Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/28., júl. 20.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

A Pokémon Go, mint a helyismereti szolgáltatás partnere
Pokemon Go - a könyvtárban
Navracsics: a könyvtár elsősorban gazdaságpolitikai és befektetési kérdés
Ön szerint mire jó a vándorgyűlés?
Mérföldköveket ugrott előre a vándorgyűlés szlogenje!
Könyvtári felelősség Brexit kapcsán - hogy az emberek többet tudjanak az EU-ról, mint egy marék pillangó
Norvégia első könyvtára, csak fiataloknak - a könyvek bármelyik polcra visszatehető (olvasóink szavazatára)
Svéd könyvtárak - kulcsszerep a bevándorlók társadalmi beilleszkedésében
TÉMA vs. RÉMA - Marketingorientáció a kommunikációban
A közös cél hiánya gátolja a szakmai belső kommunikációt
Miről írjunk a könyvtári szaksajtóba, ha keresettek akarunk lenni?
Inspiráló élmények a könyvtár bejáratánál kialakított helyiségben
Felújítják az Országos Széchényi Könyvtár főépületét
A közkönyvtár jövője - 4P-alapon
Szükséges képességek a jövő munkahelyén
Most több könyvet kölcsönözhet!
Kitelepül a könyvtár a strandra Nyíregyházán is
A világ legrégebb óta folyamatosan működő könyvtára
A virtuális valóság nem csak játékokon kívül oktatásra is alkalmas

Analógiák

Lehetséges-e könyvtári szervezetekben is a nyílt vezetőválasztás?

Praktikus

Veszteségmentes képtömörítő forrását nyitotta meg a Dropbox

Kisszínes

Lassú és túl sok adatot tölt le a magyar weboldalak többsége
Hány gyerekük van a könyvtáros férfiaknak? - Más szakmák képviselőihez képest
A dolgok internete a siker kulcsa
Abszurd módon semmizné ki a kiadókat a NAV - Termék, vagy szolgáltatás a könyv?
Egyre több magyar használja a képmegosztó oldalakat

Információforrások

Új, ingyenes pénzügyi tankönyv a középiskolásoknak
Letölthető programozási feladatok gyűjteménye


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

A Pokémon Go, mint a helyismereti szolgáltatás partnereFEL

A legtöbb Pokéstop - azaz olyan megállóhely, ahol a játékbeli továbbhaladásunkhoz szükséges tárgyakat kaphatunk ingyen -,valamint a "Gym"-ek - edzőtermek, ahol a szörnyecskék tréningezhetnek - középület, templom, szobor, vagy emléktábla. A játékos ezáltal jobban megismeri környezetét.
A Pokémon GO az Ingress nevű játék térképét és az abba feltöltött fényképeket használja. A térképet lezárták kb. 1,5-2 éve, így a felhasználók már nem tudnak további pontokat hozzáadni (a frissen épült utak, módosult területek, a Google térképből aktuálisan bekerülnek a játékba). A pontok szerkeszthetősége azonban megmaradt, így ha egy szobor fényképe például nem kapott pontos nevet, vagy a képe nem látható megfelelően, akkor ezeket a felhasználók - legyen akár egy könyvtár helyismereti munkatársa - tudják javítani. A különböző pontokhoz leírás is adható, így például egy emléktábla szövege, vagy annak részlete is megjeleníthető információs céllal a játékban. Ezeket, a felhasználók által bevitt adatokat az Ingress ellenőrzés után teszi közzé. Bizonytalan, hogy a Pokémon GO-ba is bekerülnek-e az így módosított adatok, remélhetőleg ez hamarosan kiderül.
Vonatkozó fotókat - pl. a nagykanizsai Cigány holokauszt-emlékű, városháza, botl(aszt)ókő - ld. a link oldalon.

Hírforrás: W. Kovács Ágnes (wildgica)
2016. július 20.

Pokemon Go - a könyvtárbanFEL

Itt az új őrület, a Pokemon Go játék, amely az USA-ban már elérte a könyvtárakat is. Mivel a játék várhatóan még júliusban elérhető lesz hivatalosan is Magyarországon, érdemes felkészülnünk...
A Pokemon videójátékben a játékosok a tornatermekben kaphatják el és taníthatják, edzhetik a Pokemonokat. ... A Pokemon Go-ban a Gym-ek ingyenesen használható, biztonságos közterek és középületek, ahova minden játékos el/be tud jutni. Ilyen középület pedig egyértelműen a könyvtár.
Az USA közkönyvtárainak ezrei váltak néhány nap leforgása alatt ilyen virtuális Gym-ekké, ami jelentősen megnövelte a könyvtárépületek forgalmát, hiszen olyan tiniket és fiatal felnőtteket is behozott a játék a könyvtárba, akik egyébként biztosan nem mentek volna be. Hogy ez áldás vagy átok a könyvtáraknak? Erről megoszlanak a vélemények. A játék mindenesetre várhatóan sok, egyébként nem könyvtárhasználó trénert behoz majd a könyvtárba, egy különleges alkalmat kínálva így arra, hogy a könyvtárak és könyvtárosok olyan társadalmi csoportoknak is megmutassák magukat, akikkel normál helyzetben nem tudnának interakcióba kerülni. Ezen túl pedig arra lehetőséget adhat is, hogy újféle, kreatív módon, programokkal kerüljenek közelebb a játékosokhoz.


Navracsics: a könyvtár elsősorban gazdaságpolitikai és befektetési kérdésFEL

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a több mint 700 szakember jelenlétében zajló, 13 szekciót felvonultató rendezvényen [könyvtárosok vándorgyűlése link (Híradó)
- Könnyű parancsokat végrehajtatni, de a meggyőzés azonban sokkal nagyobb kihívás.
- A legutóbbi idők tapasztalatai azt mutatják: könnyen az európai integráció kudarcát okozhatja, ha nem figyelünk a kultúrára, oktatásra, egészségügyre.
- A könyvtár elsősorban gazdaságpolitikai és befektetési kérdés.
Navracsics Tibor előadását fejből mondta, nem olvasta. (KIT)


Ön szerint mire jó a vándorgyűlés?FEL

Ön szerint mire jó a vándorgyűlés? - tettük fel a kérdést immár ötödszörre. A kapott válaszok megoszlása:
0 - A szakmai kiállítás, kiállítók megtekintése
4 - Csak pofavizit az egész, inkább a várost nézem meg
13 - Nem járok, számomra nincs ott semmi érdekes
15 -Sörözés, beszélgetés a kollégákkal, esetleg néhány szakmai program
26 -Szakmai tapasztalatok szerzése (e pontban hirtelen megugrás volt tapasztalható).
- A most kapott adatok (n=58) lényegében megegyeznek az előző évben kapottakkal. A "Nem járok..." válasz erősödött valamelyest, ami azonban ellenpontozza az ez évi kimagasló részvételi arányt.
Az utóbbi 6 év adatait tartalmazó diagramot ld.: link

Hírforrás: KIT-információ
2016. július 20.

Mérföldköveket ugrott előre a vándorgyűlés szlogenje!FEL

A ráolvasás nem hoz gyakorlati eredményt, sőt, rossz esetben a hamis valóságtudathoz is hozzájárulhat. Az utóbbi vándorgyűlések szlogenjeit áttekintve látható: gyakori bennük a tetszetős álomkép felvázolásának motívuma:
- 45. Eger, 2013: Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés - Könyvtárak az európai állampolgárokért
- 46. Sopron, 2014: Intelligens szolgáltatás - a szolgáltatások intelligenciája
- 47. Szolnok, 2015: A minőség dinamikája: a fejlődő könyvtár
- 48. Veszprém, 2016: Kapcsolat-könyvtár-együttműködés: felelősséggel a sikeres közösségekért (forrás: link
Ugyanis kemény tények igazolják, hogy a tudásáramlást ma is sok külső és belső mesterséges akadály korlátozza, a hozzáférés távol van az egyenlőtől, a szolgáltatás "intelligenciája" is erősen viszonylagos stb. - mégha vannak is jó példák.
Másik motívum a köldöknézés (szélsőséges történelmi példa a nem vándorgyűlési "Összefogás a könyvtárakért" vagy a "nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz"), mely a könyvtárt helyezi a középpontba, annak ellenére, hogy csak másban moshatjuk meg arcunkat... E hagyománnyal szakított a 2016-os szlogen, mely a 2016-os IFLA-célkitűzés fordítása. Szóval, jó helyről, jót másoltunk :-) (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2016. július 20.

Könyvtári felelősség Brexit kapcsán - hogy az emberek többet tudjanak az EU-ról, mint egy marék pillangóFEL

Svédországban a BREXIT kapcsán elkezdtek elgondolkodni azon, hogy a svéd társadalom mennyire tájékozott uniós ügyekben, s kinek a felelőssége a megalapozott tájékoztatást elősegítő információk eljuttatása a lakosság felé. A kormányzat sokszor emlegeti a helyi politikusok, tanárok, üzletemberek, újságírók felelősségét, de egy szót sem ejt a könyvtárosokról. A kulturális közgyűjteményi szférából több mint öt és félezer tagot tömörítő DIK névre hallgató szakszervezet vezetője Attila Rostoványi épp arra utal, hogy a közkönyvtári hálózatban hosszú évek óta nagy sikerrel működő EU-információs szolgáltatások igen fontos szerepet játszanak az uniós ügyekről történő civil tájékozódás biztosításában. Stratégiai feladatnak tartja a könyvtárak részéről annak tudatosítását a helyi civil társadalom felé, hogy milyen területeken illetékes az EU, s melyek esnek a hatókörén kívül. A kormányzatnak pedig számolni kell a könyvtári kompetenciák és intézményrendszer erejével is e területen. Így lehet elérni csupán, hogy tájékozott polgárok felelős módon tudjanak véleményt nyilvánítani. A brit példa elég figyelmeztető e tekintetben, hogy a tájékozatlanságból fakadó döntésnek milyen következményei lehetnek. (ref.: Németh Márton)


Norvégia első könyvtára, csak fiataloknak - a könyvek bármelyik polcra visszatehető (olvasóink szavazatára)FEL

A norvégiai közkönyvtárak sorából kiemelkedik a legújabb könyvtár, melyet csak fiataloknak terveztek és építettek. Norvégiában az alsó tagozatosok délután ötig tartózkodhatnak az iskolaépületekben. Az új könyvtárral ezért a felső tagozatosokat igyekeztek bevonni, és megadni nekik a lehetőséget a kapcsolatépítésre. Olyan helyet képzeltek el, ahol a 10-15 évesek, biztonságos környezetben találkozhatnak, miközben lehetőség nyílik a pihenésre és a tanulásra egyaránt.
A könyvtár (Biblo Toyen) vezetése a tervezéshez elsősorban a diákok véleményét kérte ki; fontos volt számukra, hogy a diákok otthon érezzék magukat.
Változatos programok várják az érdeklődő diákokat, a főzéstől a programozásig sok érdekes tevékenység szerepel a listán.
A könyveket nem a régi, hagyományos rendszerben dolgozzák fel, hanem témák szerint. Egy könyvnek sincs állandó helye, a könyvek bármelyik polcra visszahelyezhetők. (ref.: NM)


Svéd könyvtárak - kulcsszerep a bevándorlók társadalmi beilleszkedésébenFEL

A könyvtári rendszer mindenkit szolgál, nyelvtől, kortól, etnikumtól, anyagi helyzettől függetlenül. A bevándorlók társadalmi beilleszkedésének segítésében kulcsszerep juthat a közkönyvtáraknak, mert közhasznú információszolgáltatásaik biztosíthatják az információhoz való hozzájutást és az esélyek kiegyenlítődését. A tudományos könyvtárak esetében viszont a kutatók munkájához való hozzájárulásnak van központi szerepe.
A kutatás-fejlesztés társadalmi szempontból is fontos versenyképessége nem képzelhető el könyvtári, információs háttér nélkül. A könyvtár fórum és találkozóhely is egyben a helyi közösségek számára (legyen az lakóhelyi közösség a közkönyvtárak vagy kutatói, hallgatói közösség a tudományos könyvtárak esetében). (Németh Márton)

Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2016/2.
2016. július 20.

TÉMA vs. RÉMA - Marketingorientáció a kommunikációbanFEL

A vándorgyűlés CsMKE-Kávéházi szekcióban kérdésként merült fel: hogyan függ össze a használóra irányuló figyelem a rémával?
- Egy minap talált példával élve: "A biblioterápia helye a karriermenedzsmentben" - ami kimondottan téma-jellegű cím (akár csak pl.: Helyismereti munka az X Könyvtárban; XY zentai kultúrmunkás és ex libris gyűjtő). Ha réma (a téma valamilyen szintű kifejtése) lenne, akkor - hipotetikusan - úgy hangozna pl.:
- A biblioterápia új eszköze a karriermenedzsment,
- vagy méginkább: A biblioterápia növeli a karriermenedzsment eredményességét;
- sőt: A biblioterápia 20%-kal is növelheti a karriermenedzsment eredményességét.
Talán érezhető, hogy a réma eszközét alkalmazó címek elé mennek az olvasó érdeklődésének.
Másik - a fentitől 180 fokban eltérő, de kreatív - stratégia a teaser-hatás, amely szándékos elhallgatással kelti fel az érdeklődést. Klasszikus hazai példája a 80-as évek egyik reklámja, amely csupán arról szólt, hogy egy úriember csettintett és azt mondta: Müszi! link Utána egy ország lett kíváncsi arra, s járt utána hogy mi is lehet az - ami pedig a szolgáltatás megismertetésének célja volt. Szakterületünk példájával: Mennyit hozhat a könyvtárnak a merchandising? - Amire feltehetően kérdés gerjed a befogadóban, hogy mi is a merchandising?
Ez utóbbi megoldás az előbbinél nagyobb gyakorlatot igényel.


A közös cél hiánya gátolja a szakmai belső kommunikációt FEL

A kommunikáció tétjei: a fenntartók felé és/vagy egymással? címmel tartotta előadását Czupi Gyula (Halis István Városi Könyvtár) a vándorgyűlés CsMKE-Kávéházi szekciójában. Ennek 1. részét közöljük.
- Történet a város kulturális intézményeinek közös programfelületéről. - Mindenki szívesen részt vesz benne, szívesen látná benne magát. A közös megjelenítést falragaszon és szórólapon szívesen látná, de ő maga nem tesz semmit annak érdekében, hogy a saját közönségének ezt a közös anyagot átadja (az olcsón kinyomtatható kész falragasz kiragasztása, a szórólap forma nyomtatása és kiosztása).
A magyarázat: csak a saját fenntartójának kívánja bemutatni az aktivitását, csak azt a maroknyi csapatot "eteti" információval, amelyik rendezvényein a szükséges létszámot biztosítja.
Nem érdekli semmiféle közös cél. Neki a saját költségvetését kell kiharcolnia, nem szempont az "egész" elérése.
Mindaddig, amíg nem tudjuk megfogalmazni mi, könyvtárak, hogy mi lenne a közös célunk, addig az érdemi együttműködés és párbeszéd csak jó szándékú óhaj marad, de nem tud belőle kisülni semmi.


Miről írjunk a könyvtári szaksajtóba, ha keresettek akarunk lenni? FEL

Miről írjunk a könyvtári szaksajtóban, ha olvasottak akarunk lenni? - Erre a kérdésre is választ adott a vándorgyűlés CsMKE-Kávéházi szekcióban Habók Lilla által készített felmérés. Az érintett kérdés volt: "Mely témát / témákat hiányolja leginkább a belső szakmai kommunikációs csatornákról?" A kapott táblázat elejét közöljük. n=120


Inspiráló élmények a könyvtár bejáratánál kialakított helyiségbenFEL

(Nem, nem a WC-ben :)
- A könyvtár bejáratánál kialakított helyiségben minden hónapban más és más inspiráló élmény várja a látogatókat. A különböző installációk a könyvtár által ellátott közösség sokszínűségére reflektálnak, s a kreatív játékot, a szórakozást vagy éppen a élethosszig tartó tanulást támogatják.
Egy alkalommal, a Blue Period idején minden kék volt a boxban: Kóstolj, szagolj, érints, láss! Légy kék! - mondta a reklámszlogen. Máskor kedvük szerint festhették színesre a falakat a gyerekek, vagy maguknak vagy a közösségnek szóló kívánságaikat írhatták fel a csillagokra. A Űrodüsszeia (Space Odyssey) idején pedig a holdjárást próbálhatta ki gyerek, felnőtt.
Most, júliusban, 1906-ba repülhetnek vissza "A Walk in Hemingway's Oak Park" című installációt felkeresők, abba az évbe, amikor a 7 éves Ernest Hemingway és nővére elkezdte felfedezni a települést.


Felújítják az Országos Széchényi Könyvtár főépületétFEL

Lázár János a Kormányinfón jelentette be, hogy az Országos Széchényi Könyvtár főépületét felújítják, erre hivatalos tervpályázatot írnak ki, emellett nagy raktárépületet kap az intézmény, várhatóan Piliscsabán.


A közkönyvtár jövője - 4P-alaponFEL

A londoni székhelyű Building Futures 21st Century libraries (2004) című tanulmánya szerint napjaink közkönyvtára az ún. 4P alapkövetelmény-rendszere mentén szerveződik. Ezek a
- PEOPLE, vagyis az emberek, akiknek nyújtja a könyvtár a szolgáltatásait, illetve azok a könyvtárosok, akik biztosítják e szolgáltatásokat. Fontos, hogy ismerjük a település társadalmi, demográfiai profilját; ismerjük a valós és potenciális könyvtárhasználók főbb jellemzőit; hogy pontosan ismerjük a könyvtárosok felkészültségét, jártasságát, kompetenciáit; s tisztában legyünk a könyvtárvezetés erősségeivel és esetleges gyenge pontjaival is.
- PROGRAMMES, vagyis a könyvtár valamennyi tevékenysége, a gyűjteménye, hagyományos és IKT-alapú szolgáltatásai, rendezvényei.
- PLACES, vagyis a könyvtár elhelyezkedése a településen (központban vagy egy feltörekvő új/megújuló városrészben, kertvárosban), biztonságos környéken vagy lecsúszóban lévő részen, maga a könyvtár épülete és terei.
- PARTNERS, vagyis mindazok az intézmények, szervezetek vagy akár egyének, akikkel a könyvtár kapcsolatban áll, állt, vagy állnia kellene - önkormányzattól a közgyűjteményeken és az iskolákon át a médiáig vagy éppen a helyi turisztikai cégekig. (Koreny Ágnes MKE-vándorgyűlésen elhangzott "Könyvtári közösségek" c. előadásából.)


Szükséges képességek a jövő munkahelyénFEL

A negyedik ipari forradalom gyökeres változásokat hoz majd a mi dolgozói életünkre is. Ezzel, a következő 20 év megatrendjével és a jövőbeli lehetséges munkahelyek felvázolásával foglalkozik egy ausztrál jelentés, amit a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) készített.
A World Economic Forum a munka jövője (Future of Jobs) jelentésében azt is megjósolja, hogy milyen készségekre lesz majd szükség a jövő munkahelyén.
A sorrend 2015-ben:
1. Komplex problémamegoldó készség
2. Mások koordinálása
3. Menedzsment szemlélet
4. Kritikus gondolkodásmód
5. Tárgyaló készség
6. Minőségi kontrollálás
7. Ügyfélközpontúság
8. Döntési készség
9. Aktív figyelés
10. Kreativitás
A sorrend 2020-ban:
1. Komplex problémamegoldó készség
2. Kritikus gondolkodásmód
3. Kreativitás
4. Menedzsment szemlélet
5. Mások koordinálása
6. Érzelmi intelligencia
6. Döntési készség
8. Ügyfélközpontúság
9. Tárgyaló készség
10. Rugalmasság
- A könyvtárosoknak ezt a sorrendet nem csak saját tevékenységük, szakmájuk miatt érdemes szem előtt tartani, hanem ügyfeleink, használóink fejlődésének érdekében is. (MG)


Most több könyvet kölcsönözhet!FEL

A nagykanizsai Halis-könyvtár mindig is kínosan ügyelt arra, hogy kerülje a könyvtár zárva tartásának kommunikációját. Most ezt hirdeti olvasóknak szóló hírlevelében:
"Több könyvet kölcsönözhet!
Hétfőtől (július 18.) egy héten át 6 helyett 10 könyvet kölcsönözhet. Pénteken (július 22.) 4 segédkönyvet. Mert utána két hét szünet (2016. július 23-tól augusztus 7-ig)! Olvasmányélményekben gazdag nyarat kívánunk!"

Hírforrás: Halis István Városi Könyvtár
2016. július 20.

Kitelepül a könyvtár a strandra Nyíregyházán isFEL

Július 11. és 29. között, regisztrációt követően bárki kölcsönözhet olvasnivalót a Parkfürdőben felállított strandkönyvtárban. Az olvasás népszerűsítését célzó program keretében könnyed kikapcsolódást nyújtó olvasnivalókból, napilapokból, magazinokból válogathatnak a fürdőzők.
Már az 1960-as években élvezhették a strandkönyvtár szolgáltatásait a Nyíregyházán nyaralók. Az intézmény ugyanis már több évtizeddel ezelőtt felismerte annak szükségességét. Bár az ötlet csak néhány évig volt sikeres, 2012-ben újraindult. Azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, tavaly két hét alatt több mint ezren vették igénybe a Parkfürdőbe települt könyvtár nyújtotta szolgáltatásokat.


A világ legrégebb óta folyamatosan működő könyvtáraFEL

...a sínai Szent Katalin-kolostor. Könyveinek száma és értékessége miatt a sínai Szent Katalin-kolostor könyvtára a Vatikáni Könyvtár után a második leggazdagabb a világon.
Amióta a 6. században (548 és 565 között) megalapították, a sínai hegyi Szent Katalin-kolostor könyvtára soha nem zárta be kapuit. I. Jusztiniánusz császár uralma alatt Nagy Konstantin édesanyja, Ilona császárné támogatásának köszönhetően épült fel. Falai között ma is megtalálhatók ősi római tekercsek azokból az időkből, amikor magát a kolostort alapították, így itt található a világ második legnagyobb kódex- és kéziratgyűjteménye, amelyet csak a Vatikáni Könyvtáré előz meg Rómában. Innen származik a híres Codex Sinaiticus (sínai kódex is), a 345-ből származó bibliai szöveg.


A virtuális valóság nem csak játékokon kívül oktatásra is alkalmasFEL

Biológiaórán minden szögből látják a béka boncolását, történelemórán testközelbe kerülnek a letűnt korok épületei. Így nézhet ki pár éven belül egy teljesen átlagos tanítási nap, ha a gyerekek virtuális valóságot (VR) teremtő szemüveggel figyelik a tananyagot.
Egy neves amerikai pedagógus, Edgar Dale az 1940-es években készítette el tapasztalati piramisát. Bár a pontos arányokat szakmai körökben vitatják, közkeletűek azok a számok, amelyek szerint az emberi agy a tapasztalás vagy szimulálás útján szerzett tudás 90 százalékát képes visszaadni, míg az olvasottaknak csupán a 10 százalékát.

Hírforrás: HVG 27. sz. (regisztrációval)
2016. július 20.
Régebbi hírforrás(ok): Ezért aggályos, ha a könyvtár (csak) az olvasást tartja a középpontban link



Analógiák

Lehetséges-e könyvtári szervezetekben is a nyílt vezetőválasztás?FEL

Az ENSZ New York-i székházában közös nyilvános vitát tartottak kedden a világszervezet főtitkári posztra pályázó jelöltek részvételével. Ez világpremier volt, hiszen a szervezet hetvenéves történetében először fordul elő, hogy a főtitkár-választási folyamat egy része a nyilvánosság előtt zajlik.




Praktikus

Veszteségmentes képtömörítő forrását nyitotta meg a DropboxFEL

A Dropbox a múlt hét végén jelentette be, hogy megnyitotta Lepton nevű veszteségmentes képtömörítő könyvtára forráskódját. Az új kóder a cég szerint a hagyományos JPEG-nél átlagosan 22%-kal kisebb helyen képes eltárolni a képet, amiket ráadásul bitpontosan tud visszaállítani.




Kisszínes

Lassú és túl sok adatot tölt le a magyar weboldalak többségeFEL

Az fps webügynökség a leglátogatottabb magyar weboldalakat vizsgálta meg oldalbetöltési sebesség, mobilos optimalizáltság és titkosított kapcsolat szempontjából.
A tavaly után idén másodjára elvégzett felmérésben elsősorban arra voltak kíváncsiak, milyen gyorsan töltődnek be a legnépszerűbb magyar szájtok. Ehhez a legnagyobb külsős webanalitikai adatbázis, az Alexa rangsorát vették alapul, innen kiválogatták a 304 leglátogatottabb magyar nyelvű oldalt.
A Google PageSpeed Insights nevű eszközével végzett mérésben az oldalak betöltési sebességét 1-től 100-ig pontozták, ahol az 1 a legrosszabb, a 100 pedig a lehető legjobb eredmény. A Google rendszerében az elfogadható minősítéshez legalább 85 pontot kell elérni.


Hány gyerekük van a könyvtáros férfiaknak? - Más szakmák képviselőihez képestFEL

A statisztika igazolja, hogy a vállalkozóknak kevesebb gyerekük születik, mint az alkalmazottaknak. A magyarázat nem egyszerű. ...
A legkevesebb gyereket vállaló férfiak között mindeközben előkelő helyen állnak a színházakban és a filmgyárakban dolgozó művészek (1,49), a könyvtárosok (1,63), a könyvelők (1,64) és a jogászok (1,65).


A dolgok internete a siker kulcsaFEL

A Vodafone IoT (Internet of Things, a dolgok internete) Barométer 17 országra kiterjedő nemzetközi felmérése szerint a vállalatok 28 százaléka már ma is használ IoT-megoldásokat, további 35 százalékuk pedig egy éven belül kíván ilyeneket bevezetni. Az 1096 megkérdezett vállalat több mint 75 százaléka úgy véli, hogy az IoT megoldások jelentik a jövőbeli siker kulcsát.


Abszurd módon semmizné ki a kiadókat a NAV - Termék, vagy szolgáltatás a könyv? FEL

A könyv termék vagy szolgáltatás? A válasz tönkreteheti a kiadókat, 350 milliós bírságot kapnak, mert leírták az előállítási költségeket.
Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy az adóhatóság szerint egy könyv nem "termék", hanem "szolgáltatás", aminek azért van jelentősége, mert míg egy termék előállítási ­költségeit le lehet írni az iparűzési adó alapjából, egy szolgáltatást már nem. E logika szerint ha egy könyvkiadó késztermékéhez (azaz a könyvhöz) a nyomda csak szolgáltatási tevékenységgel járul hozzá, akkor a könyv előállításának nyomdaköltsége nem lehet adócsökkentő tétel.


Egyre több magyar használja a képmegosztó oldalakatFEL

A tavalyi évhez képest az Instagram, a Pinterest és a Viber tudott még több regisztráltat toborozni, az Instagram esetében a tagokon belül az oldalt látogató felhasználók aránya is nőtt - derült ki a Kutatócentrum Social Media Report 2016 kutatásából. Nem tudott bővülni a Microsoft által felvásárolt LinkedIn, a diplomások számára ugyanakkor még mindig ez az egyik legvonzóbb felület.




Információforrások

Új, ingyenes pénzügyi tankönyv a középiskolásoknakFEL

Az utolsó darabig elfogyott az Iránytű a pénzügyekhez című - középiskolák számára ingyenesen megrendelhető - tankönyv első 40 ezer példánya - közölte a Pénziránytű Alapítvány.
A rendelést leadó 251 iskola 60 százaléka hagyományos gimnázium, míg 40 százaléka szakképző intézmény. Az igénylők közt jelentős számban képviseltették magukat az országos rangsor élén álló iskolák, de számos egyházi fenntartású intézmény is élt a lehetőséggel. A tankönyv megjelenése ráirányította a figyelmet a Pénziránytű Alapítvány másik oktatási kezdeményezésére, a középiskolai pedagógusoknak szóló tanár-továbbképzési programra is. Az akkreditált, 30 órás tanfolyam szakszerű támogatást nyújt a nem közgazdász pedagógusok számára a tantárgyaikhoz kapcsolódó, pénzügyi jellegű témák oktatásához. A vártnál nagyobb érdeklődésre tekintettel, az alapítvány bővítette a program keretét, s így augusztus végétől újabb 22 tanfolyamra jelentkezhetnek az érdeklődő tanárok.


Letölthető programozási feladatok gyűjteményeFEL

Szeretnénk a diákok és a tanárok dolgát megkönnyíteni, ezért mi magunk is gyűjtjük és elérhetővé teszünk minden erre érdemes anyagot. A letölthető feladatok beépíthetők az informatika órákba, és a szakkörök foglalkozásaiba. Az egészen fiatal korosztály számára is vannak feladataink, ezeket akár óvodákban is fel lehet használni. A feladatok közt több olyan szerepel, amelyekhez számítógép sem szükséges.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu