Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2015/18., máj. 6.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Porosodó 50% és mikor éri meg a pénzét az egyetemi könyvtár?
* * * Tartalommarketing: kapcsolódhat-e az információs szakember? -- MIBE-klub * * *
Könyvtártudományi Szakkönyvtár -- 3 évvel a költözés után (képgalériával)
Információs műveltség a munkahelyen -- CILIP-tréning (olvasóink szavazatára)
Eldorado -- nyitottak a nem könyvtári használók javaslataira is
Mire jó a biblioterápia? -- Új könyv a témában!
Ekönyvek és a gyerek -- mikor és hogyan?
Német tartományi könyvtárak -- fúziók és szakítások
Hogyan állunk az e-könyvekhez? (felmérés)
300 millióból növelnek érdekeltséget a települési könyvtárak számára
Az olvasás kevesek kiváltsága. -- Tartozzon közéjük!
A profi digitalizáló -- Évente 5-6 millió oldalt digitalizál az Arcanum
Budapest legszebb 13 könyvtára (fotók)
2010 óta 42 helyet zuhant sajtószabadságunk -- hol a tiszta forrás?
Internet archívumok -- hozzáférés és használat
Ajándék ló -- Több ezer könyvet osztanak szét a kárpátaljai magyarok
Elektronikus eszközök segítették az olvasás erősödését Kínában
Könyvekben talált tárgyak -- reloaded

Analógiák

Egyharmadra nőtt a digitális zenei letöltések aránya -- Eközben a könyvtárban...

Praktikus

Beszélni kezdenek a Google dokumentumok

Kisszínes

Az utolsó pillanatban mégis megakadályozzák, hogy a tanárok a legjobbnak tartott könyveket rendeljék meg
Google-használat az érettségin? Valahol már fontolgatják
A PocketBook bemutatta Touch Lux 3 e-könyv olvasóját
Rákosi, Kossuth és Ady is szabadkőműves volt -- a FSZEK-ben is van bagoly
Mehet a kukába a tartós tankönyv? - Lopakodva tért vissza a Hoffmann-lista

Információforrások

Nagycsalád a történelem sodrában - Jože Hradil szlovén író, történelem a másik oldalról
Feldmár, Törőcsik, Salinger: 11 könyv, amit ne hagyjunk ki


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Porosodó 50% és mikor éri meg a pénzét az egyetemi könyvtár?FEL

...Mivel a rendelkezésre álló könyvállománynak legalább a fele általában soha nem kerül olvasói kézbe, más technikák töltik be a teret (Powell, 2002 link vezetékes és vezeték nélküli munkaállomások, tanulás- és kutatástámogató szolgáltatások (3D printing, médialaborok, közösségi-vendéglátási szolgáltatások integrálása stb.). Vagyis a könyvtár közösségi helyszínné válik, amivel azonban nem a szakmai munka halványul el, ellenkezőleg, a tudományos és oktatási kreativitás tere bővül (Dale et al., 2011).
...Mindezzel már végképp eltávolodni látszanak a lehetőségek a közismert könyvtári funkcióktól, de mindvégig igyekeztem megmutatni, hogy ezek a felvetések nem csupán a klasszikus könyvtári funkciók aktualizálását jelentik, hanem nagyon is közvetlenül támaszkodnak a mai valóságos könyvtári kultúrához, könyvtári képességekhez -- éppen hogy az egyetemi elvárásokat emelik fel azok szintjére. Ennek gyakorlati haszna a könyvtárügy számára, hogy ha sikerül a tudáskörnyezetet mint versenytényezőt definiálni, akkor a könyvtár már nem költségvetési probléma, hanem inkább lehetőség. Magyarán: ha a könyvtár képes az egyetem belső tudásszerveződésének stimulálását hatékonyan elvégezni, annak elkérhető az ára.


* * * Tartalommarketing: kapcsolódhat-e az információs szakember? -- MIBE-klub * * *FEL

A Magyar Információbrókerek Egyesülete május 20-án, szerdán, 17.00-kor tartja klubját a budapesti Zappa Café különtermében (1088 Budapest Mikszáth Kálmán tér 2, link ). Téma: Tartalommarketing az információbrókerek szemszögéből. Vendég: Hinora Bálint -- Hinora Global Marketing Kft ügyvezetője. A térítésmentes rendezvényre várjuk tagjainkat és a MIBE iránt érdeklődőket.
Részletes program:
- 'a tartalom a király' tartalommarketing meghatározása
- tartalommarketing előnyei az információbrókerek szempontjából
- a következő évek meghatározó trendje
- fejlesztések, lehetőségek
- és az Ön felvetései, kérdései, kötetlen beszélgetés.
Részvételi szándékát az info@mibeinfo.hu címen jelezze. Fogyasztás: egyénileg.


Könyvtártudományi Szakkönyvtár -- 3 évvel a költözés után (képgalériával)FEL

A KSZK három évvel ezelőtt költözött jelenlegi helyére, az OSZK 7. szintjén. A hely ugyan kisebb lett, a szolgáltatás azonban hatékonyabbnak tűnik. Az utóbbi években a helyben használat és a kölcsönzések száma visszaesett.
A helyben használat és a (kölcsönzések száma):
2010: 1980 (3044)
2011: 2094 (2758)
2012: 1896 (3016)
2013: 1843 (2165)
2014: 1846 (1890)
Mindehhez azt is tudni érdemes, hogy a munkatársak létszámának jelentős csökkenése miatt a fenti időszak alatt a heti nyitva tartás 7 órával csökkent, ezzel párhuzamosan a trendeknek megfelelően a távoli hozzáférésű szolgáltatásokat (honlap, online szakirodalmi szolgáltatások, Facebook) erősítették.
A költözés alkalmas volt arra, hogy a könyvtárosok megrostálják a szabadpolcon hozzáférhető állományt. (Más kérdés, hogy a KSZK régi helye a mai napig kihasználatlan.) A használói munkahelyek egy része asztali számítógépekkel ellátott, ezen kívül további min. 12 db laptop használatához biztosítottak a feltételek.
A könyvtártudományi magfolyóiratok és a szakdolgozatok a még gyorsabb kiszolgálás érdekében a raktárhoz képest közelebb, a galérián vannak elhelyezve.
Képeink -- ld.: link -- a belső teret, külföldi szakfolyóiratokat, bejáratot és az Oroszlános udvar felé való páratlan kilátást mutatják. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2015. május 06.

Információs műveltség a munkahelyen -- CILIP-tréning (olvasóink szavazatára)FEL

A CILIP (angol könyvtárosok egyesülete) által szervezett előadás céljai: az információs műveltség minél tágabb körű elterjesztése és a megfelelő információs kultúra érvényre juttatása.
1. Nancy Graham előadó 17 évig dolgozott angol könyvtárakban, jelenleg egy egyetemi kutatócsoport vezetője -- a következő kérdésekkel foglalkozik:
- Melyek tényezők befolyásolják leginkább a foglalkoztatottságot?
- Miben lehet hasznos az egyetemi könyvtár az alap- és mesterképzés résztvevő számára?
- Felkészültek-e e feladatra az egyetemi könyvtárakban dolgozók?
- Hogyan segíthetjük elő a munkaadókkal való együttműködést?
2. Stephane Goldstein szintén egyetemi kutatásokban vállalt aktív szerepet, valamint menedzserként dolgozott a felsőoktatásban. Témái:
- Mennyire releváns az információs műveltség a munkahelyen? Kihívást jelent a szervezet részéről a megfelelő kompetenciák bemutatása, a munkahelyi dolgozók megfelelő szintű továbbképzési lehetősége.
3. Ian Hunter -- dolgozott ügyvédi irodában, befektetési tanácsadóként -- más oldalról közelíti az információs műveltséget:
- Gond-e az információ hatalmas mennyisége?
- Szükséges-e még a Boole-keresés elsajátítása?
- A Google sztereotípia ténylegesen jellemző-e az új generációs könyvtárosokra? (ism.: NM)


Eldorado -- nyitottak a nem könyvtári használók javaslataira isFEL

Tüske László főigazgató ünnepi beszédében felsorolta az OSZK aktuális tevékenységeit. Nem hallgatta azonban azt sem el, hogy 'meg sem lepődünk, ha jól képzett munkatársaink elhagynak minket'. Az Eldoradoban azt is látja, hogy az olvasás interaktívvá válik.
Bánkeszi Katalin (Könyvtári Intézet) jelezte, hogy a rendszer nincsen készen: várják az észrevételeket, fejlesztési lehetőségeket. A jelenlévőket talán elgondolkodtatta az a kijelentése, hogy az Eldorado használatához nem kell könyvtártagnak lenni. Végül Dancs Szabolcs protokolláris keretek között megkereste a 'Gott erhalte...' Haydn-mű kottáját, mely motívum a későbbi német himnuszként közismert. (MG)
-- Szerdától elérhető az link címen az Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára (ELDORADO), amely a magyarországi könyvtárak könyvállományának és a kapcsolódó könyvkiadók köteteinek elektronikus elérését is lehetővé teszi.
Tüske László, az OSZK főigazgatója hangsúlyozta: az ELDORADO alapvetően változtatja majd meg könyvtárhasználati szokásokat, a könyvtárról alkotott fogalmakat. Ma az írott információ elképesztő mennyisége áll rendelkezésre, de az olvasás teret veszít a szabadidős tevékenységekkel szemben -- emelte ki a főigazgató, majd figyelmeztetett: 'ha az olvasók átköltöztek a virtuális térbe, a könyvtárnak követnie kell őket'.
Bánkeszi Katalin, a Könyvtári Intézet igazgatója elmondta, az Országos Dokumentumellátó Rendszer és a Magyar Országos Közös Katalógus után az ELDORADO harmadik lábként épül be az elektronikus dokumentumszolgáltatás rendszerébe. A szolgáltatás egy bevezető szakasszal indul el szerdán, majd több lépcsőn keresztül válik teljesen elérhetővé -- jegyezte meg. (Kormány.hu)


Mire jó a biblioterápia? -- Új könyv a témában!FEL

Sok száz éve ismerik, más művészetterápiákhoz képest mégis kevéssé elterjedt az olvasásterápia.
A betegek fele már négy hónap után jobban érezte magát, mint hagyományos antidepresszánssal kezelt sorstársai, egy év múlva pedig mindannyian sokkal könnyebben viselték a depresszióval kapcsolatos problémáikat. Ez a summázata a Glasgow-i Egyetem munkatársai által végzett, két éve publikált vizsgálatnak, melynek során a kétszáz résztvevő felét biblioterápiával -- ez esetben nem egy szépirodalmi művel, hanem a kutatást vezető professzor, Christopher Williams depresszióval foglalkozó könyvével -- kúrálták.
Bár efféle adatszerű bizonyítékokból máig kevés áll rendelkezésre, 'a rendszeres olvasás az élet bármely területén képes lehet gyógyítani, megszabadítani a fájdalmaktól, a mindennapok béklyóitól, ajtót nyitni egy másik világ felé' -- foglalja össze tapasztalatait a HVG-nek Andrea Gerk német írónő, biblioterapeuta. Ő az utóbbi években klinikákon, kórházakban, óvodákban, idősotthonokban és fegyintézetekben járva kutatta a biblioterápia hatását, amit nemrégiben Az olvasás mint orvosság című kötetben összegzett.


Ekönyvek és a gyerek -- mikor és hogyan?FEL

Tanulmányok igazolják, hogy a képernyőn másképp olvasunk (pásztázó olvasás), és egy-egy oldalon 20 másodpercig maradunk, aztán továbblépünk. Egyéb változás is tapasztalható: korábban az olvasás egybeesett a tudáselsajátítással; ma már böngészünk és olvasunk, de nem kell semmit sem megjegyezni, hiszen bármikor visszakereshető.
Fontos kérdés, milyen korban érdemes a digitális médiával megismerkedni. Az egyik szakértő, Dieter F. Braus pszichiáter véleménye szerint kétéves korig mindenképp káros; az e-könyvek esetében is kételkedő: 9?10 éves kor előtt nem ajánlott. (Ennek ellentmondanak azok a kísérletek, melyek azt igazolják, hogy az e-könyvek esetén az olvasástól való félelem nem lépett fel.)
A gyermekek fejlődése szempontjából még mindig célravezetőbbnek tartják a nyomtatott könyvet. Nagy-Britannia és az USA szülőinek 69%-a véli ezt a 0?6 évesek, 61% a 7?12 évesek esetében. A fő érv az, hogy a könyv tartalmára jobban lehet összpontosítani, míg az alkalmazások esetében félő, hogy 'bébicsőszként' használják a szülők. Egy német felmérésben viszont a szülők 67%-a azzal indokolta az applikációk használatát, hogy a gyerek a képeskönyv-applikációkat egyedül is tudja nézegetni. (E-média gyermekek és fiatalok számára? Bébiszitter-pótló és olvasásfejlesztés között: e-könyvek, applikáció és társaik, ref.: Murányi L.)


Német tartományi könyvtárak -- fúziók és szakításokFEL

Az elmúlt évtizedekben az volt a nézet, hogy e könyvtáraknak csak akkor van esélyük a megmaradásra, ha csatlakoznak a helyi felsőoktatási intézmények könyvtáraihoz. (Korábbi példák is akadnak erre a megoldásra.)
Manapság még áttekinthetetlenebbé vált a helyzet. Több tartományi könyvtár például levált az addigi egyetemi könyvtárról, és egy másik tartományi könyvtárral fuzionált. Vannak viszont olyan egyetemi könyvtárak is, melyek regionális feladatokat is ellátnak. (A tartományi könyvtárak szerkezetváltása. Fúziók, kooperációk, átszervezések; ref.: Murányi L.)


Hogyan állunk az e-könyvekhez? (felmérés)FEL

A múlt héten az 'E-könyvek a kínálatunkban...' félmondatot kértük kiegészíteni. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
21 - Szívesen megismernék néhány jó gyakorlatot
3 - Már most is kölcsönzünk e-könyveket
5 - Vannak e-könyveink, hozzáférést adunk hozzájuk
7 - Nem kívánunk egyelőre e-könyveket kínálni.
-- A válaszok tükrözik a könyvtárak helyzetét: ugyan nincsenek felkészülve technikailag és szakismeretben az e-könyvek használatára és használtatására, kitapintható az igény az ismeret- és tapasztalatszerzésre. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2015. május 06.

300 millióból növelnek érdekeltséget a települési könyvtárak számáraFEL

Könyvtári érdekeltségnövelő támogatást biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a települési könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére. A támogatás felhasználásáról a települési önkormányzatoknak december 31-éig kell elszámolniuk.
A pluszforrásokat a helyi olvasási lehetőségek bővítésére, így a nyilvános könyvtárak gyűjteményeinek fejlesztésére, új könyvek és egyéb információhordozó könyvtári dokumentumok beszerzésére, legfeljebb 30 százalékban pedig a nyilvános könyvtári szolgáltatások korszerűsítését szolgáló infokommunikációs és műszaki eszközök, berendezési tárgyak megújítására lehet fordítani.
A támogatásból ebben az esztendőben 565 önkormányzat részesülhet; a települések olyan arányban kaphatnak támogatást, amennyit könyvek és egyéb dokumentumok beszerzésére fordítottak az elmúlt évben. A támogatás felhasználásáról a települési önkormányzatoknak december 31-éig kell elszámolniuk. (Orientpress)
-- Több mint 2 és fél millió forintból vehet könyveket Debrecen (Dehír)


Az olvasás kevesek kiváltsága. -- Tartozzon közéjük!FEL

Karafiáth Orsolya: Megszokott látvány volt a buszon, villamoson, metrón könyvbe temetkező tömeg.
Ma pedig? Ha egy regényből (leszámítva a bestsellereket) elkel háromezer példány, az már komoly sikernek számít. És az olvasás lassan tényleg luxus lett, egy kifinomult réteg ínyencfalatja. Ebbe persze belejátszik az is, hogy a könyvárak felszaladtak, a fizetések pedig egyáltalán nem, de ez aligha magyarázza, hogy a könyvtárak vidékén is főnek a fejek az egyre szűkülő tábor miatt.
A szívem szorul össze, mikor pedagógusok, könyvtárosok fénymásolt lapokkal jönnek el egy-egy dedikálásra. Ők az a réteg, akik még vennének könyvet, csak éppen nincs rájuk pénze. Akiknek meg lenne, inkább mással ütik agyon az idejüket.
A kamaszokon látom, hogy a folyamat immár megállíthatatlan. Még az úgynevezett értelmiségi családok sarjai, akik a nagy könyvespolcok árnyékában nőttek fel, szintén nem az olvasást választják. A fiataloknak egyáltalán nem sikk olvasni. Egy régi, tinédzsereket megcélzó illemtankönyvben tárult elém a tanács, miszerint szívünk választottjával járjunk diszkó helyett olvasókörbe, és legyen beszédtémánk egy-egy jó regény, mert a nemes téma a kapcsolatunkat is más fénybe vonja. Ma, ha egy kamasz ezzel támad, maximum hülyének nézik, kicsit stikkesnek tartják, de leginkább lúzernek. Nem lehet nem észrevenni a szemléletváltást, azt, hogy bizony, az olvasás az osztrigával és az operával került egy polcra: nem a hétköznapok része. ...
Sose lesz már a műfaj a széles tömegeké, de ne is ez legyen a cél. Új szlogennek javaslom például ezt: 'Az olvasás kevesek kiváltsága. Tartozzon közéjük.' És ki ne akarna kiváltságos lenni?!


A profi digitalizáló -- Évente 5-6 millió oldalt digitalizál az ArcanumFEL

Sajtótörténeti pillanatnak nevezi Biszak Sándor, hogy a 141 éves Népszava teljes anyaga link -- 1873-tól 2014-ig -- digitalizálva, kereshető módon az interneten hozzáférhetővé vált. A hatalmas, több évig tartó munkát végző Arcanum Adatbázis Kft. vezetője szerint problémát elsősorban az anyag összegyűjtése jelentett, de a digitalizáció során azért akadtak technikai nehézségeik is. Nemcsak lapunk, de például az MTI, az Országgyűlési Könyvtár és számos közgyűjtemény is az Arcanumnak köszönheti, hogy ma már digitális formában is elérhető az interneten.
Szeptember óta működik a Hungaricana is -- hungaricana.hu link --, ami több mint száz közgyűjtemény állománya: múzeumok, levéltárak, könyvtárak, több mint száz intézmény anyagai találhatók itt. Ezek együtt több tízmillió oldalt tesznek ki, fontos anyagok. Itt van 300 ezer képeslap, ami talán a leglátogatottabb gyűjtemény, napi két-háromezer emberrel, és ha ma valaki egy képeslapot keres a Google-ban, akkor már a mi oldalunk az első találat.
Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) Több mint 250 folyóiratot tartalmaz, és azt mondhatom, hétről hétre bővül a bázis. A Tolnai Világlapja, a Budapesti Hírlap, a Pesti Napló, Pesti Hírlap is hozzáférhető itt, az adatbázis ingyenesen kereshető, csak a dokumentumok megtekintésekor kell fizetni. Ennek is nő a híre, lényegében alig van jelentős folyóirat, amely ne lenne itt megtalálható. Most éppen határon túli anyagokkal bővítjük az állományt, a kolozsvári Korunkkal, a marosvásárhelyi Látóval egyeztünk meg, nemrég a megszűnt Holmi is megkeresett. Csupa olyan, a rendszerváltás környékén indul lap, mely mára megszűnt. Nincs az jól, hogy ezeket nem őrzi meg az utókor.


Budapest legszebb 13 könyvtára (fotók)FEL

(ld. az alábbi linken)


2010 óta 42 helyet zuhant sajtószabadságunk -- hol a tiszta forrás?FEL

Egy hellyel zártunk rosszabbul, mint tavaly. A tendencia azonban figyelmeztető.
A Reporters Without Borders (Riporterek határok nélkül) újságírószervezet legfrissebb jelentése szerint Magyarország a 180 országból a 65. lett a sajtószabadság helyzetének rangsorában. Ez egy hely visszalépést jelent 2014-hez képest. Az indoklásban kiemelik, hogy a Fidesz-kormány továbbra is nyomás alatt tartja a nem általa kontrollált hírmédiát, továbbá az RTL Klubra szabott reklámadót.
Ugyanakkor 2010 óta Magyarország 42 helyet zuhant. A legjobb helyezésünk 2006-ban volt, akkor világszerte a 10-ig legszabadabb ország voltunk a szervezet szerint.
Az első öt helyen a négy Skandináv-ország (Finnország, Norvégia, Dánia és Svédország), valamint Hollandia szerepel. Nálunk rosszabb helyezést kapott azonban Olaszország (73.), Görögország (91.), Izrael (101.) és Bulgária is (106.).


Internet archívumok -- hozzáférés és használatFEL

Az archivált web soha sem lesz az élő web hű mása, és soha nem is vetekedhet vele. Gyors előnyöket kínál: a webről már eltűnt webes források egyetlen másolatát, az egyes webhelyek fejlődését tükröző pillanatfelvételeket, átfogó történeti adatállományokat.
Webarchívumok a 90-es évek közepe óta léteznek (2011-ben 26 országban 42 kezdeményezés működött). Az International Internet Preservation Consortiumnak (IIPC) 48 tagja van, többségükben nemzeti könyvtárak. Az archívumok között vannak kisebb, szűkebb hatókörű, válogató és nagy, országos gyűjtemények. A nemzeti webarchívumokban az Unesco kötelespéldányokkal kapcsolatos ajánlásai alapján a hozzáférés meglehetősen korlátozott. A használóknak személyesen kell felkeresniük a webarchiválást végző intézményeket. Egyes webarchívumok licencek vagy kutatási projektek keretében engednek online hozzáférést a gyűjteményhez.
A webarchívumok történeti dokumentumokat tartalmaznak, amelyeket tájékozódásra használnak az emberek. A következő keresési-böngészési funkciókat lehet használni: URL szerinti, kulcsszavas, teljes szövegű keresés, tematikus gyűjtemények, tematikus böngészés, betűrendes böngészés. A megtekintés újabb eszközei a vizuális megjelenítés és az adatelemzéssel készült összeállítások. Az a lényeg, hogy a használó gyorsan áttekinthesse, annotálhassa, összefüggésbe helyezhesse és vizuálisan megjeleníthesse az archívum tartalmát. (ref.: Hegyközi I.)


Ajándék ló -- Több ezer könyvet osztanak szét a kárpátaljai magyarokFEL

Több mint 5000 kötetnyi magyar nyelvű könyvet kaptak kárpátaljai szervezetek a kultúráért felelős államtitkár segítségével. A pécsi Minerva Könyvtár költözése miatt, az állomány elhelyezésében a könyvtár a Kultúráért Felelős Államtitkárság segítségét kérte. Az államtitkárság közreműködésével a könyvek április elején eljutottak a Kárpátaljai Pedagógusszövetséghez, amely vállalta a könyvek szétosztásának megszervezését.

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan ajándékozzunk határon túli könyvtáraknak? link

Elektronikus eszközök segítették az olvasás erősödését KínábanFEL

Ősi kínai közmondás: 'A könyvben aranypaloták vannak'. A szépirodalom olvasása hagyomány Kínában, támogatása az állami kultúrpolitika egyik fő feladata. A tendenciák megismerésére az információt és sajtót kutató intézet 1999-ben indított országos felmérést, amelyet 2007-ig kétévenként, 2008-tól évente végeztek, 2013-ig összesen tíz alkalommal. A könyvolvasás/olvasottság együtthatóját az olvasók és a felnőtt iskolázott lakosság aránya adja. 1999 és 2005 között a mutató értéke folyamatosan csökkent, amit az új információhordozók és olvasóeszközök megjelenésének, a közkönyvtárak alacsony számának, a könyvek magas árának és az egyetemi könyvtárak zártságának tulajdonítottak. A mutató 2005-től megindult növekedését azzal magyarázzák, hogy az elektronikus eszközöknek köszönhetően kényelmesebbé vált az olvasás. (Az olvasás támogatására és fejlesztésére irányuló nemzeti program helyzete és stratégiája a Kínai Népköztársaságban, ref.: Viszocsekné P. É.)


Könyvekben talált tárgyak -- reloadedFEL

Folyamatosan gyarapszik a nagykanizsai könyvtár találttárgy-kollekciója, amelynek legjobb darabjait nemrég közszemlére tették. Mint Osvald Éva könyvtárostól megtudtuk, a visszavitt kötetekben az évek során találtak már körömreszelőt, lejárt személyi igazolványt, ugyancsak érvényét vesztett bankkártyát, a pápát és különféle szenteket ábrázoló képecskéket, meghitt családi fotókat, fogpiszkálót, továbbá a könyvek különösen kiváló barátját, tehát csokipapírt, a férfiúi bölcsességet hirdető söralátétet és a női találékonyságot bizonyító tisztasági betétet, valamint egy tetszetős kétezer forintos bankjegyet is.
A különös kincsek legérdekesebbike azonban kétségtelenül egy fél pár zokni. Ez is egy kislányé volt, egy Harry Potter-kötetben érkezett. Szintúgy hazajutott végül. Természetesen kíváncsiak voltunk, miként eshet meg, hogy egy olyan kiterjedtebb tárgy, mint mondjuk ez a zokni, elkerüli a visszavételező könyvtárosok figyelmét. W. Kovács Ágnes, a lelet felfedezője azt mondta, hogy a holmik zömét persze azonnal kiszúrják, de vannak helyzetek, amikor nem tudnak minden részletre odafigyelni a kollégák.
A szegedi Somogyi könyvtárba is befutnak érdekes tárgyak. A kölcsönzőcsoportot vezető Bozsó Katalin érdeklődésünkre elárulta: találtak már névjegykártyákat, kifizetett csekkeket, orvosi kezelőlapokat, beutalókat, fogászati kezelőlapot, zárójelentéseket, recepteket, hajgumikat, hajcsatokat, karácsonyi üdvözlőlapot, kedvezményes vásárlásra jogosító kuponokat, postai küldeményről értesítőt, sorsjegyeket, mozijegyet, áruházi vevőkártyát, lottószelvényt, banki kivonatot, könyvutalványt, erkölcsi bizonyítványt, garancialevelet, más könyvtárak olvasójegyeit, önéletrajzot, sőt még deviza-átutalási megbízást is.

Régebbi hírforrás(ok): Mi mindent hagynak a használók a visszahozott könyvekben? link



Analógiák

Egyharmadra nőtt a digitális zenei letöltések aránya -- Eközben a könyvtárban...FEL

Egyharmadra nőtt a digitális zenei értékesítések aránya 2014-ben Magyarországon, ugyanakkor a fizikai értékesítések kisebb ütemben csökkentek, mint tavaly.
-- Zenei gyűjteményünk életében a cikkben foglaltakhoz hasonló trend figyelhető meg. A fizikai hordozók kölcsönzése valamelyest csökkent, a látogatószám viszont nem, a rendezvényeknek köszönhetően. A fiatalok eddig sem kölcsönöztek CD-t, itt nincs változás, a szülők viszont igen, a gyermeklemezek kölcsönzése állandó, a pedagógusok főleg az ünnepi alkalmakhoz kölcsönöznek hanganyagot, nagy az érdeklődés a helyismereti, azaz egri előadók felvételei iránt. Az olvasói kívánságlistának köszönhetően törzsolvasóink zenei igényeire és a ritkaságok beszerzésére is nagy hangsúlyt fektetünk. Örömmel vennénk és közvetítenénk olvasóink felé egy, a dán példához hasonló központi online zenei kölcsönzőkönyvtári szolgáltatást, amelyet megelőzne a kötelespéldányokon alapuló zenei anyag digitalizálása, illetve a kiadókkal való megegyezés. -- Zsoldos Marianna, Hangtárnok




Praktikus

Beszélni kezdenek a Google dokumentumokFEL

Különleges képességre tesz szert a Google dokumentum-megosztó szolgáltatása az alábbi bővítménynek köszönhetően. A Kaizena Mini nevű bővítmény letöltése és birtokba vétele után szóbeli kommenteket is fűzhetünk a megosztani valókhoz. A bővítmény innen tölthető le.




Kisszínes

Az utolsó pillanatban mégis megakadályozzák, hogy a tanárok a legjobbnak tartott könyveket rendeljék megFEL

'Tavaly legalább beleálltak, ők mondták meg, hogy mit lehet rendelni, és kész. Idén viszont az átverés megy, április elején azt ígérték, hogy nem lesz javasolt tankönyvlista, erre pár napja kiderül, hogy adminisztratív eszközökkel gyakorlatilag mégis korlátozzák a tanárok tankönyvválasztási jogát.'
Ezt egy tankönyves ügyekben jártas szakember mondta az elmúlt napok változásairól. A területen sokakat megdöbbentett a most behozott, bizonytalan jogi hátterű változás, amivel megpróbálják korlátozni a szabad tankönyvválasztást.
A kormány eddig is többféle eszközzel próbálta rávenni az iskolákat, hogy a nekik kedves tankönyvekből rendeljenek. Tavaly volt 'javasolt tankönyvlista', a KLIK csak azokat a rendeléseket hagyta jóvá, amikben innen válogatott tankönyvek szerepeltek. Idén ugye Czunyiné Bertalan Judit, köznevelési államtitkár ígérte meg, hogy ilyen nem lesz: 'javasolt tankönyvlista nincs, a Könyvtárellátó (Kello) honlapján azok a könyvek kapnak jelölést, amelyek a nemzeti alaptantervvel kompatibilisek.'


Google-használat az érettségin? Valahol már fontolgatjákFEL

A briteknél már nem csak diákok, az oktatási szakemberek egy része is úgy látja, hogy engedélyezni kellene a Google használatát a vizsgákon. Az elsőre könnyítésnek hangzó lépés, ha jól csinálják, nehezítés is lehet: ezzel együtt ugyanis a vizsgakérdések jellege is változna.


A PocketBook bemutatta Touch Lux 3 e-könyv olvasójátFEL

A PocketBook bejelentette legújabb e-könyv olvasóját, a Touch Lux széria harmadik modelljét. A készülék képernyőjének optikai tulajdonságai szinte megegyeznek a hagyományos papíréval.


Rákosi, Kossuth és Ady is szabadkőműves volt -- a FSZEK-ben is van bagolyFEL

A Hosszúlépés csapatának legújabb várostúrája -- ami a címében a Twin Peaks egyik emlékezetes mondatát idézi: A baglyok nem azok, amiknek látszanak -- a Nemzeti Múzeumot, a Szabó Ervin Könyvtárat, a Károlyi-palotát és a Centrál kávéházat érintve mutatja be Csunderlik Péter történész tolmácsolásában az összeesküvéselmélet-hívők egyik kedvenc csoportját, a szabadkőműveseket.
A baglyos utalás persze nem véletlen: ez a madár díszeleg fő szimbólumként a Podmaniczky utca és a Vörösmarty utca sarkán álló ház, a Magyar Symbolikus Nagypáholy egykori központjának tetején, a jól ismert körző, földgömb és mindent látó szem társaságában.


Mehet a kukába a tartós tankönyv? - Lopakodva tért vissza a Hoffmann-listaFEL

Bár az ellenkezőjét mondta a kormányzat, mégis visszalopakodott a kötelezően ajánlott Hoffmann-lista a tankönyvrendeléseknél. Az állam hiába résztvevője és szabályozója a tankönyvpiacnak, egyelőre még sem képes flottul összerakni a rendszert. Most épp két évfolyamnyi tartós tankönyvet tervez kidobatni a tankönyvfelelősökkel.




Információforrások

Nagycsalád a történelem sodrában - Jože Hradil szlovén író, történelem a másik oldalrólFEL

A 24. Szent György Napok kulturális hetében sorra kerülő író-olvasó találkozók sora Jože Hradil szlovén író, műfordító és szótárszerkesztő Képek arc nélkül (2013) című könyvének bemutatójával kezdődött a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, 2015. április 25-én.
A jelenlévőket Szonda Szabolcs, az intézmény igazgatója köszöntötte. A Képek arc nélkül című könyv, a hetvenes éveiben járó Jože Hradil első regénye, tematikája alapján családregény, számtalan magyar vonatkozással -- de nevezték már dokumentum- és történelmi regénynek is. Egyfajta személyes krónikája egy bő évszázadnak, a tizenkilencedik század végétől a két világháborún át napjainkig. Egy nagycsalád életén keresztül ismerjük meg Muraszombatnak és környékének mozgalmas történelmét, egy olyan térségét, amely a huszadik század során hol az Osztrák-Magyar Monarchiához, hol a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, hol Magyarországhoz, hol Jugoszláviához tartozott, ma pedig Szlovénia része.
Dr. Erdély Judit helybeli magyartanár volt Jože Hradil beszélgetőtársa. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Feldmár, Törőcsik, Salinger: 11 könyv, amit ne hagyjunk kiFEL

Hogyan lát minket, magyarokat egy félig kívülálló író? Érdemes volt-e újrafordítani a Zabhegyezőt? A francia "botrányíró" megjósolja Európa jövőjét? Milyen volt gyerekként nézni az utolsó magyar futballzsenit? Tizenegy letehetetlen könyvet ajánlunk a Nemzetközi Könyvfesztivál friss megjelenéseiből.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu