Nyugat · / · 1915 · / · 1915. 1. szám · / · FIGYELŐ

Bálint Aladár: Majakovszky Pál
Ajándéka

Majakovszky Pál dr. több mint százötven rézkarcot, fametszetet, litográfiát ajándékozott a Szépművészeti Múzeumnak. Még külföldön is, ahol elég gyakori a gazdag műgyűjtők ajándékozása, még ott is tekintélyes ajándék százötven darabból álló grafikai kollekció, nálunk pedig ahol a Pálffy hagyatéktól eltekintve nem nagyon halmozzák el a múzeumokat a szeretet ily jeleivel, ez az ajándékozás egyenesen eseményszámba vehető.

Majakovszky Pál hivatalánál fogva az államhatalmat a művészethez való minden kapcsolatában a legmagasabb fokon képviseli és mert nálunk a hivatali beosztás a legritkább esetben fut egy sínen az ügyszeretettel és hozzáértéssel, Majakovszky Pálnak a művészethez való szeretete meglepő kivételesen örvendetes valami.

Tudtuk róla már régebben, hogy a modern magyar festőművészek munkáiból egész galériára valót vásárolt össze. Ezzel jó ízlését és áldozatkészségét dokumentálta, a grafikai gyűjtemény elajándékozásával pedig ritka szeretetét.

Az angol, francia, holland grafikai művészet utolsó harminc esztendejének terméséből tevődött össze ez a gyűjtemény, mely nemcsak kvantitatív, hanem kvalitatív nyeresége is a múzeumnak. A kollekció minden egyes darabja az ajándékozó választékos ízlését dicséri, de a múzeumi színvonalon felül több kitűnő művész ritkaság számba menő lapját látjuk viszont és ami majdnem a legfontosabb a múzeum egyes sorozatai teljesebbé váltak.

Nevek: Brangwyn, Bone, Cameron, Burridge, Holroyd, Nicholson, Penell, Roussel, Shannon, Strang, aztán Besnard, Legrand, Legros, Toulouse-Lautrec, Fantin-Latour, Leheutre, Lepčre, Raffaelli, Pissarro, Villon és Bauer M. A., Israels, Jongkind, Rops, Rysselberghe, Toorp és még néhányan.

A grafikai művészet majdnem mindegyik valamire való mesterének neve benne van e felsorolásban. E névsor szemléletessé teszi e gyűjtemény megszerzésével és összeválogatásával járó nagy fáradtságot. Annál dicséretre méltóbb az ajándékozás ténye.