LOGO
EU-MIK Közlemények
EU MAGYARORSZÁGI INNOVÁCIÓKÖZVETÍTŐ KÖZPONTJA - EU-MIK
az EU Innovációközvetítő Központ Hálózatának társult tagja (FEMIRC HUNGARY)

 

3. Európai Unió-Közép Európa Információs Társadalom Fórum

(Third EU/CEEC Information Society Forum)

Október 9-10-én Brüsszelben rendezte meg az EU Bizottsága a közép- és kelet-európai országokkal közös szervezésben az Információs Társadalomról szóló fórum sorozatának utolsó eseményét. A munkacsoportok vezetői (Magyarország képviseletében Dr. Lotz Károly miniszter) beszámoltak a korábbi fórumokon kidolgozott munkaprogram végrehajtásáról. Az előadók felvázolhatták a legfontosabb tennivalókat.

A Fórum megállapította, hogy alapvető érdek a térség országainak bevonása az „IT" európai és globális építésébe és erre ajánlásokat fogalmazott meg, pl.: a PHARE programban való szerepeltetésről. A magyar küldöttség tagja volt többek között Nyiri Lajos, az OMFB ügyvezető elnöke és a szervezet két elnökhelyettese.

A rendezvényen az EU-MIK konzorcium részéről az OMIKK képviseletében Dr. Herman Ákos főigazgató és Nyerges Gyula, EU-MIK koordinátor, a TREbAG Kft. képviseletében Kövesd Péter ügyvezető igazgató vett részt. (Dr. Bitó János, az EU MIK konzorcium tag CRA vezetője Lotz miniszter úr főtanácsadójaként volt jelen.)

Magyar cégek az Európai Információtechnológiai Nagydíj várományosai között

A közelmúltban 26 európai ország és Izrael 319 pályázója közül kiválasztották azt a 25 céget, amelyek a leginnovatívabb információtechnológiai terméket fejlesztették ki és amelyek közül a három legjobbnak ez év november 25-én ítélik oda az Európai Információtechnológiai Nagydíjat. A döntobe jutott 25 cég között - amelyek teljesítményükért jutalomképpen 5.000 ECU-t kaptak - három magyar vállalkozás is van, amelyek adatait örömmel közöljük Hírlevelünk hasábjain. Az Európai Információtechnológiai Nagydíj 25-ös döntőjébe tehát a következő három magyar cég jutott:

Cygron K+F Kft.

6701 Szeged, Deák F. u. 23.

Vezető: Somlai Norbert

Graphisoft K+F Rt.

1439 Budapest, Pf.: 723.

Vezető: Bojár Gábor

Recognita Rt.

1251 Budapest, Pf.: 55.

Vezető: Reisch György

 

A három magyar vállalkozásnak az információtechnológia fejlesztésben elért kiváló eredményeikért ezúton is gratulálunk és további jó munkát és sok sikert kívánunk.

NETI/MTTK mint EU MIK partner ajánlatai:

Kínál:

PULMA Izraeli cég kínál lehetséges forgalmazási és marketing üzleti partnerség számára egy új, nem-behatoló (non-invasive) TCES (Trans Cranial Electro Stimulator) eszközt akut és krónikus fájdalom csillapítására. Klinikai tanulmányok során a kezelt páciensek több mint 60%-a tapasztalta a fájdalomérzet több mint 50%-os csökkenését egy szubjektív skálán. Az eszköz CE engedéllyel rendelkezik. Lehetséges piacok:

- Kórházi részlegek, fájdalomkezelő klinikák, onkológiai osztályok;

- Orvosi rendelők, magán fájdalom-klinikák, hátgerinc klinikák, idősek otthonai stb.;

- Egyéni felhasználások (kezdetben felügyelet mellett).

724 Német intézet fejlesztést folytat kiskereskedelmi csomagolástechnika kialakítására, amely könnyebbé teszi az idősebb korosztályú vásárlók számára a csomagok kinyitását, zárását, a termékek pontosabb adagolását, a feliratok olvashatóságát, stb. A „Gerento Packaging" projekt célja olyan csomagolási tervek és elemek kidolgozása és a kapcsolódó szabványok, illetve jellemzők kifejlesztése, amelyek magas vásárlói elfogadásra találnak a kiskereskedelemben. Az intézet az elért eredményeket, know-how-t kínálja eladásra, valamint más együttműködési lehetőséget is kész megfontolni.

743 Francia cég kínál lézeres technológiát erős igénybevételnek kitett fémfelületek keményítésére. 5 kW teljesítményű, folyamatos CO2 lézer CNC-vezérléssel követi és olvasztja össze a kezelt felületet fúvókából adagolt töltőanyag porával. A por krómnikkellel ötvözött wolframkarbid, de lehetségesek vas vagy kobalt alapú porok is. Az eljárás alkalmazási területei között van az olaj-, a kerámia-, műanyag-, papír-, élelmiszeripar és metallurgiai iparok, valamint az energiaipar. A cég a technológiát megvételre, illetoleg átvételre kínálja.

PARPIN Francia cég kínálja készletben forgalmazható, fából készült falazóblokkjait és épületszerkezeti elemeit, amelyek energiatakarékos épületek gyors és hulladékmentes összeállítását teszik lehetővé. A készlethez tartoznak az alapméret többszörözésével különféle sík és sarok falazóblokkok, padlókeretek és más határoló elemek, küszöbök, szemöldökfák, nyíláskeretek stb. A cég felhasználót, az építoiparban tevékeny fejlesztő partnert, valamint finanszírozó partnert keres.

BALPLA Litván cég kínálja német, norvég vagy finn nyersanyagból készült polietilén padlószonyegeit, papíralapú, mosható, habosított muanyagréteggel bevont tapétáit, szövés nélküli poliészter-textil alapú, habosított műanyaggal rétegezett, átfesthető tapétáit, valamint extrudált PVC profilelemeit és fröccsöntött műanyag termékeit nagyobb volumenben vásárló forgalmazóknak vagy felhasználóknak. A cég ugyancsak eladásra kínál egy komplett, PVC-feldolgozásra alkalmas, dombornyomási lehetőséggel felszerelt „Berstorff" fóliahenger sort.

751 Angol cég ács és famegmunkáló szerszámok új készletét fejlesztette ki mindenféle dőlésszögű illesztéshez, amelyek a „mitre" illesztést automatikusan beállítják mind derékszögű, mind más szögu csatlakozáshoz. A szerszámok lecsökkentik a műveleti időt és minimalizálják az emberi hibát a csatlakozások bemérésénél és leszabásánál. A cég a szerszámokat eladásra és licencre kínálja.

TAT-MR Svéd cég kínálja Quickcut márkanevű csiszolókorongját, amely alkalmas faelemek - forgácslemezek - peremének egyszerű és bonyolult alakzatú megmunkálására úgy, hogy kiküszöböli az utócsiszolás szükségességét, azonnal lakkozható felületet ad. A Quickcut az MR cég nagysebességű PLC vezérlésu gépével együtt meggyorsítja és gazdaságosabbá teszi fa elemek - például bútorlapok, ajtók stb. sorozatgyártását. A cég vevőt keres külön és együtt a csiszolókorongra és a csiszoló gépre.

Keres:

NI-MA észak-írország-i vállalat, amely ezüsttel aktivált szénszűrőket gyárt hajók és lakókocsik hordozható víztisztító készülékeihez, olyan alacsony költségű technikát keres, amellyel megoldható lenne a szurok kimerülésének és a csere szükségességének érzékelése és kijelzése. A szűrők ára 25 USD körül van. Bemutatható megoldást vagy megfelelő szakmai háttérre alapozott fejlesztési javaslatot vár. A megoldás felkínálójával megállapodás szerinti üzleti kapcsolat lehetséges.

727 Angliai vállalkozás keres hatékony és biztos referenciákkal rendelkezo technológiát, amely képes épületek falainak elnedvesedését (felázását) tartósan megszüntetni. Készek licencvásárlásra vagy közös vállalkozásra.

738 Amerikai cég keres olyan európai partnert, amely új termékekkel és technológiákkal rendelkezik, illetőleg ilyeneket fejlesztett ki a következő területeken:

- Új tisztító és fertőtlenítő higiéniai termékek házi használatra;

- Új légtisztító termékek, technológiák (szagelnyomás, párásított baktériumölők);

- Szilikon termékek bútorok ápolására és új anyagok vagy eszközök porrészecskék eltávolítására felületekről és a levegőből.

735 Angliai cég keres olyan bio-regeneráló termékeket, amelyekkel kiegészíthetik jelenlegi, ex-situ eljárásukat szénhidrogénekkel szennyezett talajok kezelésére. Jelenleg is alkalmaznak bizonyos enzimeket, katalizátorokat és organikus anyagokat, de új megoldások után érdeklődnek. Keresnek talajrostáló és keveréses szellőztető üzemet is. A cég vásárlás és licenc után érdeklődik.

740 Angliai bázisú cég keres újszerű és magas minőségű haj és borápoló termékeket. Ugyancsak keres olyan professzionális fodrászokat, akik a számukra tervezett, gyártott és forgalmazott termékválasztékkal kívánnak rendelkezni. A cég mindenféle üzleti kapcsolatban érdekelt.

Részletes tájékoztatást ad a Nemzetközi Technológiai Intézet -ben Gödri Csilla

Tel: 301-2030, Fax: 332-3774, E-mail: gcsilla@mail.neti.hu

Bizottsági vélemény "Az 1996 évi kormányközi konferencia: a Gazdasági és Szociális Bizottság szerepe" tárgyú dokumentumról

(OJ 1997, C 39)

A Régiók Bizottságának véleménye az "Európai innováció első akciótervé"-ről

(OJ 1997, C 244)

A Régiók Bizottságának véleménye a Európai Bizottságnak "A jövő energiája, az energia megújuló forrásai: a Közösség stratégiájának Zöld Könyve" címu tájékoztatójáról

(OJ 1997, C 244)

Bizottsági állásfoglalás az "Egységes közös piac és fogyasztóvédelem: lehetőségek és akadályok" c. dokumentumról

(OJ 1997, C 39)

Technológiafejlesztés és innováció: nemzetközi rendezvények

Innovation, Research and Development, and Intellectual Property Protection

Brüsszel, Belgium, 1997. november 17-21.

Dismantling the Barriers to Global Electronic Commerce

Turku, Finország, 1997. november 19-21.

Creating Revenue from Digital Video Broadcasting (DVB) Services

London, Nagy-Britannia, 1997. november 25-26.

BOBCATSSS '98 - Shaping the Knowledge Society

Budapest, Magyarország, 1998. január 26-28.

IMPACT of Climate Change on Flooding and Sustainable River Management

Wallingford, Nagy-Britannia, 1998. február 26-27.

IDT '98 - Electronic Information

Párizs, Franciaország, 1998. június 9-11.

Új KTF kiadványok

The Socio-Economic Effects of the Channel Tunnel

Office for Official Publications, Luxembourg

ECU 24

Environmental Radioactivity in the Community

European Commission, Joint Research Centre, Ispra

JRC-EMEP Air Pollution Monitoring, Annual Report 1996

European Commission, Joint Research Centre, Ispra

History of European Scientific and Technological Cooperation

Office for Official Publications, Luxembourg

ECU 20

Environment and Immunity, Workshop proceedings

DG XII - Science, research and development

CORDIS focus, No. 95. 1997. október 6.

OMIKK HÍREK

1997. szeptember 17-21. között részt vett az OMIKK kiállítóként a lipcsei Innovációs váráron. A közös magyar standot a német állam bocsátotta térítésmentesen a magyar kis- és középvállalkozások rendelkezésére. A vásáron 15 ország 700 kiállítója volt jelen.

1997. október 6-8. között részt vettünk az AMCHAM EVENT és az INSTITUT EastWest for Studies által rendezett "Kockázati tőke" konferencián, ahol többségében a magyarországi kockázati tőkével foglalkozó társaságok képviseltették magukat.

1997. október 11-12-én került sor az Energiatakarékossági Vándorkiállításra, melyet négy helyszínen rendez meg a Hajdú-Bihar megyei Vállalkozásfejlesztési Központ. A kiállítás fő témái: környezetvédelem, hulladékgazdálkodás és energiagazdálkodás. Az első kiállítás sikeres volt, igen népszerűnek bizonyultak kiadványaink.

1997. október 20-22. között Bükkfürdon szervezett a MTESZ Vas megyei szervezete "INFRA SAVARIA 97"címmel környezetvédelmi konferenciát és szakvásárt. Az OMIKK képviseltette magát a rendezvényen. Egyúttal felvettük a kapcsolatot azokkal a szombathelyi cégekkel, akik a piackutatás során érdeklődtek az OMIKK szolgáltatásai iránt.

 

AZ OMIKK INFOCENTRUM

TOVÁBBRA IS AZ ÉRDEKLŐDŐK RENDELKEZÉSÉRE ÁLL

 

Az OMIKK Infocentrum megnyitásáról, működéséről már az 1996/II. számunkban hírt adtunk. Kiemeltük, hogy az új egység különös hangsúlyt fektet a tudományos-műszaki információkkal együtt a gazdasági információk minél szélesebb körben történő terjesztésére. Felhívtuk a figyelmet a korszerű technikai és információ-forrás háttérre, amely az érdeklődők rendelkezésére áll.

Azóta jelentős fejlesztéseket sikerült megvalósítani mind technikai, mind pedig dokumentációs téren. A technikai fejlesztés keretében 5 db Pentium 120 MHz-es, 48 MB memóriás számítógépet állítottunk üzembe.

Időközben megnyílt az EU Infobase szolgáltatás is, melynek segítségével az Európai Unió kutatás-fejlesztési tevékenységéről, programjairól, pályázati lehetőségekről kaphatnak információt az érdeklődők, de partnerintézményeket is találhat a kutatás-technológiafejlesztés terén tevékenykedő hazai vállalkozó, intézmény vagy szervezet.

Új fejlemény, hogy egyre többen keresik fel az Inforcentrum-ot levélben, vagy e-mail-en is. Foleg a vidéki érdeklődők veszik igénybe ezt a tájékozódási lehetőséget. Adtunk információt számítógépes vírusokkal, energetikai témakörökkel, ablaküveg-bevonatokkal, stb. kapcsolatban, de alumínium-pellet gyártásával foglalkozó cégeket is felkutattunk, és termékmintákat szereztünk be tőlük. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal való együttműködésünk keretében több üzleti információt közvetítettünk amerikai partnereik e-mailes megkeresésével.

A várakozásokkal ellentétben a nyári szabadságolások idején sem volt holtszezon, sőt a forgalom idonként meghaladta az átlagos munkanapokét. Sok érdeklődő jött hozzánk csak azért, mert nem tájékozódott előre a könyvtár zárvatartásáról, de gyakran megtelt a helyiség e-mailező külföldi diákokkal is, különösen a Pepsi-sziget rendezvényei idején.

 

Új kiadványok az EU-INFOBASE-ben

1/ The First Action Plan for Innovation in Europe

Innovation for growth and employment

Luxembourg, Office for Official Publications, 1997. 52 pp.

2/ Inventing Tomorrow

Europe's research at the service of its people

Preliminary guidelines for the Fifth Framework Programme

Luxembourg, Office for Official Publications, 1996. 52 pp.

3/ The Commission's proposal for the 5th Framework Programme (1998-2002)

Luxembourg, Office for Official Publications, 1997. 59 pp.

4/ Information technologies and sciences

IT Research and Development, International cooperation, Summaries of projects, working groups networks and accompanying measures

Luxembourg, Office for Official Publications, 1997. 532 pp.

5/ Institute for Systems, Informatics and Safety, Annual Report '96

Luxembourg, Office for Official Publications, 1997. 91 pp.

6/ Institute for Prospective Technological Studies Annual Report '96

Luxembourg, Office for Official Publications, 1997. 60 pp.

Az OMIKK EU-INFO Hírlevele az Internet hálózaton is elérhető, az OMIKK World Wide Web címlapján (homepage) keresztül. Az OMIKK magyar nyelvű címlapjának hívószáma (URL-je): http://www.omikk.hu/omikk/cimlap.htm A homepage lekérdezésével Önök megismerhetik ill. igénybe vehetik az intézmény különböző szolgáltatásait; a hírlevelek a Digitális könyvtár pont alatt találhatóak.

A szerkesztőség E-mail címe: nyerges@omk.omikk.hu

OMIKK EU-INFO Hírlevél

Kiadja: OMIKK, Informatikai Igazgatóság

Felelős kiadó: Stubnya György

Felelős szerkesztő: dr. Dúzs János,

Szerkesztő: dr. Gerzsó Géza,

A szerkesztőbizottság tagjai: Czeglédi Gyuláné, Gombos László, Novák Lászlóné, Nyerges Gyula

A szerkesztőség címe:

OMIKK, Informatikai Igazgatóság

1088 Budapest, Múzeum u. 17.

Tel: 138-4803, Fax: 138-2232.