LOGO
EU-MIK Közlemények
EU MAGYARORSZÁGI INNOVÁCIÓKÖZVETÍTO KÖZPONTJA - EU-MIK
az EU Innovációközvetíto Központ Hálózatának társult tagja (FEMIRC HUNGARY)

Új honlap a CORDIS-on

Az EU Kutatási és Fejlesztési Információs Szolgálata, a CORDIS új honlapot indított "Az innováció finanszírozása" (Financing Innovation) címmel. Az új honlap célja elsősorban az, hogy információt szolgáltasson egyrészt a kisvállalkozásoknak, másrészt a befektetőknek az innovatív termékek és technológiák megvalósításához szükséges finanszírozási háttér megteremtéséhez.

Az új honlap helye: http://www.cordis.lu/finance/home.html

A "Financing Innovation" tevékenységről bővebb információk az alábbi címen is beszerezhetők:

European Commission
DG XIII - Telecommunications, information market and exploitation of research
Mr. Marc Verlinden
INNOVATION programme
rue Alcide de Gasperi (EUFO)
L-2920 Luxembourg
Fax: +352-430134544
E-mail: marc.verlinden@lux.dg13.cec.be

Forrás: CORDIS adatbázis.


Pályázati felhívás

EU szakértői névjegyzékbe való felvételre

Az Európai Bizottság Egyesített Kutató Központja felhívást tett közzé, melynek értelmében cégek vagy magánszemélyek dokumentációk készítését célzó (szolgáltatási) szerződésekre előzetesen jelentkezhetnek. A Kutató Központ - bírálóként - a beküldött jelentkezések alapján összeállítja azoknak a jelölteknek a listáját, akiknek tender dokumentációt, valamint tender meghívást fog küldeni a megkötendő szerződésekre vonatkozóan.

Ez a lista 1998. május 14-étől számítva három évig lesz érvényben.

A megkötendő szerződések tárgya dokumentumok összeállítása lesz a következő területeken:

- műszaki szövegek, ezek között többnyelvű kézikönyvek, leírások készítése,
- dokumentumok gyors és folyamatos szövegezése (összeállítás és fordítás) sürgősséggel, elsősorban legfeljebb 30 oldal terjedelemben,
- műszaki és tudományos dokumentumok összeállítása digitális formában vagy nyomtatásra kész negatívokon,
- műszaki és tudományos szövegek fordítása (olasz, francia, angol, német, spanyol),
- multimédia dokumentumok készítése az Internetre és CD-ROM-ra,
- elektronikus dokumentumok szövegezése, konvertálása és előállítása (Acrobat, HTML, VRML),
- computerek és telematikai eszközök a kutatásban,
- az Internet, Intranet és Extranet alkalmazások fejlesztése,
- elektronikus kiadói tevékenység az Internet és Intranet alkalmazásokra.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a felhívás az EU Hivatalos Lapjában jelent meg: OJ No S 100, 1998. 05. 26. p. 37.

A közlöny az OMIKK-ban a látogatók részére hozzáférhető, a felhívás szövegének másolatát kérés szerint az EUMIK/FEMIRC Iroda térítésmentesen megküldi.

További információ:

Dr. Buzás Ilona, Tel: 338 4803, vagy
European Commission, Joint Research Centre
Mr. M. Dowell, Institute for Systems, Informatics and Safety (ISIS)
TP 361 I-21020 Ispra (VA)
Tel. +39-332-789251, Fax +39-332-785154
Forrás: CORDIS adatbázis.


Új kiadvány a magyar gazdaságról

Az OMFB és az MTA Világgazdasági Kutató Intézet (VKI) közös kiadványsorozatot indított a magyar gazdasági és műszaki fejlődés aktuális és fontos témáiról. A sorozat első kötete:

Inotai András:

Magyarország, az Európai Unió és a 10 társult ország közötti külkereskedelem jellemzői és új irányzatai 1989-1997

A kiadványt az 1998. júl. 3-án az OMFB-ben tartott sajtótájékoztatón Nyiri Lajos, az OMFB ügyvezető elnöke és a szerző, Inotai András, az MTA VKI igazgatója mutatta be.

Az adatokkal gazdagon illusztrált kötet ismerteti a magyar termelés és külkereskedelem szerkezetének az elmúlt években bekövetkezett változásait, valamint párhuzamba állítja Magyarország, továbbá a térség többi államának fejlődését, kiemelve a magyar sajátosságokat.

A kiadványban elemzett adatok egyértelműen arra utalnak, hogy Magyarország versenyképessége számottevően javult az elmúlt 6-8 évben, termelésének és külkereskedelmének szerkezete jelentősen átalakult és számos területen megelőzte a régió országait. A szerző megállapítása szerint Magyarország a térség legdinamikusabb országává vált, és "strukturálisan kitört a térségből". A következő években kevésbé látványos változásokkal kell számolnunk, amelyek azonban nem kevésbé "aktív, céltudatos és központi szinten koordinált fejlesztési stratégiát" tesznek szükségessé.

A kiadvány OMIKK-ban is megrendelhető.

További információ:
OMIKK Értékesítési Osztály
Tel/Fax: 338-4650


Az európai szabványosítás új megközelítésben

Az Európai Bizottság a közelmúltban fogadta el az európai szabványosításra vonatkozó legújabb jelentést.

Referencia: Report from the Commission on Efficiency and Accountability in European Standardization under the New Approach.

A dokumentum letölthető az EUROPA szerverről az alábbi helyen:

http://europa.eu.int/en/comm/dgiii/publicat/standard/stand_en.pdf

Forrás: CORDIS adatbázis.


NETI Hírek

1. Austrian Research Centers (ARC - Seibersdorf) budapesti képviselete

Az ausztriai seibersdorfi kutatóközpont (ARC) 1998-ban egy képviseleti irodát nyitott Budapesten a Nemzetközi Technológiai Intézet (NETI) székházában.

Az iroda feladata, hogy az ARC termék- és szolgáltatási kínálatát, súlyponttal a bio- és környezetvédelmi technológiákra és szolgáltatásokra, bemutassa a magyar innovációs vállalkozások és intézmények számára és támogassa a K+F kapcsolatok létrehozását a két ország között kooperációs projektek formájában.

A képviseleti iroda vezetője:

Turanitz Károly
Budapest VI. Munkácsy Mihály u. 16.
Levélcím: NETI - ARC képviselet
1398 Budapest Pf. 570
Tel: 301-2078, Fax: 332-3774
E-Mail: turanitz@mail.neti.hu

Az ARC többek között a következő aktuális projektekben keres magyar partnereket:

Lysimeter

Az Osztrák Seibersdorf Kutató Központ saját környezetvédelmi kutatásaira támaszkodva know-how átadást és együttműködést kínál környezetvédelmi talajminőség figyelő rendszerek tervezéséhez, felállításához és működtetéséhez. A talaj minőségét, a belekerült szennyeződések koncentrációját, vándorlását és lebomlását nagyobb blokkokban vizsgáló “Lysimeter” (sok szenzoros “Lebomlás-mérő”) rendszerrel már széles körű tapasztalatokat nyertek mind a talaj, mind a szennyeződés milyenségének, állapotának és kockázatának meghatározására és előjelzésére vonatkozóan. Környezetvédelemben érintetett kutatóintézeti vagy ipari partnerek érdeklődését várják.

Environmental quality assessment

Osztrák kutató intézet régóta halmozódó tapasztalattal rendelkezik környezetvédelmi minőség és kockázat értékelésben. Bio-figyelést is tartalmazó környezetvédelmi figyelő (monitoring) rendszerek tervezését, felállítását, üzemeltetését és adat-elemzését kínálja. Rendszere “multidiszciplináris” elven működik, az érzékelés kiterjed a gáznemű szennyeződésekre, szerves (pl. növényvédő szerek, rovarirtók) és szervetlen (pl. nehézfémek) szennyeződésekre. Különösen alkalmas ipari területek, városi zónák környezetvédelmi felügyeletére, valamint úgynevezett “tiszta területek” háttérfigyelésére. Olyan ipari partnerek érdeklődését várják, amelyek számára fontos tevékenységük tiszta, környezetbarát jellegének igazolása.

In situ remediation of contaminated soils

Elszennyeződött talajok helyszíni megújítására irányuló programhoz keresnek együttműködő ipari vagy kutatóintézeti partnert. A program a nehézfém szennyeződések kémiai adalékok hozzáadásával elért, helyben megkötésére, valamint organikus szeny-nyeződések helyszíni, a talaj termikus kezelésével történő lebontására irányuló kutatásokat tartalmaz. A cél hatásos mentesítési és megújítási technológiák kifejlesztése.

2. A NETI, mint EU-MIK partner ajánlatai:

Kínál:

773 Orvosi készülékek angol gyártója új forgalmazókat, marketing és közös vállalkozási partnereket keres meglévő légzésmérő készülékei számára. A cég jelenlegi választéka:

- Wright Respirometer - széles körben használt készülék felnőttek és gyermekek légzésének általános vagy pontos mérésére altatás vagy intenzív gondozás közben.
- Wright Peak Flow Meter - elterjedt, pontos és kényelmes készülék a kilégzési csúcsáramlás mérésére, amely egyes mellbetegségek diagnózisához és kezeléséhez alapvető fontosságú.
- Pocket Peak Flow Meter - egy olcsó és könnyen használható, kicsiny és pontos mérő a kilégzési csúcsáramlás napi ellenőrzésére klinikán kívül is, például otthon.

A cég gyárt még elektronikus légzésfigyelőket és érzékelőket, valamint biopszia kapszulákat.

764 Román cég kínálja a PILOMET komplex folyékony műtrágyát forgalmazásra, alvállalkozásra vagy közös vállalkozásra. A POLIMET 260 g/liter koncentrációban tartalmaz N, P2, O5, K20 makro elemeket és komplexek formájában Fe, Cu, B, Mn, Co és Mg mikroelemeket.

767 Fűtéstechnológiára specializálódott finn cég alvállalkozási készséget kínál gőz- vagy forró-víz kazános létesítmények építéséhez Oroszországban vagy Kelet-Európában. A cég már jó bevezetettséggel rendelkezik Oroszországban, Fehér-Oroszországban és a balti államokban. Az alvállalkozási készség mellett a cég know-how eladást és közös vállalkozási részvételt is kínál.

768 Angol cég hordozható erőmérő és adatrögzítő rendszert fejlesztett ki vasúti felső áramszedő erőkarakterisztikáinak mérésére. A rendszer számítógépes vezérlőt, folyadékkristályos ernyőt, billentyűzetet, egy csörlő/motor szerkezetet, valamint egy terhelő padot tartalmaz. A csörlő a terhelő padra van szerelve, amely méri az áramszedőben fellépő erőket, miközben fel és le húzza azt. A cég a készüléket eladásra, közös vállalkozásra vagy licencre kínálja.

769 Angol cég újszerű, flexibilis biztonsági kivilágító rendszert kínál. A rendszer nagy fényerejű (3400 lumen) reflektorból és 30 méter hosszú, átlátszó és hajlékony polikarbon csőből áll, amely a reflektor fényétől végig világít. Használható útperemek, kikötők, dokkok éjszaka jól látható jelölésére. A cég licencvevőt, marketing és forgalmazó partnert, valamint gyártási megállapodásokat keres.

Keres:

777 Gyártó cég keres új típusú tápegységet a termékeihez. Lényegében ez a tápegység egy AC - AC adapternek tekinthető, az egyetlen eltérés a hasonló termékektől a megkövetelt magas 10-25 A kimenő áram. Részletesebb specifikáció:

Bemenő adatok:

- Hálózati feszültség változó 180 és 280 VAC között, beleértve a tűréseket.
- Frekvencia változó 45 Hz és 65 Hz között, beleértve a tűréseket.

Kimenő adatok:

- Stabil kimenő feszültség, 220 és 240 VAC között, beleértve a tűréseket.
- Áramfelvétel 10 Amper. Induló áram 22-25 Amper.
- Frekvencia a bemenettől függően.

A kereső cég kész gyártási, közös vállalkozási, licenc és know-how megállapodásra.

779 Kutatók és bányászok egy csoportja újszerű, ritka földfémek oxidjain (REP) alapuló ötvözetet fejlesztett ki és szabadalmaztatott. A REP olyan anyag, amely különféle fémekkel ötvözhető, majd az ötvözetek különféle alkalmazásokhoz formálhatók, mint például gépkocsi katalizátorok. A REP ellenálló az üzemanyagban található katalizátormérgekkel szemben mint az ólom vagy más kopogás-gátlók. Katalizátor hatása csökkenti az olyan gázok kibocsátását mint a szénmonoxid, szénhidrogének, NOx, miközben növeli az oxigén és más elemi összetevők arányát. A REP alkalmazható benzin vagy dieselolaj adalékként, de széntüzelésnél is és gumiabroncsokban is a légszennyezés csökkentésére. Ötvöző anyagként növeli az ötvözet szilárdságát, hőállékonyságát és korrózió-állékonyságát. Az ötvözetek lehetnek vezetők vagy szigetelők is. A terméknek már átfogó dokumentációja van.

A REP hat szabadalommal védett. A fejlesztők partnereket keresnek a technológia kiterjesztéséhez különböző alkalmazási piacokra. Harmadik, független partnerre is szükségük van a teszteléshez különféle felhasználásoknál.

Részletes tájékoztatás: Gödri Csilla

Tel: 301-2030, Fax: 332-3774, E-mail: gcsilla@mail.neti.hu

3. Nemzetközi együttműködés

Az AiF - Arbeitsgemeinschaft industrieller Forschungsvereinigungen (Iparágazati Kutatási Egyesülések Munkaközössége) 1998. őszén ismét megrendezi

a Német-Magyar Innovációs Kooperációk Napját.

Bár az AiF innováció-finanszírozási filozófiáját irodánk működésének kezdete óta igyekszik ismertté tenni, itt összefoglalóan meg kell jegyezzünk  annyit, hogy a német szövetségi kormányzat az AiF révén magas, vissza nem térítendő támogatásban részesíti a megfelelő pályázat formájában megtervezett, nemzetközi kooperációkat.

A rendezvény egy napos, délelőtt előadások hangzanak el a két ország innovációs politikájáról, az ennek alapján a magyar vállalkozások számára kínálkozó lehetőségekről, délután a leendő együttműködések partnereinek személyes tárgyalásaira kerül sor.

Erre az alkalomra ígéretes kooperációs kapcsolatok magyar és német partnervállalatait/intézeteit felkészítjük a nemzetközi együttműködésre jelentkező potenciális partner elképzeléseiből és elvárásaiból, hogy ezen ismeretekkel felvértezve a rendezvény alkalmával folytatandó személyes tárgyalások során ne csupán a bemutatkozási formaságokra, hanem érdemi állásfoglalásokra és konkrét megegyezésekre is sort keríthessenek.

Igyekezetünk arra irányul, hogy egy-egy résztvevő számára több jelentkezőt is meghívjunk a partnerországból, így gyümölcsözőbbé tegyük minden meghívott részvételét is a rendezvényen - egyszersmind belopjuk a tárgyalóasztalok közé a magukat kínáló partnerek közötti válogatás lehető, így az egészséges versenylégkört is.

A rendezvénynek ezúttal nem lesz kötött tematikája. Bármely ágazatból szívesen várjuk a jelentkezőket, és sűrűn szőtt, németországi multiplikációs hálózatunk segítségével mindegyik magyar jelentkező számára igyekszünk minél több német partnert megnyerni a Magyarországra utazásra.

A rendezvény időpontja 1998. október 27. Amennyiben további részletek érdeklik, részt kíván venni a rendezvényen és igényli, hogy németországi kooperációs partnert keressünk vállalata/intézete számára, kérem, értesítse irodánkat.

Levélcím: Jancsó András, c/o NETI
1398 Budapest Pf.570
Tel: (1) 301 2089, (1) 301 2030, Fax: (1) 332 3774
E-mail: jancso@mail.neti.hu