Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2015/5., febr. 4.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Feladatkörükön túllépő közkönyvtárak -- segítő kéz a rászorulóknak
5 könyvtár, amely túlmegy a 'könyvek tárán' (olvasóink szavazatára)
Alkotói tér a Cincinnati közkönyvtárban
Az OSZK költöztetése, szerintünk...
Könyvtárak Charlie Hebdo után
Önkéntes munka -- hogyan fordítható használószám-növelésre?
A pénzhiány a könyvtárost és a levéltárost is forradalmárrá teszi
MTA Vezetői Kollégium Könyvtári Bizottsága
Fenntartott olvasási deficit -- Hatalmas szakadék a diákok között
Új amszterdami fiókkönyvtár (fotókkal)
Az Iszlám Állam kifosztott egy könyvtárat
Használó irányította helyi könyvtárközi kölcsönzés Stockholmban
Digitális 'bavarikum' portálja? -- bavarikon
Börtönkönyvtár -- újragondolt állománnyal
Evangélikus iskolai könyvtáros szakmai nap -- könyvtárhasználati bemutató órával
7.7%-nyi külföldi diák Magyarországon -- kihívás a könyvtárosi kommunikációnak?
Ritka kincs lapult a könyvtárban -- Szent Ferenc-életrajz
Szerzetesek digitalizálják Irak keresztény örökségét
Közelgő könyves világnapok
Tűz (és víz) pusztított a moszkvai egyetemi könyvtárban

Praktikus

Ingyen Windowst tölthet le az is, aki céges

Kisszínes

10 ábra arról, hogy lettünk totálisan internetfüggők
Egy fényképész felvételei a New Yorki metró olvasóközönségéről (fotók)
Na, ilyen egy jó könyvborító (képekkel)

Információforrások

10.000 filmklip, 64.000 kép és hangfáljok százai ingyen
Ingyen letöltheti a Google Föld profi verzióját
Új Scopus használói kézikönyv
Gasztromagazinnal bővül a hazai lappiac
Kiskereskedelmi hírportálként folytatja az onlinekassza.hu


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Feladatkörükön túllépő közkönyvtárak -- segítő kéz a rászorulóknakFEL

Több közkönyvtár lát el olyan feladatot, mely eredetileg nem szerepelt a feladatkörében. A nagyvárosi könyvtárak nemcsak kölcsönzéssel, információszolgáltatással segítik az olvasókat, hanem biztonságos menedéket is nyújtanak a rászorulók számára a téli hónapokban.
- Denverben, a könyvtárosok segítenek az állástalanoknak a munkakeresésben.
- San Franciscoban felvettek egy szociális munkást a könyvtár dolgozói közé, aki aktív segítséget nyújt a hozzáfordulóknak.
- Dallasban, a könyvtárak havi rendszerességgel hathatós és egyben baráti segítséggel támogatják a hajléktalanokat.
- Arizonában a könyvtár falain belül egy ápolónő is segíti a társadalomba való visszailleszkedést.
- Portland-ben kerékpáros könyvtárosok viszik el az igényelt könyveket azoknak, akiknek csak az utcán jut hely.
Ezek a példák mind elgondolkoztatják az olvasókat: valóban a könyvtár feladata-e ez a fajta segítségnyújtás? (ref.: NM)


5 könyvtár, amely túlmegy a 'könyvek tárán' (olvasóink szavazatára)FEL

A digitális korszakban a könyvtárak/könyvtárosok munkája gyakran jelentéktelennek tűnhet. Egyre több közkönyvtár gondolkozik el azon, hogy a könyvek kölcsönzése mellett még mi mindent nyújthat a látogatóknak. Jó példaként megemlíthetjük a következő könyvtárakat:
- Piscataway Public Library egy különleges programot szervezett, melyen keresztül 3D-s nyomtatót, 3D-s szkennert, varrógépet vagy gombkészítőt is használhatnak a könyvtárba betérők.
- Philadelphia Library író-olvasó találkozókat rögzít és ingyenesen kínálja fel az érdeklődőknek. Már több mint 1200 felvétellel rendelkeznek.
- Oakland Public Library különféle szerszámokat kölcsönöz a látogatóknak. Nemcsak a több, mint 3500 különböző szerszám kölcsönzése hangzik különlegesnek, a könyvtár workshop-ot is szervez, melyen szakértők segítségével az érdeklődők elsajátíthatják az alapvető elméleti és gyakorlati tudnivalókat, melyek egy ház felújításához szükségesek.
- Toronto Kitchen Library, melyet egy non-profit egyesület tart fenn, számos konyhai felszerelést (kenyérsütő, kávéfőző) biztosít tagjainak.
- Spokane Public Library azoknak az érdeklődőknek nyújt segítséget, akiket a filmgyártás, a film világa behatóbban érdekel. (ref.: NM)


Alkotói tér a Cincinnati közkönyvtárbanFEL

A Cincinnati Public Library is csatlakozott az egyre népszerűbb kezdeményezéshez, miszerint a könyvtár 3D-s nyomtatót, szkennert, lézervágót, varrógép- használatot biztosít a látogatóknak. Több mint 800 m2-en juthatnak hozzá a felhasználók a gépekhez, melyet a könyvtár többi szolgáltatásához hasonlóan, ingyen vehetnek igénybe a felhasználók. Az alkotói tér a könyvtár csaknem teljes második emeletét foglalja el, a szervezők azt remélik, hogy a tér meghozza és megteremti az alkotáshoz való kedvet. (ref.: NM)


Az OSZK költöztetése, szerintünk...FEL

Az OSZK költöztetésével kapcsolatban kérdeztük olvasóinkat a múlt héten. A válaszlehetőségek vonzotta nem reprezentatív szavazatszámok:
6 - teljesen fals ötlet
28 - kérdés: hova, milyen feltételekkel
22 - politikai ügy, mellékes a szakma
11 - már régóta kellett volna.
-- Az adatok alapján teljes kisebbségben maradtak az OSZK-t a várban elképzelők. Legtöbben a költözés lehetőségein, kondícióin tűnődnének. Sokan azonban úgy látják: a szakma érdekérvényesítő képessége alulmaradhat a politikai szempontok mellett. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2015. február 04.

Könyvtárak Charlie Hebdo utánFEL

Félelem és fenyegetettség. Valóságosak-e ezek az érzések a könyvtárakban, kulturális intézményekben?
Ezt a kérdést feszegeti a Library Journal januári cikke.
A franciaországi erőszakos cselekedet után az együttérzés mellett megjelentek a másságot (jelen esetben a vallási különbségeket) kihangsúlyozó cikkek is.
Nem élhetünk állandó félelemben, csak azért mert a mások identitását, vallását, elképzelését tartalmazó könyveket megjelentetjük -- hangsúlyozta Peter Hart, a Nemzeti Koalíció a Cenzúra Ellen (NCAC) nevű szervezet kommunikációs igazgatója.
Közvetlen fenyegetésben már része volt több könyvtárnak is, bár ezek a tevékenységek inkább a könyvek, és nem a könyvtárosok ellen irányultak (oldalak eltávolítása, könyvek megsemmisítése).
Barbara Jones, aki vezető szerepet tölt be az Amerikai Könyvtáros Szövetség Szellemi Szabadság Hivatalában (ALA OIF), is megerősítette ezt a vele készült interjúban, és arról számolt be, hogy a képregények gyakran állnak a támadások kereszttüzében.
Szabad véleményformálás, és biztonság -- ezek a kulcsszavak a reményt hordozzák a jövőre nézve. Mindkettő szükséges ahhoz, hogy a jövőben eredményes párbeszéd alakuljon ki a radikális nézeteket való közösségek és a cenzúrát nem elfogadó médiaforrások között. (ref.: NM)


Önkéntes munka -- hogyan fordítható használószám-növelésre?FEL

A megújult Nemzeti Alaptanterv előírásának megfelelően az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele, hogy a középiskolás diákok 50 órás, az önkéntességre nevelő közösségi szolgálaton vegyenek részt. A lehetőségek tárháza meglehetősen széles, az persze más kérdés, hogy maguk a diákok mennyire tartják hasznosnak az új módit.
Mudry Dorottya Anna, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 9-dikes diákja: -- Egyetlen pozitívuma, hogy visszaszoktatott a könyvtárba, mert az utóbbi időben már ritkábban jöttem, inkább saját könyveket olvastam.
Benczik Marcell a dr. Mező Ferenc Gimnázium 11-dikese: -- Az az igazság, hogy engem mindig is vonzott a könyvek világa és még most is vonz, a későbbiekben azt hiszem, szívesen dolgoznék könyvtárosként, de még inkább foglalkoznék írással.
A Halis-könyvtárban közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok munkáját irányító könyvtáros, W. Kovács Ágnes elmondta: tavaly február óta körülbelül 50 diákjuk volt, többen közülük már le is tudták ezt az előírást. Most 15-20 fiatal tevékenykedik náluk. Van, aki csak a nyári szünetben jön, de akadnak jó páran -- köztük Marci is --, akik mindennap jönnek.


A pénzhiány a könyvtárost és a levéltárost is forradalmárrá tesziFEL

Könyvtáros, levéltáros, muzeológus -- nem az a klasszikus forradalmár-tüntető típus, a múlt héten utcára vonultak több városban, így Kaposváron is, mert úgy érzik, tarthatatlanná vált a közművelődésben dolgozók helyzete, s béremelést követeltek.
-- A demonstráció után sok helyről hallani lehetett: na, ezek is csak a zsebük miatt mentek az utcára. Tényleg a fizetés a legnagyobb probléma?
-- Mivel hét éve nem volt semmiféle béremelés a szakmában, azt hiszem: igen -- felelte Csóti Csaba kaposvári főlevéltáros, aki a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének alelnökeként felszólalt a budapesti demonstráción. -- Tizenöt-húszezer ember megélhetéséről van szó: levéltárosokról, könyvtárosokról, múzeumi és művelődési házi dolgozókról. Hiába tárgyaltunk hosszú időn át a kormánnyal, semmi sem történt az ügyben.


MTA Vezetői Kollégium Könyvtári BizottságaFEL

Elnök: Vékás Lajos, az MTA rendes tagja
Tagok:
Benkő Elek, az MTA doktora
Bozó László, az MTA rendes tagja
Gyires Klára, az MTA doktora
Lovas Rezső György, az MTA rendes tagja
Madas Edit, az MTA levelező tagja
Náray-Szabó Gábor, az MTA rendes tagja
Rácz Lajos, az állam- és jogtudomány kandidátusa Simonovits Miklós, az MTA rendes tagja Szathmáry Eörs, az MTA rendes tagja Székely Vladimír, az MTA rendes tagja Tóth Miklós, az MTA levelező tagja


Fenntartott olvasási deficit -- Hatalmas szakadék a diákok közöttFEL

Kiemelkedően teljesítettek a magyar diákok a tavalyi tudományos diákolimpiákon: a nemzetközi versenyeken 24 érmet gyűjtöttek be nyolc különböző tantárgyból. Annak érdekében, hogy a szociális hátrány ne lehessen a gyerekek sikerének gátja, a kormány folyamatosan növeli a tehetséggondozás forrásait: az idén a tavalyi dupláját, csaknem hárommilliárd állami forintot és további 1,2 milliárd forint uniós támogatást fordít a legjobb képességű tanulók fejlesztésére. Míg azonban legjobbjaink évről évre világsikereket érnek el, mintegy 16 ezer diák pedig konkrétan zseni, a nagy átlag teljesítménye továbbra is elkeserítő. Az iskolai mérések szerint egyre többen vannak az átlag alatt teljesítők, a 15 évesek ötöde funkcionális analfabéta. A szakképzésben tanulók lemaradása pedig egyenesen ijesztő: a legutóbbi kompetenciamérések szerint a 10. osztályos szakiskolások még a hatodikos általános iskolások szintjét sem érték el.

Régebbi hírforrás(ok): Elvi és gyakorlati gondok az ún. olvasásnépszerűsítéssel link

Új amszterdami fiókkönyvtár (fotókkal)FEL

A képeket ld. az alábbi linken.


Az Iszlám Állam kifosztott egy könyvtáratFEL

Az Iszlám Állam fegyveresei kifosztották az észak-iraki Moszul központi könyvtárát, csupán az iszlám szövegeket tartalmazó írásokat hagyták meg, minden más irodalmat eltávolítottak, írja az MTI. Az eset egy hónappal ezelőtt történt, de csupán most derült fény a történtekre az AP amerikai hírügynökség jelentéséből.
Egy magát megnevezni nem akaró szemtanú elmondta, hogy a szakállas, hagyományos afgán öltözetet viselő fegyveresek liszteszsákokba pakolták a számukra idegen könyveket, gyermekmeséket, versköteteket, filozófiai értekezéseket, sporttal, egészségüggyel és tudománnyal foglalkozó műveket. A mintegy kétezer könyvet hat teherautóval szállították el.


Használó irányította helyi könyvtárközi kölcsönzés StockholmbanFEL

A könyvtár honlapján (biblioteket.stockholm.se) a kiszemelt könyvet/filmet/hanghordozót egy számunkra tetszőleges másik könyvtárba is átkérethetjük, illetve a kölcsönzött dolgokat bármelyik másik könyvtárban is leadhatjuk, nemcsak a kölcsönzés helyén. (A foglalásnak már van költsége, 10 korona, mely a helyszínen fizetendő.)


Digitális 'bavarikum' portálja? -- bavarikonFEL

A portál nem működhetne együttműködés nélkül; jelenleg a BSB mellett kilenc nagy intézmény bocsátotta digitális anyagait a portál rendelkezésére: a Műemlékvédelmi Hivatal, a Nemzeti Múzeum, a Festészeti Gyűjtemények, az Állami Kastélyok, Kertek és Tavak Bajor Központja, Bajorország Állami Levéltárainak Főigazgatósága, a Bajor Történelem Háza, a Földmérési és Geoinformatikai Tartományi Hivatal, a Müncheni Városi Múzeum és a Regensburgi Egyetem Könyvtára. (A projekt második szakaszában még több települési és egyházi partnerrel fog bővülni az együttműködők köre.)
Mit kínál a portál jelenleg? Az Europeanatól vagy a Német Digitális Könyvtártól eltérően a bavarikon a digitalizált tételek másolatával is rendelkezik, nem csak annak metaadataival. Emellett válogatott gyűjtemény, amelynek darabjai a bajor kultúra kiemelkedő alkotásai. A portál egyszerű felépítésű, jól alkalmazkodik a különböző végfelhasználói eszközökhöz is. A portálon az alábbi modulok állnak rendelkezésre: a kimagasló értékek modul (50 műtárgy), a tárgykereső modul, 3D-ben látható tárgyak, a személykereső modul, a helyiségek adatbázisa, a témák modul, a térképek, a hasonló képek keresése és az intézmények modul. (A digitális, online és komplex bajor kulturális portál, a bavarikon; ref.: Murányi L.)


Börtönkönyvtár -- újragondolt állománnyalFEL

A heideringi újonnan épült büntetés-végrehajtási intézet a berlini járásban működik 648 férőhellyel. A börtönkönyvtár 135 négyzetméteres, három helyiséggel (kölcsönző, olvasó és raktár). Az őrzésen kívüli 'funkcióidegen' feladatokra külsősöket alkalmaznak, a könyvtárost még keresik. Az állományt a már említett [ld. a linket alant] irányelvek alapján alakították ki: gyakorlati okokból csak nyomtatott könyv-, folyóirat-, CD- és DVD-anyagot szereztek be. A könyvtár a szórakozást, az általános és jogi tájékozódást, a nyelvtanulást és kreatív tevékenységeket (festés, számítógépes alkalmazások) szolgálja. A szépirodalmi anyagon belül is hangsúlyosan van jelen a fantasy és a krimi műfaja, de a vers és az erotikus irodalom is számottevően képviselve van. A könyvtár tekintetbe veszi a célcsoport jellemzőit, ezért a könyvek egyszerű nyelvezetűek, számos olvasmány szolgálja a drogprevenciót, az agresszió kezelését, nevelést, írás-olvasás gyakorlását stb., de vannak idegen nyelvű könyvek is. Az audiovizuális dokumentumok között zenei felvételek, hangos könyvek, játék- és oktatófilmek vannak. A kurrens napilapokat és folyóiratokat több nyelven is megtalálják az elítéltek. (ref.: Murányi L.)


Evangélikus iskolai könyvtáros szakmai nap -- könyvtárhasználati bemutató órávalFEL

A szakmai nap célja volt, hogy az evangélikus iskolai könyvtárainkban folyó szakmai műhelymunkát, a kollégák eredményeit bemutassák egymás számára. Ezt követte azon alkalmak ismertetése, amelyeket a 'Reformáció és oktatás' emlékévében evangélikus iskoláink szerveznek, s amelyekbe iskoláink könyvtárai, könyvtárosai és diákjai bekapcsolódhatnak. A programpontok ismereteinek hasznosságán túl a szakmai nap felbecsülhetetlen értéke a szakmai tapasztalatcsere lehetősége volt. Kölcsönösen informálódhatnak a kollégák a nagy földrajzi távolságban működő iskolai könyvtárainkban folyó munkáról, a működés feltételeiről, lehetőségeiről, s még kötetlen beszélgetésekre is futotta az időből.
-- Szakmai konkrétumokról nem szól a hír. (MG)


7.7%-nyi külföldi diák Magyarországon -- kihívás a könyvtárosi kommunikációnak?FEL

A felsőoktatás exportképessége javul, az itt tanuló külföldi diákok aránya nagyobb mértékben nő, mint a külföldön tanuló magyaroké, a külföldi diákok tandíjából befolyó összeg elérte az egyetemek és főiskolák bevételeinek 6,4, a felsőoktatásra fordított állami támogatásnak pedig a 12 százalékát -- írta a Magyar Nemzet a Corvinus Egyetem elemzését idézve.
A lap hétfői számában ismertetett felmérés szerint a külföldi hallgatók aránya a magyar felsőoktatásban a 2005-ös 4,74 százalékról 7,7 százalékra nőtt a 2012-2013-as tanévre, így a számuk megközelítette a 18 ezret, miközben a külföldön tanuló magyar diákoké 9634 volt, 3,22 százalékról 4,12 százalékra emelkedett.
Az elemzés készítői megjegyzik, hogy a külföldi diákok az általuk fizetett mintegy 20 milliárd forintos tandíjon felül, még legalább ennyit költenek el Magyarországon.
A kutatók azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy ugyanezen időtávon Ausztria közel megduplázta, Lengyelország megháromszorozta, Csehország és Szlovákia pedig ötszörösére növelte az ott tanuló külföldi diákok számát.


Ritka kincs lapult a könyvtárban -- Szent Ferenc-életrajzFEL

Celanói Tamás eddig ismeretlen Szent Ferenc-életrajza került elő egy XIII. századi kódexből. A szövegre Jacques Dalarun, a ferences rendtörténet kutatója talált rá.
A kis kódexet, amely eredetileg egy magángyűjtemény darabja volt, a párizsi Francia Nemzeti Könyvtár 60 ezer euróért mintegy 18 millió forintért) vásárolta meg. A Ferences Sajtóközpont erről a Le Monde és a Corriere della Sera lapokra hivatkozva tájékoztatta pénteken az MTI-t. A közlemény szerint Jacques Dalarun figyelmét tavaly szeptemberben hívták fel a kis kéziratra, aki megdöbbenve fedezte fel, hogy a legendát Celanói Tamás írta, mégpedig a szintén általa készített első életrajz (Vita beati Francisci, 1228-1229) után. Néhány testvér ugyanis panaszkodott neki, hogy az első életrajz túl hosszú és jó lenne, ha készítene egy rövidebb változatot is.


Szerzetesek digitalizálják Irak keresztény örökségétFEL

Ősi keresztény kézirataik digitalizálásába kezdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előretörése miatt Erbílbe menekült szerzetesek, hogy megóvják értékes dokumentumaikat a pusztulástól és mindenki számára hozzáférhetővé tegyék őket.
A domonkosrendi szerzetesek 1750-ben érkeztek először az iraki Moszúl térségébe. A 19. század elején hoztak nyomdai sajtót Irakba, majd keresztény tanok nyomtatásába kezdtek.


Közelgő könyves világnapokFEL

Az év első néhány hónapja számos olyan világnapot, nemzetközi tematikus napot kínál, ami jó alkalom lehet, hogy a figyelem középpontjába állítsuk az iskolai könyvtárat, az olvasást, az információs műveltséget. Erről tájékoztat bennünket Elizabeth Greef, az IASL érdekképviseleti és promóciós felelőse.
- Február 14. Nemzetközi könyvajándék nap (Library Lovers Day and Book Giving Day) [Talán nem is véletlenül épp Valentin-napon tartják; jó alkalom lehet egy könyvtári-könyves vakrandihoz.]
- Március 20. A történetmesélés, mesemondás világnapja (World Storytelling Day)
- Március 21. A költészet világnapja
- Április 2. Nemzetközi gyermekkönyv-nap (International Children's Book Day)
(via Könyvtárostanárok Egyesülete)

Hírforrás: Kámán Veronika
2015. február 04.

Tűz (és víz) pusztított a moszkvai egyetemi könyvtárbanFEL

Pénteken csaptak fel a lángok a kétezer négyzetméteres könyvtárban, a tűzoltók még szombaton sem tudták eloltani a tüzet. A becslések szerint egymillió történelmi dokumentum veszett oda, nem véletlen, hogy a veszteséget Vlagyimir Fortov az Orosz Tudományos Akadémia elnöke úgy jellemezte: ami történt, az a kultúra Csernobilja.
Az 1918-ban alapított könyvtárban mintegy tízmillió dokumentumot tároltak, a legrégebbiek a XVI. századból származtak. A gyűjtemény mintegy tizenöt százaléka károsult, nagy része nem is a tűz, hanem az oltás során használt víz miatt. (Origo)
-- Egymillió dokumentum semmisült meg a történelmi könyvtári tűzvészben. Az 1918-ban alapított könyvtárban mintegy tízmillió dokumentumot tároltak, a legrégebbiek a XVI. századból származtak. A gyűjtemény mintegy tizenöt százaléka károsult, nagy része nem is a tűz, hanem az oltás során használt víz miatt.




Praktikus

Ingyen Windowst tölthet le az is, aki cégesFEL

Az otthoni felhasználók mellett a kis- és középvállalatok is ingyen kapják majd meg a Windows 10-et. A program előzetes verziója már most is letölthető.
A Microsoft a Windows 10 múlt heti bemutatóján tette hivatalossá, hogy a megjelenés utáni első évben ingyen töltheti majd le az új operációs rendszert mindenki, akinek Windows 7, Windows 8 vagy Windows 8.1 szoftver van a számítógépén. A crn.de híroldal beszámolója szerint a Microsoft németországi Windows-felelőse, Oliver Gürtler megerősítette, hogy a lehetőség az otthoni felhasználók mellett a kkv szektorra is vonatkozik majd.
Legyen üzleti vagy otthoni felhasználó, a Windows 10 előzetes verziójának letöltését itt kezdeményzeheti ( link ), természetesen ingyen. A folyamat nem feltétlen egyszerű, így javasoljuk, hogy előtte kattintson ide, és olvassa el praktikus útmutatónkat ( link ).




Kisszínes

10 ábra arról, hogy lettünk totálisan internetfüggőkFEL

Az elmúlt években gyökeresen megváltozott az internettel való kapcsolatunk. Az asztali számítógépek helyett egyre inkább okostelefonokon és táblagépeken internetezünk és a mobilizáció még csak éppen hogy elkezdődött. Hamarosan elárasztják a világot az okoskütyük, beférkőznek az otthonainkba és az autónkba is. A Business Insider beszédes ábrákat gyűjtött össze az internetfüggőség elhatalmasodásáról, mi most ezekből válogattunk.


Egy fényképész felvételei a New Yorki metró olvasóközönségéről (fotók)FEL

Címkék: olvasás | USA |

Reiner Gerritsen felvételei is bebizonyítják, hogy a könyv olvasása nem megy ki a divatból.
Érdekesek a felvételek, mind azt tanúsítják, hogy a papír-formátum élő, használata szinte kötelező a metrón, a tömegközlekedési szközökön.
Megfigyelhetjük a választott könyvek sokszínűségét, a képek alapján úgy érezzük, hogy mi is a kezünkbe vennénk a lefotózott kiadványokat. (ref.: NM)


Na, ilyen egy jó könyvborító (képekkel)FEL

Kulcsszerepe van a borítónak abban, amiért egyáltalán kézbe veszünk egy könyvet. De vajon milyen a jó borító? Mik a legmenőbb trendek manapság, és hogy állunk mi magyarok ezen a téren? Az egyik legsokoldalúbb fiatal hazai grafikussal beszélgettünk, aki szerelemből vágott bele a borítótervezésbe.




Információforrások

10.000 filmklip, 64.000 kép és hangfáljok százai ingyenFEL

A Public Domain Project link ennyi anyagot tesz elérhetővé.


Ingyen letöltheti a Google Föld profi verziójátFEL

Ingyenessé tette a Google virtuális földgömbjének professzionális verzióját. Mostantól csupán regisztrálni kell a letöltéshez.
A Google Föld (Earth) szoftverét mindenki jól ismeri, ebben debütáltak először a már a Google Térképen is látható, látványos műholdképek. Néhány éve már jó eséllyel saját házuk 3D-s makettjét is megtalálhatják a legtöbben a virtuális felületen.


Új Scopus használói kézikönyvFEL

A Scopus referátum- és hivatkozás-adatbázis 2014. decemberi fejlesztéseit is tartalmazza az új letölthető kiadvány.

Hírforrás: Elsevier
2015. február 04.

Gasztromagazinnal bővül a hazai lappiacFEL

Évi 10 számmal, több mint 100 oldalon, prémium minőségben mutatkozik be a Jamie Magazin magyar kiadása. A hazai lap a Libri-Shopline Kiadói csoport gondozásában jelenik majd meg. 'A legmagasabb nemzetközi szakmai színvonalat megcélozva készítettük elő kiadói csoportunk első magazinjának megjelenését. Nagy örömünkre szolgál, hogy Jamie Oliver stábja minket tisztelt meg bizalmával.'


Kiskereskedelmi hírportálként folytatja az onlinekassza.huFEL

Kiskereskedelmi hírportálként folytatja működését az onlinekassza.hu. A mostanáig a pénztárgépek NAV-bekötésével foglalkozó szakportál új, modern arculattal, bővített tematikával igyekszik megtartani a kiskereskedelmi szektorban eddig megszerzett olvasóit. Az online kasszák ügyében már kevesebb az érdekes hír, viszont aktuális kereskedelmi szakmai információkra az olvasók továbbra is igényt tartanak.
link




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu