Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  


  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Pál Nikolett Ágnes
Mikulás Gábor
 

KIT hírlevél: 2010/19., máj. 12.


  

Tartalomjegyzék

Hírek

Webarchiválás Csehországban -- 2000-től végzik, könyvtárak
Szlovén és magyar könyvek egybeosztva -- lendvai tapasztalatok
Világújdonság a magyar polcokon! + fotók
Csajozás a könyvtárban
Egy könyv, egy Twitter -- határok nélkül
A netmusik szolgáltatás és az online streaming? -- Úton a digitális könyvtári konvergencia felé
Ami tényleg motiválja a tudásmunkásokat... (-- már aki tudásmunkás :-) * * * A Suweco CZ támogatásával * * *
Könyvtárosképzés és minőség -- melyek az akadályok?
Fogtechnikus, könyvtáros, fényképész, nyomdász -- elsodorja-e őket a technológia?
... de életrajzot inkább nem készítek
Jobb minőségű színes e-papír kijelző
Júliusban nyit a Google e-könyvesboltja
Kívül-belül megújul a váci Katona Lajos Könyvtár
60 éves évforduló Nagykanizsán
Diákverseny a HVG--n -- a középiskolás diákok csak napi 20 percet töltenek újságolvasással
A legjobb 50 -- gyermekirodalom mérlegen
Zafírgyűrű a legtöbbet olvasónak
A tanulás útja -- olvasástól a cselekvésig
Egyetemi hallgatók is nyitva tarthatják a könyvtárat

Analógiák

Termékek, szolgáltatások használói percepciója -- mi az, amit az olvasó figyel?
Toyota a könyvtárban

Kisszínes

iGlue -- A magyar fejlesztésű szövegértelmezéshez, háttér -- információk gyűjtéséhez használható webes alkalmazás
A németek 40 százaléka kész lenne fizetni a minőségi internetes sajtóért
Könyvterápiás sorozat a Nők lapja Cafe-n
Nők a világhálón -- csak 27% olvas rendszeresen divatról és szépségápolásról
Ingyenes Audio-Vizuális szoftver
Informatikai és szolgáltatásfejlesztés támogatással, Veszprémben
Kommunikációs központ a veszprémi érsekségben

Kiemelt Katalist-hír

Hogyan vezethetjük sikeresen könyvtárunkat? (vacak időkben)

Információforrások

Budapest 100 éve és most -- összehasonlító fotógaléria
Autónavigátor.hu -- online autós adatbázis igény szerint
Inertia -- újraindult hírforrás


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Webarchiválás Csehországban -- 2000-től végzik, könyvtárakFEL

Csehországban 2000 óta a web archiválásával a nemzeti könyvtár, a morva területi könyvtár és a Masaryk Egyetem Számítástechnikai Intézetének együttműködésében megvalósuló WebArchiv projekt foglalkozik. Célja a nemzeti weboldalak digitális archiválásának megoldása, a másolatok begyűjtése és hozzáférhetővé tétele. A projekt kapcsolatot tart külföldi szervezetekkel, 2005-2006 között a WebArchiv a Culture projekt koordinátora lett, 2007-től tagja az IIPC (International Internet Preservation Consortium) nemzetközi szövetségnek.
A begyűjtést speciális szoftverek végzik (crawler, harvester), az egyik legnépszerűbb nyílt hozzáférésű program a Heritrix, amelyet a WebArchiv is alkalmaz. A szoftvert az IIPC keretében az amerikai Internet Archive fejlesztette ki, a böngészőkhöz hasonló elven működik. Kiegészítő modulja a DeDuplicator, amely megakadályozza a változatlan tartalmú weboldalak ismételt begyűjtését. A Heritrix gyengeségeinek kompenzálására a Web Curator Tool (link vagy a NetarchiveSuite (link alkalmazható. Az oldalak adatformátuma ARC vagy újabb, flexibilisebb verziója, a WARC. A formátumokhoz megfelelő leíró metaadatokat kapcsolnak. (ref.: Prókai M.)


Szlovén és magyar könyvek egybeosztva -- lendvai tapasztalatokFEL

A magyar anyag nagyjából évi ezer egységgel bővül, melyek keverten találhatóak a polcokon a szlovén dokumentumokkal. A hungarológus sajnálattal jegyezte meg, hogy az olvasók inkább a szlovén nyelvű olvasmányok mellett szoktak dönteni, annak ellenére, hogy van magyar oktatás az iskolákban. Megfigyelése szerint a szlovének egyfajta magyar 'konyhanyelvet' beszélnek, és ennek hiányosságaival maga is szembesült, mikor Magyarországra került, és nem minden szavát értették meg. A Szlovéniában élő költők szoktak viszont még magyarul alkotni, könyveik kiadását a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet adja ki.


Világújdonság a magyar polcokon! + fotókFEL

Rohamosan terjednek az e-papír alapú polccímkék a hazai boltokban. Csak az elmúlt pár hónapban négy üzletben -- Mogyoródon, Budapesten, Alsónémediben és Miskolcon -- cserélték le részben vagy egészben a papírcetliket a világszerte újdonságnak számító technológiára.
-- Ugyanez a technológia aktuális információkat, pl. könyvajánlót, vonatkozó webcímeket, navigációs jelet az olvasónak (itt van a könyv, amit keresel!), könyvtári vetélkedők utasításai stb. (MG)


Csajozás a könyvtárbanFEL

Ha valaki eddig abban a tudatban élt hogy a könyvtár alapvetően egy unalmas hely, ahol óriási könyvhalmok mögött tanulnak a vizsgákra a diákok, akkor itt az ideje hogy újragondolja mindezt. Angliában egy harmadéves egyetemista meglátta a lehetőséget a könyvekben és a csendes környezetben és elindított egy új közösségi portált, ami valahol a twitter és egy társkereső oldal között áll és egyetlen célja az ismerkedés.
A Guardian angol napilap link írt néhány napja az új közösségi siteról ami rövid idő alatt óriási népszerűséget szerzett a brit diákok között. A Fitfinder link a Twitterhez hasonló üzenőfal-jellegű portál, amelyen egy adott egyetem könyvárának a látogatói vadászhatnak (vagy találhatnak?) egymásra jól irányzott üzenetek útján. Az ötlet óriási siker, a kitalálók a közeljövőben az angol egyetemek mindegyikére ki akarják terjeszteni a szolgáltatást.
Ugyanis mióta a legtöbb könyvtárban elérhető a WIFI, már a beszéd és a mobiltelefonok használatának a tilalma sem zárhatja ki a társasági életet. A Fitfinder weboldal először kifejezetten a UCL (University College London) könyvtárra szakosodott és indulásának nem titkolt szándéka az volt, hogy az egyetem-óriás könyvtárának tanulói megismerkedhessenek egymással. Az oldal tulajdonképpen egy átlagos társkereső site és a Twitter keveréke, ahol egy üzenőfalon meg lehet hagyni az általunk "kinézett" személy leírását és a saját paramétereinket is, hogy ha az illető magára ismer akkor reagálni tudjon.

Hírforrás: Eduline
2010. május 11.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=csajozas_a_konyvtarban

Egy könyv, egy Twitter -- határok nélkülFEL

Neil Gaiman Amerikai istenek című könyvével indult szerdán egy új kezdeményezés a Twitteren. Reményeik szerint a már bevált 'egy könyv, egy város' akció továbbfejlesztésével akár azt is elérhetik, hogy az egész világon ugyanazt a regényt olvassák egyszerre az emberek, a fizikai határok egyre kevésbé számítanak.
Az elmúlt hónapban az olvasók arról szavazhattak, melyik könyvvel induljon az Egy könyv, egy Twitter oldal. A nyertes, Neil Gaiman fantasyja végül olyan művek fölött diadalmaskodott, mint Ray Bradbury 451 Fahrenheit, Kurt Vonnegut Ötös számú vágóhíd, Toni Morrison Salamon ének vagy Arudhati Roy Apró Dolgok Istene.


A netmusik szolgáltatás és az online streaming? -- Úton a digitális könyvtári konvergencia feléFEL

Nemrég zárult le a netmusik.dk streaming alapú továbbfejlesztését célzó tesztsorozat, melyet a szolgáltatást működtető aarhusi Állami és Egyetemi Könyvtár koordinált. A zenei könyvtárosok meglátása szerint a streaming megjelenésével csökkenni fog az eddigi letöltésen nyugvó DRM alapú időkódos letöltési modell népszerűsége. Nagyon egyszerűnek, funkcionálisnak és hatékonynak tartják az új felületet. Úgy vélik, hogy a streaming technológia segítségével egyrészt még több fiatalt sikerül megszólítani, másrészt megoldódhat a linux és a macintosh operációs rendszereken való eddigi inkompatibilitási probléma is. Néhányan felvetették a streaming továbbfejlesztését mobiltelefonon használható irányba is. Ha pozitívan dönt erről a szolgáltatást menedzselő bizottság, akkor ez év végétől akár mobilon is szólhat a netmusik. Többen felvetették a netmusik platform továbbfejlesztését egy általánosabb profilú irány pl. hangoskönyvek bevonásával.


Ami tényleg motiválja a tudásmunkásokat... (-- már aki tudásmunkás :-) * * * A Suweco CZ támogatásával * * * FEL

Címkék: felmérés | USA | munkaügy | elismerés |

Teresa Amabile és munkatársai (számos érdekes kutatás irányítói) a HBR-ben teszik fel a kérdést (ahogy kísérletükben is: az alábbiak közül melyik motiválja Ön szerint a beosztottakat?
- Elismerés
- Ösztönző eszközök, pl. fizetés, jutalom
- Személyközi támogatás
- Segítség a munkavégzésben
- A célok tisztázása.
Nos? A kísérletben szereplő 600 vezető által leggyakrabban választott 'elismerés' nem a megfelelő válasz! Ez a válasz ugyanis a legutolsó a vizsgált fehérgalléros munkavállalók között. Ehelyett a munkavégzésben való előrelépés, haladás, és az ehhez kapott támogatás a leginkább ösztönző. Ez juttatja el a munkatársakat a siker csúcsára.
A motiválás lehetősége tehát a vezető kezében van: értelmes célok meghatározása, források biztosítása, bátorítás, a munkatársak megvédése az irreális kívánalmaktól. Nem függ az ösztönző rendszertől sem. (ref.: MG)

Hírforrás: Harvard Business Review 2010/1-2.
2010. május 10.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=ami_tenyleg_motivalja_a_tudasmunkasokat_--_mar_aki_tudasmunkas

Könyvtárosképzés és minőség -- melyek az akadályok?FEL

A számos kezdeményezés ellenére -- amelyek közül néhány a kompetenciák egyedi meghatározására vonatkozott -- a könyvtárosok szakmai képzésének még nincs nemzetközi minőségi rendszere. Úgy tűnik, a könyvtárosképzés minőségének javítását leginkább az egyetemek és a szakmai közösség, különösen a szakmai egyesületek közötti párbeszéd hiánya akadályozza. Ez leginkább a képzés minőségének felfogásbéli különbözőségeiben és az elmélet vs. gyakorlat probléma eltérő megközelítésében nyilvánul meg. Az EUCLID és az EBLIDA mostanában megkezdett együttműködése remélhetőleg megnyitja az utat a képzés valódi minőségi javításának lehetősége felé. (ref.: Mohor J.)


Fogtechnikus, könyvtáros, fényképész, nyomdász -- elsodorja-e őket a technológia? FEL

Bedarálhatja a kis cégeket a fejlődés -- illusztráció
A technikai fejlődéssel lépést tartani a cégek létérdeke. A mamutvállalatok saját piackutató és kutatás-fejlesztő stábot képesek fenntartani, illetve az új technológiákban jártas, innovatív cégeket tudnak fölvásárolni, ám még így is elbukhatnak a globális versenyben. A kisebbeknek még nehezebb a dolguk. Az fn.hu három szakma képviselőit kérdezte arról, hogyan látják saját esélyeiket. Mit tegyenek a kis cégek, hogy egy forradalmian új technológia ne küldje padlóra őket?
- álljanak több lábon
- figyeljék, hogy a szakmájuk milyen irányba fejlődik
- időben szervezzék át tevékenységüket
- legyenek nyitottak a tanulásra
- figyeljék, a többiek hogyan reagálnak.


... de életrajzot inkább nem készítekFEL

Visszatérő beszélgetéstéma a kirúgástól való félelem. A reálszféra alkalmazottain túl a közalkalmazottak székei is bizonytalanná váltak. Vannak, akik segítséget kérnek, mit is tegyenek: tudnék-e jó állást kínálni vagy mutatni nekik. Persze, segítek, ha tudok -- mozgásban az üzlet, meg ilyenek --, de a networking érdekében kérdem, hogy pontosabban mihez is lenne kedve. -- Hát, valami jó állás kellene. -- Izé..., OK, akkor írd le kérlek, hogy melyek az eddigi tapasztalataid (nevezhetjük ezt akár önéletrajznak is). És itt szokott elakadni a dolog. Van, aki még hozzáteszi, igazából olyan érdekelné, hogy személyes kapcsolaton keresztül mehetne is már valami jó kis helyre. Aha -- jövök rá magamban --, akkor még a rendszerváltáson onnanról beszél (20 év). 'Urambátyámon' keresztül szeretne szebb jövőt, anélkül, hogy megfogalmazná, hogy mit akar, és anélkül, hogy átgondolná, ki is ö maga... Nehéz lesz. Ezért tehát inkább marad munkahelyén rettegve az utolsó pillanatig -- közpénzből.

Hírforrás: Mikulás Gábor
2010. május 10.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=..._de_eletrajzot_inkabb_nem_keszitek

Jobb minőségű színes e-papír kijelzőFEL

A Fujitsu Laboratories munkatársai olyan technikát fejlesztettek ki, amelynek a segítségével jelentős mértékben javítható az elektronikus papírok színtelítettsége.
Az új megoldás elsősorban az elektronikus papírból készült kijelzőknél használható és a korábbi modellekhez képest világosabb színeket és magasabb kontrasztarányt biztosít. Elektronikus papírból készült kijelzőket elsősorban az e-könyv olvasó készülékekben alkalmaznak, az eddigi panelek azonban kizárólag szürke árnyalatú képeket tudták megjeleníteni. A Fujitsu képernyője viszont képes a színes megjelenítésre egészen 1024 x 768 képpontos felbontásig.


Júliusban nyit a Google e-könyvesboltjaFEL

A Google Editions nevű online könyvesboltja a tervek szerint július végén kezdi meg működését. Ebben kizárólag olyan művek lesznek kaphatók, melyek digitális terjesztésére engedélyt kaptak a kiadóktól. A Google e-könyvesboltja olyan formátumot használ majd, amely egyaránt használható például az Amazon Kindle nevű olvasóval, illetve az Apple nemrég piacra dobott iPad táblagépével, vagy más, kevésbé ismert e-könyves hardverekkel.
A Google közlése szerint a könyvesboltban elérhető köteteket gyakorlatilag bármilyen olyan eszközről, így például akár mobiltelefonról is meg lehet majd nyitni, amely internetkapcsolatra képes és felszerelték böngészőprogrammal. Az AFP beszámolója szerint az Editions könyvesbolt teljesen független lesz a Google Book Search nevű projekttől, amelynek keretében a világ összes írott anyagát digitalizálná - s amely miatt számos országban jogvitákba keveredett a cég szerzői jogi szervezetekkel.


Kívül-belül megújul a váci Katona Lajos KönyvtárFEL

A legjelentősebb a fejlesztések között a homlokzat-felújítás és a nyílászárók cseréje volt 2008-2009-ben, amely révén egy látványában is szép XIX. századi épület nyerte vissza patinás fényét, rangot adva a benne működő könyvtárnak. Az ablakcserével együtt sor került az olvasói terek újrafestésére, amelyhez a teljes könyvállományt kellett kétszer megmozgatni. A mozgássérültek számára könnyebb lett az épületbe való bejutás a járdatest megemelésével. Lecserélték a gyerekkönyvtárban az álmennyzetet, a könyvtár teljes világítása modernizálódott, és többek között a hangtár bútorzata is megújult.
Folyamatban van a könyvtári honlap fejlesztése, további bútorzat beszerzése és régi fényképek és képeslapok digitalizálása is.


60 éves évforduló NagykanizsánFEL

A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban május elsejével elkezdődött a bibliotéka jubileumi éve, jövőre pedig a könyv-üzem 60. évfordulójára készülnek.
2001-ben kezdhették meg működésüket a Zalaváry Lajos Kossuth-díjas tervező által megálmodott Kálvin téri épületben, amit sokan könyvtárpalotaként emlegetnek.


Diákverseny a HVG--n -- a középiskolás diákok csak napi 20 percet töltenek újságolvasássalFEL

Középiskolások számára rendezett versenyt a HVG. A cél a fiatalok olvasási szokásának megismerése és népszerűsíteni körükben az olvasást.
A online lebonyolított versenyt abból a célból indította a HVG Kiadó marketingosztálya, hogy megismerjék a középiskolások újságolvasáshoz, nyomtatott sajtóhoz, hírekhez kapcsolódó attitűdjeit. Ennek érdekében a résztvevőkkel a kvíztesztek mellett kérdőívet is kitöltettek.
Az eredmények szerint a vetélkedőben részt vevők zömét 11. évfolyamos középiskolások tették ki, akik átlagosan napi 40 percet töltenek internetes hírportálok böngészésével és csak ennek felét, napi 20 percet újságolvasással. A kérdőívek adatai szerint azonban a versenyben részt vevők nagyobb arányban akarják rendszeresen olvasni a HVG-t, mint ezt a játék kezdete előtt tették.

Hírforrás: Kreativ
2010. május 11.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=diakverseny_a_hvg--n

A legjobb 50 -- gyermekirodalom mérlegenFEL

Fontos fordulópontjához érkezett a 'Tíz év ötven gyermekkönyve' akció, melynek keretében húsz szakmai szervezet, valamint az olvasóközönség kereste az elmúlt tíz évben megjelent magyar gyermekkönyvek legjobbjait. A szavazások lezárultak, s a szakmai ajánlatok alapján a Friss tinta! című antológia, a közönség szavazatai szerint Bartos Erika Anna, Peti és Gergő kötetsorozata, a két lista összesítése alapján pedig Berg Judit Rumini című könyve végzett az élen. A szervezők ígérik, az akció nem ért véget.
Összesen 210 kötet, illetve kötetsorozat került az ajánlati listára, melyről a közönség is kiválaszthatta a maga kedvencét. A teljes kínálat folyamatosan megtekinthető az egyszervolt.hu/gyerekkonyv-szavazas2010 oldalon, s ugyanott látható a közönség- és a szakmai szavazás végeredménye, valamint a kettő összesítésével kialakult abszolút lista is - olvasható a közleményben.


Zafírgyűrű a legtöbbet olvasónakFEL

A legtöbbet olvasó könyvtártagok elismerését kezdeményezte egy kecskeméti költő, Hegedűs Béla. Tavaly, a Budapesti Könyvfesztiválon a kecskeméti, a szentendrei és a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár legtöbb könyvet kölcsönzött olvasója kapta meg a költő által felajánlott, zafírral díszített ezüstgyűrűt.
Idén több megyei bibliotéka (például a szekszárdi Illyés Gyula Megyei Könyvtár) legaktívabb látogatóinak szánta az elismerést. A kezdeményezésnek májusra várható eredménye.


A tanulás útja -- olvasástól a cselekvésigFEL

Címkék: hatékonyság | olvasás |

10%-ot jegyzünk meg abból, amit olvasunk.
20%-ot jegyzünk meg abból, amit hallunk.
30%-ot jegyzünk meg abból, amit látunk.
50%-ot jegyzünk meg abból, amit látunk és hallunk.
70%-ot jegyzünk meg abból, amit mi magunk mondunk.
90%-ot jegyzünk meg abból, amit mi magunk teszünk.

Hírforrás: Tapasztalat
2010. május 06.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_tanulas_utja_--_olvasastol_a_cselekvesig

Egyetemi hallgatók is nyitva tarthatják a könyvtáratFEL

Új felhasználókat fogadni? Igen! De mikor? A nyitvatartási idő a francia könyvtárakban. -- Vannak olyan örömmel fogadott kezdeményezések, mint amit Troyes és Reims is alkalmaz. Az egyetemi és a városi könyvtár közös megegyezése alapján a városi a hétköznapokon, az egyetemi pedig vasárnap tart nyitva, vagy tart nyitva hosszabb ideig, és a szabadnapi nyitva tartásokon nem könyvtárosok, hanem szerződéses egyetemi hallgatók látják el a könyvtári szolgáltatásokat, az olvasótermi felügyeletet. Ez a megoldás mindenki számára gyümölcsöző. Hosszabb a nyitva tartás, nagyobb a lehetőség a könyvtár szolgáltatásainak igénybevételére, ugyanakkor a személyzet is elégedett, mert pihenhet, vagy pénzt kereshet. (ref.: Pajor E.)




Analógiák

Termékek, szolgáltatások használói percepciója -- mi az, amit az olvasó figyel?FEL

A szemkamerás felvételeken azt látjuk, hogy a megfigyelt alany pupillája merre irányul, a fogyasztó mit vesz észre (jelen esetben) vásárlás közben. A Mai Piac és a GfK Hungária Piackutató Intézet új, közös rovatának célja, hogy szemkamerás kutatások segítségével bemutassa, a fogyasztók milyen szempontokat vesznek figyelembe egy vásárlási döntés -- ezúttal szénsavas üdítőitalok vásárlása -- során.
A márkahű vásárlásra láthatunk néhány példát ezen a videofelvételen. Ugyanakkor az is nagyon szépen megfigyelhető, hogy egyes lojális vásárlók milyen sok időt eltöltenek magának a palacknak és annak tartalmának nézegetésével, ami természetesen mindig magában hordozza annak a veszélyét, hogy visszateszi vagy kevesebbet vesz le a polcról. Gyártói és kereskedői szemmel is nagyon figyelemreméltó az a vásárló, aki szinte percekig válogat ugyanazon termékek között, sőt szinte átrendezi az egész kihelyezést.


Toyota a könyvtárbanFEL

A második világháború után az amerikai katonák elfutottak, amikor japán gyártmányú autót láttak meg, mert nem voltak biztosak benne, felrobban-e. A nyolcvanas évekre gyökeresen megváltozott a helyzet. A változás egyik 'motorja' Taichi Ohno volt a Toyotánál. (MG)
A kaizen (= változtatni jó) megközelítése szerint egyetlen egy nap sem telhet el úgy, hogy ne fejlesztenénk valamin egy kicsit. Folyamatos fejlesztés. Ohno ezzel kapcsolatban határozta meg a 7 mudát (azaz hibát), melyet érdemes megkerülni, megelőzni:
1. Túltermelés -- Ha olyan terméket, vagy szolgáltatást állítunk elő, amire még nem volt igény
2. Hibás termékek gyártása, selejt -- Olyan termékek előállítása, ami nem felel meg a vevői igényeknek
3. Anyagmozgatás -- Túl bonyolult, felesleges anyagmozgatás, felesleges mozgatási utak
4. Készlet -- Készlet felhalmozása, ami elfedi a problémákat és többlet költséget okoz
5. Felesleges tevékenységek -- Felesleges folyamatelemek, ellenőrzések, keresgélés, telefonok...
6. Késés/Várakozás -- Állásidő, felesleges várakozás, ami alatt az erőforrásokért fizetünk, de nem tudjuk megfelelően kihasználni
7. Felesleges műveletek Felesleges mozdulatok, a szükségesnél bonyolultabb műveletek.

Hírforrás: Mfór
2010. május 08.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=toyota_a_konyvtarban



Kisszínes

iGlue -- A magyar fejlesztésű szövegértelmezéshez, háttér -- információk gyűjtéséhez használható webes alkalmazásFEL

Tizenöt induló vállalkozás közül a magyar in4 Kft. "szemantikai pillanatragasztó" internetes alkalmazása lett a második legjobb a Geeknrolla nemzetközi start-up-versenyen Londonban. Az iGlue sikerének üzenete, hogy minden hazai kis- és középvállalatnak megéri kockáztatni és nagyban, nemzetközi léptékben gondolkodni, mert óriási a kereslet a jó ötletek iránt - fogalmazott az in4 Kft. díjával kapcsolatban Lemák Gábor, a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) igazgatója. A klaszter innovációmenedzsmenttel, forrásszervezéssel segíti az in4 Kft. fejlesztésének piacra lépését.
Az irodalmi adatbázis-motorból továbbfejlesztett iGlue egy szövegértelmezéshez, háttér-információk gyűjtéséhez használható webes alkalmazás. Hátterében egy intelligens algoritmus elemzi az éppen olvasott weboldal szövegét, és az egyes szövegelemekhez (személyek, földrajzi helyek, intézmények) helyben megjelenő releváns információkat kapcsol. Az iGlue alkalmazásával a felhasználó lézerpontosságú információkhoz juthat - magyarázta Vaskó, aki elmondta, hogy az alkalmazást jelenleg is tesztelik, ám néhány hónapon belül hozzáférhető lesz a nagyközönség számára is.


A németek 40 százaléka kész lenne fizetni a minőségi internetes sajtóértFEL

Az új médiával is foglalkozó Bitkom szövetség kutatása szerint az ezer megkérdezett 39 százaléka lenne hajlandó fizetni "minőségi újságcikkekhez" a világhálón abban az esetben, ha már nem lennének ingyenesen hozzáférhető tartalmak.
Más tartalmak esetén némileg alacsonyabb volt a fizetési hajlandóság: a szakirodalom esetében 22, filmek esetében 19 százalék áldozna pár eurót. A zeneletöltésért 18, míg az általános irodalomért kilenc százalék fizetne.
A megkérdezettek 26 százaléka 1 és 10 euró közötti összeget (262-2620 forint) hajlandó lenne egy esetleg kulturális járulékként leperkálni.


Könyvterápiás sorozat a Nők lapja Cafe-nFEL

A sorozatban a könyvajánló keretében egy sor problémát vetnek fel, olyan élethelyzeteket állít középpontba a cikksorozat szerzője amivel mindannyiunk találkozhat. (A sorozat első része az alkoholizmussal foglalkozik.) Egykori könyvtár szakosként biblioterápiáról is tanult, de most a cél inkább a bemutatás, megismertetés, lehetőségek felvillantása, amiből ki-ki kedve és habitusa szerint válogathat.


Nők a világhálón -- csak 27% olvas rendszeresen divatról és szépségápolásrólFEL

Az európai nők főleg a divatról, a szépségápolásról vagy az egészségről böngésznek szívesen az interneten derül ki a Nők és az internet Európában című tanulmányból, amit a goFeminin és a Comscore közösen készítettek el. Egyre fontosabb felhasználói réteget jelentenek, Európában a kifejezetten nőknek szóló portálok különösen népszerűek. A megkérdezett európai nők 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen tájékozódik a világhálón a divatról és a szépségápolásról. Ugyanakkor csak 27 százalékuk olvas rendszeresen ilyen témájú nyomtatott sajtóorgánumokat. Az egészségi témákat tekintve a különbség még nagyobb: a nők kétharmada mondta azt, hogy online gyűjt információkat és csak a 20 százalékuk olvas magazinokat, valamint 11 százalékuk néz ilyen témájú televíziós műsorokat.


Ingyenes Audio-Vizuális szoftverFEL

Helyi kábeltévé adások nyilvántartásához új, ingyenes program érhető el: az AVI, vagyis Audio-Vizuális nyilvántartó program.
Audió: riportok; Vizuális: helyi kábeltévé adások nyilvántartására.
A program innen tölthető le:
link


Informatikai és szolgáltatásfejlesztés támogatással, VeszprémbenFEL

Több mint 10 millió forintos informatikai- és szolgáltatásfejlesztési beruházásra készül a Veszprém megyei könyvtár a következő hónapokban.
Informatikai eszköz-és szoftver fejlesztés, korszerű és hordozható számítógépek beszerzése, vezeték nélküli hálózat kiépítésével mobil szolgáltatás-fejlesztés a 12 millió forintos, 100 százalékban támogatott projekt, többek között ezeket a fejlesztéseket tartalmazza, melyekről Pálmann Judit igazgató számolt be, hétfőn a könyvárban tartott sajtótájékoztatón.
Kiemelt figyelmet fordítanak a vakok és gyengénlátókra, egy speciális több mint 3 millió forintot érő nyomtatót is beszereznek, amely a Braille és látó karakterek nyomtatására is alkalmas.


Kommunikációs központ a veszprémi érsekségbenFEL

Kommunikációs központot létesít a veszprémi érsekség a várban lévő Bíró-Giczey palotában, a Szalézi Szent Ferencről elnevezett intézmény 2011 tavaszától fogadja majd a látogatókat; a 881 millió forintos beruházás megvalósításához 750 milliós uniós támogatást nyert el a főegyházmegye.
Szijjártó Orsolya projektmenedzser elmondta: az egyemeletes, több mint ezer négyzetméter alapterületű, 1733-ban épített barokk palotában - ahol egyedülálló freskók láthatóak - lesz majd több kiállítóhely, barokk fogadó- és vetítőterem, könyvtár, levéltár, az építtető Padányi-Bíró Márton püspök emlékszobája, ajándék- és könyvesbolt, számítógép-szoba, hegedűkészítő látványműhely, kávézó és teázó, halimbai füvesház és gyógynövény-kert, gyermekfoglalkoztató, továbbá a tetőtérben liturgikus kiállítást láthatnak majd az érdeklődők.




Kiemelt Katalist-hír

Hogyan vezethetjük sikeresen könyvtárunkat? (vacak időkben)FEL

Címkék: tervezés, stratégia | USA |





Információforrások

Budapest 100 éve és most -- összehasonlító fotógalériaFEL

Hogy nézett ki a Ferenciek tere a századelőn? Konflisfogatok álltak a Nyugati előtt? Tekintse meg, mit változott Budapest!
Egy kis múltbéli utazás képekben az alábbi linken:
link


Autónavigátor.hu -- online autós adatbázis igény szerintFEL

A portálon az induláskor több mint hatszáz autótípusról kínálnak vételi tanácsadót (külön értékelnek női szempontok szerint is), a használói vélemények rovatban pedig az autóhasználók statisztikailag értelmezhető pontszámok alapján értékelik kocsijukat.
A site-on össze lehet hasonlítani a gépjárműveket különböző szempontok szerint, van magazin rész, tanácsadó szekció és az oldal közösségi funkciókkal is rendelkezik.


Inertia -- újraindult hírforrásFEL

Tíz éve indult először, de csak pár évig működött a Dream Interactive-hoz köthető Inertia, az ország első webes szakembereknek szóló közössége. A weblap egy leginkább blogra hasonlító, közvetlen hangnemű, közösségi elemekkel tűzdelt híroldal volt, mely rövid pályafutása alatt olyan projekteket indított, mint a stock.xchng (SXC), a világ legnagyobb ingyenes stockfotó oldala, a 200 oldalas, világhírű dizájnerek munkáit bemutató Visual Culture 2001 album, vagy a Time.Crisis dizájnverseny-sorozat.
Tíz évvel az indulás után most ismét megtalálható a weben az Inertia.