stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   Csizek Gabriella - Csoszó Gabriella
Fotográfia és politikai test
(Photographie ? corps politiques) 

 A Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékén tartottuk Budapesten a múlt év tavaszán (2007. április12-13-án) a Photographie ? corps politiques - Photography ? Political Bodies című nemzetközi szimpóziumsorozathoz kapcsolódó hazai konferenciát a francia partnerek kezdeményezésére a Mai Manó Ház és a Kontakt Fotóművészeti Kurzusok szervezésében, a Francia Intézet támogatásával. A koncepció és az elméleti háttér kialakítása Catherine Couanet, François Soulages és Marc Tamisier nevéhez fűződik. Az első előadások 2006 októberében hangzottak el a párizsi Művészettörténeti Intézetben. Ennek a rendezvénynek a tematikáját követve és arra reflektálva szerveznek az együttműködő országok konferenciasorozatot - azt remélve, hogy a különböző megközelítések, a történelmi, politikai és lokális háttér eltérései, illetve az azokból adódó tapasztalatok különbözősége árnyalja és szélesíti a képek politikumáról kialakított gondolatainkat.  
A Budapesten megrendezett konferencia elsősorban gondolati hátteret kívánt teremteni a közönség, a felkért előadók, valamint a művészek számára is, hogy reflektáljanak a kelet-közép-európaiságból adódó történelmi és politikai hátterünk jelenkori, a kortárs művészetre és elméleti diskurzusra gyakorolt hatására, a személyes térben is jelentkező következményeire és az ennek nyomán és okán létrejött művek sajátosságaira is. 2009-ig több országban, többek között Tunéziában, Spanyolországban, Brazíliában, Olaszországban, Szlovákiában, az USA-ban és Nagy-Britanniában kerül megrendezésre a sorozat folytatásaként egy-egy tudományos találkozó. 
A különböző országokban az azonos téma eltérő megközelítéseket és értelmezési tereket alakíthat ki, lehetőséget teremtve az összehasonlításra, a tágabb kontextusban való értelmezésre. 
A konferencia résztvevői voltak (a felszólalások sorrendjében): Francois Sulages, Horányi Attila (akinek a konferencián tartott előadása megjelent a Magyar Műhely 2008. januári számában), Nagy Edina, Peternák Miklós, Hock Bea, Szász Lilla, Várnagy Tibor, El-Hassan Róza, Petrányi Zsolt, Csontó Lajos, Fodor János, Baglyas Erika, Marc Tamisier, Rényi András, Sugár János, Házas Nikoletta, Kékesi Zoltán, Nyikos Júlia (a konferencia egyik társszervezője), Bán András, László Gergő, Barakonyi Szabolcs és Szabó Péter.
A konferencián elhangzott előadások és viták anyagának írott, válogatott, szerkesztett
változatát adjuk közre a következőkben, a hozzájuk tartozó, előadás közben vetített képekre itt többnyire csak hivatkozni tudunk.
 Lettre, 2008 nyári, 69. szám 


Kérjük, küldje el véleményét címünkre: lettre@c3.hu 

 
stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret