Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/37., okt. 9.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

A KIT a Könyvtárostanárok Egyesületével együttműködve erősíti az iskolai könyvtárakkal kapcsolatos hírek jelenlétét a lapban. A munkában Horváth Viktória és Kámán Veronika vesz részt, akik külföldi híreket referálnak, gondolatokat interpretálnak.  -- Mikulás Gábor, KIT-szerkesztő

Hírek

Megtakarításban, befektetésben is segíthet a könyvtár -- ha a használói igényekre figyel
* * * Könyveket is feldolgoz a Scopus -- 75.000 tétel 3 éven belül * * *
450.000 Ft-os napidíj -- könyvtáros végzettséggel
Díjazott iskolai és városi könyvtár: eredményes szolgáltatásfejlesztés közös erővel
Tényleg kell könyvtár az iskolásoknak? (olvasóink szavazatára)
Már elindult a jövő könyvtára -- online, a régi könyvtárak nélkül
IT a könyvtárban és az egész rendszer működési eredménye -- a metakogníció hiánya
Összefogás -- megint lesz gagyi megbocsátás hete?
Összefogás-programok -- néhány nagyvárosban
OSZK szolgáltatások alakulása -- inkább romlásra számítunk
Szolgáltatásfejlesztés gyakornokokkal, önkéntesekkel -- Kájoni-könyvtár
3D-s nyomtató -- már könyvtárba is megéri
Kérdezd a könyvtárost! -- online
65 millióval több a kistelepülési könyvtáraknak
Pallósiné Márta Príma-díjas lesz?
Most ingyen tölthető le az interaktív mesekönyv -- megvan már gyerekkönyvtárának?
Megvan a gyerekek közösségi oldala -- kimaradhat-e a könyvtár?

Analógiák

A nyilvános vécétől a rákkutatásig: mire jók a lenyomataink?
Várakozzon a vonal mögött!
Márkaverseny a kultúrában

Praktikus

Postai szolgáltatók szolgáltatás- és árversenye -- kivel boltoljon a könyvtár?

Kisszínes

Kirúgta a lányt, mert az túl sokat olvasott. Könyvtárba is járt.
Franciaország megvédené a hagyományos könyvesboltokat
A kidobált könyvek új élete (fotók)
Magunk után is kutatunk a Google-n
Jóillatú plédeket kapnak a fázó hallgatók a szegedi TIK-ben
A Goldenblog ismét díjazta a Cserépfalu blogot
Elnémították a Nemzeti nézőit -- anti 2.0

Információforrások

Ingyenes SAGE-folyóiratok -- okt. 31-ig
Itt az első hallgatható bulitérkép -- piacképes helyismereti információ
Weboldal indult szülőknek -- reklám mellett információ


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Megtakarításban, befektetésben is segíthet a könyvtár -- ha a használói igényekre figyelFEL

Egyre több honfitárs küzd az elszegényedéssel. A folyamat legalábbis lassítható, ha az érintettek értékes, döntéshozatalukat segítő információhoz jutnak. A léterő, kielégítetlen információigényre a könyvtár is ugorhat, ha képes rá. Nem kell egyedül, hálózatban a leghatékonyabb, pl. a vonatkozó irodalmak összegyűjtögetésével, kiegészítve azokat a helyi(smereti) adatokkal (hol vannak a környék tüzelőforrásai, milyen segélyek érhetők el a településen stb. Ilyen esetben a könyvtáros eséllyel a használói valós, nem pedig feltételezett igényekből indul ki. (MG)
-- A valódi rezsicsökkentés: így százezreket is spórolhatsz! -- A lakásfenntartási kiadások közül Magyarországon a legnagyobb terhet a háztartásoknak a gázfogyasztás finanszírozása jelenti. Pedig szigeteléssel akár 40 százalékkal is csökkenthető lenne ez a rezsitétel. Ráadásul bizonyos esetekben a megvalósítás érdekében még egy hitelfelvétel is szóba jöhet.

Régebbi hírforrás(ok): A finnek a tartósan munka nélküliek információkeresési szokásait kutatják link Kibővült könyvtári alaptevékenységek a válságban -- mitől lehet nyereség a könyvtár? link

* * * Könyveket is feldolgoz a Scopus -- 75.000 tétel 3 éven belül * * *FEL

Az Elsevier okt. 8-án jelentette be, hogy a Scopus 7,500 könyvcímet indexelt eddig, és három éven belül ez a szám 75,000-re emelkedik a kiadó 'Book Titles Expansion' programja keretében. A könyvek hozzáadódnak a Scopus több mint 50 millió indexelt rekordjához, mely több mint 20,000 folyóiratot, 5.5 millió konferenciakiadványt és 390 kereskedelmi kiadványt jelent. E kiadványok minden típusa hivatkozható a rendszerben, befolyásolva a kutatás impaktját. A Scopus tartalmának szélesítése és mélyítése mellett a könyvek rendszerbe vétele megnöveli a visszakeresés és értékelés eredményességét a könyvigényes társadalomtudományok, művészetek és humaniórák terén.


450.000 Ft-os napidíj -- könyvtáros végzettséggelFEL

A Magyar Információbrókerek Egyesülete és a Nemzeti közszolgálati Egyetem közös OSINT-konferenciáján link a külföldi előadókkal beszélgetve juthattak a részvevők e következtetésre. A könyvtárosi alapismeretek -- hagyományos könyvtárkép nélkül -- olyan piaci értéket képviselnek, hogy a világ minden tájáról érkeznek továbbképzésre hírszerzők, hogy helyi szakértőktől tanuljanak. E könyvtáros végzettségű szakértők szakértői ill. tréningnapja 1500 euró (450.000 Ft)körüli összeg. A vendégelőadók egyike kifejtette: ő soha nem szerette a könyveket, a használóknak átadható információs viszont annál inkább. A könyvtárosnak a használó problémáját kel megoldania, nem pedig -- pl. -- könyvet kínálgatnia.
(Korábban többször írtuk, hogy a hírszerzők csapatának szerves része lehet a könyvtáros, aki az információt gyűjti -- akármilyen forrásból -- és átadja azt az elemzőknek.). Mivel a hírszerzés a versenyképesség egyik feltétele, a nevezett napidíj nem tűnik meglepőnek. (MG)

Hírforrás: Magyar Információbrókerek Egyesülete
2013. október 09.

Díjazott iskolai és városi könyvtár: eredményes szolgáltatásfejlesztés közös erővelFEL

2010-ben Vaasa (Finnország, 65 e lakos) könyvtára érdemelte ki a Finn Oktatási és Kulturális Minisztérium által adományozott 'Az év fejlődő könyvtára' díjat, hála annak az együttműködési rendszernek, amelyet a könyvtár és a város iskolai könyvtárai között alakítottak ki. A finn és svéd nyelvű programot -- melyet három, a közkönyvtár által foglalkoztatott pedagógiai szakember koordinál -- egyik alapelve: kivinni a közkönyvtár szolgáltatásait az épület fizikai környezetéből a felhasználókhoz.
A program két legalapvetőbb témáját a könyvtárhasználati ismeretek oktatása és az olvasásfejlesztés jelenti. Utóbbiban nemcsak a diákokra fókuszálnak: a szülők elérésével arra is törekszenek, hogy az olvasásra nevelés már kora kisgyermekkorban, a megfelelő szülői minták fejlesztésének segítségével elkezdődhessen.
Az iskolák és a közkönyvtárak közötti együttműködés elsősorban a város iskolai könyvtáraira fókuszál, s célja az iskolai könyvtárak és a közkönyvtár szolgáltatásainak közelítése, integrációja. A 2008-as -- a Finn Nemzeti Oktatási Tanács finanszírozott projekt során -- közös iskolai--közkönyvtári egységes katalogizálási és osztályozási rendszert hoztak létre, így hamarosan egyetlen olvasójegy is elegendővé vált a gyűjtemények használatához.
A projekt már most számos mérhető hozadékot mutat: a kölcsönzési statisztikák növekednek, a diákok megtanulták és -tanulják használni a könyvtárat mint az iskolai munka egyértelmű terét. (ref.: Kámán Veronika, a nemzetközi kapcsolatok felelőse, Könyvtárostanárok Egyesülete)


Tényleg kell könyvtár az iskolásoknak? (olvasóink szavazatára)FEL

A harlemi (New York) iskolák takarékosságra hivatkozva iskolai könyvtárak helyett osztálykönyvtárakat és gyorstalpalt pedagógusokat, önkéntes szülőket és iskolák közötti 'körbejáró' könyvtárosokat szeretnének. (Az államban gyakorlatilag az iskolavezetésen múlik, hogy van-e könyvtáros az intézményben.) A szakértők szerint ez nem lenne elégséges. Az osztályban lévő 'kiskönyvtár' azért nem elégséges például, mert a legégetőbb kérdések irodalmát a gyerekek nem feltétlenül szeretnék egymás előtt olvasni. További érv, hogy sikeres személyiség felépüléséhez olyan inspiráció kell, mely nyitott a még ismeretlen irányába. Ha ez megvan, akkor lehet könyvet adni a gyerekek kezébe, vagy mutatni neki olyan lehetőségeket, amelyek segítenek céljaik megvalósításában. De ezt a munkát gyakorlatilag a könyvtáros végzi el. (ref.: MG)


Már elindult a jövő könyvtára -- online, a régi könyvtárak nélkülFEL

Havi kétezer forint körüli díjért annyi könyvet olvashat a felhasználó a Scribden, amennyire ideje van. Még nem tudni, beválik-e a zenepiacon már bizonyító üzleti modell. A Google napokban indult zeneszolgáltatásához hasonlóan havidíj ellenében korlátlan tartalomfogyasztást nyújtó szolgáltatást indított a világ legnagyobb digitális könyvtárának számító amerikai Scribd.
A hat éve működő szájt legújabb szolgáltatása azt teszi lehetővé, hogy havi nettó kilenc dolláros, vagyis kétezer forintnak megfelelő díjért cserébe a felhasználók a Scribd több ezer kötetes kínálatában elérhető elektronikus könyvek bármelyikét kedvük szerint elolvashassák. Az idegennyelvű kötetek között egyebek mellett a nagy névnek számító HarperCollins kiadó kötetei is megtalálhatók. A katalógus stílusonkénti bontást kínál, katalógusa pedig több ezer legális kötetet tartalmaz - a Scribdre ugyanis a felhasználók saját dokumentumaikat is feltölthetik, ezek eredeti azonban nem mindig tisztázott.


IT a könyvtárban és az egész rendszer működési eredménye -- a metakogníció hiányaFEL

A könyvtárosképzésben az információtechnológia számos kérdése felmerül. Sokkal ritkábban azonban a rendszer működésének környezete (a webes jelenlét, versenytársak, feldolgozás, tájékoztatás, könyvtármarketing, megtérülés stb.). S az sem, hogy milyen személyes (szervezeti) attitűdök befolyásolják az emberek (könyvtárak, könyvtárosok) webes jelenlétét? S ezek után pl.:
- ha megvannak a tényezők, akkor ezek mennyiben változtathatók?
- mi lehet a változtatás / nem változtatás következménye?
Ezek a kérdések az összes fentebbi könyvtári tevékenység értelmét feszegetik (metakogníció), tehát hogy miért is érdemes ezeket tanulni, alkalmazni? Így a képzés során a hallgatók az egyes dolgokat (külön-külön) esetleg megtanulják, de a fejekben nem áll össze, és ezért gyakran nem hatékonyan, összevissza tesznek dolgokat. Ennek következménye a könyvtári stratégiák sorában is tetten érhető. (MG)


Összefogás -- megint lesz gagyi megbocsátás hete?FEL

Az elmúlt években több diskurzus is szólt a 'megbocsátás' témáról. Felmerült vele kapcsolatban a késedelembe nem esők demotiválása, az olcsó reklám vélelme, vagy éppen a fantáziátlanság. A KIT és a Népszabadság is beszámolt innovatív megoldásokról, melyet a hazai könyvtárak is egyre inkább alkalmaznak, alkalmazhatnak.
Jó gyakorlatok a témában pl.:
- Nyertes-nyertes helyzet is lehet a késedelmi díjak kezelése
link
- Könyvtári amnesztia -- kreatív és a közösségnek is hasznos megoldás
link
- Czupi Gyula: méltánytalan a megbocsátás-akció, ráadásul rosszul szocializál
link
- Megbocsátás hete -- amerikai módra
link .
Nota bene: lassan változik az 'Összefogás' is. Korábban a könyvtárakért fogtunk össze, mely nyilvánvaló szolgáltatóorientációt jelez a szolgáltatásorientáció helyett. A szlogen szerint most már a könyvtárak fognak össze az emberi kapcsolatokért. Több mint 10 év kellett a megforduláshoz :-) Ügyes. Majd meglátjuk, hogy a verbális változás szemléletváltásban is tükröződik-e :-). (MG)


Összefogás-programok -- néhány nagyvárosbanFEL

- Nyíregyházán az emberi kapcsolatok a középpontban link
- Székesfehérvár link
- Sopron link
- Pécs link
- Debrecen link


OSZK szolgáltatások alakulása -- inkább romlásra számítunkFEL

Ön szerint hogyan változik mostantól az OSZK szolgáltatása? -- volt a KIT múlt heti szavazós kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
1 - Határozottan javul
4 - Inkább javul
12 - Nem változik
3 - Inkább romlik
9 - Nagyon romlik.
-- Az adatok szerint a javulásban alig bízunk, inkább változatlanságra és romlásra számítunk a vezetőváltás után. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2013. október 09.

Szolgáltatásfejlesztés gyakornokokkal, önkéntesekkel -- Kájoni-könyvtárFEL

Tavaly a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár új épületbe költözésekor önkéntesek munkája is segítette a könyvtári állomány újrarendezését. Az intézmény új, modern székhelye egyre inkább vonzza a fiatalokat, vannak, akik a gyakorlatban is ki szeretnék próbálni az egyetemen szerzett ismereteiket, tudásukat, önkéntes munkára jelentkeznek vagy szakmai gyakorlatukat töltik az intézményben. Önkéntes kezdeményezésként indult például a Könyv-Film-Klub a könyvtárban, amely Makai Beáta filmesztéta ötlete volt, a filmklub havonta tartotta találkozóit elsősorban fiatal filmrajongóknak. A nyári szünet után újra lesz filmklub a könyvtárban.
Hargita Megye Tanácsa a 2013-as esztendővel kezdődően lehetőséget biztosít harmadéves egyetemi hallgatók és mesterképzésen részt vevők számára, hogy gyakornokként bekapcsolódjanak a tanács által fenntartott intézmények napi működésébe. A kolozsvári BBTE bölcsészkarán végzett Benedek Ágnes vett részt a nyár folyamán gyakornokként a megyei könyvtár tevékenységében, munkájának köszönhetően a könyvtár új honlapjának angol nyelvű változata is elérhető: link
A fiatalok gyakran kreativitásukkal, ötleteikkel is segítenek. Benedek Bernadett és Gercuy Ildikó, a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kara, Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet magyar tagozatának másodéves hallgatói nyári szakmai gyakorlatuk során többek között a könyvtári rendezvényszervezés terén szereztek tapasztalatot, például plakátok, meghívók tervezésébe is bekapcsolódtak. Jelenleg is önkénteskedik fiatal a könyvtárban, a BBTE bölcsészkarán végzett Rangyák Zsuzsa rendezvények, programok szervezésében segít, és a könyvtári honlap angol nyelvű változatához fordít. (via ReMeK-e-Hírlevél)


3D-s nyomtató -- már könyvtárba is megériFEL

Térbeli funkciókkal ruházták fel a manapság divatos nyomtató-másoló-lapolvasó-fax négyest az all-in-one kifejezés ihlette amerikai AIO Robotics mérnökei. A Zeus nevű gép háromdimenziós szkennert és szintén 3D-nyomtatót is tartalmaz. Ez utóbbi 100 mikron felbontásban tud előállítani kisebb, legfeljebb 26 X 18 X 15 centiméteres műanyag tárgyakat. Lemásolható tehát például a lakáskulcs, vagy kisebb tárgyak elfaxolhatók a világ másik végébe. A másolás gyorsabb, de kevésbé akkurátus, a nyomtatófunkció pontosabb hasonmást készít. A készülékben saját processzor van, így -- a papírlapokkal dolgozó, megszokott irodagépek egy részéhez hasonlóan -- még számítógép sem kell a nyomtatáshoz, másoláshoz, faxoláshoz. A távmásoláshoz természetesen a fogadó oldalon is szükség van hasonló eszközre. A tervek szerint a Zeus 2500 dollárba fog kerülni, ami jóval olcsóbb, mint a jelenleg külön készülékként kapható 3D szkenner-nyomtató párosok. A készülék népszerűnek ígérkezik: a Kickstarter közösségi finanszírozó oldalon egy nap alatt összegyűlt az induláshoz kért százezer dollár.
-- Korábbi lapszámainkban írtuk, hogy egyre több könyvtár biztosít használóiknak 3D-s nyomtatót.


Kérdezd a könyvtárost! -- onlineFEL

A szép emlékű Meebo-t sajnos mindeddig nem sikerült pótolnunk (mint ahogy tudtommal igazán senkinek sem), viszont a lehetőséget sem szeretnénk megtagadni, hogy felmerült kérdéseiteket feltehessétek közvetlenül az oldalon keresztül is. Ezért azt a megoldást választottuk, amit például az OSZK vagy éppen a Kongresszusi Könyvtár is alkalmaz: egy űrlap segítségével mondhatjátok el kérdéseteket, kéréseteket, véleményeteket. Ezt az űrlapot a fenti menüsorban (Könyvtár-infók) és a jobb oldali menüoszlopban egyaránt megtalálhatjátok.
Természetesen emellett számos más elérhetőségen is kereshettek bennünket -- így például a Skype-on is (justhvk), ha azonnali választ szeretnétek.


65 millióval több a kistelepülési könyvtáraknakFEL

...erről beszélt hétfőn Halász, János az EMMI kulturális államtitkára. De mondott mást is:
- A Magyar Nemzeti Digitális Archívum 100 millió forinttal kap többet jövőre az ideinél, a 2014-es terv 443 millió forint.
- Az állami fenntartású közgyűjtemények támogatására -- az idei évhez hasonlóan -- 11,8 milliárd forintot irányoztak elő, a tervezet 5,1 milliárd forint bevételt is tartalmaz.
- A közgyűjteményi beruházásokra 682,6 millió forintot, a felújításokra 200,9 millió forintot szánnak. Több mint 2,4 milliárd forint kulturális célú többlettámogatás szerepel a 2014-es év költségvetési tervezetében az ideihez képest

Hírforrás: Híradó ; Heti Attila
2013. október 09.

Pallósiné Márta Príma-díjas lesz?FEL

Közönségdíjas lehet Pallósiné dr. Toldi Márta, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár igazgatója a megyében. Az ő idejére esett az intézményében a könyvtári technológiaváltás.

Hírforrás: VAOL
2013. október 09.

Most ingyen tölthető le az interaktív mesekönyv -- megvan már gyerekkönyvtárának?FEL

A második rész megjelenése alkalmából ezen a héten ingyenesen lehet letölteni iPadre a Történetek a gyerekszobából című iPadre készült mesekönyvet.
Megjelent a 'Történetek a gyerekszobából' című mesekönyv-sorozat második kötete. A szereplők játékok, egy gyerekszoba megelevenedett lakói, akik nyüzsgő hétköznapjaik során kalandokba keverednek. A könyvet a mozgalmas történet és az illusztrációk mellett interaktív elemek teszik szórakoztatóvá.


Megvan a gyerekek közösségi oldala -- kimaradhat-e a könyvtár?FEL

A Tweegee.com oldal mintájára az olaszok létrehozták Twigis.it néven az első olyan közösségi oldalt, melyet a 2008 környékén született gyerekek részére készítettek -- írja a La Stampa olasz híroldal. A portál elsősorban a 6 és 12 év közöttieket tömöríti, és alkalmas arra, hogy a gyerekek fejlesszék kreativitásukat, játszanak, valamint információkat gyűjtsenek és osszanak meg egymásról barátaikkal, osztálytársaikkal, mindezt egy biztonságos és ellenőrzött helyen.
A hasonló oldalakra világszerte már mintegy 4 millió gyerek regisztrált. Az olasz Twigis működtetője havi 50 százalékos növekedéssel számol.
Az oldal jellegzetességei közé tartozik többek között a személyre szóló profil, illetve a saját érdeklődési kör követésének lehetősége is. Továbbá megtalálhatók olyan funkciók is, mint a naptár, a fórum, a csevegés, a gyerekek képregényeket is olvasgathatnak. Antonio Affinita igazgató is megerősítette, hogy a szülők teljesen biztonságban tudhatják gyerekeiket, a biztonsági intézkedéseket decemberben még Brüsszelben is megtárgyalják az Európai Szülők Egyesületében (EPA).
A marketingigazgató, Giuliano Noci véleménye szerint jelen pillanatban egy hatalmas társadalmi átalakulást élünk meg, viszont nem csak a technológiában, mivel a kommunikáció módja és az információk befogadása is jelentős mértékben megváltozott. A Doxa kutatásai alapján az 5 és 13 év közötti gyerekek mintegy 44 százaléka folyamatosan használja a közösségi oldalakat.




Analógiák

A nyilvános vécétől a rákkutatásig: mire jók a lenyomataink?FEL

Nem érti, miért kap az e-mail fiókjába célzott reklámokat? Honnan tudja a feladó, hogy olaszországi nyaralást tervez vagy venne jóga-DVD-t? Miért pontosan akkor kap kedvező ajánlatot mobiltarifájára, amikor a szerződés felmondásán gondolkodik? És belegondolt abba, hogy kinek segít azzal, ha megosztja valamelyik közösségi oldalon, hogy ég a szomszéd háza?
A vaskos árukatalógusai után megismert Otto online áruház is hasznot húz abból, hogy profiknak adta át a tevékenysége során összegyűlő adatok kezelését. Azóta egy-egy termék esetében akár 40 százalékkal pontosabban meg tudja mondani, hogy mekkora sikere lesz, és mennyit kell belőle legyártatni, illetve megrendelni. A Blue Yonder megoldása segítségével az időjárás vagy egy-egy nagyobb esemény kereslethatását (pl. foci-vb, vagy Oktoberfest) is meg tudja becsülni. Ezek a prognózisok lényegesen befolyásolják a készletgazdálkodást: például egy boltnak kevesebb olyan áruja marad meg, amit leárazva kell eladnia, és soha nem fogy ki olyanból, ami után folyamatos az érdeklődés. Fontos eszköze lett az adatelemzés az élelmiszerláncoknak, főleg abban, hogy miképp racionalizálják, csökkentsék a lejárt szavatossági idejű élelmiszerek mennyiségét.


Várakozzon a vonal mögött!FEL

A Budapesti Közlekedési Központ próbaképpen 14 pénztáránál bevezette az 'egy sor több ablak' rendszert. Ettől azt reméli, hogy csökken a várakozási idő. A rendszer lényege egyszerű: így ugyanis nem fordulhat elő, hogy az egyik ablaknál feltorlódik a sor, miközben a többi zavartalanul halad. Ha a módszer beválik, másutt is bevezetik.

Hírforrás: Haszon hírek
2013. október 09.

Márkaverseny a kultúrábanFEL

A nem klasszikus marketinget használó múzeumok, színházak, egyetemek között is létezik márkaverseny a GfK kutatása szerint. Közülük a Szépművészeti Múzeum, az ELTE és az olyan népszerű színházak, mint a Vígszínház vagy a Budapesti Operettszínház a legismertebbek.

Hírforrás: MMOnline
2013. október 09.



Praktikus

Postai szolgáltatók szolgáltatás- és árversenye -- kivel boltoljon a könyvtár?FEL

A súlydíj mellett itt a hosszúsági, szélességi, magassági levélfelár. -- Egyik olvasónk [Hír24] jelezte felénk, hogy nemrégiben bújtatott áremelést tapasztalt a postán. Nagyobbacska méretű, ám súlyra a sima levél kategóriájába tartozó küldeményt szeretett volna feladni. Legnagyobb meglepetésére azonban nem a szokásos díjat kérték tőle, hanem annak több mint a dupláját. Mint mi is beszámoltunk róla, a magyar postai piac az idei évtől lett teljesen nyitott. A többi piaci szereplőnél az alapdíjnak tartalmaznia kell az utánkövetést is (vonalkóddal ellátott küldemények). S az így felszámított díj akár kedvezőbb is lehet, mint a Magyar Posta alapdíja, amiben nincs benne az utánkövetést biztosító ajánlott szolgáltatás.




Kisszínes

Kirúgta a lányt, mert az túl sokat olvasott. Könyvtárba is járt.FEL

Dömsödi Gábor új könyvében sorra vette Hajdú Péter műsorvezető szakításait. Egyszer állítólag azért dobta ki gyönyörű barátnőjét, mert az túl sokat olvasott, állandóan a könyvtárban ült.
Dömsödi Gábor új könyvéből kedden is szemelvényeket közölt a Blikk. Ezúttal a műsorvezető barátnői adták a témát: a könyv szerzője szerint sok partnerét csak kihasználta a Frizbi műsorvezetője.
Dömsödi sorra vette Hajdú szakításait. A legérdekesebb, amikor állítólag azért dobta ki gyönyörű barátnőjét, mert az túl sokat olvasott, állandóan a könyvtárban ült. 'Miről beszélgessek vele? Talán könyvekről?' -- kérdezte állítólag Hajdú Péter.


Franciaország megvédené a hagyományos könyvesboltokatFEL

A hagyományos könyvesboltok védelmében új törvényt fogadott el a francia nemzetgyűlés. A döntést megdöbbenve és felháborodva fogadta az Amazon.
Az új jogszabály lényege, hogy az online könyvkerekedőknek a jövőben tilos ingyen kiszállítaniuk vagy kiküldeniük a köteteket és a hagyományos boltokban árult kiadványoknál nem adhatják lényegesen olcsóbban a különböző könyveket. Az árkülönbözet nem lehet nagyobb 5 százaléknál és nem ötvözhető ingyenes kiszállítási kedvezménnyel. A tervezetet a konzervatív ellenzék nyújtotta be, de jellemző a közhangulatra, hogy még a kormányoldali képviselők is támogatták, sőt, módosításokat is benyújtottak hozzá. A nemzetgyűlés nagy többséggel fogadta el a dokumentum végleges szövegét. Az új törvényről hamarosan a szenátus dönt majd.


A kidobált könyvek új élete (fotók)FEL



Magunk után is kutatunk a Google-nFEL

Egy friss felmérésből kiderül, hogy saját magunkat is rendszeresen leellenőrizzük a Google keresőben. Ma már egy álláshirdetésnél is döntő lehet az online jelenlét.
A Pew Research felmérése vizsgálta azt, hogyan viszonyulnak az emberek saját online jelenlétükhöz, valamint azt is, mennyit változott ez az idők során. A kutatás a Google 15 éves születésnapja alkalmából készült.
Az eredmények szerint az emberek több mint felét érdekli, mit mutat róluk a Google, hogyan vannak jelen az online térben. 56%-uk rendszeresen kutat saját neve után a Google keresőjében, de a megkérdezett közel 80% kutatott maga után legalább egyszer.


Jóillatú plédeket kapnak a fázó hallgatók a szegedi TIK-benFEL

Még két hetet kell várni a Tanulmányi és Információs Központ befűtésére. A Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjára is érvényesek a fűtés elindítására vonatkozó szabályok. Ezek szerint időjárástól függetlenül leghamarabb október 15-én lehet elindítani az épület kazánjait -- tudta meg a Szeged24 az intézmény igazgatóságán. A napokban azonban hidegebb van az átlagosnál ezért a fázós hallgatók a fűtés helyett egyelőre takarókat kaphatnak a könyvtár központi ügyfélszolgálatán. A plédek azonban nem csak a fűtési szezon előtt kedveltek, hanem a téli hónapokban is. A több órás, mozgás nélküli ülés és tanulás közben magasabb hőmérsékletet igényelne a szervezet, de nem tudják az épületet 27-28 fokosra fűteni, ezért gyakran látni színes takarókba burkolózó hallgatókat.
A TIK vezetése igény esetén vásárol még a polár plédekből, melyeket rendszeresen tisztítanak, így a hallgatók mindig jó illatú, otthonosságot kölcsönző takarókat kapnak. A szolgáltatás ingyenes.


A Goldenblog ismét díjazta a Cserépfalu blogotFEL

Egy kis falu iránt lelkesedő, oda évek óta lejáró, a helyi ügyeket ismerő csóka írja, aki egyszerre tudja elkerülni az érdektelen bennfentességet és a fővárosi ember észosztását, pedig fővárosi ember ír olyan faluról, ahol nem lakik. Szereti a helyet, ami átüt, és végül is a szeretet a legfontosabb az életben, de közben nem gügye. Mármint nem a szeretet nem gügye, hanem a blog. (Szily László)
-- A blogtulajdonos: Tóth Péter, könyvtáros. Első díjazás: 2007.


Elnémították a Nemzeti nézőit -- anti 2.0FEL

Korlátozta a publikum szólásszabadságát a Nemzeti Színház új vezetősége. A teátrum honlapján eddig élénk fórumozás folyt az aktuális darabokról, a művészek játékáról, egy-egy rendezvény történéseiről, de sokan ezen a felületen csereberélték a jegyeiket is. Tegnap azonban törölték a nézői hozzászólásnak teret adó felületet a weboldalon.




Információforrások

Ingyenes SAGE-folyóiratok -- okt. 31-igFEL

Október 31-ig újra ingyenesen letölthetőek a SAGE tudományos folyóiratkiadó cikkei.
A világ egyik legnagyobb tudományos folyóiratkiadója, a SAGE október 31-ig ingyenesen letölthetővé teszi a cikkeit. Ez azért nagyon jó hír a magyar kommunikációs iparágnak is, mert egyrészt ezek a folyóiratok nagyon drágák, illetve egy cikkért általában 25 dollárt kell fizetni. Most október végéig pedig nem kell. Most kiszámoltuk és összesen 47 folyóirat cikkei érhetőek el ingyenesen a Kommunikáció és Médiatudomány (pr is!) témakörben, 15 folyóirat Marketing témakörben és még közel 60 Gazdaság és Kultúratudományok tárgyban.
Tehát amennyiben ezekben a témakörökben kutatunk marketinges, reklámos, pr-es, közgazdász vagy médiás tanárként vagy hallgatóként, vagy egyszerűen csak érdeklődünk, az alábbiakat kell tenni. Erre a linkre link kell kattintani. Utána ki kell választani a SAGE Journals opciót és ott a regisztrációt, onnantól sima az ügy. Figyelem! Azoknak is regisztrálniuk kell az ingyenes módra, akiknek már van SAGE-es accountjuk, tehát hiába lépünk be a már meglévő adatainkkal, automatikusan nem fogunk hozzáférni ingyenesen a folyóiratokhoz!


Itt az első hallgatható bulitérkép -- piacképes helyismereti információFEL

Hallgatható térképet készített a belvárosi bulinegyedről az Eastaste licenceléssel és zenei márkázással foglalkozó cég. A Recorderen debütáló térképen jelenleg 14 szórakozóhely szerepel, az őket jelző pingekre kattintva pedig felugrik egy Mixcloud-mix. Érdekes, de a 14 -- önbevalláson alapuló -- vizsgált hely közül Bob Marley neve tűnik fel a legtöbb helyen.


Weboldal indult szülőknek -- reklám mellett információFEL

Pottyoslabda.hu néven új, szülőknek szóló weboldal indult. Többek között gyerekeknek szánt prémiumtermékeket is ajánlanak.
Szülőknek szóló weboldal indult Pottyoslabda.hu néven október elsejével. Az oldal ötlete Spuriga Dórától -- aki a volt Radio Deejay és a Takarékbank egykori marketingmenedzsere, illetve két kisgyerek édesanyja -- ered. Az alapító szerint jelenleg nincs összefogó, szülőknek számos témában tippeket adó weboldal.
A Pöttyöslabdán a készítők ígérete szerint gyerekeknek szánt prémiumkategóriás termékeket ajánlanak a szülőknek, megismertetnek okostelefonokra készített alkalmazásokkal, összegyűjtik a budapesti gyerekbarát éttermeket, bemutatják a legjobb család- és gyerekfotósokat. Egyes rovatokat szülők szerkesztenek az oldalon.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu