Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2012/28., júl. 18.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A kutya nem nyúl... (a vándorgyűlésről)
Vándorgyűlési tokosodás és szemléletváltás: egy település -- egy könyvtár elve
* * * Felmérés integrált könyvtári rendszerekrpől * * *
MKE-vándorgyűlés: jobban figyelünk a tartalomra?
Apróságok a haarlemi pályaudvari könyvtárból (képekkel)
Információbrókerség a Széchenyi Egyetem könyvtárában -- felmérésre alapoznak
Legjobb érdekvédelem az elkötelezett, képzett könyvtárosok megléte és tevékenysége
Könyvtárosok -- mennyi és milyen kell belőlük?
Mit kíván a tanszék, mit várnak a hallgatók? -- Módosítandó egyetemi könyvtári imázs
Miben ragadható meg a könyvtár szociális funkciója? -- Álláskeresők, szegények...
Nyaralás -- szakmai töltettel, könyvtári identitás-építéssel
Észtország: válság idején is fejlesztettek
Elindult az első magyar online közösségi könyvcserélde
Könyvtárbuszok ingyen, pályázatból
Megint egy összefogás -- most az e-könyvek kapcsán
A piarista könyvtár és levéltár új helyének megáldása
Felhőtévhitek és a valóság -- könyvtár is felhőzhet
Magyar--szlovák, ingyenes, digitális erdészeti szakkönyvtár
A felhasználók bővíthetik a lengyel műemlékek adatbázisát
Közkönyvtári környezet: 3. Hiányoznak a költségvetési fegyelem intézményes biztosítékai

Analógiák

Mennyit ér egy lájk? -- Lesz-e belőle forgalomnövekedés?
Semmit nem fogunk tudni a pénzről -- a könyvtári gazgálkodás szintjének sem jó a szemlélet
Nem szerencsés támogatni a szabad véleménynyilvánítást -- öncenzúra és félelem

Kisszínes

Shakespeare szonettjei táblagép-alkalmazás formájában
Az MTI és a cenzúra: Európa bekaphatja

Kiemelt Katalist-hír

Meghalt Zsidai József, a 'Jelentés' szerzője

Információforrások

Online magazin a Diákhitel Központtól
Az olasz filmarchívum a YouTube-on
Bookline: Ha nyár, akkor szórakozás
E-könyves infótárral jelentkezik a Könyvtári Intézet is -- 'nincs szó elzárkózásról'
Artportal.hu -- naprakész múvészeti hír- és adatszolgáltatás
Tudatos televíziós tartalomválasztást segítő honlap: Tévézz okosan!


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

A kutya nem nyúl... (a vándorgyűlésről)FEL

A kutya nem nyúl az iskolai könyvtárak állományának feléhez -- mondta Balogh Mihály a vándorgyűlés iskolai könyvtári szekciójában, melyben egyebek mellett egy 2006-os iskolai könyvtárakról szóló használói felmérés eredményeit is bemutatta.
Az OPKM nyugalmazott igazgatója kérdésre válaszolva elmondta: 'Az állományok korfájáról nincsenek összesítő adatok, viszont gyakorló szakfelügyelőként mindig meg szoktam kérdezni a könyvtárost, hogy szerinte (tapasztalatból, becsült adatként) mondjuk az utolsó egy évben az állomány hány százalékához nem ért hozzá használó, olvasó. Olyat is szoktam, hogy odasétálunk a szabadpolchoz, mondjuk az 510-590-es 4-5 sorhoz (ugyanannyi polcfolyóméter, 150-200 dokumentum), és konkrétan rákérdezek, hogy
- szerinte ezeknek hány százaléka került ide a kétezres évtizedben, hány a kilencvenes, hány a nyolcvanas és hány a hetvenes években
- illetve, hogy becslése szerint hány százalékot nem használtak belőle az utolsó teljes tanévben.
A válaszok természetesen változók (miként az állományok is), azonban két dolog rendre ki szokott derülni: az állományrész
- nagyobb százaléka tíz évnél régebbi
- 40-50%-ukat nem veszik le a tanulók a polcról. ('Amin látszik, hogy régebbi kiadású, az nem érdekli őket' -- mondta nem egy kolléganő...)'
Balogh Mihály végigvette a vándorgyűlési szlogeneket is. Stabilitás? -- Hol?! Csak kapkodjuk a fejünket a felette hozott (jog)szabályváltozások miatt. Innováció? -- A szakmai fórumokon éppen a stabilitás hiányának témái irtották ki az innovációs diskurzusokat. És ugyanez a hatás a meglévő inspiráció ellenében is hat. Az iskolai könyvtárban például tankönyv-tárrá válnak.
-- A vándorgyűlések címei mentén egy könyvtártörténész eljuthat a szakma hiánykatalógusához, vagy ha tetszik, vágyálmaihoz, melyeket megszólít nem létező elemekként, ugyanakkor jelenlévőként beszél róluk. Mindehhez jól illik az aktuális állami döntéshozók meginvitálása. Hogy e hagyománnyá vált -- hogyan is mondjam... -- 'rituálé' a szakma milyen mértékű felvirágzásához vagy kornyadásához volt elég a Bakos-éra előtt és alatt, azt ki-ki maga eldöntheti. Eszembe jut Fodor Ákos két soros verse: A túlélés titka: csinálj úgy, mintha. (MG)

Hírforrás: Balogh Mihály
2012. július 18.

Vándorgyűlési tokosodás és szemléletváltás: egy település -- egy könyvtár elveFEL

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 44. Vándorgyűlése kezdődött 14 órakor a győri Széchenyi István Egyetemen. A gyűlésre mintegy hétszázan regisztráltatták magukat.
A találkozó célja szemléletbeli változásokban segíteni a könyvtár és információtudomány szakembereit, de fontos a tudásközvetítés és tapasztalatcsere is. Bakos Klára, az egyesület elnöke szerint a könyvtáraknak ma is feladata van, többek között a könyvtárosok navigálnak az információk tengerében, az ő segítségükkel találhatunk nagyon jó, releváns információt egy-egy kérdésben. Hangsúlyozta: a könyvtárak ma közösségi terek, a találkozások, beszélgetések színhelyei is amellett, hogy tudást és értéket közvetítenek.
A vándorgyűlést megelőző sajtótájékoztatón részt vett L. Simon László kulturális államtitkár is, aki a könyvtári rendszert átalakító törvénytervezetről beszélt. Ha a jogszabályt elfogadják, akkor az 'egy település, egy könyvtár' elve érvényesül majd, a városi könyvtáraknak a megyeibe kell integrálódnia. (Kisalföld)
Az idei Vándorgyűlés szlogenje: 'Stabilitás -- Innováció -- Inspiráció. Könyvtárak változó környezetben'. A konferencia témaválasztásával e hármas pilléren kibontakozó új szemlélet alapjait kívánja megvetni a hosszú távú fenntarthatóság követelményének figyelembevételével. Célkitűzésünk a könyvtárat mint stabil, innovatív intézményt definiálni -- a sokszínű szolgáltatásait igénybe vevő valamennyi felhasználó számára. (ÖS-MTI)
Hangtárnok beszámolója: link


* * * Felmérés integrált könyvtári rendszerekrpől * * *FEL

Minden könyvtárnak, amely még nem töltötte ki az idei követő IKR-felmérést! A kérdőív: link Akinek könyvtára NEM használ ikr-t az is bátran töltse ki.
Köszönettel, Kovács Ágnes

Hírforrás:
2012. július 18.

MKE-vándorgyűlés: jobban figyelünk a tartalomra?FEL

Az Ön számára miért lehet jó az MKE-vándorgyűlés? -- szólt a KIT legutóbbi felmérés-kérdése. És egy évvel ezelőtt is ugyanezt a kérdést tettük fel. A nem reprezentatív eredmények:
34 - Szakmai tapasztalatok szerzése.
10 - Nem járok, számomra nincs ott semmi érdekes.
18 - Sörözés, beszélgetés a kollégákkal, esetleg néhány szakmai program.
1 - A szakmai kiállítás, kiállítók megtekintése.
3 - Csak pofavizit az egész, inkább a várost nézem meg.
Az idén 8-cal több szavazat érkezett. 10-zel növekedett a szakmai tartalom iránti igény, és enyhén csökkent a sörözés népszerűsége. Talán a tavalyihoz képest hűvösebb idő az ok? ;-)(MG)


Apróságok a haarlemi pályaudvari könyvtárból (képekkel)FEL

Legutóbbi galériánk a haarlemi pályaudvar könyvtáráról szólt: 'ott legyen a könyvtár, ahol a használók megfordulnak' felkiáltással. Most ugyanonnan apró impressziókat, ötleteket kínálunk.
1. A könyvtáros azonosítását segítő kitűző. Látható rajta a holland könyvtárak közös logója.
2. RFID-matrica a könyv belső borítóján.
3. Zárt láncú könyvtári hírcsatorna a tv-n.
4. Önkiszolgáló könyv-visszavétel.
5. Térítéses internet iMac-eken. Jelezve, hogy az éves bérletet 20%-kal olcsóbban kínálják.
6. A városba látogatókra gondolnak a helyi turisztikai attrakciókat szóróanyagokon kínáló polccal -- együttműködésben a helyi városi önkormányzat illetékeseivel. (kép és szöveg: MG)


Információbrókerség a Széchenyi Egyetem könyvtárában -- felmérésre alapoznakFEL

A témáról Bocskai Adrienn és Oross Adrienn tartott előadást vándorgyűlésen. Mint elmondták: a jelenlegi gazdasági helyzet miatt szinte minden intézmény fennmaradása veszélybe került. Könyvtárunk az egyetem Tudásmenedzsment Központjával együttműködve egy hazánkban még gyerekcipőben járó szolgáltatás bevezetésével ad választ napjaink felértékelődött információs kihívásaira. Az információbróker szolgáltatással személyre szabottan, térítés ellenében elkészített információs csomaggal támogatjuk a gazdálkodó szervezetek döntéseit. Az előadók, akik munkájuk során az üzlet indítását megelőző regionális vállalkozások között végzett igényfelmérésre támaszkodnak, egy-egy eredményes alternatív járműmeghajtási illetve fogpótlással kapcsolatos projektjükről is szóltak.


Legjobb érdekvédelem az elkötelezett, képzett könyvtárosok megléte és tevékenységeFEL

A könyvtárak megnyirbált költségvetéséről szóló panaszok már alig keltenek figyelmet valahol. Új módszerek kellenek, mint például az állampolgári nyomásgyakorlás: tüntetések, élőláncok vagy petíciók megfogalmazása. Ezek a sajtó érdeklődését is felkeltik, tehát a könyvtárosok mondanivalójára is jobban odafigyelnek a döntéshozók. Egy tüntetés vagy maratoni felolvasás az érdekvédelem egyik fontos kifejezési formája, az embereknek a közös cél érdekében való mozgósítása pedig jelentős esemény, bármilyen formában történjen is az. ...
Természetesen a legjobb érdekvédelem az elkötelezett, képzett könyvtárosok megléte és tevékenysége; ha a lakosság kiváló szolgáltatásokat kap, ezt értékelni is fogja, s akkor a költségvetés megnyirbálásra tett javaslat az illető képviselő politikai öngyilkosságával lesz egyenlő. A könyvtárosok és az olvasók együtt őrizhetik meg a könyvtárat a következő nemzedékek számára. (ref.: Murányi L.)


Könyvtárosok -- mennyi és milyen kell belőlük?FEL

A könyvtárosi munka értékét nem lehetséges a gazdasági realitásoktól, a piaci szemlélettől elrugaszkodva megítélni.
Úgy tűnik, a jelenlegi Lengyelországban az ügyfél keveset hajlandó fizetni a könyvtáros által kínált 'áruért'. Mivel kevés esély mutatkozik arra, hogy a kereslet idővel növekedni fog, a kínálati oldalon van szükség korlátozásokra. Ezt azonban több tényező is megnehezíti. Ha ugyanis magunkat valamire értékelő szakemberként nem vagyunk hajlandók betölteni a könyvtárak által kínált alacsony fizetésű állásokat, akkor azokat mások, esetleg szakképzetlen egyének fogják betölteni helyettünk. Ezt elkerülendő gyakorta inkább megalkuszunk, és tovább éltetünk egy nem jól működő rendszert.


Mit kíván a tanszék, mit várnak a hallgatók? -- Módosítandó egyetemi könyvtári imázsFEL

A változás állandósága a 90-es évektől lejáratott szöveg. Ám inkább takarózunk vele, mint saját magunk alakulnánk. Indulásként egy 2011-es tanulmány megállapításai a trendekről:
1. A gyűjtemények gyorsan vesztik el fontosságukat
2. A hagyományos könyvtári teljesítménymutatókban egyre kevésbé köszönnek vissza az egyetemi célok
3. Az emelkedő folyóirat-árak új kiadói modelleket kívánnak
4. A könyvtár életképes alternatívái a gyorsabb növekedés és a könnyebb hozzáférés
6. Az új használók kiszolgálása rugalmas költségvetést és szervbezeti kultúrát igényelnek.
(Redefining the Academic Library: Managing The Migration to Digital Information Services link
A tanszékek könyvtár-elvárásai ugyanakkor:
- információ vásárlója (90%)
- információ tárolója (70%)
- kapu az információhoz (60%)
- az oktatás támogatója (60%)
- a kutatás támogatója (60%)
Nos, hát e sorrend változtatását még kell dolgozni egy keveset... (ref.: MG)


Miben ragadható meg a könyvtár szociális funkciója? -- Álláskeresők, szegények...FEL

Potyognak ki az ellátásból az álláskeresők. Júniusra beindult a szezonális foglalkoztatás: 13 700 államilag nem támogatott munkaerőigényt jelentettek be a foglalkoztatók, Békés és Szabolcs megyében különösen megugrott a munkaerőigény a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban. Jellemző, hogy az új munkahelyek valamivel több mint negyede határozott idős munkaszerződést kínál, ami szintén a szezonális munkák sajátossága. Emellett a legtöbb állást továbbra is Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében kínálták. A regisztrált álláskeresők száma 524,4 ezerre csökkent, de szezonális hatások nélkül kisebb növekedést látnánk. A több mint félmillió álláskeresőből mindössze 51 ezren kaptak már csak álláskeresési támogatást. (Portfolio)
Félmillió magyarnak csak álom az angol WC. A lakhatási szegénységet többnyire a kritikán aluli lakásminőséggel, illetve a városi és vidéki szegénynegyedekkel azonosítjuk. Ez nem is annyira meglepő, hiszen ez van szem előtt. Az éhezéssel, a nyomor különböző formáival a legtöbben -- az autóablak mögött ülve -- nem is találkoznak. Pedig az omladozó falak mögött még inkább megdöbbentő, s kritikus állapotok uralkodnak. De nézzük meg, milyen 'lakásokban' élnek a legszegényebb magyarok.
1600 gettó országa: a szegénység területi gócpontjai. Specifikus problémát jelent a szegénység területi koncentrációja, amelynek legjellemzőbb formái a városi slumok, telepek, gettósodó települések és kistérségek. Egy 2010-ben készült vizsgálat szerint az országban több mint 1 600 városi és falusi szegregátum található, amelyekben körülbelül 300 ezer ember él (ez az adat nem tartalmazza a szegregált, gettósodó települések lakóit). A különféle vizsgálatok legalább 500-ra teszik a telepek számát, a 2001-es népszámlálás adatai alapján a 2 000 fő feletti városokban azonosított szegregátumokban csaknem 160 ezer ember élt. (Pénzcentrum)


Nyaralás -- szakmai töltettel, könyvtári identitás-építésselFEL

Nyaralásod során keresd fel a helyi könyvtárat! Készíts róla egy fényképet, amelyen te is látható vagy és töltsd fel a Kaposvári Megyei Városi Könyvtár Facebook-oldalára. (Facebook)


Észtország: válság idején is fejlesztettekFEL

Észtországban 2010. az Olvasás éve volt. Ennek köszönhető, hogy a gazdasági válság ellenére az állami költségvetés némileg növelte a gyarapítási keretet, a többi összeg változatlan maradt. Lehetőség nyílt több könyvtári épület tatarozására, felújítására, a munkát általában a helyi önkormányzatok finanszírozták. Az év során számos rendezvényt tartottak, a könyvtárosok ügyesen ki tudták használni a rájuk irányult figyelmet, nőtt a könyvtárlátogatók száma. Az Észt Könyvtárosok Egyesülete kezdeményezésére indult Ajándékozz egy könyvet a könyvtárnak! mozgalom eredményeként több ezer könyvvel gyarapodtak az állományok, a szerzők saját műveikkel, többen pénzadományokkal járultak hozzá a sikerhez. Az állományok csökkenése elsősorban az időszaki kiadványokat és a könyvek példányszámait érintette, élénkebbé vált viszont a könyvtárközi kölcsönzés. A szolgáltatás javítására a községi könyvtárak egyre gyakrabban egyeztetik vásárlásaikat, lehetővé téve ezzel a kevesebb példányszámot. Bár a könyvtárak panaszkodnak a könyvek drágulása miatt, a statisztikák szerint ez csak az orosz nyelvű irodalmat érinti, az észt nyelvű könyvek még némiképp olcsóbbak is. A könyvtárak bátrabban szerveznek könyvvásárokat és kiadványcsere-akciókat. (ref.: Viszocsekné P. É.)


Elindult az első magyar online közösségi könyvcseréldeFEL

A rukkola.hu az első magyar közösségi könyvcserélde, ahol a felhasználók egymás között csereberélhetik (rukkolás=könyvfeltöltés, happolás=könyvfoglalás) a felületünk segítségével ingyen a könyveiket. Hatalmas érdeklődés és igény van az oldal iránt, hiszen megvalósítottuk a manapság nagy népszerűségnek örvendő könyvmegállók online változatát, azzal a plusz szolgáltatással, hogy itt ismerkedhetnek is egymással az olvasni szerető emberek.
Egy kis összegzés a rukkola.hu könyvcserélde statisztikájából: múlt héten hétfőn éljfélkor nyitottunk, 60 db könyvvel és 100 felhasználóval, akik a tesztelőink voltak. Kevesebb, mint egy hét
alatt 2000 felhasználó, 12.000 feltöltött könyv lett, 800 happolás történt, amiből már 300 passzolva is lett. Tehát nagy iramban növekszik az oldal látogatottsága és a tendencia folytatódni látszik. A sajtóban rendkívül jó visszhangot kaptunk, két Kossuth rádiós interjú és számtalan online újság megjelenés van mögöttünk, többek között az index.hu-n, az Origon és a Nők Lapja Cafén is pozitív kritikát kapott az oldal. Az oldalt folyamatosan fejlesztjük, minden együttműködésre nyitottak vagyunk a könyvtárakkal is.


Könyvtárbuszok ingyen, pályázatbólFEL

A Csorba Győző Megyei -- Városi Könyvtár Könyvtárbusz No2. pályázata eredményes lett azon a kiíráson, amelyre az országban hat -- elsősorban aprófalvas - megye pályázhatott a 130 millió forintos uniós támogatásra. Végül is két megye: Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei könyvtárainak pályázata lett eredményes. Mindkét könyvtár 100 százalékos támogatást kapott.
A Csorba Győző Megyei--Városi Könyvtár a Könyvtárbusz No.2 projekt keretében a legkorszerűbb mozgókönyvtári ellátást tudja majd biztosítani Baranya megye újabb 25 kistelepülésén (az együttműködő települések közül három 1000 fő feletti lélekszámú és 22 község pedig 1000 fő alatti).
-- A szakmában egyelőre nincs diskurzus arról, hogy a könyvtárbuszos vagy a 'telepített' könyvtáras változatok a hatékonyabb illetve eredményesebb megoldás a KSZR-ben. Esetleg: melyik -- hol? Az ingyenes adomány eljárása e gondolkodást nem is serkenti. (MG)


Megint egy összefogás -- most az e-könyvek kapcsánFEL

22 kiadó és terjesztő csatlakozott az Egyesülés az e-könyvekért nevű szerveződéshez, melynek alapító dokumentumát ma írták alá. A kezdeményezés keretében akciókat szerveznek, nemzetközi kapcsolatokat építenek és képviselik az e-könyves szakma érdekeit a jogalkotók és a közönség felé.
A szervezet céljai között szerepel az e-könyvek és az erre alkalmas olvasók népszerűsítése, rendszeres nyilvános fórumok szervezése, a legális tartalomfogyasztás elterjesztése, piaci elemzések készítése, valamint például a jogi, adózási különbségek csökkentése a hagyományos kiadványokhoz képest. A papíralapú könyveket terhelő általános forgalmi adó (áfa) 5 százalék, miközben az e-könyveket 27 százalékos áfa terheli -- írja tudósításában az MTI.
Az alakuló ülésnek otthont adó Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Sajó Andrea úgy vélte, hogy az e-könyv a jövő meghatározó formátuma lesz, noha még ma is sokan idegenkednek tőle. Szerinte az üzletág sikeréhez elsősorban a legális tartalmakat és a letöltéseket kell népszerűsíteni. Kereszty András, a Hónap Könyve kiadója emlékeztetett: a szervezet létét az indokolja, hogy rendkívül intenzíven fejlődik az e-piac.
Az egyesüléshez csatlakozó szervezetek között van a Könyvtári Intézet, a Szerep Művészeti Alapítvány vagy például az Informatikai és Könyvtári Szövetség is.


A piarista könyvtár és levéltár új helyének megáldása FEL

Labancz Zsolt tartományfőnök 2012. június 15-én pénteken délelőtt, kis ünnepség keretében megáldotta és megnyitotta a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Könyvtárának és Levéltárának link újonnan berendezett helyiségeit. A két intézmény egy éve, 2011 júliusában költözött vissza a Mikszáth Kálmán téri piarista rendházból a rend saját, felújított épületébe, a Piarista közbe. Akkor még csak a pinceszinten elhelyezett raktári berendezés volt használható állapotban, a könyvtárosokat és olvasókat kiszolgáló első emeleti létesítmények még nem. Az elmúlt egy év alatt elkészültek a könyvtárosok és levéltáros dolgozószobái, a könyvtár és a levéltár közös olvasó/kutatóterme, a kézikönyvtári raktár, valamint a legrégebbi és legértékesebb nyomtatványok tárolására és bemutatására szolgáló hangulatos könyvtárterem.


Felhőtévhitek és a valóság -- könyvtár is felhőzhetFEL

A felhőalapú informatikai rendszer bevezetése hatékony megoldás lehet szinte bármely szervezet számára, a különböző szolgáltatási típusokkal szemben azonban még mindig nagy a bizonytalanság a vállalatvezetők körében. A NAVIGATOR Informatika Zrt. ezért összegyűjtötte a legfontosabb tévhiteket, amelyek cáfolatának megismerése nagymértékben hozzájárul a felhőalapú informatika megértéséhez és a szolgáltatás által kínált előnyök felismeréséhez.


Magyar--szlovák, ingyenes, digitális erdészeti szakkönyvtárFEL

Két nyelvű, ingyenes, digitális tudományos könyvtár létrehozásán dolgoznak a Nyugat-magyarországi Egyetemen. A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, kétnyelvű weboldal elkészítésén dolgoznak a Nyugat-magyarországi Egyetemen. A szlovák partnerekkel készülő, Környezetvédelmi, Erdészeti és Faipari Tudományos internetes portál, ingyenesen lesz elérhető.


A felhasználók bővíthetik a lengyel műemlékek adatbázisátFEL

Társadalmi akció keretében szabadon bővíthető júliusban a lengyel műemlékek internetes adatbázisa, amelynek alapján egy több nyelvű, az ország műemlékeit egybefoglaló honlapot és egy mobilalkalmazást kívánnak létrehozni.
A link honlapon kiegészíthető műemléktárban jelenleg a Nemzeti Örökség Intézetének hivatalos kimutatásában szereplő, több mint 60 ezer létesítmény leírása található. Az akció szervezői azonban nem elégedettek az intézmény nyilvántartásával: szerintük az adatbázis hiányos, sőt gyakran téves információkat tartalmaz. Arra kérik az internetes felhasználókat, hogy az általuk hibásnak vagy hiányosnak ítélt adatokat módosítsák a honlapon. A portálon olvasható leírás szerint minden új adatot csak három felhasználó jóváhagyása után fogadnak el.


Közkönyvtári környezet: 3. Hiányoznak a költségvetési fegyelem intézményes biztosítékaiFEL

A harmadik önkormányzat-menedzselési 'rendszerhiba', hogy hiányoznak a költségvetési fegyelem intézményes biztosítékai, egy viszonylag puha a költségvetési korlát érvényesül. Az egységes önkormányzati pénzalap a magyar önkormányzati pénzügyi rendszer egyik fontos jellemzője, aminek velejáró sajátosságai, hogy a folyó költségvetési hiányt vagy a vagyonértékesítési bevételekből, vagy hitelből volt lehetséges finanszírozni. Az 1996-ban bevezetett költségvetési fegyelmet erősítő intézkedések nem bizonyultak eredményesnek. Az Adósságrendezési eljárásról szóló törvény a pénzforgalmi szemléletű könyvvezetés miatt viszonylag könnyen kijátszható maradt. Ez a könyvvezetési rendszer lehetővé tette azt a gyakorlatot, hogy az igénybe vett szolgáltatást, vagy szállított árut a felhasználás után lényegesen később számlázzák85, így a könyvek a tényleges kötelezettségállományt nem tükrözik. ...




Analógiák

Mennyit ér egy lájk? -- Lesz-e belőle forgalomnövekedés?FEL

Számos cég öl jelentős összegeket arra, hogy minél több lájkot szedjen össze a Facebook-ról, azonban a BBC kutatása arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek többsége teljességgel használhatatlan a cég számára.
Sokszor előfordul, hogy olyan emberek lájkolják egy adott cég Facebook oldalát, akik igazából nem is érdeklődnek az adott termék után, vagy pedig hamis adatokat adtak meg a regisztrációnál -- írja a BBC. Ennek megfelelően ezek a lájkok üzleti szempontból semmit sem érnek a vállalatnak, csak a számukat gyarapítják.


Semmit nem fogunk tudni a pénzről -- a könyvtári gazgálkodás szintjének sem jó a szemléletFEL

Bár a NAT egyik fő újdonságaként emlegeti a kormány a pénzügyi nevelést, az szinte semmilyen ismeretet nem ad majd a diákoknak.
A pénzügyi kultúra színvonalának emelését célul tűző PIQ-koalíció és a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) közösen írt nyílt levele az EMMI Oktatási Államtitkárságához az iskolákban tervezett pénzügyi nevelés elégtelenségével kapcsolatban. Mint a szakemberek írják, nagy örömmel fogadták, hogy -- az 1995 óta a NAT-ban mindig is szereplő -- pénzügyi nevelést átemelte a kormány az új alaptantervbe is, mint annak deklaráltan és hangsúlyosan megjelenő területét. A részleteket megismerve azonban a szervezetek úgy vélik, hogy a NAT egyáltalán nem a pénzügyi oktatás színvonalának emelése irányába mutat.


Nem szerencsés támogatni a szabad véleménynyilvánítást -- öncenzúra és félelemFEL

Bakos Gábor, ARC plakátkiállítás: -- Tudjuk az okát, hogy miért nem támogatnak bennünket, hiszen a cégek képviselői ezt a tárgyalásokon nem titkolják. Általában azt a választ kapjuk, hogy szeretik, amit csinálunk, és szívesen nézik meg a kiállításokat, de a mai Magyarországon nem szerencsés egy olyan közéleti, szabad rendezvényt támogatni, amely ilyen nyílt terepet kínál a szabad véleménynyilvánítás számára. Még az sem számít, hogy több százezren tekintik meg az óriásképeket. Az öncenzúra és egyfajta félelem igazgat.




Kisszínes

Shakespeare szonettjei táblagép-alkalmazás formájábanFEL

William Shakespeare szonettjeiből készített táblagép-alkalmazást egy brit cég: egy könyv áráért híres színészek előadásában hallhatók-láthatók a versek, amelyeknek teljes szövegét és eredeti 1609-es kiadásuk fakszimiléjét is tartalmazza -- kritikai kommentárokkal kiegészítve -- az alkalmazás.


Az MTI és a cenzúra: Európa bekaphatjaFEL

A főszerkesztő-helyettesi email éppen azt a vádat igazolta, amit pedig annyira cáfolni szeretett volna.
A Magyarországi Európa Társaság (MET) nyilatkozatot fogalmazott meg arról, hogy gratulálnak a két volt MTV-s újságírónak, Nagy Navarro Balázsnak és Szávuly Arankának, akik -- többekkel megosztva -- megkapták a Lipcsei Médiaalapítvány idei díját, az indoklás szerint a magyar közmédia szabadságáért vívott küzdelmükért.
Már azért is írták ezt, mert a MET tavaly decemberben 'nyilatkozatban vállalt szolidaritást a tisztességes magyar közmédiáért éhségsztrájkot folytatókkal', és ebben megállapította, hogy 'még mindig hiányoznak a szerkesztői cenzúra kiiktatásának garanciái, jóllehet immár feketén-fehéren lelepleződött az egész Európát megrázó magyar médiatörvény.'




Kiemelt Katalist-hír

Meghalt Zsidai József, a 'Jelentés' szerzőjeFEL

Tegnap érkezett a szomorú hír, hogy Dr. Zsidai József, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum nyugalmazott főigazgatója, az MKE volt elnöke, a magyar könyvtárügy meghatározó egyénisége 2012. július 11-én, életének 78. évében elhunyt.
-- 'Javaslat a magyar könyvtári szervezet átalakítására és a költséggazdálkodás racionalizálására' -- 1996-ven ez a cikk borzolta fel a szakma akkori állóvizét. Hogy a költséggazdálkodás racionalizálása megtörtént-e, továbbra sem tudjuk. Feltehetően a csökkentés megtörtént -- racionalizálás kevésbé. De nincs széles körben elérhető felmérés a témában, s talán ennek is tudható be, hogy a helyzetet sikerült tovább eszkalálni. Zsidai József tanulmányát érdemes újraolvasni és eltűnődni az idők múlásán -- és maradásán. Lehet, hogy a vándorgyűlésen az egy perces néma felállás egyfajta rehabilitálás is volt? (MG)




Információforrások

Online magazin a Diákhitel KözponttólFEL

Havi rendszerességgel megjelenő online magazint indít a Diákhitel Központ Skip címmel.
Szerdától elérhető a Diákhitel új online, fiataloknak szóló magazinja, a Skip. A lap külső szerkesztőséggel készül, a főszerkesztő Boros Péter, alapítója és kiadója pedig a Diákhitel Központ.
A két állandó riport mellett további nyolc rovattal indultak el: az emberek, karrierek, kultúra, sport, utazás, környezetvédelem és pénzügyek mellett a szabadidő eltöltésével és divattal is foglalkozik a Skip, mely a skip.hu címen érhető el.


Az olasz filmarchívum a YouTube-onFEL

Az olasz mozitörténelem harmincezer alkotása látható a YouTube videomegosztó portálon a Google és a római Cinecittá Luce együttműködésének köszönhetően.


Bookline: Ha nyár, akkor szórakozásFEL

A nyár a kikapcsolódásé, a szórakozásé. Ezt már abból is érezhetjük, hogy az újonnan megjelent könyvek közt a kalandos olvasmányok, a könnyed szerelmi történetek, a mesék és a fantasy-k vették át a vezető szerepet. Júniusban számos magyar szerző regénye szerepel a Top 50 mezőnyében.


E-könyves infótárral jelentkezik a Könyvtári Intézet is -- 'nincs szó elzárkózásról'FEL

Tévedés, hogy a könyvtárak a papíralapú világ végvárai, ahová a jövőben azok menekülnek majd, akik nem tudják elképzelni az olvasást tapintási inger és szagélmény nélkül. A jó könyvtár elébe megy a fejlődésnek, és azokon is segíteni kíván, akik elveszettnek érzik magukat az egyre táguló e-könyv univerzumban. Július 16-án bocsátotta vízre a Könyvtári Intézet a saját e-könyves infótárát link
Egyelőre még nem áll rendelkezésre átfogó kutatás, illetve adat a magyarországi e-könyv fogyasztásról vagy az elektronikus tartalmak fogyasztásának szokásairól; éppen ezért a Könyvtári Intézet a közeljövőben ezt is át szeretné tekinteni. Leginkább arra lennének kíváncsiak, hogy a hazai olvasóközönség milyen módokon kívánja használni az ilyen jellegű könyvtári tartalmakat, akarnak-e kölcsönözni, netán vásárolni a könyvtárakon keresztül elektronikus tartalmakat.
A könyvtárak részéről tehát nincs szó elzárkózásról, de azt Bánkeszi Lajosné is hangsúlyozza, hogy még számos kérdést kell tisztázni, elsősorban a szerzői jogokét. Ezen a téren viszont le kell ülni tárgyalni a kiadókkal, és megtalálni azt a megfelelő üzleti modellt, ami a könyvtárak számára is elfogadható, és a szerzők, valamint a jogtulajdonosok számára is megfelelő kompromisszum. Az olvasók pedig feltehetően arra vágynának leginkább, hogy távolról, akár otthonról is elérjék a könyvtári szövegeket, és ne csak azokhoz az irodalmi alkotásokhoz férjenek hozzá, amelyek már nem jogdíjkötelesek.


Artportal.hu -- naprakész múvészeti hír- és adatszolgáltatásFEL

Új tulajdonosa van az Artportal.hu-nak, aki bízik benne, hogy önfinanszírozóvá tudja tenni szerzeményét. Nem reménykedik profitban, csupán közösségi haszonban az Artchivum létesítője.


Tudatos televíziós tartalomválasztást segítő honlap: Tévézz okosan!FEL

Fontos, hogy a gyerekek és a fiatalok ne csak nézzék, de értsék is a televíziót és a média világát. Ennek érdekében a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakmai támogatásával elindítja a Tévézz Okosan! program részeként a link honlapot, amely segítséget szeretne nyújtani a felnőtteknek és a gyerekeknek abban, hogy eligazodjanak a tengernyi televíziós műsor között, és a tévét újra felfedezve arra használják, amire való: a világról, a tudományról, a kultúráról információkat adó hírforrásként.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu