Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 16. szám · / · Figyelő · / · Film-figyelő

Hevesy Iván: A szanszuszi malom

A második film, Cserépy Arzén Fredericus Rex-e után, amely Nagy Frigyes alakját viszi filmre. Műfaj-jelzése: "történelmi vígjáték". Nem úgynevezett monumentális történelmi film nagy kulisszákkal és nagy statisztatömegekkel hanem egymással parallel vezetett kedves és derűs történetek serege, amelyek lazán szövődnek egymáshoz és összekötőpontjuk az a Nagy Frigyes, aki elsősorban emberi mivoltában van a nézők elé állítva.

A szanszuszi malom rendezője, Friedrich Zelnik, ügyes és biztoskezű rendező, aki pompásan tudja vezetni a bonyolult és szerteágazó meseszövést, összetartani a sokrétűen gazdag, epizodikusan túlterhelt cselekmény-komplexumot és mozgatni a jellegzetes mellékfigurák seregét. A szanszuszi malom európai Fox-film, a német és amerikai filmstílus érdekes keveredése. A kereszteződés ezúttal jól sikerült, amit nem minden európai Fox-filmre lehet megállapítani. A múlt szezon végén bemutatott Amsterdami zsibárus például a két stílus szintézisét úgy valósította meg, hogy az analitikus német modorban tartott film végére hozzáillesztett egy tipikusan amerikai befejezést. A szanszuszi malomban a stíluskeveredés bensőbb: a cselekmény németes sokrétűségéhez, a játék németes elmélyítéséhez és kidolgozottságához a cselekményvezetés amerikai flottsága, zökkenés nélküli pergése csatlakozik.

Nagy Frigyes megszemélyesítője a filmben ugyanaz, aki a Fredericus Rexben volt: Otto Gebühr. Szuggesztív, beleélésben és beleképzeltetésben tökéletes alakításával újra bebizonyította, hogy egyike a legjobb karakterszínészeknek. Az a színész, aki maga köré tudja sűríteni a jelenetek levegőjét és akármilyen nagy totálban és akármilyen finom, de erőteljes mozdulatával is mindig a figyelem centrumában tud maradni. A mellék-figurák színészei: Jacob Tiedtke, Karl Götz Georg Alexander, Hanni Wiese és Olga Czechova egytől-egyig kitűnő partnereknek bizonyultak, akik nem rontották, hanem teljessé tették ennek a kedves és kedélyes filmtörténetnek meseillúzióját.