ünnepeire érkezett ez országos örömhir, mellynek jótékony hatását érezni fogja országunkban kicsiny és nagy, s a boldog napok áldása dús jutalma leend e kegyelmi nyilatkozatnak, melly égiek sugallatán fogamzott.

– Midőn olvasóink e lapot kezeikbe veszik, tán ugyanazon perczben nagyszerü ünnepély megy végbe a fővárosi birodalomban, ő cs. kir. Apostoli Felségének menyegzői ünnepélye. Az országok nagyjai, a legfőbb urak diszesitik ez ünnepélyt, de láthatlan alakban ott leend a népek áldása is, melly boldog jövendőt ohajt az ifju uralkodó pár fejére.

– Budapesten hatósági rendeletnél fogva eltiltották az árveréseknél szokásban levő dob használatát. Bizony, már nagyon is sokat doboltak.

– Van még olcsóság! A budai városi község azon tanitóknak, kik a vasárnapi iskolákban a mesterinasokat oktatják, 50, a vallástanitóknak 30 pftot fizet évenként. – A tatai község 365 forintot szánt e czélra minden évre. Itt ugy látszik nagyobb ára van a tudománynak.

– Itt hömpölyög a vén Duna nagy méltóságosan a két testvér főváros között ember emlékezete óta, de hüvös hullámai hiában ingerelték eddig a szegényebb sorsu embert a nyár rekkenő hőségében. Fölépültek minden tavaszszal azok a kevés, de czifra uszodák és Dunafürdők, s elég biztositást nyujtottak ugyan, de olly áron, mellyet a napszámos nem birt meg s ha mégis fáradt tagjai felfrissiteni ohajtá, kénytelen volt olly helyeket fölkeresni, hol vagy a köz illedelmet sértette, vagy pedig a mindig változó vizárnál fogva, változván az elötte legismeretesebb pontok is életveszélynek tenni ki magát. Most, hála a hatóságok gondoskodásának, e bajon is segitve lesz! Ez idén a fel- és aldunasoron szabad fürdők fognak felállittatni, mellyekben kiki ingyen megfürödhetik. Közegészségi szempontból kivánatos, hogy minél számosabban használják. Mert megvagyon irva, hogy az emberi testnek a fürdés épen olly szükséges, mint a plántának az eső.

– Folyó hó 16-ka óta naponként járnak a gőzösök Pest és Bécs között.

– Az ország primása, esztergomi bibornok-érsek ő eminencziája a húsvéti ájtatosságot Budapesten végezte, s ünnepélyes diszmenetben látogatá meg nagypénteken az egyházak szent sirjait. Ugyanakkor a lábmosás szent szertartásában is részesült általa 12 agg.

– Pest városa a szegények számára egy uj ápoló házat szándékozik épiteni 300 személyre, de ugy, hogy ha a szükség kivánja, az épületet nagyobbitani is lehessen.

– Pesten közelebb 12 uj nagy ház készült el, mellynek egy részébe Sz.-György-, más részébe Sz.-Jakab-napkor engedi meg a beköltözést a városi egészségügyi bizottmány.

Nemzeti szinház. Megnyilt a cirkus a nemzeti szinház tőszomszédságában; képzelhetni, hogy uriasabb közönségünk a lovakat és lovon tánczoló félig öltözött nymfákat megy nézni, a nemzeti szinháznak csak a karzat közönsége maradt meg; ugy van; a szegény közönséges emberek keresik a szellemi élvezetet, ők nézik a drámai előadásokat, az ugynevezett értelmes közönséget keressétek abban a nagy akolban, a hol a lovaknak dobolnak. Azt se mondjátok pedig, hogy ez másutt is igy van, mert nincs igy, ugyanaz nap, midőn a lovarda megnyilt, a helybeli német szinház minden zugaiban meg volt telve, minden páholy tele, még a zenekarban is nézők álltak, a magyar szinház pedig üres volt, egyedül a közönség legszegényebb osztályát nem csábitotta el az öreg dob, melly még az előadás kezdetén is ollyan szépen zengett át a szomszédból.

– E héten két bécsi vendégünk volt. Stéger és Csillag Hermanné, mindkettő hazánk szülötte, s most a bécsi közönség kegyencze. Ollyan különösen jött ki hallanunk, mi szépen énekelnek magyarul a bécsi müvészek, s milyen furcsán énekelnek ki olaszul, ki tótul a mi saját szinházunk énekesei és énekesnői. Cseréljünk pipát.