független elektronikus újság

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@cox.net

128. szám
2009. október 5.


MÓRICZ ZSIGMOND
Az is tolvaj (...) aki az emberek bizalmát meglopja.

      
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Amerikai Egyesült Államok

3. MAGYAR FESZTIVÁL
SARASOTA FLORIDA

      Global Friendship rendezésében 2009. október 18-án rendezik meg harmadik alkalommal a magyar fesztivált délelőtt 11 órától este 7–ig.
      Helyszín:Foe Club
      2926 Wilkinson Road, Sarasota, FL 43231
      www.GlobalFriendshipFoundation.org
      www.gffusa.org
      PO BOX 25336,Sarasota, FL 34277
      E-posta: mail@gffusa.org
      Tel: 941/320-8253 Klatyik Erika
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

AMERIKAI MAGYAR ORVOSSZÖVETSÉG KONFERENCIÁJA

      Az Amerikai Magyar Orvosszövetség évi rendes, CME pontokat is biztosító 40. tudományos konferenciáját 2009. október 25. és november 1. között rendezik Sarasota, Floridában.
      Az évi konferenciáról hírek a www.hmaa.org honlapon.
      Filmvetítés, sport és gyermekprogramok várják a résztvevőket.
      
      HAVAS JUDIT EST
      INTÉS AZ ŐRZŐKHÖZ
      Október 27-én este fél 8-kor az Amerikai Magyar Orvosszövetség és a Kossuth Klub közös rendezvénye Havas Judit nívódíjas előadóművész zenés irodalmi estre kerül sor az erdélyi költők és a 90 éve eltávozott Ady Endre verseiből. Közreműködik Presztolásznky András klarinétművész, a Budapest Pops zenekar alapító karmestere.
      Dr. Havas Judit a Magyar Rádió és Televízió műsorain rendszeresen szerepel. Latinovits Zoltán és Dr. Cserés Miklós korábbi tanítványa jelenleg az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen tanít beszédkultúrát. A Duna Televízióban „A vers az, amit mondani kell” címmel szerkeszt állandó műsort.
      Jegy hozzájárulás a Hungarian Medical Association of America (HMAA) magyarországi ösztöndíj alapja javára fizetendő.
      Havas Judit október 24-én Vallomás című estjével Clevelandban, majd Ady estjével Miamiban lép fel.
      Info:havasju@freemail.hu
      The Helmsley Sandcastle Hotel
      1540 Ben Franklin Drive, Lido Beach
      Sarasota, FL 34236
      Tel: 941/388-2181 Fax: 941/388-2655
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

CSORDULTIG MAGYAR PROGRAMJAI

      A magyar kulturális évad keretében a Magyar Kulturális Intézet szervezésében Falusi Marianna a New York-i Neue Galerie Café Sabarsky szalonban lép fel. A Pa-dö-dö magyarországi sztárját Marton Kati „Kilenc magyar, aki megváltoztatta a világot” című könyve ösztönözte Hungarians Got Talents című műsorára.
      Falusi a Cabaret Magyarban is fellép október 20-án.
      http://extremelyhungary.org/events.php?id=32
      http://extremelyhungary.org/cabaret.php
      
      Magyarok Hollywoodban egy héten keresztül New Yorkban a BAMcinématek műsorában 2009. október 7. és október 15. között.
      http://www.bam.org/view.aspx?pid=1534
      Washingtonban National Gallery of Art, keleti szárnyának termében a Magyar Filmszemle legjobb filmjei közül mutatnak be válogatást
      október 3., 10., 11., 17. és 24-én.
      http://www.nga.gov/programs/film/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

NEW YORK-I MAGYAR HÁZ
RENAISSANCE TERV
JÓTÉKONYSÁGI EST

      Befejeződött a New York-i Magyar Ház renoválásának első fázisa, melyet George Pataki volt kormányzó segítségével szerzett, állami támogatásból finanszíroztak. A munkának azonban nincs vége, mert további munkálatok szükségesek, pl. az épület homlokzatának renoválása.
      2009. október 17-én nagyszabású, elegáns a Támogatók Díszvacsorájára kerül sor. A Jótékonysági esten kerül bemutatásra a Renaissance terv. Az est sikere estén a környékbeli magyaroktól remélhetőleg további anyagi támogatást kap majd a Magyar Ház a további építkezésekre.
      E-posta:HungarianHouseNY@gmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KÜLDETÉSEK TALÁLKOZÁSA
JÓZSA JUDIT BÁBA SZILVIA

      “Küldetések találkozása” címmel tartanak találkozót Józsa Judit kerámia művésszel és Bába Szilvia a Magyar Kultúra Alapítvány vezetőjével a New York-i Magyar Házban, a New Brunswicki Amerikai Magyar Alapítványnál és Los Angelesben .
      New Yorkban 2009. október 6-án este 7 órakor
      New Brunswickon október 9. péntek este 7:30 órakor
      Los Angelesben október 11-én vasárnap délután 2 órakor Reed Memorial Könyvtárban.
      
      Józsa Judit, korondi (Erdély) származású kerámiaszobrász szülei, Józsa János és Julianna Európa-szerte ismert, neves keramikus népművészek. Kisplasztikái nem hagyományos korongozással készülnek, hanem az általa kifejlesztett hajtogatással és mintázással. Évente újabb és újabb témákat dolgoz fel, amelyeket a Magyar Kultúra Alapítvány mutat be. Három dimenziós vetített-képes előadása során virtuálisan barangolhatunk a kiállításain, a művésznő kalauzolásával. (www.jozsajudit.hu)
      
      Bába Szilvia a Magyar Kultúra Alapítvány értékesítési vezetője. Az Alapítvány a Budai Várban lévő épületének működtetésével, szervező munkájával a magyar-magyar párbeszédet, a kultúrák és régiók találkozását szolgálja. Ennek jegyében minden évben megrendezik a Magyar Kultúra Napját, a Karikatúra Művészeti Fesztivált, a Budavári Mosolynapokat, a Költészet Napját, a Kárpát-medencei Napokat, a Budavári Mézesnapokat, az Ausztrália Magyar Baráti Köre találkozóit, a Panoráma Világklub eseményeit, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület előadássorozatait, tárlatait; továbbá számos könyvbemutatót, előadói estet, kiállítást és képzést.
      
      A magyar-magyar találkozók célja: otthonról haza. A Magyar Kultúra Alapítvány mindent megtesz azért, hogy a Kárpát-medence és a nyugati- illetve tengeren túli diaszpóra magyar intézményeit, egyházait, folyóiratait, íróit, költőit, tudósait, táncosait, képzőművészeit itthon bemutassa. Magyar barátainknak lehetőséget adnak arra is, hogy az életútjukról, terveikről a hazai érdeklődőket tájékoztassák.
      Bába Szilvia ezeket a lehetőségeket, tevékenységüket fogja az érdeklődőknek bemutatni. (www.mka.hu)
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAJOROS VANILIA KIÁLLÍTÁS

      2009. október 17-ig látható Majoros Vanilia (Valéria) magyar művészettörténész, fotóművész önálló kiállítása Westville Galériában.
      A kiállításon látható képeinek többsége fáról nyomtatott egy példányos monoprintek.
      890 Whalley Ave
      New Haven, CT
      Tel: 203-387-2539
      http://www.westvillegallery.com/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

LEÁNYKÓRUS ERDÉLYBŐL

      A"Tiszta Szív", kovásznai (Erdély) leánykórus 2009. október 13-án, kedden a New York-i Magyar Házban és október 15-én, csütörtökön a Garfield-i Bodnár Gábor cserkészházban tart bemutatót. Mindkét est fél 8-kor kezdődik.
      Szervezők: Garfield-i Cserkészek & Magyar Ház Társas Köre
      Bálintitt Charlie
      Tel:718/445 1975, vagy E-posta:kammereragnes@gmail.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

NÉPRAJZI ELŐADÁSOK
AMERIKAI MAGYAR ALAPÍTVÁNY MÚZEUMA

      A 2009 áprilisában megnyílt és 2010. februárig nyitva tartó Magyar Népművészet kiállításhoz kapcsolódóan 2009 őszén néprajzi előadások lesznek a New Brunswick-i Amerikai Magyar Alapítvány Múzeumában. Az előadások a magyar népművészet kialakulásának kulturális hátterét és szimbólumvilágát mutatják be, társadalmi funkcióját elemzik. A tervezett előadások témakörei:
      A magyar népi kultúra eredete, formái, gyökerei. A népi hitvilág, művészi megnyilvánulások és a jelképvilág. A népi társadalom élete, szokások, ünnepek. Az előadássorozat vezetője dr. Tarján Gábor a bölcsészettudomány doktora, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Magyar Iparművészeti Főiskola tanára, etnográfus, folklorista, számos könyv szerzője. Az első előadás 2009. október 30-án, pénteken este 7:30-kor lesz az Alapítvány előadó termében.
      Patricia Fazekas kurátor
      American Hungarian Foundation
      300 Somerset Street,P.O. Box 1084
      New Brunswick, NJ 08903
      Tel: 732/846-5777
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

56-OS MEGEMLÉKEZÉS NEW BRUNSWICKBAN

      A New Brunswick-i Magyar Egyházak és Szervezetek Bizottsága 2009. október 25-én 2 órakor ünnepséggel emlékezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulójáról a helyi Atléta Klubban (HAAC, 233 Somerset Street).
      Stumpf Mária, a Magyar Amerikai Atléta Klub elnöke és Dr. Sohár István, a New Brunswick-i Magyar Egyházak és Egyesületek Bizottságának elnöke köszönti az ünneplő közönséget. Ünnepi szónok Gáspár György, a New York-i 56-os Bizottság tagja.
      A műsorban szerepelnek a cserkészek, a Vers Hangja Irodalmi Kör, Rozs Ildikó énekművész, zongorán kíséri Martin Néron, a HAAC kórusa, az Életfa együttes, továbbá a Csűrdöngölő táncosai és a HAAC tánccsoportja.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KRISZTUS VÁNDORAI
FILM A REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEKRŐL
PERTH AMBOY-I BEMUTATÓ

      A Debreceni Televízió (DTV) operatőrei és szerkesztői tavaly ősszel egy hónapon keresztül forgattak a keleti parton valamint PA, OH, IL, MI államokban. Céljuk az volt, hogy felkeressék és megörökítsék azokat a magyar református gyülekezeteket, amelyek már különböző okokból megszűntek. Ezzel a hét részes filmmel kívánunk emléket állítani azoknak a lelkészeknek és gyülekezeti tagoknak, akik hűséggel szolgáltak az adott helyen.
      A több mint 300 órás felvételből 7x35 perces film készült, aminek egyik amerikai bemutatója a mi gyülekezetünkben lesz november 1-én 5:00-i kezdettel.
      Hívjuk barátainkat, ismerőseinket a vacsorával egybekötött alkalomra ($10.00), ahol találkozhatunk Széles Tamással a DTV elnökével és Vojtkó Ferenccel, a film szerkesztőjével.
      
      Az elkészült film megvásárolható.
      Még két helyen, Clevelandban október 30-án és Ligonierben november 2-án tartanak filmbemutatót.
      
      Információ: Kocsis Attila lelkész 732/442-7799, attlkcss@hotmail.com
      Hungarian Reformed Church
      331 Kirkland Place Perth Amboy, NJ 08861
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ORVOSI MŰSZEREK MAGYARORSZÁGRA
MÁLTAI LOVAGREND AKCIÓJA

      Orvosi műszerekre és kórházi felszerelésekre indított gyűjtést Megyesy Jenő denveri magyar tiszteletbeli konzul.
      Az adományokat a következő címre kérik küldeni
      Hungarian Knights of Malta, P.O. Box 31136, Bethesda, MD 20824-1136.
      További információ honlapon: http://www.maltai.hu.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KITÜNTETÉS CHARLES GATINAK

      A Magyar Köztársaság New York-i főkonzulátusán Bajnai Gordon kormányfő köszöntötte a 75 éves Charles Gatit, a John Hopkins Egyetem politológus professzorát. A miniszterelnök ebből az alkalomból a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adta át Charles Gátinak tudományos munkája elismeréseként.
      Amerikai Népszava 2009. okt.2.
      www.nepszava.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

SZÜRETI MULATSÁGOK, BÁLOK AMERIKA SZERTE

      HOUSTON , TX
      2009. október 2-án a Walden Country Club
      18100 Walden Forest Drive,
      Humble TX, 77346
      A zenét közkívánatra a budapesti Baki József szolgáltatja.
      E-posta:rlapis@msn.com, Rozsa Lapis , Tel:281-639-4968
      
      
      HUNGARIAN AMERICAN CITIZENS CLUB
      Szüreti Bált rendez 2009. október 10-én, este fél 8-tól.
      A zenét a Horvát trió szolgáltatja..
      95 Port Reading Avenue, Woodbridge, NJ 07095
      Info: : 732-634-9687 , 732-887-9890
      
      SZÉKELY BÁL
      2009. október 17-én este 7 órakor a Wallingfordi Magyar Házban.
      
      CLEVELAND
      VINTNER GÁLA VACSORA
      2009. október 17-én.
      http://www.jcu.edu/language/hunghemu/hunghe7q.htm
      
      
      LOS ANGELES
      2009. október 11-én 12:30-tol a Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház
      12717 York Ave., Hawthorne, CA. 90250
      El Segundo & York, LAX reptér mellett
      Tel:310/355-1475
      www.hungarianreformedla.org
      Magyar ételkülönlegességek. A szórakoztatást Maxim András és Székely Ágnes szolgáltatják. Fellép a Kárpátok néptánc együttes.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

LACI ÉS VILMOS NINCS SZÜKSÉG FELIRATRA
NEW ORLEANS-I FILMFESZTIVÁL
FILM KOVÁCS LÁSZLÓ ÉS ZSIGMOND VILMOS VILÁGHÍRŰ OPERATŐRÖKRŐL

      A dokumentumfilm bemutatására 2009. október 10-én este 5:30-kor Canal Place filmszínházban, melyen részt vesz a film rendezője, producere
      James Chressanthis.
      A két világhírű magyar származású operatőr 1956-ban hagyta el Magyarországot, amikor is a forradalom eseményeiről általuk készített nagy mennyiségű felvétellel együtt menekültek el Ausztria felé. A két operatőr Hollywoodba került, ahol művészetük méltán kapott széleskörű elismerést.
      A filmben egyértelműen kimondják, hogy a "két magyar operatőr" munkássága rányomta bélyegét a Hollywood-i cinematográfia fejlődésére és az Oscar-díjas Zsigmond, de elsősorban Kovács új technikai fogások tömkelegével lényegileg megváltoztatta a filmes paradicsom technikai-művészeti színvonalának elvárásait.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

AZ 1956-OS MAGYAR FORRADALOM A PENTAGONBAN

      1997. március 14-én, a magyar forradalom, az „Operation Safe Haven" és az „Operation Mercy" negyvenedik évfordulóján a Pentagonban rövid, összevont ünnepség keretében emlékeztek meg az Egyesült Államok magas rangú tisztjei és a forradalom után Amerikában letelepedett magyar közösség képviselői. A megemlékezés része volt annak a kiállításnak megnyitása, amely a Pentagon „vasfüggöny" folyosóján a magyar forradalom történetét, céljait, hőseit és az Egyesült Államok fegyveres erőinek magyar menekültekkel kapcsolatos tevékenységét mutatta be. A 2001-es szeptemberi terrortámadás alatt ez a folyosó megsérült, s vele a kiállítás anyaga is.
      
      2009 májusában Pentagon egy másik folyosóján az Egyesült Államok fegyveres erői által országon belül és külföldön végzett humanitárius segélyakciókat ismertető kiállítás nyílt.
      Ennek az újabb kiállításnak a része az „Operation Safe Haven" és az „Operation Mercy" összevont ismertetése is, mely a magyar 1956-os forradalommal is foglalkozik.
      
      
      A The Defense Humanitarian Relief Corridor annak a szerteágazó és széles skálájú tevékenységnek a példája, amellyel az amerikai hadsereg segítette azokat, akiket természeti csapás, környezetkárosodás vagy más körülmények olyan helyzetbe hoztak, amellyel egyedül képtelenek lettek volna megküzdeni. Jelenleg huszonhét olyan emberbaráti akciót ismertet a kiállítás, amelyekben az Egyesült Államok hadseregének kritikus szerepe volt. Ezek közül kiemelkedett a berlini légihíd 1948-ban, az „Operation Safe Haven 1956-1957"
      
      Gereben István megkereste a kiállítás kurátorát és felajánlotta együttműködését 1956-os forradalom történetével, emléktárgyaival való kiegészítéséhez.
      A megnyitóra ez év május 19-én került sor Gates hadügyminiszter beszédében (http://www.defenselink.mil/spee-ches/speech.aspx?spee¬chid=1352) ismertette a kiállítás hátterét, az amerikai katonaság széles körű és jelentős emberbaráti tevékenységét.
      ”1956-ban, miután szovjet tankok és harci repülőgépek ismételten támadást intéztek Budapest ellen, magyar férfiak, nők és gyerekek hosszú sora indult nyugatra, az osztrák határt átlépve. Ma velünk vannak a volt menekültek képviselői, akik részei voltak annak az exodusnak. Sokakat közülük, miután arra kényszerültek, hogy hazájukat elhagyják az Amerikai Fegyveres Erők segítették új hazájukba. Üdvözöljük őket és tisztelettel adózunk azok emlékének, akik megpróbálták Magyarországot megszabadítani a szovjet kommunizmus uralmától.”
      
      A kiállítás része a Department of Defense Humanitarian Relief Efforts állandó kiállításának, ami része a Pentagon túrának. Megtekintése e túrák keretében lehetséges.. A túrán való részvételre előjegyzést a következő web címen lehet igényelni:
      
      pentagon.afis.osd.mil/tour-selection.html
      http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Safe_Haven_(1957)
      http://www.es.hu/print.php?nid=23247
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Ausztria

HAYDN-ÉV

      A Kismartoni Nemzetközi Vonósnégyes-fesztivált 2009. október 16-18. között tartják.. Bécsben negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Joseph Haydn Kamarazenei Versenyt, díjazottainak kismartoni koncertjén a közönségdíjas 4000 eurós díját adják majd át (a díjat az Esterházy Magánalapítvány szponzorálja).
      A rendezvénysorozat középpontja: Magyarország
      
      A vonósnégyes-fesztiválon – többek mellett – Bartók Béla, Ligeti György, Kurtág György, Weiner Leó és más magyar zeneszerzők műveit is megszólaltatják majd. A 2009-es programsorozat keretében, a fesztiválon Esterházy Péter író vesz részt, október 17-én a magyarországi Keller Kvartett lép majd fel.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Bulgária

VÁRNAI FILMFESZTIVÁL

      „Prima Primavera,“ (www.vitanovafilms.com/feature_films_info.php?project_id=4) a magyar-angol-bolgár koprodukcióban készült film-ballada nyerte a Várnai Nemzetközi Filmfesztiválon a Zsűri Különdíját. A film női főszereplője, a bolgár filmsztár, Vesela Kazakova elvitte a Legjobb Női Alakítás díját is sok eddigi trófeája mellé. A „Prima Primaverá“-t, ami egy szellemileg visszamaradott férfi és egy fiatal bűnöző-lány kapcsolatával foglalkozik, az idei Budapesti Filmszemlén mutatták be, ahol Lukács Andort alakításáért a Legjobb Férfi Színész díjával tüntették ki.
      A rendező, Edelényi János, aki öt éven át dolgozott a filmen és ennek kapcsán költözött vissza több évtizedes távollét után Magyarországra, jelenleg a „The Undiscovered Country“ című filmre készül. Korábban a „Tékozló Apa“ című film író-producere volt, amelyet Zsigmond Vilmos rendezett Liv Ulmannal és Michael York-kal a főszerepekben.
      Los Angelesben élő író/rendező, Hules Endre, aki a rendezővel és Salamon Pállal a forgatókönyvet írta, jelenleg a „A halálba táncoltatott leány“ (www.TheMaidenDancedToDeath.com) című filmjét készíti elő magyar-kanadai-szlovén koprodukcióban, amelyet saját forgatókönyvéből rendez Zsigmond Vilmossal az operatőri székben. Korábban többek között az Homage to 1956 produkciójában készült „A Lyukas Zászló“ (Torn From the Flag) című film író-rendezője volt, és több tucat hollywoodi filmben szerepelt, mint színész.
      A „Prima Primavera“ legközelebb a spanyolországi valladolidi nemzetközi filmfesztiválon fog szerepelni októberben.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Magyarország

BRÓDY SÁNDOR-DÍJ – 2009

      A Bródy Sándor-díj idei nyertese Hunčík Péter: Határeset című regénye. Az Alexander Brody által, 1994-ben létrehozott Alapítvány által kiadott díj 350.000 Ft pénzjutalommal jár, s mindig az előző évben kiadott, legjobbnak talált, első kötetes prózaírónak ítélik oda.
      Hunčík könyve egy határ menti szlovákiai magyar kisváros lakóinak etikai, politikai, történeti és hétköznapi problémáktól terhes életét meséli el, több szereplő szemszögéből.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

AMERIGO TOT KIÁLLÍTÁSOK

      Amerigo Tot azaz Tóth Imre 100 évvel ezelőtt szeptember 27-én született Fehérvárcsurgón.
      A centenárium alkalmából országszerte kiállításokat és előadásokat szerveznek. Ha volt valaha Magyarországon igazi szobrász-sztár, akkor a hetvenes-nyolcvanas években Amerigo Tot volt az. Kalandos életúttal a háta mögött először a hatvanas években látogatott vissza Magyarországra, Akkoriban ő és Victor Vasarely testesítette meg a külföldre szakadt világhírű magyar művészt.
      
      A Ludwig múzeum 2009. október 9. és 2010. január 3. között rendezendő Tot kiállításának célja, hogy bemutassa az elfeledett életművet, és felhívja a figyelmet arra, hogy a kultúrát nem csupán megteremteni, hanem ápolni is kell.
      A kiállítás felvillantja Tot legendáit, hazatérésének körülményeit, itthoni fogadtatását és műveinek utóéletét, bemutatja Amerigo Tot szobrászatát, a történelmi kort, amelyben élt és alkotott, valamint megpróbálja mai kontextusba helyezni művészetét.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KÜLHONI MAGYAROK KULTURÁLIS FESZTIVÁLJA

      2009. október 14.-31. között rendezik a Magyar Kultúra Alapítvány támogatásával a művészeti biennálét, zene, operett, opera, képzőművészet és színház kategóriában. Nyugati országokból többek között a németországi Philharmonia Hungarica Vásáry Tamás vezényletével, Roby Lakatos virtuóz hegedűs Belgiumból, Muriel Anderson az USA-ból zene kategóriában, Angliából Bolygó Bálint, Írországból László István képzőművész szerepel.
      http://www.egtajak.com/biennale
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Németország

ESTERHÁZY PÉTER MŰVE LETT AZ ÉV FUTBALLKÖNYVE

      Esterházy Péter Semmi művészet című regényét a 2009. év legjobb futballkönyvének választotta a Német Futballkultúra Akadémia. Az akadémia sport- és kulturális újságíró tagjai által alkotott zsűri indoklása szerint a magyar regényíró művében „a labdajátékot komikus, megható családi sorsként ábrázolja, amivel első rangú ödipuszi prózát teremtett meg”.
      A díjjal ötezer euró jár. Az elismerést három másik kategória díjaival együtt október 2-án gálaműsor keretében adják át Nürnbergben. A Semmi művészet 2008 áprilisában jelent meg Magyarországon a Magvető Kiadónál. Kein Kunst címmel, tavasszal adta ki németül Terézia Mora fordításában a Berlin Verlag könyvkiadó.
http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=4994
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MOHOLY NAGY LÁSZLÓ KIÁLLÍTÁS
FRANKFURT
SCHIRN KUNSTHALLE

      A Schirn Kunsthalle Európa egyik legismertebb kiállítóterme, mely 1986-ban nyílt meg s azóta 180 kiállítást rendezett többek között a Bécsi Art Nouveau, Expresszionizmus, Dada és szürrealizmus, valamint több egyéni pl. Kandinsky, Chagall, Giacometti, Frida Kahlo, Arnold Schönberg, vagy Matisse vagy Yves Klein egyéni kiállításait.
      2009. október 8 és 2010. február 7 között Moholy Nagy László retrospektív kiállításra kerül sor. Moholy a Staatliches Bauhaus tanára volt 1923 és 1928 között Weimarban és Dessauban.
      www.schirn-kunsthalle.de/index.php?lang=en
      http://www.artknowledgenews.com/laszlo-moholy-nagy-retrospective.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Szerbia

KONFERENCIA A DÉLVIDÉKI MAGYARSÁGRÓL
MAGYAR FIATALOK HATÁROK NÉLKÜL ALAPÍTVÁNY

      Önrendelkezés a megmaradásért" címmel 2009. október 23-25. között A rendezvény helyszíne: Szabadka, az Új Városháza nagyterme.
      A konferencián neves hazai es határon túli előadók részvételével a következő témák megvitatására kerül sor:
      • A délvidéki magyar területi autonómia kialakításának lehetőségei
      • A szórványmagyarság személyi elvű önrendelkezésének biztosítása
      • Kárpát-medence szintű közös lépéssorozat
      A rendezvény zárasaképpen a környék nevezetességeinek megtekintésére is sor kerül (Palicsi-tó, Aracsi pusztatemplom, Zentai csata emlékhelye).
      A délvidéki egyetemista fiatalok körében meghirdetett pályázat „ A délvidéki magyar „megoldás” díjkiosztására is sor kerül.
      www.mfhnalap.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Könyv

THE COMPLETE GUIDE TO BEING HUNGARIAN

      2009. októberben az alakuló, könyvkiadással-terjesztéssel foglalkozó új vállalkozás a New Europe Books - www.neweuropebooks.com - Amerikában is kiadja a The Complete Guide to Being Hungarian c. könyvet, amelynek az alcíme: 50 Facts and Facets of Nationhood.
      A könyvet Olchváry Pál 2005-ben fordította az eredeti
      Milyen a magyar ... ?-ból, mely nagy sikert aratott a Budapesten járó turisták körében. Az ötven rövid esszéből álló, mintegy kétszáz oldalas kiadványt a Balassi Bálint Intézet tizenkét szerzője írta. A szócikkek mindegyike a magyar kultúra egy lényeges elemét mutatja be. Olyan vegyes témák kerülnek sorra, mint a népzene, film, politika, porcelán. A szerzők ezeket szakértelemmel és alaposan, de helyenként egy csipetnyi humorral, iróniával mutatják be.
      
      Az angol változat különösen olvasmányos és szórakoztató. Az utóbbi években Olchváry számos neves magyar író munkáját is ültette át angolra /például: Dragomán György, Barnás Ferenc, Pap Károly/.
      A könyvet a New Europe Books adta ki.
      http://www.neweuropebooks.com/
      New Europe Books ,12 Stanton Road, Clinton, CN 06413 USA
      E-posta:info@neweuropebooks.com
      New Europe Books, Magyarország Kismaros H-2623 Nyúl utca 5.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

DOWNTOWN BLUES HALÁSZ PÉTER EMLÉKÉRE
NAJMÁNYI LÁSZLÓ

      A Downtown Blues két hasonló sorsú művész, Halász Péter és a szerző közösen átélt idejéről szól.
      A kommunista diktatúra ragacsos pokláról, az emigráció tudatállapotáról, New York sötét oldaláról, majd az újrakezdésről a rendszerváltozás utáni Magyarország izgága káoszában.
      Mindketten bejártuk a világot, és New Yorkban találtunk otthonra. A rendszerváltás után mindketten Magyarországra jöttünk, hogy befejezzük, amit évtizedekkel azelőtt elkezdtünk.
      Töredékes útinaplóként, kortörténetként, kórtörténetként, költői visszaemlékezésként egyaránt olvasható ez a könyv. Anekdoták, történetek, kommentárok, jegyzetek, 35 év lenyomatai. A legkülönfélébb nációkhoz, hitekhez, meggyőződésekhez tartozó emberek ezreivel találkoztam életem során, közülük kevés volt rendkívüli. Halász Péter egyike volt a néhány különleges embernek, akikkel összehozott a sors.
      Kiadta a Nyitott Könyvműhely Kiadó.
Najmányi László
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

INDUL A BAKTERHÁZ ANGOLUL

      The Rascal of the Railroad Shack
      Megjelenik, Rideg Sándor Indul a bakterház angol nyelvű kiadása Larry Serfozo fordításában az iUniverse kiadó gondozásában.
      http://www.borders.co.uk/book/the-rascal-of-the-railroad-shack-an-adaptation-of-rideg-sandor-novel-the-indul-a-bakterhaz/1662149/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

JÓKAIRÓL ÍRT MONOGRÁFIA JELENT MEG UKRAJNÁBAN

      Jókai Mór életét és munkásságát, valamint a nagy magyar író orosz és ukrán történelmi témájú alkotásait ismertető-elemző monográfia jelent meg orosz nyelven, Ungváron. Az Ukrajnában úttörőnek számító tudományos mű szerzője, Galina Geraszimova Kijevben élő irodalomtörténész, tudományos kutató könyvében elsősorban azokat a motivációkat igyekszik feltárni, amelyek Jókai érdeklődését az orosz témák felé irányították. A szerző a monográfiában meghatározza a magyar író műveinek helyét és szerepét az orosz tematikájú világirodalmi alkotások körében.
      Geraszimova Jókai szövegeinek az orosz történelem tényanyagával történt összevetése nyomán arra a következtetésre jut, hogy meglehetősen hiteles a magyar író által megformált Oroszország-kép. A monográfia rávilágít arra a szerepre is, amelyet a regényíró játszott az orosz irodalom magyarországi népszerűsítésében.
http://ujkonyvpiac.hu/artjump.asp?id=4997
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAROK A NAGYVILÁGBAN
Főszerkesztő:Tanka László

      Világhírű művészek és hírességek, tudósok és neves feltalálók, Nobel- és Oscar-díjasok, üzletemberek és vállalkozók, miniszterelnökök és közismert politikusok, olimpiai és világbajnok sportolók, vagy csak a hétköznapi élet szereplői ők-, akikről e könyv szól. Közös bennük, hogy magyar gyökerekkel rendelkeznek, szülőföldjük - nekik vagy őseiknek- a Kárpát-medence Magyarországa.
      Útra keltek (vagy hajdanán szüleik), olykor azt sem tudván, hová sodorja őket a sors. Menniük kellett, politikai, vallási, egzisztenciális, morális okokból, vagy, mert hajtotta őket a világ felfedezése utáni vágy. A semmiből kezdték újra életüket egy idegen földön, egy idegen kultúrában.
      Most - jelképes értelemben - e könyv által hazatérnek. Élettörténeteikből kiderül: sokan közülük nem csak a magyarság hírnevét öregbítették, hanem a világot is előbbre vitték. Munkásságuk az egyetemes magyar kultúra része.
      Több mint tíz éven át, sok-sok országban egy kis csapat kitartóan gyűjtötte és készítette ezeket az írásokat: mintegy félezer életrajz, több mint félszáz közösség-történet és sok száz szervezet elérhetőségét tartalmazó címtár található gyűjteményünkben.
      A könyv készítői ajánlják mindazoknak , akiknek fontos történelmünk, kultúránk,az összmagyarság ügye.
      
      E-posta: media.mix@chello.hu
      telefonon: /36/ 209-28-00-88
      www.pano-rama.hu
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Folyóirat

GEREBEN ISTVÁN IRÁSA AZ ÉS- BEN

      Király Béla 1983-ban Michael Carlstonnak adott interjújával foglalkozó írás az ÉS 2009. szeptember 4-i számában jelent meg
      http://www.es.hu/?view=doc;23891
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BARTUS LÁSZLÓ CIKKE AZ ÉS-BEN
BESZÉDBŐL HAZUGSÁG

      Az ÉS 2009. szeptember 4-i számában jelent meg Bartus Lászlónak a cikke, mely válaszul született „Beszédből világ - Elemzések, adatok amerikai magyarokról „ kötetről írt recenzióra.
      Az amerikai magyarok körében erősen vitatott felmérésről többek között ezt írja Bartus László a Népszava főszerkesztője:
      "A Papp Z. Attila által végzett, amerikai magyarokról szóló „felmérés" nem létező vizsgálatokon alapuló pletykagyűjtemény, leöntve áltudományos szósszal." ..”Amit eddig csak kocsmában lehetett hallani, mostantól tudományos forrás." –írja Bartus.
      http://WWW.ES.HU/?VIEW=DOC;23890
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Internet

A LOS ANGELES-I FŐKONZULÁTUS PROGRAMJAI

      E-posta: mission.los@kum.hu
      Honlap: www.mfa.gov.hu/cons/los_angeles
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

A NAGYKÖVETSÉG PROGRAMJAI

      http://www.huembwas.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

SZÁZ ÉVES AZ AMERIKAI MAGYAR SZÖVETSÉG

      Az amerikai magyarság érdekében tett több mint száz éves szolgálatát ünnepelte az Amerikai Magyar Szövetség szeptember 26.-án, New Brunswick-ban. A Szövetség az egyik legrégibb és legnagyobb magyar csúcsszervezet Amerikában; az ünnepélyen több mint 250 személy vett reszt.
      
      A Szövetség elnöke, Micheller Attila köszöntötte a közönséget, és beszédében hangsúlyozta, hogy a legnagyobb feladat, amivel az amerikai magyarság jelenleg szembenéz, az hogy egység és együttműködés legyen az amerikai magyar szervezetek között. Balogh Gyula társelnök arra kérte azokat az amerikaiakat, akik szívükön viselik Magyarország sorsát, hogy továbbra is működjenek együtt az ország felvirágoztatása érdekében.
      Beszédében ifj. Koszorús Ferenc azt is említette, hogy a Szövetség azon fáradozik, hogy tájékoztassa az amerikai törvenyhozókat és vélemenyformálókat az amerikai magyarok számára fontos ügyekről, egyebek között a magyar kisebbségek helyzetéről a Magyarországgal szomszédos államokban
      
      Az Amerikai Magyar Szövetség nyilatkozata a szeptember 26.-i megemlékezésről a honlapon olvasható.
      http://www.americanhungarianfederation.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ÚJ ZÉLAND

      Wellingtoni Magyar Fészek Hírmondó
      
      http://homepages.xnet.co.nz/~georgeba/Actualis.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

AUSZTRÁLIAI MAGYAROK

      Új-Dél-Walesi Magyar Szövetség
      http://www.hungarians.org.au
      
      Hungarian Community Centre Melbourne
      http://www.hungariancentre.org.au/en/default.asp
      
      Fiatal Magyarok Szervezete
      http://www.hungarianyouth.org.au/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

HHRF HÍRLEVELE

      A Hungarian Human Rights Foundation legújabb hírleveléből tájékozódhatnak a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről.
      http://www.hhrf.org/hhrf/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BOSTONI ORGONAKONCERTEK, PROGRAMOK

      http://www.karosi.org/calendar_details.php?eid=33
      Four Fathers Énekegyüttes (http://fourfathers.hu)
      bővebb információ a gyülekezet honlapján:
      http://www.refnet.cz/boston
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Obitus

ELHUNYT SULYOK VINCE

      Sulyok Vince Norvégiában élő magyar költő, író, műfordító elhunyt 77 éves korában elhunyt.
      Középbirtokos parasztcsaládban született Ménfőn. Az 1956-os forradalom alatt az egri Népújság főszerkesztője, az Egri és Heves Megyei Forradalmi Tanács tagja. A bukás után külföldre menekült és Norvégiában telepedett le, ahol tanulmányai elvégzése után sikeres pályát futott be, s az oslói Egyetemi Könyvtár főigazgatója lett. Noha a sors rákényszerítette, hogy idegen országban kelljen egzisztenciát teremtenie, emellett sajátos missziónak tekintette az emigrációt: Skandináviában képviselte és népszerűsítette a magyar kultúra értékeit. Mint történész és műfordító nagy szolgálatot tett a magyarságnak. Elkészítette 10 éves munkával a 700 oldalas monográfiáját Magyarország története és művelődése címmel, amelyben objektíven mutatja be az északi népeknek hazánk történelmét, kultúráját. Mint műfordító, költőink tucatjaival ismertette meg a skandináv olvasókat: Petőfi, Illyés, Pilinszky, Kányádi, Weöres, Csoóri, József Attila, stb. Ugyanakkor a legjelentősebb norvég költők, prózaírók alkotásait jelentette meg Magyarországon, mintegy kulturális hidat képezve a két nép kultúrája között. Sulyok Vincének több verseskötete jelent meg nyugaton és Magyarországon is.
      A haláláról ad hírt ez a honlap:
      http://www.menfocsanak.hu/sulyok_vince.htm
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ELHUNYT FEKETE PÁL

      Sarasotai otthonában 84 éves korában elhunyt Fekete Pál mérnök. 1956-ban emigrált az Egyesült Államokba. Egész életében rendületlenül és odaadóan támogatott minden magyar kulturális és jótékony célú ügyet
      Amerikában a Johnson and Johnson vállalatnál dolgozott, közben a Rutgers Egyetem esti kurzusaira is beiratkozott. Ekkor lett egyik alapító tagja a Magyar Diákok a Rutgers Egyetemen nevű szervezetnek, majd 1960-ban az annak munkáját folytató Magyar Öregdiák Szövetség – Bessenyei György Körnek, ahol előadásokat és kiállításokat szervezett.
      A Bessenyei Kör részéről Nagy Károly a következő szavakkal búcsúztatta: „önkéntes magyarság szolgáló munkáját mindig a felelősségtudat, a minőségigény, a megbízhatóság, a baráti közösség iránti szeretet, a magyar nemzet jövője jobbítására törekvő kötelességérzet jellemezte.” .
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

© Nyugati Hírlevél - 2009