Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  



  • Szerkesztők

W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

 

 

KIT hírlevél: 2010/46, dec. 15.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Központosítással hatékonyságot növel a Harvard Egyetem könyvtára
Jókai népe képmutató -- továbbra sem volt vizsgálati téma a számítógépen való olvasás
Könyvtárbusz Pécsen (videó) -- a lakosság 80%-a nem járt még könyvtárban
PISA 2009: javult a szövegértés -- leginkább a gyengébb tanulók fejlődtek
A szövegértés leginkább a tanulási stratégia meglétén és az olvasás élvezetén múlik -- segít-e ebben a könyvtár?
Magyarországon a képregény-olvasóknak rosszabb a szövegértése -- az éllovasoknál viszont nem
Könyvdoboz-motiváció, és: a gyerekek óránként 5 euróért olvasnak fel
Kiterjesztik a minimálbért a közszférára
Országos dolgozattár a felsőoktatásban -- a könyvtár ugorhatna a NetMiniszterelnök javallatára
'Magyarországon a könyvtárak általában riasztják az olvasókat', 'de Magyarországon is vannak pozitív példák'
Szeretem a könyvtárosomat! -- a 2010. év győztesei
Egymilliárddal indul januárban a Márai-program -- 30% a nemzeti minimum
A közmunkások digitalizálnak, hírleveleket postáznak, vagy éppen ruhatárosok
Kereső tanfolyam - 6. Tudományos keresők
'Könyvbeszéd' -- az amerikai gyerekkönyvtárosok tananyagából. A könyvtáros is ismerje a kínálatot
Olvasójegy-ajándékozás kampány az OSZK-ban -- a Facebook-on hirdetik
Új finn könyvtárépületek -- nyitottabbak
Panaszok átfordítása ajánlásba -- hogyan teheti a könyvtár online környezetben?
Karácsony + könyvtár
Adventi koncert a keszthelyi közkönyvtárban -- Erkel Ferenc emlékére
MEK kontra könyvtárak és kiadók?
Könyvtárfejlesztés a zalaegerszegi Apáczai könyvtárban -- az informatika vonzotta a használókat

Analógiák

Hírességek a pult mögött -- könyvtárban is van pult...

Kisszínes

Mr. Bean a könyvtárban
A világ lapkiadói nyílt levélben tiltakoznak Orbán Viktornál
Sajtótörvény-javaslat: gyorsított elhalás várhat a print szektorra
Könyvtorony a prágai közkönyvtárban -- a porosodó könyvek hasznosításának újabb lehetősége

Információforrások

Felelős kommunikációról blogol a PeppeR
Blogmagazinokkal bővül a magyar internet -- független, egyéni nézőpont
Új magyar bloggyűjtő portál indult: bloghir.hu
Google Föld 6: interaktív digitális atlasz
Energiatakarékossági tippek a Tigáztól
Csehországban a Szabad Európa Rádió archívuma


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Központosítással hatékonyságot növel a Harvard Egyetem könyvtáraFEL

A Harvard Egyetem számos könyvtára az utóbbi évtizedekben különböző szinten és önállóan fejlesztette saját állományát és rendszereit. Ez részben párhuzamosságokat szült, részben többletfeladatot jelentett a használóknak az állományok ás szolgáltatások áttekintésében. Ezt is kimutatta az a helyzetfeltáró tanulmány, amely nyomán december elején az egyetem vezetése bejelentette a könyvtár(ak) átstrukturálását. A munkák egyik eredménye egy központi keresőportál lesz, mely mögött összegangolt IT-, állomány- és adminisztratívrendszer-fejlesztés, automatizálás áll. Ezen túl együtt fognak működni más egyetemek könyvtáraival is. Hyman dékán fontosnak tartja, hogy a központosított szervezetben megmaradjanak azok az értékek, amelyek ez önálló szervezeti egységben voltak. Mint kifejtette: a könyvtárosok a tanszéki oktatókkal együtt az eddiginél szorosabban működnek majd közre a tantervfejlesztésben és jobban bevonják e munkába a könyvtárat. (ref.: MG)
-- A Szegedi Egyetemi Könyvtár sikeresen integrálta magába az egyetem különböző könyvtártait. Sok nagy intézményben (pl. MTA vagy egyetemek) ilyen vagy hasonló fejlesztés még nem történt meg, ezért a szolgáltatások nehezen tekinthetők át, és színvonaluk erősen hullámzó. (ref.: MG)


Jókai népe képmutató -- továbbra sem volt vizsgálati téma a számítógépen való olvasásFEL

A megkérdezettek mindössze négy százaléka tartja szimpatikus időtöltésnek az olvasást, az emberek majdnem fele inkább tévézik, a negyede rádiót hallgat, és tizenöt százaléka internetezik.
A hosszú farok a hazai könyvpiacon: a könyvkiadók és --kereskedők az egész piac pici részéből, a friss megjelenésekből tartják el magukat, míg a hosszú farok többi része maradna a könyvtárakra, ahova viszont nem járnak az emberek, leginkább csak azok a fiatalok mennek könyvtárba, akiknek a kötelező olvasmányaik és tanulmányaik miatt muszáj. A könyvtáraknak ebben a helyzetben kell újraértelmezniük saját feladatukat. Már régen nemcsak archívumként kellene működniük, hanem vonzó alternatívaként kellene kulturális helyszínekké, illetve digitális tudásközponttá válniuk.
Ami tuti: 1964 óta Magyarország kedvenc írója Jókai Mór. Ez nem jelenti azt, hogy olvassák is, de azt mindenki tudja, hogy Jókait bemondani nem ciki. A lista további része sokáig mentes minden meglepetéstől: Petőfi, Mikszáth, Rejtő, Móra, Móricz, Arany, József Attila. A lista végén Agatha Christie és Wass Albert találta meg a helyét. A kutatók szerint a válaszokból látszik, hogy az olvasók szeretik műveltebbnek mutatni magukat, ezért bár nem nagyon olvasnak, de azt pontosan tudják, milyen szerzőt kell mondani ahhoz, hogy úgy érezzék, jó választ adnak.
A vizsgálat nem hozott releváns eredményeket az e-könyvön, okostelefonon vagy számítógépen való olvasásról, pedig az előttünk álló időszaknak egyértelműen a digitális szövegek terjedése lesz a fő témája.


Könyvtárbusz Pécsen (videó) -- a lakosság 80%-a nem járt még könyvtárbanFEL


Régebbi hírforrás(ok): Közép-Európa legkorszerűbb könyvtárbuszát adták át Pécsen link

PISA 2009: javult a szövegértés -- leginkább a gyengébb tanulók fejlődtekFEL

Címkék: olvasás | felmérés |

A magyar diákok matematika, természettudományos teljesítményei a háromévente megismételt PISA-vizsgálatokban az átlag alatt stagnálnak, de a kedden ismertetett 2009-es mérésen némi javulás mutatkozik a szövegértés terén.
Pokorni Zoltán értékelése szerint a mostani eredmények az első Orbán-kormány oktatáspolitikájának sikerét jelzik.
Balázsi Ildikó, az Oktatási Hivatal osztályvezetője ismertette az adatokat. A szövegértési kategóriában 494 pontot ért el Magyarország, ezzel a 13-22. helyet foglalta el a 34 OECD-ország között. A folyamatos szövegek megértésében jobb eredményt produkáltak a magyar diákok, mint a nem folyamatos szövegeknél -- jegyezte meg. A magyar tanulók átlageredménye a szövegértésben 12 ponttal nőtt az elmúlt évekhez képest. Ezzel utolérték például svéd, ír és francia, illetve lehagyták spanyol, osztrák, olasz és görög társaikat, együtt fejlődtek a német, portugál, lengyel és liechtensteini gyerekekkel. Tapasztalatok alapján leginkább a korábban gyengébb tanulók teljesítménye nőtt. A funkcionális analfabétának tekinthető 15 évesek aránya 2006-ban még 20 százalék fölött volt, tavaly 'csak' 17,6 százalék. (Más megfogalmazásban: még mindig minden hatodik diák funkcionális analfabétaként kerül ki az iskolából.)


A szövegértés leginkább a tanulási stratégia meglétén és az olvasás élvezetén múlik -- segít-e ebben a könyvtár?FEL

A nemrég megjelent PISA-felmérés összefoglalásának 26. ábrája mutat rá a címben lévő összefüggésre. Az ALA szeptemberi közreadott irányelve pedig a könyvtárak célcsoportjának sikereiből eredezteti a könyvtár eredményességét. Kérdés tehát: mennyiben képes a könyvtár segíteni gyerekeket, felnőtteket a tanulási stratégiájukban és az olvasás élvezetében. Sőt: hogyan képes a könyvtár ezt a hatást mérni? Az ALA szerint nem könnyű, de nincs más választás. (MG)


Magyarországon a képregény-olvasóknak rosszabb a szövegértése -- az éllovasoknál viszont nemFEL

Kell-e félni a képregények olvasásától? Vagy: rontja-e az olvasást? A múlt héten közreadott 2009-es PISA-felmérés összefoglalójának 25. diagramja szerint eltérőek az egyes országok tapasztalatai. Az éllovasok közötti finnek, belgák, norvégok, svájciak és hollandok között a vegyes olvasók (szépirodalom, képregény és egyéb) közel azonos, kiemelkedő szinten olvasnak, mint a képregényt nem olvasók (de szépirodalmat és egyebet igen). Igaz ez a kicsit gyengébb, de képregény-faló japánokra is. A nem éllovasok között a képregény-olvasás jellemzően a gyengébb olvasással jár együtt. Így Magyarországon is -- derül kis a friss PISA-adatokból.
'Összességében a képregények olvasása a jelek szerint nem jár együtt magas szövegértési teljesítménnyel, ugyanakkor elképzelhető, hogy egyes országokban egyfajta belépőként szolgál az olvasás iránt kevésbé elkötelezett tanulók számára, és arra motiválja őket, hogy mást is olvassanak, például szépirodalmat.' Úgy tűnik tehát, hogy a képregény -- optimális körülmények között, akár a tanórán is elérhetővé téve -- nem jár a gyengébb olvasás veszélyével. (MG)


Könyvdoboz-motiváció, és: a gyerekek óránként 5 euróért olvasnak felFEL

A neuaubingi iskolába elhelyezkedése miatt nagyon sok szegény és 'migrációs hátterű' gyerek jár. Nem véletlenül választotta a München-Fünfseeland Wheel Club ezt az intézményt könyvadománya eljuttatásához. A projekt könyvei két fadobozban érkeztek, de feladat is jár velük. A gyerekeknek az általuk kiválasztott könyv elolvasása után az osztály előtt el kell mondaniuk, miért ajánlják, vagy nem ajánlják a többieknek.
Mint Jürgen Walther a KIT-nek elmondta: az iskola régóta tudatosan foglalkozik olvasásfejlesztéssel.
Az iskolában működik egy gyerekek által megszervezett vállalkozás is, melynek egyik szolgáltatása a felolvasás. Óránként vagy fellépésenként 5 euróért olvasnak fel öregek otthonában, az egyháznál van iskolában. További információ az iskola honlapján: link .


Kiterjesztik a minimálbért a közszféráraFEL

A közalkalmazottakra, a közszolgálati jogviszonyban dolgozókra és a kormánytisztviselőkre is kiterjesztené a kormány azt a minimálbért és garantált bérminimumot, amelyről két héttel korábban az OÉT ülésén a magánszféra képviselőivel már megszületett a megállapodás. Vagyis januártól a közszférában is 78 ezer forint lesz a minimálbér, kivéve azokat a munkaköröket, amelyhez középfokú végzettség kell, ezekben ugyanis 94 ezer forint lesz a bérminimum.


Országos dolgozattár a felsőoktatásban -- a könyvtár ugorhatna a NetMiniszterelnök javallatára FEL

Horváth Dávid, 23 éves egyetemista hallgató és egyben Magyarország NetMiniszterelnöke két időszerű javaslattal kereste fel Hoffmann Rózsa oktatási- és Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkárokat. ... Másik elképzelése megoldást nyújtana a diplomák értékének megőrzésére, esetleg növelésére. A NetMiniszterelnök szerint szükség van egy országos, mindenki számára hozzáférhető elektronikus szak-, záró-, diploma-, tdk-, otdk-, doktori- és egyéb vizsgamunkákat tartalmazó adatbázisra. Bár intézményenként ilyen ma is van, de ehhez másik egyetem hallgatójaként nagyon nehézkes és lassú a hozzáférés. Ehhez viszont bárki hozzáférhetne neten keresztül, sőt saját vizsgamunkáját is fel kell töltenie, amit a rendszer plágiumszűréssel ellenőrizne. Így nem történne meg, hogy egyik hallgató egy másik intézmény dolgozatát adja be saját névvel. Az elképzelés szerint így fokozatosan nőne a diplomák értéke, hiszen a korábbi anyagokra, de frissebb adatokkal épülnének az újabb kutatások.
A két javaslathoz tíz felsőoktatási intézmény Hallgatói Önkormányzata is csatlakozott.


'Magyarországon a könyvtárak általában riasztják az olvasókat', 'de Magyarországon is vannak pozitív példák'FEL

A Törzsasztal a bencésekről, Romsics Ignác nyilatkozata -- és bocsánatkérése.
Áprilisban közöltünk egy meglepően hasonló véleményt: 'A könyvtár mindig öncélú volt, csúnyán nézett a felhasználóra -- most hirtelen szolgáltató lesz...'


Szeretem a könyvtárosomat! -- a 2010. év győzteseiFEL

Közel 30 oldalon keresztül ecsetelik a jelöltek szakmai erényeit a Carnegie Vállalat és a New York Times támogatta Szeretem a könyvtárosomat! c. díj versenyében. Az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete (ALA) elismerését harmadik éve osztják ki tíz köz-, iskolai, felsőoktatási könyvtáros számára. A nevezéseket könyvtárhasználók tehetik. Az ALA 'Szeretem a könyvtáramat' honlapján egy mondatban is összefoglalják a díjazottak erényeit. (ref.: MG)


Egymilliárddal indul januárban a Márai-program -- 30% a nemzeti minimumFEL

Évi egymilliárd forintos kerettel indul 2011 januárjában az olvasás- és könyvkultúra fejlesztését célzó Márai-program -- jelentette be a program csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Szőcs Géza. Az új koncepció hosszú szakmai egyeztetések után született meg, és úgy tűnik, ezzel hosszú időre sikerül biztosítani a békét a könyves szakmán belül, egyben ugyanazzal a forrásmennyiséggel egyszerre támogatni a szerzőket, a kiadókat, a könyvtárakat és az olvasókat -- hangsúlyozta Szőcs Géza. Mint megjegyezte, az új program transzparensebb és egyértelműen 'műközpontú' lett; fő célpontját az olvasók jelentik, de nem csupán arra fordít figyelmet, hogy a könyvtárakba minél több kötet jusson el, hanem az alkotókat is támogatja.
A program eredeti tervezete szerint a könyvtárak évente egy 1000 címből álló könyvlistából választhattak volna, az új koncepció azonban igyekszik 'támpontot nyújtani' -- árulta el az államtitkár: ezért az ezres lista 30 százalékát a szakmai szervezetek által a 'nemzeti kultúra minimumából' összeállított egységcsomagok képezik, melyeket a programban részt vevő minden bibliotékába eljuttatnak majd.
-- '...nem tartozhatik a népkönyvtár feladatai közé, hogy a 'hazafiasságot', a 'vallást', a 'nemzeti eszmét' stb. védelmezze, terjessze' (Szabó Ervin, 1907).


A közmunkások digitalizálnak, hírleveleket postáznak, vagy éppen ruhatárosokFEL

Nagykanizsán a közgyűjtemények, kulturális intézmények körében elsőként ismerték fel a Halis István Városi Könyvtárban a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségeket. Czupi Gyula igazgató elmondta: közmunkásaik mára tudatos könyvtárhasználókká lettek, segítik az olvasókat a bibliotéka polcai között való eligazodásban, részt vesznek a dokumentumok digitalizálásában, eljuttatták az olvasókhoz a rendezvényekről tájékoztató hírleveleket, s helytállnak ha kell, a ruhatárban is.
-- Nagy örömömre szolgál, hogy ezek az emberek rendszeresen visszajárnak hozzánk, s egymással is folyamatosan tartják a kapcsolatot -- mondta el Czupi Gyula. -- A közfoglalkoztatással kapcsolatos elképzeléseket nagyjából ismerjük, ám ezekből egyelőre nem világos számunkra, hogy egy hozzánk hasonló önkormányzati intézmény hogyan vehet részt a programban. Nekünk kell-e pályázni vagy az önkormányzatnak? Ki biztosítja a programhoz szükséges önrészt, mi vagy a város? A könyvtár ugyanis nem rendelkezik mozgatható, átcsoportosítható pénzeszközökkel.


Kereső tanfolyam - 6. Tudományos keresőkFEL

Az információs szakemberek szempontjából különösen fontosak azok a webes keresőgépek, amelyek a web és a mélyweb értékesebb részére: a szakmai és tudományos tartalomra, publikációkra koncentrálnak. Természetesen keresési pontosságban nem érik el azt a szintet, amit a professzionális, előfizetéses online adatbázisszolgáltatók (pl. Dialog, EBSCO) nyújtanak, de az általános webkeresőknél jóval relevánsabb eredményeket szolgáltatnak szakirodalmi jellegű kereséseknél, és az ingyenes tartalmak mellett adott esetben a fizetős forrásokba mutató mélylinkeket is felkínálnak, amelyeket követve a felhasználó a teljes szövegű dokumentumig is eljuthat - amennyiben a könyvtára előfizető és az illető bejelentkezett a könyvtár információs rendszerébe (vagy könyvtári gépet használ).


'Könyvbeszéd' -- az amerikai gyerekkönyvtárosok tananyagából. A könyvtáros is ismerje a kínálatotFEL

...Egy másik fontos megtanulandó készség az, hogyan beszélünk gyerekekkel egy adott könyvről, illetve ennek műfaja, ami angolul booktalking (kb. könyvbeszéd, könyvelemzés) névre hallgat. Ebben javaslatot teszünk arra, hogy mit olvasson a gyermek, de inkább egy vagy két adott könyvet helyezünk előtérbe. Az informális könyvbeszéd általában egy-két perces, és a könyvtáros egyszerre egy olvasóval beszélget, vagy a tájékoztatásnál, vagy a polcok mellett, ha éppen akkor derült ki, hogy a keresett könyvet valaki más már kikölcsönzte. A hatásos, rövid könyvbeszéd mindössze egy-két mondatos cselekményösszefoglalót vagy könyvismertetést tartalmaz, és az olvasó érdeklődését azonnal felkelti. A hosszabb, formális könyvbeszélgetések fél vagy háromnegyed órán át, több olvasó számára mutatnak be több könyvet, ezeket általában programszerűen előre tervezik és vagy a könyvtárban, vagy a helyi iskolában tartják. Az óra egyik feladata természetesen a rövid és hosszú könyvbeszéd tartása közösen olvasott könyvekről. A hallgatók arra készülnek, hogy hogy legfeljebb öt percet tudjanak beszélni egy adott könyvről, de ne meséljék el a tartalmát, hanem 'adják el', vagyis keltsenek érdeklődést. Az egyes diákok által tartott könyvbeszédeket aztán közösen megvitatják és elemzik, a hatásos elemeket és általánosan használható formákat, ötleteket egy közös listán összegyűjtik.
-- Hajnal Ward Judit előadásában két hete elmondta, hogy a gyerekkönyvtárosnak a gyerekek által olvasott könyvek széles palettáját kell ismernie ahhoz, hogy ajánlani tudjon. Nem csak hagyományos témákban, hanem pl. a lányos fiúk, 'csajos' könyvek kedvelői, szorongó gyerekek, bántalmazott gyerekek stb. érdeklődése esetén is. Ha ezeket a vonatkozó könyveket a gyerekkönyvtáros nem olvassa, aligha tudja érvekkel ajánlani -- esetleg nem ajánlani. A hasonló magyar ajánló link még nem ennyire cizellált, egyben frissítésre is szorul.(MG)

Hírforrás: Könyv Könyvtár Könyvtáros, 2010. nov.
2010. december 15.  • Továbbküldöm a hírt

Olvasójegy-ajándékozás kampány az OSZK-ban -- a Facebook-on hirdetikFEL

Ajándékozz éves OSZK olvasójegyet barátaidnak, szeretteidnek. Küldd el az ajándékozott nevét és elektronikus fényképét e-mailen, mi elkészítjük karácsonyig az ajándék olvasójegyet. Írj most levelet a pr@oszk.hu címre vagy hívd a 2243-743-as számot. Rendelésedet szombaton (12.18.) 21 óráig fogadjuk. Az ajándék olvasójegyet a következő hét keddjétől csütörtökig (12.21-12.23.) veheted át személyesen a beiratkozó pultnál. Az olvasójegy az első OSZK-látogatáskor érvényesíthető, ezután máris igénybe vehető a könyvtár valamennyi szolgáltatása. Várjuk leveled, hívásod! Már csak négy napod maradt arra, hogy 6.000 Ft helyett 4.900 Ft-ért ajándékozz éves OSZK-tagságot.


Új finn könyvtárépületek -- nyitottabbakFEL

A finn könyvtár szokatlan módon sokkal nyitottabb, ez hatással van a tér szervezésre is. Lohja, Rauma, Turku új épületeinél bizonyított, hogy az aaltói többszintes modell kiválóan működik. Hollolában minden funkció a földszintre került, de a fénykupola itt is elmaradhatatlan elem. A turkui új könyvtár 2007-ban épült, a régi, 1903-as vöröstéglás könyvtárhoz üvegezett nyaktaggal kapcsolódva. A letisztult geometrikus formavilág, a tiszta vakolt tömegek, a kevés számú összefüggő bevilágító felület -- mindazok a jegyek, amelyek alapkövei megtalálhatók Aalto viipuri-i épületénél. Ehhez az épülethez nem kell különösebb kommentár, tereit, szellemiségét tekintve sokkal inkább tekinthető XXI. századi finn katedrálisnak.


Panaszok átfordítása ajánlásba -- hogyan teheti a könyvtár online környezetben?FEL

A könyvtárakkal kapcsolatban számos kritika, észrevétel jelenik meg a világhálón. Ezeket kezelni lényegesen kisebb veszélyt jelent, mint nem kezelni őket. Ám ahhoz, hogy ezeket egyáltalán észleljük, oda kell mennünk, ahol elhangzanak. Kézenfekvőnek látszik figyelőszolgáltatás használata, pl.: link link Ezek részben panaszokat hoznak, részben kérdéseket, melyekre jól tesszük, ha reagálunk. (Emellett akciót is kezdeményezhetünk: az edinborough-i könyvtár ilyen módon szervett információkat helyismereti szolgáltatása által azonosítani nem tudott fénykép-témákról. De van lehetőség a könyvtári szolgáltatások hirdetésére, vagy szavaztatásra is és webes érdeklődési csoport, pl. könyvklub kiépítésére is.) A hallgatóság csoportjai (lehetséges) használóinkon túl: a fenntartó képviselői, más könyvtárak könyvtárosai és egyre inkább a média is.
Hogy a könyvtár reagálni tudjon, legalább három dologra kell figyelnie: a könyvtárosok férjenek hozzá ezekhez a médiumokhoz, másik a gyors reagálás, harmadik, hogy legyenek formális belső eljárások a különböző helyzetek kezelésére. (ref.: MG)


Karácsony + könyvtárFEL

Előző lapszámunkban írtunk a könyvtár és a karácsony üzeneteinek összekapcsolásáról, szöveges és képes példákkal. Újabb hír:
- A váci Katona Lajos Városi Könyvtár néhány napra felfüggeszti saját könyvtári szabályzatának néhány pontját. Megbocsátás hete címmel tartanak olyan 'akciót' december 20-a és 23-a között, hogy a már régóta az olvasóknál lévő, kikölcsönzött könyvek visszavivőinek nem kell 'büntetést' fizetni.
- Videót is kaptunk a múlt heti lapszámunkban közölt zákányszéki karácsony előtti könyvtárnyitásról is.
- A Gödöllói Városi Könyvtárból adventi gyerekfoglalkozásról érkezett hír (kép a galériában).


Adventi koncert a keszthelyi közkönyvtárban -- Erkel Ferenc emlékéreFEL

A zeneirodalom gyöngyszemei színesítették a minap a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár programkínálatát. Az Erkel- év jegyében adtak adventi hangversenyt az olvasóteremben a Festetics György Zeneiskola tanárai és diákjai. A karácsonyi ünnepkör meghittségét sugárzó muzsika ezúttal Erkel Ferenc emlékének is szólt, a halhatatlan zeneköltő születésének idén 200. évfordulója alkalmából.


MEK kontra könyvtárak és kiadók?FEL

Az internethasználat elterjedésével magától értetődővé vált, hogy gyakorlatilag bárhol és bármikor az éppen szükséges információkhoz juthatunk. Az is természetessé lett, hogy számos könyv már otthon is elérhető az interneten keresztül.


Könyvtárfejlesztés a zalaegerszegi Apáczai könyvtárban -- az informatika vonzotta a használókatFEL

A könyvtári szolgáltatások infrastruktúra-fejlesztésére önálló pályázóként közel 8 millió forint támogatást nyert el a zalaegerszegi Apáczai János művelődési központ könyvtára. A pénteki projektzáró rendezvényen Czirákiné Tóth Edit könyvtárvezető elmondta, hogy az uniós támogatással megvalósuló program során mintegy 1400 főre nőtt a könyvtár látogatottsága, fejlesztették a számítógép hálózatot, és hallássérültek kommunikációját segítő eszközöket vásároltak. A nyugdíjasok az ifjakkal együtt, közös tanfolyamokon sajátíthatják el a 21. századi legmodernebb informatikai ismereteket a december végéig megvalósuló programok keretében. Közlése szerint az intézmény alapítványi forrásból további közel 3 millió forintot fordított a könyvtár felújítására.




Analógiák

Hírességek a pult mögött -- könyvtárban is van pult...FEL

Sztárok látják vendégül a T-Pontok látogatóit a karácsonyi csúcsforgalom ideje alatt a Magyar Telekom új kezdeményezése keretében. Az ismert személyiségek apró figyelmességgel kedveskednek az ügyfeleknek, így például segítenek csomagjaik elhelyezésében, eligazítást nyújtanak a sorszámhúzó automatánál, frissítővel, kávéval kínálják, és igény szerint a helyszínen dedikált ünnepi üdvözlő kártyával is meglepik a sorban állókat.
-- A KIT-ben már felhívtuk a figyelmet hasonló akciók lehetőségére -- a McDonald's kapcsán.




Kisszínes

Mr. Bean a könyvtárbanFEL

(via RMKE-levelezőlista)

Hírforrás: Videa
2010. december 15.  • Továbbküldöm a hírt

A világ lapkiadói nyílt levélben tiltakoznak Orbán ViktornálFEL

Az Európai Lapkiadók Szövetsége és az Újságok és Lapkiadók Világszövetsége az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében a médiatörvény-tervezet sürgős átgondolását kéri. Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levélben tiltakozik a médiatörvény-tervezetben foglaltak ellen az Európai Lapkiadók Szövetsége (ENPA) és az Újságok és Lapkiadók Világszövetsége (WAN-IFRA). A két kiadói szervezet azt írja, hogy nagyon aggódnak, mert a tervezetet több ponton is súlyosan sajtószabadság- és demokrácia-ellenesnek tartják. 'Szeretnénk kifejezni aggodalmunkat aziránt, hogy a jelenlegi médiatörvény-tervezet arra kényszeríti az újságírókat és kiadókat, hogy fedjék fel forrásaikat, illetve, hogy a tartalmakat egy arra alkalmatlan állami szerv, a Médiatanács fogja elbírálni' -- áll a közleményben.


Sajtótörvény-javaslat: gyorsított elhalás várhat a print szektorraFEL

Amennyiben jelenlegi formájában fogadják el a médiatörvény tervezetet, az a nyomtatott sajtó gyorsított elhalásához vezethet, véli a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöksége.
A törvényjavaslat több ponton alkotmányellenesnek bizonyulhat, és sérti a vélemény-nyilvánítás és a sajtó szabadságát érintő egyetemes elveket. Az MLE aggályosnak tartja azt is, hogy a tág jogértelmezési lehetőségek miatt kiadói bírságokat szabhat ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes szerkesztőségi tartalmak megjelenése után. A bírság akár 25 millió forintos is lehet, a kiadók, szerkesztőségek felsővezetőit 2 millió forintos bírsággal is sújthatják. Ezek a tételek ellehetetleníthetik a kiadókat, és elriaszthatják a tényfeltáró újságírástól az újságírókat, szerkesztőket.


Könyvtorony a prágai közkönyvtárban -- a porosodó könyvek hasznosításának újabb lehetőségeFEL

Korábban hírt adtunk a poros könyvek újrahasznosításának lehetőségeiről -- az értékesítés és újrapapírként való újrahasznosítás mellett. Könyvfestés, bútorépítés, könyvpolc-alapanyag mellett most belső épületszobrot mutatunk.




Információforrások

Felelős kommunikációról blogol a PeppeRFEL

A felelős szervezeti kommunikációról szóló blogot indított a PeppeR 21 PR Ügynökség. A link a tervek szerint folyamatosan nyomonköveti majd a hazai és a nagyvilágban működő szervezetek kommunikációját, górcső alá veszi stratégiájukat és lépéseiket és fűz mindehhez felvállaltan szubjektív és szakmai véleményt. Az elmúlt hetekben már próba-üzemmódban működő internetes napló tucatnyi bejegyzése nyomon követte többek között a vörösiszap katasztrófa és a mexikói-öbölbeli olajömlés kommunikációs vonatkozásait, kommentálta a Szerencsejáték Rt. felelős játékra felhívó kampányát, elemezte Uruguay-nak a focicsapat VB sikerére épített országimázs kampányát, foglalkozott a klímaváltozás kommunikációs vonatkozásaival és kitért több szponzorálási anomáliára is. A blog a jövőben is azokkal az ügyekkel kíván foglalkozni, amelyek jó vagy rossz példaként elemezhetőek a felelős kommunikáció szempontjai alapján.


Blogmagazinokkal bővül a magyar internet -- független, egyéni nézőpontFEL

Akár a legnagyobb portálok nézettségével is versenyezhetnek hamarosan a blogmagazinok -- állítja a BlogTimes.hu, amely szerint a fizetés nélkül, kedvtelésből író közösség forradalmi változást okozhat a médiában. 'A közösségi média internetes forradalma megteremtette az igényt arra, hogy az olvasók az események hátterét jobban megvilágító, a hivatalos médiától független, egyéni nézőpontú írásokhoz is hozzájussanak' -- magyarázta az MTI-nek Turcsán Tamás, a magazin alapítója.


Új magyar bloggyűjtő portál indult: bloghir.huFEL

A bloghir.hu, amelynek szerkesztői a magyar webnaplók tartalmát minőségi kritériumok szerint szemlézik, és témakörönként csoportosítva jelenítik meg.


Google Föld 6: interaktív digitális atlaszFEL

A Google bemutatta a Google Föld legújabb verzióját, egy interaktív digitális atlaszt. A még inkább valószerű eszközökkel megkereshetjük otthonunkat, meglátogathatunk távoli helyeket vagy megtervezhetjük következő utazásainkat. A Google Föld 6 a virtuális földgömb valószerűségét tovább fokozza a Street View és háromdimenziós fák segítségével. Ezen kívül még egyszerűbben kereshetőek mostantól a történelmi képek.


Energiatakarékossági tippek a TigáztólFEL

A link honlapon nem csak az iskoláknak és családoknak szánt tananyag található meg, hanem mind az a 24 energiatakarékossági tanács is olvasható, mely apró trükkökkel, energiatakarékos háztartási eszközök bemutatásával, hőmérsékletszabályozás lehetőségeivel és autó karbantartási tippekkel is segít a mindennapi felhasználás csökkentésében.


Csehországban a Szabad Európa Rádió archívumaFEL

A Szabad Európa Rádió hangarchívuma a Prágai Nemzeti Múzeum új honlapján keresztül válik hozzáférhetővé. A hangarchívumot a Csehszlovák Dokumentációs Központ bocsátotta a Nemzeti Múzeum honlapjának rendelkezésére. A honlap link cseh múzeumok gyűjteményeinek nyújt otthont. A honlapon nemcsak intézmények szerint lehet böngészni, hanem más szempontok alapján is, például az anyagok típusa, származási ideje és helye szerint.