Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2014/20., máj. 21.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Elindult az Europeana 1989 projekt Magyarországon -- a rendszerváltásban utaznak
Mobil hozzáférés a nemzeti könyvtár tartalmaihoz
Könyvtári bútorok eBay-en (képek)
Ön mennyire elégedett az Országos Dokumentumellátó Rendszerrel?
Hogyan segítheti a könyvtáros a PhD-hallgatókat?
240 milliót kapnak a települési könyvtárak
Mit keresnek a kutatók a vállalati és tudományos könyvtárakban? 1. (olvasóink szavazatára)
Holokauszt-emlékezés -- civil és intézményi lépések
Megéri-e a nyílt forráskódú könyvtári rendszer?
Az olvasók 40%-a tölt le illegális forrásból is e-könyvet
Orvosok és betegek, fiatalok és öregek találkozása -- közösségi szolgálat
Szövegből Braille-jelek vagy felolvasás -- miniszámítógéppel
Ezért neveztek el Bánffy Miklósról könyvtárat
Szaktalanítás -- jön majd a könyvtárosság is? -- Kisebb igény lesz könyvtárakra is?
Kongresszusi Könyvtár a játék-CD-kért
Hallgatók alapítottak kiadót a Szegedi Egyetemen
Adatbázis-építés, ráfordítás és eredményesség
Újabb könyvtári videó -- mondanivalóra várva
Portré: Bihari Albertné, Nyíregyháza
Mit használunk mobil eszközön? Hol találhat piaci (mobil)rést a könyvtár?
'A tisztelet alacsony mértéke' -- a vezetőség végezzen pszichoszociális kockázatértékelést
Ha jót akar, ne hagyja, hogy félbeszakítsák a kolléganőjét!
Szekálás és lelki terror jellemző a magyar munkahelyeken

Analógiák

Mennyire valós problémákra fókuszál a könyvtár?

Praktikus

Érdemes letölteni: nagy tudású, ingyenes képszerkesztő
Így juthat ingyen 10 GB tárhelyhez
Íme egy ingyenes eszköz a pdf-ek teljes körű szerkesztéséhez

Kisszínes

Sárkánylyuk a kódexben
Leleplezték az Orbán-vagyont: ez az 50 legolvasottabb könyv tavasszal
Lefoglalták Kádár János értékes leveleit

Információforrások

Itt vannak a hiányzó dalszövegek zenei gyűjteményéhez
Kire szavazzak az európai parlamenti választáson? - Voksmonitor alkalmazás


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Elindult az Europeana 1989 projekt Magyarországon -- a rendszerváltásban utaznakFEL

Magyarországon is elindult az Europeana 1989 elnevezésű projekt, amelyet az Europeana, Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma indított el.
Ez arra ösztönzi az európai embereket, hogy osszák meg tapasztalataikat, történeteiket, illetve képi és tárgyi emlékeiket a vasfüggöny leomlásának idejéből -- közölte az OSA Archívum.
Emlékeztetettek arra, hogy a 2012-ben kezdeményezett projekt során eddig több országban is rendeztek gyűjtőnapokat, amelyekre sokan elhozták fotóikat és emléktárgyaikat, hogy azok digitalizálva bekerüljenek az Europeana 1989 gyűjteményébe. Ez a sorozat folytatódik most Magyarországon.
A projekt célja, hogy egyedülálló, mindenki számára hozzáférhető archívumot hozzon létre az 1989-es változásokról, amely személyes történetekből, fényképekből, videókból és hangfelvételekből áll. Bárki hozzájárulhat ehhez a gyűjteményhez a saját emlékeivel, akár a különböző, részt vevő országokban megrendezett gyűjtőnapokon, akár a projekt weboldalán (link keresztül - mutattak rá.


Mobil hozzáférés a nemzeti könyvtár tartalmaihozFEL

Norvég Nemzeti Könyvtár: valamennyi gyűjtemény digitalizálásával épül a Digitális Nemzeti Könyvtár, amelyben a nyomtatott dokumentumok mellett a digitálisan érkező rádió- és tv-jeleket is tárolják.
A mobil eszközöket egyre többször használják multimédiás keresésre és megjelenítésre.
A Nemzeti Könyvtárban folyamatosan működik egy kiállítási program: a 3-4 havonta rendezett tematikus kiállításokon a fizikai tárgyak mellett digitálisan megjelenők (videók, animációk) is vannak. A kihívást a kiállítás 'kicsinyítése', a mobilkészülékeken láthatóvá tétele jelenti. A megoldást a kiállítóteremben a fizikai tárgyak mellett vagy az érintőképernyő falán elhelyezett QR kódok adják.
A mobilkészülékekről történő keresési lehetőségek megismeréséhez a könyvtár szerverére néhány, Android alkalmazásokról elérhető tesztadatbázist telepítettek...
A hálózatnak köszönhetően létrejön a virtuális világfalu: a könyvtári források felhőkön keresztül terjeszthetők, globális mobil eszközökkel elérhetők. A globális könyvtári hálózat valóban kialakul. (ref.: Globális falu: mobil hozzáférés a könyvtári forrásokhoz; Viszocsekné P. É.)


Könyvtári bútorok eBay-en (képek)FEL

Az eBay-en rengeteg könyvtári bútor is vásárolható, az antiktól a legkorszerűbbig. E heti galériánkban ezekből szemezgettünk néhányat.
1. XIX. századi rózsafa íróasztal -- link
2. 1940-es polc, létrával -- link
3. Könyvtári kocsi; nem túl praktikus, könnyen lepotyognak róla a könyvek -- link
4. Színes, gyerek könyvespolc; alacsony és kimosható -- link


Ön mennyire elégedett az Országos Dokumentumellátó Rendszerrel?FEL

Ön mennyire elégedett az Országos Dokumentumellátó Rendszerrel? -- tettük fel a kérdést két és fél év távlatából ismét. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
6 - nem tudnék nála jobb rendszert
16 - inkább igen
9 - inkább nem
9 - ki vagyok akadva tőle.
Korábbi felmérésünk: link (2011. okt.) A két adatsor összehasonlítva kitűnik, hogy bár 2014-ben kevesebb volt a válaszadó, az elégedettség növekedett. S bár gyakoribb volt a 'ki vagyok akadva tőle', jelentősen növekedett az 'inkább igen' az 'inkább nem' válaszokhoz képest. A képhez hozzá tartozhat az is, hogy magyar összehasonlítási alap nincsen. (MG)


Hogyan segítheti a könyvtáros a PhD-hallgatókat? FEL

A könyvtárosok többnyire nem tudják, mire van szüksége a kutatónak. Viszont ha a kutató és könyvtáros közelebb kerül egymáshoz, informális környezetben sikerülhet feltenni azokat a kérdéseket, amelyekből kiderül, mi a gond, ha a könyvtár szolgáltatásai és a dokumentumok kérdése merülnek fel. A felhasználók bevonása során a könyvtáros a kutatótól meg tudja tanulni, milyen a kutatás folyamata.
A cikk a doktoranduszok irodalomkutatása támogatásának új módját javasolja. A korábbi vizsgálatok nagymértékben a könyvtárosi kompetenciákra összpontosítottak, valamint arra, miként kell segíteni azoknak a kutatóknak, akik nem rendelkeznek az információs műveltség (IM) készségeivel. Kevés szó esik a kutatókkal való együttműködésről, aminek a célja a kölcsönös tanulás a kutatás támogatása és az IM-készségek kialakítása érdekében. (Doktori programban részt vevő hallgatók segítése kutatómunkájukban és információs műveltségük fejlesztésében; autoref.)


240 milliót kapnak a települési könyvtárakFEL

553 önkormányzat kap támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságától a helyi olvasási lehetőségek bővítésére, a nyilvános könyvtárak gyűjteményi fejlesztésére, új könyvek és egyéb információhordozó könyvtári dokumentumok beszerzésére.
A támogatás maximum 30 százaléka a könyvtár műszaki eszközeinek, berendezési tárgyainak megújítására is fordítható. A települések abban az arányban részesülnek a 240 millió forint összértékű támogatásból, amennyit erre a célra tavaly költöttek. A támogatásokat legkésőbb május 30-ig folyósítják a települési önkormányzatoknak -- a könyvtáraknak ellenőrizhető módon kell felhasználniuk a forrást, a települési önkormányzatnak pedig 2014. december 31-ig kell elszámolniuk az összeggel, figyelmeztet közleményében a kultúráért felelős államtitkárság.


Mit keresnek a kutatók a vállalati és tudományos könyvtárakban? 1. (olvasóink szavazatára)FEL

Arra a kérdésre, hogy milyen elvárások jelentkeznek a vállalati könyvtárakkal szemben, Oliver Renn -- aki a zürichi ETH-n vezet információs központot -- azt válaszolja, hogy NINCS ELVÁRÁS (kiemelés: MG). A könyvtárak jellemzően nincsenek benne a vállalati térben -- leszámítva esetlegesen még meglévő fizikai teret. Vannak azonban könyvtárak, de más feladatokkal, más néven. Pl.: a Novo Nordisknél a könyvtárat átnevezték 'glia'-nak, azaz: global information & analysis.
Az információs és tudáshegység (az ábrát ld. a forrásban) alsóbb hányadát a vállalatok döntően kiszervezik, mert takarékoskodnak az emberi erőforrással. A hegység elemei pedig:
Hozzáférés
1. Információ beszerzése és beszállítói kapcsolatok
2. Információs és könyvtári szolgáltatások
3. Közösség-menedzsment (a szolgáltatások marketingje a különféle érdekcsoportok és a fenntartó irányába)
Információkutatás
4. Témafigyelés és oktatás (a legfontosabb)
5. Információs tanácsadás (az információs szakemberek csapattagként a kutatás projektbe épülnek, így a kutatást és elemzést szakértői szintre emelik)
6. Információkeresés és elemzés
7. Hírfigyelés (= News Intelligence vagy Competitive Intelligence - verseny(társ)figyelés), alapvető ugyanis, hogy a szervezet folyamatosan figyelje a versenykörnyezetet.)
8. Szöveg- és tartalomelemzés (a tartalomelemzési platformok és szolgáltatások, sajtóra, adatbázisokra és webtartalmakra egyaránt. A kutatóknak mintákat kell találniuk a szervezeten kívül illetve belül felelhető adatokban taxonómiák és ontológiák segítségével)
9. Tudásfeltárás
Information Technology
10. IT & informatika (a transzlációs kutatás fontosságának növekedésével bonyolult információtechnológiai szolgáltatások kötik össze az adatokat és információkat, ezért az információs központbak modern fejlesztőkapacitással kell bírnia a használói kutatások, eszközök és adatbázisok támogatására)
11. Technikai információ menedzselése
Tudásmenedzsment
12. Tudásmenedzsment szolgáltatások (a szervezeti tudás hozzáférhetővé tétele pl. SharePointtal vagy más céleszközökkel. (folyt.: link (ref.: MG)


Holokauszt-emlékezés -- civil és intézményi lépésekFEL

'Május 25-én 10 órakor gyalogosan vagy gyalogszerrel általmegyek Mezőkövesdre a Hársfa és a Diófa utca kereszteződéséig. Hetven éve a Groszmann és a Schwartz család is megtette ezt a távot. Ezután Miskolcra vitték, majd Auschwitzba deportálták őket. Meghaltak.' (Cserépfalu)
A helyi tudatosításban is fontos eszköz a történelem egy szakaszát feltáró kutatás aligha lehet eredményes könyvtári (jó, és közgyűjteményi) segítség nélkül. Egy lehetőség, hogy maradandót alkossanak.
-- Eltiporva - A vészkorszak és az Országos Széchényi Könyvtár -- A Holokauszt Emlékév keretében kiállítás nyílik 2014. május 28-án 17 órakor az Országos Széchényi Könyvtárban, amely az 1944-es könyvbetiltásokat, a könyvmegsemmisítést, valamint a könyvtár Kézirattára akkori vezetőjének, Halász Gábornak az életművét és tragikus sorsát mutatja be. (Manda)


Megéri-e a nyílt forráskódú könyvtári rendszer?FEL

A használhatóság szempontjából nincs igazán különbség a nyílt forráskódú és a kereskedelemben kapható integrált könyvtári rendszerek között, de a könyvtár információtechnológiai részlegének komoly szerepe van a nyílt forráskódú szoftver bevezetésében. A nyílt forráskódú szoftvereknek a viszonylag új típusú licencelése zavart okozhat a könyvtárak és a szoftverfejlesztők körében. A tanulmány a nyílt forráskódú rendszerre való átállás első tapasztalatait e szoftverek teljes körű elfogadása szempontjából kulcsfontosságúnak tartja. A szerzők a meglévő esettanulmányok összehasonlításával minőségileg vizsgálják a migráció folyamatát, a licencmegállapodásokat és a szerzői jogi kérdéseket, majd elvégzik az alapvető funkciók összehasonlító áttekintését. (Nyílt forráskódú és kereskedelmi integrált könyvtári rendszerek összehasonlítása; autoref.)


Az olvasók 40%-a tölt le illegális forrásból is e-könyvetFEL

Néhány évvel ezelőtt jártam könyvtári digitalizálási konferenciákon -- még a parlamenti ülésteremben is -- ahol a torrent és a fájlmegosztás kifejezések egészen egyszerűen nem hangoztak el. Amiből a használói szokásokat illető tudásdeficitre engedtem következtetni. Remélem, azóta a helyzet megváltozott... (MG)
-- Tízből négy olvasó illegális forrásból is töltött már le e-könyvet - derül ki abból a felmérésből, amelyet a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon készített a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a fesztivált rendező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).


Orvosok és betegek, fiatalok és öregek találkozása -- közösségi szolgálatFEL

Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója arról számolt be, hogy az érettségi előtt álló, közösségi szolgálatra kötelezett fiatalok segítségével indul be a könyvfutár-szolgálat. Ennek lényege, hogy a mozgásában akadályozott idős ember jelzi, milyen könyvet, vagy folyóiratot olvasna szívesen, a fiatalok pedig házhoz viszik azt. Sőt, ezen túlmenően még olvasmányélményekkel is tudnak szolgálni majd, illetve hasznos olvasnivalót ajánlani. Cseresnyés Péter szerint ez egyszersmind szép emberi találkozás is lehet az idős és a fiatal generációk közt.


Szövegből Braille-jelek vagy felolvasás -- miniszámítógéppelFEL

Ujjal követik a szöveget, mégsem Braille-írást olvasnak azok, akikhez eljut majd amerikai kutatók egy új segédeszköze. A FingerReader (ujjolvasó) nagyobbacska gyűrűre hasonlít. Parányi kamera és miniszámítógép van benne, és képes géphangon felolvasni akár nyomtatott, akár képernyőn megjelenített szöveget. Miközben használója végighúzza az ujját a szövegen, a gép felismeri a szavakat, és kimondja őket. Apró rezgés jelzi a sorok végét és elejét, valamint azt, ha az ujj letévedt a nyomtatott sorról. A készülék egyelőre a legalább 12 pont méretű betűket tudja felismerni, de az optika fejlesztésével az ennél kisebb betűk sem fognak gondot okozni. A FingerReader végleges változatában Bluetooth is lesz, így vezeték nélküli fülhallgatóval lehet majd használni, és a hangos felolvasás nem zavar másokat, például egy könyvtárban. A készülék nem pusztán a gyengén látók számára lehet hasznos. Csak szoftver kérdése, hogy egy fordítóprogram az idegen nyelvű szöveget is átültesse és fülbe mondja.


Ezért neveztek el Bánffy Miklósról könyvtáratFEL

... A Bánffy-emlékévet kezdeményező budapesti Külügyminisztérium a gróf pragmatizmusát és a modernitás iránt nyitott személyiségét egyformán fontosnak tartja. 'Bánffy kiválósága arra vezethető vissza, hogy sosem keverte össze a politikai konzervativizmust az ízlésbelivel, az utóbbit a Bartók-bemutatók is jól érzékeltetik. Erdély iránti elkötelezettsége pedig sosem csapott át irredentizmusba. Az összes hagymázas, radikális ideológiát sikerrel tartotta távol magától' -- mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a HVG-nek.
A kolozsvári születésű egykori külügyminiszterről az ugyanonnan jött jelenlegi tárcavezető, Martonyi János nevezte el 2012-ben a magyar diplomáciai kar könyvtárát a Bem téren. A kollektív emlékezetből évtizedeken át kitörölt gróf (akinek képmását egykor ismeretlen kezek kivágták az Országos Széchényi Könyvtár számos kötetéből) nemrég szobrot is kapott: tavaly december 13-án avatták fel Sopronban a róla készült egész alakos bronzplasztikát. A mű -- az egykori helyi referendum 90. évfordulójához kapcsolódva -- a magyar kormány ajándéka volt a 'hűség városának'.


Szaktalanítás -- jön majd a könyvtárosság is? -- Kisebb igény lesz könyvtárakra is?FEL

Kevesebb munkakör betöltéséhez írna elő szakképesítést a kormány, nemcsak a szolgáltatások színvonalát csökkentve, de a felnőttképzőkre is újabb csapást mérve.
A szakképzés tavalyi átalakítása után a szakmájukat úgy-ahogy megtanuló, félig-meddig funkcionális analfabéta fiatalok tömege kerül ki a szakiskolákból. A közismereti tárgyak óraszámát ugyanis drasztikusan csökkentették -- legfeljebb az összes tanóra 33 százalékára --, s tanulóidejük nagy részét gyakorlattal töltik a diákok.


Kongresszusi Könyvtár a játék-CD-kértFEL

Mindenki tudja, hogy a játékok adathordozói nem örök életűek, de az amerikai Kongresszusi Könyvtár azon kísérletezik, hogy még tovább bírják.
Attól, hogy műanyag lemezeken tárolják őket, még nincsenek biztonságban a Saturn, a PSOne, a Dreamcast, a PS2 és Xbox játékok, vagy a régi filmek és albumok A fizikai adathordozók számos módon sérülhetnek és természetesen megviseli őket az idő vasfoga is. Szerencsére van, aki komolyan veszi a dolgot, sőt megpróbál javítani is a helyzeten.


Hallgatók alapítottak kiadót a Szegedi EgyetemenFEL

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár auditórium minimuma szolgált helyszínéül annak a sajtótájékoztatónak, melynek apropóján bemutatkozott egy új -- diákok által alapított és működtetett -- kiadó, a Primaware. A 2014. május 7-i rendezvényen a hallgatók mutatták be a kiadót, egy-egy köteten keresztül. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék hallgatói által alapított kiadó 2013 óta működik hivatalosan ezen a néven.
A Primaware jövőjére terelődött a szó, Z. Karvalics László egyetemi docens elmondta, hogy bár több mint húsz terv van talonban, kiadványok, melyeket fel lehetne dolgozni, azonban hogy ezek közül mi fog megvalósulni, az teljes mértékben a következő évfolyam munkájától, választásától függ.


Adatbázis-építés, ráfordítás és eredményességFEL

Lesújtó az eredmény - Nem kell a magyar beszállító a multiknak? -- Közel 15 hónapja működik a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) beszállítói adatbázisa, ám konkrét üzletet vélhetően még nem hozott a magyar cégeknek. A hivatal mégis elégedett, bár azt többszöri megkeresésünkre sem árulták el, hogy pontosan mennyibe került a rendszer felállítása és működtetése.


Újabb könyvtári videó -- mondanivalóra várvaFEL

Imázsfilmet készített a Csorba Győző Könyvtár.


Portré: Bihari Albertné, NyíregyházaFEL

Dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa.
Alkotó ember, aki több évtizedes könyvtárosi pályafutása során nem csupán a szűkebben vett szakmáját művelte kimagasló szinten, aktív kezdeményezője és odaadó munkása volt annak a könyvtáron kívüli közművelődési programnak is, amely mára már jelen van minden hasonló intézményben.
Szakmai munkáján túl, mindmáig élethivatásának tekinti azt a kulturális missziót, amely a gyakorlatban közművelődési programok szervezésében, író-olvasó találkozók, könyvnapok és könyvbemutatók százainak létrehozásában, szakmai és közismereti publikációk megjelentetésében, kiállítások megszervezésében és számtalan egyéb variációban öltött formát.
Több szakmai szervezet aktív tagja, az idén januárban megalapította a Móricz Zsigmond Olvasókört, a leghangzatosabb elfoglaltsága mégis talán a Nyíregyházi Hölgykoszorúban való szereplése. A fiatal könyvtáros nemzedékkel ápolt kapcsolata példaértékű, kivételes odafigyeléssel fordul a könyvtár névadója, Móricz Zsigmond szellemi hagyatékának ápolása felé.


Mit használunk mobil eszközön? Hol találhat piaci (mobil)rést a könyvtár?FEL

Nemcsak több okostelefonnal és tablettel rendelkezünk, de ezeket az eszközöket mind többször használjuk internetezésre. Leginkább chatelésre, közösségi oldalak látogatására és térképalkalmazások használatára vesszük igénybe mobileszközeinket.
Jelenleg még nincsen egyetlen olyan tevékenység sem, amely már többségében mobileszközön történne. A legközelebb ehhez (37-40 százalékos aránnyal) a chatelés, a közösségi oldalak látogatása és a térképalkalmazások használata áll. A fejlődés dinamikája arra enged következtetni, hogy a mobil- és hagyományos internetet is használók körében e tevékenységek egy-két éven belül inkább mobileszközön fognak történni. Népszerű még a mobil eszközön internetezők körében az online telefonálás, saját képeik/videóik megosztása, blogok írása. Ezenfelül sokan használják még telefonjukat vagy tabletjüket fórumok és blogok olvasására és videómegosztó oldalak látogatására.


'A tisztelet alacsony mértéke' -- a vezetőség végezzen pszichoszociális kockázatértékeléstFEL

A magyar munkavállalók sokkal jobban szenvednek a gyors munkatempótól, mint a munka mennyiségétől - derül ki a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének felmérésből. Eszerint a dolgozók csaknem 40 százaléka érzi, hogy lelki terrornak van kitéve a munkahelyén. ...
Zakor Tünde hozzátette: 'az igazságosság és a tisztelet alacsony mértéke volt jellemző és sajnos a szekálás, a lelki terror a válaszadók negyven százalékánál volt jelen, ami nagyon kiugró arány.'
'Mindenképpen szükség van beavatkozásra egyéni és szervezeti szinten is, hiszen a stressztényezők fennállása negatív hatással van a lelki és a fizikai egészségünkre' -- hangsúlyozta Zakor Tünde. Mint mondta: 'egyéni szinten a saját stresszkezelő képességeink erősítésére kell hangsúlyt fektetnünk, ehhez stresszkezelő tréningek és technikák érhetők el.' Hozzátette: 'szervezeti szinten pedig fontos, hogy a vezetőség figyelmet fordítson arra, hogy a pszichoszociális kockázatértékelés felmérését követően megtörténjen a prioritások felállítása, az akciótervek kidolgozása és megvalósuljanak ezek a beavatkozások.'


Ha jót akar, ne hagyja, hogy félbeszakítsák a kolléganőjét!FEL

Nem arról van szó, hogy támogatni, felkarolni, pátyolgatni kellene a nőket. Nem. Csak egyszerűen ugyanúgy tekinteni rájuk, és az ő teljesítményükre, ahogyan a férfiakéra. És az erősebbik nem igenis tehát azért, hogy a szebbik nem ne kerüljön hátrányba. Íme 7 tipp a Profession.hu összeállításából, férfiaknak.
1. Ne skatulyázza be a nőket a "segítő" szerepébe!
2. Szóljon közbe, ha félbeszakítják a kolléganőjét!
3. Győződjön meg róla, hogy megfelelő elismerést kapnak-e a kolléganői!
4. Szervezzenek mentor-programokat!
5. Kérje meg a HR-t, hogy tartsanak esélyegyenlőség tréninget!
6. Vizsgálják meg a vállalati rendezvényeket!
7. Beszéljenek a családról a munkahelyen!
...


Szekálás és lelki terror jellemző a magyar munkahelyekenFEL

A magyar munkavállalók sokkal jobban szenvednek a gyors munkatempótól, mint a munka mennyiségétől -- derül ki a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének felmérésből. Eszerint a dolgozók csaknem 40 százaléka érzi, hogy lelki terrornak van kitéve a munkahelyén -- írja az InfoRádió.
... Zakor Tünde hozzátette: 'az igazságosság és a tisztelet alacsony mértéke volt jellemző és sajnos a szekálás, a lelki terror a válaszadók negyven százalékánál volt jelen, ami nagyon kiugró arány.'
'Mindenképpen szükség van beavatkozásra egyéni és szervezeti szinten is, hiszen a stressztényezők fennállása negatív hatással van a lelki és a fizikai egészségünkre' -- hangsúlyozta. Mint mondta: 'egyéni szinten a saját stresszkezelő képességeink erősítésére kell hangsúlyt fektetnünk, ehhez stresszkezelő tréningek és technikák érhetők el.'




Analógiák

Mennyire valós problémákra fókuszál a könyvtár?FEL

A diákok döntik el, állítják össze, mi legyen a témazáróban, sőt azt is, hogyan szeretnék tanulni az angol nyelvet. Mindenki saját kis portfólióval rendelkezik, és ha nem adja be valaki a kért esszét, nem kap egyest. Diákblogot indítottak és mobilapplikációt fejlesztettek. A 21. századi oktatásról beszélgettünk a fővárosi Madách Imre Gimnázium angoltanárával, Prievara Tiborral.
P. T.: ... Rengeteg munkaadót megkérdeztek a világban, hogy milyen elvárásokat támasztanak majd a közeljövőben a munkavállalók felé, és az eredményeket 'lefordították a közoktatásra'. A legfontosabb e szerint, hogy valós problémák legyenek a tanórákon. Azaz ne 'iskolásat játsszunk', amikor a tanár kérdez, noha ő tudja a választ, és a gyereknek kell válaszolni, aki nem tudja. Ehelyett arra volna szükség, hogy lebontsuk az osztálytermek falát, és olyan dolgokkal foglalkozzunk, aminek van relevanciája az osztálytermen kívül. Ebben természetesen nagyon fontos az infokommunikációs technikák alkalmazása.




Praktikus

Érdemes letölteni: nagy tudású, ingyenes képszerkesztőFEL

Jól jöhet, ha mindig nálunk van egy ügyes képszerkesztő, például egy pendrive-on.
Ma már nem lehet gond, ha egy képet szeretnénk rendbe hozni, kis túlzással ugyanis Dunát lehet rekeszteni az ingyenes képszerkesztőkkel. Az alábbit mégis figyelmükbe ajánljuk, ugyanis nem foglal túl nagy helyet a pendrive-on, nem kell telepíteni, ingyenes, ennek ellenére igazán sokoldalú.
A PhotoDemon nevű program innen tölthető le zip fájlban ( link ), és a kicsomagolása után az exe fájlra kattintva már indítható is.


Így juthat ingyen 10 GB tárhelyhezFEL

Ma már nem jelenthet gondot, ha valakinek nem túl nagy a merevlemeze, hiszen ingyenes tárhelyek tucatjain parkoltathatjuk az állományainkat. Íme egy újabb felhőszolgáltatás, amely megosztásra is lehetőséget kínál.
Kétféle feladatot is ellát a ZeoSpace nevű ( link ) béta állapotban lévő szolgáltatás: segít a nagyméretű fájlok megosztásában és ingyen tárhelyet is kínál.
Az előbbiekhez nincsen szükség hozzáférés létrehozására, akár 200 MB-os fájlokat is feltölthetünk az oldalra egyszerű tallózással vagy a fogd és dobd módszerrel. Eredményül egy linket kapunk, amellyel bárki bárhonnan hozzáférhet a feltöltött állományhoz. A feltöltött anyagok 7 napig maradnak fenn az oldalon, azonban, mint látni fogjuk, ezt a korlátozást megkerülhetjük.


Íme egy ingyenes eszköz a pdf-ek teljes körű szerkesztéséhezFEL

Ha adott egy jó kis pdf, könnyen testre szabhatjuk a saját képeinkkel és szövegeinkkel, hála az alábbi ingyenes programnak.
Ha csak egy átlagos pdf-olvasó van a gépünkön, akkor nem sokat tudunk kezdeni a megnyitott pdf dokumentumokkal. Ha viszont letöltjük a PDF Eraser nevű ingyenes programot ( link ), máris más a helyzet. Ezzel a segédeszközzel ugyanis szövegeket és képeket törölhetünk a pdf-ekből, és saját mondatainkkal és fotóinkkal helyettesíthetjük.




Kisszínes

Sárkánylyuk a kódexbenFEL

Hogyan használja ki az illusztrátor a pergamenen lévő lyukat? A kikészítéskor a pergamen finom bőrén gyakorta lyukak támadtak. A scriptorok, miniátorok, illuminátorok pedig ötletesen felhasználták ezeket. Lásd az alábbi kódex-oldalon. Bamberg, Universitätsbibliothek, Msc. Nat. 1. (9. század) A képre Erik Kwakkel link a leideni egyetemen kodikológusa (középkori könyvtörténésze) hívja fel a figyelmet. (Galuska László Pál)

Hírforrás: Erikk Wakkel
2014. május 21.

Leleplezték az Orbán-vagyont: ez az 50 legolvasottabb könyv tavasszalFEL

Áprilisban is a politika volt a legkedveltebb téma a Bookline sikerlistáin: Ferenczi Krisztina Narancsbőr - Az Orbán-vagyonok nyomában című riportkönyve mind a nyomtatott TOP50-ben, mind az e-könyves TOP10-ben az első helyen végzett. J. K. Rowling, Sofi Oksanen, Závada Pál és Parti-Nagy Lajos: csak pár név a külföldi és magyar sikerszerzők közül, akiknek újdonságai az élmezőnybe kerültek.


Lefoglalták Kádár János értékes leveleitFEL

Egy budapesti antikvárium bocsájtotta volna árvesére a volt első titkár két levelét, amelyet a rendőrség lefoglalt. Jelentkezett ugyanis az iratok jogos tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Levéltár. Az egyik, másfél milliós kikiáltási áron meghirdetett dokumentum Kádár lemondólevele 1989-ből, a másik (1,2 millióért kínált) egy Gorbacsov, akkori szovjet pártfőtitkárnak szóló üzenet kézzel írott piszkozata. A rendőrség vizsgálatot indított a levéltár feljelentése nyomán.

Hírforrás: Haszon hírek
2014. május 21.



Információforrások

Itt vannak a hiányzó dalszövegek zenei gyűjteményéhezFEL

Aki MP3-as zenegyűjteménye dalszövegeire kíváncsi, nem is találhatna ügyesebb segítséget az alábbi ingyenes programnál. Nincs szükség arra, hogy a neten kutakodjunk, ha szeretnénk ismerni valamelyik kedvenc számunk szövegét, a Free Lyrics Finder ugyanis leveszi a vállunkról azt a gondot.
Az ingyenes program innen tölthető le ( link ), és az exe fájlra kattintva telepíthető.
Az alkalmazásnak köszönhetően több mint egymillió dalszöveg érhető el különféle internetes forrásokból.


Kire szavazzak az európai parlamenti választáson? - Voksmonitor alkalmazásFEL

Az Euro Voksmonitor segítségével összehasonlíthatod saját politikai nézeteidet az európai parlamenti választáson induló magyar pártokéval.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu