Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/37., okt. 12.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Ahol a katalógus ott van, és olyan, hogy a használót szolgálja
Ismét ellenállnak a megfélemlíteni szándékozott könyvtárosok az FBI-nak (olvasóink szavazatára)
Dokumentumállományok egybeosztása? - fontolva haladunk (szavazás)
Teszteld magadat! - Milyen könytárvezető vagy?
Szerinte hatékonyabban fog működni a szentesi könyvtár
Legyen divatos a könyvtár? - Ramháb Mária a Könyvtári napok tevékenységeiről
Interjú Kovács Gergellyel, a könyvtárak fényes jövőjéről
Hétfőn nyílik a CEU új könyvtára
Kecskemét állította ki a könyvtárosok legnyalkább verbunkját - A legsármosabb könyvtáros
Dalolnak és menetelnek rendületlenül - körbeérték a Katona József Könyvtárat
Beavatás volt Jánosházán
Olvasómaraton a könyvek között - A lakosok 5-10 százalékát várták az egész napos rendezvényre
A FSZEK-ben is készítenek könyvtrailereket - a Metropolitan Egyetem hallgatóival
Könyvből készít szobrokat - van helye a leselejtezett könyveknek! (könyvtári foglalkozásra is)
A szakképzett munkaerő hiányára részben megoldás lehet az akár százezres leépítés az állami szférában
Könyvtári illemszabályok (az Ötvenentúl megfogalmazásában)
'Könyvtár, ami összeköt' 2016
Újra megnyílt a New York-i olvasóterem - íme az eredmény
Olvasási motiváció - növelési lehetőség

Analógiák

Működő PPP, azaz a köz- és a magánszféra együttműködése
Meghökkentő különbségeket mutattak ki a finanszírozás és az ellátás szintje között

Praktikus

Bookbub - e-könyvek olcsón

Kisszínes

A csajozás legbiztosabb helyszíne: a könyvtár
Kutyák - egyelőre beszéltek róluk a könyvtárban

Információforrások

Ezt tegye fel a gépére: ha telepíti, újra olvashatja a Népszabadság cikkeit
Magyarország egyik legjelentősebb archívumát állították le
Vasúti menetrend a Google Maps-on


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Ahol a katalógus ott van, és olyan, hogy a használót szolgáljaFEL

A KGB hírhedt moszkvai székháza tövében, a Majakovszkij múzeum mellett, a Lubjanka téren található a Biblio-Globusz könyvesbolt. A sztálinbarokk épület alsó két szintjén található üzletet belengi még a szocializmus szelleme és dizájnja, de figyelemre méltó közösségi térbe botlik az ember. A könyvválaszék itt is zavarba ejtő, a polcok túl magasnak tűnnek. A könyvek mellett némi papíráru is fellelhető a kassza felé haladva. Az egyes szekcióknál az emberek elmélyülten olvasgatnak, beszélgetnek egymással - azaz találkozóhellyel van dolgunk.
A gyerekrészlegen többek között kis terepasztal vonzza a fiatal célcsoportot. A könyvek bemutatását kis, gördíthető asztalon végzik (vö.: shop-koncepció).
A térbeli navigációt jól látható feliratok mellett a bárki által könnyen értelmezhető könyvesbolti katalógus - Navigator - segíti (a német azt mondaná: blödenfest - azaz bolondbiztos). Képernyője falra szerelt, tehát gyors tájékoztatást szolgál. Nem a számítógépes teremben, egy kupacban vannak, hanem a "szaknál" - "szétszórva" az épületben. A marketingre fittyet hányó örökség ezek szerint felülírható a használóorientációval :-) (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2016. október 12.

Ismét ellenállnak a megfélemlíteni szándékozott könyvtárosok az FBI-nak (olvasóink szavazatára)FEL

A közéletben ismét feltűnt az a négy amerikai könyvtáros, akik csaknem egy évtizede megtagadták azt a kormányzati parancsot, miszerint a könyvtári felhasználók adatait kötelesek lettek volna beszolgáltatni. Az állampolgári jogokkal ütköző FBI parancs korlátozta és megsértette volna mind a felhasználók, mind a könyvtárban dolgozók jogait.
A 2005-ben elhangzott figyelmeztetés, miszerint nem mondhatják el senkinek, ami elhangzott a megbeszéléseken, ami természetesen a megfélemlítés eszközei közé tartozott. A négy könyvtáros viszont nem hátrált meg, és bírósághoz fordult. A tárgyalásokon az Amerikai Polgári Szabadság Egyesülete képviselte őket, a per során az amerikai kormány visszavonta a bevallási, valamint a titoktartási kötelezettséget is.
A jelenlegi (2016) politikai viszonyok között ismét a fenyegetettség árnyékában élnek a könyvtár látogatói.
A kormány tervei között szerepel a könyvtárak fokozottabb szintű ellenőrzése: melyik weboldalt, milyen gyakran látogatták a felhasználók, mikor és milyen témában küldtek e-mailt, milyen hosszú ideig használták a keresés során.
Mindezt elfogadhatatlannak tartják a könyvtárosok, mivel e megszorítások az emberi jogok korlátozását vetítik előre. (ref. Nagy Marianna)


Dokumentumállományok egybeosztása? - fontolva haladunk (szavazás)FEL

A kölcsönözhető, segédkönyvtári, tájékoztatókönyvtári stb. állományokat érdemes... - E mondat kiegészítésére kértük olvasóinkat. A megadott válaszlehetőségek választási számai:
15 - összevonni
28 - elkülönítetten tartani
1 - egyéb, megírom: kit@gmconsulting.hu - Szabó Eszter megjegyzése: a "segédkönyvtár" kifejezés miatt értetlenkedni szoktak az olvasók.
- A nyugati könyvtárakban általános egybeosztást a válaszadók valamivel több mint 1/3-a tartja célravezetőnek. Érdekesség, hogy tőlünk keletebbre az állomány tematikus vagy funkció szerinti szétszabdalásának hívei erősebbek: van, ahol külön állományrész képeznek még a nemzeti irodalmak is: pl. a német szépirodalom, az orosz szépirodalom, a szerb szépirodalom. A dolgok egyben, egymás mellett látása inkább a holisztikusabb szemlélet eredménye. (Az egybeosztás nem mellesleg kisebb, jobban áttekinthető, és használónak, könyvtárosnak jobban kezelhető állományt is eredményez.) (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2016. október 12.
Régebbi hírforrás(ok): Egybeosztott állomány - mikor, hogyan, miért? link

Teszteld magadat! - Milyen könytárvezető vagy?FEL

(önkitöltős teszt - ld. az alanti forráslinken)
Tudtad, hogy egy szervezet belső sikeressége 80%-ban a vezető személyes attitűdjén múlik? - A teszt nyomtatott változata a Menedzsment - Bevezetés 7 vezetői teszttel, 222 információs és könyvtári példával c. könyvben jelent meg link


Szerinte hatékonyabban fog működni a szentesi könyvtárFEL

Végelszámolással szűnik meg a szentesi könyvtár, decembertől nem nonprofit kft.-ként, hanem költségvetési szervként működik.
Erről a soros testületi ülésen volt szó. A vezetésére kiírta a pályázatot az önkormányzat. Eredetileg a művelődési központot is át akarták alakítani, de ezt egy minisztériumi állásfoglalás nem javasolta, így elálltak az ötlettől. Az átalakítást először februárban vetette fel a fideszes frakcióvezető, Antal Balázs Tibor azért, mert szerinte úgy hatékonyabban, olcsóbban működik majd az intézmény. Most már forintban is ki lehet fejezni a végelszámolás költségeit, meg is jegyezte Krausz Jánosné: milyen takarékoskodás lesz az, ami 30 millióba kerül. Nem rejtette véka alá a véleményét, szerinte a jobboldal "akarattal teszi tönkre, és valakit akar az élére". A kormánypárti Kovács János ezt visszautasította azzal: a könyvtár nagyon sokba került, ugyanazok dolgoznak majd ott, "kár ilyeneket vizionálni, jól fog működni költségvetési szervként".


Legyen divatos a könyvtár? - Ramháb Mária a Könyvtári napok tevékenységeirőlFEL

11. alkalommal rendezi meg Könyvtári és Informatikai Kamara a Könyvtári napokat. A 2000 könyvtár 7000 programját felvonultató rendezvénysorozat kapcsán Ramháb Mária nyilatkozott. A beszélgetésben elhangzottakból kiderült: némileg sikerült újítani az előző évekhez képest. Egy ilyen pont a legek napja - legfiatalabb, legidősebb olvasót és a legsármosabb könyvtárost keresik (ld. még: link
Az IKSZ elnöke elmondta: a rendezvény maga figyelemfelhívás, s e becsábítás után igyekeznek a könyvtárak folyamatosan szolgáltatást nyújtani is használók számára.
A "Növekedett-e a beiratkozottak száma?" - riporteri kérdésről Ramháb Mária a gyermekolvasókra terelte a szót: a Kecskeméten indított babaolvasó program keretében a városban 600 babaolvasó lett, most pedig gyermekorvosokkal, pszichológusokkal és védőnőkkel működnek együtt a korcsoport megragadására. A tinik irányában is vannak kezdeményezések, ezért nekik való tereket igyekeznek kialakítani. Ehhez persze a tinik nyelvén értő könyvtárosokra is szükség van. (Az eredeti szöveghez kattints a forráslinkre.)

Hírforrás: HírTV
2016. október 12.

Interjú Kovács Gergellyel, a könyvtárak fényes jövőjérőlFEL

Hatalmas szervezőmunkával, sok-sok ingyensör kifizetése után tudtam elérni Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét. A könyvtárak lobbistái már a kérdéssort megfuttatták maguk között két évvel ezelőtt, most a többpártrendszeres, és demokráciás kétfarokkal rendelkező kutyapárt véleményére voltunk kíváncsiak szerkesztőségileg.
Mostantól hivatalos: az ingyenkönyvtár az új ingyensör.
- Van esély arra, hogy a jövőben díjmentesen lehessen beiratkozni könyvtárba?
Kovács Gergely: Igen.
(folyt.: link )
A kérdések ötletadója: Mit kíván a magyar felhasználó? link


Hétfőn nyílik a CEU új könyvtáraFEL

A CEU könyvtára a (Budapesti) Nádor u. 15-be költözött, nyitás október 17-én lesz. Videó és elismerések a régi könyvtárról: link . A könyvtár jól látható lesz a 2-tól a 6. szintig.


Kecskemét állította ki a könyvtárosok legnyalkább verbunkját - A legsármosabb könyvtárosFEL

Látják ezt a mosolyt? Virág Barnabás bizony ezzel győzte meg az internet népét, így megválasztották az ország legsármosabb könyvtárosának. A férfi a versenyt szervező kecskeméti Katona József Könyvtár zenei könyvtárában dolgozik. Sokoldalú személyiség: süt, főz, táncol és zenél. Főnöke szerint nevetésével csábítja be az olvasóterembe az embereket.
- A versenyt azért szerveztük, hogy megmutassuk, nem csak nők, hanem nagyon is vonzó férfiak is dolgoznak könyvtárosként - árulta el Ramháb Mária, a könyvtár igazgatója. - Barnabás pozitív kisugárzása lenyűgözi a fiatalokat. Egyáltalán nem csodálkozunk, hogy ő nyerte meg a versenyt. Bár az utolsó pillanatig izgulni kellett érte, mert fej-fej mellett haladtak a gyöngyösi versenyzővel. A fiatalembert végül kilenc szavazattal előzte meg. (Blikk)
- Mindeközben egy tényleg fontos szavazás is zajlik az országban, ahol kulturált férfiakból csinálnak szexuális tárgyat (444)
- Mi lenne, ha egy könyvtár olyannal tűnne ki, hogy egy társadalmilag érdekes témában egy portálra gyűjtené az összes hasznos információt (mondjuk menekültügy, szélerőművek stb.), s eMELLETT mutogatnának pl. könyvtáros szépfiúkat is? (MG)


Dalolnak és menetelnek rendületlenül - körbeérték a Katona József KönyvtáratFEL

A szervezők változatos programmal készültek a látogatóknak: jutalmazták a legfiatalabb és a legidősebb olvasót, bemutatták a gyűjtemény "legjeit", 17 órakor pedig könyvtárölelésre várták az olvasókat. "Szerencsére Kecskemét szép nagy könyvtárral büszkélkedhet. Most ki fog derülni, hogy vagyunk-e itt elegen ahhoz, hogy átöleljük az épületet" - nyitotta meg az eseményt Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvár igazgatója.
A kezdeményezés nem egyedülálló, ebben az időpontban országszerte több településen is megrendezték a könyvtár-ölelést, hogy felnőttek és gyermekek egyaránt kifejezhessék, milyen fontos számukra a könyvtáruk. Az esemény végére az is kiderült, nem hiába gyűlt össze a több mint száz érdeklődő: vidám, dalos menetelésükkel sikerült körbeérniük a Katona József Könyvtárat.

Hírforrás: Hírös.hu
2016. október 12.
Régebbi hírforrás(ok): Ez a mi könyvtárunk, ne bántsátok -- újranyitott az Alexandriai Könyvtár link

Beavatás volt JánosházánFEL

A településtörténet volt az Országos Könyvtári Napok jánosházi rendezvényének fókuszában.
Már minden helyi iskolás tudja: Batthyány Lajost megpróbálták kiszabadítani kivégzése előtt a jánosháziak. A múltidéző tematikát választották a jánosházi művelődési otthon könyvtárában az Országos Könyvtári Napok idei ajánlásai közül - ismertette Varga Györgyné könyvtáros. Vetélkedő és kézműves foglalkozás is kapcsolódott a helytörténeti programba, és persze felkeresték a város nevezetes épületeit, megismerhették azok egykori és mostani szerepét.

Hírforrás: VAOL
2016. október 12.

Olvasómaraton a könyvek között - A lakosok 5-10 százalékát várták az egész napos rendezvényreFEL

Resznek - Második alkalommal rendezett olvasómaratont a mintegy háromszáz fős település lakói számára a községi könyvtár.
Szombat reggel nyolc órától várták az érdeklődőket, s a résztvevők ezúttal is a fiatalabb korosztályból kerültek ki.
Mint azt Csiszárné Fliszár Eszter könyvtáros lapunknak elmondta: a lakosság mintegy 5-10 százalékának jelenlétére számítanak. A program egészen estig tart, közben interaktív mesejátékkal próbálták még érdekesebbé tenni a napot. Talán ennek is köszönhető, hogy óvodás korú résztvevők is akadtak, akik olvasni ugyan még nem tudtak, ám nagyszerű beszélgetőpartnernek és remek mesehallgatóknak bizonyultak.


A FSZEK-ben is készítenek könyvtrailereket - a Metropolitan Egyetem hallgatóivalFEL

... Október 4-én, kedden a FSZEK Zenei Gyűjteményében a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatói a Libri Kiadói Csoporttal együttműködve készítenek "könyvtrailereket", vagyis a filmek világából már ismerős beharangozó, kedvcsináló kisfilmeket. Arról, hogy miként lehet egy egész könyvet néhány percbe sűríteni, a hallgatók mellett Csáki László filmrendezőt, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatóját lehet kérdezni.


Könyvből készít szobrokat - van helye a leselejtezett könyveknek! (könyvtári foglalkozásra is)FEL

Különleges vendéget fogadott október hetedikén a Városi Könyvtár. Farkas Péter (27) eredetileg gépészmérnöknek tanult, jelenleg is egy szekszárdi alkatrészgyártó cégnél dolgozik, de munka után könyvszobrászként kamatoztatja tehetségét.
Péter az interneten találkozott először a különleges művészeti ággal, amely már lassan nyolc éve létezik. Első műve egy "sz" betű volt, később pedig egy szívet készített egy könyv lapjaiból barátnője tiszteletére.
- A szobrok mondanivalója korlátlan - mondta Péter. - Olyan megrendelőm is volt, aki egy lógó fülű nyúl portréját készíttette el velem - folytatta a művész, aki azt is elárulta, hogy a könyvszobrászat a tévhitekkel ellentétben, nagy odafigyelést igénylő munka, ugyanis milliméterpapíron készíti el a "vázrajzot", ami legalább két órát vesz igénybe.
A kész művek pedig 1500 oldalas könyvekből állnak össze gyakran három-négy nap alatt.


A szakképzett munkaerő hiányára részben megoldás lehet az akár százezres leépítés az állami szférábanFEL

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Csepreghy Nándor a portfolio.hu konferenciáján beszélt, és itt említette azt is, hogy "a magyarországi szakképzett munkaerő hiányára részben megoldás lehet, hogy a következő években az állami szférában több tízezres, akár százezres létszámleépítés várható, ezeket a korábbi állami alkalmazottakat átképzés után a versenyszférában lehetne alkalmazni".
Az MTI egyelőre ennyit közölt a tervből, de ha további részletek derülnek majd ki, beszámolunk róla.


Könyvtári illemszabályok (az Ötvenentúl megfogalmazásában)FEL

A könyvtár ma már nem csupán könyvek kölcsönzésére használható, valójában kulturális közösségi helyként is funkcionálhat. Persze az olvasó- és könyvtárlátogató-barát szemlélet nem azt jelenti, hogy néhány alapvető viselkedési szabályt ne kellene betartanunk, elsősorban azért, hogy se a könyvtárosok munkáját, se a könyvtárban tartózkodók elmélyülését ne zavarjuk meg.
Ahhoz, hogy a velünk egy térben tartózkodók ideális körülmények között, rendeltetésszerűen tudják használni a felkínált szolgáltatást, a lehető legdiszkrétebben illik viselkednünk. Ez konkrétan azt jelenti, hogy lehetőleg kerülni kell a hangos beszédet, illetve csevegést például más könyvtárlátogatóval, vagy a már jó ismerősnek számító könyvtárossal, de a telefonálást is. A könyvtárban zenét hallgatni csak fülhallgatóval szabad, amit a könyvtárostól lehet kérni, hacsak nem a saját okostelefonunkra feltöltött zenét hallgatunk a fülünkbe helyezett hallgatóval.
A legtöbb - különféle típusú - könyvtár "működési szabályzata" tiltja az étkezést az olvasótermekben és kölcsönzőhelyiségekben, valamint innivalót is csak zárható palackban lehet bevinni. Az ide vonatkozó rendelkezéseket illik komolyan venni, hiszen a könyvek állagának védelmét szolgálják. ...
A szabadpolcos könyvek besorolási rendjének megőrzése érdekében a polcokról levett könyvet illik a helyére visszatenni. A kiemelt kötetet, amennyiben úgy döntünk, hogy nem kölcsönözzük ki - vagy az eredeti helyére kell visszahelyezni, vagy a polc előtti asztalon kell hagyni, hogy a könyvtáros sorolja be oda, ahová való.

Hírforrás: Ötvenentúl
2016. október 12.

'Könyvtár, ami összeköt' 2016FEL

Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című program keretében tizenkilenc ösztöndíjast látott vendégül a MaNDA. Október 5-én, egész napos bemutatón ismertettük az intézményben folyó szakmai munkát.
A rendezvényt Kövér László, az Országgyűlés elnöke immár hatodik alkalommal hirdette meg, jelentkezni a Kárpát-medence összes országából lehetett. Idén először Múzeum határok nélkül címmel öt fiatal magyar múzeumi szakember számára is kiterjesztették a programot. Vendéglátóként az Országgyűlési Könyvtár biztosította a szakmai hátteret és az intézményi keretet. A rendkívül színes program célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok és múzeumi szakemberek közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének támogatása.
A részvevőknek lehetőségük nyílt az Országgyűlési Könyvtárban eltöltött egy hónap során a könyvtár és a hazai könyvtári rendszer tanulmányozására, saját szakmai tevékenységük bemutatására, kapcsolatépítésre, valamint az Országgyűlés munkájába való betekintésre. A program során számos egyetemi, megyei, fiók és más könyvtárak mellett különböző kulturális intézményeket látogatnak meg a vendégek. Szeptember 24. és október 23. között kilenc határon túli és egy magyarországi fiatal könyvtáros kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen az ösztöndíjprogramban. A tavalyi évhez hasonlóan, a nyertes pályázók mellett a szereplők köre kiegészült hét, budapesti könyvtárak által delegált kollégával.

Hírforrás: Manda
2016. október 12.

Újra megnyílt a New York-i olvasóterem - íme az eredményFEL

Minden egy pici vakolattal kezdődött: 2014-májusában a mennyezet egy darabja leesett a New York-i nyilvános könyvtár (NYPL) Rózsa olvasótermében. A lenyűgöző teremnek két hétig be kellett zárnia a helyreállítás miatt - amiből végül két év lett. A Rózsa olvasótermet a héten végre megnyitották, és az eredmény csodálatos lett. A felújítást megelőzően sokszor jártam a könyvtárban különböző események miatt, vagy hogy felfedezzem a helyet, és egyértelmű, hogy ez az olvasóterem a szíve az épületnek - jegyezte meg Ryan Fitzgibbon, a Hello Mr. magazin alapítója.
Fitzgibbon volt az egyike annak a 18 Instagram-felhasználónak, akik elsőként tekinthették meg a felújított könyvtári részleget. Mindezt anélkül, hogy a hely tele lett volna turistákkal és a könyvtárat látogatókkal. Sőt, külön körbevezették őket az 52 000 könyvet számláló teremben, amihez még egy 3,5 milliós raktár is tartozik: a közeli Bryant Park alatt található, és egy "könyv-vonattal" szállítják fel a kéréseket az olvasóterembe.


Olvasási motiváció - növelési lehetőségFEL

Alapprobléma, hogy nem szeretjük észrevenni, amikor a másikat valamilyen érzelem bántja. Azt kívánjuk, hogy ne legyen frusztrált, szomorú, elkeseredett, vagy éppen valamitől nyomott, hiszen az teher, nehézség, probléma. Holott kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akikkel lehangoltság vagy rosszkedv esetén a szülők leülnek beszélgetni, arról, hogy mi is ez az érzelmi állapot, mi okozhatta, mi oldhatja fel, vagyis azok, akiknél ezeket a helyzeteket problémamegoldásra használják, azok jobban fognak olvasni, számolni, magabiztosabban teremtenek kapcsolatot a társaikkal, és - ami még különlegesebb - kevesebb betegséget kapnak el.




Analógiák

Működő PPP, azaz a köz- és a magánszféra együttműködéseFEL

A bécsi projekt jelenleg Európa legnagyobb ilyen jellegű beruházása, összesen mintegy 5 milliárd euróba (1540 milliárd forintba) kerül, és természetesen nincs benne uniós támogatás, egy cent sem. (Összehasonlításképp: a budapesti olimpiához kapcsolt fejlesztések becsült költsége durván 1000 milliárd forint, más kérdés, hogy a hasonló becslések még szinte soha nem voltak tarthatóak.) A magyar kormány vélhetően megrökönyödve hallaná azt is, hogy Aspern PPP (Public Private Partnership) konstrukcióban, vagyis a köz- és a magánszféra együttműködésével készül. Sokan emlékezhetnek még rá, hogy ezt a modellt használták nálunk kreatívan a projektek túlárazására, és pár botrányos év után el is temették.


Meghökkentő különbségeket mutattak ki a finanszírozás és az ellátás szintje közöttFEL

Elképesztő, a közvélekedésnek teljesen ellentmondó különbségeket tárt fel az egészségügyi ellátásban, az egységnyi tevékenységre fordítható pénzben egy friss elemzés, amelynek most épp az ellátórendszer tervezett átalakítása, az egyetemi kórházak bevezetése ad különös jelentőséget.
Általános nézet, hogy az egészségügyi kapacitásokat Budapest-centrikusan osztották el, s a fővárosi kórházakban a vidéki lehetőségeket meghaladó ellátásokra nyílik lehetőség.
E feltételezést vette górcső alá a PX Consulting egészségügyi tanácsadó cég elemzése az egy ellátott esetre jutó finanszírozások összevetésén keresztül. Egy minőségi mutatót, a case-mix indexet (CMI) vizsgáltak, amely egy adott területen, adott szakmában, egységnyi idő alatt ellátott egészségügyi szolgáltatásért kapott finanszírozásnak és az ellátott betegek számának a hányadosa. Az elemzéshez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatait használták fel.




Praktikus

Bookbub - e-könyvek olcsónFEL

A felhasználó naponta kerül képbe a majdnem vagy teljesen ingyenes e-könyvekről. Magyarországon 2016-ban október 8-án rendezik az Olvasás Éjszakáját.
Létezik egy startup, amelyet alapítása óta a bestsellerek Grouponjaként emleget a média. A működése nagyon egyszerű. Minden olyan oldalon, amely e-könyveket kínál, minden áldott nap van valamilyen kihagyhatatlan ajánlat, egy-két dollárért vagy ingyen letölthető olvasmány. A Bookbub pedig összegyűjti ezeket, és a regisztrált felhasználónak napi hírlevélben elküldi a tételeket. Azokat, amelyekről úgy gondolja, érdekelheti - hiszen ezt a regisztráló bejelöli, amikor felállítja a profilját az oldalon.
A kínálat nagyon bő, a Bookbub az elmúlt évtizedek kedvenceiből és friss sikerekből egyaránt válogat. Az olvasó tallózhat próza és szakirodalom, lektűr és klasszikus, trashgyanús ponyva és már megfilmesített szövegek között. A Bookbub mindig külsős recenziókat idéz, általában azt, hogy hány csillagra értékelik a könyvet a Goodread olvasói, illetve a New York Times könyves rovata egy-egy szerzője véleményét.

Hírforrás: Üzletrész
2016. október 12.



Kisszínes

A csajozás legbiztosabb helyszíne: a könyvtárFEL

Címkék: közösségépítés |

A bennük felgyülemlett betűtömegtől, ha könyvtárt látott, Gyurit rendszerint különös nyugalom szállta meg. Minden rendben van, biztatták a könyvek szavak nélkül, itt vagyunk. Odakinn, meglehet, a mennyekbe csap a téboly s az utcán grasszál a hülyeség, s torát üli a középszerűség, nekünk azonban semmi dolgunk ezzel a badarsággal; idebenn tonnaszám áll a kultúra, évszázadok java. A Zelkek kiszitálva az idő rostáján, fűzfapoéták, unalmas fecsegők, közhelyek kufárjai kiakolbólítva. A múlt gerinctelen véglényei összetöppedtek, majd elporladtak, s porukat szétfútta a szél, s csak a gerincesek családjába tartozók csontjai maradtak meg, valamint azok, akik elég szerencsések voltak, hogy még Marx eljövetele előtt két lábra emelkedtek, s így alkalmuk sem lehetett megrágalmazni őt, miáltal magukra idézhették volna az olvashatatlanság birodalmába való száműzetést.


Kutyák - egyelőre beszéltek róluk a könyvtárbanFEL

Megjelent a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány könyve, melynek bemutatójára az Országos Könyvtári Napok rendezvény keretében került sor. A könyv megszületéséről, vagyis a munkájukról meséltek az alkotók. Ők ugyanis terápiás kutyák kiképzésével foglalkoznak, majd az ő munkára fogásukat patronálják, segítik. Ezáltal pedig nagyon sok embernek okoznak boldog pillanatokat. Olykor a halál árnyékában is.
Dr. Juharos Ágota mesélt a kezdetekről, amikor 2011 szeptemberében Gyula bácsi, a Kisfái Kutyaiskola tulajdonosa segítségével kiképeztek két kutyát, majd két gyógypedagógust, és egyre jobban elmerültek a témában. Voltak, akik melléjük álltak, segítették, támogatták őket, ők pedig mentek, dolgoztak, tapasztalatokat gyűjtöttek.
És végül, ezeket a tapasztalatokat összegyűjtve összeállítottak egy 30 órás akkreditált pedagógusképzést. Az első előadás után megszületett a könyv ötlete, mondván, semmiféle magyar szakirodalom nincs a kutyás terápia témában.
De hogy kell könyvet írni? Rátaláltak Mátéra, aki író, csak még nem írt könyvet, de tetszett neki a dolog. Egy évre rá megszületett a könyv, melynek bemutatóján ültünk.
A doktornő elmesélte azt is, miért is készült a könyv.
- A KIT több példát közölt arról, amikor a kutyák tényleges könyvtári szerepet vállaltak: link

Régebbi hírforrás(ok): Terápiás kutyék a könyvtárban - téma a KIT-ben: link



Információforrások

Ezt tegye fel a gépére: ha telepíti, újra olvashatja a Népszabadság cikkeitFEL

Hiába próbálta meg a Mediaworks szétlőni a Népszabadság szerkesztőségét és kilőni a lap szervereit. Egy bővítmény telepítése után az eddig megjelent összes cikk zöme továbbra is olvasható lesz.
Bár minden bizonnyal sokan vannak azok, akik szeretnék, ha a Népszabadság kényes kérdéseket firtató tartalmait ezután senki nem olvashatná el, szerencsére már 2016 van, az internet pedig hosszú évek óta nem felejt. Már csak azért sem, mert a webes tartalmak archiválását célul kitűző Internet Archive jó régóta menti sok-sok weboldal tartalmát - például a Népszabadság Online-ét is.
Az oldal Wayback Machine nevű online időgépében sok NOL-on megjelent tartalmat meg lehet találni, de a legjobb kereső mégis csak a Google-é. Egy-egy témát a Google-ből kikeresve viszont hiába is kattintunk, csak hibaüzenet jön be. Ez a helyzet egyszerűen megváltoztatható: erről az oldalról link telepítse gépére a NOL Archívum nevű ingyenes Chrome-bővítményt. Ezután bármilyen nol.hu-s oldalt (tehát népszabadságos cikket) próbál megnyitni, a bővítmény néhány másodperc - és egy, alább látható kedves tájékoztatás ? után betöltő az archívumból a cikket.


Magyarország egyik legjelentősebb archívumát állították leFEL

Grecsó Krisztián író felhívta rá a figyelmet, hogy a tegnapi válogatott meccs miatt még éjjel is dolgoztak a Népszabadság szerkesztőségében, ezért pár óra alatt zavarhatták le a leállást.
Grecsó Krisztián a következőket írta Facebook-oldalán a Népszabadság bezárásának hírére reagálva: "A mai, utolsó Népszabadság sportrovatában ott van Hegyi Iván elemzése a tegnap esti meccsről. Vagyis éjjel még bent voltak a kollégák, tördeltek. Éjjel, ezek szerint, körülbelül 11 óra után szorgos kezek törölték a postafiókokat, köztük politikai és kultúrtörténeti leveleket, leállították a szervereket, vele Magyarország egyik legjelentősebb archívumát, átkódolták a beléptető rendszert, hogy a munkatársak, újságírók ne férjenek hozzá semmihez. Mindezt állítólag anyagi okok miatt."


Vasúti menetrend a Google Maps-onFEL

A MÁV-Start és a Győr-Sopron-Ebenfurt Vasút (GYSEV) belföldi menetrendje mostantól megtalálható a Google Térkép (Maps) online útvonaltervező rendszerében. Heal Edina az amerikai cég magyarországi vezetője elmondta, a funkció 64 ország mintegy 20 ezer városában, több mint 3 millió állomás közlekedési információit tartalmazza. A MÁV vezetői azt remélik, ezzel több külföldi választja a vonatozást. Magyarországon. A vasúttársaság Elvira internetes menetrendi keresőrendszere a továbbiakban is működni fog, ott több információ található, például a járatok késéseiről is.

Hírforrás: Haszon hírek
2016. október 12.



Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu