Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2015/43., dec. 2.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Megújul a cseh könyvtárak központi portálja
Bajor Állami Könyvtár - enteriőr és raktár
Milyen munkatárs hiányzik leginkább könyvtárából? (felmérés)
Megvan Hollandia legjobb közkönyvtára, 2015 (fotókkal)
Egy iskolai könyvtár Boulder megyében (olvasóink szavazatára)
Digitális dokumentum- és könyvtárat is kapott a Gandhi-gimnázium
Újságíró, postás és könyvtáros nem kell a jövőben
Külső szervezet állít karácsonyfát a könyvtárban - civil együttműködés
3 éven elül lehet új OSZK-raktár, költözés 10 éven belül (Hoppál)
Igény szerinti beszerzés és a csökkenő költségek modellje
Könyvtári könyvválogató-gépek versenyeztek
Luxemburg grófja a könyvtárba megy
Drágábbak az e-könyvek, mint a nyomtatottak - felmérés az amerikai felsőoktatásban
Örökös tag lett Käfer István az Országos Széchényi Könyvtárban
Kirabolták? Ön a vádlott! - 'Én nem voltam Fideszes, nem az ő emberük voltam'
Hogyan látják a diákok? - Diákkonferencia a Méliusz Könyvtárban

Analógiák

Jobb ötleteik vannak a szakmán kívüli tapasztalatokkal rendelkezőknek?

Praktikus

Így cserélheti le a Facebook-profilja hátterét

Kisszínes

Balog: Mindenképpen segítünk a könyvkiadóknak - változik könyvek áfája, vagy mi?
A meghajlított könyvlapok titka (videó)
A Magyar Szabadalmi Hivatal is költözik -- de pattogósabb iramban hagyja el kívánatossá vált épületét
Vásároljon otthoni luxuskönyvtárat! (árakkal)
Meztelenül mentek könyvtárba az egyetemisták (Cambridge)
Papírunk van róla: teljes tévúton a magyar oktatás
Olvasóvá nevelés - akár irodalomórán is, hogy ne csak porosodjanak a regények

Információforrások

Középkori Templomok Útja -- Kincses Szatmár és környéke


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Megújul a cseh könyvtárak központi portáljaFEL

...A döntéshozó csoport 2015-re az alábbi feladatokat határozta meg: az alapvető projektdokumentumok átdolgozása, a könyvtárak és a könyvtári rendszer felkészítése a portálszolgáltatásokhoz való csatlakozásra, további könyvtárak csatlakoztatása a projekthez, felhasználói forgatókönyvek készítése. A portálszolgáltatás architektúrájának kidolgozása, bemutatása a nyílt forrású VuFind-dal, a portálszolgáltatás tesztverziójának fokozatos megvalósítása VuFind-dal. A társuló alapkönyvtárak lokális forrásainak csatlakoztatása, a helyi források szállítóival megállapodások megkötése, a kiválasztott helyi források fokozatos csatlakoztatása a portálhoz.
A projekt alprojektjei a következő területeket érintik: információs rész (választás a szolgáltatáskínálatból), közös katalógusfelület, böngésző (metaadatok a teljes szövegekhez), linkszerver (további hivatkozások), könyvtárközi kölcsönzés.
A projekt előnyei közé tartozik a szélesebb és minőségi szolgáltatások köre, az egy helyről történő komfortos hozzáférés lehetősége, a gyűjteményekre és szolgáltatásokra való egységes rálátás biztosítása, a könyvtárak "családba" tömörülése, modern technológia biztosítása. Eddig a projekthez 26 könyvtár csatlakozott, de nem zárták le a lehetőséget, várják a további társuló könyvtárakat.
2015-ben a projekt tesztverzióba lépett: az eredeti elképzelésektől eltérően a technológiai megvalósítást nem egy komplex külső szállítótól rendelik meg, hanem saját nyílt fejlesztéssel valósítják meg, lényegesen csökkentve a könyvtárak portálhoz való csatlakozási költségeit. (ref.: Prókai M.)


Bajor Állami Könyvtár - enteriőr és raktárFEL

A tekintélyes és patinás épület sok szempontból már nem felel meg a digitális kor elvárásainak, ugyanakkor számos olyan szolgáltatást nyújt, ami feszegeti az ódon kereteket. A link oldalon azonban most a hagyományos könyvtárbelsőt mutatjuk.
- a bejáratot őrző szobrok
- a lépcső, amelyen annó csak a király járhatott
- történelmi olvasóterem
- kurrens olvasóterem: ital csak az asztal alatt rátolható
- ide azok jöhetnek, akiket zavar laptopon való pötyögés
- a könyvtárközi kölcsönzés helyszíne
- könyvlift
- önhordó raktári szerkezet (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2015. december 02.

Milyen munkatárs hiányzik leginkább könyvtárából? (felmérés)FEL

Milyen munkatárs hiányzik leginkább könyvtárából? - tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
11 (21%) pr-menedzser, reklámszakember
15 (29%) web-, mobil-fejlesztő, digitalizáló
7 (13%) raktáros
2 (4%) vállalkozó (büfé, könyvkötés...)
8 (16%) robot
8 (16%) menedzser az üzleti világból.
- Ezek alapján úgy tűnik, hogy a könyvtár a digitális világ irányába kíván fejleszteni, de általában fontosnak tartva a külső környezettel való hatékony kommunikációt. Kisebb, de kitapintható igény mutatkozik profi üzleti menedzsment iránt, illetve a munka automatizálása iránt. (MG)
- Köszönet a kérdések megfogalmazásáért Szabó Eszternek. Mint megfogalmazta: ezzel a szavazással a közös gondolkodás a célunk, könyvtárunk látogatottságáról, használatának javításáról, fenntarthatóságának biztosításáról, továbbá a sokasodó feladatokhoz (nem feltétlenül szakfeladatokhoz!), a kihívásokhoz szükséges optimális emberi erőforrásokat, partnerséget szeretnénk átgondolni, különös tekintettel a könyvtárak, intézmények külső környezetére - PEST-analízis.

Hírforrás: KIT-információ
2015. december 02.

Megvan Hollandia legjobb közkönyvtára, 2015 (fotókkal)FEL

Csokoládégyárból átalakított goudai intézmény - De Chocoladefabriek - nyerte el a Hollandia Legjobb Közkönyvtára 2015 címet. A könyvtár link loft-jelleggel magán viseli az egykori gyárbelső építészeti enteriőrjét. A kiválasztó zsűri ritka egyetértésben döntött; méltatásuk szerint az intézmény megújítja a közkönyvtár fogalmát. A könyvtár ideális hely a goudaiak számára és más könyvtárak számára is, amelyeknek inspirációt nyújt. (ref.: MG)
Fotók: link


Egy iskolai könyvtár Boulder megyében (olvasóink szavazatára)FEL

A központi iskolai könyvtárban vibráló színek, és hangulat fogadja a diákokat. Az igazgató szerint a könyvtár rendkívül látogatott.
Felosztott területe alkalmas kisebb csoportok fogadására is. A könyvek egy segédkönyvtárban helyezkednek el, a fő helységben a számítógépek a dominánsak. Akik olvasni szeretnének, kényelmes székeken foglalhatnak helyet. Külső forrás további felhasználása nélkül a könyvtárosok maguk is leleményesek a megfelelő tér kialakításában. Mozgó polcokat állítottak fel, térelválasztó paneleket létesítettek, a régi és elhasznált könyvek helyére a digitális verziót szerezték be.
A könyvtár igyekszik felkészíteni az olvasókat a 21. században észlelt változásokra. A tanulók a fogyasztáson túl megtapasztalják az alkotás örömét. Van olyan iskola, ahol a diákok segítik a tanárokat a technikai újdonságok befogadásában, ők azok, akik fejlesztik is a rendszert.
A város lakossága megszavazta az iskolai könyvtárak fejlesztését és beillesztették a költségvetésbe a több milliós kiadást. A több éves terv alapján újjáépítik, felújítják a már meglévő könyvtárakat, az állományt is egyidejűleg fejlesztve. Kelly Sain, az iskolák technológiai fejlesztésért felelőse elmondta, hogy terveik között szerepel a diákok bevonása a könyvtári munkába. Mindkét iskolai kerületben a könyvtárak átszervezése folyik, melynek célja a naprakész információ átadása, a tanulási kedv felkeltése, a természetes kíváncsiság fokozása. A digitális környezet bevezetése és fejlesztése fontos a diákok számára.
Őket is megkérdezték, hogyan látják a könyvtár jövőjét, milyennek szeretnék látni magát a könyvtárat.
A három könyvtár képviselője, akik a programban részt vesznek, havonta találkoznak, hogy megvitassák a könyvtári kutatás, adatgyűjtés, és adatfelhasználás megfelelő beillesztését a tantervbe.
A tankerület a legnagyobb digitáliskönyv-forgalmazó cégtől több mint 54000 könyvet rendelt az iskolai könyvtári bázisba; ezek ingyen elérhetőek a tanulók és dolgozók számára. (ref.: NM)


Digitális dokumentum- és könyvtárat is kapott a Gandhi-gimnáziumFEL

Ünnepélyes keretek között átadták a pécsi központú 844 milliós összköltségű Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ intézményeit, a Gandhi Gimnáziumban, ahol látványos és érdekes programokkal várták az érdeklődőket a nap folyamán.
Idén októberben a Pécsi Nemzetiségi Ünneppel vette kezdetét az a 844 millió forintos projekt, melynek célja a nemzetiségek kultúrájának életben tartása és népszerűsítése volt. A nemzetiségi fesztivál azonban csupán a kezdet volt, hiszen azzal egy időben nyílt meg Pécsett - a Gandhi Nonprofit Kft. irányításával - a Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ is, ahol a projekt részeként kialakítottak egy egyedülálló videó- és hangstúdiót, egy nyelvi labort, egy digitális dokumentum- és könyvtárat, valamint létrehozták a különleges háromdimenziós technikát alkalmazó "Leonar3do" bemutató- és oktató teremet is.


Újságíró, postás és könyvtáros nem kell a jövőbenFEL

De robotvásárlási tanácsadó és távsebész igen. Teljesen átalakítja a jövő munkahelyeit, munkaformáit a technika robbanásszerű fejlődése, társadalmi, demográfiai átrendeződés, makrökonomiai változások. Az újságírók, postások, könyvtárosok munkájára nem lesz szükség. A jövő szervezetét a sokszínűség jellemzi, gyökeres változást hoz, hogy öt generáció dolgozik majd egyszerre a vállalatoknál - hangzott el a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma (MEF) szakmai konferenciáján a közelmúltban.


Külső szervezet állít karácsonyfát a könyvtárban - civil együttműködésFEL

A Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ "Segíts, hogy segíthessünk" Alapítványa harmadik alkalommal jótékonysági kezdeményezés keretein belül állított fel karácsonyfát a Halis István Városi Könyvtárban, ahol a fa tövében egy tálcán mézeskalácsokat helyeztek el. Ezekből bárki elvehet egyet, november 30-tól január 6-ig, aki adományozni szeretne a lehetőségeihez mérten.


3 éven elül lehet új OSZK-raktár, költözés 10 éven belül (Hoppál)FEL

A Magyar Rádió egykori területén kapna helyet a budai Várból kiköltöztetendő Országos Széchényi Könyvtár, amint azt Lázár János a minap bejelentette. Hoppál Péter kulturális államtitkár elmondta, számos érv szól mellette, a jelenleg nehezen megközelíthető könyvtár itt sokkal jobb helyen lenne. Ugyanakkor az archiválási raktárt biztonsági okokból más helyen kellene megépíteni - tette hozzá -, szerinte ez még ebben a ciklusban megvalósulhat, mintegy három és fél milliárdos költséggel. De informatikai fejlesztésre is szükség van, a Várban némi időleges műszaki felújítást is kell végezni, és folytatni kell a digitalizációt is az államtitkár meglátása szerint. Egy javaslatcsomagot már kaptak az intézménytől. Hoppál úgy véli, legalább tízéves folyamat lesz a költözés, nemzetközi tapasztalatok alapján.


Igény szerinti beszerzés és a csökkenő költségek modelljeFEL

Első ránézésre tehát jobb és gazdaságosabb megoldást jelent, valójában azonban a dolog nem ilyen egyértelmű. A hallgatók számára szükséges irodalom jelentős része például csak nyomtatott formában létezik, vagyis az elektronikus csomagokban nem szerepel. Ezenkívül az e-könyv csomagok gyakran nagy átfedéseket mutatnak a könyvtár már meglevő állományával. Az UWL ezért más megoldást választott: az Elseviertől rendeltek, de teljes e-könyv csomag helyett csak a legfontosabb referenszművekre és könyvsorozatokra fizettek elő. 2013 végéig 880 elsevieres e-könyv rekordot töltöttek be a katalógusukba. Ezek kölcsönzését elemezve azt találták, hogy az szinte pontosan megegyezett a nyomtatott könyvekével: az e-könyveknek csak töredékét használták intenzívebben, az összes könyvnek viszont csak kevesebb mint a felét kölcsönözték egyáltalán. Ha egyenként vették volna meg a használt könyveket, ezek ára összesítve kevesebb lett volna, mint az előfizetésre ténylegesen költött összeg. Nem biztos tehát, hogy mindig és automatikusan a nagy cégek által ajánlott DDA modell a legmegfelelőbb egy egyetemi könyvtár számár. A könyvtárnak alaposan mérlegelnie kell, hogy az előfizetési ár arányos-e a kapott tartalommal, vagyis megtérül-e a befektetett összeg. (Igény szerinti beszerzés és a csökkenő költségek modellje; ref.: Fazokas E.)


Könyvtári könyvválogató-gépek versenyeztekFEL

Az utóbbi öt évben évente ringbe szálltak a New York és Brooklyn Nyilvános Könyvtárak és a washingtoni King County Library mechanikus könyv-rendező berendezései. A legutóbbi egyórás mérkőzésben King County visszavette a bajnoki címet. A berendezéseket 15-15 személy szolgálja ki. A lehetséges eltéréseket az ő munkájuk, illetve a gép mögötti számítógépes rendszer minősége adja. (ref.: MG)


Luxemburg grófja a könyvtárba megyFEL

Az operettet december 11-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház. A szereplőkkel, Fekete Gizivel, Király Leventével, Nánási Helgával és László Boldizsárral, valamint Bóbis László koreográfussal Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára beszélget december 1-én, kedden délután fél 5-től a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában.


Drágábbak az e-könyvek, mint a nyomtatottak - felmérés az amerikai felsőoktatásbanFEL

A rájuk nehezedő nyomás ellenére, a felsőoktatási könyvtáraknak gondosan meg kellene vizsgálniuk, hogy kizárólagosan e-könyveket szerezzenek-e be. Az Alabama állambeli Montgomery városában működő Auburn Egyetemen oktatóitól a 2012. év őszi szemeszterben beérkezett könyvrendelések elemzése megerősítette egy 2012-es összehasonlító vizsgálat eredményeit, amely azt mutatta, hogy az e-könyvek drágábbak, mint a nyomtatottak. Az árazási modellek így az elektronikus folyóiratok néhány évtizeddel ezelőtti helyzetére emlékeztetnek. Emellett több kiadó díjat kér a folyamatos hozzáférésért, viszont ritka az e-könyvekre adott árkedvezmény.
A 462 igényelt egyedi cím 57%-a e-könyvként is rendelhető volt. A nyomtatott könyvek átlagára 53,50 USD, az e-könyv változatoké 73,50 USD volt, és mindössze 44 e-könyv volt olcsóbb. Mindösszesen a kiadók 35,11%-kal drágábban kínálták ez e-könyveket. Ezen belül a kereskedelmi kiadók e-könyvei 43,61%-kal voltak drágábbak, mint nyomtatott megfelelőik, ami 25,76 USD felárat jelent, amely az egyetemi kiadóknál 19,17 USD.
A tudományterületenkénti átlagos árkülönbség a humán tudományok területén 21,55, a társadalomtudományok esetében 18,30, a természettudományoknál 23,52 USD volt. (ref.: Koltay T.)


Örökös tag lett Käfer István az Országos Széchényi KönyvtárbanFEL

Käfer István, a Gál Ferenc Főiskola címzetes egyetemi tanára a november 25-én rendezett ünnepélyes ülésen vehette át az elismerést Tüske Lászlótól, az intézmény főigazgatójától.
'Az Országos Széchényi Könyvtár örökös tagja' címet azok a tudományos vagy művészeti életben kimagasló teljesítményt nyújtó személyek és közéleti szereplők kaphatják meg, akik kiemelkedő munkájukkal, tevékenységükkel, anyagi áldozatvállalásukkal az Országos Széchényi Könyvtár működését elősegítették. A kitüntetés eseti jellegű, csak ritka és kivételes alkalmakkor, kiemelkedő érdemekért adományozható. Az elismerő címet a könyvtár szakmai területeinek javaslata alapján az intézmény főigazgatója adományozza.
Az örökös tagság cím első kitüntetettje 2005-ben Kosáry Domokos professzor volt, majd 2007-ben Bakonyi Péter, 2010-ben pedig Eckhardt Mária részesült a megtiszteltetésben.


Kirabolták? Ön a vádlott! - 'Én nem voltam Fideszes, nem az ő emberük voltam'FEL

A vácszentlászlói fagyállós borosgazdához hasonlóan járhat az Országos Széchényi Könyvtár egykori főigazgatója, akit három évvel ezelőtt raboltak ki, de a balul elsült rablásban életét vesztette támadója. Két év nyomozás után emeltek vádat, majd a bíróság következett, ahol az eljáró bíró arra a következtetésre jutott, hogy lehetséges, hogy szándékos emberölés történt. Az ügyészség fellebbezett. K. Andrea csak az N1TV-nek nyilatkozott.


Hogyan látják a diákok? - Diákkonferencia a Méliusz KönyvtárbanFEL

Debrecen - Hogyan látják világunkat a fiatalok? Milyen tükröt tudnak tartani saját korosztályuk és a felnőttek elé? Ez is kiderült a rendezvényen.
Idén már kilencedik alkalommal rendeztek diákkonferenciát a Méliusz Könyvtárban. Hogyan látják világunkat a fiatalok? Milyen tükröt tudnak tartani saját korosztályuk és a felnőttek elé? Mit tartanak igazán fontosnak? A rendezvényen, mely november 30-án délután kezdődött, a diákok társadalomról, művészetről és irodalomról tartottak előadásokat a Bem téri intézményben.
A szakmai értékelő bizottság elnöke: Papp László, a Debreceni Egyetem Botanikus Kert igazgatója; Juhászné Belle Zsuzsa, a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakközépiskolájaa; és Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója.




Analógiák

Jobb ötleteik vannak a szakmán kívüli tapasztalatokkal rendelkezőknek?FEL

Az elmúlt években az üzleti kihívások zömmel előre látható forrásból érkeztek. A többek között az Uberhez vagy éppen az Airbnb-hez hasonló, megosztáson alapuló gazdasági szereplők teremtette versenyhelyzetben azonban a legnagyobb cégek vezetői új kihívásokkal szembesülnek - derül ki az IBM Institute for Business Value Redefining Boundaries: The Global C-suite Study című vállalatvezetői felméréséből. A változás jelentőségét mutatja, hogy idén a két évvel ezelőttinél jó negyedével több megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy saját hagyományos iparágán kívülről kell kihívókra számítania. Két éve 43, idén azonban már 54 százalékuk vélte így. A megkérdezett 5200 felsővezető közül mind többen vélik úgy, hogy a kiszámíthatóságot leginkább a kognitív adatelemzésből származó előrejelzések biztosíthatják.
A hagyományos üzletmenetre a jobb és/vagy olcsóbb szolgáltatást nyújtó, sokszor kívülről érkező versenytársak jelentik a legnagyobb kockázatot. A tradicionális szereplőknek ma már az akár teljesen eltérő üzleti modellel színre lépő kisebb, rugalmasabb működésű szereplőkkel kell felvenniük a versenyt. Az akár naponta megjelenő szolgáltatók kiszorító hatása ráadásul sok esetben egyáltalán nem fokozatos: rövid idő alatt egész iparágakat formálnak újra ezek a cégek, elsodorva szinte bárkit, aki az útjukba áll. "Igazán kockázatossá az teszi a jelenlegi helyzetet, hogy az új szereplők többsége kezdetben nem is azonosítható versenytársként" - hangsúlyozta Piotr Ruszowski, a Mondial Assistance marketingigazgatója.




Praktikus

Így cserélheti le a Facebook-profilja hátterétFEL

Ha olyan Facebook-üzenőfalat szeretnénk, amilyen csak nekünk van, akkor próbáljuk ki az alábbi Chrome-bővítményt. A Facebook persze egyedi, mármint abban az értelemben, hogy mivel mindenkinek más ismerősei vannak, másféle képek, üzenetek jelennek meg, másmilyenek az ajánlott oldalak, stb. Azonban egyfajta egységesség is van a különböző Facebook-üzenőfalakban, amire elsősorban a kissé unalmas kék háttér nyomja rá a bélyegét.
Ha szeretnénk egyedi Facebook-oldalt, akkor változtassunk ezen a háttéren, és remek eszköz erre a Custom Facebook Background link nevű Chrome-bővítmény.




Kisszínes

Balog: Mindenképpen segítünk a könyvkiadóknak - változik könyvek áfája, vagy mi?FEL

Megoldást keres a kormány az áfatörvény miatt bajba került könyvkiadók problémájára - jelentette be Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában. Mindenképpen segíteni fogunk - fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.
Nem is olyan régen, talán három vagy négy héttel ezelőtt tárgyaltam a könyvkiadók és könyvterjesztők képviselőivel - akkor még nem láttuk ezt a problémát. Akkor elmondtam, hogy a magyar könyv kiadásának, a magyar nyelvű könyvek kiadásának stratégiai szerepet szánunk. Nem véletlenül olyan alacsony, öt százalék az áfája - fogalmazott.
Az, hogy nem tudunk különbséget tenni, vagy nem jól tett különbséget a NAV a szolgáltatás és a termék között, valóban nehéz helyzetbe hozza a kiadókat. Megvizsgáljuk az ügyet - ígérte.
Nem célunk az egyébként is nehéz helyzetben lévő könyvkiadókat tönkretenni, semmiképpen sem. Éppen ellenkezőleg: a digitális kultúra fejlesztése mellett a magyar könyvkiadásnak is stratégiai szerepet kell kapnia a jövőben. Mindenképpen segíteni fogunk - ígérte az emberi erőforrások minisztere.


A meghajlított könyvlapok titka (videó)FEL

Ez a könyvtáros meghajlítja egy ősi könyv lapjait, amivel egy gyönyörű titkot tár fel elénk. Figyeld csak!
Minden könyvnek megvan a maga titka, amire legtöbbször csak akkor derül fény, amikor végigolvastuk azokat. Viszont ennek a könyvnek egy elég jól elrejtett titka van, amit csak akkor láthatunk, ha bizonyos mértékben meghajlítjuk az összes lapot. Ami elénk tárul, az egy csodálatos tájkép festmény formában. Ti láttatok más hasonlót vagy tudtok olyan könyvet ami hasonló titkot rejt?


A Magyar Szabadalmi Hivatal is költözik -- de pattogósabb iramban hagyja el kívánatossá vált épületétFEL

Rogánék kitúrják a szabadalmi hivatalt a 63 éve használt épületéből. Szép épület és nagyon közel van a Parlamenthez és a Miniszterelnökséghez. Emiatt nézhette ki magának a friss miniszter Rogán Antal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (ismertebb nevén szabadalmi hivatal) az épületét. Innen költözik a hivatal, hogy átadja a helyét a kabinetirodának.
Rogán Antal október 19-én tette le a miniszteri esküjét. A szabadalmi hivatal december közepére már az új helyén, a II. János Pál pápa téren, az Energetikai Hivatal volt épületében működik majd. A tempó feszített, okoz is némi nehézséget, de nincs mit tenni, át kell adni az egyébként állami tulajdonban lévő épületet. Az is gond, hogy a hivatalnak több mint 200 munkatársa van, az új helyen alig fognak elférni.
Rogánéknak ugyanakkor nem lesz ilyen gondjuk. Még akkor is kényelmesen elférnének, ha az egész kabinetiroda átköltözne. De a Népszabadság szerint Rogán és kabinetje, valamint a kormányzati kommunikációs és tájékoztatási tárca parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba és a miniszterelnöki programirodáért felelős Nagy János államtitkár kabinetje egyelőre az Országházban marad. Ők aztán majd mennek fel a miniszterelnökkel a Várba.


Vásároljon otthoni luxuskönyvtárat! (árakkal)FEL

Az árverési cég portálja magánkönyvtárkat kínál vásárlásra, fotókkal és árakkal.


Meztelenül mentek könyvtárba az egyetemisták (Cambridge)FEL

Az egyetemisták nem mindennapi versenyt hirdettek a méltán nagy hírű cambridge-i egyetem falai között. Kissé botrányosnak tűnhet, hogy a campus lakói így próbálják felhívni magukra a figyelmet, hiszen joggal mondhatná bárki, hogy ez a viselkedés nem csak a legendás egyetemhez, de a világon egyik oktatási intézményhez sem méltó. A diákok elmondása szerint ezzel az a szándékuk, hogy görbe tükröt állítsanak Kim Kardashian olyan nagyon híres, igen túlhájpolt fenekének is. A megmérettetés egyébként négy évig tart, a képen látható formás hátsók pedig a döntősök.


Papírunk van róla: teljes tévúton a magyar oktatásFEL

Ismét nemzetközi tanulmány igazolja, hogy a magyar kormánynak inkább csak a szlogenek szintjén fontos a hazai iskolarendszer: az utóbbi évek adatai ugyanis folyamatos, drasztikus forráskivonást mutatnak. Olyannyira, hogy ebben gyakorlatilag az egyik "élen járó ország" lettünk. De megerősíti az elemzés azt is, hogy az állam túl kevés tanórát fizet, a tanárokat nem becsüli meg, kevés és várhatóan kevés is marad a diplomás. Mindez úgy, hogy közben a tények cáfolják a tételt, mely szerint "egy jó szakma többet ér, mint a diploma".


Olvasóvá nevelés - akár irodalomórán is, hogy ne csak porosodjanak a regényekFEL

"A regények magukban nem alkalmasak semmire. Csak állhatnak egy polcon vagy egy raktárban. Főleg arra nem alkalmasak, hogy valamit megszerettessenek. Egy irodalmi mű addig él, ameddig olvassák. A szeretet az olvasás folyamán születik meg. Az olvasóban. Az olvasás azonban munka, amit tanulni kell. Az a tanár feladata, hogy segítse a diákot az olvasás megtanulásában.
Szerintem, amikor egy tanár egy kötelező olvasmányt hibáztat, igazából nemcsak az olvasmánnyal van baja, hanem azzal is, hogy ő maga nem talál fogást a művön. Ami teljesen rendjén való dolog. Akkor nem érdemes azt a művet tanítania. A baj akkor kezdődik, ha egy tanár rá van kényszerítve arra, hogy olyasmit tanítson, amihez nem ért, vagy semmi köze hozzá."




Információforrások

Középkori Templomok Útja -- Kincses Szatmár és környékeFEL

Kis adatbázis: A középkori templomok útja címen született meg az a tematikus útvonal, amely a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket. Ez a tematikus útvonal hivatott bemutatni a valaha egy történeti régiót alkotó, Északkelet- Magyarország, Kárpátalja, valamint a Partium északi részének középkori egyházi örökségét. Az útvonal területileg a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg, a romániai Szatmár és az ukrajnai Kárpátalja megyén halad keresztül, amelyet behálózzák közös történelmi gyökerek. Kárpátalja középkori templomai jelentik a nyugati kereszténység keleti határvonalát, itt ér véget gótika és veszi kezdetét a fa templomok földje és az ortodoxia. A viharos történelmű Kárpátalján viharos múltja volt a templomoknak is. Sokuk elpusztult a tatárjárás után, a reformáció előretörésével sorra a protestánsokhoz kerültek, számos leégett a kora újkor szabadság küzdelmeiben, a szovjet időkben, több esetben Isten házából ateista múzeum lett. Mára az idő, a történelem megnyugodott és az egyházi örökség turista látványossággá vált.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu