Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2015/41., nov. 18.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Hogyan segíthet a könyvtári szolgáltatást a várható időskori nyomor csökkentésében?
Mi csökkentené a munkahelyi stresszt leginkább? (szavazás eredménye)
A jövő közkönyvtárai - Köln és Aarhus (olvasóink szavazatára)
Kölcsönözhető hátizsák -- a fiúk könyvtárba hívásához (fotókkal)
Okostelefonok az iskolában - milyen szerepe lehet az iskolai könyvtárosoknak?
Hogyan tanulhatunk könyvtárosságot Ausztriában?
Ezért nem tudnak a szakiskolások olvasni - mit kínálhat nekik a könyvtár?
Gyerekprogramok, 2015. okt.-dec.
Zeneterápia -- könyvtárban is lehetséges
Német közkönyvtári trendek: fenntartói költségcsökkentés, elöregedés, lemaradás
Adatújságíró: a könyvtáros ügyfele, vagy akár saját eljárás is?
Tegyünk-e valamit könyveinkkel, melyek megtévesztik olvasóinkat? -- pl. lázcsillapítással kapcsolatban
Önkiszolgáló kerékpárjavító-helyet telepítenek 9 amerikai közkönyvtárba
Itt a MaNDA gyűjtőköri szabályzata is
Megújult a golopi könyvtár - elektronikus kölcsönzés is lett
Könyvtárat hirdető szobor - régikönyv-imázs

Analógiák

Önmagát magyarázó, érthető, empatikus utak -- lehet empatikus könyvtár is?
Ismét a MagnetBank: fiók és kávézó egyben

Praktikus

Felejtsd el a Facebookot, ide regisztráld a könyvtárat

Kisszínes

Kutatási adatok megbízhatósága az USA-ban
Hirtelen a roxforti varázslóiskola könyvtárába érkezünk
Nemek közötti munkamegosztás: meseolvasásra a magyarok szerint a férfiak is alkalmasak
Kérsz salátát a sörhöz? - A 4 legviccesebb könyvtári videó
Dragomán György: 13 tanács kamaszoknak akik írni szeretnének/írnak
Az internetes információ rontja a memóriát
Jobban tanul a gyerek, ha mesét olvas neki

Információforrások

Gondolkodás támogatása - gesztusokkal
Egyre fontosabb a közösségi média az álláskeresésben
Rekonstruált középkori várak és templomok - térhatású rajzokon


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Hogyan segíthet a könyvtári szolgáltatást a várható időskori nyomor csökkentésében?FEL

A következő generációk sötét jövőjéhez képest a következő évtizedben nyugdíjba vonulók még nagyjából olyan életszínvonalra számíthatnak, mint a jelenlegi nyugdíjasok. A mai állapotok alapján lehet jó és érdekes életet élni nyugdíjasként. Erre valószínűleg akkor van leginkább esélye egy nyugdíjhoz közeledőnek, ha nem fogadja el, hogy kirostálta az élet.
Sok nyugdíjasnak fontos a tanulás is. Még csak ők az igazán lázadó öregek, akik még a többieknél is kevésbé hajlandóak azt gondolni, hogy már nincs mit tenniük. Nyugdíjasegyetemekre járnak, ahol például művészettörténetet, csillagászati előadásokat hallgatnak, még szemináriumokra is járnak. Nem a papír a lényeg nekik, ezért ezek jellemzően szabadegyetemek, többnyire ingyenesek, és a legtöbb egyetemi városban van ilyen (a programok finanszírozását általában az egyetemek és az önkormányzatok állják). Van persze olyan képzés is, amit azért indítottak, hogy az idősek is felsőfokú végzettséget szerezhessenek.


Mi csökkentené a munkahelyi stresszt leginkább? (szavazás eredménye)FEL

Két héttel ezelőtti stressz-kérdésünk után (link ) egy olvasónk javaslatára a Mi csökkentené a munkahelyi stresszt leginkább? kérdést tettük fel. A nem reprezentatív eredmény:
13 (21%) - jobb munkaszervezés (vezetők)
8 (13%) - több csapatmunka és együttműködés
2 (3%) - konfliktuskezelési gyakorlat, képzés
1 (1%) - közös stresszoldás (pl. torna)
38 (60%)- őszinte kommunikáció, nyíltság.
Ezek szerint a válaszadók leginkább az őszinte kommunikációra vágynak, másodsorban a jobb munkaszervezésre. Mindkettő alapvetően vezetőtől indulhat ki. Az eredmény megegyezik a szakirodalom által jelzett: "80%-ben a vezetői minőségen múlnak a dolgok a szervezetben" kitétellel. Ha tehát növekszik a magyar könyvtárvezetők minősége, igen jó eséllyel csökkenhet a stressz a könyvtárban. (MG)


A jövő közkönyvtárai - Köln és Aarhus (olvasóink szavazatára)FEL

Ha a könyvtárak minél több olvasót, látogatót szeretnének bevonzani, változtatni kell a jelenlegi stratégiájukon. A skandináv modell, mely fiatalos, élhető, barátságos közeget biztosít, jó példaként szolgálhat mindenki számára.
A kölni közkönyvtár nem tartozik a csendes helyek közé. A nyelvi részleg nemrég nyitotta meg kapuit, ide várják a bevándorlókat, valamint azokat, akiknek szükségük van a német nyelv elsajátítására, nyelvtudásuk tökéletesítésére. A szolgáltatás ingyenes, a látogatók audio és vizuális eszközök között válogathatnak.
Önkéntesek, valamint tanulók is segítik a könyvtárosok munkáját. Egy videoklip elkészítésével is hozzájárultak a nem német származású gyermekek könnyebb beilleszkedéséhez. A Kölni Közkönyvtár 2015-ben az Év Könyvtára lett. Indok: innovatív elképzelésekkel élhetőbbé tették / teszik a könyvtárat.
Dániában egy könyvtár lehetősége szerint alapvető szolgáltatást nyújt mindenkinek. pl. a tanulás előmozdítása, melyre nem sajnálják a ráfordításokat. Az Aarhusi DOKK 1 könyvtárban lehetőség van könyvek, DVD-k kikölcsönzésére, értékes kézikönyvtári könyvek lapozgatására, útlevél meghosszabbítására, jogosítvány felvételére, sőt még háztartási eszközök javítására is. Fontosnak tartják az élethosszig tartó tanulást. (ref.: NM)

Hírforrás: DW
2015. november 18.

Kölcsönözhető hátizsák -- a fiúk könyvtárba hívásához (fotókkal)FEL

Könyvek, társasjáték és hangzóanyag a Csillagok háborújáról; mindez hátizsákban kölcsönözhető a müncheni Gasteig könyvtár gyerekrészlegéből. A hátizsákokat tartó bútor felirata: "Csak fiúknak -- Olvasni, míg a csontok nem zörögnek". A fiatal fiúkat azért célozzák külön is, mert őket nehezebb a könyvtárba csábítani. A gyártó által szponzorált hátizsákok tartalma más-más téma köré csoportosul. Míg a könyvtári dokumentumok önkiszolgáló kölcsönzéssel vihetők és hozhatók, a hátizsákot a könyvtáros kölcsönzi.
A vonatkozó fotókat ld.: link (MG)


Okostelefonok az iskolában - milyen szerepe lehet az iskolai könyvtárosoknak?FEL

Több milliárd értékű informatikai eszköz van kihasználatlanul az oktatásban: ott lapul a gyerekek zsebében. Az okostelefonokra azonban egyelőre csak ellenségként tekint az iskola, pedig szövetségessé is tehetné azokat. Egy tavalyi programban kipróbálták: kiválóan lehet úgy tanítani, hogy időnként a gyerekek mobilok segítségével oldanak meg feladatokat. Az ilyen órákat a tanárok és a diákok is élvezték, és nem, nem borította fel a rendet, hogy legálisan nyomogathatták a tanulók kütyüket. Persze ehhez nyitott tanárokra és megbízható wifire van szükség.
Az okostelefonok egyben fényképezőgépek, kamerák, amelyekkel megörökíthetjük a tanórák legemlékezetesebb pillanatait, szótárakat vagy éppen molekulamodellező applikációt lehet tölteni rájuk, gyorsan kapcsolódni lehet az internethez. A kütyük ráadásul bármikor, az iskolán kívül, a metrón, otthon vagy bárhol elővehetők - és akár tanulásra is használhatók.
Az iskola ellenségéből akár a tanárok szövetségeseivé is válhatnának tehát ezek az eszközök. Ezt célozta az Educatio NKft. uniós pénzekből végzett tavalyi kutatása, amelyben a Berzsenyin kívül még 7 iskola vett részt, és próbáltak ki olyan módszereket négy tantárgyban (kémia, magyar, földrajz, biológia), amikor a hagyományos tanórai keretekbe bevonták a kütyüket.


Hogyan tanulhatunk könyvtárosságot Ausztriában?FEL

A egyetemközi "Library and Information Studies MSC" szak - továbbképzési forma. A két féléves képzés után felsőfokú könyvtár- és információs szakértő címet kap a végzős, ami után az egyetemet is végzettek a könyvtárban végzett munka mellett a tudományos elmélyülést segítő tanfolyamon vehetnek részt, és tézisük elkészítése után mesterfokozatot (MSc) szerezhetnek. A két féléves egyetemi képzés gyakorlatközpontú. Ez a forma először a bécsi egyetemen - az ÖNB-vel kooperálva -, 2005-ben az innsbrucki, 2006-ban pedig a grazi egyetemen indult el. (2006-ban a három egyetem együttműködési szerződést kötött.) Bécsben évente, Innsbruckban kétévenként, Grazban háromévenként indul a képzés olyanok számára, akik már ilyen munkakörben dolgoznak. A képzésnek 100 napos gyakorlat is a része. A záródolgozat mindig egy gyakorlati jellegű projekt megírása. 2005-től a végzetteket szövetségi alkalmazottként ismerik el a könyvtárakban.
A tanulmány ezután azt ismerteti, hogyan alakult a Master of Science Library and Information Studies megnevezésű képzés 2009 és 2013 között Bécsben, Grazban, Innsbruckban és Salzburgban, majd a 2004-ben indult, féléves Könyvtár, információ és dokumentáció tanfolyamot és a hároméves Levéltári, könyvtár- és információ-asszisztensi képzést mutatja be
Zárásképpen az ÖNB harmincféle 1-2 napos továbbképzéséről, majd a 2015-ben a képző egyetemek és az ÖNB közös szervezésében induló két posztgraduális kurzusról esik szó. (Áttörés a könyvtárosképzésében. Újítások Ausztriában; ref.: Murányi L.)


Ezért nem tudnak a szakiskolások olvasni - mit kínálhat nekik a könyvtár?FEL

Hermann Zoltán, MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont: A szakiskolások jó része aggasztóan gyenge alapkészségekkel végez. Nem csak azért, mert eleve gyenge készségekkel kezdenek. Lemaradásuk jelentősen nő a hozzájuk hasonló középiskolás diákokhoz képest is, sugallva, hogy a gyenge teljesítmény egyik oka maga a szakiskola.
Az elmúlt években jelentősen csökkent a közismereti tárgyak (például: matematika, irodalom, idegen nyelv) oktatása a szakiskolákban. A döntéshozók szerint "amit 8 évig nem sikerült elsajátítani, a közismeretis tanár nem fogja tudni pótolni." Szókimondóbb vélemények szerint a mélyebb közismereti képzés felesleges: "szakiskolába nyilván nem azért megy a gyerek, hogy József Attilát és Babitsot olvasson.
A szakiskola alatt a teljesítmény romlik! Nyolcadik és tizedik között a középiskolások eredménye javul, a szakiskolásoké viszont visszaesik, szövegértésből és matematikából is. A rosszabb teljesítmény oka részben maga a szakiskola.
A szakiskolában tanulók létszáma alapján úgy becsüljük, hogy évente 7-12 ezer ember lép a munkaerőpiacra nagyon gyenge, elemi szintű alapkészségekkel. A Defacto szerint fontos lenne a szakiskolás tanulók közismereti oktatását bővíteni és a képzés minőségét javítani, hogy ezzel segítsük a diákok alapkészségeinek fejlődését.
Közkeletű érv, hogy a diákok hozzáállása a szakiskola kudarcának oka. A tények azonban azt sugallják, hogy nem egyszerűen a fiatalok motiváltságával van baj.


Gyerekprogramok, 2015. okt.-dec.FEL

- Játék a Gyerekszoftver-díj megnyeréséért, 6-13 éveseknek
- Rejtett képek vadászata a könyvtárban (motívumok s szimbólumok gyűjtése a könyvtár egészében található képekről -- a könyvtár által felajánlott díjért)
- A Csillagok háborúja napja (olvasás, játék, barkácsolás)
- Fogjál magadnak egy történetet - 40 perces meseolvasás és -foglalkozás óvodásoknak
- Felfedezőutazás Ali Mitgusch-sal - a világ felfedezése könyvek és számítógépes alkalmazások segítségével, 4 éves kortól
- NET-Comp@ass; 4 napos számítógép- és internethasználati foglalkozás, 8-10 éveseknek (alapvető szoftver- és hardverismeret, internet, email, szabályok és jogok, vírusvédelem, közösségi hálózatok; a foglalkozás utolsó napján a szülőket is várják)
- Egy képeskönyv, sok nyelven - 40 perc, csoportok számára, 3 éves kortól, melyen a gyerekek játszva ismerkednek a történelemmel. Szüleik számára nyelvtanulási és nyelvhasználat-fejlesztési szaktanácsadást kínál az Interkulturális Pedagógia Szaktanácsadó szolgálat.
- Felolvasás: "A dzsihád sötét doboza - Daniel és Saed útja a paradicsomba", 90 perc, 8. és 9. osztályosok számára. Martin Schauble politikatudós két fiúról olvas, akik 1978-ban az isten harcosaiként akartak a dzsihádban részt venni. Saed öngyilkos merényletével 7 embert küldött a halálba, Danielt 12 évre ítélték el.
- Csengő könyvek - 40 perces foglalkozásokon egy énekes-hangszeres együttes általános iskolásokat készít fel a karácsonyi történet megelevenítésére.
Helyszín: Müncheni Városi Könyvtár, Gasteig, Gyermek- és Ifjúsági Könyvtár. (ref: MG)


Zeneterápia -- könyvtárban is lehetségesFEL

Több ovisnak, kisiskolásnak hétfőn délután először nem haza, hanem a Bródy Sándor Könyvtár Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjteményébe vezetett útja, ugyanis Dézsma Györgyné okleveles zeneterapeuta zenés, mozgásos bemutató foglalkozást tartott a számukra.
A Zeneterápiás Világszövetség Klinikai Gyakorlati Bizottságának meghatározása szerint a ?zeneterápia során a képzett zeneterapeuta, egy tervezett folyamatban használja a zenét vagy zenei elemeket (hang, ritmus, dallam, harmónia) annak érdekében, hogy elősegítse a kommunikációt, kapcsolatokat, tanulást, kifejezést, mobilizációt, szervezést, szerveződést. Ezek mellett pedig terápiás hatást gyakoroljon fizikai, emocionális, mentális, szociális és kognitív területeken. A zeneterápia célja, hogy az egyén lehetőségeit feltérképezze és/vagy sérült funkcióit helyreállítsa, így jobb intrapszichés és/vagy interperszonális integrációt tegyen lehetővé, s a prevenció, rehabilitáció vagy kezelés következtében a személy minőségileg jobb életet élhessen.?A zeneterápia folyhat egyéni és csoportos keretben, három fő formája a receptív (befogadó) zeneterápia, ahol a zenehallgatás vált ki lelki folyamatokat, a másik az aktív zeneterápia, melynek elnevezésében is benne van, hogy a résztvevők saját hangjukkal, testükkel, egyszerű hangszerekkel, hangkeltő eszközökkel (főleg ütőhangszerek, Orff-instrumentumok stb.) maguk is aktív részesei a folyamatnak, sokat improvizálnak, ehhez nem szükséges hangszeres tudás, zenei előképzettség és a végeredmény tetszetőssége sem lényeg. A kettőt ötvöző integratív (komplex) zeneterápiánál az aktív vagy receptív zeneterápia egészül ki valamely más művészeti ággal, pl. festés, rajzolás, szövegírás, tánc stb.


Német közkönyvtári trendek: fenntartói költségcsökkentés, elöregedés, lemaradásFEL

A német könyvtárügy statisztikai adatai figyelemre méltók. Több mint 400 millió médiaegység, évi 350 ezer rendezvény, 10,5 millió olvasó és 466 millió kölcsönzés. A látogatók számát tekintve Berlin áll az élen Hamburg és München előtt, de az egyesített fővárosban 25 éve nem épült meg a tizenkét kerülethez méltó központi könyvtár. A helyzetkép vége lehangoló: áttekintést kapunk azokról a takarékossági intézkedésekről, melyekre az eladósodott települések miatt van szükség. A megszorítások a gyarapítást és a létszámot is érintik. (Létszámcsökkentésre a könyvtárak 6,5%-ában került sor, míg 15%-ában a megüresedett állások nem tölthetők be újra.)
A létszámcsökkentés elsősorban a diplomás könyvtárosokat sújtja; az önkéntesek alkalmazásával - amivel a kisebb könyvtárak bezárását akadályozzák meg - a könyvtárak azt igazolják, hogy a működéshez nincs is szükség szakképzettségre.
Az elmúlt húsz év hatalmas átalakulást hozott a média világában, az információtechnológia innovációja folyamatos, permanens lépéstartásra kényszerítve az intézményeket, amelyben a könyvtárak jó része le is marad. Az e-könyvek megjelenése és az internet lehetőségei miatt a könyvtárak könnyen olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy a fiatalok számára nem lesznek elég vonzók. A társadalmi változások is számottevőek: a szerző elsőként a társadalom elöregedését és a sokrétűségét említi: 2050-re minden harmadik német 65 éven felüli lesz, illetve16 millió lakosa a világ 140 országából származik. (A közkönyvtárak jövője döntően a települések pénzügyi és szerkezeti teljesítőképességétől függ; ref.: Murányi L.)


Adatújságíró: a könyvtáros ügyfele, vagy akár saját eljárás is?FEL

Élhet-e a könyvtáros az adatújságírás eszközeivel, mely az információs írástudás egyik csúcsa? Ha megteszi, nagyon izgalmas szakmai adatokhoz juthat hozzá, azon túl, hogy jelentősen növelheti a szakmai döntéshozatal szintjét. Ugyanakkor az adatújságírók kiszolgálása nagyon is kívánatos szakmai potenciál-jelző is lehet! (MG)
- Mi a fene az az adatújságírás? - Sokan gondolják azt, hogy az adatújságírás egyenlő a grafikonkészítéssel. Az adatújságírás sokkal inkább egy rendszerszintű gondolkodás, amelynek éppúgy része az adatok szisztematikus gyűjtése és katalogizálása, mint azok témától függő felhasználása.


Tegyünk-e valamit könyveinkkel, melyek megtévesztik olvasóinkat? -- pl. lázcsillapítással kapcsolatbanFEL

A láz veszélyeiről alaptalan tévhitek élnek sok emberben, aminek főként a gyermekek látják kárát. A láz ugyanis jóindulatú, ártalmatlan folyamat, amely segíti a gyógyulást. Még a 40 fok felett sem okoz semmilyen kárt: nem okoz görcsöt, nem károsítja a szerveket. Nincs olyan testhőmérséklet, ami felett kötelezően lázcsillapítót kellene adni, de ha a gyermek szenved a láztól, és rosszul érzi magát, jöhet a gyógyszer.


Önkiszolgáló kerékpárjavító-helyet telepítenek 9 amerikai közkönyvtárbaFEL

Kerékpárpumpákat és javítóeszközöket helyeznek el kilenc King County-beli könyvtárban, támogatva a környezetbarát közlekedés misszióját. Ezen a héten a Renton fiókközkönyvtárat szerelik fel ilyen csináld magad javítóállomással, számos másik fiókkönyvtár már így működik - mondta szóvivő, Marsha Iverson.


Itt a MaNDA gyűjtőköri szabályzata isFEL

Nov. 11-ével elérhetővé vált a MaNDA gyűjtőköri szabályzata.
Korábban a szervezet küldetésnyilatkozatát linkeltük link
A könyvtár gyűjteményéről pedig: link


Megújult a golopi könyvtár - elektronikus kölcsönzés is lettFEL

1,2 millió forint értékben újult meg a golopi (Borsod-Abaúj-Zemplén Megye) könyvtár. Teljesen új berendezést kapott a két szoba, és megszületett az a ?gyerekvilág?, ami nagyon fontos nemcsak a három év alattiaknak, de az óvodásoknak, kisiskolásoknak is. A 2 darab új számítógép az elektronikus kölcsönzés bevezetését is lehetővé teszi.
Zsúfolásig megtelt a golopi könyvtár a november 6-ai újranyitáskor, jelezve: valóban ünnep, amikor a lakosok ismét birtokba vehetik megújult könyvtárukat. Bár a birtokbavétel már nyitás előtt megkezdődött: sokan jöttek, szétnéztek, kiválasztották, melyik új könyvet kölcsönzik ki először, a gyerekek kinézték jövendőbeli kedvenc színes széküket, mondta el Polónyiné Árvai Zsuzsanna könyvtáros.


Könyvtárat hirdető szobor - régikönyv-imázsFEL

Ez a porcelánkönyvekből emelt szökőkút nem csak megkülönbözteti a könyvtárat más hasonló intézményektől, és kiemeli a városban, hanem remek üzenetet is hordoz.
A képen látható könyv-szökőkút a Cincinnati Könyvtár előtt található 1990 óta és igencsak kellemes benyomást kelt. Nemcsak azért, ahogy kinéz, hanem azért is, amit képvisel. Az alkotó Miscael Frasca szerint: "A kerámiakönyvekből lépcsőzetesen emelt szoborból csordogáló víz a szabad információáramlás és a nyomtatott szavakon keresztül áramló ötleteket testesíti meg."




Analógiák

Önmagát magyarázó, érthető, empatikus utak -- lehet empatikus könyvtár is?FEL

A fogalom ősverzióját ("az út érthetősége") két holland kutató, Jan Theeuwes és Hans Godthelp alkotta meg 1992-ben. Koncepciójuk azóta világkarriert futott be. Az e szellemben épült "empatikus" utak lényegét három pontban szokás összefoglalni:
- az út kialakítása félreérthetetlenül eligazítja az autózót, hogy hogyan, milyen sebességgel haladhat;
- a sofőr tudja, mire számíthat a többi közlekedőtől; és
- biztos lehet benne, hogy nem érik hirtelen meglepetések.
Az önmagát félremagyarázó út egyik klasszikus példája a hosszan belátható, száguldásra csábító egyenes szakasz közepén, egy bukkanó mögül, váratlanul felbukkanó stoptábla.
Az önmagát magyarázó út fogalmába tartozik viszont az, hogy Jánosházánál - és országszerte jó néhány hasonló kereszteződésben - a mellékút egyenesét is "elgörbítették", így már félreérthetetlen derékszögben csatlakozik bele a főútba. A húsz halottat követelő balatonszentgyörgyi tragédia után pedig átalakultak az önmagukat amúgy igazán közérthetően elmagyarázva a tempó jelentős visszafogására késztető körforgalmak is: lakott területen kívül mindig mesterséges dombot emelnek a közepükbe, hogy véletlenül se lehessen keresztülnézni rajtuk.


Ismét a MagnetBank: fiók és kávézó egybenFEL

A múlt héten fotókat közöltünk a MagnetBank közkönytáráról link
-- Hát, ez a kávézó tényleg nagyon jól néz ki. És hol a bankfiók, a szomszéd helyiségben? - Ez volt az első, teljesen őszinte reakcióm, amikor beléptem a MagNet Bank alaposan megújult fiókjába a Balassi Bálint utcában. Aztán leesett az állam, amikor kiderült, hogy nincs szomszéd helyiség: a fair trade kávézó és a bankfiók határai tényleg teljesen elmosódtak, egy légtérben zajlik minden.
Persze tudtam, hogy valami forradalmian új ötlettel álltak elő, de önmagában már az is annak tűnt, hogy egy bank külön kávézót alakít ki, ahová ügyintézés előtt vagy után be lehet térni. Azonban itt ennél sokkal többről van szó.
Teljesen eltűnt az alkalmazottak és az ügyfelek között húzódó, őket elválasztó pult - helyette barátságos környezetben, egyenrangú felekként, fesztelen hangulatban lehet ügyeket intézni. A banki kollégák és vendégeik közös képernyőt néznek egy laptopon, melynek során az ügyfelek egyúttal megtanulhatják maguk intézni a NetBankon indítható tranzakciók többségét.




Praktikus

Felejtsd el a Facebookot, ide regisztráld a könyvtáratFEL

Évekkel ezelőtt a Facebookot csak néhány innovatív vállalat használta reklámozási célokra, ma már a legtöbb cég jelen van rajta, azonban a fiatalok egyre inkább egy másik közösségi média oldalt nyitnak meg, amikor kezükbe kerül okostelefonjuk.
A Snapchat link mobil eszközre letölthető kép - és videóküldő alkalmazás, amely tökéletes felület nem csak a fiatal korosztály szórakoztatására, hanem cége üzleti céljainak elérésére, marketing stratégiájának támogatására. Az új közösségi platform, mely nem csak felhasználók tömegét vonja el a régi közösségi média óriásoktól, hanem lassan az ébredező marketingeseket is.
Ami jó hír az ön számára, hogy itthon sokan még nem is hallottak a Snapchatről, így kora belépőként versenytársai előtt felismerheti az alkalmazás üzletet támogató hatását, és számottevő piaci előnyre tehet szert.




Kisszínes

Kutatási adatok megbízhatósága az USA-banFEL

Meglepő állítás: az USA-ban végzett tudományos kísérletek 50%-át szinte lehetetlen megismételni - ami a tudományosság alapfeltétele lenne. Ezek a kutatások évi 28 milliárd dollárba kerülnek. Leonard Freeman molekulárisbiológia-professzor e kutatások hátterével foglalkozó washingtoni kutatócsoportja szerint leggyakrabban a túl kicsi vizsgált anyag az ok. További ok a kutatók tapasztalatlansága, és hogy a tudósok elfedik a kísérlet során felhasznált "titkos adalékokat", így senki sem tudja, a kísérlet hogyan működik. Veszély ugyanakkor, hogy az egészségügy terén született torz kutatási eredményeket is felhasználhatja az állam, vizsgálatokban és programokban.
A tudományos munkák minőségének "méréséhez" csupán a szcientrometriát, avagy az idézettség mennyiségének figyelembevételét lehet alkalmazni, de ezen kívül más módszer még nem létezik. (ref.: Császár János)

Hírforrás: 3. évezred, 2015/12, 65. p.
2015. november 18.

Hirtelen a roxforti varázslóiskola könyvtárába érkezünkFEL

Piton bájitala, Trevor-békacomb, libamájjal és túrógombóccal töltött palacsinta a Bagoly Berti-féle Mindenízű Drazsé mintájára. A Dob utcai Könyvbárban most éppen a Harry Potter és a bölcsek köve van terítéken.
Ahogy átlépjük a küszöböt, a hetedik kerületből hirtelen a roxforti varázslóiskola könyvtárába érkezünk. Boszorkánykalapok a könyvespolcokon, plüss óriáspók mászik a mennyezet felé, seprű a kandallónak támasztva - ahonnan nem lepődnénk meg, ha egyszer csak egy fej kezdene beszélni hozzánk. Esténként pedig a mécsesekkel és gyertyákkal a mágikus légkör is adott. De már nem sokáig. Kéthetente változik a menü, legközelebb Rejtő Jenő A három testőr Afrikában című regényét főzik meg a belvárosi étteremben.
"Az első oldal a menüben az aktuális könyvhöz kapcsolódik: általában van egy előétel, egy leves, két főétel és egy desszert. Ezenkívül a hagyományos étlapunkról is választhatnak a vendégek" - meséli Béky Ildikó, a Könyvbár egyik ötletgazdája. "Ez a hét kicsit rendhagyó. Márton-nap alkalmából meghekkeltük és kicsit libásítottuk a menüt. A Roxfort bőségtálon vannak libafinomságok, a sütőtökös derelyét kacsacomb helyett libacombból adjuk. Sokak kedvence a Bagoly Berti-féle Mindenízű Palacsinta: 10 különböző ízt kóstolhatnak meg a vendégek. Van köztük libamájas, sushis, pacalos, körözöttes, almás pités, túrógombócos."


Nemek közötti munkamegosztás: meseolvasásra a magyarok szerint a férfiak is alkalmasakFEL

Egy friss kutatás szerint a magyar apukákra leginkább a sportolásban, a gyerekek szállításában, a fegyelmezésben és a fürdetésben számítunk, míg az anyukáknak hagyományosan a házimunkában kell helyt állniuk. Meseolvasásra a magyarok szerint a férfiak is alkalmasak, ugyanakkor teríteni, főzni, mosást berakni, vagy felkelni éjszaka a baba kedvéért nem igazán.


Kérsz salátát a sörhöz? - A 4 legviccesebb könyvtári videóFEL

Címkék: humor |

A könyvtár távolról sem unalmas hely. Szellemirtók, Szuper Márió, söröző és répát rágcsáló izompacsirták, acapella kórus - csak néhány lehetőség a sok közül, ami feldobhat egy átlagosnak induló könyvtári délutánt...


Dragomán György: 13 tanács kamaszoknak akik írni szeretnének/írnakFEL

Írni nehéz. Sokszor kérdezik tőlem diákok, hogy milyen tanácsot tudnék adni nekik. Ugyanazt, amit annak idején saját magamnak. Itt van 13 gyors tanács, annak idején én mindet megfogadtam.
1. Többet olvass mint amennyit írsz. Sokkal többet, olvass el mindent amit csak bírsz, de azért ne válogatás nélkül.
2. Akkor is olvas verseket ha prózaíró akarsz lenni, és fordítva. Ne csak klasszikusokat olvass, hanem kortárs irodalmat is. Fedezd fel és kövesd az irodalmi lapokat. Ha lehet ponyvát vagy szórakoztató zsáner-irodalmat (krimi, scifi, horror) idegen nyelven olvass.
3. Tanulj meg rendesen legalább egy nyelvet a magyaron kívül.
4. Próbálj meg fordítani. Egy novellát legalább.
...


Az internetes információ rontja a memóriátFEL

Rossz hatással van ez emberek memóriájára a világhálón azonnal és könnyen elérhető információdömping. A digitális amnéziának is nevezett jelenségért elsősorban a legnépszerűbb keresőmotort, a Google-t okolják. A világ egyik nagy internetbiztonsági vállalata, a moszkvai székhelyű Kaspersky Lab felmérése szerint a megkérdezettek 36 százaléka, ha kíváncsi valamire, azonnal "megguglizza" a választ, és még csak nem is vesződik azzal, hogy a saját memóriáját faggassa először. A 45 évesnél idősebbek körében ez a szám már 40 százalék fölött van. Ráadásul a 6000 válaszadó 24 százaléka rövid időn belül el is felejti azt, amire rákeresett. Ez viszont rossz hatással van a hosszú távú memóriára, amelyet éppen az információk többszöri előhívása erősít. Hasonló a helyzet a telefonszámokkal is, derült ki a Kaspersky-felmérésből. Az európai, felnőttkorú megkérdezettek több mint fele még mindig fejből tudta gyerekkori lakásának telefonszámát, de ma már nagyon sokan nem tudnák felhívni sem a gyereküket, sem a munkahelyüket, ha nem nézhetnék meg előbb a számát.


Jobban tanul a gyerek, ha mesét olvas nekiFEL

A rendszeres meseolvasás pozitívan hat a gyerekek társas fejlődésére és tanulmányaira is, függetlenül a szülők végzettségétől - derült ki egy német tanulmányból, melyet hétfőn mutattak be Berlinben.
A kutatás (Vorlesestudie 2015) szerint jó vagy nagyon jó osztályzatot kapott az anyanyelvi tantárgyból azoknak a gyerekeknek a 70 százaléka, akiknek naponta olvastak mesét. Az említett korosztályból 2007 óta évente megkérdeztek 524 gyereket és mindegyikük édesanyját.




Információforrások

Gondolkodás támogatása - gesztusokkalFEL

Iskolai könyvtárosként bátran felhívhatjuk a tanítók figyelmét -- közkönyvtárban a betérő szülőkét -- arra, hogy a gyerekek gesztikulálásának támogatása segíti a kognitív képességek fejlődését. Praktikusan: könnyebben tanulnak, több ötletük lesz, gyorsabban növekszik szókincsük, aktiválja tudásukat, s ez különösen a hátrányos helyzetből jött gyerekek számára fontos. (A képzettebb emberek pedig gyakoribb könyvtárhasználók :-)
A fenti gondolat Susan Goldin-Meadow TED-előadásában hallható, sajnos csak angolul.


Egyre fontosabb a közösségi média az álláskeresésbenFEL

A munkakeresők egyre gyakrabban használnak mobil eszközöket az álláskeresés során és előnyben részesítik a rugalmas munkavégzési formákat - derül ki az Adecco kutatásából.
A közösségi média egyre nagyobb szerepet játszik az álláskeresésben, miközben a munkaerő-toborzók még nem elég aktívak ezen a területen. A munkakeresők egyre gyakrabban használnak mobil eszközöket az álláskeresés során és előnyben részesítik a rugalmas munkavégzési formákat. Többek között ezek derülnek ki az Adecco 2015-ös munkaerő-piaci trendeket vizsgáló nemzetközi kutatásából, amelyben 26 ország több mint 4 100 munkáltatója és 31 000 álláskeresője - köztük 259 magyar munkavállaló - vett részt.
A tanulmány rávilágít, hogy az álláskeresések tekintetében erőteljesen nő a közösségi média szerepe. A közösségi hálózatok között a LinkedIn a legnépszerűbb, miközben a Facebook inkább az egyéb szociális aktivitások tere, ahol azt ellenőrzik le, mit írnak egy adott cégről. A munkaadók harmada kérdez rá a felvételi beszélgetés során a leendő munkavállaló közösségi médiabeli jelenlétére, és közel ugyanennyien utasítottak már el jelentkezőt a közösségi profilján szereplő tartalom miatt.


Rekonstruált középkori várak és templomok - térhatású rajzokonFEL

Szigliget, Diósgyőr, Egervár, Pécs belvárosa, Somogyvár, Simontornya és további számos, történelmi források felhasználásával elkészített rajzot mutat be honlapján a Parizik Kft. Az itt található képek történelmi és helyismereti prezentációk anyaga lehet, könyvtárban vagy az iskolai órán. (MG)




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu