Nyugat · / · 1914 · / · 1914. 7. szám · / · Erdősi Dezső: Az átok

Erdősi Dezső: Az átok
Erdélyi kép két felvonásban
6. jelenet

Szolgabíró: Hallja, Drakula, maga megint a kezünkben van. Én, a járás főszolgabírája tetten értem magát. Most igazán a markomban van. Becsukathatom.

Drakula (vállat von).

Szolgabíró: Eltoloncoltathatom.

Drakula (legyint, vállat von s merészen néz alispánra és szolgabíróra): Hát csak ki vele urak! Mit akarnak megint tőlem? Ösmerem én az urakat! Ha a tekintetes szolgabíró úr valóban el akarna csukatni, ki akarna a határból vitetni, akkor nem tette volna személyesen tiszteletét szerény hajlékomban. Pláne, a nagyságos alispán urat is magával hozta. Nem vagyok én hozzászokva az ilyen előkelő látogatásokhoz. Ha az urak eljöttek hozzám - csendőr nélkül -, akkor az urak akarnak tőlem valamit. Tudom is, hogy mit. Azt a szerződést akarják az urak a néppel aláíratni.

Szolgabíró: No, Drakula, eltalálta. Azt a bányaszerződést meg kell kapnunk. Muszáj. Érti? Magát és a pópát szemeltük ki arra, hogy a népet rávegye a szerződés aláírására. Maguk meg tudják ezt csinálni. Mi?

Drakula (vállat von, gesztikulál).

Alispán: Már mért ne tudná megcsinálni? Hiszen ez a szerződés vagyont, kincset jelent ennek a szegény, elmaradt népnek. Ha megtalálják a szenet és megnyitják a bányát, lesz itt munka, forgalom, pénz, felszökik a telek értéke. Mi csak a javát akarjuk a népnek.

Drakula: Úgy van kérem, ez a nép, hogyha a javát akarják, akkor sem hisz már az uraknak. Harmadéve a tagosításkor elvették a legelőjét. Ez nagyon fáj a népnek. Nincs hol legeltetniök. El köllött adni a marhákat.

Szolgabíró: No, nem is lesz szükségük a marhatartásra, ha a szénbányában dolgoznak.

Drakula (nevet): De hisz itt nincs is szén. Kő van itt a hegyekben, meg agyag. Sohse hallottam, hogy itt szén volna.

Szolgabíró: Persze, te tudod. Te belátsz a föld kérgébe. Hiszen boszorkánymester vagy. Többet tudsz, mint a geológus.

Drakula (nevet): Én csak azt tudom, amit tudok. A geológus is csak ott találhat szenet, ahol van. Ahol nincs, ott csak a tekintetes vármegye találhat szenet, mert az övé a törvény, meg a csendőr. Kinek a seftje ez a szénhistória?

(Alispán, szolgabíró összenéznek, összenevetnek.)

Szolgabíró: Ne lopjuk az időt. Te, Drakula, állj össze a pópával, és írassátok alá a szerződést.

Drakula (hosszas töprengés után): Bajos, nagyon bajos. Még, ha a legelőt nem tagosították volna el az urak, akkor is nagyon bajos lenne. Mert ez a nép itt azt tartja, hogy ha a földjük alatt vájkálnak, akkor a földi manók megijednek, fölfelé húzódnak, elrágják a zab magját, amit vetettek, meg a krumplit, amit ültettek. Azt mondják, a bánya tönkreteszi a termőföldet.

Alispán: Micsoda rettenetesen elmaradt, babonás nép ez!

Drakula: Ez kell, nagyságos alispán úr. Mert másképpen ki bírna az ilyen feketevérű néppel?

Szolgabíró (alispánhoz): Mond valamit! Én öreg közigazgatási róka vagyok, én mondhatom neked, hogy egy kis fortéllyal sokkal jobban lehet ezeket az embereket az állami és társadalmi rend keretében tartani, ha elmaradottak és babonásak. A járásomnak a túlsó felén van egy falu, Dézsmavár, református magyarok laknak benne, akik újságot olvasnak. Nemcsak hogy nem babonásak, de templomba is alig járnak. Tavaly, mikor a főherceg itt vadászott, robotban akartam velük megcsináltatni az utat. Kifogyott az útialap egy krajcárig, diadalkapukat emeltettünk a pénzből, meg egyebekre is kellett. Hát azok az atyafiak hallani sem akartak a robotról, de akadt köztük egy ember, valami Bognár nevezetű, aki rám citálta a vármegyei szabályrendeletet, mely szerint a kívánt robot törvénytelen. Ilyen kutya nép ez a dézsmavári. Isten őrizz, hogy mind ilyen legyen a paraszt. Van ott egy zsidó orvos, az is kitanítja őket. Le is szállíttattam az útiátalányát.

Drakula: No, itt nincs orvos. De nincs is baj.

Szolgabíró: Meg is szeded magad.

Drakula: Az urak se látják kárát, hogy a nép olyan buta.

Alispán (szolgabíróhoz): Undorító, szemtelen fráter.

Szolgabíró: Mit csináljunk? Szükségünk van rá. Ez itt a kolompos, nélküle alig tudnánk boldogulni. (Drakulához.) Hallod-e, te boszorkánymester. Eredj el a pópáért. Aztán majd ha együtt leszünk, tovább diskurálunk.

Drakula: Jó. (El a kapun).