Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

 



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Pál Nikolett Ágnes
Mikulás Gábor

KIT hírlevél: 2010/25., jún. 23.


E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Tartalomjegyzék

Hírek

Növekvő veszélyforrás: a használók adatainak kezelése a könyvtárakban -- lépett a könyvtáros egyesület
Arccal a használó felé! -- könyvek prezentálása a könyvtárban
Önkiszolgáló kölcsönzés Szegeden -- és egy holland faluban (videóval)
A rövid távú érzelmi hatások hosszú távra beépülnek döntéseinkbe * * * A Suweco CZ támogatásával * * *
'Beépített könyvtáros' az orvosi egyetemen -- 2010-re nem is kell fizikai könyvtárhelyiség
Magánvállalkozás portálját támogatja az OSZK
Kölcsönözhető iskolai könyvtáros -- 4 vagy 6 hétre viszik
A dolgozók egészségére is kihat a szervezeti átalakítás
Nyitott 'könyvtár' Bécsben -- csökkenti az otthoni porosodást
Osztrák Nemzeti Könyvtár és Google -- kompenzálhatják a fontolva haladó magyar digitalizálást
Miért használnak e-könyveket a kutatók?
EU: ingyenszoftverekkel a közpénzek elherdálása ellen
Imázskampányok hetedhét országban -- könytáraknak
Minőségbiztosítás -- tájékoztató munkára is
Könyvtárak túlélési stratégiája New Jersey-ben
Fájlcsere: razziák vagy közös jövő?
A Google megmentené a nyomtatott sajtót
A gyerekek jelentős része retteg az Interneten
Már 500 kiemelt szócikk a magyar Wikipédián
A Wikipediával szövetkeznek a múzeumok
Saját wikit indít a Facebook
Mit érnek a Facebook-rajongók?
A web 37 százaléka pornó

Analógiák

Megnyílt Szolnokon a 'Jövő áruháza' -- tippek könyvtárinformatikai fejlesztésre

Kisszínes

Hova vezet a félelem a leépítéstől?
Programozz, vagy beprogramoznak
Katalogizáljuk saját könyveinket -- bookTome 1.72
10 érdekesség, amit nem tudtál a Google-ról

Információforrások

Hol keresnek a legjobban és a legrosszabbul Magyarországon?
Orbán-kalkulátor -- mennyit kap kézhez?
Hitelfelvételről szóló kiadvány jelenik meg
Tesztelje le KRESZ-tudását!
Új kultúrszájt a magyar weben
Videótékát nyitott a két nagy kereskedelmi tévé
Magyar nyelvű álláskereső iPhone-ra


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Növekvő veszélyforrás: a használók adatainak kezelése a könyvtárakban -- lépett a könyvtáros egyesületFEL

A CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals) irányelv-gyűjteményt adott ki könyvtárak és információs szolgáltatók számára, melyben felhívja a figyelmet a személyes adatok kezelésének felelősségi szempontjaira. Témakörei: adatmegosztás, internet, gyerekek, CCTV. Szól arról is, hogy növekszik a biztonsági szervek igénye arra, hogy a könyvtárhasználók bizalmas adatai után érdeklődjenek.
Margaret Wilson elnök, az egyesület etikai bizottságának azt nyilatkozta: a legtöbb intézmény rendelkezni fog ugyan adatvédelmi irányelvekkel, ám ezek nem helyettesítik a munkatársak személyes felelősségét. Az elkészült dokumentum kitér arra is, hogy tájékoztatni kell a használókat, hogyan kezeli az intézmény a használói adatokat. Illetve közöl néhány példás gyakorlatot is. (ref.: MG)
-- A KIT több alkalommal felhívta már a figyelmet a téma fontosságára, a hazai szakmai gyakorlat fejlesztésének fontosságára. Mindazonáltal nem kizárt, hogy a cselekvést valamilyen kipattanó botrány fogja előidézni. Kapkodás és tűzoltás formájában. (MG)


Arccal a használó felé! -- könyvek prezentálása a könyvtárbanFEL

Növelni akarod a kölcsönzésszámot?
- Csak a jó könyveket tartsd meg, s azokat pedig úgy mutasd be, mintha könyvesbolt, vagy kiállítóhely lennél.
- A könyveket láttassad, ne a polcokat!
- A könyvek címoldala nézzen az olvasó felé, ne a gerince!
- Azokat a könyveket rakd inkább előre, melyeken arcok vannak (ha a témában van ilyen).
- Azonos témán belül lehetnek egy csoportban az azonos színű(!) könyvek!
- Azonos témában legyenek egy helyen a folyóiratok és a könyvek.
- Bátran kupacold a könyveket.
-- Szólnak a holland könyvtárosoknak szervezett kétnapos 'könyvek prezentálása' tréning javaslatai. A KIT friss képgalériáján link e témában láthatók képek a Schalkhaar fiókkönyvtárából és Almere város vadonatúj könyvtárából. A galéria képei:
- Minden olvasó számára elérhető magasságban; polc derékmagasságban is.
- Gyerekek a könyvek társaságában (úgy tűnik, a könyvtár van annyira jó hely, hogy néhányan itt lógnak -- iskolaidőben).
- Könyveket ábrázoló doboz vagy display (árubemutató eszköz), mely a választékot nagyobbnak láttatva kínálja a portékát.
- A merevséget oldó, íves polcok.
- A kellemetlen zsúfoltság-érzés kerülése.
- Plakát nagyságú fényképek, hangulatával az adott témakörre utalva, vagy közvetlenül használatra, olvasásra buzdító felirattal.
- A gyerekkönyvek és a fiatal anyákat érdeklő könyvek (romantikus, gyerekgondozás, főzés stb.) közel találhatók egymáshoz -- a használói kényelem érdekében. (MG)


Önkiszolgáló kölcsönzés Szegeden -- és egy holland faluban (videóval)FEL

A 'Tudásdepó-Expressz' pályázaton elnyert összegből az SZTE Egyetemi Könyvtár dokumentumainak egy részét alkalmassá tette önkiszolgáló, automatikus kölcsönzésre. Ez a világszerte egyre népszerűbb rendszer egyben arra is alkalmas, hogy segítségével digitális állomány-ellenőrzés valósuljon meg.
Első lépésként az egyik fontos különgyűjtemény, a Zenei Gyűjtemény állományának kölcsönözhető dokumentumait tették alkalmassá az önkiszolgáló kölcsönzésre. A gyűjtemény használóinak kényelmét biztosítja, hogy az itt kiválasztott dokumentumokkal már nem kell a kölcsönzőben sorban állniuk.
Ha az önkiszolgáló beválik, azt tervezik, hogy a teljes egyetemi könyvtárra kiterjesztik.
Részlet az RTL Klub Híradójából -- link
-- Használat: SZTE Egyetemi Könyvtár (linket ld. alább)
Automatikus kölcsönzés csökkenti a könyvtárak munkaerő ráfordítását. Példa egy holland falusi könyvtárból -- YouTube (linket ld. alább)


A rövid távú érzelmi hatások hosszú távra beépülnek döntéseinkbe * * * A Suweco CZ támogatásával * * *FEL

A rövid távú érzelmi alapú döntések mintázatai precedensként beépülnek későbbi döntéseinkbe. Hatásuk rövid távon befolyásolja döntéseinket. Ám -- és erre vonatkozott a duke egyetemi kísérlet -- a megszerzett döntési minták által akkor is hatnak, amikor az érzelmeket kiváltó okok már régen megszűntek. Az érzelmi hatásra hozott rossz döntések is megmaradnak mintákként. Kísérletben agresszív -- másik csoportban vicces -- filmeket nézettek olyanokkal, akiket később együttműködés lehetőségét kínáló játékot játszottak. Az előbbiek erre kevésbé voltak hajlandók. (ref.: MG)


'Beépített könyvtáros' az orvosi egyetemen -- 2010-re nem is kell fizikai könyvtárhelyiségFEL

Nancy Roderer a 80-as években megjósolta, hogy a tudományos szaklapok online fognak megjelenni a 90-es évek derekára. Most azt mondja, hogy az e-könyvek és -folyóiratok tanulási hellyé alakítják a könyvtárat, a könyvtárosok pedig e-sherpákká válnak. Úgy tűnik, nem is alaptalan a feltételezés. A Johns Hopkins Egyetem Orvos könyvtárában (Welch Medical Library) a könyvtárosok már nincsenek sehol. Illetve mindenhol ott vannak. A könyvtár 2012-re nyomtatott könyveinek egy részét 'újrahasznosítja', másik részét falain kívül fogja tárolni, ahol igény szerint lesznek majd bekérhetők. A könyvtárosok pedig különböző egyetemi részlegekben vállalnak szerepet. Nem könyvtárosok ők már igazából, hanem információs szakemberek (angol eredetiben: informationists). Ezen az egyetemen, ahol a dokumentumok nagyobb hányada a könyvtár honlapjáról érhető el, a kutatóknak nem a könyvtár dokumentumai kellenek elsősorban, hanem az emberi erőforrás. A különféle szakemberből álló kutatói csoportokban szükség van információs szakemberre is. Együttműködésük során a könyvtáros jobban megismeri a kutatók igényeit, a kutatók pedig a könyvtáros kínálatát. Roger Schonfield, aki a könyvtárak átalakulásának kutatója, azt mondja: nem minden könyvtár olyan előrehaladott, mint a Welch. Nem sok könyvtár olyan merész, hogy elhagyják a fizikai egységét teljes egészében, és biztosan nem 2012-ig. Az is megjegyzendő, hogy a humán tudományok könyvtárában jóval több a könyvhasználat. Ugyanakkor más egyetem is forgat hasonlót a fejében: a Purdue-n is gondolkodnak hasonló modellen. Ott az információs szakembereknek van fogadóórájuk és részben együtt tanítanak az oktatókkal. D. Scott Brandt dékánja szerint minél mélyebbre ágyazódik be a könyvtáros a diákok és a tanárok szolgálatába, annál értékesebbek lesznek. -- A könyvtár legyen ott, ahol éppen vagy -- mondja Roderer -- és ezt mi komolyan is gondoljuk. (ref.: MG)


Magánvállalkozás portálját támogatja az OSZKFEL

Bő két éve, 2008 januárjában indult egy kis csoport magánvállalkozású portálja, a Huszadikszazad.hu, amely azóta is az Országos Széchényi Könyvtár szellemi támogatását élvezi. A portál naponta egy-egy hónapot ugorva, 1900 januárjától kezdődően, a kor sajtóanyagaiból lehetséges, korhű lapösszeállításokkal idézi fel a letűnt század eseményeit, miliőjét, különös tekintettel a magyarság életére.
Szabó Zoltán történelemtanár szerint még senki sem tekintett a múlt századra a lapok világából.


Kölcsönözhető iskolai könyvtáros -- 4 vagy 6 hétre viszikFEL

A német iskolai könyvtárakban ritka a szakképzett könyvtáros. Azokban az esetekben, amikor a helyi közkönyvtár vállalja a könyvtári munkát az iskolában, az idő és a szakértelem sokszor korlátozott. A pedagógiai tantervek változásával, az egész napos iskolák elterjedésével és azzal, hogy tanárok és a szülők nagyobb figyelmet fordítanak az olvasásra nevelésre, egyre növekednek az elvárások az iskolai könyvtárakkal szemben. Ez a kihívás nagy lehetőségeket rejt a közkönyvtárak számára is.
A Frankfurt am Main-i Iskolai Könyvtári Központban egy évvel ezelőtt új munkakört hoztak létre, amely helyi szolgáltatást is tartalmaz az iskolai könyvtárak számára. Az iskolák térítés nélkül 4 vagy 6 hetes időtartamra 'kölcsönözhetnek' könyvtáros szakembert.
Minden megbízásban közös az a kikötés, hogy a munkatárs hetente néhány napot tölt az iskolában, de legalább egy napon a központban kell dolgoznia. Ez azért fontos, hogy legyen idő a tervezett intézkedések előkészítésére és koordinálására. A legnagyobb kihívást az állománygyarapítás jelenti, mivel az iskolai könyvtárak gyakran igen elavultak, és az állomány elemzését és értékelését is el kell végezni. Az új beszerzések feldolgozása központilag történik, az általános munkafolyamat szerves részeként. (autoref.)


A dolgozók egészségére is kihat a szervezeti átalakítás FEL

A szervezeti átalakítások a dolgozók egészségére és biztonságára is hatást gyakorolnak egy uniós jelentés szerint. A változások egyfelől feszültséggel teli munkafeltételekhez, a pszichoszociális munkakörnyezet romlásához vezethetnek, másfelől a változásoknak pozitív hozadéka is lehet, a dolgozók például fokozott értelmet találnak a munkájukban.


Nyitott 'könyvtár' Bécsben -- csökkenti az otthoni porosodástFEL

Hamburg, Mainz és Graz után Bécs belvárosában is: egy helyi múvész tett ki az utcára egy olyan időjárásálló, kb. 250 kötet számára tervezett szekrényt, melybe bárki betehet és vehet ki könyveket, lehetőséget kínálva az otthon porosodó kötetek lecserélésére. A 2000 eurós projekt könyvforgalmát senki nem szabályozza. Napi forgalma elérheti a 100 főt is.


Osztrák Nemzeti Könyvtár és Google -- kompenzálhatják a fontolva haladó magyar digitalizálástFEL

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár négyszázezer kötetét digitalizálja a Google Bajorországban -- derült ki kedden a bibliotéka és a cég közös sajtótájékoztatóján, Bécsben. A feldolgozandó könyvek között több mint tízezer darab magyar nyelvű munka is található.
A kezdeményezés lényege, hogy a történeti gyűjtemény összes, a XVI. század eleje és a XIX. század közepe között megjelent darabját digitalizálják.
Egyelőre a munka előkészítese folyik, a tényleges szkenneles 2011 elején veszi kezdetét Bajorországban, a befejezés céldátuma pedig 2017. A művek ott lesznek a Google Books, az Osztrák Nemzeti Könyvtár és az Europeana weboldalán is, szabadon böngészhető és letölthető formában.


Miért használnak e-könyveket a kutatók?FEL

Az Elsevier kiadó használatot kutató csoportja 19 országban, 75 állami kutatóintézménynél vizsgálta az online könyvek használatát. Néhány megállapítás:
Miért részesítik előnyben a kutatók az elektronikus könyveket?
- Ugyanazt a dokumentumot egyszerre többen használhatják.
- Gyors és olcsó elérés, kis időráfordítás.
- Nincs szükség fizkai tárolásra.
- Távhozzáféréssel is használható.
- Gyors és egyszerű keresés a fejezetekben, cikkek között, bekezdésekben és a hivatkozásokban.
- A nagyobb hozzáférés növeli a kreativitást és a termelékenységet (referenszanyagok, bibliográfiák, megjegyzések, szövegrészletek).
- A legfrissebb anyagok állnak rendelkezésre.
- Az 'asztalnál' kezük ügyében elérhető.
- Egész könyvtárnyi mennyiség tárolható a számítógépben.
A kérdezett kutatók szerint az online könyvek meggyorsítják a kutatási folyamatot, csökkentik az irodalomkutatásra fordított időt. 86%-uk jut el egy vagy két fő könyvtárost foglalkoztató könyvtárba, az online könyveket azonban saját számítógépükről használják. E kiadványok a kutatások kezdetén bizonyulnak a leghasznosabbnak. (ref.: MG, Enhancing Research with Online Books on ScienceDirect, 2010, jún. 1.)

Hírforrás: Elsevier
2010. június 01.  • Továbbküldöm

EU: ingyenszoftverekkel a közpénzek elherdálása ellenFEL

Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenyügyekért felelős biztosa lándzsát tört a nyílt forráskódú szoftverek állami szférában való használata mellett, hogy elejét vegye a közpénzek elpazarlásának.
A versenypolitikai biztos nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az ingyenes alkalmazások terjedésének az elősegítését a tagállamok hivatalos intézményeiben. Kroes szemében ugyanis a licences programok megvásárlása a legtöbb esetben egyenlő az állami pénzek elherdálásával, és szerinte főképpen most a gazdasági válság idején megfontoltnak kell lennünk a büdzséelosztáskor. Szerinte a legtöbb hivatalban évtizedek óta csakis egyazon gyártó termékeit használják, s ez egy idő után bizonyos függőséget feltételez, aminek az lett az eredménye, hogy az alternatív megoldásokat már szinte teljesen figyelmen kívül hagyják az állami szervezetek. Elemzők szerint az EU-biztos ezen kijelentése burkolt utalás a Microsoftra, mely vállalat már számtalanszor került a versenyhivatalok monopóliumellenes célkeresztjébe.


Imázskampányok hetedhét országban -- könytáraknakFEL

A könyvtárak az elmúlt években világszerte sok hasonlóságot mutató kampányokat folytattak. Az akciókban három cél különíthető el:
1. A közvélemény befolyásolása, a könyvtári imázs javítása.
2. A könyvtárhasználók táborának növelése.
3. Az olvasási szokások befolyásolása. A három cél gyakran összefonódik. A kampányok időtartama változó: egy hét, egy hónap vagy akár egy év is, az anyagi lehetőségektől függően. Az elmúlt évek ilyen megmozdulásai a professzionális marketing számos közös jegyét mutatják.
Az USA egyes államaiban az ilyen jellegű akcióknak már hagyománya van. Chicagóban pl. 2001 óta szervezik a 'One book, one city' mozgalmat, (amit a hollandok 'One country -- one book' jellegűre bővítettek). Az amerikai marketing jegye a '@ your lirary' úgyszólván világmárkává vált. Az amerikai kampányok eredményességét a könyvtári statisztika adatai (2008) bizonyítják: az Egyesült Államok lakóinak 68 %-a könyvtári tag, 1,4 milliárd látogatót, 2 milliárd kölcsönzést tartottak számon. Ezek az adatok 2001-hez képest 10% emelkedést mutatnak. A gazdasági krízis itt nem csökkentette, hanem növelte a könyvtárak igénybevételét: sokan keresték fel a könyvtárakat továbbképzésükkel kapcsolatban. (ref.: Katsányi S.)


Minőségbiztosítás -- tájékoztató munkára isFEL

A tájékoztató szolgálat munkájának fejlesztése és minőségének biztosítása már régóta téma a Müncheni Városi Könyvtár központjában (Münchner Stadtbibliothek Am Gasteig). Az ún. 'folyamat-orientált részvételi értékelés' módszer segítségével vizsgálták a tájékoztató szolgálat minőségét. Ennek során elsősorban a munkatársaknak a referensz kérdések kezelésével kapcsolatos készségeire és a referenszre vonatkozó minőségi előírások betartására koncentráltak.
Különböző módszereket használtak az új eszköz, az ún. 'kollegiális visszajelzés' kialakítására, amelynek során lehetővé vált a tanácsadó (tájékoztató) szerepkör értékelése intézményi keretek között. Ennek az eszköznek az alkalmazásával új lehetőségek nyíltak a magasabb szintű és tartós minőségbiztosításra.


Könyvtárak túlélési stratégiája New Jersey-benFEL

A múlt esztendő válságos év volt a New Jersey-i közkönyvtárak számára. Több oldalról is fenyegetés érte a szolgáltatásokat: helyi szinten fiókbezárások, elbocsájtások, a keretek és a munkaidő csökkentése, állami szinten pedig a városi (1884 óta bevált) könyvtár-támogatási rendszer módosítása, és egy olyan törvényjavaslat előkészítése, amely megfelezné a közkönyvtárak fenntartását szolgáló pénzalapokat. A New Jersey-i Állami Könyvtár (NJSL) 2010. évi költségvetésének 4,2 millió dolláros megkurtításával is számolhat, melynek egyik oka a forráshiány. Az elmúlt években csekély mértékben emelkedett ugyan az NJSL kerete, de nem olyan mértékben, mint más ágazatokban. 2009-ben már befagyasztották az alkalmazottak bérét, és sor került kényszerszabadságolásokra is. New Jersey gazdasága is mélyrepülésbe kezdett a többi államhoz hasonlóan, de a könyvtárak egyre népszerűbbek lettek, 2007-ben több mint 46 millió látogatójuk volt. 2009 elején felmérés is készült; a 2008. év utolsó negyedének adataival vetették össze az előző évit. Lenyűgöző eredményt kaptak: a könyvtárak 85%-ában a kölcsönzött kötetek száma 12%-kal nőtt, 60%-ában a látogatások száma pedig 16%-kal emelkedett. (ref.: Murányi L.)


Fájlcsere: razziák vagy közös jövő?FEL

A magyar Rendőrség Európa mindeddig legnagyobb, 500 terrabájtnyi adatot érintő szerverlefoglalását hajtotta végre szerdán. Az ügyben az ASVA és a ProArt tett feljelentést. Az érintett szerverek a gyanú szerint mind tömegesen vettek részt jogsértő zenei, filmes és szoftver tartalmak közönséghez juttatásában. Az Artisjus szerint ez a lefoglalás újabb figyelmeztető jel arra, hogy tömeges igény van az interneten kulturális tartalmakra, és Digitális Tartalom Stratégiát sürget.


A Google megmentené a nyomtatott sajtótFEL

Newspass néven még idén elindulhat a Google online újságárusítója, amely pay per view rendszerben, cikkenként kérne pénzt az olvasóktól a lapok által előállított tartalomért.
Mikrofizetős rendszerrel sietne a Google a reklámbevételek visszaesése miatt aggódó nyomtatott sajtó segítségére. A Newspass, amelynek révén a neten megjelenő cikkekért fizethetnek az olvasók, a cég már létező szolgáltatására, a Checkoutra épül majd, és még idén bevezethetik.


A gyerekek jelentős része retteg az InternetenFEL

A Symantec sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozta Norton Online Family Report felmérésének eredményeit. Kiderült, hogy a gyerekek közel kétharmadának volt már része valamilyen elrettentő élményben internetezés közben. A leggyakoribb negatív tapasztalatok a pornográfia, az erőszak illetve ismeretlenek zaklató közeledése. Éppen ezért a szülők számára alapvető fontosságú, hogy részt vegyenek gyerekeik online életében. Főként azokra a családokra igaz ez, ahol a nebulók átlagosan legalább 11 órát töltenek az interneten hetente.
A megkérdezett szülők mindössze 45 százaléka szerez arról tudomást, hogy csemetéjét valamilyen negatív hatás érte internetezés közben. Míg a szülők átlagosan tudatában vannak annak, hogy a gyerekek mire használják a világhálót, mégis alábecsülik a játék-, videó- és zeneletöltések mértékét, amelyek során többek között adathalászok áldozatául eshetnek, vagy veszélyes tartalmat tölthetnek le számítógépükre.


Már 500 kiemelt szócikk a magyar WikipédiánFEL

Június 17-én megszületett a magyar Wikipédia 500. kiemelt szócikke, amely az Apollo?13 űrrepülésről szól. A kiemelt szócikkek a Wikipédia legszínvonalasabb írásai, csak az a szócikk nyerheti el ezt a minősítést, aminek formáját, stílusát, tartalmát, objektivitását nem éri kifogás. A magyar enciklopédiának jelenleg mintegy 160 000 szócikke van, azaz nagyjából háromszáz szócikkre jut egy kiemelt (viszonyításképpen az angol Wikipédiában mintegy 1400 cikkre jut egy), amely a cím előtt megjelenő kis csillagról ismerhető fel. A legváltozatosabb témákban születnek ilyen cikkek, a modális logikától az Asperger-szindrómán át a Doktor House tévésorozatig.
A kiemelt cikkek száma folyamatosan nő annak ellenére, hogy a kiemelés kritériumai is folyamatosan fejlődnek, és azok a régen kiemelt anyagok, melyek a mai kritériumoknak már nem felelnek meg, elvesztik címüket. 2010-ben eddig 12 cikk jutott erre a sorsra.


A Wikipediával szövetkeznek a múzeumokFEL

Utat tör a British Museum: az intézmény szakemberei a Wikipedia online lexikon szerkesztőivel közösen nézik át, és igazítják ki a vonatkozó online tartalmakat, hogy ott helyes információk szerepeljenek mind róluk, mind a náluk őrzött tárgyakról. A kezdeményezést hamarosan többen is követhetik majd.


Saját wikit indít a FacebookFEL

Újabb szolgáltatással bővül a Facebook, nem is akármilyennel: ezúttal a Wikipédia babérjaira törnek. Na jó, talán nem a Wikipédiáéra, de a többi tudástárat biztosan le akarják gyűrni. Természetesen ez is közösségi alapon szerveződik majd: Mark Zuckerbergék lelkes felhasználók jelentkezését kérik, akik kérdéseket és válaszokat ötölnek ki, az új aloldal ugyanis kérdés-válasz alapú megmondósite lesz. A lépés logikus: a Facebook részéről egyrészt megfigyelhető a trend, hogy a tökéletes kezdőlappá váljon, amely tökéletesség annyit tesz, hogy a felhasználó el se akarjon navigálni róla, hiszen minden releváns tartalmat megtalál egy helyen. Másrészt elszaporodtak a hasonló kezdeményezések az utóbbi időben, a Facebook pedig a maga félmilliárdos felhasználói bázisával enyhe helyzeti előnyben van, elég jó esélyekkel indul tehát csatába az új piacon.


Mit érnek a Facebook-rajongók?FEL

Megmérték, mennyivel költ többet egy fogyasztó egy márkára, amit lájkolt a világ legnagyobb közösségi oldalán, mint az, aki nem nyomja meg a web legfontosabb gombját. Kiderült, hogy sokkal, de a sikert nem szabad készpénznek venni.
Az rendben van, hogy nagy népszerűségre lehet szert tenni a Facebookon, azaz még nagyobbra, ha eleve népszerűek vagyunk, elég kreálnunk márkánknak egy profilt -- de pontosan mit ér ez a népszerűség? A Syncapse közösségi médiára szakosodott marketingcég meginterjúvolt négyezer embert azok közül, akik lájkolták a húsz legnagyobb, Facebookon is jelen lévő márkát. Arra voltak kíváncsiak, a világ legnagyobb közösségi oldalán közvetített rajongás és a tényleges költekezés között van-e összefüggés. A bizakodó marketingeseket megnyugtatjuk: nagyon is van. A jelentés ugyanis rávilágított, hogy egy átlagos rajongó évente 71,84 dollárral többet költ évente arra márkára vagy szolgáltatásra, amire rányomja a 'Tetszik' gombot, mint az, aki nem lájkolt. Az összeg így leírva nem tűnik soknak, de relatíve rengeteg: az átlagos teljes pénzköltés ugyanis egy-egy márkára évente 136,38 dollár, azaz a lájkolók több, mint másfélszeresét költik, mint a 'közönyösek'.


A web 37 százaléka pornóFEL

Eddig is köztudott volt az a tény, hogy rengeteg erotikus site létezik, és valószínűleg mindenki ismeri azt a viccet is, hogy a világháló teljes tartalma, pornó nélkül, elfér egy DVD-lemezen, ám az Optenet szűrőmegoldásokra specializálódott cég átfogó kutatása most bebizonyította, hogy túlnyomórészt a szexuális site-ok uralják a webet.
A cég jelentésében az áll, hogy a több millió általuk megvizsgált honlapnak a 37%-a pornográf jellegű, s az aktuális érték 17%-kal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti. A legnagyobb növekedés azonban nem a felnőtt kategóriában, hanem az online játékok terén tapasztalható, ugyanis itt 212%-os bővülést mértek az elemzők az elmúlt 12 hónapban, ám sajnos az erőszakos és terrorista tartalmak aránya is megemelkedett 8-10%-kal. Ugyancsak egyre több az olyan oldal is, amelyek illegális gyógyszereket és egyéb szórakoztató tartalmakat értékesítenek.

Hírforrás: Prím
2010. június 17.  • Továbbküldöm



Analógiák

Megnyílt Szolnokon a 'Jövő áruháza' -- tippek könyvtárinformatikai fejlesztésreFEL

A 'Jövő Áruházában' több egyedülálló innovatív szolgáltatás is elérhetővé vált -- ilyen például az Origo által biztosított Bluetooth totem (oszlop), melynek segítségével a vásárló megismerheti a legfrissebb híreket, akciókat. Ezeket az információkat az ügyfél megkaphatja a mobiljára, csak annyi szükséges, hogy a bluetooth kapcsolat aktív legyen.
A Laurel által szállított digitális polccímke a termék árán kívül számos más információt is megjelenít, többek közt a termékösszetevőket vagy a származási országot is, így segít a vásárlóknak választani. A Bizerba intelligens mérlegei segítségével a vásárlók ételkészítési ötleteket, tanácsokat kaphatnak a mérlegre helyezett termékekkel kapcsolatban.
A vevő Borajánló és Recept kioszkokkal is találkozhat.
Lehetőség van exkluzív akciók, kedvezmények igénybevételére a Mobil Kuponok használatával. A Mobil Kuponokat a már bemutatott Bluetooth totemről tölthető le a vásárló, beváltása az intelligens kasszáknál történik -- ahol a pénztáros egyszerűen leolvassa a kupont a telefon kijelzőjéről. Ezen felül lehetőség van MobilFizetésre is, amellyel a vevő egyszerűen és biztonságosan, mobiltelefonja segítségével fizethet a pénztárnál.
Az áruház egész területén, az üzlet plazma tévéin a vevő tájékozódhat a boltban futó akciókról, megismerheti a 'Jövő Áruháza' fejlesztéseit, és egyéb hasznos tartalmakkal is találkozhat.




Kisszínes

Hova vezet a félelem a leépítéstől? FEL

Amikor megkérdezik valakitől, hogy ki ő, sokan a munkakörük megnevezésével -- például újságíró, informatikus, eladó -- válaszolnak. A személyiségünkbe beépül a munkánk, az állásunk elvesztése vagy annak elképzelése identitásválságot indít el, amely gyakran testi betegségekhez, depresszióhoz vezet.


Programozz, vagy beprogramoznakFEL

A buliban bulizni kell, nem sms-ezni. Nem szabad hazudni és lopni, viszont meg kell tanulni programozni, ha nem akarjuk szoftverként végezni. Douglas Rushkoff az új média tüzes tekintetű forradalmárából az elmúlt másfél évtizedben netszkeptikus, ugyanakkor életigenlő, bölcs, megfontolt, értékközpontú médiaguruvá változott. Téziseit tízparancsolat formájában ismertette egy budapesti előadáson.


Katalogizáljuk saját könyveinket -- bookTome 1.72FEL

Számtalan újság, folyóirat, könyv és lexikon található egy lakásban, és ki tudja, mennyi ideje porosodnak úgy a művek a polcainkon, hogy azt sem tudjuk, léteznek-e egyáltalán vagy olvastuk-e valaha? Ezért a lemezeink után most a könyveink következnek, ideje tehát katalogizálni kincseinket! Erre kiválóan alkalmas a bookTome, ráadásul számtalan olyan szolgáltatással is kecsegtet, amellyel akár közzé is tehetjük polcaink kínálatát.


10 érdekesség, amit nem tudtál a Google-rólFEL

Sokunk kedvenc keresőjéről már rengeteget írtak: tippektől és trükköktől kezdve a Google irodákban tett túrán át egészen a Google logó keletkezéséig. Maradt még egyáltalán érdekesség vele kapcsolatban?
Tudjuk, hogy Ruth Kedar nem egyetlen nap alatt tervezte a Google logót, a hölgy igen sok verziót készített, mire megszületett a jelenlegi, mindenki által ismert bohókás változat. Sőt azt is tudjuk, hogy Eric szobájában iszonyatos rendetlenség uralkodik, és a Googleplex recepcióján gagyi láva-lámpák figyelnek a pulton.
Az érdekességeknek azonban még nincsen vége: a Mashable.com és a Hongkiat.com kigyűjtött pár különlegességet a keresővel kapcsolatban.
...




Információforrások

Hol keresnek a legjobban és a legrosszabbul Magyarországon?FEL

A Workania állásportál által működtetett link fizetési felmérés legutóbbi kutatásában azt vizsgálta, hogy az elmúlt egy évben milyenek voltak a átlagfizetések az ország különböző régióiban. A Merces kutatói szerint Budapesten 265.400 Ft az átlagos bruttó havi jövedelem, a dobogó második helyén lévő Fejér megyében 210.000 Ft, Győr-Moson-Sopron megye 206.900 Ft-tal a harmadik helyen áll.


Orbán-kalkulátor -- mennyit kap kézhez?FEL

A kalkulátor segítségével megtudhatja, mennyi lesz a nettó fizetése az egykulcsos adó teljes bevezetése után (gyermekkedvezmény nélkül), s összehasonlíthatja a jelenlegivel. Tudja meg, valóban jobban járhat-e az új típusú adózással!


Hitelfelvételről szóló kiadvány jelenik megFEL

Hitelek címmel egy ingyenes tájékoztató kiadványt jelentet meg három gazdasági szervezet. A téma aktualitása, hogy idén több lényeges szabály is megváltozott a témában.
90 ezer példányban jelenik meg az a tájékoztató füzet, melynek fókuszában a körültekintő hitelfelvétel áll. A kiadvány megjelenését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) támogatta.
A téma aktualitását az adja, hogy idén a hitelfelvételhez kapcsolódóan több lényeges szabály is megváltozott. A változások célja a lakosság túlzott eladósodásának megakadályozása, a kockázatok mérséklése.
A kiadvány sorra veszi, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani a különböző hitelek között, de szól a banki magatartási kódexről is.
A mostani, Hitelek című kiadvány az Est lapok megszokott terjesztési helyszínein ingyenesen érhető el Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, de letölthető a három intézmény honlapjáról is.


Tesztelje le KRESZ-tudását!FEL

Mióta van jogosítványa? Elő szokta venni időnként a KRESZ-könyvet, hogy szinten tartsa a tudását? A JogIQ blog írója KRESZ-teszt oldalt talált, ahol ön is tesztelheti tudását.


Új kultúrszájt a magyar webenFEL

Új, kifejezett magyar témákra fókuszáló kulturális portál jelent meg a neten. A készítők a kulturális-művészeti terület széles palettáját ígérik.
Kizárólag magyar kultúrával töltik fel a szerkesztők a most indult Kultúrcafé.hu-t [ link ]. A site nem korlátozódik egyetlen művészeti ágra, teret enged zenének, filmnek, színháznak és könyveknek egyaránt.
Az oldal ötletgazdái úgy vélik, a külföldi hírek számos helyen megtalálhatók, ezért inkább a hazai témákra fognak koncentrálni. Ígéretük szerint az oldalon a művészfilmtől az Örkény-darabon át a legdurvább metálig széles lesz a paletta.


Videótékát nyitott a két nagy kereskedelmi tévéFEL

A UPC digitális kábelhálózatán már elérhető az RTL Klub és az HBO műsortára mellett a Tv2 videótára is, vagyis ha az előfizetők ezeket a csatornákat nézik éppen, akkor a távvezérlő piros gombjának lenyomásával böngészni lehet a csatornák műsorait tartalmazó adatbázisban, és egy-egy régebbi műsort ingyen vagy párszáz forintért meg lehet nézni.
Az RTL Klub műsoronként 200 forintot kér, a Tv2 videótárában ingyenes műsorok mellett 100 forintért elérhető programok is vannak.
Szerzői jogok miatt a csatornák egyelőre csak saját gyártású műsoraikat osztják meg a videótárban.


Magyar nyelvű álláskereső iPhone-raFEL

Már elérhető a Topjob.hu új fejlesztése, az iPhone első magyar nyelvű álláskereső alkalmazása, mely garantálja a gyors és egyszerű álláskeresést.
Az adatbázis könnyen kezelhető, jól strukturált, mely lehetőséget nyújt kategóriák, városok és kulcsszavak szerinti keresésre is. Az iPhone adottságait kihasználva, GPS koordináta alapján akár az aktuális földrajzi helyzet szerint, a helyi munkalehetőségek között is kereshetünk.
A Topjob.hu alkalmazásával egy állásportál teljes adatbázisa elfér a zsebünkben, melyet bárhol, bármikor böngészhetünk.
Az alkalmazás ingyen letölthető az AppStore-ból [ link ].