Vidéki hirek.

Baján Szávics Döme köztiszteleti polgármester inditványára állandó magyar szinház fog épittetni részvénytársulat utján.

A szabadkai állandó szinház felépülvén, jövő őszre meg fog nyittatni, melly ünnepélyre pesti szinházunk jelesbjei közül Jókainé és Szentpétery hivattak meg vendégszereplésre.

R.-Komárom kezd épülni romjaiból. A délkeleti oldalon nagyszerü tiszti lakok épittetnek.

Békés-Gyulán Bonyhády Gyula m. elnök ő nsga elnöklete alatt a Kőrös szabályozására részvényes társaság alakult.

Eperjesen az evang. gymnasiumi tanulók az iskolai könyvtár javára Kisfaludy K. „Csalódások” czimü vigjátékát adták elő.

Somogyból egy igen gazdagnak tartott előkelő ur, Csapody Pál e napokban váratlanul eltünt, 100 ezer forint adósságot hagyva maga után, melly fedezve nincs.

Legyen azután vállalkozás és kereskedés! – Szokásban van, hogy a cs. kir. sóházak rendezett üzletü kereskedőknek három hónapra nyitnak hitelt. Nagy-Kanizsán, hazánk egyik élénk kereskedő városában megtörtént ez idén, hogy a három hónapi hitel-idő már letelt, s a kereskedőknek még sem volt kezükben a portéka, mellyet a mohácsi sóhivatalnál számukra annak idejében utnak inditottak. Olly gyönyörüek ott az utak! Érzik azt a bajt nemcsak sóárusok, hanem különösen a gabonaszállitók is, eladók és termesztők egyaránt, epedve várva mindnyájan a vasutat.

Székesfehérvárott márczius 26-án Garay J. hátrahagyott özvegye és árvái segélyére hangversenyt adott. Ez ünnepélyt a köztiszteletü Eltér-Uffer Eliza asszonyság rendezte; kinek is ernyedetlen buzgalmát a legszebb siker koronázta – a szinház tömve volt; – s minden darabot általános tetszéssel fogadtak. A tiszta bevétel körülbelől 350 p ftra megy. Az ünnepély alkalmára Kőrösy Lajos egy lelkes költeményt irt s szavalt el.