Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

 



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/40., nov. 2.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Dán e-book portál: egy felületen lehet kölcsönözni és vásárolni
MKE: pénzügyi gondok -- ha esetleg lenne koncepciója...
Magyarország adja az Europeana 0,6%-át!
'Stratégiai fontosságú' könyvtári teljesítmény -- Ramháb szerint 2,3 millió beiratkozott tag
Megújult az enschedei könyvtár weboldala -- az év legjobb digitális könyvtáráé
Az év könyvtárosa -- Hollandiában: innováció és humor
Iskolai könyvtár Deventerben -- a közösségi tér szerves része
Önkéntesek hiánya -- sokszor szűklátókörűség és elégtelen menedzseri ismeretek miatt
Fiatal építi Németország legnagyobb könyvtárát -- tudja, mit jelent a digitális kommunikáció
Hogyan tegyük könyvtárunkat nélkülözhetetlenné? (olvasóink szavazatára)
633 iskola bezárása, 8 ezer tanár elbocsátása -- az iskolai könyvtárak is leépülnek
Összebékíthető az állományapasztás és a megőrzés
Kutyák segítik az olvasásban a félénk finn gyerekeket -- is
'Más dimenziós' egyetemi könyvtár jött létre Győrben
Tilos a pornó és a szerencsejáték egy kanadai könyvtárban
Hivatalosan is Szonda Szabolcs a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója
Számítógépeket kapnak a könyvtárak a Microsofftól
Megkezdődött a vatikáni könyvtár digitalizálása

Kisszínes

A hazai könyvtári érdekképviselet átütő eredménye: anyakönyveztethető a Dezideráta név!
Meseolvasás -- szállodai szolgáltatásként
Digitalizálják a népi kulturális örökséget -- megtörtént az első egyeztetés
Négy magyarországi könyvtárat választottak a világ legszebbjei közé

Kiemelt Katalist-hír

Resource Description and Access -- szemantikus könyvtári leírási szabvány

Információforrások

Fizetős lesz a Google Maps
Mai szavakkal fogalmazzák újra a régi olvasmányokat -- Olvasás Portál 1.0
Honlapszerkesztők figyelmébe: képek ingyen
Mindenre van app... de hol?
Infografika: Táblagépek kora
Ingyen olasz irodalomórák interneten
Döntvénytár -- elérte a százezer publikált bírósági döntésszámot
Interneten is elérhető a torinói egyiptomi múzeum anyaga


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Dán e-book portál: egy felületen lehet kölcsönözni és vásárolniFEL

Ma indult el a főbb dán közkönyvtárak (78 kistérségi hálózat) és 54 kiadó bevonásával a dán e-book portál. Egy felületen lehet kölcsönözni és vásárolni. A digitális dokumentumok elérhetők PC-n, Android és Apple alapú tableteken valamint okostelefonokon is. A dánok megint dobtak egy nagyot, mint annak idején a zenei kölcsönzési modell beindításával. Az alapelv most is ugyanaz: összefognak a könyvtárak és a kiadók, a szakmai koordinátor az aarhusi városi könyvtár, az adminisztratív, kereskedelmi koordinációba pedig a Dán Könyvtári és Médiahatóság. A kínálatban a legújabb művek is ott vannak pl. a Steve Jobsról megjelent amerikai önéletrajzi kötet dánra lefordítva.
A vásárlói interfész még tesztfázisban van, s egyelőre nem érhető el a felhasználók számára. A könyvtári kölcsönzés viszont működik az összes kistérségi hálózat felhasználói számára, akik beiratkoztak a helyi könyvtárba. A technikai háttér az ADOBE content platform, tehát azokon a pc-ken, smartphoneokon, tableteken működik, amire fel lehet telepíteni az Adobe Digital
Editions programot. Az Adobe-nál való regisztráció után az ADOBE ID-d hozzárendelődik a kölcsönzési tranzakcióhoz. Könyvtári oldalról pedig a személyi szám és a könyvtári pin-kód kombinációja az azonosító; ez rendelődik hozzá az ADOBE ID-hez. 5 könyv kölcsönözhető havonta. (Németh Márton)


MKE: pénzügyi gondok -- ha esetleg lenne koncepciója...FEL

Olvasom a listákon terjedő beszámolókat, hogy az MKE mekkora gondban van pénzügyileg, és hogy mennyire kéne ezen változtatni. A hiba természetesen a mi készülékünkben van, túl kevesen fizetnek pénzt az előre becsült létszámhoz képest, túl sokba kerül a könyvelő, az iroda, a telefon? Ezért aztán kellene még egy kör tagdíjat fizetni, hogy végre felszámolódjon a görgetett hiány, ami időben csak nőne, mert még csúnya állambácsi sem ad többet a következő években.
Kicsit emlékeztet engem ez Államunk működésére (nem merem kicsivel írni?), hogyha nincs ötletünk, akkor húzzuk le a tagságot még egy körre, az nem árt. Persze ezt országos szinten lehet elegánsabban is csinálni, van sör meg csipsz, akkor vessünk ki arra adót, nekünk meg csak a tagdíj maradt, ez van.
A baj viszont szerintem nem itt van. Ezer örömmel fizetném a jelenlegi tagdíj (PDF!) dupláját is, ha (mert éves szinten nem összeg, sokan naponta többet költenek cigire, kávéra). Ha lenne olyan koncepció, amire azt mondom, hogy igen, ezt csináljuk meg, erre van pénzem. De van ezzel szemben van nekünk egy izénk, meg hozzá rengeteg költség. Erre nem hogy egy cég, szponzor nem fog pénzt adni, de még a default librarian character is azt mondja rá, hogy nem, erre kanyit sem.
Pedig, ha lenne egy értelmes, 2-5-10 éves program, akkor nem csak hogy a tagdíj-emelés javaslatában is benne lennék aktívan is, de biztosan felvetném azt is, hogy a tagdíjakat ne a szervezeteknek, hanem közvetlenül az MKE-nek fizessük be, amit aztán az leoszt a szekcióknak az előzetes megállapodás alapján.


Magyarország adja az Europeana 0,6%-át!FEL

Az Europeana elektronikus könyvtár oldalán megtalálható az egyes országok hozzájárulása a gyűjteményhez. A két legnagyobb szolgáltató Németország és Franciaország. Magyarország teljesítménye 0,6%, Finnországé pl. 4,1%.
Ha a teljesítményt a lakosságszámmal vetjük egybe, akkor a legügyesebb országok sorrendben: Norvégia, Írország, Svédország, Finnország. Környékünkről Szlovénia a hetedik, Ausztria a tizennegyedik. Magyarország a 25, meglepő módon Dániát enyhén előzve. A sort Románia zárja a 30. helyen. (KIT-gyűjtés)
-- Jelenleg 8280 magyar tétel található az Eurepeana-ban az OSZK-ból.


'Stratégiai fontosságú' könyvtári teljesítmény -- Ramháb szerint 2,3 millió beiratkozott tagFEL

Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója elmondta: jelenleg 1699 könyvtár mellett 1880 könyvtári szolgáltatóhely működik Magyarországon. Ez országos lefedettséget jelent, melynek köszönhetően a legkisebb településekre is eljut a könyvtári hálózat. Előadása szerint 2010-ben 26,8 millió látogató fordult meg 33 millió dokumentumot kölcsönözve a hazai könyvtárakból, melyeknek 2,3 millió beiratkozott tagjuk van.
Stratégiai fontosságú tehát az ágazat és a könyvtárhasználókat a digitalizáció előrehaladtával is meg kell őrizni. Ramháb Mária hatalmas lépésként értékelte a MOKKA-ODR közös katalógus létrehozását, amely a könyvtárközi kölcsönzésekben is fontos szerepet tölt be, az állami könyvtárellátó szerepét azonban kritikával illette. Elmondása szerint a szervezet nem versenyképes, így a könyvtárak jelentős része kikerüli, pedig a közös gyarapítással árengedményeket is el lehetne érni.
A szakember kitért a Márai-programra is, amelyet a legfontosabb új beszerzési forrásként említett. Mint hozzátette, a programon még van finomítani való, arra azonban vigyázni kell, hogy valóban az olvasókat érintő kötetek kerüljenek a polcokra.
-- Előző lapszámunkban feltett kérdésre -- Megy-é Ramháb által a könyvtárügy elébb? -- feltehetően nemleges válasz adható. A fenti tudósítás szerint legalábbis folytatódik a féloldalú vagy félrevezető kommunikáció. Pl.: a sokszor említett 2,3 millió (egyszerűen fogalmazva) az olvasójegyek számát jelenti. A könyvtárhasználók száma a valóságban ennek kb. a fele; sokan vannak ugyanis, akik több könyvtárban is tagok. Úgy tűnik tehát, folytatódik az a kommunikáció, mely a könyvtárügy mai, egyre romló helyzetéhez vezető út jellemzője. (MG)


Megújult az enschedei könyvtár weboldala -- az év legjobb digitális könyvtáráéFEL

2011-ben a deventeri és az enschedei városi könyvtárak együtt kapták meg az év digitális könyvtára címet Hollandiában. Az előbbit a bizottság (együttműködési készségéért), az utóbbit a közönség szavazta meg (web2-es szolgáltatásaiért). Az enschedei új portál a deventerire alapult, így ötvözi a két kulcsképességet. Kattints a forrásra (alant), lásd a portált! (ref.: MG)


Az év könyvtárosa -- Hollandiában: innováció és humorFEL

Az év könyvtárosa Hollandiában az a Mark Deckers, aki 1992-ben Menedzsment a magyar könyvtárosképzésben c. TEMPUS-támogatta szakdolgozatában tett javaslatot a képzés megújítására Mikulás Gábor társszerzővel együtt. (Az odakint az év legjobb szakdolgozata díjat elnyert opusz lett az első magyar könyvtári menedzsment könyv alapja.) A szakember ma az OBD regionális könyvtárellátó vállalat munkatársa és független tanácsadó. Kolléga Stephen Skinner szerint: 'Mark az egyik legokosabb és legkreatívabb ember, akit valaha ismertem. Emellett jó taktikus is, mellyel képes elérni célját. Nagyon jó a másoknak való tiszteletadásban is.' Mark szakmai blogja link számos holland könyvtáros tájékozódási pontja, ahogyan alteregójáé is. (MG)


Iskolai könyvtár Deventerben -- a közösségi tér szerves részeFEL

A helyi Montessori iskola osztályai a közösségi tér köré települnek. A közösségi tér fontos eleme a könyvtár, vagy pl. az a kuckó-ágy, ahová a gyerekek be is bújhatnak, vagy a gyerekek saját munkáinak üvegszerkénye. A könyvtár-rész könyvei nincsenek elzárva, iskolai és otthoni használatra is leemelhetők a polcról. Ezen kívül a könyvek az osztálytermekben is előfordulnak, éppen úgy, mint pl. az udvarról begyűjtött lepkebáb. kifejlődését a kicsik terráriumban figyelik. Képek: link (kép, szöveg: MG)


Önkéntesek hiánya -- sokszor szűklátókörűség és elégtelen menedzseri ismeretek miattFEL

Az önkéntesség könyvtári alkalmazására a német nyilvános könyvtárak szolgáltatnak jó példát. Az önkéntesekkel való jó együttműködést a képzés is elősegíti, amely speciális tanfolyamok keretében valósul meg. Az önkéntes munkával kapcsolatos tájékoztató kiadványok segítik az elfogadtatást. Könyvtári alkalmazásuk nem azt szolgálja, hogy a fizetett dolgozók helyett ingyenes szolgálattal önkéntesek lássák el a feladatokat. A könyvtárak többsége konkurenciát látott az önkéntességben, amelynek során a képzett hivatásos könyvtárosokat speciális végzettség nélküli laikusokkal akarják helyettesíteni.
A cseh könyvtárakban az önkéntesek alkalmazására csak nagyon kevés példa található, egy városi könyvtár azonban sikeres gyakorlatról tanúskodik. Itt 25-30 önkéntes dolgozik, foglalkozási palettájuk rendkívül színes: az egyetemistáktól a háztartásbeliekig, időskorúak és aktív dolgozók, egy-egy szakterület specialistái egyaránt találhatóak közöttük. Ez a könyvtár a tapasztalatokból kiindulva nőegyletet is alapított. Fontos dokumentum ebben a könyvtárban Az önkéntesek kódexe, amely leírja jogaikat és kötelezettségeiket. Az önkéntesek jutalmazása szóbeli dicsérettel, közös kirándulásokba és karácsonyi ünnepségekbe való bevonásukkal valósul meg. Az önkéntesek ingyenes könyvtári szolgáltatásokat biztosító VIP belépővel rendelkeznek.
A cseh könyvtárakban az önkéntes munkával kapcsolatos lehetőségek korlátozottak. Léteznek jó példát mutató könyvtárak, de az alkalmazás hiánya sokszor szűklátókörűséggel és elégtelen menedzseri ismeretekkel társul. 2011 az önkéntesség európai éve, amelyet a cseh kulturális minisztérium is támogat iniciatíváival, a könyvtárak kipróbálhatják, milyen lehetőségeket jelenthetnek számukra az önkéntesek. (ref.: Prókai M.)


Fiatal építi Németország legnagyobb könyvtárát -- tudja, mit jelent a digitális kommunikációFEL

A korábban bezárt berlini Tempelhof repülőtéren épülhet meg Németország legnagyobb bibliotékája, a Berlini Központi Könyvtár, amelynek a tervek szerint 2020-ra kell elkészülnie. A 60 ezer négyzetméteres új épületben az elektronikus adatbázis mellett 3,4 millión nyomtatott kiadványnak is helyet kell biztosítani. Claudia Lux, a könyvtár alapítványának igazgatója reméli, hogy az új létesítmény építészeti jelkép is lesz majd.
Claudia Lux reményei szerint az épület alapkövét 2016-ig letehetik. A német alapítvány igazgatónője ugyanakkor úgy véli, hogy a berlini könyvtár esetében nem csak már elismert építészek jöhetnek szóba. 'Szükségünk van a fiatalokra is, akik tudják, mit jelent a digitális és a mobil kommunikáció' -- jegyezte meg Claudia Lux. A Berlini Központi Könyvtár napi mintegy 5 ezer látogatójával az egyik leglátogatottabb kulturális intézmény a német fővárosban.


Hogyan tegyük könyvtárunkat nélkülözhetetlenné? (olvasóink szavazatára)FEL

Tekintsünk körül a könyvtárban és környékén, és bontsuk le azokat az akadályokat, melyek gátolják használóinkat a hozzáférésben. A szerző ajánlatai pl.:
- szerezzük vissza bizalmunkat a könyvekben, s legyenek ott a könyvtárban
- akkor legyünk nyitva, amikor azt a használók kívánják
- az internet legyen gyors és képzettek a könyvtáros segítők
- legyen hely a kényelmes leülésre
- a használók könnyen válthassanak a hagyományos és elektronikus könyvek között
- legyen étkezési lehetőség a könyvtárban
- alkalmazz barátságos és felkészült könyvtárosokat
- ne legyenek díjak a könyvtárban, elég a visszahozatalig felfüggeszteni a kölcsönzést. (ref.: MG)


633 iskola bezárása, 8 ezer tanár elbocsátása -- az iskolai könyvtárak is leépülnekFEL

73 milliárdos megtakarítással, 633 iskola bezárásával, 8 ezer tanár elbocsátásával számol a köznevelési törvény titkos melléklete. A leszállított tankötelezettségi kor miatt több mint 73 milliárdos megtakarítással, a felső tagozatok összevonásától 633 iskola bezárásával számol az oktatási államtitkárság. Az előbbi 5 ezer, az utóbbi közel 3 ezer tanár elbocsátását jelenti. A tanárok az egész napos iskolában 'tanítják majd le' a megemelt óraszámaikat. Mindez a köznevelési törvény titkos mellékletében olvasható.


Összebékíthető az állományapasztás és a megőrzésFEL

A könyvtárak egyre nagyobb nyomás alatt vannak, hogy hasznos tereiket a használók igényei szerint használják fel, s ez egyre gyakrabban nem könyvek tárolását jelenti. Az apasztás módja lehet, hogy a könyvtár felkéri az adott terület szakértőit a leválogatásra. Másik, jóval egyszerűbb eljárás, hogy a kölcsönzési adatok alapján a legkevésbé keresetteket könyveket selejtezi. A könyvtár hálózati megőrző funkcióját támogatja, ha a végső döntés előtt megnézi a WorldCat-ban [Magyarországon mit is? -- izé... :-( ] hogy a dokumentum hány helyen van még meg más könyvtárban. Segíthetne a helyzeten a közös tárolókönyvtár, mely iránt egyre nagyobb az igény. Megoldható tehát a két funkció összebékítése: a könyvtárak tehermentesítése a helyben ballasztnak számító anyagtól, illetve a könyvtári rendszer szintjén fontos megőrzés. (ref.: MG)


Kutyák segítik az olvasásban a félénk finn gyerekeket -- isFEL

Úgynevezett olvasókutyákat állítanak az olvasási problémákkal küzdő gyerekek rendelkezésére finn közkönyvtárak. Néhány hónapja felolvasásokat tartanak számos állami könyvtárban Helsinkiben, Kotkában és Turkuban. Ezek során a gyerekek csupán egy, a nyugodt figyelemre kiképzett kutya társaságában gyakorolják a hangos felolvasást, hogy legyőzzék félénkségüket.

Régebbi hírforrás(ok): A kutya segít az olvasás gyakorlásában, Tucsonban is -- nézze meg! link

'Más dimenziós' egyetemi könyvtár jött létre GyőrbenFEL

A Széchenyi István Egyetem (SzE-Győr) INNO-Share Regionális Tudástranszfer Központban digitális tudástárat hozott létre. Ennek technológiai hátterét a megvalósításban résztvevő cégek képviselőitől ma vette át dr. Szekeres Tamás rektor. Szavaival élve: egy 'más dimenziós könyvtár' jött létre.
A rektor elmondta: A INNO-Share bejárata fölött két felirat fogadja a látogatókat, az 'Egyetemi Könyvtár' és a 'Regionális Tudástranszfer Központ'. 'A tudásközpont többet jelent, mint a könyvtár. Ez regionális, olyan lehetőséget ad az információszerzéshez, amiről korábban nem is álmodtunk. Gyorsan, hatékonyan lehet teljes körű információhoz jutni az adatbázisokból, így meggyorsul az információtól a termékig vezető út' -- beszélt a beruházás jelentőségéről. Hozzátette: reméli, hogy a tudástárat kihasználják a régió gazdasági szereplői is, s így az egyeteme hozzájárulhat az ország gazdasági fejlődéséhez.


Tilos a pornó és a szerencsejáték egy kanadai könyvtárbanFEL

A Windsor Közkönyvtár hivatalos határozata szerint tilos a pornónézegetés és az online szerencsejáték a könyvtár számítógépein. Az igazgatósági testület elfogadta az idevonatkozó szabályt, ami lehetővé teszi ezen oldalak letiltását. A közkönyvtárba családosok, nyugdíjasok és gyerekek járnak. A tinédzser részleg és iskola utáni tevékenységek népszerűsítése az első, így a számítógépeken nincs helye az efféle dolgoknak az igazgatósági testület elnöke szerint. A könyvtárlátogatók köszönettel fogadták az intézkedést. (ref.: HWJ)

Régebbi hírforrás(ok): Online pornográfia a könyvtárban -- szabad vagy nem? link

Hivatalosan is Szonda Szabolcs a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatójaFEL

Kovászna Megye Tanácsa októberi soros ülésén meghozta azt a döntést, amelynek értelmében Szonda Szabolcs újra a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója.
A mai tanácsülésen Tamás Sándor megyeitanács-elnök hangsúlyozta: ?Három és fél évvel ezelőtt ugyanezt a döntést hoztuk meg: úgy gondolom, hogy győzött a normalitás. Hiszen az a logikus, hogy egy olyan megyében, amelynek lakossága 75%-ban magyar, egy olyan könyvtárban, amelynek olvasói 86%-ban magyarok, valamint a több mint 226 ezer kötet túlnyomó része is magyar nyelvű, elvárható, hogy az intézményt egy magyar nemzetiségű ember vezesse?.


Számítógépeket kapnak a könyvtárak a MicrosofftólFEL

Korszerű számítógépeket adományozna a romániai könyvtáraknak a világ legnagyobb szoftvervállalata, a Microsoft Corporation -- jelentette be marosvásárhelyi látogatása alkalmával Mark Gitenstein, az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövete. Az amerikai vállalat átfogó kampányt bonyolítana le az internethez való hozzáférés biztosítása érdekében. 'A könyvtár olyan hely, ahol ma információkat is gyűjtünk , ehhez pedig elmaradhatatlan eszköz a világháló' -- mondta nagykövet.


Megkezdődött a vatikáni könyvtár digitalizálásaFEL

Megkezdődött a vatikáni könyvtár kéziratainak digitalizálása. A páratlan kódexek oldalait már 2012-től online lehet olvasni. Elsőként a Palatinus-kódexeket fényképezik le oldalanként és viszik át számítógépre. Nyolcvanezer kézirat kerül digitális nyilvántartásba. 'Precedens nélküli digitalizációról van szó mennyiség és tartalom tekintetében is..., a humanista-reneszánsz kultúra páratlan művei nyernek digitális formátumot' -- nyilatkozta az olasz sajtónak Cesare Pasini, a könyvtár prefektusa.




Kisszínes

A hazai könyvtári érdekképviselet átütő eredménye: anyakönyveztethető a Dezideráta név!FEL

Bővebben a Dezideráta névről: link
Az érdekvédők a sikert a szakmai összefogás eredményének tekintik. Az eredmény által kiváltott lelkesedéstől hajtva újabb célok felé törnek az érdekvédők: szeretnék a Tezaurusz, a Bibliográfia az Ódéer neveket is anyakönyveztethető lenni. Még bizonytalan, hogy a Tezauruszt férfi vagy női névnek tervezik. (MG)


Meseolvasás -- szállodai szolgáltatáskéntFEL

Nem mindennapi külsőségekkel és szolgáltatásokkal igyekeznek hódítani a szállodák, az olykor bizarr ötletek azonban többnyire csak a vendégek szűk rétegét vonzzák. ... Eredeti ajánlatokkal -- az ésszerűség határain belül -- persze a hagyományos szállodák is szívesen előállnak. Az egyik ötcsillagos londoni hotelben a felnőttek is kérhetnek lazító esti mesét.


Digitalizálják a népi kulturális örökséget -- megtörtént az első egyeztetésFEL

Digitalizálják és közös webfelületen elérhetővé teszik az egykori Osztrák-Magyar Monarchián belüli közép-kelet-európai népi kultúra hagyományait rögzítő adatbázisokat, erről az MTA Néprajzi Kutatóintézete állapodott meg cseh, szlovák és szlovén társintézményekkel.


Négy magyarországi könyvtárat választottak a világ legszebbjei közéFEL

Építészeti ritkaságnak számító magyarországi könyvtárakat válogattak be gy német naptárba: a zirci, a pannonhalmi, a sárospataki és a keszthelyi műemlékkönyvtárak a 2012-es kiadvány egy-egy hónapját illusztrálják.




Kiemelt Katalist-hír

Resource Description and Access -- szemantikus könyvtári leírási szabványFEL

A mai napon a Kongresszusi Könyvtár nagy jelentőségű bejelentést tett. Befejeződött az RDA (Resource Description and Access, az új, szemantikus és FRBR-modell alapú könyvtári leírási szabvány) első intenzív tesztperiódusa, melyet a Kongresszusi Könyvtár, az (amerikai) Nemzeti Mezőgazdasági Könyvtár és a Nemzeti Orvostudományi Könyvtár által megalakított munkacsoport végzett 26 partnerintézmény, számos könyvtáros, informatikai és szabványügyi szakember bevonásával (a teszt elkezdéséről a nyár elején a Katalisten már beszámoltam). A teszt célja az volt, hogy felmérjék, az RDA valóban reális alternatíva-e a MARC, mint általános bibliográfiai leíró szabvány
lecserélésére, vagy inkább a MARC-nak kell egy jelentősebb (akár az alapokat is érintő) átalakításon átesnie.




Információforrások

Fizetős lesz a Google MapsFEL

Azok, akik több mint 25 ezer hagyományos vagy 2500 saját kialakítású térképbetöltést produkálnak naponta, 2012-től fizetniük kell majd a Google-nek. A limit elérése után ezer további lekérését körülbelül 800 - 2000 forintot kell kifizetni.


Mai szavakkal fogalmazzák újra a régi olvasmányokat -- Olvasás Portál 1.0FEL

Az értő olvasás olyan alapkészség, amely nélkül sem a tanulásban sem felnőttként a munka világában nem lehet eredményesnek lenni. Nemzetközi összehasonlításban a 15 éves magyar diákok szövegértése sokkal rosszabb, mint a 10 éveseké. Ezért az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet -- Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum az olvasás népszerűsítésére és elősegítésére létrehozta az Olvasás Portált, amely támogatja az irodalomválasztást, és ahol a gyerekek izgalmas, az olvasással kapcsolatos tartalmakat találhatnak.
'Az európai uniós finanszírozással megvalósuló Olvasás Portál létrehozásával célunk, hogy a gyerekek olvasás iránti szeretete és olvasási kompetenciája kamaszkorban is megmaradjon, és ezáltal az élet valamennyi területén biztosan megállják a helyüket.' -- mondta el Dr. Csík Tibor, a kampány projektmenedzsere.
A portálon tankönyv-adatbázis, könyvkeresőmodul, játékok, irodalmi összefoglalók és fórum is várja az érdeklődőket. Emellett a kisiskolások olyan játékos feladatokban is megmutathatják irodalomtudásukat, mint a 'Klasszikusok újratöltve', ahol ismert irodalmi művek tartalmát kell mai szavakkal leírni. A legviccesebb összefoglalókat pedig szakmai zsűri választja ki.


Honlapszerkesztők figyelmébe: képek ingyenFEL

A következő összeállítás tíz gyűjteményt sorol fel, ahonnan a szerzői jogok megsértése nélkül tölthetünk le képeket honlapunk, blogunk vagy előadásunk számára.
- The Burning Well: link - A világ minden tájáról egyének által adományozott fotókból áll.
- Everystockphoto: link - keresőmotor ingyenes fényképek válogatására. Több mint 12 millió képpel, regisztrálni kell tagként. A szerzői jogi kategóriák egyszerűek, a keresőfelület úgyszintén.
- Freefoto: link - 132413 kép 182 részben 3636 kategóriában
- Free Images: link - 6000 kép az Egyesült Királyságban található forrásból.
- Free Range stock photographs: link - ingyenes, de regisztrálni kell.
- Public Domain Photos: link - ötezer képpel
- Wikimedia Commons: link - 11 és fél millió kép
- Phil Bradley blogjában több-kevesebb sikerről számol be könyvtárral és könyvekkel kapcsolatos képkereső hadjáratáról a fenti oldalakon. (ref.: HWJ)


Mindenre van app... de hol?FEL

Lassan biztosak lehetünk abban hogy a legvadabbnak tűnő ötleteket is megvalósította már valaki és létezik applikáció rá, azonban megtalálni ezeket nem olyan egyszerű, különösen ha kíváncsiak vagyunk arra hogy milyen platformokon érhető el az áhított alkalmazás. A feladat megkönnyítésére vállalkoznak az ún. funkcionális (egy adott feladatra koncentráló) app keresők mint a Quixery és a Chomp.
Mindkét kereső célja hogy átfogó képet nyújtson az appokról, tehát nem csupán az appstore-okban keresnek, hanem egyéb információkat is igyekeznek összeszedni. Míg a Quixery egy fapadosabb, a Google felületéhez hasonló felület mellett tette le a voksát, a Chomp egy manapság divatos dizájnt választott.


Infografika: Táblagépek koraFEL

Másfél évvel az iPad bevezetés után az amerikai felnőttek 11 %-a rendelkezik valamilyen táblagéppel. A felhasználók fele naponta olvas híreket gépén, beleértve a hosszabb cikkeket is, de a többség nem hajlandó túl magas havi díjat fizetni a hírszolgáltatásért. A táblagép tulajdonosok 77 %-a mindennap használja gépét, és naponta mintegy másfél órát tölt ezzel. Ilyen és ehhez hasonló adatokat láthatunk egy látványos infografikán, amely a Pew Kutatóközpont által közzétett, eddigi legrészletesebb táblagép használói felmérések eredményeiről számol be. A cél a hírközlési források számára potenciális piac feltérképezése volt..
A táblagépek nem tekinthetők lehetséges jövőbeli bevételi forrásnak a híroldalak számára, mivel kevesen lennének hajlandók anyagi áldozatot hozni. A hírforrás fontos: a hírolvasó alkalmazás letöltését annak alapján döntik el, hogy az olvasó által kedvelt hírügynökséghez tartozik-e. 90% az eredeti forrásból olvas. Az olvasók nagy része asztali gép vagy laptop helyett használja hírolvasásra a táblagépet, és gyakran olvas olyan híreket is, amik eredetileg nem állt szándékában. A csoport fele több időt tölt hírolvasással, mint korábban, táblagép nélkül. Közel kétszer annyian hallanak szóbeszéd alapján valamely hírről, mint elektronikus megosztásból, bár 41% közzéteszi az olvasottakat közösségi fórumokon. A táblagép sokkal inkább a családé mint az egyéné. Az iPad a maga 81 százalékos részesedésével uralja a piacot. A teljes cikk a tanulmány részletezésével: link (ref.: HWJ)


Ingyen olasz irodalomórák internetenFEL

Olasz irodalomórákat kínál nem csak diákoknak egy olasz honlap. Dante Alighieri tercináitól Italo Calvino láthatatlan lovagjáig hatszáz órából áll az első ingyenes olasz irodalom web-tanfolyam. Az Oilproject, a legnagyobb olasz internetes diákhonlap részben iskolai tantermekben rögzített irodalomórákat tett fel internetre tanári magyarázattal, a szerzőket és műveiket ismert irodalmárok mutatnak be vagy maguk a diákok. Akárki csatlakozhat újabb órát töltve fel az oilproject.org honlapjára. Azt, hogy mi kerül fel webre, a honlapot használó közösség dönti el. Kérdéseket is fel lehet tenni, és felelés vagy dolgozat előtt az Oilproject tagjai a felkészülésben is segítenek.


Döntvénytár -- elérte a százezer publikált bírósági döntésszámotFEL

Működésének egyik fontos mérföldkövéhez érkezett a CompLex Kiadó által publikált Döntvénytár, amely a napokban elérte a százezer publikált bírósági döntésszámot. A kiadvány tizenöt jogi szaklap, magyar és európai uniós kiadvány, hagyományos és internetes források anyagait feldolgozva a bírói gyakorlat jogfejlesztő-jogmagyarázó megállapításait adja közre.


Interneten is elérhető a torinói egyiptomi múzeum anyagaFEL

A világ egyik legjelentősebb egyiptomi gyűjteményével rendelkező torinói múzeum azzal ünnepli fennállásának 180. évfordulóját, hogy internetes adatbázisba rendezi kincseit. Az adatbankba bekerül a múzeum raktáraiban őrzött több ezer régészeti lelet is.