Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2021/20., máj. 19.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Azokat támogatja, akik számára legnagyobb érték a könyvtári segítség - Oefenen.nl
Nyilvános hozzáférés a kiszolgáltatott felhasználók összekapcsolása céljára - IFLA @ WSIS 2021 (olvasóink szavazatára)
Nehéz súlyú együttműködő - egymást támogatják partnereikkel a Hágai Városi Könyvtárban
Vándorol a konténerkönyvtár - most a Tócóskertben tűnt fel (Debrecen)
Megengedhet-e magának pszichológiai trükköket a könyvtár? - 2. Etikai megfontolások
10 perces nemzetközi könyvtáros #49: Tűnődj el a Fenntartható Fejlődési Célok könyvklub alapításán (olvasóink szavazatára)
Repozitórium, olvasásfejlesztés és kiterjesztett döntési jogosítványok - néhány címszó az új kecskeméti igazgatótól
A nemzeti könyvtár digitalizált dokumentumai a tanárok szolgálatában - 2.0 alapon
Online katalógus használati útmutatója Székesfehérvárról
Több szinten kínál olvasnivalót - gyerekkönyvtár Baján
Tűnődés Szolnokon: megtartsák-e a heti online élő babázó foglalkozást később is?
Meghívó - Digitális örökség és mesterséges intelligencia konferencia
Megkérdeztük: Kihez / hova érdemes szakmai-ügyviteli ügyekben fordulni?
Már építik a japánkertet Gyulán
Mennyire versenyképes a könyvtárak szakmai kínálata?
Óvatosan, de nyitott a szatymazi könyvtár
A könyvtárat is fejlesztik Mezőnyárádon
Könyvtármozi - a szervezők számadása
Muzeális könyvtár a veszprémi püspöki palotában - szép, de használatáról nem szólnak

Kisszínes

Szeged után Pécs is - A nyitás reményében táncoltak a pécsi könyvtár munkatársai (videó)
Ökológiai összefüggés - 350 kecskével védenek egy amerikai könyvtárat a futótűztől
Kiegyensúlyozott tájékoztatás - Nem merül fel?
Tovább esik a kormánypárti megyei lapok olvasottsága

Analógiák

Mentális egészség és homeoffice-képesség
Ezért ne használj könyvtári szakkifejezéseket olvasó előtt

Információforrások

7 dolog, amit minden gyereknek tudnia kell a pénzről: ezt az iskolában nem tanítják


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.



Hírek

Azokat támogatja, akik számára legnagyobb érték a könyvtári segítség - Oefenen.nlFEL

Gazdasági döntésekben, ügyintézési és nyelvi nehézségek közepette segít online felületen és önkéntesek bevonásával a holland Oefenen.nl portál. A szolgáltatás link olyan területeken segít, amelyek a képzettebb emberek számára rutinfeladatnak számítanak. Olyan témák, mint a családi költségvetés újragondolása, a legmegfelelőbb áru kiválasztása, online űrlap megértése és kitöltése, vagy éppen az egészséges életmód alapvetései. Így az esélyegyenlőséget támogatja. A szolgáltatás fejlesztői ezt írják magukról:

"Az Oefenen.nl online helyszín, ahol (fiatal) felnőttek fejleszthetik alapkészségeket és tudásukat. Ilyen például a nyelvi, a matematikai és az internethasználati ismereteiket. De a portál foglalkozik pénzkezeléssel, oktatással és egészségüggyel is. A használók egyénileg és a saját tempójukban haladhatnak. Könnyen elérhető és interaktív módon. Az egyes témák gyakorlatát bemutató anyagok segítenek fejlődésükben, a tanulásban. Általa nagyobb részt vállalhatnak a társadalom életében."
Az Oefenen.nl szolgáltatásai nem csak otthonról, egyénileg, hanem a közkönyvtárakban is elérhetők. Olyan helyen, ahová bárki térítésmentesen betérhet, és biztonságos, megértő, támogató környezetben találhatja magát. A könyvtár tehát olyanoknak segít akik számára a átlagon felüli értékű a könyvtári odafordulás.

Az Oefenen.nl szolgáltatást jún. 9-i online közös konferenciáján mutatja be az Országos Széchenyi Könyvtár link és a Magyar Információbrókerek Egyesülete link .
A rendezvényre itt jelentkezhetsz: ...
Kérjük, a nagyobb siker érdekében töltsd ki ezt a kérdőívet (ha nem veszel részt a konferencián, akkor is, bátran!): ...

Hírforrás: Magyar Információbrókerek Egyesülete
2021. május 19.
Régebbi hírforrás(ok): Holland oktatási portál - segít a számolási készségekben vagy szót érteni az orvossal link Tényleg az információs társadalom alapintézményévé teszik a könyvtárat... link

Nyilvános hozzáférés a kiszolgáltatott felhasználók összekapcsolása céljára - IFLA @ WSIS 2021 (olvasóink szavazatára)FEL

A digitális készségek fejlesztésétől egy mindenkit befogadó tér kialakításáig - a 2021-es WSIS (World Summit on the Information Society - Információs Társadalom Világtalálkozó) Fórumon az IFLA workshopja a jó gyakorlatokat és a kulcsfontosságú kérdéseket vizsgálta a nyilvános hozzáféréssel kapcsolatban, a kiszolgáltatott felhasználói csoportok elérése, tágabb közösségbe csatolódása (konnektivitás) céljából.

Idén az IFLA workshopja az internethez és infokommunikációhoz való nyilvános hozzáféréssel foglalkozott, hogy segíthessenek azoknak, akiket leginkább érint a digitális leszakadás. A könyvtárak régóta dolgoznak azon, hogy a nyilvános hozzáférés segítse a digitális befogadást és információhoz való hozzáférést. A workshopon ezeket a tapasztalatokat használták fel. A workshop néhány kiemelt pontja:

1. Az Alliance for Affordable Internet kutatásából kiderült, hogy a nyilvános hozzáférés és a könyvtárvezetők támogatása a probléma megoldását illetően összefügg a konnektivitás megfizethetőségével az országban. A nyilvános hozzáférés egy széleskörű konnektivitási stratégia része: segít növelni az igényt a konnektivitás iránt, javítja a digitális készségeket és erősíti a kapcsolati hálót.

2. Egy litván felmérésből kiderült, hogy a vidéken lakó idősek több mint 40%-ának nincs lehetősége a könyvtáron kívüli internethasználatra. Azért, hogy segíthessék ezeknek a használóknak a kapcsolódását, projektet indítottak a digitális készségeik fejlesztésére.

3. Szingapúrban 3 részes módszert dolgoztak ki az idősek segítésére:
- hozzáférés az infokommunikációhoz
- oktatási szolgáltatásokhoz és
- olyan térhez, ahol a társaikkal tanulhatnak.
A szingapúri könyvtárak szerint azért fontosak az idősek számára alakult csoportok, mert tagjaik a hozzájuk hasonló társakkal számukra megfelelő módon tanulhatnak.

4. Az Argentin Nemzeti Kongresszusi Könyvtár évek óta dolgozik 2 kezdeményezésen, melyek távolsági nyilvános hozzáférést biztosítanak. Az egyik egy berendezett busz, melyben olyanok mozizhatnak, akik nehezen jutnak el moziba; a másik pedig az egészségügyi vonat. Céljuk, hogy szolgáltatásaikat eljuttassák a városoktól távolabb eső településekre is.

5. A BSF - Könyvtárosok Határok Nélkül csoport vezetője arról beszélt, hogy milyen tapasztalataik vannak a tudáshoz és információhoz való hozzáférés bővítéséről a nők körében. Egy korábbi tanulmányuk azonosította a nők előtt álló akadályokat, melyek lehetnek pszichológiaiak, logisztikaiak vagy szociálisak. Azóta előadásokkal és workshopokkal próbálják leküzdeni a problémákat. Ezek a tapasztalatok hangsúlyozzák a mögöttes okok azonosításának, valamint a helyi környezethez és kultúrához igazodó megoldásoknak a fontosságát. (ref.: Salamon Sára)


Nehéz súlyú együttműködő - egymást támogatják partnereikkel a Hágai Városi KönyvtárbanFEL

A Hágai Városi Könyvtárként a városi információs infrastruktúra hálózat része vagyunk, mely tükröződik a fenntartónkkal kötött szerződésben. Az önkormányzat, illetve a minisztérium csak olyan feltételekkel támogat bennünket - mondta Deuten-Makkai a Hollandiai Mikes Kelemen Kör, a KIT Hírlevél és a Magyar Információbrókerek Egyesülete közös rendezvényén -, ha segítjük az ő céljaik megvalósulását is. Ezért szorosan együttműködünk az alábbiakkal:
- levéltár
- önkormányzat más szervei (pl. felnőttoktatási programokra jelentős támogatást kapunk)
- helyet adunk az önkormányzati jogi tanácsadó ablaknak (akinek minimum jövedelme van, jogi segítséget, tanácsot kaphat ingyen, bármilyen témakörben: válás, gyerektartás, adósságok, kilakoltatás stb.)
- egyetemek, főiskolák, konzervatóriumok és más oktatási intézmények hallgatói számára tanulási helyet biztosítunk
- iskolák, óvodák és egyesületeik
- háziorvosi hálózat (bővebben ld.: link )
- szociális egyesületek
- kulturális szervezetek (múzeumok, koncerttermek stb.) és egyesületeik
- turisztikai hivatal (Teret adunk nekik a város szívében. A turisták bejöhetnek. De vásárolható nálunk mozi- vagy színházjegy is. Mindezek növelik a látogatottságot. Kávézónk is van a földszinti újságolvasóval egyben.)
E szervezetekkel nem egyirányú, hanem kölcsönös a segítség. Évi 2 millió látogatást nem lehetne elérni az ő ráhordó hatásuk nélkül.

A Hágai Városi Könyvtár a küldetését link 3 pont köré fogalmazta meg, melyeket a használói elvárásokból vezetnek le:
1. személyes fejlődés és tanulás (az e kategóriában megszokott elemek között feltűnik pl. a számtan, számolási készségek támogatása, vagy a 65 év felettiek segítése is),
2. információhoz való hozzáférés,
3. találkozás. (ref.: MG)


Vándorol a konténerkönyvtár - most a Tócóskertben tűnt fel (Debrecen)FEL

Az érdeklődők május végéig látogathatják a Méliusz Könyvtár ideiglenesen kihelyezett kölcsönző pontját.
- A konténerkönyvtár szerdán "foglalta el a helyét" a Tócóskertben. Csütörtökön még kisebb-nagyobb munkálatokat végeztek benne a kollégák: berendezték és feltöltötték. Péntektől pedig már igénybe is vehetik a szolgáltatást az érdeklődők, reggel 9-től délután 1-ig - tájékoztatta a Naplót Vranyecz Tünde, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese. Mint mondta, a konténer a Holló László sétányon kapott helyet, a Szent Család Plébániával szemben, az orvosi rendelő mellett.
"Minden nap látogatható lesz: hétfőn, szerdán és pénteken délelőttönként, kedden és csütörtökön pedig délutáni nyitvatartás szerint" - emelte ki Vranyecz Tünde. Hangsúlyozta továbbá, hogy a konténer egyik nagy előnye, hogy díjmentesen lehet beiratkozni és bár viszonylag korlátozott könyvállománynak tudnak benne helyet adni, ha épp nincs ott a könyv, amit az olvasó keres, természetesen arra az esetre is van megoldás.
Olyankor elmondják, melyik könyvtárból lehet beszerezni az adott könyvet, vagy kérésre kiszállítják a konténerbe és egy későbbi időpontban már ott is átvehető lesz az olvasmány. Aki kölcsönözni szeretne a tócóskerti ideiglenes könyvtárból, május végéig veheti igénybe a szolgáltatást, utána ugyanis tovább vándorol majd a konténer.
Arról, hogy hová helyezik ki legközelebb, még egyelőre nincsenek információink, érdemes tehát nyitott szemmel járni a városban.


Megengedhet-e magának pszichológiai trükköket a könyvtár? - 2. Etikai megfontolásokFEL

Folytatva múlt heti link anyagunkat:
A versenyhivatal ritkán büntet a sötét minták használata miatt, azaz a használók gyakran védtelenek. Egy példa hazai büntetésre: egy éttermi fizető terminálban alapbeállítás volt a 10%-os borravaló. Ez az ügyfelek 90%-ában normahatást jelentett: lényegében kikényszerítette a borravaló kifizetését. Megbüntették a szoftver gyártóját.

Komándi Krisztián a CROC-elvek előzetes használatát javasolja az online kereskedőknek. A betűszó feloldása:
- Clear source (tiszta forrás) - közlésed származzon hiteles forrásból (ha utalsz a használati statisztikára, akkor az legyen valós)
- Relevancy (elvárásnak megfelelő) - a tartalom feleljen meg a használó helyzetnek megfelelő - releváns - elvárásainak (pl. a kiálított tárló előtt elsétáló olvasó még nem könyvelhető el a könyvtári kiállítás megtekintőjének)
- Objective (elfogulatlan) - a szubjektív megfogalmazás stresszt okoz: pl. a "nagyon népszerű: 5 foglalás volt" = szubjektív megfogalmazás, mert a népszerű nem pontos kifejezés. Könyvtárban sem.
- Consistency (tartalom) - mennyire felel meg az ügyfélelvárásoknak? - a kiszámíthatóság ugyanis biztonságérzetet teremt, ami segíti a jó döntést.

Komándi (a hanganyag 29'18"-nél) egy másik súlyos szempontot említ. Amikor emberi viselkedést próbálunk befolyásolni - akár nagyon nemes cél érdekében -, minél inkább próbálunk másokon segíteni, annál könnyebb etikátlan dolgokat csinálni. - Matt Brodhead viselkedéselemző alapkérdése: beszélnél-e fő műsoridőben a módszeredről? Ha komfortosan érzed magadat ebben a helyzetben, akkor eljárásod nem etikátlan.
Üzletileg sem éri meg azonnali nyereségre törekedni, s ennek érdekében kétes üzeneteket adni. A használó ugyanis a benne kialakuló kellemetlen érzések miatt utólag megbánhatja a döntést (s ez nem csak a társadalomra, hanem az üzletre is vonatkozik). A tapasztalat szerint a monopóliumok inkább alkalmaznak kevésbé etikus megoldásokat. Elmennek a falig, ami rövid távon jól működhet.
- A tartalom itt hallgatható meg: "A felhasználók nyomasztása nem éri meg a cégeknek - akkor miért próbálkoznak vele mégis?" - A mikrofonnál Fekete Gyöngyi product designer és Komándi Krisztián közgazdász (podcast) (ref.: MG)


10 perces nemzetközi könyvtáros #49: Tűnődj el a Fenntartható Fejlődési Célok könyvklub alapításán (olvasóink szavazatára)FEL

Fenntarthatósági könyvklub szervezésére buzdít az IFLA. A nemzetközi könyvtáros szervezet stratégiájában az elsőszámú cél, hogy mutassuk meg a könyvtárak erejét. A szervezet szerint ezt többek közt a fenntarthatósági célok elérésének támogatásával lehet megtenni. A könyvek segíthetnek például a gyerekeknek új horizontot nyitni a témában, elgondolkodni a kérdéseken.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete központi könyvklubja a fenntarthatósági fejlesztési célokat (angolul röviden: SDG) támogatná. Az ENSZ mind a 6 nyelvén (angol, arab, francia, kínai, orosz, spanyol), mind a 17 fenntarthatósági célhoz link gyűjtenének könyvajánlókat. A klubot támogatnák a könyvtárak mellett kiadók és könyvkereskedők is. Az általuk gondozott könyvlista kiindulópontként szolgálhat majd tanároknak, könyvtárosoknak és szülőknek. (A témáról részletesebben az ENSZ oldalán: link .)
A központi klub mellett helyi kezdeményezések is indulhatnának az IFLA szerint, úgyhogy ennek tervezését adták ki könyvtáraknak a 49. "tízperces gyakorlat" keretében.
Az a feladat, hogy minden könyvtár gondolja át saját felhasználóinak, a helyi környezetnek megfelelően a témát. Hogyan kezdenének el egy saját fenntarthatósági könyvklubot? Milyen könyveket ajánlanának? Mely kiadókkal működnének együtt? (ref.: Habók Lilla)


Repozitórium, olvasásfejlesztés és kiterjesztett döntési jogosítványok - néhány címszó az új kecskeméti igazgatótólFEL

A felsőoktatással továbbra is szoros kapcsolatban marad Bujdosóné Dani Erzsébet. Egyrészt, mert a Debreceni Egyetem oktatója-kutatója marad (a Könyvtár- és Információtudomány tanszékvezetőjeként), másrészt a városi intézményeken túl a helyi Neumann János Egyetemmel szoros együttműködésre törekszik (a könyvtárvezetővel való egyeztetés után) - több ponton. Egyik a repozitórium építése, amely szokatlan tett egy hazai közkönyvtártól, de nem minden logika nélküli a világban. Másik terület a könyvtárostanárokkal való együttműködés. Ennek célja az olvasásfejlesztés, melynek szintén van hagyománya a helyi felsőoktatásban.
A kecskeméti regionális könyvtári szerep pontosabb tartalma egyelőre még kérdés számára, az illetékes grémium ugyanis még nem ült össze. De már nem kell rá sokat várni.
Az igazgatónő által említett területek nem meglepőek. Főbb kutatási irányainak egyetemi honlapján a digitális olvasásnarratívákat, a repozitórium-disszeminációt, a tudományos tájékoztatást és a kulturális identitást nevezte meg.
A könyvtáron belüli kommunikáción mindenképpen változtatni fog. Ez hatással lesz a munkahelyi légkörre is. A munkatársak döntési jogkörének kiterjesztésével is élni fog, illetve nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a teljesítménytől inkább függő fizetésekre - számolt be a KJK új igazgatója a KIT-nek.
A nyertes pályázatot következő lapszámunkban linkeljük. (MG)


A nemzeti könyvtár digitalizált dokumentumai a tanárok szolgálatában - 2.0 alaponFEL

Milyen egyszerű, kényelmes és a tanítás szempontjából hatékony volna, amikor az alsó vagy felső tagozatos, akár középiskolai tanárnak, ha szemléltető anyagra lenne szüksége az óráihoz, netalán tanmenetre van szüksége, csak átböngészi a nemzeti könyvtár katalógusát, hogy kiválassza a témájához leginkább való, azt alátámasztó eredeti dokumentumokat, kéziratokat? Mennyire segítené a tanárok munkáját, ha megvitathatnák egymással a tapasztalataikat, ha muníciót kaphatnának az új ötleteikhez? - Nos, a leírt állapot létezik - az USA-ban.
Az Infotoday részletesen bemutatja azt a webhelyet, ahol több mint 7000 felhasználó (tanárok, könyvtárosok, múzeumpedagógusok, oktatási szakemberek, egyetemi oktatók), egymást segítve hallathatja a hangját úgy, hogy megoszthatja tapasztalatait, kérdezheti kollégáit, a téma szakértőit az általa oktatott-kutatott-érdeklő témában, illetve a Library of Congress link katalógusában böngészve elsődleges forrásból származó digitalizált anyagokat használhat fel a tevékenységéhez. A katalógusban található eredeti szövegek, képek, kéziratok, térképek pdf-formátumban tölthetőek le, tanári útmutató (tanmenet) is tartozhat hozzájuk, valamint a történelmi háttérbe is betekinthet a felhasználó. Az oldalról további források, kutatási útmutatók, digitális gyűjtemények érhetőek el. A közösségi felületen link belépéskor mindenki a közös platformon találja magát, ahol 75 nyilvános és további privát csoportok találhatóak, a témák sokszínűségét garantálva, úgymint: művészetek, emberi jogok, világháború, függetlenségi háború, megváltozott képességűek, amerikai zsidóság, térképek és földrajz, tech-beszéd.
A témák - természetesen - USA-centrikusak, de a minta szabadon felhasználható és követhető bármelyik nemzeti könyvtár által. (ref.: Kocsis Dóri)


Online katalógus használati útmutatója SzékesfehérvárrólFEL

Az online katalógus használatához indított gyorstalpaló sorozatot a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Az olvasók az ismeretek elsajátítása után játékos feladattal is tesztelhetik tudásukat.
A járványhelyzet miatt kialakult új kölcsönzési módok miatt az elmúlt hónapokban sokan érdeklődtek a könyvtár online funkcióinak használatáról, a keresés, a foglalás, az előjegyzés, a dokumentumok hosszabbítása kérdéseiben is.
A Vörösmarty Mihály Könyvtár ezekre az igényekre válaszolva indított online gyorstalpaló sorozatot: rövid, játékos útmutatókkal a különböző szolgáltatásokról.
Az első rész az online katalógus használatának hét lépését foglalja össze a beiratkozástól egészen a találati listában megjelenő könyvek kiválasztásáig, majd lefoglalásáig vagy előjegyzéséig. Hogy hogyan sikerült elsajátítani az új információkat, azt az olvasók egy játékkal is tesztelhetik.
A sorozatindító útmutató a Vörösmarty Mihály Könyvtár oldalán érhető el.


Több szinten kínál olvasnivalót - gyerekkönyvtár BajánFEL

A jobb helykihasználás miatt galériára is mászhatnak a fiatalok a bajai gyerekkönyvtárban link . A felnőtt részlegtől (felújított zsinagóga-épület) 50 méterre található részlegbe (egykori zsidó polgári iskola épülete) a járványintézkedések miatt egyelőre részlegesen tért vissza a megszokott élet.
- A teljes forgalom visszaállása kitartó munkát vesz majd igénybe, hiszen jelenleg a korábban már önállóan könyvtárba járó gyerekek egyedül nem léphetnek be, csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében, a jogszabály szerint. Nehezen értik meg ezt a tiltást. Sokan emiatt csak a kapuban kölcsönöznek, mert éppen nincs kivel bejönni. A szabadon bogarászás lehetősége-élménye nagyon hiányzik az olvasóknak. Szerencsés lenne, ha megváltozna ez a helyzet, ami a középiskolásokra is vonatkozik - nyilatkozta a KIT-nek Zalavári László.
A link oldalon látható képek mutatják nem csak a belső tereket, hanem a hangulatos udvart és a kiállító felülettel ellátott folyosót is.

Hírforrás: KIT-információ
2021. május 19.

Tűnődés Szolnokon: megtartsák-e a heti online élő babázó foglalkozást később is?FEL

Szoljon: Mennyien kíváncsiak az online megtartott előadásokra, kiállításokra? A járványhelyzet után is terveznek online programokat tartani?
Czakóné Gacov Katalin: Az érdeklődés a témától függően változó, volt olyan előadás, amelyet több százan néztek meg. A heti online élő babázó foglalkozáson ugyanaz a kör van ott, akik egyébként hétről hétre személyesen is találkoznak a könyvtárban. Nem lehet összehasonlítani az online és a személyes programokat, hiszen a virtuális térben általában korlátlan ideig, vagy nagyon sokáig meg lehet tekinteni az eseményt. A személyes előadáson adott időben adott helyszínen valaki vagy ott van, vagy nincs. Az egyszeri és megismételhetetlen, valós élmény. Éppen ezért a lehető leghamarabb szeretnénk újra személyes kulturális találkozásokat a látogatókkal.
A virtuális térben is jelen leszünk, hiszen a meglévő videóink nem tűnnek el, a kifejlesztett online szolgáltatások megmaradnak a jövőben is.
Szoljon: Lehetségesnek tartja, hogy nyáron ismét a könyvtárban rendezzenek előadásokat, kiállításokat, egyéb programokat?
CzGK: Minden a járványügyi helyzet alakulásától függ, mi úgy készülünk, hogy júniusban már lehet kisebb programokat szervezni. A szokásos nyári nagy rendezvényeinkről lemondtunk, de terveink vannak családi programokra, író-olvasó találkozókra, nyári táborokra, szünidei foglalkoztatókra. Nagyon remélem, hogy a hatályos jogszabályok lehetővé teszik majd ezeket.


Meghívó - Digitális örökség és mesterséges intelligencia konferenciaFEL

- Hogyan kerültek át a Covid járvány miatt orvosi szakkifejezések a hétköznapi kommunikációba?
- Mire jó az oltásellenes szövegek érzelmi és tartalmi jellemzőinek tudományos módszerekkel zajló elemzése?
- Mit keres a mesterséges intelligencia az adatrepozitóriumokban?
- Milyen új innovációk segítik a levéltári anyag feldolgozását?
- Milyen célcsoportnak szól a tervezett adatgazdaképzés?
- Hány milliárd szó kell egy szövegkorpuszba, hogy mesterséges intelligenciával lehessen a magyar nyelvre épülő szolgáltatásokat fejleszteni?
- Milyen további nyelvtechnológiai kutatások zajlanak a DH-LAB műhelyében?
És végül az alapvető kérdés: a kulturális örökségnek és a digitális bölcsészetnek mi szüksége van egymásra?

A 2020 őszén létrehozott Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) 2021. május 20-án tartja nyitókonferenciáját, amelyen a konzorcium tagjai - az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Magyar Nemzeti Levéltár és a Miskolci Egyetem - munkatársai mellett további együttműködő partnerek is bemutatják legújabb szakmai eredményeiket.
Az online konferencián tizenkét előadás hangzik el. Regisztráció és részletes program: link


Megkérdeztük: Kihez / hova érdemes szakmai-ügyviteli ügyekben fordulni?FEL

A tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
6 - A Könyvtári Intézet segít ilyen ügyekben
3 - A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (valamelyik fóruma)
2 - Az Informatikai és Könyvtári Szövetség (valamelyik fóruma)
11 - Közvetlenül más kollégák, telefonon, emailen...
8 - Teljesen mindegy: lényegében magunknak kell utánajárni
0 - Utánanézek a (szak)könyvtárban.
Ha az adatokat összevetjük az 5 évvel ezelőtti válaszokkal, apró eltéréseket láthatunk. A diagramot ld.: link . Talán kezd hitelesebbé válni a Kamara? Nem lehet tudni. Majd a 2026-os válaszok megmutatják :-) (MG)


Már építik a japánkertet GyulánFEL

Az előkészítő munkákkal és 26 tonnányi szikla, kő és kavics Gyulára szállításával megkezdődött a térségi szinten is különlegességnek számító japánkert építése a napokban a fürdővárosban. A mintegy 20 millió forintos fejlesztés részeként a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár link udvarán alakítják ki a látványosságot.
A japánkert a minket körülvevő természet lekicsinyített képe. A japánkert vázát sziklák, kövek, kavicsok adják. Egy-egy nagyobb kő vagy szikla a hegyet, a hegyeket jelképezi, a kisebbek a dombokat, míg például a kavicsok gyakran a vizet szimbolizálják - mondta el érdeklődésünkre a helyszínen dr. Bartóki László.
A Japánkert Barátok Köre Egyesület elnöke kiemelte, hogy a valódi víz is megjelenik az ilyen kertekben, Gyulán egy csobogó formájában láthatják majd az érdeklődők.


Mennyire versenyképes a könyvtárak szakmai kínálata?FEL

Szakmai kérdés esetén könyvtárosként kapásból könyvekhez nyúlunk. Közkönyvtárak éves beszámolóiban is e szemlélet tükröződik, amikor a tájékoztatás adatai és az elektronikus adatbázisok adatai jó messze esnek egymástól. A készítő fejében e kettő nem kapcsolódik egymáshoz.
A valóság azonban ennél is összetettebb. A tudáshoz a használó egyre inkább elektronikus tudásportálokon keresztül fér hozzá, amelyek nem találhatók meg a könyvtári katalógusban. Így annak értéke - a használó előtt - folyamatosan csökken. Ha csak tudatosan be nem teszünk nem könyvtári minőségű forrásokat a katalógusunkba - lehetőleg közösen.

És hogy melyek ezek a források? Mivel számtalan van belőlük, ezért csak ízelítőként (a felsorolást gyűjtőkörük szerint alakíthatják a könyvtárak):
- g7 (gazdaság) link
- Új Egyenlőség (társadalom, zöld, pszichológia) link
- Mindentudás Egyeteme (nem kurrens) link
- Coursera link
- FutureLearn link
- Google Digital Garage link
- LinkedIn Learning link
- Microsoft Learn link
- Udemy link
hogy csak néhányat említsünk. Az új technológiák nem csak új munkahelyeket, hanem új továbbképzési lehetőségeket is teremtenek.

Hírforrás: KIT-információ ; Qubit
2021. május 19.
Régebbi hírforrás(ok): Olyan dokumentumok is kellenek a katalógusba, amelyek nincsenek meg a könyvtárnak link

Óvatosan, de nyitott a szatymazi könyvtárFEL

Május elejétől a védettségi igazolvánnyal rendelkezők - illetve a velük érkező 18 év alatti látogatók - ismét személyesen igénybe vehetik a szatymazi könyvtár (Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár) link szolgáltatásait.
Az intézmény a korábban már jól megszokott nyitvatartási rend szerint működik, e szerint kedden és csütörtökön 9.00-17.30, szerdán és pénteken 13.00-17.30 között fogadja az érdeklődő olvasókat, de szombaton is várja a tagokat délután 1 óráig.
A Könyvteraszt ezután sem szüntetik meg, de módosított szolgáltatási idővel állnak a tagok rendelkezésére. Az online megrendelt dokumentumok szerdán 13-tól 16 óráig, csütörtökön 9-től 11-ig vehetők át a könyvtár bejáratánál. A gördülékeny munka érdekében hétfő délután 4-ig várják az e-mailt a könyvcímekkel. Továbbra is négy könyv kölcsönözhető családonként ebben a formában - a szolgáltatást a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek, illetve az egyedül érkező, 18 év alatti fiataloknak is kínálják.


A könyvtárat is fejlesztik MezőnyárádonFEL

A Szent István király út 107. szám alatti könyvtárban (link ; link ) napelemes rendszert telepítenek, hőszigetelnek, cserélik a homlokzati nyílászárókat, valamint megtörténik a projektarányos akadálymentesítés és a fűtési rendszer korszerűsítése is.


Könyvtármozi - a szervezők számadásaFEL

A KönyvtárMozi eddigi, hatéves pályafutásának számadatairól a projekt országos koordinátora, a kecskeméti Katona József Könyvtár munkatársa, Bujdosó Aranka számolt be prezentációjában. Eszerint a kezdetben csatlakozó 98 településhez képest ma már 590 helységben és 4 könyvtárbuszon valósulhattak meg vetítések, ezek száma nem kevesebb, mint 10 ezer 262. Bács-Kiskun megye már a kezdet kezdetén aktív tagja volt a programnak, ahol 20 helyett ma már 55 településen, összesen több, mint 32 ezren vettek részt a programokon. A legnagyobb felfutás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tapasztalható, ahol 6 év alatt 11-ről 65-re nőtt a csatlakozó települések száma, melyhez még egy könyvtárbusz is társul, valamint Baranya megye, ahol 13 helyett már 56 településen és 2 könyvtárbuszon érhetők el a szolgáltatások.
A résztvevők száma 6 év alatt meghaladta a 150 ezret, melynek 68 százaléka gyerek, majdnem 24 százaléka felnőtt és 8 százalékot tesz ki az idős korosztály. Ezek a számok azonban csak egy pillanatnyi képet tükröznek, amelynek sikeres folytatását reméli a csatlakozott könyvtárosok mellett az IKSZ elnöke, Ramháb Mária is.


Muzeális könyvtár a veszprémi püspöki palotában - szép, de használatáról nem szólnakFEL

A veszprémi püspöki palota 1765-1776 között épült a hazai késő barokk és copf építészet jeles képviselője, Fellner Jakab tervei alapján. Az építtető főpásztor, Nagymányai Koller Ignác (1762-1773) habitusát és műveltségét tükrözi, hogy az épület első emeletének északi szárnyában, közvetlenül lakosztálya és a püspöki magánkápolna között rendezte be a könyvtárának otthont adó helyiséget.
Az olvasószoba enteriőrje: a 18. századi beépített polcrendszer, az ahhoz kapcsolódó intarziás faburkolat és a tudatosan, méret szerint csoportosított gyűjtemény a püspök gondoskodásáról, a barokk pompa szeretetéről és különleges esztétikai érzékről tanúskodnak.
Az alapító könyvszeretetét mutatja a Franz Anton Palko által készített, a teremben elhelyezett festmény, amely egy kötettel a kezében ábrázolja a főpásztort. A korabeli leltárkönyvek és feljegyzések egyértelművé teszik, hogy a helyiséget a Biró Márton és Koller Ignác által gyűjtött könyvanyag befogadására tervezték, létrehozva ezzel Veszprém egyik első, tudatosan felépített magángyűjteményét.
A gyűjtemény első szakmai alapú rendezésére az 1930-as években került sor, az akkor még Püspöki Könyvtár nevű intézmény katalogizálásakor. Ekkor egy reprezentatív fogadóhelyiséget igyekeztek kialakítani a teremben, ezért az ennek a célnak esztétikailag nem megfelelő köteteket a Püspöki Könyvtárban helyezték el, és más, szebb kötésű munkákkal pótolták azokat. Az így létrejött könyvanyag összesen 2225 kötetet tartalmaz.




Kisszínes

Szeged után Pécs is - A nyitás reményében táncoltak a pécsi könyvtár munkatársai (videó)FEL

Tegnap este osztották meg a Csorba Győző Könyvtár link Facebook oldalán az intézmény munkatársainak közreműködésével készült videót.
A megyeszékhely könyvtárosai is nagyon várják már, hogy minden visszatérjen a megszokott kerékvágásba. Így ők is csatlakoztak a világszintű Jerusalema tánckihíváshoz. A kihívás lényege a közösségi érzés erősítése, valamint a boldogság megtalálása ebben a régóta tartó, embert próbáló időszakban.
"Az újranyitás reményében táncoltak egy jót kollégáink, és az is bennünk volt, hogy talán lassan (és végre) túl leszünk már az elmúlt hónapok nehézségein." - írják a videóhoz fűzött üzenetükben.


Ökológiai összefüggés - 350 kecskével védenek egy amerikai könyvtárat a futótűztőlFEL

Kalifornia az elmúlt évben története legnagyobb tűzvészeit szenvedte el. Lényegében nem volt olyan nap, hogy valahol ne lángolt volna a bozótos. A lángnyelvek pedig nem csak a természetet, hanem a lakott településeket is veszélyeztetik.
Kecskére könyvtárat... A dél-kaliforniai Simi Valley-ben áll a Ronald Reagan elnökről elnevezett könyvtár és múzeum. Mivel az épület a hegyek közt, közel az erdőhöz fekszik, a tűzoltóknak évről évre megfeszített munkával kellett megvédeniük a leégéstől. 2019-ben azonban a szakemberek egy meglepő ötlettel álltak elő. 350 kecskét tereltek még a bozóttűz-szezon előtt a könyvtár köré, hogy lelegeljenek mindent, ami csak lángra kaphat.
Ezzel az állatok egy "tűzvédelmi" zónát hoznak létre a természetes vegetáció és az intézmény campusa között - magyarázta Melissa Giller szóvivő. Robert Welsbie, a Ventura megyei tűzoltóság szóvivője szerint a másfél évvel ezelőtti óriási tüzek idején csak a kecskék teremtette szabad sávnak volt köszönhető, hogy meg tudták védeni az intézményt. Idén az állatok nem jártak túl jól, mert a kevés eső miatt alig hajtottak ki a növények, így kevés legelni való maradt.


Kiegyensúlyozott tájékoztatás - Nem merül fel?FEL

Állami milliárdokból indult újságíróoktatás 2019-ben, ám a képzés körül nagy a titkolózás. A Szabad Európa az elmúlt hónapokban több olyan diákkal is beszélt, akik részt vesznek vagy részt vettek az oktatásban, ezen beszélgetések alapján született meg ez a cikk. Természetesen próbáltuk elérni a tanulmányi igazgatót is, hogy válaszoljon kérdéseinkre, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Amennyiben kapunk, írásunkat természetesen frissítjük.
Még mindig 2019-ben, de már szeptemberben Toót-Holló Tamás a program egyik vezető oktatójaként osztott meg részleteket az akkor induló képzésről. (Toót-Holló Tamás 2013-tól négy évig volt az MTI főszerkesztője, ezzel az időszakkal is foglalkoztunk a hírügynökségnél zajló munkát bemutató cikkeinkben. 2017-ben a Mediaworks központi online szerkesztőségének alapító főszerkesztője lett, jelenleg a Magyar Nemzet főszerkesztője, és a "nemzeti érdekeket" képviselő újságírókat tömörítő Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke.)
(...) Az egyik csoport tanulói mind arról számoltak be, hogy semmilyen elméleti alapoktatásban nem részesültek. "Nem mondták el, mi az a riport vagy az oknyomozás. Újságíróetikáról egyáltalán nem volt szó, a közszolgálatiságról is csak annyi, hogy mi a különbség a kereskedelmi és a közszolgálati média között. De azt egyáltalán nem hangsúlyozták, hogy kiegyensúlyozottnak kellene lenni, vagy minden oldalt bemutatni."


Tovább esik a kormánypárti megyei lapok olvasottságaFEL

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) hétfő délután közzétette a 2021 első negyedévi gyorsjelentés adatait, és ebből az látszik, a nyomtatott sajtó hazai piaca tovább szűkül. Jó jel, hogy van néhány auditált kiadvány, amely bővíteni tudta a táborát: a Forbes üzleti hetilap például 11 százalékkal növekedett 2020 decembere óta.

Ha a megyei napilapok olvasottságát nézzük (ezek mindegyikét a kormánypárt közvetlen befolyása alá tartozó Mediaworks adja ki), nem sikerült megállítani az olvasók elszivárgását. Az elmúlt negyedévben a legtöbben, csaknem 3 és fél százaléknyian a Komárom-Esztergom megyei 24 órától pártoltak el, így ezért a lapért már csak 5 543 olvasó fizet. Hasonló mértékű, 3,16 százalékos esést regisztrált a Délmagyarország is, ez 615-tel kevesebb vevőt jelent, de még így is fogy belőle 18 819 példány. Az összes megyei lap 3 hónap alatt csaknem hatezer olvasót veszített, és ha a 2018-as választásoktól kezdve figyeljük a változást, akkor 105 407 fizető vevővel van kevesebb. Az viszont tény, hogy naponta így is közel 264 ezer újságot értékesítenek országszerte a megyei lapokból, így a központilag szerkesztett politikai üzenet eljut a vidéki szavazókhoz.

Külön elemzést érdemelnek a bulvár- és a női lapok, valamint a közéleti hetilapok és magazinok piaca. A magyar nyomtatott sajtó legnagyobb zuhanását a 168 óra hetilap volt kénytelen elszenvedni ? az év első három hónapjában elveszítette a még meglévő olvasói tizenöt százalékát (6 112 darab értékesített példányszámról csökkent 5 216-ra, miközben 2017 első negyedévében még több mint 12 ezer aktív vásárlója volt).

A HVG és a Magyar Demokrata hetilapok tulajdonképpen stagnálnak: előbbiből 26 704 (tavaly év végén pedig 26 824), utóbbiból 7 895 (8 050) darabot értékesítenek hetente. A Képmás kéthetilap és a Forbes havi magazin nőttek az első negyedévben, az üzleti magazin ráadásul jelentősen, 11 százalékkal (14 601 példányról ugrott 16 212-re)




Analógiák

Mentális egészség és homeoffice-képességFEL

Szétfolyik az idő, hol ide kapsz, hol oda kapsz, olyan, mintha sose ülnél egy helyben tíz percnél hosszabb ideig. A hónap végén mégis meglepetten tapasztalod, hogy több munkát végeztél el otthon, mint a munkahelyeden szoktál? Akkor úgy tűnik, hogy minden nehézség és panaszkodás ellenére a te produktivitásodra is pozitív hatással van az otthoni munka.
Meglepően sokan vannak, akik hatékonyabb munkaerőnek érzik magukat home office-ban, és 2020-2021 fordulóján egy felmérésben több cégvezető találta termelékenynek az otthoni munkát, mint fél évvel korábban, amikor az otthoni munkarend hirtelen tömegessé vált.
Bevan és kollégái a felmérésben a résztvevők mentális állapotát is vizsgálták a WHO ötfokozatú indexét használva. Az eredmények nagyon egyértelmű összefüggést mutattak a jobb mentális egészség és a nagyobb otthoni termelékenység között. A magukat legproduktívabbak érző dolgozók mentális egészség pontszámai kétszer olyan magasak voltak, mint azoké, akik a legkevésbé érezték magukat hatékonynak.


Ezért ne használj könyvtári szakkifejezéseket olvasó előttFEL

... na jó; legalábbis keveset és nagyon körültekintően. Ugyanis - mivel nem értik, vagy bizonytalanok jelentésükben - kellemetlenül fogják érezni magukat, ami pedig nem csábítja őket a könyvtárba való visszatérésre. Téged pedig elzárkózónak fognak tartani. Ehelyett inkább törekedj a közérthetőségre. (MG)

A Proceedings of the Royal Society B múlt szerdai számában megjelent tanulmány szerzői 21000 tudományos kutatás kéziratait elemezték. A tanulmány szerzői megállapították, hogy azokra a kutatásokra, amelyeknek zsargon található a címében, más kutatók ritkábban hivatkoznak. A kutatást végző csoport közleménye szerint mind a tudományos közösség, mind a nyilvánosság megszenvedi, ha egy szakmai anyagban túl sok szakkifejezést használnak.
Hillary Shulman, az Ohio Állami Egyetem kommunikációs szakértője szerint a zsargon ugyan problémát jelent, de meghatározott célja is van. "Az elképzeléseink egyre kifinomultabbak lesznek, és ez érthető módon a koncepcióinkon is érződik. A nyelven belüli nyelv időtakarékos lehet, és a jelentés pontos közvetítésében nyújthat segítséget. Ugyanakkor azzal a kockázattal is szembe kell néznünk, hogy [a zsargon] egyben marcona módon emlékezteti rá az embereket - még a jól képzett kutatókat is -, hogy hiányosak az ismereteik. Ez elidegenítő hatást kelt."
(...) Azt Markowitz is elismerte, hogy a zsargon használata nem feltétlenül társul negatív következményekkel. Ugyanakkor Sabine Stanley, a Johns Hopkins Egyetem bolygókutatója szerint a tudománykommunikáció közérthetőségének mindig a tudomány egyik legfontosabb célkitűzésének kell lennie. "Fontos, hogy hátralépj, és tudósként emlékeztesd magad arra a kérdésre: hogyan magyaráznám el azt, hogy mit csinálok, egy olyan embernek, aki nem azzal foglalkozik a nap 24 órájában, a hét minden napján, mint én?"

Kapcsolódó: megoldás és gyakorlási javaslat Jordán Ferenctől: 1'35"-től hallgatható vagy nézhető: link

Régebbi hírforrás(ok): B1-es nyelvvizsga (nyelvismeret) szintjén szólítja meg a más anyanyelvűeket a könyvtár link



Információforrások

7 dolog, amit minden gyereknek tudnia kell a pénzről: ezt az iskolában nem tanítjákFEL

A hazai gyerekkönyvtárak nagy hangsúlyt fektetnek a szépirodalom megszerettetésére. Ehhez képest kevesebbet a természettudományokra, és még kevesebbet a matematikai, pláne pénzügyi ismeretekre. Pedig masszív példa mutatja: a jövő felnőtteit ebből is érdemes kiművelni. (MG)

- Már egy kisgyermek, aki éppen el tud számolni 10-ig, rendelkezik ismeretekkel a pénzről, hiszen látja maga körül a családi mintákat. A pénzügyi ismeretek elsajátítását nem lehet megkerülni, viszont azok, akik csak későn, vagy egyenesen rosszul tanulják meg ezeket, felnőttként is anyagi problémákkal küzdhetnek majd a jövőben. Mivel az iskolában sok segítséget ebben nem kapnak a diákok, elsősorban a szülő felelőssége, hogy gyermeke még akkor megszerezze a jó alapokat a későbbi pénzügyi tudatosság kialakításához, amikor még iskolába jár, és nincsenek rossz berögződései.
Az alábbi 7 ismeret megtanításával már rengeteget tehet egy szülő azért, hogy ne legyenek a gyermekének felnőttként anyagi gondjai.
1. Takaríts meg korán, és rendszeresen
2. Ne félj a hiteltől
3. Költségvetés tervezése
4. Nem a költekezéssel van a baj, a mértéktelenséggel
5. Mennyi a munka értéke?
6. A befektetés nem szerencsejáték
7. Kell egy vészhelyzeti tartalék.
(A kifejtést ld. a forráslinken.)




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu