Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/8., febr. 20.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Kölcsönözzön szatyorban könyvklubot a könyvtár!
Történelmi teaház -- számban és érdeklődésben növekvő hallgatósággal (fotókkal)
Használt e-könyvek -- különös ötlet, amely romba döntheti a kiadói ipart (olvasóink szavazatára)
A minőségirányítási szemlélet a könyvtárban: mímelés
Hogyan javítható a könyvtár márka vegyes imázsa?
Kevesebben iratkoztak be, de többen olvasnak Székelyudvarhelyen is -- adatok, elemzésre
KIT -- friss, tájékozott, informatív (felmérésünk eredménye)
Google kontra könyvtáros -- mérjük meg tájékoztatási teljesítményüket!
OSZK mobilfelülete: közösségi buli a külső tesztelésből; grafikus kellene
Könyvtári terek funkciói: inspirációhoz, tanuláshoz, találkozókhoz és előadásokhoz
Vándor-regény Egerben -- 16 Gárdonyi-könyvespolc a városban
Lehet-e betegségközvetítő a piszkos vagy fertőzött könyv? - 2. Nyomdafestéket nem tűrő baktériumok
Ülő-álló munkavégzés -- könyvtárban is alkalmazható
Miért bünteti a kormány a nem diplomás közalkalmazottakat?
Kájoni János Megyei Könyvtár -- napi 145 használó
Hogyan állítsunk elő publikálni képes könyvtárost?
Az emberek egyre kevésbé olvasnak hosszú szövegeket -- Ottlik mobiltelefonra
Megmentik a könyvtárat a bezárástól a használók -- ha értékes számukra (videó)
Teljesítményértékelés -- felmerülő problémák
A könyvtár már nem népszerű PhD-téma -- vajon miért?
Digitális Otthon Program informatikai felzárkóztatásra (az USA-ban könyvtárak végzik)

Praktikus

Nem kell fizetnie az Office-ért, itt egy remek, ingyenes alternatíva
Egyszerű, sokoldalú emlékeztető

Kisszínes

Valentin napi jósda a Bródyban (fénykép)
Secretum levéltár -- amit titokban tart a Vatikán évszázadok óta
34 óra alatt spanyolul, az internetről?

Információforrások

A kortárs szláv irodalom először egy helyen: internetes folyóiratban


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Kölcsönözzön szatyorban könyvklubot a könyvtár!FEL

(Javított verzió) A kanadai Cambridge város könyvtára a helyi könyvklub tagjai számára (akik egyénileg beiratkozott használók) könyvcsomagokat kölcsönöz. A 8 könyvet (azonos cím!), kölcsönzési lapot link , problémafelvető szöveget (pl.: link tartalmazó szatyorba való könyveket a könyvtár honlapján link lehet kiválasztani kb. 80 kötet közül. A kiadványok között bestsellerek is vannak. Megadható, mely fiókkönyvtárból szeretné a könyvklubtag kölcsönözni (előjegyzés nincs). A tag minden általa kikölcsönzött és klubtagoknak továbbkölcsönzött kötetért felelős. 6 hetes határidő nem hosszabbítható. A csomag bármely könyvtárba visszavihető, késedelmi díj 2 dollár/nap, de max. 16. Az esetleges elveszett szatyrot is téríttetik. (ref.: MG)
-- E cikk helyesbítése: link


Történelmi teaház -- számban és érdeklődésben növekvő hallgatósággal (fotókkal)FEL

A meglévő tudás nagyobb kihasználását célzó projektet indított a Halis. A munkatársaknak utóbb pénzt is szerzett a könyvtár a projekt támogatására.
-- Tavaly tavasszal indított 'Élő történelem' c. történelmi Teaházunk 15-20 perces egy-egy történelmi témáról szóló prezentációkat jelent, melyeket az adott korhoz / személyhez kapcsolódó játékfilm-részlet illusztrál. Emellett könyvajánló formájában felvonultatjuk a témához kapcsolódó, könyvtárban elérhető szak- és szépirodalmat. A lényegi információt a filmek szereplőivel igyekszünk kimondatni. A célcsoport 14-20 év közötti elsősorban középiskolás korosztály. A projektcsoportunk történelem szakos könyvtárosokból áll, így a tartalmi ismeret nem jelent gondot. A megvalósításhoz egy pályázatot is nyertünk, a TÁMOP-5.2.5/B-10/2-2010-0202 'Mi a pálya? Jövőnk az ifjúság' volt. A könnyed beszélgetések, számunkra is fontos témáknak és a filmeknek köszönhetően a közönségünk fogékonyabb és befogadóbb lett a történelmet és napjainkat meghatározó eseményekre. A hallgatóság száma növekszik: a kezdő 10-12 főtől eljutottunk addig, hogy az utolsó előadást már kétszer kellett megtartani. Az utóbbi időben már iskolák rendelnek előadásokat (pl. Reformkor, Női szentek).

Hírforrás: Benke Dániel, Musztács Krisztián, Kardos Ferenc ; Facebook - Élő történelem Teaház
2013. február 20.

Használt e-könyvek -- különös ötlet, amely romba döntheti a kiadói ipart (olvasóink szavazatára)FEL

Az Amazon könyváruház megszerezte a használt e-könyvek értékesítésének szabadalmát. Ezzel lehetősége van használt-e-könyv kereskedést nyitni: felületén bárki értékesítheti saját megunt könyveit, audió- videó- vagy számítógépes alkalmazásait. A megunt digitális objektumok a szolgáltató személyre szabott felültén tárolódnak, mely az ügylet során átvihető egy másik használó felületére. A szolgáltató közvetítési díjat számolhat fel. A gyakorlatilag korlátlan számban értékesíthető és nem romló e-dokumentum másodlagos piaca tönkre teheti a kiadókat és a szerzőket. Igaz ugyan, hogy az Amazon saját üzletét is részben kannibalizálhatja, de közben jószerivel megsemmisítheti a kiadói piac nagyobb részét, hiszen a kiadók csak az első ekönyv-példány után kapnak térítést. A kereskedelmi gigász ugyanakkor szerződés esetén részesedést is adhat pl. a szerzőnek a másodlagos forgalmazásból. Mindez elég pimasz húzás lehet az Amazontól. De nem biztos, hogy meglépi az Amazon ezt a számára is kockázatos lépést.(ref.: MG)


A minőségirányítási szemlélet a könyvtárban: mímelésFEL

A KIT múlt heti kérdésében az alábbi mondatot kértük kiegészíteni: A minőségirányítási szemlélet elterjedtsége a hazai könyvtárakban... A kiegészítések nem reprezentatív megoszlása:
22 - jelképes szintű.
12 - ... Ha számon kérik, akkor alkalmazzuk.
3 - átjárja a rendszert.
3 - ... Olyan természetes, hogy már nem is beszélünk róla.
-- A válaszokból úgy tűnik, hogy az ügyet idehaza -- közel 20 éves története alatt -- lényegében amortizálódott. A ráfordított jelentős állami támogatások ellenére hitele és gyakorlata alig alakult ki. A diszciplína az üzleti életben komoly karriert futott be, sok szervezet esetén a mindennapok rutinjává vált -- a használók örömére. (MG)


Hogyan javítható a könyvtár márka vegyes imázsa?FEL

Happy Days -- walesi országos marketing és márkaépítési kampány. A 2008. évi kampány a 2006?2011 évi országos stratégiai terv része, a könyvtári szolgáltatások marketingje mint a Könyvtárak az Életért (Libraries for Life) kétnyelvű könyvtári szolgáltatási program támogatója szerepel benne. A walesi marketingkampányt erősítette az a felismerés, hogy a könyvtári márkát sokan jogosnak, tudatosnak, érzékelhetőnek tartják, de kötődnek hozzá negatív asszociációk is. A stratégia célja a negatív álláspontok leküzdése volt. Az országos internetes jelenlétet (link is tartalmazó dokumentumot valamennyi könyvtár aláírta. ...
A három esettanulmány a siker számos tényezőjét mutatta meg, ezeket összevetve a legfontosabbak a következők:
1. A digitális korszaknak megfelelő egyértelmű pozicionálás és identitás kialakítása.
2. Együttműködés a különböző célcsoportokkal, befolyásolásukon keresztül a szemléletük megváltoztatása.
3. Közös márkák, a könyvtári márka és más márkák együttműködése a kapcsolatok hatékony kihasználásával. ... (ref.: Viszocsekné P. É.)


Kevesebben iratkoztak be, de többen olvasnak Székelyudvarhelyen is -- adatok, elemzésreFEL

Bár a beiratkozott személyek száma csökkent az elmúlt két évben, gyarapodott az aktív olvasók tábora a székelyudvarhelyi városi könyvtárnál.
2010-hez képest jelentősen bővült az intézmény könyvállománya, jelenleg több mint 130 ezer kötet áll az olvasni vágyók rendelkezésére. A könyvállomány bővítését főként pályázati úton sikerült megvalósítani: tavaly összesen 640 új kötet került a polcokra.
Míg két évvel ezelőtt 19 061 személy volt beiratkozva a könyvtárba, tavaly már 14 507-en voltak, az aktív könyvtárlátogatók száma viszont közel ezerrel nőtt, a városi téka munkatársainak becslése szerint pedig naponta átlagban kétszázan térnek be a könyvtárba. -- Tavaly összesen 56 753 kötetet kölcsönöztek ki, olvasóink nagy többsége pedig 14?25 év közötti, főként nők? -- tette hozzá Szabó Károly.
Egyébként a városi téka a héten újabb könyvcsomaggal gazdagodott: a Nemzeti Kulturális Alap Márai-programja révén megérkezett a még tavaly novemberre várt közel 338 könyv, mintegy 800 ezer forint értékben. A Márai-programban tény- és szépirodalmi könyvekre pályázhatnak anyaországi és határon túli könyvtárak. 'Zárt listáról lehet kiválogatni a kívánt könyveket, és mivel már tavalyelőtt is részt vettünk a programban, a kötetek egy része már megvolt nekünk. Így ezúttal főként tényirodalmi kiadványokat választottunk, de számos szépirodalmi mű is belekerült a kosárba' -- magyarázta a könyvtárigazgató. Mellesleg a Márai-programra csak annak indulásakor kellett pályáznia a városi könyvtárnak, ezért idén újabb könyvcsomagra számíthatnak. (via ReMeK-e-Hírlevél)


KIT -- friss, tájékozott, informatív (felmérésünk eredménye)FEL

A néhány hónapja egy felmérés keretében könyvtárosok válaszoltak arra a kérdésre (is), hogy milyennek tartják a KIT-et. Az előre megadott jelzőknek iskolai osztályzatokat adhattak. Szerintük a KIT-re jellemző kifejezések -- csökkenő relevanciával:
4,20 - friss
4,16 - tájékozott
4,05 - informatív
3,87 - lelkes
3,81 - átlátható
3,74 - elgondolkodtató
3,45 - mértékadó
2,93 - provokatív
2,59 - elfogult
2,14 - sablonos.
A felmérést Benke Dániel készítette, szakdolgozata keretében.

Hírforrás: Benke Dániel
2013. február 20.

Google kontra könyvtáros -- mérjük meg tájékoztatási teljesítményüket!FEL

Milyen mértékben tudott helyes válaszokat adni a Google azokra a faktografikus és tematikus kérdésekre, amelyek egy digitális referensz szolgálathoz (Ask-a-Librarian) futottak be. ... A kapott eredmény szerint a Google a tematikus kérdések 42%-ában és a faktografikus kérdések 29%-ában produkált helyes választ, amennyiben a keresést kulcsszavakkal végezték, de jóval gyengébben teljesített, ha kérdések formájában folyt a keresés. A szerzők kitérnek a kérdések jellegére és a találatok eredményességére is. Az értékelés kimutatta, hogy a közkönyvtárak tájékoztató szolgálata a kérdéseknek minimum az 55%-át helyesen válaszolta meg, vagyis a Google nem tudott a szolgálaténál jobb eredményt produkálni. (Autoref.)


OSZK mobilfelülete: közösségi buli a külső tesztelésből; grafikus kelleneFEL

Garamvölgyi László: 2013. január 7-től mobilon is elérhetővé vált az Országos Széchényi Könyvtár honlapja. A kisebb kijelzős eszközökre optimalizált változatot a felhasználók mostantól mobiltelefonon és táblagépeken is könnyebben böngészhetik. A mobilbarát oldalt a link oldalon keresztül érhetjük el, amely automatikusan igazodik a készüléktípushoz.
Bár jelenleg a honlap teljes látogatottságához viszonyítva a mobileszközös látogatások aránya csekély, nem hagyhattuk figyelmen kívül ezeket a trendeket,
Facebook oldalunkon felhívást tettük közzé, melyben kerestük, és vártuk a vállalkozó szellemű béta tesztelőket. Ahogy az egyik nagy hazai hírportál fogalmazott: 'közösségi bulit' csináltunk a tesztelésből.
A megelőző belső teszteknek köszönhetően a nyilvános tesztelés nagyobb hibákat már nem fedett fel, jól vizsgázott az oldal a legkülönfélébb mobileszközökön, de számos praktikus ötletet kaptunk, amivel még inkább felhasználóbarát lett a végső felület.
A legnagyobb kritikát talán a főoldal megjelenése kapta. Sajnos forrásaink szűkössége miatt a grafikai tervezésben nem tudtuk szakember segítségét kikérni és ez meglátszott az ikonok egységességében, pontosabban az egységesség hiányában, de köszönhetően tesztelőinknek ezen is javítottunk. Használatóság szempontjából főleg az oldalak közötti átjárhatóságot hiányolták, ezért a végleges verzióban a szöveges tartalmakat számos helyen kibővítettük a kapcsolódó oldalakra mutató linkekkel.


Könyvtári terek funkciói: inspirációhoz, tanuláshoz, találkozókhoz és előadásokhozFEL

A könyvtárak korszerűsítéshez folyamatosan új ötletekre van szükség. Az utóbbi években a francia Médiathéques és az angol Idea Stores adhattak inspirációt a tervezőknek, valamint az USA-ban, Hollandiában, Németországban, Szingapúrban született könyvtári tervek és épületek. Dániában is nagy intenzitással folyik a könyvtári terek fejlesztése, a projekteket a Dán Könyvtári és Média Ügynökség támogatja. A könyvtárban a mai elméletek szerint négy (fizikai és virtuális) teret kell elkülöníteni: az inspirációhoz, a tanuláshoz, a találkozókhoz és az előadásokhoz. Az utóbbi egészen új ötlet, az önfejlesztést és az innovációt szolgálja. Másik ötletre példa az aarhusi közösségi központ. Ennek részei: civil kezdeményezések (kávézó, helyi levéltár stb.), könyvtár, lakossági szolgáltatások (főleg önkiszolgáló módban). A City of Copenhagen a közösségi központokhoz hasonló kulturális központokat fejleszt. Sok könyvtár kínál ún. szolgáltatás nélküli nyitva tartást. Több helyen a könyvtár egy nagyobb közösségi komplexum része. (ref.: Viszocsekné P. É.)


Vándor-regény Egerben -- 16 Gárdonyi-könyvespolc a városbanFEL

A tegnapi Gárdonyi bálon indította útjára Habis László polgármester úr az Eger Megyei Jogú Város önkormányzata, a Bródy Sándor Könyvtár és a Dobó István Vármúzeum olvasásnépszerűsítő kampányát a Vándor-regényt. A Gárdonyi-emlékév tisztelgés az Egerhez ezer szállal kötődő, 150 éve született Gárdonyi Géza emléke előtt. Hatalmas életművet hagyott hátra, a kampány célja, hogy az egriek megismerjék kevésbé ismert műveit is. Városszerte 16 Gárdonyi-ponton felállított szép könyvespolcon Gárdonyi Géza egyedi kivitelezésű külső és belső matricával ellátott műveit találják a kedves olvasók, amit ingyen elvihetnek, olvasás után pedig egy másik pontra visszavihetnek és új Gárdonyi művet fedezhetnek fel.

Hírforrás: Hangtárnok
2013. február 20.

Lehet-e betegségközvetítő a piszkos vagy fertőzött könyv? - 2. Nyomdafestéket nem tűrő baktériumokFEL

Az Orvosi Hetilap (1979. 13. sz.) foglalkozott a Kórházi betegkönyvtárak fertőzőképességének vizsgálatával. Mintát vettek a kórházi becsületkönyvtár könyveinek borítójától, illetve belső lapjairól, hogy megnézzék, milyen baktériumokkal szennyeződtek. A cikk óvintézkedést javasol a baktériumok elszaporodása ellen; pl. hőkezelés, quartz-lámpa kezelés, a könyvek 2-3 hetes 'karantenizálása', eldobható papaírborítók használata, műanyag borítók használata, s azok vegyszeres fertőtlenítése.
Megállapították, hogy a mesterségesen fertőzött papír kb. 25 nap múltán válik baktérium mentessé. Ezt egyrészt a kiszáradás, másrészt a papír anyagának és a nyomdafestéknek gátló hatása okozza. (ref.: wildgica)


Ülő-álló munkavégzés -- könyvtárban is alkalmazhatóFEL

A manapság alkalmazott legmodernebb és legegészségesebb munkavégzés típus az ülő-álló munkavégzés, így egyre jobban terjed az irodai munkavállalók körében az ülő-álló asztalok használata. Az ún. ülő-álló asztalok magassága nagy tartományban, 65-130 centiméter állítható és ezeknél az asztaloknál ülő és álló munka is végezhető. A magasságállítás történhet manuálisan vagy elektromosan, beépített motor segítségével.
Dr. Németh Edit elmondása szerint a váltogatott ülő-álló munkavégzés növeli a termelékenységet, mivel felfrissít, javítja a gondolkozást és elősegíti a csapatmunkát is. A váz- és izomrendszeri zavarok rendszerint a hosszú távú statikus munkavégzés következményei, függetlenül attól, hogy a munka ülő vagy álló jellegű, így a munkavégzés során váltogatni kell a testhelyzetet.


Miért bünteti a kormány a nem diplomás közalkalmazottakat?FEL

Megkaptam a 2013. év első fizetését. Közalkalmazott vagyok a Halis István Városi Könyvtárban Nagykanizsán, könyvtáros asszisztens középfokú és egy számítógép kezelői OKJ-s végzettséggel. 1960-ban születtem, közszolgálati munkaviszonynak elismernek 29 évet. Ez azt jelenti, hogy a besorolásom D oszlop 9. sor. Illetményalapom 96.800 Ft, jár még 5% az OKJ-s plusz képzettségem miatt, így mind összesen 101.600 Ft az illetményem.
Amint ez látszik, már a múlt esztendőben nem érte el a kötelező bérminimumot, így azt kiegészítették 11.200 Ft-tal, ez úgy jött ki, hogy az alapilletményt egészítették ki 108.000 Ft-ra, és ehhez adták hozzá az 5% pótlékot. Mivel a nettó jövedelmem csökkent volna, ezért, mint a közszférában mindenhol bérkompenzációt is kaptam. Ennek az összege 16.000 Ft volt.
Így látszik, hogy a múlt esztendőtől, ha a bértábla így marad középfokú szakképzettséggel, életfogytig a bérminimumnak kell szurkolnunk, hogy minden évben nőjön. (a D fizetési osztályban elérhető legmagasabb bér 111.600 Ft, de a következő E fizetési osztályban, felsőfokú szakképzettséggel, 29 év munkaviszonnyal rendelkező közalkalmazott táblázat szerinti illetménye is a bérminimumon belül van 113.300 Ft, ebben az osztályban a felső határ 128.400 Ft).
Az idén is hasonlóképpen kellet eljárni, mint a múlt esztendőben, néhány 'apróbb' eltéréssel.
Például az illetménykiegészítést nem az alapilletményemhez számolták hozzá, hanem a pótlékkal növelt illetményemhez, így 114.000 Ft lett az úgynevezett bérem.

Hírforrás: Strausz Ferenc
2013. február 20.

Kájoni János Megyei Könyvtár -- napi 145 használóFEL

2013. január végéig még díjmentesen lehet visszavinni a Kájoni János Megyei Könyvtárba az intézmény költözése előtt kikölcsönzött köteteket, ezt követően azonban késedelmi díjat fizetnek azok, akik elfelejtették idejében megtenni ezt.
Kopacz Katalin könyvtárigazgató arról számolt be a Hargita Népe napilap újságrójának, hogy az új székhely decemberi megnyitása óta átlag 145 személy keresi fel naponta az intézményt, a megnyitó ünnepség rendezvényein pedig félezernél is több érdeklődő vett részt.
Az intézményvezető elmondta, hogy fokozatosan rátérnek a vonalkódos kölcsönzésre, ennek érdekében új, vonalkóddal ellátott olvasójegyet vezetnek be, illetve minden könyvtárhasználónak fokozatosan kicserélik az olvasójegyét. A teljes könyvállomány vonalkóddal való ellátása már hosszabb folyamat lesz, ebben segítenek majd a Sapientia egyetem diákjai is, akik a könyvtárban gyakorlatoznak. (via ReMeK-e-Hírlevél)

Hírforrás: Hargita Népe
2013. február 20.

Hogyan állítsunk elő publikálni képes könyvtárost?FEL

Számos kutatás foglalkozott azzal, hogyan késztetik a felsőoktatási oktatókat publikálásra, azonban a könyvtárosokkal kapcsolatban nagyon kevés információ áll rendelkezésre erről a témáról. A cikk az ún. 'blended learning' (hibrid módszer, amikor a hagyományos oktatást online tanulással kombinálják) megközelítés lehetőségeit próbálja kiaknázni a könyvtárosokban a publikációs motiváció és készségek kifejlesztésének elősegítésére. A program háromféle elemet kombinált: egy formális, íráskészséget fejlesztő szemináriumot, strukturált online gyakorlatokat és mentori támogatást, valamint két olyan napot, amikor társaiktól kaphattak visszajelzést (peer-feedback). A cikk azt sugallja, hogy a hagyományos oktatás kombinálása az online módszerekkel megfelelő modell lehet annak segítésére, hogy a könyvtárosokban kialakuljanak a publikációs készségek. Ez a típusú modell olyan kontextust teremt, ami jelenleg hiányzik ahhoz, hogy a könyvtárosok fejleszthessék identitásukat, és kialakíthassák magukban a tudományos publikáláshoz szükséges készségeket. (Autoref.)


Az emberek egyre kevésbé olvasnak hosszú szövegeket -- Ottlik mobiltelefonraFEL

A múzeumi világban is tapasztalják, hogy az olvasási kultúra radikálisan megváltozott az elmúlt években. Egyre kevesebbet olvasnak papír alapon és egyre kevesebben fogyasztanak hosszú szövegeket. A folyamatokat figyelembe véve olyan új hordozókat kell találni, amelyeken elérhetővé tehetők a múzeumokban őrzött maradandó kulturális értékek. A kreatív iparághoz tartozunk mindannyian, muzeológusok, könyvtárosok is, amikor kreatív tartalmakat hozunk létre. A projekt is ebben a kontextusban értelmezhető. Az ötletet és a megvalósítást a Magyar Tartalomipari Szövetség is díjjal jutalmazta. Ottlik Géza születésének 100. évfordulóján rengeteg esemény volt, ebben az évben bőséges forrás is rendelkezésre állt az író életművéhez kapcsolódó tartalmak fejlesztésére, programokra, rendezvényekre. Ez tette lehetővé az irodalmi séta megvalósítását is.
A szoftver a GPS technológiára alapul, egyedi vagy előre elkészített sétákat lehet vele készíteni. Az ember egyszer letölti a szoftvert, onnantól nincs internethez kötve, csak GPS kapcsolatra van szükség. A szűk keresztmetszetet az akkumulátorkapacitás jelenti, illetve az, hogy az ember elfárad a 6 órás séta alatt. (Bánki Zsolt előadása)


Megmentik a könyvtárat a bezárástól a használók -- ha értékes számukra (videó)FEL

Két éves folyamatnak vetettek véget londoni aktivisták, akik megakadályozták a londoni Barnet közkönyvtár-fiók bezárását.


Teljesítményértékelés -- felmerülő problémákFEL

- Közel tíz éve dolgozunk együtt, barátok vagyunk. Most adjak kevesebb pénzt neki, mint a kezdőknek? Igaz, hogy rengeteget hiányzik, hibázik, de hát én hoztam a céghez.
- A mérőszámokkal már a bevezetéskor sem értettek egyet a beosztottaim, most ezek alapján alig kapnának valamit.
- Jól teljesít, de nem szimpatikus.
- Az értékelő beszélgetés most elmarad, mert úgy sincs pénz sem a bónusz kifizetésre, sem egyéni képzések finanszírozására.
- A tervszámok folyamatosan változnak.
- Az adminisztratív területeken nem lehet mérni a teljesítményt.
A teljesítmény-értékelés (TÉR) az egyik legnehezebben működtethető és leginkább kétélű eszköz a HR kezében. Nincs olyan mérési módszer, ami állandó és nem igényel beavatkozást, ezért soha nem lehetünk elégedettek a meglévő gyakorlattal.


A könyvtár már nem népszerű PhD-téma -- vajon miért?FEL

A cikk az észak-amerikai egyetemek könyvtári tanszékein 1930 és 2009 között írt könyvtár- és információtudományi doktori (PhD) disszertációk témaválasztását elemzi.
A vizsgálat megerősítette azt a régi feltevést, hogy a könyvtár már nem tartozik a doktorátusra készülő diákok szívesen választott témái közé. (Ennek optimista és pesszimista olvasata is lehet.) Az eredmények részletes ismertetése után kifejtik, hogy a jövőben érdemes lenne alaposabban elemezni a disszertációk tartalma és az oktatás, a gyakorlat és a kutatás fejlődése közötti összefüggéseket, valamint ezt a vizsgálatot megismételni az információtudományi dolgozatok körében is (itt is kitérve az intézményi háttérre és a témavezetőkre), hogy jobban megismerjük szakmánk fejlődését. (ref.: Murányi L.)


Digitális Otthon Program informatikai felzárkóztatásra (az USA-ban könyvtárak végzik)FEL

Elindul a Digitális Otthon Program, amelynek célja a leszakadó térségek informatikai felzárkóztatása és versenyképességének növelése, a lakosság munkavállalási képességének és informatikai képzettségének a javítása. A kormány és az informatikai ágazat közös kezdeményezéséről az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), valamint a Microsoft, az Intel és a Vodafone képviselői tájékoztatták a sajtót szerdán Budapesten.




Praktikus

Nem kell fizetnie az Office-ért, itt egy remek, ingyenes alternatívaFEL

Nem biztos, hogy miután vettünk egy új számítógépet, még programokra is maradt pénzünk. Irodai csomag nélkül azonban elképzelhetetlen a munka.
Szerencsére ma már számos ingyenes program tölthető le, így akkor sem kell nélkülöznünk az irodai csomagot, ha nincsen pénzünk mondjuk a Microsoft Office-ra. Egy remek alternatívát jelenthet például a Kingsoft ingyenes irodai csomagja.
A csomag erről az oldalról tölthető le -- link . Az exe fájlra kattintva telepíthetjük. A települése után három ikont tesz ki a windowsos asztalra, egy szövegszerkesztő, egy táblázatkezelő és egy prezentációkészítő ikont.


Egyszerű, sokoldalú emlékeztetőFEL

Címkék: alkalmazás, szoftver |

Hány családi veszekedés robbant ki egy-egy elfelejtett születésnap, házassági évforduló miatt. Nos, hála egy ügyes, ingyenes programnak, ennek immár vége. Az ember feje igazán nem káptalan, így nem árt, ha a fontosabb dátumokat feljegyezzük. Kérdés persze, hogy mi van akkor, ha elfelejtjük megnézni ezeket a feljegyzéseket. Nos, ilyenkor jöhet képbe egy emlékeztető program, például a Holiline. -- link

Hírforrás: HVG
2013. február 20.



Kisszínes

Valentin napi jósda a Bródyban (fénykép)FEL



Secretum levéltár -- amit titokban tart a Vatikán évszázadok ótaFEL

A vatikáni titkos levéltárban sok ezer méter hosszú az a polcrendszer, amin titkos dokumentumokat tartanak. 1300 éve épül az archívum, bőven akadnak megfejtendő rejtvények.
A titkot mérföldben is mérhetik. A Vatikán titkos levéltárában, a Secretumban 52 mérföld, vagyis 83,7 kilométer hosszú azon könyvek sora, amely polcokon és szekrényeken keresztül kanyarog. Roppant mennyiségű elrejtett ismeret, titkos levelezés uralkodókkal, bizalmas jogi anyagok. Töredékük sem hagyhatta el az archívumot eddig...


34 óra alatt spanyolul, az internetről?FEL

Többhetes használat után úgy gondolom, a Duolingo ( link ) nem helyettesítheti a nyelvtanárt, arra viszont tökéletes, hogy meghozza a kedvet egy új nyelvhez vagy magához a nyelvtanuláshoz. Talán tanár mellett is nagyon sokat hozzá tud tenni az élményhez, ha a konkrét tananyag elsajátításához nem is, hiszen a szintek, szókészletek teljesen máshogy alakulhatnak.




Információforrások

A kortárs szláv irodalom először egy helyen: internetes folyóiratbanFEL

Új internetes folyóirat indul Szlávtextus ( link ) címmel, az elektronikus irodalmi újságot szombaton este mutatták be.
Az aktuális rovatban irodalom, film, színház, zene és kiállítás-ajánló is lesz, sőt linkeket is föltesznek, hogy az adott könyv kiadójának vagy a kulturális intézetnek a honlapjára a Szlávtextusból egyenesen átjuthassanak.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu