stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



MARGARET ATWOOD

A NŐI TEST


"teljesen odavagyok A női test témájáért.
Látom, milyen remekül ír erről a tárgyról... erről az annyi mindent magába foglaló tárgyról"
- levél a Michigan Quarterly Review-ból

1. Egyetértek, ez valóban sokféleképpen értelmezhető tárgy. De mindössze egy van belőle? Nézzünk csak körül, milyen széles skálán mozog! Vegyük például az enyémet!

Reggel felkelek. Ez az én tárgyam pokolian fáj. Vizet engedek rá, némely részeit kefével ledörzsölöm, majd törülközővel szárazra törlöm, behintőporozom és bekrémezem. Betöltöm az üzemanyagot, és már indulhat is a tárgyam, ez az időszerű tárgy, vitatott tárgy, ez az annyi mindent magába foglaló tárgy, döcögő tárgy, az én rövidlátó tárgyam, derékfájásoktól gyötört tárgyam, rossz magaviseletű tárgyam, közönséges tárgyam, meghökkentő tárgyam, öregedő tárgyam, a tárgyam, amire nem érdemes szót vesztegetni, és egyébként sem tud még mindig helyesen írni, a tárgyam több számmal nagyobb kabátjában és viseltes téli csizmájában rohan a járdán, mintha hús és vér lenne, kutatva, hogy mi van a világban, egy avokádó, egy városatya, egy jelző, tárgyam ki van éhezve, mint mindig.

2. A Női Testhez alapvetően a következő tartozékok járnak: harisnyakötő, harisnyatartó, krinolin, ingváll, turnűr, melltartó, mellkendő, alsóing, erényöv, tűsarok, orrgyűrű, fátyol, báránybőr kesztyű, neccharisnya, vállkendő, hajszalag, Vígözvegy, özvegyi fátyol, szűk gyöngysorok, hajcsatok, karperecek, hosszú gyöngysorok, lornyon, boa, fekete kiskosztüm, púderdoboz, sztreccs likra overall szolid betéttel, márkás köntös, flanel hálóing, csipkekombiné, ágy, fej.

3. A Női Test átlátszó műanyagból készül, és áram alá helyezve felgyullad. Gombnyomásra kigyulladnak a különböző rendszerek. A Keringési Rendszerben piros szín jelzi a szívet meg az artériákat, és bíborvörös a vénákat; a Légzőszervek kékek; a Nyirokérrendszer sárga; az Emésztőrendszer zöld, de benne a máj és a vesék zöldeskékek. Az idegek narancssárgára vannak színezve, míg az agy rózsaszín. A csontváz, mint várható, fehér. A Szaporodási Szervek fakultatív tartozékai a Női Testnek, akár ki is vehetők. Bennük vagy van, vagy nincs miniatűr embrió. Ez lehetővé teszi, hogy a szülők döntsenek. Nem áll szándékunkban se megijeszteni, se megsérteni senkit. 4. A férfi azt mondta: Nekem egy ilyen izé nem lesz a házamban. Csak hamis képzeteket ébreszt egy fiatal lányban arról, hogy mi a szép, és akkor az anatómiáról még nem is beszéltünk. Ha ilyen lenne egy igazi nő felépítése, orra esne.

A nő azt felelte: Ha nem engedjük meg neki, hogy a többi lányhoz hasonlóan neki is legyen, hátrányos megkülönböztetésnek érzi majd. Ügyet csinál belőle. Akarni fogja, és maga is olyan szeretne lenni. Az elfojtás szublimáláshoz vezet. Ezt te is nagyon jól tudod.

A férfi azt mondta: Nem csak a hegyes műanyag cicikről van szó, hanem a ruhatáráról is. A ruhatáráról meg arról a hülye férfibabáról, arról a hogyishívjákról, amelyikre rá van ragasztva az alsóneműje.

A nő azt felelte: Jobb ezen túlesni, amíg fiatal. A férfi azt mondta: Rendben, csak ne lássam.

Úgy süvített le a lépcsőn, mintha puskából lőtték volna ki. Anyaszült meztelen volt. A haja le volt vágva, a feje hátratekerve, néhány lábujja hiányzott, és az egész teste csigavonalban ki volt tetoválva bíborvörös tintával. Nekiütődött a cserepes azáleának, egy pillanatra megremegett, mint valami elfuserált angyal, végül elvágódott.

A férfi erre azt mondta: Azt hiszem, most már nincs miért aggódnunk.

5. A Női Testet sok mindenre lehet használni. Volt már ajtón kopogtató, sörbontó, óra ketyegő hassal, használták lámpaburák tartójaként, diótörőnek, csak össze kellett nyomni a rézlábakat, és már jött is ki a dió. Tart fáklyákat, emel a magasba győzelmi koszorúkat, rézszárnyakat növeszt, és neoncsillagok alkotta gyűrűt tart a levegőben; egész épületek nyugszanak márványfején.

Árul autót, sört, borotválkozás utáni arcszeszt, cigarettát és röviditalt; árul fogyókúrás ételeket és gyémántot, és ajzószert apró kristályüvegcsékben. Ez hát az arc, amely már ezernyi terméket dobott a piacra? Naná, hogy ez, de te csak ne fantáziálgass, drágám, ebből a mosolyból tizenkettő egy tucat.

De a Női Test nemcsak árul, hanem őt magát is árulják. Ebbe vagy abba az országba beárad, berepül, jószerivel bevonszolja magát a pénz, az egyik pénzzel tömött öltöny jön a másik után, nem tudván ellenállni azon szőrtelen, alig tizenéves lábak vonzásának. Figyelj csak, te is hozzá akarsz járulni az ország adósságának a csökkentéséhez vagy nem? Hát nincsenek hazafias érzületeid? Na látod, erről van szó. Így kell ezt csinálni, kislány.

A Női Test természeti erőforrás, szerencsére újratermelődő, merthogy olyan gyorsan tönkremegy. Már ezt sem csinálják olyanra, mint régen. Gyenge minőségű egy termék.

6. Egy meg egy az egyenlő egy harmadikkal. A női nemnek nincs szüksége az élvezetre. A páros kötődés jóval erősebb a libáknál. Nem szerelemről, biológiáról van itt szó. Így kerültünk ide mindannyian, lányom.

A csigák másképp csinálják. Azok hermafroditák, és hármasban intézik el.

7. Minden női testben van egy női agy. Ügyes! Működteti a dolgokat. Tűket kell beleszúrni, és bámulatos eredményeket produkál. Régi népszerű dalokat. Rövidzárlatot. Rossz álmokat.

Akárhogy is, minden ilyen agynak két fele van. Ezeket egy vastag vezeték köti össze; idegpályák haladnak az egyiktől a másikig; elektromos információk szikrái cikáznak a kettő között oda-vissza. Mint a fény a hullámokon. Mint egy beszélgetés. Honnan a nő tudása? Onnan, hogy figyel. Odafigyel.

Namármost a férfi agy teljesen más eset. Alig van benne némi összeköttetés. A tér emitt, az idő amott, a zene és az aritmetika pedig szintén a saját elszeparált rekeszeikben. A jobb félteke nem tudja, mit csinál a bal. Bár jól jön a célzásnál, hogy amikor meghúzod a ravaszt, eltaláld a célpontot. Mi a célpont? Ki a célpont? Kit érdekel? Csak a pontos találat számít. Tessék, ilyen a férfi agy. Objektív.

Ezért olyan szomorúak a férfiak, ezért érzik úgy, hogy mindentől el vannak vágva, ezért vélik magukról, hogy olyan árvák, mint akiket sorsukra hagytak korlátok és kötelékek nélkül a nagy űrben. Milyen űrben? - kérdi a nő. Miről beszélsz? A Világegyetem alkotta nagy űrben, válaszolja a férfi, mire a nő azt mondja: ", és kinéz az ablakon, megpróbálja felfogni a hallottakat, de hiába, túl sok minden történik egyszerre, túl sok a zsongás a levelek közt, túl sok hang hallatszik, ezért azt kérdi: Kérsz egy sajtos szendvicset, egy kis tortát, egy csésze teát? És a férfi fogát csikorgatja, mert hát a nő nem érti, így elbaktat, nemcsak hogy egyedül, de Egyedül, tévelyegve a sötétben, tévelyegve a koponyájában, és keresi a másik felet, az ikertársat, akivel teljes egészet alkotna.

Aztán ráeszmél: elvesztette a Női Testet! Nézd, ott ragyog messze előtte a homályban, a teljesség, az érettség ábrándképe, olyan, mint egy hatalmas dinnye, mint egy alma, mint a mell metaforája egy rossz pornóregényben; fénylik, akár egy léggömb, egy ködön áttetsző hold, egy vízben úszó hold, aminek a fénye fel-felizzik a fénygyűrűben.

Kapd el. Tedd lámpásként kivájt sütőtökbe, magas toronyba, táborba, kamrába, házba, szobába. Gyorsan, tegyél rá pórázt, lakatot, láncot, okozz neki fájdalmat, telepítsd le, hogy soha többé ne tudjon megint elszökni tőled.


Észrevételeit, megjegyzéseit kérjük küldje el a következő címre: lettre@c3.hu


     

Tartalomjegyzék [Lettre 25. szám (1997. Nyár)] Kezdőlap

stílus 1 (fehér) stílus 2 (fekete) stílus 3 (epa)

+ betűméret | - betűméret