Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

 



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2010/43., nov. 24.


A KIT 400. lapszámának szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Tartalomjegyzék

Hírek

Az olvasás jövője: távolodás a Gutenberg-galaxistól -- Legmagasabb kitüntetés az Anythink-nek
Hogyan lehet felrobbantani a könyvespolcokat? (képekkel)
Mentor az olvasásban: Lesepate (német minta)
Videojátékokat a hazai könyvtárakba -- Mikor lesz rá pályázat?
Ott tarol a feketepiac, ahol nincs életképes üzleti modell
Szükség van-e jogi könyvtárosra -- azaz: milyenre lenne szükség (a két fél elképzelései)
Elektronikus jegyzetek a magyar felsőoktatásban -- emelt díjas sms-ért
Magyar Nemzeti Digitális Archívum terve: a könyvtárosokkal nem tudnak egymásról -- Kellene a bölcsek tanácsa
Polcon porosodó kötetek = a halál szaga
A magyar közkönyvtárak költségvetéséről és teljesítményéről -- a méretgazdaságosság szempontjai
Pedagógusokból könyvtárosok? -- A könyvtáros asszisztensek még nem tiltakoznak
Közszolgák üldözése? -- megbízhatósági vizsgálat az indoklás nélküli elbocsátás mellé
A British Library 12 millió rekordot ad a WorldCat-hez
Német könyvtári tájékoztatás az interneten -- működő üzleti modell
Reklám nélkül is nagy forgalom: hangoskönyvek német könyvtárakban
Az amerikai könyvtárosképzés -- befektetés és elvárt eredmény
Hatalmas értékű pergamen az OSZK-ban -- mi lehet a feltártsági arány?
A mikrofilm reneszánsza -- hamarosan mikrofilmen archiválhatjuk a digitális adatokat
Közösségi portálokon a magyar fiatalság -- Ki tanítaná meg keresni őket?
Digitalizált emlékek Pápáról
Centralizált hírszolgáltatás: az MTI kizárólagos hírműsor-gyártó és hírpotál-üzemeltető lesz
Már 14 millió dokumentum érhető el az Europeana honlapon
Átadták az 1000. NAVA-pontot
E-könyek piaca -- Hogyan viszonyulnak a hazai könyvtárak az e-könyvekhez? Viszonyulnak-e egyáltalán?
A jövő újságja iPad-ra: önmagával lesz kompatibilis -- fizetős tartalmaké a jövő?
Megújul az ország legősibb könyvtára
Restaurálták a PIM 'ismeretlen' Vizsolyi Bibliáját

Analógiák

Központi egészségügyi informatikai adatbázis -- a könyvtárak is hatékonyabbak lehetnek ilyentől
Interneten gyűjt a Louvre egy kép megvásárlásához
Softskillekkel lehet sikeresebb a magyar mérnök (...és könyvtáros)

Kisszínes

Keleties gondolkodás és bizalmatlanság a közintézmények iránt
Ameddig a csillagszem ellát -- meseterápiai központ Paloznakon
Halló, Árvai Péter! Hogyan lett magából amerikai IT guru?

Kiemelt Katalist-hír

Újabb statisztikai adatok a Könyvtári Intézet honlapján

Információforrások

Rachel, az európai judaika gyűjtemények online katalógusa
Húsz német nagyvárosban működik már a Google utcanézegető


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Az olvasás jövője: távolodás a Gutenberg-galaxistól -- Legmagasabb kitüntetés az Anythink-nekFEL

A coloradói Rangeview 'Anythink' könyvtári rendszeréről korábban már szólt a KIT. A Time magazin az olvasás lehetséges jövőjének nevezte őket. Ők az öt könyvtár közül ez egyik, mely 2010-ben megkapta a Múzeumi és Könyvtári Nemzeti Érmet (National Medal for Museum and Library Service). Ez a könyvtárnak adható legmagasabb elismerés az országban.
A kitüntető szervezet indoklása: a kitüntetettek a közösség élethosszig tartó tanulásának innovatív és kreatív támogatói.
A Rangeview-i rendszer szakított a Dewey-féle tizedes osztályozással, a késedelmi díjak rendszerével és nem használnak tájékoztatópultot. Viszont van játékszoba és kávézó, illetve vannak nagy tv-képernyőik.
'Eltávolodunk a könyvektől -- mondja Pam Sandlian-Smith, az Anythink igazgatója --, az emberek és az információ közötti kreatív kölcsönhatásra összpontosítunk: összekötjük az embereket az ötletekkel.'
Néhány éve Rangeview az egyik legszegényebb könyvtári rendszer volt Coloradoban, porosodó könyvekkel, rossz világítással, 10% alatti használóval. Az innovációval a bezárás elől menekült meg. (ref.: MG)


Hogyan lehet felrobbantani a könyvespolcokat? (képekkel)FEL

A könyvespolc önmagában is lehet tőke. Ugyanis érték, akár bevétel is termelhető általa a könyvtárban. Azon túl, hogy könyveket lehet rá rakni, kölcsönadható, helyben is jó szolgálatot tesz rendezvényszervezésnél térelválasztóként. Két perc alatt megváltoztatható a tér, ha a tervezettnél kevesebb / több vendég érkezett. Persze csak akkor, ha a polc könnyen mozgatható. Régebbi koncepció szerint tervezett könyvtárakban ez a lehetőség nem adott, szinte csak robbantással orvosolható a helyzet. Az ilyen szemlélet szerinti berendezés nagyban rontja a könyvtár használhatóságát, csökkenti bevételeit, növeli az elmaradt hasznot.
Mostani képgalériánkban link mozgatható könyvespolcokat mutatunk.
1-2. Gördíthető könyvespolc, több elem együtt vagy külön is állhat.
3. A polcra szerelt lehajtható asztalka mellé oda lehet ülni. A mozgatható polccal könnyen teremthetők intimebb zugok az olvasásra.
4. A polcokon túl a gyerekkönyvtár installációi is mozgathatók -- képünkön vár a jobb oldalon. -- Eddigi képeink német közkönyvtárakból voltak. Münchenben kb. öt éve minden felújított könyvtár alapfelszerelése a gördíthető polc.
5. A polc céleszközzel is áthelyezhető: a nagykanizsai példán néhány ember által kezelhető tréler -- béka -- segít a mozgatásban. (MG)


Mentor az olvasásban: Lesepate (német minta)FEL

Starke asszony -- nyugdíjas tanárnő -- Bajorországban másfél éven keresztül támogatta a togói lánykát. A müncheni Tafel szervezetben (ételgyűjtés és -osztás) végzett munkája során ismerte meg. Látta, hogy a többségi társadalommal való kapcsolatát és iskolai teljesítményét jelentősen visszaveti gyenge német szövegértése. Ezért önkéntes módon órákat adott neki. Olvastak, házi feladatot értelmeztek. A kb. másfél éves, heti néhány alkalmat jelentő kapcsolat eredményei mára szépen megmutatkoznak. Starke asszony által végzett tevékenységet Lesepate (ejtsd: lézepáte)-nak nevezik, mely kissé körülírtan magyarítható: keresztszülő vagy mentor az olvasásban. Lesepate bárki lehet, de hasznos a gyerekekkel bánni tudás és a kitartás.
Mára a togói lány egy jobb iskolába iratkozott át, sőt, az iskola közös ügyeit képviselő mediátor lett. (A kisebb kihágások nem a nevelőtestület elé kerülnek, hanem a megbízott diákmediátorok elé, akik a helyzetet egyeztetéssel, resztoratív módon rendezik. (MG)
-- Kapcsolódó linkek: Tafel (HVG), resztoratív eljárások (Jogi fórum).


Videojátékokat a hazai könyvtárakba -- Mikor lesz rá pályázat?FEL

November 13-án az Amerikai Könyvtáros Egyesület szervezésében rendezték meg a National Gaming Day-t, amelyből több mint 1800 könyvtár vette ki a részét az USA-ban, és néhány azon kívül is. Nemzetközi Super Smash Bros. Brawl versenyt rendeztek, de lehetőség volt más videojátékok, illetve néhány hagyományos táblás társasjáték kipróbálására is. Így az ALA nevéhez fűződik a legnagyobb, nemzetközi, egy időben játszott videojáték verseny, amit valaha rendeztek. A játékok az év többi napján sem porosodnak a polcon -- amellett, hogy kölcsönözhetők, a használók a könyvtárban lévő játékkonzolokon is tudják nyomatni őket.
Évek óta arra vágyom, hogy a magyar könyvtárak is végre kezdjék el gyűjteni és szolgáltatni a videojátékokat. Ha folyóiratok mellékleteként kapott számítógépes játékok, meg persze mindenféle audiovizuális dokumentum gyűjthető és kölcsönözhető, akkor bőven itt lenne az ideje, hogy a videojátékokkal is megvalósuljon ez.
...


Ott tarol a feketepiac, ahol nincs életképes üzleti modellFEL

A feketepiac, mint arra Bodó rámutat, s Kroes megnyilatkozásaiból is következik, ott tarol a leginkább, ahol nincs a fogyasztók szemében is életképes olyan üzleti modell, ami konkurenciát állít az illegális digitális másolás, letöltés jelenségének. A digitális másolásvédelmet, csak olyan mértékig lehet felhasználni, amekkora mértékben hozzájárul egy ilyen modell fenntartásához. Dániában láttam például olyan egyetemi kiadói árképzést, ami több féle díjszabással kínálja az adott művet. A legolcsóbb a csak képernyőn olvasható változat, ennél drágább a teljes mű kétszeri kinyomtatását lehetővé tévő verzió, a legdrágább változat pedig teljes rendelkezést nyújt az adott digitális mű felett. Az ilyen és ehhez hasonló modellek megfelelő árképzéssel, s versenyképes kínálat megteremtésével ma még komoly befolyásoló erővel bírhatnak a felhasználók irányában. A könyvtárak pedig a kiadók természetes szövetségesei lehetnek, előbbiek kínálata beilleszthető a könyvtári online szolgáltatások közé (pl. értéknövelt digitális portáli funkciók formájában, bekötve a katalógusokba, egyéb tartalomszolgáltató felületekbe).


Szükség van-e jogi könyvtárosra -- azaz: milyenre lenne szükség (a két fél elképzelései)FEL

Ha azt vesszük, hogy a jogi dokumentumok szinte mindegyike elfér a szakmabeliek asztalán a számítógép dobozában, vagy a masina által, akkor már nem. Aki viszont ebben az adathalmazból képes kibányászni az akkor és ott fontos -- stílusosan: perdöntő -- információt, olyanra továbbra is szükség van. Ha tetszik, nevezzük könyvtárosnak.
De nézzük, mit gondolnak erről maguk az érintettek? Egy jogi könyvtárosok között végzett felmérés szerint olyan kívánatos értékeket fogalmaztak meg, mint lojalitás, pontosság, barátságosság, kedvesség, intelligencia, keményen dolgozó de hatékony, katalogizáló képesség és tudás, folyamatos segítőkészség. -- Nos, úgy tűnik, itt hiátus található. Bár e történet többről szól, mint csak könyvtárosokról. A lényeg, hogy aki képes az értékhozzáadásra, annak tudását, szolgáltatását használni fogják. Egyéb esetben marginalizálódik. (ref.: MG)


Elektronikus jegyzetek a magyar felsőoktatásban -- emelt díjas sms-értFEL

Amióta lehetőség van a könyvek digitalizálására, a jegyzetek is felkerülhetnek az internetre, a diákok ingyen és másodpercek alatt letölthetik őket. Úgy tűnhet, hogy a papírjegyzet leértékelődése és az elektronikus jegyzet térhódítása megoldotta a kis pénztárcájú vagy lusta tanulók problémáját.
A Magyar Digitális Könyvtár [ link ] olyan jegyzeteket és szakirodalmat tárol, amelyeket az oktatók jogdíj fejében írtak. A kölcsönzés nem ingyenes, ahogy a honlap írja: 'a szolgáltatások árai Tallérban [sic] vannak feltüntetve, melyet a Digitális Könyvtári számlájáról fizethet ki'. A számlára emelt díjas sms küldése után kerül egység. Lehetőség van bankkártyás fizetésre is. A kölcsönzési díjak változóak. A kölcsönzés itt azt jelenti, hogy a dokumentumot olvashatjuk a számítógépen. Letöltésre nem minden esetben van lehetőség, de ha igen, az körülbelül 700 forintba kerül. Választhatunk, hogy 3, 10, 20 vagy 30 napig akarunk-e hozzáférni a dokumentumhoz.


Magyar Nemzeti Digitális Archívum terve: a könyvtárosokkal nem tudnak egymásról -- Kellene a bölcsek tanácsaFEL

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Brüsszelben felszólalt az Unió Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport tanácsának ülésén, a magyar delegáció vezetőjeként és az ülésen többek között ismertette kollégáival a Magyar Nemzeti Digitális Archívum tervét. 'Kiemelten fontos feladatnak tartjuk a digitalizált és a digitálisan keletkező kulturális javak tartós megőrzését. Ezen a területen előbbre kell lépnünk és tanulnunk kell az európai jó gyakorlatokból' -- mondta Szőcs Géza az ülésen. Hozzátette, hogy a magyar elnökség alatt a kulturális örökség digitalizációról szóló konferencián külön szekcióban foglalkoznak majd a tartós megőrzés témájával.
Az ülést követő ebéd során a miniszterek meghallgatták a digitalizálással foglalkozó ún. ?Bölcsek Tanácsa? beszámolóját, és kötetlen formában megvitatták az azzal összefüggő kérdéseket.


Polcon porosodó kötetek = a halál szagaFEL

Egyes könyvtárakban vastagon lehet érezni a könyvek szagát. Vannak, akik szeretik is. A polcról régesrég le nem vett könyvek szaga azonos a nem használt könyvtárak szagával. Ami viszont a halál szaga. Ha ilyen szagot -- porladó ragasztó és a penész -- érzel könyvtáradban, akkor tudd: mindez alkalmatlanságot jelez, és azt is, hogy közel a vég. Ilyenkor két lehetőség van:
- felbérelni embereket az állomány megmozgatására
- jobb állományt beszerezni.
Na jó, van még egy lehetőség: a meglévő állomány ügyesebb kínálata vagy a selejtezés. Ebben segíthet a szagmérő (vagy porosodásmérő) berendezés. A munkatársak segítségével meg lehet szabadulni azoktól a címektől, melyek már nem forognak. Vagy akkor nem marad semmi? Bizony lehet, hogy eddig rosszul szerzeményeztél. Végül egy idézet Seth Godin-tól -- 'A változás ugyan félelmetes medve, de még mindig jobb, mint maga a halál.' (ref.: MG)


A magyar közkönyvtárak költségvetéséről és teljesítményéről -- a méretgazdaságosság szempontjaiFEL

Előző számunkban szóltunk az Aranymetszés műsorról, kiragadva néhány elhangzott adatot. Most ugyanabból a forrásból másokat emelünk ki.
- Két magyarországi községre jut egy könyvtáros.
- A 14 éven aluliak könyvtárhasználata ez elmúlt években rohamosan csökkent.
- 2009-ben 31 md Ft jutott könyvtárakra. Reálértéken három éve folyamatos a csökkenés, 2009-ben a 2006-osnak már csak 85%-a volt.
- A 30 md-ból 10 az országis központi szolgáltatások finanszírozása, 21 md pedig a települési könyvtárak támogatása.
- Az elmúlt 2 évben uniós forrásokból 7 md Ft érkezett.
- A települési könyvtárak állapota rendkívül heterogén. Ez leginkább az adott település könyvtáros(ai)n múlik.
- Csemő könyvtárában évi 25-25 rendezvény van.
- A FSZEK-et körülbelül reálértéken finanszírozza a fenntartó. A személyi rész meglódult, a dologi viszont drasztikusan csökkent. Az összes nem rentábilis egységüket bezárták, összevonták. Ugyanazon a területen többet tudnak kiszolgálni. Ma 20%-kal kevesebb a dolgozó, mint 10 éve. A könyvtár a dologi kiadások javítása érdekében kezdeményezte a létszámleépítéseket. -- Bérből könyv lett, vagy villanyáram. A Látogatószám 10 év alatt megháromszorozódott.
- Egy 2008-as felmérés szerint a közepes méretű közkönyvtárak állományának fele soha nem kerül le a polcról.
- A regisztrált olvasók száma a községi könyvtárak kivételével mindenhol nőtt az elmúlt években. Budapesten 25%-os volt a növekedés.
-- Múlt heti lapszámunk cikkével kapcsolatban Somogyi József és Mikulás Gábor is közölt levelet a Katalisten.


Pedagógusokból könyvtárosok? -- A könyvtáros asszisztensek még nem tiltakoznakFEL

Címkék: identitás | munkaügy |

Az oktatási kormányzat tervei szerint a minősítővizsgán kétszer elbukott tanárt el kell bocsátani. A jövőben nem lesz elegendő a pedagógusdiploma megszerzése a tanári pálya betöltéséhez, a minősítő vizsgán két alkalommal elbukott pedagógusokat ugyanis el kell bocsátani állásukból -- derül ki a pedagógus-életpályamodell további részleteiből. A bizottság által alkalmatlannak talált tanárokból könyvtáros asszisztens, adminisztrátor, esetleg iskolatitkár lehet az intézményben.


Közszolgák üldözése? -- megbízhatósági vizsgálat az indoklás nélküli elbocsátás melléFEL

A félelem miatt a dolgozók teljesítménye nem nő, a kirúgás árnyékában a legtöbben nem tudnak a feladataikra koncentrálni. A rettegés nem motivál -- állítják a szakemberek. Az indoklás nélküli elbocsátást megengedő törvények miatt is igen erős a bizonytalanság a közszférában, emellett most egy másik törvénytervezet is borzolja a kedélyeket.
A rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a vám- és pénzügyőrség, a tűzoltóság, a polgári védelem, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hivatásos állományú tagjai, valamint az idegenrendészeti és menekültügyi hatóság, az APEH és a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ kormánytisztviselői, köztisztviselői és közalkalmazottai megbízhatósági vizsgálatokra is számíthatnak a jövőben.
Akinek az életvitele kifogásolható, annak a szolgálati viszonya alkalmatlanság miatt felmentéssel szűnik meg. Ez esetben felmentési idő és végkielégítés nem jár. Ha valaki megbukik a 'vizsgán', akkor a legjobb esetben elveszíti a munkáját, ám akár még eljárást is indíthatnak ellene. A törvény előreláthatólag 2011. január 1-jén lép hatályba.


A British Library 12 millió rekordot ad a WorldCat-hezFEL

OCLC bejelentette, hogy a British Library 12.000.000 bibliográfiai rekordot adott a WorldCat-hez, a világ legnagyobb online könyvtári forrásgyűjteményéhez. Az OCLC munkatársai szorosan együttműködtek a BL munkatársaival a négy hónapos projekt során. A könyvtár szerint a WorldCat világviszonylatban egyre fontosabb forrás, ezért támogatásával megkönnyítik a forrásmegosztását és a dokumentumszolgáltatást. (Tóth Péter ajánlásával, ref.: MG)


Német könyvtári tájékoztatás az interneten -- működő üzleti modell FEL

A Német Internetkönyvtárban -- DIB-ben -- a nyilvános és a tudományos könyvtárak működnek együtt egy olyan közös szolgáltatás érdekében, amilyenre önmagukban képtelenek lennének. A részvételi díj évi 200, illetve 400 euró a könyvtárak számára; belépéskor az intézményi hozzájárulás 740, illetve 370 euró, a jogokat és kötelességeket keretszerződésben rögzítették. Akik nem kívánnak részt venni a konzorciumban, csak a DIB portálját szeretnék honlapjukra feltenni, évi 80 eurót fizetnek. Az eredmények nagyon imponálóak: a linkkatalógust eddig több mint 1,2 millióan vették igénybe, napi 4000 látogató keresi fel, olykor 14 500 oldalt is letöltenek. (A beérkező kérdések száma évszakonként eltérő, napi 7-től 20-ig terjed.) A 'virtuális tájékoztatás' moduljában a válaszadók aktív részvételére számítanak: ki-ki maga választja ki a megválaszolandó kérdést (erre egy reggeli elektronikus levél emlékezteti őket). (ref.: Murányi L.)


Reklám nélkül is nagy forgalom: hangoskönyvek német könyvtárakbanFEL

A közkönyvtárak hangos könyvekkel kapcsolatos általános gyakorlata és a munkatársak számára elérhető lehetőségek volt a témája egy kisebb kutatási projektnek Németországban 2009 őszén. Érdekes eredmények születtek. A hangos könyvek széles választékban elérhetők a közkönyvtárakban. Az 500 címnél kisebb gyűjtemények kevésbé népszerűek. A kölcsönzések száma viszonylag magas. A pótlási és frissítési arány magasabb, mint az egész gyűjteményi átlag. A CD-k vannak többségben, de jelentős számú hangkazetta is található még a gyűjteményekben, bár újakat már nem szereznek be. Letölthető hangos könyvekből még nem túl sok áll rendelkezésre.


Az amerikai könyvtárosképzés -- befektetés és elvárt eredményFEL

Az Egyesült Államokban folyó könyvtárosképzés sok tekintetben karakterisztikusan eltér a németországi gyakorlattól. Nem mindegyik egyetem ?Master? szintű képzését akkreditálja az Amerikai Könyvtáros Egyesület (ALA).
Az Egyesült Államokban folyó könyvtárosképzés további sajátosságai:
1. A Master képzésben való részvétel drága: az állami egyetemeken 10 ezer dollár, a magánegyetemeken 30 ezer dollár körüli összeget kérnek tandíjként a magiszterképzés egész tartamára. ...
8. A tudományos intézményekben dolgozó könyvtárosok az egyetemi oktatókéval azonosan előnyös (felbonthatatlan) státust nyerhetnek el, ennek feltétele a kutatómunka és a szaklapokban megjelenő tudományos publikációk.
9. Minden szemeszterben megkérik a hallgatókat a kurzus értékelésére. A hallgatók értékelései befolyásolhatják a tanárok teljesítményének a megítélését: előnyösen vagy hátrányosan hathatnak pályafutásukra. Az oktatás ezért hallgatóra orientált. (ref.: Katsányi S.)


Hatalmas értékű pergamen az OSZK-ban -- mi lehet a feltártsági arány?FEL

A vallási és kultúrtörténeti jelentőségű kéziratot Berzeviczy Klára, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Germanisztikai Intézetének adjunktusa találta meg. Berzeviczy Klára az Országos Széchényi Könyvtár német kéziratainak katalogizálását végzi, ennek során találta meg a kéziratot. A 190x135 mm nagyságú, egyetlen pergamenlapból álló kézirat mikrografikus írással készült, lavírozott tollrajz miniatúrák díszítik és a bécsi udvari könyvtár egy héber írnokának, Aaron Wolf Herlingennek kalligráfiai bravúrról tanúskodó műve.
-- Felfedezés. Közös öröm. Reméljük, minél több. Ennek érekében többször is kérdeztem a Katalisten -- sajnos válasz nélkül maradtam -- hogy ha felmérés nincs is, legalább szakmai irányelv a dokumentumokhoz való hozzáférés szintjében. Pl. az állomány mekkora része férhető hozzá
- elektronikusan, teljes szöveggel, korlátozással / korlátozás nélkül
- elektronikusan, interneten elérhető bibliográfiai leírással
- elektronikusan, helyben elérhető bibliográfiai leírással
- egyáltalán legalább bibliográfiai leírással
- bármiféle lajstrommal
- mindezek nélkül.
Ha ugyanis lenne ilyen irányelv, pláne kataszter, akkor azonosítani lehetne a kutatandó, feltárandó fehér foltokat, jobban áttekinthető lenne az e célra fordítandó pénzek elosztása, lehetne teljesítményt mérni, és egyáltalán, jobban tudnánk, hogy mink van. Számbavétel, alapfeladat. Tudnánk legalább, hogy mink van... (MG)


A mikrofilm reneszánsza -- hamarosan mikrofilmen archiválhatjuk a digitális adatokatFEL

Hamarosan mikrofilmen archiválhatják a digitális adatokat -- az új eljárás használatával ugyanis elkerülhető lenne az egyre gyorsuló technológiai fejlődés gyakori konverziói során bekövetkező adatvesztés.
A technológiai fejlődés mára olyannyira felgyorsult, hogy az adatokat egyre gyakrabban kell új típusú adathordozókra vagy épp formátumokba konvertálni, így integritásuk könnyen sérülhet a folyamat során. Az analóg archívumok esetében nincs szükség ilyen változtatásokra, ezért a két német kutató a régi megoldásokat az újakkal próbálta ötvözni, és a digitális adatokat mikrofilmre mentené ki.
A szakemberek az osztrák e-kormányzati rendszer adatainak archiválásánál legalább 100 éves periódusokban gondolkodnak: a jelenlegi tárolási eljárások azonban költséghatékonyságban, stabilitásban és technológiai függetlenségben egyáltalán nem olyan megbízhatóak, mint a korábban is előszeretettel alkalmazott mikrofilmek.


Közösségi portálokon a magyar fiatalság -- Ki tanítaná meg keresni őket?FEL

A magyar 11-16 éves korosztály messze az európai átlag felett használja a közösségi oldalakat, a kontinensen a magyar gyerekeknek van a legtöbb ismerőse ezeken a portálokon -- derül ki az Európai Bizottság Biztonságos Internet Programja keretében 25 országban végzett kutatás eredményeiből. A magyar fiatalok 45 százaléka száznál is több visszaigazolt kapcsolattal rendelkezik, ezt az arányt csak brit társaik közelítik meg, míg az uniós gyerekek átlagosan csak 29 százaléka rendelkezik ekkora internetes ismerősi körrel.
A felmérés készítői ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a magyarok az európai uniós átlagnál gyengébb digitális írástudással rendelkeznek, mivel a kiadott 8 feladatból átlagosan csak kevesebb mint hármat tudtak elvégezni, miközben legjobban teljesítő finn, svéd és holland társaik azok több mint felével boldogultak.


Digitalizált emlékek Pápáról FEL

Példa értékű kulturális feladat megvalósítását tűzte ki célul a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár. Az intézmény a helyi vonatkozású lapok digitalizálásába fogott bele a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei és az Arcanum Adatbázis Kft. segítségével.
Az eddigi munka eredményeként magyar viszonylatban példátlan adatmennyiség, közel százezer oldal olvasható a pápai adatbázisban, digitális formátumban.
A helyi vonatkozású lapok digitalizált változatai az Arcanum Adatbázis illetve az intézmények honlapjain bárki számára megtekinthetőek.


Centralizált hírszolgáltatás: az MTI kizárólagos hírműsor-gyártó és hírpotál-üzemeltető leszFEL

A nemzeti hírügynökség a többi közszolgálati médiaszolgáltató számára kizárólagos joggal hírműsorokat gyárt, továbbá működteti a közszolgálati médiaszolgáltatók egységes hírportálját, a közszolgálati médiaszolgáltatók más internetes sajtótermékeit, továbbá az internetről elérhető, lekérhető médiaszolgáltatásait - olvasható az Országgyűlés honlapjára felkerült tervezetben.
A javaslat indoklása szerint ez nem jár együtt a hírműsorok műsoridejének csökkentésével, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló kapacitások hatékonyabb kihasználásával tudósítson a közmédia egy-egy közéleti eseményről.
A fideszes politikusok -- Cser-Palkovics András, Rogán Antal és Menczer Erzsébet -- javaslata hatályon kívül helyezné a nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi törvényt, és a most beterjesztett indítványban mondaná ki a nemzeti hírügynökség különleges feladatait.


Már 14 millió dokumentum érhető el az Europeana honlaponFEL

Már 14 millió digitalizált könyv, térkép, fénykép, festmény, film és zenei klip érhető el az európai kulturális intézményeket összekapcsoló Europeana digitális könyvtár segítségével -- közölte pénteken az Európai Bizottság.


Átadták az 1000. NAVA-pontotFEL

Novembertől már 1000 helyről érhető el a magyar televízió- és rádióműsorok online gyűjteménye. A Zala megyei Kistolmács Művelődési Háza és Könyvtára ezredik regisztrálóként kínálja az ingyenes hozzáférést a Nemzeti Audiovizuális Archívum televíziós-rádiós kötelespéldány gyűjteményéhez és különgyűjteményeihez.


E-könyek piaca -- Hogyan viszonyulnak a hazai könyvtárak az e-könyvekhez? Viszonyulnak-e egyáltalán?FEL

Janzer Frigyes, a Prospero internetes könyváruház vezetőjeként több éve kíséri figyelemmel az hazai e-könyv-piacot. Meglátása szerint az e-book komoly gondokat fog okozni a piacon, ezt korábban más iparágak (a zene, a játékpiac és a napilapok) is megtapasztalhatták, az e-dimenzió a maga kötelező ingyenességével nem lendítheti fel az iparágat. A szakember nem optimista ami a magyar e-könyv piacot illeti, vagyis véleménye szerint az e-könyv nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Azonban szerencsére Magyarország az e-könyvek tekintetében is követő szerepet tölt be, így lesz ideje az Amerikai Egyesült Államokban bevált forgatókönyvek kisebb hibáit korrigálni.
A magyar piacon hosszú ideig nem lehetett dedikált e-könyv-olvasót vásárolni, mostanra azonban ott az érintőképernyős iPad, és az Amazon Kindle-je is megvásárolható (itt csak az angol billentyűzet és a tartalom jelenthet gondot). Persze ezeken kívül is még jó pár olvasó közül választhat az érdeklődő, csak a tudás és persze a pénztárca szab határt. ...
Nem elhanyagolható viszont az ingyenesen elérhető tartalom például a Digitális Irodalmi Akadémián, ahol 1998 óta a kortárs költők, írók művei jelennek meg. Az érdeklődők ingyen elolvashatják azokat, a költők, írók pedig járadékot kapnak az államtól, cserébe azért, hogy műveiket ilyen módon átadják a nagyközönségnek. A Magyar Elektronikus Könyvtárból is sok olvasnivalót letölthetünk ingyen. És az illegális csatornákról még nem is szóltunk...


A jövő újságja iPad-ra: önmagával lesz kompatibilis -- fizetős tartalmaké a jövő?FEL

Karácsony táján 'jelenik' meg először az első, kifejezetten iPadra írt 'sajtótermék' a The Daily. A kiadók szerint a nyomtatott újságok utáni világ első hírnöke. Táblagépre tervezett digitális újság elindítását tervezi Rupert Murdoch médiamágnás. Az 'újság' egyáltalán nem lesz elérhető weben keresztül, sem nyomdai formátumban, kizárólag az iPad, The Daily applikációján keresztül. Minden egyes szám 0,99 dollárért. (Az újságra átvivő linktől, mint hivatkozástól így el is kell tekintsünk.)
-- Korszakváltás a neten: médiafőnökök szerint a fizetős hírszolgáltatásé a jövő. -- Korszakváltás előtt áll az internet, a világhálón elterjedt ingyenesség súlyos károkat okozott a minőségi újságírásnak, ezért korrekcióra szorul. A nagy médiakonszernek ismét fizetőssé teszik netes hírszolgálatukat -- írta minap a Handelsblatt című német gazdasági napilap.


Megújul az ország legősibb könyvtáraFEL

A gyöngyösi ferences könyvtár, kolostor és templom 112 millió forintos összköltségű felújításba kezd az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, jelentette be gyöngyösi sajtótájékoztatóján, november 18-án Magyar Gergely, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány provinciálisa. A felújítási, korszerűsítési és akadálymentesítési munkálatok a szentélyt, a templomhajót és a gótikus sekrestyét, valamint annak háromszáz éves műemlék bútorzatát is érinti.
'A ferences jelenlét a Mátra-vidéki városban a 14. századig nyúlik vissza. Az itteni kolostorban található hazánk legrégebb óta folyamatosan működő könyvtára, ebből fakad a gyűjtemény művelődéstörténeti jelentősége' -- mondta Fáy Zoltán, a Magyar Ferences Könyvtár vezetője.


Restaurálták a PIM 'ismeretlen' Vizsolyi BibliájátFEL

Kamarakiállításon mutatja be frissen restaurált Vizsolyi Bibliáját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) könyvtára. A PIM a Vizsolyi Biblia első kiadásának egy hiánytalan példányát őrzi, erről a példányról azonban mindeddig a magyar könyvtárkutatás nem tudott, így most eggyel gyarapodott a nyilvántartott Vizsolyi Bibliák száma -- mondta el az intézmény könyvtárának vezetője kedden az MTI-nek.




Analógiák

Központi egészségügyi informatikai adatbázis -- a könyvtárak is hatékonyabbak lehetnek ilyentőlFEL

Elkészült az egészségügyi infrastruktúra korszerűsített adatbázisa, a központi egészségügyi informatikai rendszer első része -- jelentette be Török Krisztina az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) főigazgatója. Olyan ágazati integrált adatbázist akartak létrehozni, amely tartalmazza többi között az orvostechnikai műszerekre, az épületvagyonra és az informatikai eszközökre vonatkozó adatokat. A rendszer arra is alkalmas, hogy figyelmeztető e-mailt küldjön az intézményeknek, ha esedékes orvostechnikai eszközeik műszaki felülvizsgálata.
Mayer Ákos elmondta, hogy központilag minden adatot látnak. A nap huszonnégy órájában elérhető telefonos és online ügyfélszolgálatuk, az intézményeknek felvilágosítást tudnak adni például arról, hogy a közelben melyik kórházban van egy bizonyos orvosi eszköz. Ezzel pedig segítik a betegutak lerövidítését is. Segít továbbá a forráselosztásban, ha az ágazati vezetés az adatbázis alapján tudja, bizonyos orvosi eszközök mely intézményekben találhatók.


Interneten gyűjt a Louvre egy kép megvásárlásáhozFEL

Története során első alkalommal magánszemélyektől vár adományokat az interneten egy kép - idősebb Lucas Cranach festményének -- megvásárlásához Párizs világhírű múzeuma, a Louvre.
A művészetpártolók közvetlenül az interneten keresztül is befizethetik adományukat, de csekket is kérhetnek. Aki több mint 200 eurót (55 ezer forint feletti összeget) áldoz a képre, privát látogatáson tekintheti meg az 1531-ből származó alkotást. Azok az adományozók pedig, akik 500 eurónál (138 ezer forintnál) is magasabb összeggel járulnak hozzá a vásárláshoz, még a bemutató előtti látogatásra lesznek hivatalosak.
Míg Franciaország állami múzeumaiban az e fajta kezdeményezés premierjét ünnepli, az angolszász országokban már volt ilyenre példa: a londoni Tate galéria magánszemélyektől érkező adományok révén tett szert egy 6,7 millió euró (1,85 milliárd forint) értékű Rubens-képre.


Softskillekkel lehet sikeresebb a magyar mérnök (...és könyvtáros)FEL

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a BME-n a Simonyi Károly Szakkollégium Szakmai Est című rendezvényét, ahol a magyar mérnökök itthoni és külföldi lehetőségeiről vitatkoztak az informatikai vállalkozások vezetői.
Kiemelték a külföldi tapasztalatszerzés fontosságát, amihez az idegen nyelvek ismerete elengedhetetlen feltétel. Munkáltatói szemmel rávilágítottak a magyar mérnökképzés hiányosságaira, melyek a kommunikáció, a csapatmunka, a tárgyaló- és előadókészség és a menedzsment területén szembeötlőek. Hangsúlyozták az egyetemek és a cégek szoros együttműködését, mellyel az idősebb mérnökhallgatók már egyetemi éveik alatt munkába állhatnak, főleg a nagyobb cégek kutatás+fejlesztés területén, mint elmondták, ezzel kooperatív kezdeményezéssel mi járunk a nyugati országok előtt.
Felmerült a család és szakmai siker összeférhetőségének kérdése is. Itt végső soron az javasolták, hogy csináljuk azt amit szeretünk, hiszen ha csak napi 8 órát dolgozunk, ám elégedetlenül, a család számára is rosszabb, mintha mondjuk napi 10-12 óra munka után boldogan mennénk haza.
Összességében azt a szemléletmódbeli többletet hangsúlyozták, amelyet egy fél-egy éves külföldi tapasztalat adhat és amellyel hazatérve gazdagítani, fejleszteni lehet a magyar ipart.




Kisszínes

Keleties gondolkodás és bizalmatlanság a közintézmények irántFEL

Bár szeretjük magunkat Nyugat-Európához hasonlítani, a mai magyar társadalom értékszerkezete inkább keleti és déli-délkeleti szomszédainkhoz hasonló -- állapítja meg a Tárki. Bár a vallási, családi, nemzeti értékek tekintetében a lakosság megoszlása megfelel az európai átlagnak, Magyarország GDP-vel mért gazdasági fejlettségéhez képest zártabb gondolkodású ország. Ennek jelei megmutatkoznak a bizalmatlanságban, az alacsony fokú politikai/közéleti szerepvállalásban, a másként gondolkodás elutasításban és a paternalizmusban. A posztmodernizációs értékek elfogadottsága nagyon alacsony, ugyanakkor az uniós országok közül nálunk látják a legtöbben konfliktusokkal terheltnek a társadalmat, és nagyon erős -- különösen a közintézményekkel szembeni -- bizalomhiány.
A Tárki szerint a közintézmények iránti általánosan alacsony bizalmi szint oka is és egyben következménye is annak, hogy a rendszerváltás óta nem igazán sikerült megteremteni az újonnan kialakult, versenyre épülő piacgazdaság legitimitását. Ma, Magyarországon az emberek többnyire mélyen meg vannak győződve arról, hogy a társadalomban általános tisztességtelenség uralkodik, és hogy a gazdasági tevékenység során az egyes szereplők csak egymás rovására érvényesülhetnek. A magyarok négyötöde szerint ebben az országban becsületesen nem lehet meggazdagodni, háromnegyedük szerint pedig, aki vinni akarja valamire, annak egyes szabályokat át kell hágnia.


Ameddig a csillagszem ellát -- meseterápiai központ PaloznakonFEL

Depressziós királynak ezeregy éjszakányi békességet, rettegett cárnak altatót, didergő eszkimónak lelki fagyállót jelentett a mese. Bölcsességére évezredekig társadalmak épültek, most terápiás központ Paloznakon.


Halló, Árvai Péter! Hogyan lett magából amerikai IT guru?FEL

Árvai Péter a New York Times egyik legutóbbi száma szerint az informatika egyik legígéretesebb sztárja. A budapesti ötleten alapuló prezi.com világsiker. 'Ehhez szerencse, okosság és legfőképpen kemény munka kell' -- mondja San Francisco-ból a 31 esztendős guru.




Kiemelt Katalist-hír

Újabb statisztikai adatok a Könyvtári Intézet honlapján FEL

- 16 európai ország közkönyvtárainak néhány fontosabb, összevetésre alkalmas statisztikai adata. Magyarul: link
- A magyarországi könyvtárak statisztikai adatai 1999-2009. Adatbázis keresőfelülettel link
- A magyarországi iskolai könyvtárak statisztikai adatai 1998/99-2008/09. Adatbázis keresőfelülettel: link
Tudnivalók...




Információforrások

Rachel, az európai judaika gyűjtemények online katalógusaFEL

A francia köz- és magángyűjtemények egy része még a zsidóságon belül is nagyon specifikus. Ilyen a francia nemzeti könyvtár (BnF) is, amelynek különgyűjteményében számos zsidó kézirat található, valamint a strasbourgi egyetemi, a Mazarine (Paris) vagy az Inguimbertine (Carpentras) könyvtár is. A gyűjtemények anyaga elsősorban a judaizmushoz mint valláshoz kötődik. De a héber nyelv és a zsidó kultúra az idegen nyelvi könyvtárakban is nagyon erőteljesen képviselteti magát (pl. Bulac).
A Rachel hálózat (link alapját mindezek közül három nagy gyűjtemény alapozta meg: az 1830-ban Metzben alapított, majd Párizsba költöztetett Francia Izraelita Szeminárium (SIF), az Egyetemes Izraelita Intézet (AIU) és a medemi Jiddis Kultúra Háza. (ref.: Pajor


Húsz német nagyvárosban működik már a Google utcanézegetőFEL

Húsz német nagyváros látható a Google utcanézegetőben (Street View). A nagyfelbontású panorámaképeket - a németek érzékenysége miatt -- csak fokozatosan tették fel az internetre, csütörtöktől viszont Berlin, Hamburg és München mellett további 17 város is bejárható.