Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2015/21., máj. 27.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Tervezői gondolkodásmód a könyvtárakban -- módszertan a használók jobb megértéséért (olvasóink szavazatára)
Miért nélkülözhetetlenek a könyvtárosok? -- fontosabbak, mint az állomány
Több kölcsönzés -- polcon megmozgatott állomány
Az MKE megújulási képessége az új elnökséggel...
Ne féljünk az olvasótól: használó vagy könyvtáros kezdeményezett beszerzést
Tartalommenedzsment -- könyvtárosok is elkezdhetik
6 remek ötlet, melyekkel öröm a tanulás! - 2. - LIT-szoba (videóval)
Hungaricana - 48 múzeum, 20 levéltár és 20 könyvtár anyaga egy helyen
E-könyvek -- csak kényszerből tanulnak belőle?
Presztízsberuházásokra több, közgyűjteményekre kevesebb jut jövőre
Feldíszített versvillamos jár szerdától -- könyvtár + Operafesztivál
A Jövő könyvtára Oslóban -- lezárt dobozba írnak az utókornak
Hogyan készítsünk minőségi kutatási posztert?
Könyvhódító hét a Berzsenyi könyvtárban (2015. május 29.)
Jankovics: jobb az NKA politikai delegáltak nélkül

Analógiák

Postai innováció: Mi tulajdonképpen már egy informatikai vállalat vagyunk
Employer branding tagozat az MPRSZ-ben -- könyvtárnak is hasznos tudás

Praktikus

Ingyenes telefonálás: mostantól ön is használhatja a Facebook újítását

Kisszínes

Gömb -- könyvlapokból (videóval)
4 dolog, amellyel a főnök őrületbe kergetheti a munkatársait
Az amerikai hírszerzés bemutatja: Bin Laden házikönyvtára
Itt vannak a legjobb nyomtatott kiadványok
19 ötletes ajándék az olvasás szerelmeseinek (fotók)
Holokauszt túlélők - 3 dimenzióban

Kiemelt Katalist-hír

Akadálymentes lett a Matarka

Információforrások

Mapire -- A Habsburg Birodalom történelmi térképei
Receptkereső alkalmazás -- meddig kell még szakácskönyv?
mateking.hu: matektanulás szórakozva


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Tervezői gondolkodásmód a könyvtárakban -- módszertan a használók jobb megértéséért (olvasóink szavazatára)FEL

Tervezői gondolkodásmód (Design thinking), avagy társadalmi innováció a könyvtárakban is megvalósítható. A Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatott projekt a használók jobb megértését segítő letölthető 1.0-s eszközkészletet hozott létre a Chicagói Közkönyvtár (USA) és az Aarhausi Közkönyvtár (Dánia). De köszönetet mondanak mások mellett a Bukaresti Közkönyvtár segítségéért is.
A program, és a programot segítő munkafüzet egyaránt letölthető innen link Nagyjából 5-8 órát vesz igénybe egy héten a feladatok elkészítése, mely időtartam természetesen függ a csoport nagyságától és hajlandóságától is.
Három részre osztható a program:
- Ihlet-ötlet - Inspiration
- Fogalomalkotás - Ideation
- Ismétlés - Iteration).
Az eszköztár segít a célkitűzésében, valamint annak lehetséges megvalósításában is. (ref.: NM)


Miért nélkülözhetetlenek a könyvtárosok? -- fontosabbak, mint az állományFEL

Címkék: USA | emberi minőség |

David McCullough a nemrég vele készített YouTube interjúban számolt be arról, hogy miért is tartja fontosnak és nélkülözhetetlennek a könyvtáros személyét.
Gyermekkori élményein keresztül mutatta be, hogy miért értékeli nagyra ezt a foglalkozást, valamint hogy miért gondolja azt, hogy a könyvtáros személye néha többet nyújt, mint maguk a könyvtári könyvek.
Elmesélte, hogy amikor óvodásként belépett a könyvtárba, a könyvtáros nekiszegezte a kérdést: Elhoztad-e a könyvtári cipődet? Azt tudta, hogy a könyvtárban csöndben kell lenni, és nem hangoskodhat. De sajnos az édesanyja nem pakolta be a szükséges cipőket:)
McCullough úgy érzi, hogy életében nélkülözhetetlenek a könyvtárosok. Gyakran elmondja tanítványainak is, hogy a könyvtáros jellemzően többet adhat nekik át, mint maguk a polcokon sorakozó könyvek. (ref.: NM)
-- Emlékeztetőül: két héttel ezelőtt közzétett felmérésünkben link a magyar válaszadók szerint a használóik számára az állomány a fontosabb, a könyvtárossal szemben. (MG)


Több kölcsönzés -- polcon megmozgatott állományFEL

Ahogyan a kereskedelmi marketing egyik vásárlást befolyásoló eszköze az áru elhelyezése, úgy az állomány elhelyezése is befolyásoló tényező a kölcsönzés gyakoriságában.
A könyvtárhasználó, ha nem konkrét könyvet keres, a könyvespolcok szemmagasságban lévő polcait részesíti előnyben a felső és alsó polcok helyett -- ahhoz hasonlóan, mint ahogy a boltban viselkedik a vásárló, ezért a kereskedelemben a már bejáratott márkákat helyezik el a látótérből kieső helyeken. Tehát a könyvtárban is érdemes a felső és alsó könyvespolcokra olyan állományt tenni, ami keresett. Ez könnyebb a tematikus elrendezésű könyvtári állomány esetében (pl. szórakoztató irodalom, ismeretterjesztő irodalom kapcsán). Gyakorlati példa: a szórakoztató irodalom témacsoportosan van elhelyezve a könyvtárban. A krimik esetében kiemeltük a több kötetes szerzőket és ezeket helyeztük el a felső, illetve alsó polcokon, mivel pl. egy Agatha Christie-ért vagy egy Stephen King-ért fel fog nyúlni vagy le fog guggolni az olvasó, így szemmagasságban több olyan könyv kerül, ami esetleg szerző szerinti betűrendes elhelyezésben kívül kerülne a látótérből.
A kereskedelmi gyakorlatot a könyvtári gyakorlatba átültetve a kínálatot olykor megmozgatjuk, átrendezzük. Két példa:
1. A krimiknél lévő kiemeléseket nem a felső polcra tettük, hanem az állományt egy kicsit átmozgatva, a kiemeléseket megtartva, azokat a témacsoport végére helyeztük. Azt tapasztaltuk, hogy olyan kiemelés (pl. Robert Ludlum vagy Dean R. Koontz), amely egy ideje nem forgott, azért mert szemmagasságba került, újból kölcsönzötté vált.
2. Az ismeretterjesztő irodalomnál a 'hobbi' témakör: tavasszal a kertészkedéssel kapcsolatos könyveket a szemmagasságban lévő polcokra helyeztük, míg télen ez a téma aktualitás hiányában az alsó polcokra került.
Tehát mindenképp érdemes átgondolni a könyvtár állományának elhelyezését, és átültetni egy-egy hasznos dolgot a kereskedelemből. (Egri Krisztina)

Régebbi hírforrás(ok): Hasznos, ha a hét elején más van a könyvespolcon, mint hétvégén! link

Az MKE megújulási képessége az új elnökséggel...FEL

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének megújulási képessége az új elnökséggel... -- volt a KIT kiegészítendő kérdése a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
16 - teljesen reális
20 - elképzelhető
1 - nem esélyes
12 - szinte kizárt.
-- A válaszadók eszerint inkább meglévőnek tartják a megújulási képességet. Hogy e feltételezett képességet kihasználja-e; meglátjuk :-) (MG)


Ne féljünk az olvasótól: használó vagy könyvtáros kezdeményezett beszerzéstFEL

Van-e különbség a könyvtáros által történő és a használó által kezdeményezett beszerzés között a gyűjtőkör szempontjából és a Library of Congress szakcsoportjai tekintetében? Az utóbbi időben számos publikáció jelent meg a használók által kezdeményezett beszerzésről (patron-driven acquisition = PDA), amelyek a PDA programok alkalmazásával és eredményeivel foglalkoznak a felsőoktatási könyvtárakban. Mindazonáltal a széles körben elterjedt aggodalmak ellenére, hogy a PDA aránytalanságokhoz vezet a gyűjteményben, kevés figyelem irányul arra, vajon a használók, illetve a könyvtárosok vásárlása jelentősen különbözik-e. Ez a tanulmány egy egyetemi könyvtárban vizsgálja a könyvtárosok és a PDA-s használók beszerzéseit gyűjteményi szinten és szakterületek szerint (a Kongresszusi Könyvtár osztályozási rendszere alapján), hogy megállapítsa, indokolt-e a használói beszerzésekkel kapcsolatos aggodalom. (Ne féljünk az olvasótól: van-e különbség a könyvtáros által történő és a használó által kezdeményezett beszerzés között a gyűjtőkör szempontjából és a Library of Congress szakcsoportjai tekintetében?; sajnos csak autoref.)

Régebbi hírforrás(ok): Olvasó is szerzeményez -- bizonyítékon alapuló szelekció link

Tartalommenedzsment -- könyvtárosok is elkezdhetikFEL

A célcsoportok bizalmának megszerzése nem a reklámokon múlik. A potenciális ügyfelek jó néven veszik, ha az ő problémáikból kiinduló üzeneteket kapnak. A megoldandó feladatok és az érdeklődés felkeltése, a hírek gyűjtése, megfogalmazása bőven lehet könyvtárosi, információbrókeri munka -- megrendelésre vagy saját szervezetnek egyaránt. Példaképpen néhány tartalommarketing-forrás: link (OTP), link (Dr.Oetker) vagy a könyvtárosokat célzó link (Elsevier).
A MIBE klub 2015. május 20-án Hinora Bálintot, a Hinora Marketing Group ügyvezetőjét látta vendégül, aki a tartalommarketing témájába igyekezett bevezetni a közönséget. Megtudtuk többek közt, hogy mit jelent a shopper study, az ügyfélkategóriák képzése, a márka ikonikus eszközei, és eljutottunk a végére annak megfogalmazásáig, hogyan is kezdjük el a saját tartalommarketing tevékenységünket...


6 remek ötlet, melyekkel öröm a tanulás! - 2. - LIT-szoba (videóval)FEL

Múlt héten megkezdett sorozatunk link folytatása:
2. ötlet: A Columbia Állambeli Richland Könyvtárban cyber-fizikai környezetet alakítottak ki egy teremben, ahol számítógépek segítségével fény, hang és mozgáselemekkel életszerűbbé teszik a hangosan felolvasott műveket. A LIT-szobában link szakképzett könyvtárosok, diákok programot szerkesztenek egy adott olvasmányhoz, melyben a szoba tükrözi a könyvben megjelenő eseményeket, érzéseket. Például, amikor egy vadonban játszódó történetben a vadállatok üvöltenek, az olvasó is hallja ezt a rémséges hangot, minden elem mozog és pirosra változik. A kezdeményezők arra a kérdésre keresik a választ, hogy az olvasást vajon lehet-e ösztönözni ilyen új olvasásélmények bevezetésével? A gyerekek szerint az olvasmány élménye felfokozottan megmaradt bennük a LIT-szobában eltöltött idő után. (ref.: Horváth Viktória, Könyvtárostanárok Egyesülete)
Videó: link


Hungaricana - 48 múzeum, 20 levéltár és 20 könyvtár anyaga egy helyenFEL

Egységes online keresőfelületen váltak elérhetővé a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által támogatott digitalizálási projektek; a folyamatosan bővülő Hungaricana összevont közgyűjteményi portálon 20 millió oldalnyi anyag, 5 millió térkép, 5 millió eddig ismeretlen kép és ugyanennyi bibliográfiai adat áll a látogatók rendelkezésére.
Magyarországon eddig nem volt olyan projekt, amelyben múzeumok, könyv- és levéltárak együtt jelentek volna meg, míg a Hungaricanára eddig 48 múzeum, 20 levéltár és 20 könyvtár anyaga került fel -- mondta a portálbemutatóján Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár igazgatója. (Prím)
-- Elindult a Hungaricana -- kipróbáltuk és megszerettük
A közelmúltban indult el a Hungaricana, amelynek egyes részeiről korábban írtunk már. Az új, könnyen kereshető, hatalmas adatbázist egyesítő portálon mostantól szinte mindent megtalálsz, ami magyarországi könyvtárban, levéltárban vagy múzeumban digitalizáltak. (We love Budapest)


E-könyvek -- csak kényszerből tanulnak belőle?FEL

A City University of New York részét képező Queens College hallgatóinak olvasási szokásait vizsgálták. Mivel a napi gyakorlatot kívánták rögzíteni, 17 hallgató vezetett naplót 12 napon át. Ezt két fókuszcsoportos interjú egészítette ki. A résztvevők túlnyomó többsége nő volt, és számos, különböző szak, főként felsőbb évfolyamaiból került ki, így életkoruk 18 és 32 év között mozgott.
A könyvolvasó készülékeket, mobil eszközöket és táblagépeket szinte kizárólag a tanulást nem érintő olvasásra használták. A papírra kinyomtatott szövegek viszont a tanulási célú olvasást szolgálták. Még az asztali számítógépek és a laptopok, valamint a nyomtatott könyvek felhasználása is alapvetően egy irányba mutatott, pedig ezeknél látható némi többcélú felhasználás.
Az online olvasmányokat a rövidség jellemezte. A résztvevők ki is emelték, hogy előnyben részesítik a rövidséget. Az egyetemisták nem szeretik az elektronikus tankönyveket, amelyek használatát -- főként anyagi okokból -- politikusok és egyetemi vezetők próbálják elterjeszteni. Sokuk számára anyagi nehézséget jelent az elektronikus eszközök beszerzése. (Hogyan olvassák a hallgatók a nyomtatott és az elektronikus dokumentumokat?; ref.: Koltay T.)


Presztízsberuházásokra több, közgyűjteményekre kevesebb jut jövőreFEL

Az ideinél jelentősen több pénz szerepel kulturális feladatokra a szerdán benyújtott 2016-os költségvetési törvényjavaslatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejezetében, miután az Operaház Eiffel Bázisára négymilliárdos, a Liget Budapest projektre pedig 19,1 milliárdos támogatást irányoztak elő.
A közgyűjteményeknek -- köztük olyan intézményeknek, mint a Nemzeti, az Iparművészeti vagy a Szépművészeti Múzeum -- Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Országos Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár - az idei összegnél mintegy 250 millió forinttal kevesebb, összesen 12,11 milliárd forintos támogatás szerepel a javaslatban.


Feldíszített versvillamos jár szerdától -- könyvtár + OperafesztiválFEL

Két rendezvényt is hirdet a versvillamos, amit a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és a BartókPlusz Operafesztivál szervezői indítanak szerdán. A járat a menetrendnek megfelelően közlekedik, és normál jeggyel vagy akár bérlettel is felszállhat rá bárki.
Napi gondolatmadárért is felszállhat a versvillamosra, aki szerdától a feldíszített járművel utazik. Lesz olvasósarok külön felnőtteknek, gyerekeknek, sőt szerelmeseknek is. A villamoson lévő könyvek közül bárki kedvére válogathat, és olvasgathat, míg meg nem érkezik célállomásához.
A versvillamos két több napos rendezvényt is hirdet: a június 3-án kezdődő ünnepi könyvhetet és az utána következő BartókPlusz Operafesztivált. Bárki utazhat rajta bérlettel vagy akár egy normál jeggyel. A szervezők hisznek abban, hogy két megálló között is találhat az ember egy-egy olyan idézetet, ami egy életen át elkísérheti majd. A versvillamos, hasonlóan az adventi és tavaszi villamoshoz, szép díszítésével csalogatja majd az utazókat.


A Jövő könyvtára Oslóban -- lezárt dobozba írnak az utókornakFEL

A Future Library-projektet a skót Katie Paterson találta ki. A tervek szerint évente egy kéziratot kérnek a könyvtár számára válogatott íróktól egészen 2114-ig. A könyvtári terv fontos része, hogy a későbbi nyomtatáshoz használt papírt abból az ezer fából nyerik, amelyeket a projekt miatt ültettek el tavaly Oslo mellett -- írta a BBC News.
A Booker-díjas Margaret Atwood elmondta: nagyon megtisztelőnek tartja, amiért része lehet a vállalkozásnak. 'Ez a projekt legalább hisz abban, hogy az emberi faj még száz év múlva is élni fog' -- jelentette ki az írónő.
A Future Library Trust, amely vezető kiadókból és szerkesztőkből áll, minden évben meghív egy írót, hogy egy új, még kiadatlan és közönség elé nem került kéziratával járuljon hozzá a könyvtár gyűjteményéhez. A bekért művek lezárt dobozokba kerülnek. Atwood könyvét az író életében így már nem olvashatja el a közönség.
A kéziratokat egy különleges tervezésű teremben őrzik majd az oslói új Deichman Könyvtárban. A norvég város lehetővé tette, hogy Nordmarka mellett ezer fából álló erdőt telepítsenek. Ezt fogják kivágni, hogy papírt készítsenek, amelyre a könyvkollekciót száz év múlva ki lehet nyomtatni.


Hogyan készítsünk minőségi kutatási posztert?FEL

Célok meghatározása, betűnagyság, diagramok, színtakarékosság stb. -- ezekre hívja fel a figyelmet az infografika. Emellett javaslatot tesz a legmegfelelőbb szoftver kiválasztására is.


Könyvhódító hét a Berzsenyi könyvtárban (2015. május 29.)FEL

A Berzsenyi Dániel Könyvtár ebben a tanévben is meghirdette Könyvhódító játékát. Ezúttal a kortárs magyar szerzők meséit és a papírszínházat ötvözték a játékban.
A megye településeiről jelentkező gyerekek megismerkedhettek a kamishibai történetével, meseszövésének titkaival és elkészíthették saját papírszínházukat. A hozzájuk legközelebb álló mesét általunk összeállított ajánlólistáról választhatták ki. Kedvcsináló összeállításunkban szerepeltek többek között Berg Judit, Finy Petra, Nyulász Péter, Lackfi János és más népszerű kortárs szerzők történetei.
Elérkezett az utolsó megmérettetés ideje. Az eddigi feladatok értékelése alapján 9 csapat jutott el a játék döntőjébe, ahol saját készítésű munkáikat mutathatják be. Erre 2015. május 29-én 9 órától kerül sor a Berzsenyi Dániel Könyvtár negyedik emeleti előadótermében. A verseny végeztével értékeljük mindazok munkáját, akik kitartottak ősztől egészen a tavasz végéig.


Jankovics: jobb az NKA politikai delegáltak nélkülFEL

Köztudott volt, hogy nem szeretnék politikai delegáltakat a szervezetben, másképp akartam változtatni, nem a kuratóriumok összevonásával. Ezt ma is így gondolom. Az NKA alapításakor közelebb volt az ideálishoz, mint ma. Helyeslem, hogy az NKA független szervezet maradjon, és ne olyan kis létszámú kuratóriumok döntsenek, mint most.
Nem értettem egyet azzal a szemlélettel sem, amely azt szorgalmazza, hogy az NKA ne szociális szervezet legyen, magyarán ne segítsünk 'a kéregető művészeknek'. Én ezzel szemben azt vallom, hogy a kulturális, művészi támogatás lényege a minőség figyelembevétele mellett pont a szociális támogatás: egy ilyen szervezetnek abban is kell segítenie, hogy egy tehetséges művésznek ne legyenek napi gondjai, a munkájára koncentrálhasson, ne kelljen más munkát vállalnia. Ezt szolgálta egyébként az írók alkotói támogatása, s úgy látom, mintha ez az elv egyre inkább teret hódítana.




Analógiák

Postai innováció: Mi tulajdonképpen már egy informatikai vállalat vagyunkFEL

'Az a vállalat, amely azt mondja, hogy az internet veszélyes a fő tevékenységére, és meg akarja azt védeni tőle, az hamarosan meghal. A szolgáltatása nemsokára olyan lesz, mint ma a postakocsi, az írógép, a faxgép vagy a fotófilm. Hiába voltak ezek gyönyörű termékek, mind eltűntek, és könnyen lehet, hogy a hagyományos levélkézbesítés is erre a sorsa jut' -- mondja Jürgen Gerdes, a Deutsche Post DHL igazgatósági tagja. 'Mi tulajdonképpen már egy informatikai vállalat vagyunk, minden szolgáltatásunk erre épül' -- teszi hozzá.
Elmentünk a világ egyik vezető postai-logisztikai társaságának boszorkánykonyhájába, és megnéztük, mit forralnak ott. Drónokat reptetnek, Google-szemüvegben járkálnak, figyelik az influenzajárványt, és azon gondolkoznak, hogy a postás hogyan tudná a címzett autójának csomagtartójába kézbesíteni a küldeményt. Ha eddig azt hitte, hogy a logisztika száraz és unalmas, akkor nagyot tévedett. Bemutatunk nyolc olyan kísérletet, ami már a közeljövőben alaposan átírhatja a játékszabályokat -- persze valószínűleg csak a magyar valóságtól pár kilométerrel nyugatabbra.


Employer branding tagozat az MPRSZ-ben -- könyvtárnak is hasznos tudásFEL

A megalakult új tagozat célkitűzései között szerepel többek között az employer branding fogalmának egyértelmű definiálása, az employer branding tevékenység mérhetőségének kidolgozása és hozzájárulásának kimutatása a vállalat profittermelő képességéhez, a kommunikációs és hr szakma közelítése a két szakterület közti összefüggések jobb megértése érdekében, az employer branding fogalmának és alkalmazásának elterjesztése a közepes vállalatok körében is.
-- Az employer branding a szervezet, mint munkaadó valamint a leendő és meglévő munkatársak között épít bizalmi kapcsolatot. (MG)




Praktikus

Ingyenes telefonálás: mostantól ön is használhatja a Facebook újításátFEL

Magyarországon is elérhetővé vált a Facebook messengeres újdonsága, így a szöveges üzenetváltás és a hanghívások mellett már videóval kiegészített beszélgetéseket is lehet folytatni mobilon.
A videós telefonálás lehetősége három hete jelent meg a Facebook Messenger alkalmazásban, de akkor még csak 18 országban volt elérhető a lehetőség. Mostantól a világ majdnem mindegyik országában, Magyarországon is működik az ingyenes beszélgetést kínáló funkció.




Kisszínes

Gömb -- könyvlapokból (videóval)FEL

Könyvet elsősorban olvasásra használjunk! Ám ha esetleg akad könyvtáradban néhány szétfoszló, használhatatlan, elsárgult könyv, amelyet már nem tudsz forgatni, csinálj belőle jópofa virággömböt!
Nem mondjuk, hogy a gömb elkészítése kevesebb időt fog igénybe venni, mint a könyv elolvasása, hiszen meglehetősen időigényes körülbelül 200 papírlapot tölcsérré formálni, de a végeredményért érdemes rászánni egy délutánt.


4 dolog, amellyel a főnök őrületbe kergetheti a munkatársaitFEL

Címkék: vezető | emberi minőség |

Fogadd el, hogy az emberek nem egyformák, főleg nem mindenki olyan, mint te; mutass példát; ne legyél garasoskodó, olcsójános; és ne szólj bele mindenbe -- így nem kergeted őrületbe a beosztottjaidat.
A cégek és a vezetők rengeteg időt töltenek a kollégák toborzásával, kiválasztásával és képzésével, de mintha sokszor megfeledkeznének a megtartás fontosságáról. Pedig a főnökök a napi rutin során számos olyan dolgot mondhatnak és csinálhatnak, amivel a teljes őrületbe tudják kergetni a munkatársaikat. Mivel sokszor ezzel nem szembesítik őket, az Enterpeneur összeszedte a négy legőrjítőbb dolgot, amit egy vezető elkövethet.


Az amerikai hírszerzés bemutatja: Bin Laden házikönyvtáraFEL

Talán a nemrég megjelent, az egész hivatalos sztorit megkérdőjelező -- majd alaposan megkérdőjelezett -- cikk miatt, mindenesetre az amerikai hírszerzés elérkezettnek látta az időt, hogy bemutassa azokat a dokumentumokat és könyveket, amelyeket Oszama Bin Laden pakisztáni otthonában találtak. Csináltak neki külön honlapot is, 'Bin Laden könyvespolca' címen.
A kommandósok által elhurcolt dokumentumtenger most nyilvánosságra hozott részei elég bőségesek, a nagy hírügynökségek is csak most kezdték feldolgozni. (Egyébként nem teljes a közzétett dokumentumok listája, még több száz papírt vizsgálnak az amerikai kémszervezetnél, hogy érdemes-e nyilvánosságra hozni.)
Úgy tűnik, a terrorszervezetének operatív irányításától ekkor már elzárt sejk nagyon szerette az amerikai összeesküvéselméletes szerzőket, és az utolsó pillanatokig arra próbálta biztatni híveit, hogy kövessenek el új merényleteket az amerikai érdekeltségek ellen.


Itt vannak a legjobb nyomtatott kiadványokFEL

Kiosztották a 2015-ös Best Print Hungary díjait. A korábban Pro Typographia néven futó versenyen a nyomtatott kommunikáció termékeit díjazták, a versenyt a Nyomda- és Papíripari Szövetség írta ki.
A verseny elsősorban nyomdatechnikai és nyomai tervezési verseny, de azért akadtak kommunikációs szakmai eredmények is a versenyen.


19 ötletes ajándék az olvasás szerelmeseinek (fotók)FEL



Holokauszt túlélők - 3 dimenzióbanFEL

A New Dimensions for Technology projekt azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy a Holokauszt- túlélők aktív közreműködésével létrehozzanak egy olyan kiállítást, ahol a túlélők beszámolnak a háború alatt szerzett élményeikről, megemlékeznek a borzalmakról, de reményt is adnak a következő generációknak.
Új 3D-technológiát használnak fel arra, hogy élővé tegyék az emlékeket. Hologramokkal elevenítik fel a történeteket, így az elkövetkező generációk számára élőbbé és valósabbá teszik a megtörtént eseményeket.
Az Amerikai Holokauszt Múzeum beszámolója szerint kb. 195,000 túlélő van az USA-ban és Kanadában, az alacsony szám miatt tartják minél fontosabbnak az emlékek megőrzését. (ref.: NM)




Kiemelt Katalist-hír

Akadálymentes lett a MatarkaFEL





Információforrások

Mapire -- A Habsburg Birodalom történelmi térképeiFEL

A Hungaricana-n található Mapire rendszer a legértékesebb történelmi térképeket teszi hozzáférhetővé. A bécsi Kriegsarchivban található, évszázadokig titokban tartott, gyönyörű, kézzel festett I. és II katonai felmérés teljes anyaga (Galíciától Dalmáciáig, Erdélytől Salzburgig) mellett a Magyar Királyságot ábrázoló III. felmérés, valamint a Magyar Királyság 1:2880 léptékű kataszteri térképei alkotják a rendszer magját. Tanulmányozhatjuk továbbá Budapest részletes térképeit a 18. századtól végétől a 20. század elejéig. A georeferálás segítségével a régi térképeket összehasonlíthatjuk a maiakkal, akár az OpenStreetMap, akár a Google Maps térképekkel, sőt, a Google Earth segítségével lehetőségünk van 3 dimenziós megjelenítésre.
-- A link oldal váltóképei: 1. Hungaricana nyitóoldal, 2. Történelmi térkép a Google Maps-en, 3. Veszprém, 4. Abbázia, Fiume, 5. Buda + Pest, 6. Kecskemét ma és 250 éve.


Receptkereső alkalmazás -- meddig kell még szakácskönyv?FEL

Receptkereső alkalmazásunk már a 25. legnépszerűbb app a Google play-en életstílus kategóriában! Új alkalmazásunk elérhető itt link


mateking.hu: matektanulás szórakozvaFEL

A matematika oktatásának egyik legnagyobb problémája az, hogy nem képes kialakítani a megfelelő szemléletet, hogy mit miért csinál az ember egy probléma megoldása során. A legtöbb oktatási megoldás eredményeket vagy módszereket közöl, valójában azonban nem a végeredmény, hanem a végeredményhez való eljutás és az ehhez szükséges módszerek kiválasztása jelenti a valódi kérdést. Ennek a weboldalnak a célja, hogy letisztult, egyszerű példákon és történeteken keresztül magyarázza el a matematikát.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu