Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/15., ápr. 13.


E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

E-könyv vásárlás helyett menjünk e-könyvtárba!
E-könyv, a zöldebb választás
Könyvek elrendezése -- kevesebbet, kívánatosabban (képekkel)
VuDL -- digitális integrált könyvtári rendszer
Szerzői jogokat memedzsmelő szoftver -- a könyvtárközit is segíti
A szakmai utánpótlás anomáliái -- 1. Közelítés a fiatal szakemberek oldaláról
Használóképzés a gimnáziumi könyvtárban -- szakos kollégák ismereteinek pótlása
Könyvtári tájékoztatás zombiknak?
Az olvasó nem a könyvtár honlapján kezdi!
Ajándékkönyvek a könyvtárnak! Országos akció az USA-ban
PISA 2009 -- Nógrádi Gábor és Nagy Attila észrevételei
Az olvasó azé, aki megműveli -- Nagykanizsa
Fiatalok olvasási, informálódási szokásai -- negyedéves adatok
A New York-i Közkönyvtár egész éjszakás játéka várja a jelentkezőket (videó)
Világszínvonalú magyar gyerekkönyvek -- konzervatív vásárlók
Önmegvalósítás a munkahelyen. Amiről én tehetek...
Értéket adó adatbázisok -- ha sikerül 'lebontani' őket
Egyre fontosasbbá válik a forráskritika
Közösségi oldalakon keres állást a magyarok 15 százaléka
Érkezik a 3D-s virtuális ügyfélszolgálat
Népszerű vagy? Mérd meg magad!
Könyvtárhasználati ismeretek a középszintű érettségin -- adatbázisban is kell keresni
Skype-iskola egy eldugott indiai faluban

Analógiák

Itt az ideje kifesteni a könyvtárat is!

Kisszínes

Hogyan húz el Kína a K+F-ben?
Készítsünk névjegykártyát online -- ingyen!

Kiemelt Katalist-hír

A frissen végzett könyvtároskollégák nevében
Könyvkonnektor -- dolgok az e-könyvekről

Információforrások

Olvasásportál -- az OPKM szerint
Régi újságok a világból, online
Reference Universe keresőrendszer e-könyvekhez
300 ezer zeneszámmal elstartolt a Superbox.hu
Vizualizálás a közszférában -- támogató honlap


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

E-könyv vásárlás helyett menjünk e-könyvtárba!FEL

Mielőtt elmennénk e-könyvet vásárolni az Amazon vagy iBooks online könyvesboltokba, benézhetünk az e-könyvtárba, ahonnan ingyen kikölcsönözhetjük a keresett könyvet.
Legalábbis Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában a helyi könyvtári jegy segítségével online könyveket kölcsönözhetünk. A kölcsönzéshez le kell tölteni az Overdrive Media Console ingyenes alkalmazást, majd a könyvtári kártya kódjának megadása után letölthetjük a választott könyvet az iPhone, Blackberry vagy Android eszközünkre, illetve számítógépünkre. Az online könyvtárakban a letölthető példányok száma korlátozott, ezért elképzelhető, hogy várólistára kell feliratkozni. A kölcsönzési idő 7-14 nap, ennyi ideig lesz elérhető számunkra az adott eszközről a dokumentum.


E-könyv, a zöldebb választásFEL

A következő infografika megmutatja, hogyan lesz zöldebb a világ az e-könyveknek köszönhetően.


Könyvek elrendezése -- kevesebbet, kívánatosabban (képekkel)FEL

Az angol közkönyvtárak hatszor kevesebb könyvet tartanak, ám forgalmuk háromszor akkora, mint nálunk. A különbség oka a nagyobb beszerzési keret mellett a kölcsönzésre ösztönző kínálás. Angliában és Hollandiában is hódít a shop-koncepció, amelyben tudatosan a boltok árukínálatához hasonlóan mutatják, rendezik, forgatják a könyveket. Eheti galériánkban a könyvek vonzó bemutatásáról mutatnunk képeket link
1. Kölcsönözhető és helyben használható állomány -- egybeosztva: kisebb állomány is elég, és a használónak is kényelmesebb. (Pécs, Tudásközpont)
2-3. Különböző típusú, azonos témájú dokumentumok egymás mellett a polcon: kevesebbet rohangál az olvasó (UH, Hatfield, Anglia; Gasteig, München).
4. Egész témakörök rendezhetők át fél perc alatt a gördülő polcokon -- aktualitás szerint (Neuhausen, Németország).
5. Száműzött zsúfoltság; szabad hely, tér, levegő! Gerinccel és címoldallal egyaránt mutatott könyvek (Neuhausen, Németország).
6. Könyvek a lépcsőforduló rácsos korlátján -- természetesen elvihető (Neuhausen, Németország).
7. Könyvek elrendezése nem szerző, hanem témakörök szerint, piktogrammal segítve (Shalkhaar, Hollandia)
8. A shop-koncepcióban gyakran halmozzák fel kívánatosan a könyveket, akár színek szerint is, egymásra max. 3-at (Schalkhaar, Hollandia).

Régebbi hírforrás(ok): Arccal a használó felé! -- könyvek prezentálása a könyvtárban link

VuDL -- digitális integrált könyvtári rendszerFEL

Az ACRL 2011 konferencián mutatták be hivatalosan a legújabb digitális könyvtármenedzsment szoftvert, a VuDL-t, amely kizárólag nyílt forráskódú technológiákra épül. A Villanova Egyetem vidám, egyenpólóba öltözött fejlesztői lelkesen magyarázták az alkalmazás előnyeit, mint a METS metadata szerkesztő, XML adatbázis repozitórium, beépített, OAI szerver, stb. A VuDL lehetővé teszi digitális gyűjtemények tárolását, kezelését, bemutatását és kereshetőségét viszonylag kevés helyi számítógépes jártasság nélkül. A VuFind keresővel kompatibilis ( link ) alkalmazás demója. (ref.: HWJ)


Szerzői jogokat memedzsmelő szoftver -- a könyvtárközit is segítiFEL

Új szerzői jogi szolgáltató irodai szolgáltatással rukkolt elő a Massachusetts állambeli Copyright Clearance Center (CCC) az ACRL 2011 konferencián. Az éjjel-nappal elektronikusan elérhető szolgáltatás azonnali hozzáférést biztosít, térítés ellenében, a résztvevő kiadók és terjesztők, mint például az Elsevier, Wiley, Nature Publishing Group és a Wolters Kluwer Health, által forgalmazott cikkekhez. A szolgáltatás percek alatt elintézi számunkra az újraközléshez vagy egyéb felhasználáshoz szükséges szerzői jogi engedélyeket, amelyek sok esetben térítésmentesek. A CCC nem helyettesíteni kívánja a könyvtárközi kölcsönzést, hanem annak szolgáltatásait gyorsítja és bővíti, és például az OCLC által üzemeltetett ILLIAD programmal integrálható. (ref.: HWJ)


A szakmai utánpótlás anomáliái -- 1. Közelítés a fiatal szakemberek oldalárólFEL

A Katalisten többedszer merül fel a szakmai utánpótlás kérdése. A KIT is többször foglalkozott már a szakma öregedésével. E cikksorozat három részletben ad néhány szempontot a diskurzushoz. (A sorozatban az idősebb / fiatalabb kifejezések nem a fizikai, hanem a kognitív életkorra vonatkoznak.)
1. Nem baj, ha a könyvtári diplomás (első) munkája nem könyvtári lesz. Sőt! Érdemes elsőre jó gazdálkodó szervezetnél elhelyezkedni, s a könyvtári szervezetekben hiánycikknek számító perspektívára szert tenni. Megbizonyosodni arról, hogy a könyvtári ismereteknek -- megfelelően profilírozva -- könyvtáron kívül is lehet tere (bizonyíthatom, hogy igen). Hogy aztán később ez illető visszamerészkedik-e a közszférába, az más kérdés. Fontos azonban tudni, hogy a tényleges piaci viszonyok megismerésének esélye a közszférában eltöltött idő hosszával fordítottan arányos; a huzamosabb könyvtári tapasztalat jellemzően rontja a munkaerő-piaci esélyeket, azaz az idősebbek maradnak. Fejvadászok mondogatják: első munkahelyed legyen kiváló (mert szocializációja döntővé válik, vö.: soha nem feledem az elsőt...), még akkor is, ha alig ad pénzt, ugyanis második munkahelyed jól megfizeti majd ezt a referenciát. A közszféra, kötött bérekkel... az persze más.
2. Mintha valamely könyvtárosképző intézményben lenne kurzus a munkaerőpiacra-készítés. Előrelátó dolog, jó lenne többet olvasni róla. Javulhat általa a Katalistre írt hallgatói önéletrajzok, kísérőlevelek minősége is. Biztató, hogy ha lassan is, de nő azon fiatalok száma, akik szakmaválasztás előtt a munkaerő-piaci kilátásokat is számba veszik. S talán a képzőhelyek kínálatán is eltöprengenek -- előzetesen. Ha nincs munkaerőpiaci fejtágítás a képzésben, a hallgatónak önszorgalomból kell javítani e hiányosságot.
3. Az álláskeresés nem a diploma átvétele után kezdődik! Hanem a házidolgozatok témájának megválasztásával, a képzés közbeni különmunkákkal, mentor keresésével, a szakdolgozati téma piaci alapú kiválasztásával, külföldi tanulmányutakkal és ösztöndíjakkal, a kész írásművek publikálásával, önműveléssel. Csak olyan szakdolgozatot szabad készíteni, melynek van piaci értéke, publikálható legalább hírként, jobb esetben cikként vagy könyvként (bizonyíthatom, hogy működik a modell, értékesíthető a megfelelő minőségű szakdolgozat -- akár a korábban szerzett érdemjegyektől függetlenül is...). Ha a képzőintézmény kínálatában nincs ilyen, verni kell az asztalt. A hallgató tehát már a képzés alatt építse saját brand-jét.
-- Következik: 2. Közelítés a szeniorok oldaláról


Használóképzés a gimnáziumi könyvtárban -- szakos kollégák ismereteinek pótlásaFEL

A könyvtárostanár számára folyamatos kihívás azoknak a szakóráknak a lebonyolítása, amelyeket szaktanárok tartanak a könyvtári állomány (főként kézikönyvtár) felhasználásával.
A kihívás kettős és felelősségteljes. Felkészíteni a szakos kollégákat, akik felsőfokú tanulmányaik során nem kaptak ilyen jellegű képzést, gyakoroltatni a diákokkal a könyvtárhasználati ismeretek oktatása alkalmával elsajátított ismereteket (kézikönyvek, folyóiratok, szakirodalom). Mindez módszertani szempontból nagy kihívás, folyamatos felkészülést, az új metódusok, lehetőségek ismeretét feltételezi.
A könyvtárhasználati ismeretek oktatása nem reálszaktárgyi órák keretében történik helyi tantervünk szerint, ezért a reálszaktárgyi órák a gyakorlás lehetőségét adják meg a könyvtárban. Lényeges azonban az eltérés a humán és reál beállítottságú csoportok esetében. Ezeket a metodikai különbségeket is érdemes figyelembe venni, végig gondolni mind a szaktanárnak, mind a könyvtárostanárnak.
A Veres Pálné Gimnázium fizika-matematika munkaközössége segítségével a lehetőségeket gondoltuk végig, miközben a szaktanár kollégák számára -- mintegy belső továbbképzés keretében ? könyvtárhasználati ismeretek tekintetében továbbképzést is tartottunk.
-- Hock Zsuzsanna előadása a HUNRA szombathelyi konferenciáján (máj. 13-14.) hallgatható meg. További információ: ld. alább.


Könyvtári tájékoztatás zombiknak?FEL

Egy főiskola meglehetősen szokatlan formát választott olvasói információs igényeinek kielégítésére. A képregény a könyvtárlátogatók kalandjait mutatja be, amolyan zombi-bibliográfiai ismertető változatban. A kiadvány második része értékes könyvtári ismereteket tartalmaz -- hagyományos formában és közérthetően. (ref.: HWJ)


Az olvasó nem a könyvtár honlapján kezdi!FEL

Az OCLC blogban idézett jelentése a könyvtárak imázsát taglalja (Perceptions of Libraries, 2010: Context and Community). Az olvasók nulla százaléka kezdi információ-keresését a könyvtár honlapján.
A szerző szerint ezzel semmi probléma nincs. A könyvtár honlapja egyszerűen nem alkalmas az általános információ-keresési igények kielégítésére. A katalógushoz és adatbázisokhoz vezető linkek, a nyitvatartási idő és a helyszínek mind szerepelnek a honlapon, de az információra kíváncsi felhasználó nem innen indul keresőútjára. Sokkal jobban adja magát erre webes böngészők vagy a wikipédia. Régen a könyvtárosok titka volt az információ lelőhelye, ma szinte minden megtalálható az interneten.
Hogy ezek után mire jó a könyvtár honlapja, az a könyvtáron múlik. A jó könyvtári honlap a helyes információforrás felé terel (katalógus, adatbázisok, helyi szervezetek), elmondja, hogy a könyvtárosok miben és hogyan tudnak segíteni, hogyan teszik értékesebbé a találatot vagy növelik a használói élményt blogjaikkal, megjegyzéseikkel, könyvtári eseményekkel, helyet adva a szokásos tudnivalóknak a nyitva tartásról és a kölcsönzési szabályokról. Ha a felhasználó a jobbnál jobb információforrások között elbizonytalanodik, összezavarodik, a könyvtáros segíthet újraértelmezni keresését és kiterjeszteni a kiinduló stratégiát. (ref.: HWJ)


Ajándékkönyvek a könyvtárnak! Országos akció az USA-banFEL

Április 14-e lesz az első Könyvadomány Nap az USA-ban az országos könyvtári héten. A fennállásnak nyolcvanötödik évét ünneplő Hónap Könyve (Book of the Month) klub kezdeményezésére és a könyvtáros szervezetek támogatásával arra biztatják az olvasókat, hogy ezen a napon ajándékozzanak új vagy alig használt köteteket a helyi könyvtárak gyűjteményének gazdagítására. Az állományba nem kerülő fölöspéldányokat a könyvtár baráti köre fogja kiárusítani, és a bevételt a könyvtár céljaira fogják fordítani. (ref.: HWJ)


PISA 2009 -- Nógrádi Gábor és Nagy Attila észrevételeiFEL

A digitális olvasás minden részt vevő oktatási rendszerben magasabb szövegértési teljesítménnyel jár együtt, noha ez a különbség számszerűleg sehol sem igazán magas: az online olvasás index egypontnyi változása egy országban sem jelent 30 képességpontnyi növekedésnél többet. Számunkra érdekes azonban, hogy hazánk annak a nyolc OECD-országnak az egyike, ahol ez az érték 20 pont fölött van. Magyarországon kívül Ausztráliában, Franciaországban, Új Zélandon, Szlovákiában, Hollandiában és Írországban olvasnak jobban az online szövegekkel gyakran foglalkozó diákok.
-- Nagy Attila cikke -- Lehetünk-e ismét emelkedő nemzet? PISA 2009: eredmények,
összefüggések -- a Könyvtári Figyelő 2011/1. számában jelent meg.


Az olvasó azé, aki megműveli -- NagykanizsaFEL

Az olvasókkal ünnepelné az általa irányított nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár fennállásának 60. jubileumát az igazgató, Czupi Gyula, akitől azt is megtudtuk: az bántja legjobban, ha valaki jegyzetekkel rondít bele egy könyvtári könyvbe.
Az időközben Halis István nevét felvevő könyvtár mára a megye legnagyobb bibliotékájává nőtte ki magát. A sokféle szolgáltatást kínáló, a 2001 óta 24 ezer beiratkozott olvasót számláló intézmény idén duplán ünnepel: éppen 60 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, s 10 éve, hogy birtokba vehették jelenlegi otthonukat, a csodálatos Kálvin téri könyvtárpalotát. A májusi születésnapra számos programmal készülnek az intézmény munkatársai, tudtuk meg az igazgatótól.


Fiatalok olvasási, informálódási szokásai -- negyedéves adatokFEL

A fiatalok egytizede olvas napi gyakorisággal, míg a legtöbben (minden harmadik) csak ritkán. Legtöbben szórakoztató irodalmat olvastak utoljára, második helyezettként a kötelező olvasmányok, tankönyvek szerepelnek a szépirodalommal holtversenyben. A lányok nagyobb arányban olvasnak szórakoztató irodalmat, a fiúkra pedig a tankönyvek olvasása jellemzőbb.
A fiatalok sok időt töltenek a számítógép előtt, 65 százalékuk naponta vagy naponta többször internetezik. Éles különbség a nagyvárosi és vidéki fiatalok között mutatkozik meg. Amíg a budapesti fiatalok háromnegyede internetezik naponta, addig a kisebb városokban élők valamivel több, mint feléről mondható el ugyanez.
A levelezés, chatelés mellett nagyon sokan használják tanulásra, a tanulás segítésére is az internetet, valamivel kisebb arányuk pedig a böngészés, játék és hírek olvasása érdekében kapcsolódik fel a világhálóra. Általánosságban a lányokról mondható el, hogy jobban szeretnek levelezni, mint a fiúk, akik inkább filmeket, zenét töltenek le szívesen vagy játszanak.
Az Ipsos F&F kutatássorozata negyedévente közöl friss adatokat a fiatal felnőttek márkafogyasztási szokásairól, illetve tematikusan bemutatja ennek a fogyasztói csoportnak a viselkedését.

Régebbi hírforrás(ok): Hamarosan indul az új olvasottság-kutatás -- alkalmasak-e hasonlóra a könyvtárhasználati adatok? link

A New York-i Közkönyvtár egész éjszakás játéka várja a jelentkezőket (videó)FEL

A Találd meg a jövőt 500 leendő játékosát várja a New York-i Közkönyvtár, hogy este 8-tól reggel 6-ig az egész éjszakát a könyvtárban töltsék és a könyvtár száz híres tárgyával kapcsolatos kérdésére válaszoljanak. (ref.: HWJ)

Régebbi hírforrás(ok): link

Világszínvonalú magyar gyerekkönyvek -- konzervatív vásárlókFEL

A magyar gyerekkönyvek világszínvonalúak, íróink és illusztrátoraink sok irányban kísérleteznek -- azonban az olvasók többsége még inkább maradna a jól bevált, régi szerzőknél. Irodalomtörténész interjúalanyunkat, a Prae.hu gyerekrovatának szerkesztőjét a honi és nemzetközi trendekről kérdeztük. (A cikk a nyomtatott lapban olvasható.)
Balázs Eszter Anna: 'Komoly hiányosságnak tartom például, hogy Magyarországon alig találunk speciális, korosztályi problémákat életszerűen, kortárs nyelven tárgyaló ifjúsági regényeket, ahol megjelennének olyan témák, mint a szülők válása, az apa új barátnője, a drog és a szex. Nem az a fontos, hogy egy könyv milyen választ kínál, hanem hogy milyen kérdéseket tesz fel. Sőt, az a legjobb, ha a válaszadást a gyerekekre hagyja.'


Önmegvalósítás a munkahelyen. Amiről én tehetek...FEL

A múlt-jelen-jövő idővonalat érdemes itt alapul venni. A múlt arra vonatkozik, hogy mostanra a foglalkozásunk hivatássá vált-e számunkra? Elkötelezettek vagyunk-e, vagy csak a megélhetésért csináljuk? A hivatás vonatkozik az elkötelezettségre, arra, hogy azt érezzük legbelül, "ez vagyok én", "erre lettem teremtve". Az is fontos, hogy ha történik velünk valami, akkor azt a helyzetet miképpen fordítjuk saját javunkra (egy példa: motorbalesetet szenvedett az illető, és a felépülés időszakát arra használta, hogy átképezze magát új szakmájára. Sikerült, és most már a szakma egyik legjobbja...).
Ennek következő lépése a jelen, amikor is az, amit teszünk a munkahelyünkön, az része az identitásunknak, annak, akik vagyunk: fontos számunkra, amit dolgozunk, büszkék vagyunk arra, ahogyan végezzük a munkánkat. De! Ne csontosodjon meg ez az identitás, mert igaz az a mondás, hogy 'akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek néz'. Azaz, legyen fontos, legyünk rá büszkék, de ne váljon szemellenzővé a munkánk, akár azt okozva, hogy munkatársainkat, akikkel együtt kellene működnünk, mert a siker kulcsa a közös munka lenne, lenézzük stb.
Végül a jövő: személyes jövőképünkben benne van-e az, amit most csinálunk, vagy valami teljesen más irányt mutat? Azért fontos, hogy egy irányba mutasson a jelen-képünk a jövő-képünkkel, mert a közte lévő eltérés adhat nekünk inspirációt arra, hogy továbblépjünk.
A múlt-jelen-jövő gondolat persze nem áll messze az önmegvalósítástól, hiszen annak lényege, hogy az ideál-énünket, a jövőképünket igyekezzük elérni - azaz életutunkról, és annak folyamatában történő tanulásainkról, tapasztalásainkról szól.


Értéket adó adatbázisok -- ha sikerül 'lebontani' őketFEL

Vegyük azokat az adatokat, melyek előállítását már egyszer megfizettük -- a kormányzatnak fizetett adók által -- melyek online elérhetők és a programozók hozzáférnek. Néhány hónap múlva -- csiribí-csiribá -- magánvállalkozások beveszik a forrást, az adatok megjelennek weboldalakon és okostelefonok alkalmazásaiban, úgy, hogy az már használható és kényelmes a fogyasztók számára. Talán nem véletlen, hogy az ötletek a Szilícium-völgyben állnak elő legnagyobb számban. A buszok például GPS-sel vannak ellátva. Valakinek eszébe jutott, hogy miért ne lehetne ezen adatokat 'real time' közvetíteni.
[Hazai példa vonatokra: link A Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Szervezet előrejelzési adatai megjelennek a Weather Channel időjárási tévécsatorna híreiben -- immáron bárki számára fogyasztható tálalásban.
Ellenállás persze van: a kormányzat szeretné, ha a légitársaságok ajánlatai szabványosan, egy felületen lennének elérhetők. Ami azonban -- a hatékony árösszehasonlítás miatt -- veszteséget jelent a kényelmesnél jóval összetettebb ajánlatokat adó légitársaságok számára. (ref.: MG, via MIBE Hírlevél)
-- A MIBE link június 16-ára tervezett 11. konferenciája e témakört igyekszik körüljárni.


Egyre fontosasbbá válik a forráskritikaFEL

Daniel Cohn-Bendit márciusban közleményben utasította el, hogy egyes magyar médiumok tíz éve megcáfolt pedofil múltjával akarják hiteltelenné tenni a magyar médiatörvényről és Orbán Viktorról megfogalmazott kritikáit. Múlt pénteken ehhez képest az MTV Híradója meghamisította az Európai Zöldpárt sajtótájékoztatóján történteket. (Index)
Négy új főszerkesztője van az MTVA-nak. Egyikük az a riporter, aki Daniel Cohn-Bendit magyarországi látogatása után az eseményeket hamis színben feltüntető tudósítást készített az EP zöldpárti frakciójának sajtótájékoztatójáról. (Index)


Közösségi oldalakon keres állást a magyarok 15 százalékaFEL

A magyar munkavállalók háromnegyede regisztrált már valamilyen közösségi oldalra, közel 15 százalékuk pedig csak ezeket a felületeket használja munkakeresésre -- derült ki a Randstad Workmonitor 29 országra kiterjedő felméréséből.
Míg az Iwiwnek 4,5, a Facebooknak mintegy 2,5 millió regisztrált tagja van hazánkban, addig a szakmai kapcsolatépítést szolgáló Linkedinen nagyjából 130 ezer magyar regisztrált Pedig az álláskeresésben az utóbbihoz hasonló portáloké a jövő.


Érkezik a 3D-s virtuális ügyfélszolgálatFEL

A Xerox háromdimenziós, webes virtuális valóságot teremtő szoftvert fejlesztett, amely révén a vállalat ügyfelei azonnali terméktámogató segítséget kaphatnak nyomtatóikhoz, többfunkciós berendezéseikhez.
A Xerox kutatói szerint a prototípus lerövidíti az ügyfélszolgálati hívásokat és lehetővé teszi, hogy a felhasználó a tényleges üzletmenetre koncentrálhasson.


Népszerű vagy? Mérd meg magad!FEL

Azt gondolod, hogy ismert vagy, népszerű? Sokan olvasnak? Hivatkoznak rád? Ez nagyon szép, de azért jó lenne, ha ezt számokkal is alá tudnád támasztani! Nemcsak azért, hogy ezt mások is megmutasd, hanem mert te is rengeteget tanulhatsz a mérési eredményekből.
...


Könyvtárhasználati ismeretek a középszintű érettségin -- adatbázisban is kell keresniFEL

9.1.1. A könyvtár fogalma, típusai, 9.1.2. Eligazodás a könyvtárban: olvasóterem, szabadpolcos rendszer, multimédia övezet, 9.1.3. A helyben használható és a kölcsönözhető könyvtári állomány, 9.1.4. A könyvtári szolgáltatások. Elvárás középszinten: Ismerje a könyvtár fogalmát, típusait: hagyományos és elektronikus könyvtárakat. Tudja kiválasztani a dokumentumokat és használni az eszközöket. Ismerje és tudja használni a gyakoribb könyvtári szolgáltatásokat.
9.2. Dokumentumok. 9.2.1. Nyomtatott dokumentumok, 9.2.2. Nem nyomtatott dokumentumok, illetve adathordozók (kazetta, diakép, film, CD, mágneslemez, DVD). Elvárás középszinten: Tudja használni a kézikönyveket és a közhasznú információs forrásokat. Tudja használni a gyakoribb nem nyomtatott dokumentumokat.
9.3. Tájékoztató eszközök. 9.3.1. Katalógusok. 9.3.2. Adatbázisok, 9.3.3. Közhasznú információs források (pl. telefonkönyv, menetrend, térkép). Elvárások középszinten: Tudjon keresni a betűrendes leíró katalógusban. Tudjon adatokat gyűjteni számítógépes adatbázisból. Tudjon információt keresni az interneten, ismert keresőprogramokat használni.


Skype-iskola egy eldugott indiai falubanFEL

A Skype internetes videotelefon segítségével tart hetente egyszer matematikaórát Szantos Kumar indiai mérnök egy eldugott, a lakóhelyétől, Újdelhi elővárosától közel ezer kilométernyire fekvő falu nebulóinak.




Analógiák

Itt az ideje kifesteni a könyvtárat is!FEL

Elindult Magyarországon is a Let's Colour Egyesület. A szervezet pályázatot hirdet közösségek számára, melyek közösségi tereit segítenek színessé tenni.
A pályázatra közösségek (lakóközösségek, szomszédok, önkormányzatok, civil szervezetek, intézmények, társasházak) jelentkezését várják, de nem zárják ki a magánszemélyek jelentkezését sem, amennyiben rendelkeznek festeni való falakkal vagy kültéri felületekkel. Főként olyan épületek vagy felületek kifestését támogatják, amelyek egy közösség életminőségére pozitív hatással lehetnek. Ezek lehetnek épületek (pl. óvoda, iskola, községháza, városháza, művelődési ház, de akár egy társasház vagy egy frekventált helyen álló bármilyen egyéb épület, vagy egy teljes utca összes épülete is), közterek, de támogatásra méltó lehet akár egy régi víztorony, vagy betonkerítés is.




Kisszínes

Hogyan húz el Kína a K+F-ben?FEL

Kína rendkívül dinamikus fejlődést mutat a PhD-hallgatók számát, a kutatók létszámát, a publikált tudományos közlemények mennyiségét tekintve. A diagramok egyérzelműen mutatják az USA és az EU-27 országok következetes visszaszorulását a kutatási piacon.


Készítsünk névjegykártyát online -- ingyen!FEL

Profi névjegykártyát készíteni nem könnyű. Ám egy kis online segítséggel nem is akkora ördöngösség!
Bár egyesek szerint a névjegykártyák nemsokára a múlt ködébe vesznek, egyelőre még mindig az üzleti élet egyik legfontosabb kellékei közé tartoznak. A BusinessCardLand oldalán bármilyen névjegykártyát elkészíthetünk, könnyedén, pár kattintással, teljesen ingyen!
Persze egy igazán profi kártyát még mindig szakemberekkel és nyomdában érdemes készíttetni, ha azonban gyors megoldásra van szükségünk, és van otthon egy nyomtatónk is, akkor mi magunk is tehetünk egy próbát!




Kiemelt Katalist-hír

A frissen végzett könyvtároskollégák nevébenFEL

Egy több mint 10 éves tapasztalattal könyvtárosnak ugyanúgy bele kell 'rázódnia' az ön könyvtára által keltett specifikumokba, ahogy egy több hónapos szakmai gyakorlattal rendelkező 'újoncnak'. Ahogy utóbbinak, a gyakorlott könyvtárosnak is új, feltérképezetlen terület lehet például az Önök által használt integrált rendszer, a közintézmények közötti kapcsolat, a könyvtár, illetve a művelődési központ által 'ellátottak' demográfiai és egyéb jellemzői, az önök könyvtár- és rendezvényszervezési szokásai, és így tovább. Ebből következően a 10 éves tapasztalattal rendelkező kollégát is ugyanolyképp 'be kell tanítsa' könyvtárának specifikumaira, ahogyan egy friss tudással rendelkező könyvtárost is (ami a legrosszabb esetben is maximum 1 hónap lehet, ha frissen végzett az illető, ha gyakorlott könyvtáros).
...


Könyvkonnektor -- dolgok az e-könyvekrőlFEL

Szakkönyveknél megszokott forma az USA-ban, más országokban, hogy magának az írásműnek, a nyomtatott könyvnek saját weboldala van. A könyvfesztiválra időzített e-book kalauz (Kossuth Kiadó) megjelenését most itthon is, talán elsőként, összekötötte a szerző, Kerekes Pál, a könyv portáljának beindításával. --




Információforrások

Olvasásportál -- az OPKM szerintFEL

Az Olvasásportált az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum TÁMOP-projektje. Tartalma:
hazai és nemzetközi olvasásra nevelő és könyvtárhasználatot támogató jó gyakorlatok leírása, a projektben kidolgozott mintaprogramok, szakmai anyagok, TÁMOP 3.2.4-féle olvasásfejlesztő rendezvények, a könyvtár állományát föltáró bibliográfiai adatbázisok, valamint a Könyv és Nevelés elektronikus kiadása. Van Gyermek alportálja.
-- A 210 millió forintos projekt részeként megvalósult portál fejlesztése még nem zárult le, így feltehetően van lehetőség a tartalmak további feltöltögetésére, a belső navigáció és keresés javítására, a fórum 'belakására'. (MG)


Régi újságok a világból, onlineFEL

Hat, ingyen elérhető forrásról számol be a cikk Ausztráliától az Egyesült Államokig, mint például az archivált New York Times-példányokat közkinccsé tévő TimesMachine vagy a Google Archive keresője. A Kongresszusi Könyvtár jelenleg 3 308 613 oldalt tartalmazó digitális projektje (The National Digital Newspaper Program) az 1836 és 1922 között kiadott újságokat szándékozza feldolgozni az USA minden államából. (ref.: HWJ)


Reference Universe keresőrendszer e-könyvekhezFEL

A Reference Universe web-alapú kutatási segédeszköz elsősorban a témában kevésbé járatos felhasználók számára, amely a könyvtár elektronikus referensz könyvállományában (szakkönyvekben és enciklopédiákban) képes keresni. A webkettőt és hagyományos könyvtári katalógust összeházasító rendszer arra a problémára kíván megoldást kínálni, hogy a keresés alkalmával a felhasználó megbízható forrásból szerezze legelső információját. A Paratext cég termékei újraértelmezik a tájékoztatási szolgáltatást a felsőoktatási és szakkönyvtárak számára. (ref.: HWJ)


300 ezer zeneszámmal elstartolt a Superbox.huFEL

A legújabb magyar nyelvű online zeneszolgáltatáshoz a zenei anyagokat a világ legnagyobb zenei kiadója, a Universal Music biztosítja. 'A kínálatban már az induláskor több mint 300 ezer szám érhető el 3500 előadótól, a jövőben pedig rendszeresek lesznek az exkluzív, CD megjelenés előtti dalok is' -- mondta el Benda Gergő, a Universal Music ügyvezetője. 'A nemzetközi piacokon már bizonyítottak a hasonló szolgáltatások, melyet most végre a magyar felhasználók is kipróbálhatnak: az online, streamelt (digitális adatfolyamként érkező) zenehallgatásnak köszönhetően sem hosszú letöltési idővel, sem pedig akadozással nem kell a zene hallgatójának számolnia.'
-- Zenei könyvtárunk jó kapcsolatban van az Universal Kiadóval, sokat rendelünk tőlük, regisztráltam új streaming szolgáltatásukra, a Superbox ingyenes csomagjára, így egyszerűen belehallgathatok a kiadó újdonságaiba, illetve az olvasók által keresett lemezekbe, számokba. A zenei könyvtár felhasználóinak zömére egyelőre nem lesz különösebb hatással, mivel sokan szeretik birtokolni a zenei hordozókat, visszariasztó lehet az előfizetési díj, hogy a kínálatban egy kiadó anyagát találják, s egyelőre mobiltelefonról nem elérhető a tartalom, mindenesetre az ingyenes csomagot érdemes kipróbálni. (Zsoldos Marianna)


Vizualizálás a közszférában -- támogató honlapFEL

Példákat és szakirodalmat, tanácsokat kínál az angol nyelvű honlap a témában.