Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Pál Nikolett Ágnes
Mikulás Gábor
 

KIT hírlevél: 2010/21., máj. 26.


E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Tartalomjegyzék

Hírek

Digitalizálás -- OSZK szakmai nap 2010. 05. 21.
Digitalizálási konferencia -- már kétszer elhangzott a használói igény kifejezés!
A sajtófigyelés -- ráfordítás mellett eredmény is * * hirdetés * *
Könyvtári Minőségügyi Bizottság -- tagok
Rejtőzködő kincsek a nemzet könyvtárában
Ráharapnak-e a könyvtárak a szemantikus webre? -- doktori védés
A válság hatása a könyvtárvezetői fizetésekre
Bizalomhiányos a magyar -- a könyvtárakkal szemben is?
Legyen 'érzéki' a könyvtári keresőfelület
Olvasóbarát katalógus Nagykanizsán
Tovább folytatódik a múlt digitalizálása -- Hagyományok Háza
40 millió oldal -- bitben
Egyre komolyabb probléma az adatszivárgás
Szellemirtókkal kampányol a New York-i könyvtár
Biztonságosabb lesz a Google
Megújultak több könyvtár digitális szolgáltatásai -- Békés megye
Iskolai könyvtárakra mindig szükség lesz
Újra ünnepi könyvhét Győrben
Dobozolnak a könyvtárak -- Pécs
Házhoz megy a könyv -- Szeged
Boribon, a favorit -- Mit olvasnak a legkisebbek?
Az évtized Arany könyvei
1. Székelyföld Napok
Nem nyert a pályázat, megszűnik a könyvtár és a teleház -- Závod
Az edelényi könyvtárba betört a víz
Ismét gitárklub a könyvtárban
Stílus szerint rendezi a zenéket egy új szoftver

Analógiák

Válságkommunikáció -- csak ad hoc tűzoltásra készülünk?
Kevesebb potyautas és adatszemét -- tisztogatás rendszerekben és adatbázisokban

Kisszínes

Netmusik és online streaming -- Úton a digitális könyvtári konvergencia felé
Gyerekek közösségi oldala indult a világhálón

Kiemelt Katalist-hír

MOKKA szakértői javaslat -- Kardos András levele
Meghívó OCLC és OSZK közös rendezvényre június 2.

Információforrások

Bárki rákereshet a Facebook legkellemetlenebb hozzászólásaira


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Digitalizálás -- OSZK szakmai nap 2010. 05. 21.FEL

Az OSZK második szakmai napján, 2010. május 21-én a digitalizálást választották fő témakörként a szervezők. Az előadások mellett megtekinthetőek voltak különböző szkennerek is a könyvtár előadóterme melletti folyosón. A konferencia első felében magával a digitalizálással foglalkoztunk (folyamat, tervek, működő gyakorlat, országos helyzet), míg a rendezvény második felében a szkennerek gyártói mutatkoztak be.


Digitalizálási konferencia -- már kétszer elhangzott a használói igény kifejezés!FEL

Egyszer Moldován István utalt rá (ti. hogy a használók előszeretettel használnak könyvtár helyett internetet és azon belül is torrent oldalakat), egyszer pedig egy osztrák szkennergyártó szájából hangzott el. Ládi László háromszor említette, hogy a Könyvtári Intézet mindent megtesz a digitalizálás érdekében, ami rajta múlik. 'Nagyon sok munka folyik, amiből nem látszik semmi' -- hangzott az egészséges önirónia. Kétévente készítenek digitalizálási koncepciókat. Ugyanakkor a legelemibb nyilvántartás sincs a hazai digitalizálási műhelyekről (bár az is igaz, a könyvtári állományokról, könyvtárosokról, könyvtári adatbázisokról sincs -- ami a könyvtárszakmai irányítás alapjait kérdőjelezi meg). Moldován István e célra wikit javasolt, illetve az is elhangzott, hogy pályázaton való részvétel feltételének kellene tekintetni az ilyen adatszolgáltatást. Sajnos nem esett szó viszont a nemkönyvtári digitalizálási projektről, ami arra enged következtetni, hogy a könyvtár nem kívánja saját határain kívülre tekinteni, netán ezeket átlépni. A korábbi digitalizálási konferenciát viszont a szervezők vagyon eredményesnek és előremutatónak nevezték.
A területen fenntartott kaotikus állapotokat jellemzi pl., hogy az OSZK újra tervezi közpénzen digitalizálni corvináit, mert 5-6 éve túl alacsony dpi-vel történt a művelet. Ár -- emlékeim szerint -- egyszer hangzott el: a göttingeni digitalizáló műhely 25 eurócentért digitalizál használói kérésre.
Elhangzott az is, hogy a szűken vett digitalizáláshoz nem kell képzett személyzet. A tervezési és koordinálási feladatokra pedig -- legalábbis a látszat szerint -- nincsen tudástőke.
Vannak azonban jó hírek is: amerikai könyvtárak digitalizálási projektjeiből ezerszámra lehet letölteni hungarika-anyagokat. Az Arcanum szakmányban digitalizál könyvtárak és levéltárak számára. Az azonban felettébb elbizonytalaníthat adófizetőt és könyvtárost egyaránt, hogy pl. az említett cég által két éve térítésmentesen digitalizált könyvtári szaklapok -- tehát a könyvtári rendszerbe bekerülve -- mikor hasznosul, azaz kerül végre fel a Könyv Könyvtár Könyvtáros portáljára? Nagyon drága nekünk a könyvári stratégiai szemlélet hiánya... (MG)


A sajtófigyelés -- ráfordítás mellett eredmény is * * hirdetés * *FEL

A médiafigyelés eszenciája címmel az Observer ügyvezető-helyettes e tart előadást. Ugyanakkor a térítésmentes hírszolgáltatás forrásai, felhasználása és a vele kapcsolatos jogi keretek is szóba kerülnek a Magyar Információbrókerek Egyesületének konferenciáján. A Magyar Távirati Iroda előadója a szemantikus megoldásokat mutatja be a szervezet hírfeldolgozási és adatbázis-szolgáltatási tevékenységeiben. Mindezek izgalmasak a könyvtárak számára is, amelyek a szemantikus hálózat avatott építői is lehetnek, illetve, melyek rengeteg időt és energiát fordítanak a sajtófigyelésre pl. a helyismeretben. Hogyan lehet(ne) ebből akár bevételt is szerezni? További információ: mibe.info link


Könyvtári Minőségügyi Bizottság -- tagokFEL

Az OKM honlapján szerdától teszi elérhetővé a Könyvtári Minőségügyi Bizottság résztvevőinek listáját. A Könyvtári Osztály rovatán belül:
link (a baloldali menüből kell kiválasztani).


Rejtőzködő kincsek a nemzet könyvtárábanFEL

A mai helyzetben akár másfél évtizedig is eltarthat, mire az Országos Széchényi Könyvtár rendszerezi, katalogizálja és hozzáférhetővé teszi fantasztikus fotográfiai gyűjteményét. Több százezer tételről van szó, amelyek nagy részéről most még a legelemibb információk sincsenek meg.
Az elmúlt 150 évben hatalmas és értékes fotótömeg gyűlt össze a nemzet könyvtárában, részben hagyományozás, kisebb részt vásárlás útján, emellett számos, a gyűjtőkör részét képező XIX. századi könyvben is vannak értékes, eredeti felvételek. A teljes mennyiséget még csak megtippelni sem lehet: ehhez át kellene vizsgálni szinte a teljes állományt, több millió katalóguscédulát átböngészve. Annyi bizonyos, hogy nagyjából 186 ezer felvételt őriznek a kisfilmes negatív kockától a másfél méteres digitális képig, a sztereodagerrotípiától az üvegnegatívokig, de hogy a több millió kötetben hány eredeti, a kötetek illusztrációs anyagát alkotó felvétel lehet, arról még csak homályos sejtések sincsenek.
Ez nem mulasztás persze: az OSZK-t az írott és nyomtatott dokumentumok gyűjtésére kenték fel, nem fotókollekciók kialakítására. Mindössze két éve annak, hogy az intézmény professzionális szinten foglalkozni kezdett eddig összegyűlt fényképkincsének számbavételével, rendszerezésével, adatokkal való ellátásával és digitalizálásával. Ekkor alakult meg az önálló fényképtár. A részleg e rövid két évben a 186 ezer tételből majdnem 3000 képet látott el adatokkal és tett digitálisan is elérhetővé. A fényképtár munkatársai ezzel párhuzamosan elkezdték feltérképezni a bibliotéka könyvgyűjteményét, hogy a kötetekben lévő, eredeti fotográfiákat is számba vehessék -- közölte érdeklődésünkre a tárat vezető Csillag Katalin.


Ráharapnak-e a könyvtárak a szemantikus webre? -- doktori védésFEL

'A szemantikus web -- Könyvtárak a szemantikai paradigmában' címmel védi értekezését Tóth Máté máj. 31-én, az ELTE-n (16.00 ELTE Múzeum krt. 6-8., fsz. 34. terem). Eredményei azt mutatták: a könyvtár a tudástársadalomban a metaadatok előállításának az egyik legjelentősebb szereplője. És ha saját információtartalmai szemantikus technológiákkal kompatibilis formában teszi közzé, illetve más szolgáltatók számára tudásszervezési rendszereket biztosít, nagyon nagy lépést tehetne egy globális metaadat-infrastruktúra megvalósítása felé.
Ugyan a szemantikus technológiák nagyon kitágították a könyvtárak lehetőségeit történelmi szerepük kiteljesítésére, nem sikerült továbblépni a kísérleti alkalmazások keretein. A technológiai lehetőségek adottak arra, hogy szemantikailag kódolt információval a világhálón megvalósuljon a globális tudáscsere. A könyvtárak -- a tudás szervezésében szerzett évezredes tapasztalatukkal -- ebben játszhatnak jelentős szerepet.
A tudásmérnök és a közösségi tereket építő szakember a könyvtáros szakma két olyan szerepe, amelyet a digitális korban fokozottan fel kell vállalnia.


A válság hatása a könyvtárvezetői fizetésekreFEL

A pénzügyi válság az amerikai kulturális szervezetek vezetőinek korábban jól gyarapodó jövedelmét is megtépázta -- írta a New York Times című amerikai napilap. A részben adományokból és állami támogatásokból finanszírozott múzeumok, zenei intézmények, könyvtárak topmenedzsereinek jövedelme a fellendülés 3-4 évében 25-50 százalékkal ugrott meg, sőt akadt, akinek a keresete megduplázódott. Egy intézményvezető átlagosan 300-500 ezer dollárt vitt haza évente, 2008-ban megváltozott a helyzet: a büdzsékurtítás miatt a vezetők keresetük befagyasztásával vagy csökkentésével szembesültek. Peter Gelb, a Metropolitan ügyvezető igazgatója az idén 1,3 millió dollárra szállította le 2008-ban még másfél milliós fizetését, saját elhatározásából mondott le a béremelésről tavaly decemberben Paul LeClerc, a New York-i Állami Könyvtár elnöke is. Magyarországon a meghatározó kulturális intézetek költségvetése nyilvános: az Operaház 7,3 milliárd, a Szépművészeti Múzeum 3 milliárd, a Nemzeti Galéria pedig 1,3 milliárd forintból gazdálkodott. A legjobban fizetett főigazgatók 600-900 ezer forintos havi bruttó alapbért visznek haza.


Bizalomhiányos a magyar -- a könyvtárakkal szemben is?FEL

Tóth István György, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. vezérigazgatója Bizalomhiány, normazavarok, igazságtalanságérzet és paternalizmus a magyar társadalom értékszerkezetében című előadásában európai közvélemény-kutatási adatokra, valamint intézetének kutatási eredményeire hivatkozva arról beszélt, hogy a magyar társadalom zárt értékszerkezetű, magába forduló, bizalomhiányos. Ez utóbbi főleg az intézményekkel szemben nyilvánul meg. A magyarok többsége nem fogadja el az egyenlőtlenségeket, a társadalom működését igazságtalannak tartja, 'egyszerre paternalista és infantilis'.
-- Bár a forrásadatok nem frissek és a felmérések nem térnek ki külön a könyvtárakra, ám nincs okunk könyvtári rendszert kivenni a bizalomhiányban részesülők közül. S ha így van, az magyarázhatja a könyvtárakkal szemben támasztott igények csekélyebb szintjét, a reklamációkkal kapcsolatos bizonytalanságot. Melyre stratégia lehet a használói igények tüzetesebb vizsgálata, illetve annak való megfelelés. S bár nincs más lehetőség, nem könnyű feladat megfelelni egy egyszerre 'paternalista és infantilis' használói tábornak. (MG)


Legyen 'érzéki' a könyvtári keresőfelületFEL

A múlt héten felhívtuk a figyelmet Ungváry Rudolf 2.0-ra vonatkozó blogbejegyzésére. Ugyanabból az anyagból egy további vetület...
... Aki a keresés világába lép be, annak az adott könyvtár minőségét a keresőfelület minősége dönti el. Ha az jó, szép, érthető és meghitt a nyelve, akkor a könyvtár jó (még ha szakmailag gyenge is), ha nem, akkor a könyvtár rossz, ellenszenves (még ha a feltáró munka minősége kiváló is). A rendszernek olyannak kell lennie, hogy az olvasó itt is azzal az 'érzékiséggel' találkozzék, mely természetes sajátja.


Olvasóbarát katalógus NagykanizsánFEL

A Nagykanizsai Kistérségi Adatkezelő Rendszer honlapján hozzáférhető újszerű és olvasóbarát online katalógussal állt elő a Halis István Városi Könyvtár.
Czupi Gyula, a bibliotéka igazgatója elmondta: az elmúlt időszak fejlesztései révén a dokumentumok után kutakodók háromféle módon is kereshetnek a könyvtár honlapján. Egyrészt rendelkezésükre áll a könyvek, folyóiratok, DVD-k, hangoskönyvek adataiból felépített nyilvános, interneten elérhető adatbázis. Másrészt egyszerre kutakodhatnak a korábbi katalógusban és a kistérségi adatkezelő rendszer állományában meglévő e-könyvek között. A kapott részletes információkat egy virtuális kosárba dobhatjuk, s ha nincs otthon nyomtatónk, a könyvtárban ki is nyomtathatjuk.
A legújabb, szintén saját fejlesztésű keresőben pedig a program kidolgozója, a könyvtár informatikusa, Szörényi Szabolcs rendkívül olvasóbarát módon teszi lehetővé a nekünk fontos adat megtalálását. Az új kereső már az első betűk beírása után rákeres szerzőre, címre, alcímre, közreműködőre és kiadóra. Csupán szótöredékek alapján 80-100 találati lehetőséget kínál fel, melyek közül könnyen ki tudjuk választani a minket érdeklő dokumentumot.


Tovább folytatódik a múlt digitalizálása -- Hagyományok HázaFEL

A Hagyományok Háza az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával Jövőnk öröksége XX-XXI. címmel közel 220 millió forint összköltségvetésű projektet valósít meg 2011 áprilisáig. A projekt célja a szellemi kulturális örökség megőrzése és átörökítése mai technológiával, illetve a népi kultúra széles körű terjesztése, népszerűsítése. A több mint 1250 órányi anyag digitalizálásának első eredményei hamarosan kézzelfoghatóvá válnak a szakma mellett a folklór iránt érdeklődő nagyközönség számára is, hiszen júniusban megjelennek az Utolsó Óra keretében rögzített, ötven- részesre tervezett cd-sorozat első darabjai. A projekt második lépése a népzene, néptánc és egyéb analóg folklórfelvételek digitalizálása, míg a harmadik lépés a közzététel. A nagy felbontású, digitalizált és feldolgozott felvételek könnyebben kezelhető, interneten is közzétehető formátumokra konvertálva kerülnek a világhálóra. A Hagyományok Háza a projekt keretében kialakít egy klimatizált és tűzvédelmi szempontból is megfelelő raktárt, ahol a digitális adathordozók optimális körülmények között tárolhatók.


40 millió oldal -- bitbenFEL

A következő tíz évben a londoni British Library digitalizálja nyomtatott sajtóanyagának egy részét. Az országos könyvtár 40 millió oldalnyi, három és fél évszázadot felölelő újsággyűjteményét akarja elérhetővé tenni online formátumban.
A British Library -- a világon a legnagyobbak közé tartozó - 750 millió oldalnyi újsággyűjteménye jelenleg csupán mikrofilmen vagy vaskos kötetetekbe fűzve böngészhető.
Kutatók ezrei kénytelenek elzarándokolni az archívumnak otthont adó, Londonon kívüli épülethez, hogy betekintést nyerhessenek a gyűjteménybe. Mint Ben Sanderson, a könyvtár szóvivője lemondta: elsősorban a XIX. századi történelmi eseményeket megörökítő újságokat igyekeznek digitalizálni, de olyan anyagot is összeállítanak, amely családtörténeti kutatásokat tesz lehetővé. Egyúttal a 'törékenységük' miatt veszélyben lévő példányok digitális megőrzését is szem előtt tartják.


Egyre komolyabb probléma az adatszivárgásFEL

Az adatszivárgás elleni védelem minden vállalat számára kulcsfontosságú lehet a következő években. Az IT Risk Management hazai szakértője, a Compliance Data Systems Kft. a napokban ismertette hazai tapasztalatait és a magyar piacon várható kilátásokat.
A Symantec és a Ponemon Institute által tavaly végzett felmérés szerint a közel ezer munkahelyet váltó vagy munkahelyet elvesztő megkérdezett közül 59 százalék vitt el adatot korábbi munkahelyéről annak engedélye nélkül. Ezek közül kevesebb volt a jogtalanul elvitt pénzügyi adat és forráskód, viszont a szoftverek, a dolgozói és felhasználói információk, valamint az e-mail-listák voltak a legnépszerűbbek.
'Magyarországon a megfelelő piackutatások és az ezekből származó adatok és elemzések hiánya, illetve az adatvesztésről szóló hírek elhallgatása akadályozza a terület fejlődését. Piaci tapasztalatunk alapján elmondhatom, hogy gyakran az IT-biztonság alapjaitól kell kezdeni az építkezést, hiszen az adatbiztonsági kultúra itthon még gyerekcipőben jár. Sok esetben jellemző a szabályozási folyamatok hiánya, hiányossága vagy nem megfelelő betartása is' -- mondta Egerszegi Krisztián, a csak néhány éve alapított, ám 2009-re 300 millió forint árbevételt elérő Compliance Data Systems Kft. (CDSYS) ügyvezető igazgatója.


Szellemirtókkal kampányol a New York-i könyvtárFEL

Miután kiderült, hogy a New York Public Library 37 millió dollárral kevesebbet kap idén a város büdzséjéből, a könyvtár vezetősége úgy döntött, hogy a Szellemirtókat hívja segítségül, a "válság szellemeinek" elűzéséhez.
A The Guardian helyszíni beszámolója szerint, az Improve Everywhere nevű társulat előadasa alaposan meglepte a New York Public Library-ben olvasgató látogatókat. Az 1984-es Szellemirtók című film egyik meghatározó helyszínének számító, 100 éves Rose Main Reading Room-ot ugyanis pillanatok alatt ellepték a szellemek, majd az őket kergető szellemírtók.
A jelenteket kamera is rögzítette [ link ], így a médiában megjelenő szellemes reklám is növelheti a NYPL népszerűségét.


Biztonságosabb lesz a GoogleFEL

Az internetes keresők közül elsőként a Google kísérletezik a link bevezetésével.
Angol nyelvű keresőoldalán bevezeti az SSL-lel titkosított hozzáférés támogatását a Google. A vállalat a biztonságosabb link már korábban alapértelmezetté tette a Gmailben, illetve opcióként biztosítja a Naptárban (Calendar), a Dokumentumokban (Docs) és néhány más online szolgáltatásában. A keresőben egyelőre csak teszteli.
A link címen elérhető kereső a felhasználó számítógépe és a Google szerverei között létesít biztonságos kapcsolatot, melyen az adatok titkosítva mozognak. Ennek a gyakorlati jelentősége az, hogy a begépelt keresőkifejezéseket és a megjelenő találati oldalakat a hálózaton nem lehet lehallgatni, ezekhez az adatokhoz harmadik fél (az internetszolgáltató, egy támadó stb.) nem férhet hozzá.


Megújultak több könyvtár digitális szolgáltatásai -- Békés megyeFEL

Megközelítőleg 100 millió forintból korszerűsítették több Békés megyei könyvtár digitális szolgáltatását -- közölte a megyei tudásház és könyvtár könyvtári szolgáltatásokért felelős igazgató-helyettese.
Rakonczás Szilvia elmondta: a megyei könyvtár fenntartójának közreműködésével nyújtották be az összehangolt, közös könyvtári infrastruktúrafejlesztés támogatásáról szóló pályázatukat, és nyerték el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében a támogatást.


Iskolai könyvtárakra mindig szükség leszFEL

Mindig nélkülözhetetlenek lesznek az oktatásban az iskolai könyvtárak -- hangzott el az Ezerarcú Pedagógia 2010 című konferencián csütörtökön Budapesten.
A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztó Tanácsadó Intézet (MFPI) és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által rendezett kétnapos eseményen Sárik Zoltán, az MFPI igazgatója elmondta: a konferencián találkozhatnak és véleményt cserélhetnek a pedagógusok és az iskolai könyvtárosok. Az iskolákban dolgozó könyvtárosok a pedagógusok mögött általában háttérbe szorulnak, holott az ő munkájuk is nélkülözhetetlen -- emelte ki.


Újra ünnepi könyvhét GyőrbenFEL

Címkék: rendezvény |

Író olvasó találkozók, könyvbemutatók, kézműves foglalkozások színesítik az idei, immár 81. Ünnepi Könyvhét programját. A jeles ünnepet június 1-7. között rendezik Győrben.


Dobozolnak a könyvtárak -- PécsFEL

Egymillió dokumentumot: könyveket, folyóiratokat, hanglemezeket és kazettákat, valamint helytörténeti aprónyomtatványokat kell nyár végére átköltöztetni a négy érintett könyvtárból a Tudásközpontba. Bizonyos anyagokat már lehetne is vinni, a legtöbbet azonban elő kell készíteni a költözéshez. A munka sietős, hiszen a könyvtárak még nyitva vannak, de augusztusban már jócskán cipekedni kell, hogy a szeptember 8-i megnyitóra minden a helyére kerüljön.
Naponta átlagosan 40 ember foglalkozik a Pécsi Központi Egyetemi Könyvtárban és a Megyei Könyvtárban azzal, hogy előkészítse a bibliotékák könyveit, folyóiratait a költözéshez. Ez nem egyszerű csomagolást jelent: a kiadványokat rádiófrekvenciás azonosítóval kell ellátni, majd a bibliográfiai adatokat számítógépes rendszerbe kell vinni, hogy a Tudásközpontban is használható legyen az állomány.


Házhoz megy a könyv -- SzegedFEL

A szegedi Somogyi-könyvtár Központi könyvtára 2010. májusától új szolgáltatást indít azoknak, akik nem szeretnének lemondani az olvasás öröméről akkor sem, ha már nem képesek személyesen eljönni a könyvtárba olvasnivalóért.
A szolgáltatás keretében vállalják, hogy 5 hetente egyszer az olvasó által kiválasztott könyveket, folyóiratokat ingyenesen házhoz szállítják.


Boribon, a favorit -- Mit olvasnak a legkisebbek?FEL

Andersen már rég nem fér bele a top 100-ba, sőt a 77 magyar népmese se nagyon -- ezen lehet persze sajnálkozni, de nem érdemes. Mindenképpen örömteli viszont, hogy hiába lett a sok gyerekcsatorna, a könyv őrzi népszerűségét, sőt. Mit olvas(tat)nak a legkisebbek -- erre kértünk és kaptunk választ a Liszt Ferenc téri gyermekkönyvtárban.


Az évtized Arany könyveiFEL

Egymillió szavazat döntött az Aranykönyv szavazás nyerteseiről. Az öt meghirdetett kategória élbolyában régi és új kedvencek egyaránt helyet kaptak. A közönség szépirodalom, szórakoztató irodalom, ismeretterjesztés, gasztronómia és gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriákban jelölhette meg a kedvencét. Szavazni a libri.hu-n lehetett, egészen május 9-ig. Mind az öt kategóriában külön hazai és külföldi műveket lehetett megjelölni.
A szavazatok jelentős mennyiségéből látszik, hogy az elektronikus média előretörése mellett nem avult el az olvasás, a könyvek forgatása. Ugyanúgy számítanak a régről származó, maradandó értékek, mint Fekete István, Molnár Ferenc vagy Szabó Magda, akik művei generációk óta juttatnak minket felejthetetlen olvasási élményekhez. Mindezek mellett, az újabbak, mint Stephenie Meyer, vagy Jamie Oliver enged következtetni arra, hogy mi magyarok, igenis kíváncsiak és fogékonyak vagyunk az új könyvekre, a fiatal szerzőkre és haladunk a nyugati irodalmi trendekkel.
A nyertes könyvek listája a hír oldalán olvasható.


1. Székelyföld NapokFEL

Közös székelyföldi könyvtárinformatikai struktúráról, valódi tartalommal megtöltött, intézményesített gyakornoki programokról, eddig kihasználatlan pályázati lehetőségekről is szó esett az 5. Sikeres Székelyföld konferencián Csíkszeredában, ahol Hargita és Kovászna megye kulturális intézményeinek vezetői, munkatársai, önkormányzati vezetői találkoztak.
A könyvtár és információs társadalom tematikáját felölelő beszélgetésen többek közt javasolták egy közös, integrált számítógépes rendszer létrehozását a székelyföldi könyvtárak számára. Az együttműködés főleg a beszerzés szempontjából költséghatékony, a feldolgozás is gyorsabb; a könyvtárak meg tudnák osztani egymással készletüket.
Hollanda Andrea szekcióvezető azt is elmondta, a résztvevők egyetértettek abban, hogy borzalmas állapotok uralkodnak a községi könyvtárakban, van, ahol a nyolcvanas évek óta nem frissült az állomány -- nem csoda, ha az emberek nem mennek oda olvasni.

Hírforrás: Transindex
2010. május 24.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=1._szekelyfold_napok

Nem nyert a pályázat, megszűnik a könyvtár és a teleház -- ZávodFEL

Két fordulón túljutott, de a harmadikon nem a závodiak integrált közösségi tér fejlesztésére beadott pályázata. Ha nem tudják felújítani művelődési házukat, be kell zárniuk azt.
Szász János polgármester még hivatalos értesítést nem kapott, de az interneten már látta az elutasítást. Ha ez igaz, akkor kénytelenek lesznek bezárni az épületet, melyben a művelődési otthon, a könyvtár és a teleház működik.
A mintegy 250 négyzetméter alapterületű kultúrotthont 1966-ban építették, palatetővel. A tetőt többször javítgatták, foltozgatták, de ma már annyira beázik, hogy a teljes cserére lenne szükség. Erre és az épület külső-belső modernizálására pályázatot nyújtottak be: 22 milliós támogatást kértek 5 millió önrész biztosítása mellett.
Más kiírásokat közben elszalasztottak, nehogy ne legyen meg az önrész, ha itt nyernek. De úgy tűnik, hiába reménykedtek a támogatásban. Be kell zárni a használhatatlan intézményt. A kultúra otthonára lakat kerül Závodon.


Az edelényi könyvtárba betört a vízFEL

(említés filmhíradóban)


Ismét gitárklub a könyvtárbanFEL

Ismét jelentkezik a Bródy Sándor Könyvtár Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjtemény népszerű Elektromosgitár-klubja. A hetedik rész témája a játéktechnikák, tanulási módszerek, amihez Zelena Zoltán gitártanár ad hasznos útmutatást.
Sok fontos és hasznos információval gazdagíthatja ismereteit az, aki ellátogat a TÁMOP keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló, a Zene és Irodalom Olvasó Klub sorozatának keretében rendezett Elektromosgitár-klub következő összejövetelére, május 26-án szerdán, 17.30-kor. A 10 részes előadássorozat e havi előadója Zelena Zoltán, gitártanár a tanulási módszerekbe, a különböző játéktechnikákba, a tabok használatába avatja be a hangszer rajongóit.


Stílus szerint rendezi a zenéket egy új szoftverFEL

A Spectralmind által megalkotott Sonarflow automatikusan stílus alapján csoportosítja a dalokat és ügyel a felhasználók besorolására is.
'A program által használt, közel tíz év kutatómunkával kifejlesztett automatikus audioelemzés során egy pszichoakusztikus modellt használunk, amely nagyon közel van az emberi halláshoz' -- hangsúlyozta Thomas Lidy, a Spectralmind ügyvezetője. A szakember hozzátette, hogy ennek az eljárásnak az alapján a zenei gyűjteményeket úgy rendszerezik vizuálisan, hogy az emberek számára megkönnyítsék a hasonló stílusú zeneszámok megtalálását. A Sonarflow [ link ] első tesztverziója május végén lesz elérhető és elsősorban azt fogja bemutatni, hogy a szoftver miként működik online zenei platformként. Ezt követi majd az okostelefonokra, illetve a hordozható médialejátszókra szánt változat.




Analógiák

Válságkommunikáció -- csak ad hoc tűzoltásra készülünk? FEL

Mióta létezik a kríziskommunikáció mint szakma, tudjuk: egy valamirevaló válságot csak az úszhat meg nagyobb anyagi és erkölcsi veszteség nélkül, aki készül rá. Akkor, amikor béke és nyugalom van. Válság közben ugyanis egy valami biztosan nincs: idő a gondolkodásra. Az aranyszabályt, amely szerint 'készülj a legrosszabbra, de reméld a legjobbat', a hazai cégek kicsit másképpen értelmezik. Nagyon remélik a legjobbat, de eszük ágában sincs készülni a rosszra. Batiz András, a W. Wolf and Partners kommunikációs ügynökség ügyvezető partnerének írása a Kreatívban.


Kevesebb potyautas és adatszemét -- tisztogatás rendszerekben és adatbázisokbanFEL

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) évek óta egy nagyjából 130 ezer nevet tartalmazó potyautaslistát kap az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Három évvel ezelőtt még 1,1 millió volt a biztosítás nélküliek száma, ami mára 300 ezer körülire csökkent -- írja a Napi Gazdaság. Az első évek sikere után megállt a potyautasok számának csökkenése. Az OEP az I. negyedévben 133 ezer magánszemély adatát adta át az APEH-nak, mert az ellenőrzéseknél 'piros lámpát' kaptak és nem rendezték jogviszonyukat. Nagyjából ennyi magánszemély adatát vizsgálta tavaly és tavalyelőtt az APEH az OEP-nél összegyűlt jelzések miatt.
-- Akinek mindenről 'az' jut eszébe -- tudniillik a könyvtár --, a fenti hír kapcsán eltöprenghet a könyvtári használókról és dokumentumokról szóló adatvagyonok tisztaságáról. Pl.: vannak-e a könyvtári integrált rendszerben többször, több változatban bevitt használók, dokumentumok; tényleg megtörtént-e a tavalyi állománykivonás, illetve mekkora lehet ezen 'szemetek' aránya a rendszerben. Vagy: vannak-e az IKR-ben olyan algoritmusok, amelyek ezekre felhívják a figyelmet? Esetleg: a rendszer javítsa, kezelje az anomáliákat. A könyvtár.hu ügyesen megoldja, hogy a könyvtári rendszerben száz helyen húszféleképpen dokumentumleírt anyagokat egyként lássa a rendszer. (MG)




Kisszínes

Netmusik és online streaming -- Úton a digitális könyvtári konvergencia felé FEL

Nemrég zárult le a netmusik.dk streaming alapú továbbfejlesztését célzó tesztsorozat, melyet a szolgáltatást működtető aarhusi Állami és Egyetemi Könyvtár koordinált. Mint arról Pernille Schaltz a szolgáltatás fejlesztési webhelyén számot ad, a visszajelzések különlegesen pozitívak voltak. A teszt a Basepont Media céggel együttműködésben március 22. és 28. között 30 könyvtár részvételével zajlott le. A zenei könyvtárosok meglátása szerint a streaming megjelenésével csökkenni fog az eddigi letöltésen nyugvó DRM alapú időkódos letöltési modell népszerűsége. Nagyon egyszerűnek, funkcionálisnak és hatékonynak tartják az új felületet. Úgy vélik, hogy a streaming technológia segítségével egyrészt még több fiatalt sikerül megszólítani, másrészt megoldódhat a linux és a macintosh operációs rendszereken való eddigi inkompatibilitási probléma is. Néhányan felvetették a streaming továbbfejlesztését mobiltelefonon használható irányba is. Ha pozitívan dönt erről a szolgáltatást menedzselő bizottság, akkor ez év végétől akár mobilon is szólhat a netmusik. Többen felvetették a netmusik platform továbbfejlesztését egy általánosabb profilú irány pl. hangoskönyvek bevonásával.
A fő cél minél több különféle formátumú dokumentum szolgáltatása s a tudás és információmegosztás elősegítése nem csupán a virtuális térben, (pl. sok külső információforrásnak az új felületbe való integrálásával) hanem a zenei könyvtárak fizikai tereiben is.


Gyerekek közösségi oldala indult a világhálónFEL

Togetherville néven új közösségi portál kezdte meg működését a világhálón; a Facebookhoz tartozó honlap 6 és 10 év közötti gyereket vár a virtuális térbe.
Az ilyen korú gyerekek mindeddig kiszorultak a hasonló platformokról, a Facebook például csak 13 éves kor felett fogad kiskorúakat. A Togetherville platformján a gyerekek profilját a szülők hozzák létre, amihez a Facebookon használt jelszóra van szükség. A szülők kezelik a csemeték kapcsolatait is, így ők döntenek a bejelölések visszaigazolásáról, vagy ellenkezőleg: elutasításáról. 'A szülők közvetlenül részt vesznek, éppen ezért az oldal nem digitális bébiszitter' -- mondta a Facebook-leágazásról Mandeep Dhillon, a Togetherville egyik alapítója, akinek gyerekei két-, öt- és nyolcévesek.




Kiemelt Katalist-hír

MOKKA szakértői javaslat -- Kardos András leveleFEL

Címkék: hatékonyság |

Naivan azt hittem, hogy a szakértői javaslat vitára bocsátása hasonlóan működik majd, mint pl. az NFU társadalmi egyeztetései szoktak, tehát kötelesség a részletes válaszadás. De mivel ez nem így van ( link ), érdekelne, hogy lesz-e a tanulmányból frissített változat még a közbeszerzés kiírása előtt? Jó lenne látni, hogy milyen hatást értek el a kritikák és dicséretek a szövegben. A felmerült sok-sok kérdésre nehezen tudnám válaszként elfogadni a közbeszerzési kiírást (amit csak azok láthatnak, akik megveszik azt), vagy rendszerterv végleges, a terv szerint már a nyertes pályázóval közösen megírandó változatát -- hisz a nyertesnek (állítólag) csak a megvalósítás a dolga, nem az igények meghatározása. Javasolnám, hogy a változások legyenek kiemelve a szövegben, hogy ne kelljen újra 200 oldalt elolvasni.


Meghívó OCLC és OSZK közös rendezvényre június 2.FEL

Címkék: rendezvény |





Információforrások

Bárki rákereshet a Facebook legkellemetlenebb hozzászólásaira FEL

A Facebooknak köszönhetően nagyon sok információt megtudhatunk bárkiről és nem biztos, hogy ők is tudják, hogy ezt akárki ugyanúgy megteheti.
Három san francisco-i programozó megalkotta az Openbook [ link ] oldalt, aminek a segítségével bárki rákereshet, mit hoz róla nyilvánosságra a Facebook.