stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



Tóth Gábor Ákos
Ezredvégi kalandtúra

Magyarország népe mindig is híres volt arról a leleményéről, hogy jóval több partizánt, ellenállót vagy másképpengondolkodót tudott kiállítani, mint amennyi a valóságban működött. Ebbéli tevékenységében jószerivel olyan tárgyi emlékek sem képesek meggátolni, mint például a szamizdatkiadványok. Pedig a kollektív népi múltidézésnek a névvel-névtelenül publikáló szerzők gondolatain kívül bizony meghatározó része a stikában munkahelyükön gépelő, sokszorosító, fénymásoló kisasszonyok, egyetemista futárok, terjesztők emlékanyaga, amelyre persze ma már senki sem kíváncsi. Az ő ,,cikis" történeteik vagy előkerülnek társasági beszélgetések során vagy nem.
A Szféra - és utóélete - ennek a folyamatnak a mintapéldája. A nyugodtan ,,ősszamizdatnak" nevezhető egyetlen tízes szériát kiállító lap első száma pontosan egy évvel a Beszélő startja előtt jelent meg, s noha önmagát irodalmi kiadványként definiálta, jócskán merített az addig asztalfiókban lapuló társadalompolitikai írásokból is. Lapalapító barátom akkor még egyetemista volt, úgyhogy a kiadás-szerkesztés az én nevemen futott, ami az első időkben meglepően veszélytelennek bizonyult. Legyünk őszinték: fel sem merült bennem, hogy ennek milyen következményei lehetnek. Legyünk még őszintébbek: a kiadvány ,,közéleti funkcióját" akkor még jócskán überolta az a tudat, hogy saját meggyőződésből, saját erőforrásokat felhasználva előállítottunk valamit, ami még nem volt. És akkor még nem említettem azt a motívumot, ami a mostani fiatalokat hajtja egy-egy kalandtúrára, vadvízi evezésre vagy gumiköteles ugrásra a mélységbe. A mi túlélő túránk annyiban különbözött ezektől, hogy a hideglelés elnyújtottabb ,,élményként" jelentkezett, és nem került ilyen sokba.
Ha pedig egészen őszinték akarunk lenni, a kétszeri rendőri figyelmeztetés majdhogynem apropót adott arra, hogy egy antológiával elbúcsúzzunk a Szférától, amelyet bizony akkor már kezdtek elhagyni a szerzők a ,,profibb" módon szerkesztett és előállított Beszélő kedvéért. Nem tudom, hogy mások milyen szájízzel gondolnak vissza a Szférára, ha egyáltalán emlékeznek rá. Innen, húsz év távlatából azokat az olvasókat köszöntöm, akik vették a fáradságot, hogy kéthavonta belelapozzanak az egyébként nehezen lapozható másolatpapír-kötegbe.
 


Kérjük küldje el véleményét címünkre: lettre@c3.hu

http://www.c3.hu/scripta

http://lettre.c3.hu


C3 Alapítvány  c3.hu/scripta/



stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret