Nyugat · / · 1914 · / · 1914. 4. szám · / · Figyelő

Bálint Aladár: Batthyány Gyula gróf képei

Batthyány Gyula gróf egyszerre mintegy százhúsz képpel, rajzzal mutatkozott be az Ernst-múzeum termeiben. Míg más apródonként, hosszú készülődéssel, fáradságos nekibuzdulással hárítja el a nagy nyilvánosság felé vezető út akadályait, ő egy regényhős lendületével a dolgok kellős közepébe kerül, egy mozdulattal kiontja gazdag fantáziájának, álomlátásának kincseit.

Tegnap még nem tudhattuk, él-e, kicsoda, hova készül? Ma már életének titkos szegletébe tekinthetünk, példátlan termékenysége valósággal kötelez bennünket arra, hogy végigkísérjük azon az úton, amelyet végigálmodott.

Egy csodavilágba, mesekertbe vezet ez az út, kelet színes városai, elmúlt korok emberei rajzanak röpke vonalakkal gyengéd színekkel vászonra, papírlapra rögzített munkáin. Batthyány művészete álomlátás, beletemetkezés egy szivárványos ragyogású mesevilágba.

Ízlése kifinomult, technikája szellemes, de ő maga még félig-meddig az amatőrség határán áll. Amatőr a szó legnemesebbik értelmében, de munkái érték és tartalom tekintetében magasan felette állnak annak, amit általában az amatőrök termelnek. Ma még csak a kívülálló ember érzésével áll a szorosan vett képzőművészeti problémákkal szemben. A világ telve van színnel, csodával. Elkábítják, mámorossá teszik őt a víziói, annyi mindent ki akar fejezni egyszerre, és még nem éli át - talán nem is lehet - energiáinak teljességével mindazt, ami foglalkoztatja. Még nem fest meggyőződésből, bár jóhiszeműsége minden kétséget kizár.

Ez a jóhiszeműség határozott reményt ad arra nézve, hogy ha kivetkezik az idegen hatások tarkabarka köntöséből, ha eljut önmagáig, és erőinek sugallatára nemcsak érinti, hanem végig is szenvedi a művészi teremtés belső fázisait, akkor számottevő érték lesz művészetünkben.

Dekoratív érzéke elsőrangú. Ha a kitűnő Bánffy Miklós gróf egyszer elunná vagy sokallná a díszlettervezés nagy kultúrát megkívánó nehéz munkáját, nem talál festőt, akiben több tehetség, készség lenne arra, hogy helyettesítse őt, mint Batthyány Gyula grófban.