Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

2010



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Mikulás Gábor

KIT hírlevél: 2010/8., febr. 24.


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Hírek

Brit közkönyvtári sikerlista -- a két évnél régebbiek kölcsönzése a reménytelenhez közelít
250-es volt a m2-enkénti könyvsűrűség, pedig 50 a megkívánt a szabadpolcon
Immár nyilvános a sokáig csak suttogott hír: Monok István beperli az OSZK-t
Hogyan támogatja a nemzeti könyvtár a gazdasági növekedést?
2010-ben is lesz Összefogás kampány
Elektronikus könyvbedobó rendszer is lesz Kiskunfélegyházán
Digitalizálták Radnóti Miklós kéziratos hagyatékát
Milyen lesz a jövő könyvtára?
Pontos vevőtájékoztatást már csak a gépektől remélünk
Mennyire tudományos a Google Scholar a könyvtári adatbázisokkal összehasonlítva?
Tavaly nem volt pénz könyvvásárlásra -- Kelemen Hunor változtatna
Okoz-e szemfájást az e-könyv?
TEDx -- könyvtárosok számára is: minőségi előadások kerestetnek
20 milliót nyert a kft. könyvtára Mezőkövesden (programszervezés, eszközfejlesztés)
A könyvtári toplista élére A két Lotti története került -- de azért minden relatív
'az olvasó inkább az Amazon.com-hoz fordul, ha valamilyen érdekes könyvet keres'
Kicsoda Kardos András?
Használótaszító könyvtári szabályok -- vonjuk ki belőlük a mentális betegségek hatásait
Könyvtárprivatizálás helyett elbocsátás és nyitvatartás-csökkentés
Újabb regionális könyvtárportál -- ezúttal Egerben
Fejlesztik a könyvtárt -- Hegyfalu

Analógiák

Demoralizáló pályázati eredmények -- kockázatok és mellékhatások tekintetében, felelősség nélkül

Kisszínes

Top 50 Facebook rajongói oldal -- begyűjtik a figyelmet
IKT a klímaváltozás hatásainak csökkentésében: fő- vagy statisztaszerep?
A számítógépes zsargon megtéveszti a felhasználót és csorbítja a biztonságot
Szavazhatunk a világ legszebb könyvtáraira -- az óperencián túlról nézve
Hogyan utasítsuk vissza a Facebook-ismerősjelölteket?
1000 címből válogathatnak majd a könyvtárosok -- 40% klasszikus és kortárs szépirodalom
Casanova a Francia Nemzeti Könyvtárban
Twitter -- a gyors visszacsatolás, irányítás eszközeként

Kiemelt Katalist-hír

Open source
Könyvtátosok a Facebookon
Kocsmából könyvtár -- könyvtárból üzletház ....

Információforrások

Online suli szertár -- az Egyszervolt.hu-n
Facebook tudósoknak: ResearchGATE
Ingyenes online tankönyv a hálózatkezelés alapjairól


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Brit közkönyvtári sikerlista -- a két évnél régebbiek kölcsönzése a reménytelenhez közelítFEL

A Guardian közli a brit közkönyvtárak által 2009 júniusa előtti egy év könyveinek sikerlistáját. A listában a könyvek megjelenési dátumait is feltüntetik, ami módot ad egy kis felmérős játékra: hogyan oszlanak meg a sikerkönyvek a kiadási év szerint? Kis számolás és íme:
2008 - 130 db
2007 - 68 db
2006 - 22 db
2005 - 11 db
2004 - 5 db
2003 - 2 db
2002 - 1 db
2001 - 1 db
Érdekes látni, hogy a használók leginkább az egy-két éves könyveket viszik, bizonyítva azt a tételt, hogy a közkönyvtár kölcsönözhető állományában a két évnél régebbi könyvek esetében a kölcsönzési esély a nullához közelít. (MG)


250-es volt a m2-enkénti könyvsűrűség, pedig 50 a megkívánt a szabadpolconFEL

Amikor jómagam a 80-as évek közepén a FSZEK-be kerültem, s közelebbről szemügyre vettem a fiókok állományát, azzal szembesültem, hogy az igen komoly volumenű kivonások után is még mindig hatalmas tömegű állományok fojtogatják a napi könyvtárhasználatot. Általános volt a négyzetméterenként 200-as, 250-es, sőt nagyobb kötetsűrűség, holott egy szabadpolcos könyvtárban ideális esetben 50 a megkívánt mutatószám. S amikor egy innovációs folyamat eredményeképpen (amelynek része volt az ún. állománytisztítás is) legalább a felére csökkent, s megfelelő 'tálalásban' került a polcokra egy-egy fiók állománya, a belépő olvasó önkéntelenül felkiáltott: milyen sok könyvük van maguknak!
A kivont könyvektől pedig meg kellett szabadulni. Ha a szokásos listás-körözési eljárást választottuk volna, talán a mai napig is tárolnánk valamely penészes raktár mélyén a könyveket, a listák meg járnák a maguk szomorú vándorútjukat, igazolva azt a gyakorlati bölcsességet: ami itt nem kell, ugyan miért kellene ott? Bevezettük az érdekelt könyvtárak számára a helyszíni válogatást, a kivont könyveket rendszeresen árultuk (már a 80-as évek elején!), intenzíven adományoztunk külföldi és hazai könyvtáraknak, lehetőleg a vonatkozó rendelet korlátai között. Mindez ma már természetes és szóra sem érdemes, de akkoriban minden merészebb állománygazdálkodási lépés hol tartalmi, hol adminisztratív kifogásokat, sőt kemény kritikát válthatott ki. Amire ugyebár manapság már nem kell számítani. (Papp István cikkének részleteit a szerző engedélyével közöljük. A 2009. máj. 10-i előadást a 3K 2009/8. számában jelent meg. A 3K weboldalán márciustól lesz olvasható.)


Immár nyilvános a sokáig csak suttogott hír: Monok István beperli az OSZK-tFEL

Dr. Monok István keresettel fordult 2010. január 8-án a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz, az OSZK és az OKM ellen a főigazgatói pályázat érvénytelenségének megállapítása ügyében.
Tájékoztat: Dr. Monok István. 'Elindítottam a pert, mert ha tőlem joggal várják el, hogy minden törvényi és egyéb jogszabályi helyet tartsak be a munkámban, akkor a OKM is tartsa be a formai előírásokat is. Ha nyerek, nem helyeznek vissza, hanem a bíróság megállapítja, hogy az eljárásban formai hibák voltak, ezért megsemmisíti a pályázat eredményét. És egyben kötelezi a minisztert (akár ki is lesz), hogy folytassa le újra az eljárást. Hogy akkor pályázok-e, vagy nem, azt akkor kell eldöntenem.'


Hogyan támogatja a nemzeti könyvtár a gazdasági növekedést?FEL

A British Library a múlt héten adta közre jelentését Supporting Economic Growth (A gazdasági növekedés támogatása), mely a brit nemzeti könyvtár üzleti információs központjának (Business & IP Centre) vállalkozások számára nyújtott támogatást elemzi adatokkal, esettanulmánnyal, a 2007-9 évek tapasztalatai alapján. A független felmérés több mint 470 használó adatai alapján készült. A válaszadók a válság ellenére üzleti sikerekről számoltak be, és ebben nagy szerepet tulajdonítanak az nemzeti könyvtár üzleti információs központjának. A jelentés néhány fontosabb megállapítása:
- 150,000 vállalkozó lépte át a központ küszöbét a vizsgált időszakban
- 89%-uk nem érte volna el céljait a központ segítsége nélkül
- a központ -- használóin keresztül -- 11.3 millió fonttal támogatta a közvagyont.


2010-ben is lesz Összefogás kampányFEL

Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület 2010. február 4-től ismét elindította az 'Összefogás Zokni' elnevezésű kampányát, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mellrák tüneteire, kezelésére és a korai felismerés fontosságára. A kampányban az egyesület partnerei a Spar Csoport és a Zoknitex Kft. (Evidence Hungary). 2009-ben több mint húszezer darab Összefogás Zoknit értékesítettek a Spar üzleteiben. Ez azt jelenti, hogy húszezer háztartásba, s remélhetőleg ennél sokkal több nőhöz jutott el a mellrák megelőzésének fontosságát és az önvizsgálatot bemutató tájékoztató füzet. Idén az Összefogás Zoknikat az ország Interspar áruházaiban lehet megvásárolni.
-- Úgy látszik, az összefogás -- mint kifejezés(!) -- elhasználódott a pr-ben. Könyvtári területen a kotábbi összefogások elszámolása, a rövid távú értékeléseken túl nem ismert. Nem közismert, hogy a ráfordítások mekkora eredményt hoztak. Más kérdés, hogy a kampány eszközként is átgondolásra szorul. A 'gyere a könyvtárba' jelleg helyett Nyugaton az 'elmegyünk hozzád' attitűd bizonyul évek óta eredményesnek. Idehaza is érdemes lassan váltani. (MG)


Elektronikus könyvbedobó rendszer is lesz Kiskunfélegyházán FEL

2008. szeptember 30-án Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata (konzorciumi partnerekkel: Bugac, Pálmonostora, Tiszaalpár önkormányzata) pályázatot nyújtott be a TIOP Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése -- 'Tudásdepó-Expressz' c. pályázatra, amelyen sikeresen szerepelt. A pályázat 46 millió Ft-ot kapott, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárat érintő összeg ebből: 24.460.740.- Ft. Beszerzendő tételek: speciális számítógépek, Braille-kijelző látás- és hallássérülteknek, szkenner a városi könyvtár helytörténeti gyűjteménye digitalizálásának megkezdéséhez, RFID rendszer (olvasói azonosító és állományvédelmi rendszer a városi könyvtár számára) kiépítése.
A könyvtárban elektronikus könyvbedobó rendszert alakítanak ki, amely révén az olvasó a nap 24 órájában -- a nála lévő könyveket bármikor bedobhatja a könyvtár kapuján elhelyezett tárolóba.
-- Tűnődöm az utolsó tételen: az elektronikus könyvbedobás nyilván korszerűbb, mint a nem elektronikus könyvbedobás. A könyvtári szakirodalom 'tudásdepójában' régóta számos példát lehet találni a nem elektronikus (egyben jóval közpénz-kímélőbb) könyvbedobásra is. Melyre -- én legalábbis -- nem tudok hazai példát (ha tud valaki, kérem segítsen!). Ezért bizonytalan vagyok, melyik elvet vegyem elő: aki hű a kicsiben, az hű a nagyban is. Vagy: a fejlődés egy lépcsőfokának átugrása. A sok pénzen szerzett tapasztalatok majd megmutatják... Koroknai Sándor szokta volt mondani: a támoptiop sok közpénzt költ arra, amit gyakran tudással is meg lehetne oldani. Ezért speciális 'tudásdepó' a mienk ;-) Viszont megtudhatjuk, mennyi a CONK = cost of not knowing. (MG)


Digitalizálták Radnóti Miklós kéziratos hagyatékátFEL

Az MTA Könyvtára digitalizálta Radnóti Miklós teljes kézírásos hagyatékát, amelyet a költő özvegye, Gyarmati Fanni 2008-ban ajándékozott az intézménynek. A könyvtár a költő születésének századik évfordulóján, 2009. május 5-e és június 5-e között 'Ó, költő, tisztán élj te most...' címen kamarakiállítást rendezett a hagyatékból, és a nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntött, annak anyagát bővített formában a világhálón teszi látogathatóvá. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészített, Radnóti Miklós életét és munkásságát bemutató digitális gyűjtemény szerdától elérhető a könyvtár honlapján (link


Milyen lesz a jövő könyvtára? FEL

Stílusosan képekkel, egyszerű feliratokkal magyarázza el a filmecske, milyen lesz a jövő könyvtára. Amit áttekint: a szervezeti kultúra, munkakörülmények, szolgáltatás modellje, fenntarthatóság és a munkaerő. -- Mindezek régi és új modelljei.


Pontos vevőtájékoztatást már csak a gépektől remélünkFEL

Szinte mindenki igényelné a részletesebb tájékoztatást, de senki sem gondolja, hogy ezt az eladók képesek lennének megadni -- áll az áruházi informatikával foglalkozó Laurel Csoport kutatási jelentésében. Óriási a hazai vásárlók információéhsége, a vevők a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt gyakran inkább lemondanak a vásárlásról. A szakértők szerint megoldást az információs terminálok bevezetése jelenthet.


Mennyire tudományos a Google Scholar a könyvtári adatbázisokkal összehasonlítva?FEL

A szerzők célja az volt ezzel a tanulmánnyal, hogy felderítsék, mennyire tudományos a Google Scholar a hagyományos könyvtári forrásokkal összehasonlítva, és a Google Scholarban talált anyagok tudományos volta változó-e az egyes tudományterületeken. Az eredmények azt tükrözik, hogy a Google Scholar átlagosan 17,6%-kal tudományosabb, mint a könyvtári katalógusokban talált anyagok, és statisztikailag nincs jelentős különbség a Google Scholarban fellelt dokumentumok tudományosságában az egyes tudományterületeken.


Tavaly nem volt pénz könyvvásárlásra -- Kelemen Hunor változtatnaFEL

KH: A könyvtáraknál pedig azt szeretném elérni, hogy a NKA-nál bővítsük a könyvtártámogatási keretet. Az idén nem kellene megismételni a tavalyi helyzetet, amikor pénzügyi okok miatt a könyvtárak számára nem volt semmilyen könyvvásárlási lehetőség. Két év kiesés azt jelentené, hogy immár két esztendő könyvtermése nem lenne ott a közkönyvtárakban. Ez azért történt így, mert a kormány a költségvetési hiányok pótlására megpróbált összegereblyézni minden forrást, és visszavonta a Lottótársaságtól is az erre a könyves célra szánt pénzeket. Az idén új forrásokat kell keresnünk. A fontos az, hogy a kiadókon keresztül az alkotókat is lehessen támogatni. Ez azonban sajnos csak egy kategóriát érint. Ott vannak még a képzôművészek, a színészek és más alkotók is, akiknek a megsegítése ebben a pillanatban nem megoldott.
-- Visszatérve a könyvekre, ott van egy sajátos vetület is. Azokon a helyeken, ahol vegyes lakosság él, a könyvtárak többnyire csak a többségi lakosok számára vásároltak könyveket. Közben a kisebbségi, a mi esetünkben a magyar nyelvű kötetek állománya szegényedik, igen kicsi az esély arra, hogy friss kiadványokkal gazdagodjék. Marosvásárhelyen is adódnak ilyen gondok a megyei könyvtárban. Ezen lehet valamilyen módon, mondjuk, pozitív diszkriminációval segíteni?
KH: Itt több dologról kellene külön beszélnünk. A megyei könyvtár saját alapjaiból vásárol, az a tárcától független. Ezt a kérdést a megyei önkormányzatnak kellene megoldania, ez rájuk tartozik.


Okoz-e szemfájást az e-könyv?FEL

A New York Times blogja látásszakértőt és technológiai szakembert kérdezett. Mint elmondták, a ma forgalomban lévő 120 Hz-es képernyők több mint megfelelők, önmagukban nem okoznak károsodást. A meredt, pislogásmentes nézés viszont szemfáradást és égést idézhetnek elő. Az egyes megjelenítési technológiák más-más körülmények között lehetnek hasznosak. Így az E Ink például kiválóan olvasható napsütésben, sötétebb környezetben azonban az LCD használható jobban. Emellett hasznos, ha olvasás közben nagyjából húsz percenként rövid szüneteket iktatunk be. (ref.: MG)


TEDx -- könyvtárosok számára is: minőségi előadások kerestetnekFEL

A tudományos és / vagy fajsúlyos kérdéseket könnyen emészthető elődások formájában felvető TED márkának újabb önállóan szerveződő változata született, a Könytáros TEDx. (Egyelőre Amerikában.)
-- Korábbi hírünk a témában pl.: TEDx Danubia: hazánkban a világ leginspirálóbb konferenciája link


20 milliót nyert a kft. könyvtára Mezőkövesden (programszervezés, eszközfejlesztés)FEL

A benyújtott projektek révén a könyvtár eszközállományának fejlesztése valósul meg. Az elmúlt időszakban több pályázatot nyújtott be a Mezőkövesdi Közkincstár Nonprofit Kft. városi könyvtára. A benyújtott projektek révén a könyvtár eszközállományának fejlesztése valósul meg. A 2009-ben a Felsőzsolcai Könyvtárral közösen benyújtott, TIOP-os pályázaton sikeresen szerepelt az intézmény, amelynek keretében négy millió forintot kapott a könyvtár. A forrásból nyolc számítógépet, egy szervergépet, ezekhez tartozó szoftvereket, gyengén látók számára az olvasást megkönnyítő nagyítókészüléket vásárolnak majd. Emellett számítógépes hálózatfejlesztésre is lehetőség nyílik a projekt keretében. A TÁMOP-hoz benyújtott projekt az intézmény számára részben programok szervezésére, részben eszközfejlesztésre ad lehetőséget.


A könyvtári toplista élére A két Lotti története került -- de azért minden relatívFEL

A tótkomlósi könyvtárosok kigyűjtötték, melyek voltak a legnépszerűbb, legtöbbször kikölcsönzött könyvek 2009-ben. Az integrált könyvtári rendszerrel könnyű volt előhívni az információkat. Nincs külön gyerekkönyvtár, ezért remélhető volt, hogy valamelyik kötelező olvasmány a 'befutó'. A két Lotti története vezette tavaly a kölcsönzési toplistát. Még a szakembereket is meglepte, hogy a híres Dan Brown-regény, A Da-Vinci kód című könyv a tótkomlósi olvasókat nem hozta lázba. Csupán kilencszer kölcsönözték ki.
-- A cikk nem szól sajnos arról, hogy az utóbbi besztszeller hány példányban van meg a könyvtárban. Az ugyanis akár nagyban változtathatja a cikkben levont következtetést. Nem mindegy, hogy egy, vagy pl. három példánnyal ér el a mű kilenc kölcsönzést. (MG)


'az olvasó inkább az Amazon.com-hoz fordul, ha valamilyen érdekes könyvet keres'FEL

Bár a könyvtárakban immár két évtizede megtalálható online katalógusok a legfontosabb keresőeszközök, sokszor olyan nehézkes a használatuk, hogy az olvasó inkább az Amazon.com-hoz fordul, ha valamilyen érdekes könyvet keres. A szakirodalom olyan új lehetőségeket is említ már, mint a kiegészítő tezaurusz-súgó, szűkítési lehetőségek (filtering), relevancia-visszacsatolás, a találatok rangsorolása stb., ezért érdekes lehet, élnek-e a felsőoktatási könyvtárak online katalógusai ezekkel a megoldásokkal. Mivel Új-Zélandon hatféle könyvtári szoftvert is használnak (pl. a Voyager, Liberty3 stb.), érdekes lehet összevetni a katalógusok felépítését, funkcióit azonos, illetve eltérő szoftverek esetében. A tanulmány 13 új-zélandi felsőoktatási könyvtárat vizsgált, mégpedig olyan szempontrendszer alapján. (ref.: Murányi L.)


Kicsoda Kardos András?FEL

Könyvtári adatbázis-kezelő szofverekről élvezetes vita olvasható a könyvtárosok szakmai fórumán. Kardos 'főkolompos' András, fejlesztővel januárban beszélgettem az UTCA-ról, KONYVTAR.HU-ról, MOKKA-ról, ODR-ről. Füzessi Károly is jelen volt aki, a konyvtar.hu-val foglalkozik. Az interjú közlésével csúszunk, mert átrágjuk, aktualizáljuk, finomítjuk, durvásítjuk a beszélgetést.


Használótaszító könyvtári szabályok -- vonjuk ki belőlük a mentális betegségek hatásaitFEL

-- javasolja Jessica Horvath a LIS News-ban. Leír egy példát, ábrázolva, hogy milyen lehet egy könyvtárhasználónak a számára visszatetszést keltő, értelmezhetetlennek látszó szabályokhoz való idomulás kényszere. Ha értékeljük a könyvtári irányelveket, többre van szükség, mint a használó szemszögéből vizsgálni saját magunkat. Tekintsük át, mely elvek szenvednek mentális betegségekben (obszesszivitás, germafóbia, skizofrénia stb.), és iktassuk ki őket elhatalmasodásuk előtt -- írja a könyvtáros szerző.


Könyvtárprivatizálás helyett elbocsátás és nyitvatartás-csökkentésFEL

Nevada város önkormányzata a megszorítások hatására a helyi könyvtár privatizálását tervezte. Szakszervezeti és lakossági ellenállás miatt a döntéshozók nem a más könyvtárakat már évek óta üzemeltető LSSI vállalkozás ajánlatát fogadta el, hanem munkatársak számának és nyitvatartási idejének csökkenése mellett döntött.


Újabb regionális könyvtárportál -- ezúttal EgerbenFEL

Az Eszterházy Károly Főiskola (EKF) vezetésével -- konzorciumi keretek között -- Partner Portál létesül, melynek megvalósítására közel kilencvenmillió forint támogatást nyertek el. Az EKF Központi Könyvtára és gyakorlóiskolája mellett részese a programnak a Neumann János Középiskola és Kollégium, a Heves Megyei Levéltár, valamint a Hittudományi Főiskola.


Fejlesztik a könyvtárt -- HegyfaluFEL

Hegyfalu település önkormányzata mint fenntartó, továbbá a Művelődési Ház és Könyvtár csatlakozott a Berzsenyi Dániel Megyei és Városi könyvtár kezdeményezéséhez; több más (elsősorban városi) könyvtárral együtt konzorciumot hoztak létre a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett pályázaton való részvételhez. A konzorcium több mint 86 millió forintos támogatást nyert a Vas megye könyvtárai formális és informális tanulást támogató szolgáltatásainak összehangolt fejlesztése című pályázaton.
A hegyfalui bibliotéka akadálymentesített honlapra, webes felületen elérthető könyvtári állományra, helyi, az olvasást, művelődést, tanulást támogató programokra és eszközfejlesztésre pályázott. Ezenkívül részt vesznek a Berzsenyi Dániel Könyvtár által szervezett, akkreditált képzésben, és olvasótábor szervezésével is próbálkoznak. A községben és a körzetében kívánják az élményszerű olvasást népszerűsíteni a 10-18 éves korosztály és az időskorúak körében.




Analógiák

Demoralizáló pályázati eredmények -- kockázatok és mellékhatások tekintetében, felelősség nélkülFEL

Rendkívül demoralizáló, hiteltelenítő az a nem ritka gyakorlat, amely az igazán nagy összegű támogatások sok esetben teljesen szubjektív, 'személyre szabott' odaítélésétől, a tényleges eredményeket nélkülöző felhabosított beszámolók következmények nélkül való elfogadásáig terjed. Ez az igazi nemzetvesztés.
A hazai tudományos bírálati, értékelési, támogatási rendszerek korszerűtlen, és gyakorta provinciális jellege. Egyértelműen, a magyar tudományosság által kiválasztott (például az Akadémia szakmai egységeinek külföldi akadémiák hasonló közösségeivel való kapcsolatai révén) szakmailag megfellebbezhetetlen anonim külföldi bírálóknak kellene véleményt mondaniuk. Jelenleg ez nem így történik, vagy ha igen, akkor is csak provinciális módon, ismeretségi alapon, hamar elhaló kampányok mentén kerül sor a külföldi értékelő behívása a rendszerbe.
Alapvető axiómává, törvénnyé kell válnia annak, hogy a nemzetközi bírálatok 'szentek' és felülírhatatlanok legyenek a döntések meghozatalánál. A baj azonban ennél még nagyobb -- ki kell mondani -- és a (tisztelet persze a kivételnek) sokszor botrányosan korrupt, lobbista pénzelosztási rendszerben rejlik! Erre sajnos példák vannak a hazai gyakorlatban. A hazai kutatói társadalom orra előtt zajló érthetetlenül eltűrt jelenségek, a kutatás finanszírozásáért felelős intézmények egyes vezető tisztségviselői által a szakmai zsűrik munkájába való belenyúlásától az esetleges negatív bírálatok elsüllyesztéséig mind-mind súlyos értékvesztést, kiábrándult cinizmust okoznak.
És nincsenek következmények! Nem fordult elő, hogy egy a saját vállalásához képest nem vagy feltűnően 'alulteljesítő' pályázónak vissza kellett volna fizetni a mindannyiunk (magyar és európai polgártársaink) adójából kapott milliárdos támogatást!




Kisszínes

Top 50 Facebook rajongói oldal -- begyűjtik a figyelmetFEL

A közösségi médiában való részvétel már egy jó ideje alapkövetelménynek számít a márkák életében. Egy kutatás szerint a hirdetők 2009-ben 800 millió dollárt költöttek közösségi hálózatokra, WOM marketingre és párbeszéd marketingre -- ez 23%-kal több, mint az előző évben. 2010-ben további 35%-os emelkedést várnak, ezzel az egymilliárd dolláros határt is átléphetik a költések.
A legnépszerűbb kommunikációs csatornának a Facebook számít, melyen több ezerre tehető a létrehozott rajongói oldalak száma. Ez a felület kiválóan alkalmas interaktív kommunikációra, a márkázott tartalom elosztására és a márkahűség erősítésére -- a promóciókról és egyéb akciókról nem is beszélve. (Oldalakat lehetne még írni a felhasználásáról, de azt majd egy másik postban.) Minél több rajongója van egy oldalnak, annál hatékonyabban és intenzívebben lehet megszólítani a potenciális fogyasztókat.


IKT a klímaváltozás hatásainak csökkentésében: fő- vagy statisztaszerep? FEL

A nagy hírértékű, ugyanakkor szerényebb eredményekkel zárult decemberi, Koppenhágában zajlott klímakonferencia egy eldugott sarkában videokonferenciát tartottak, ahol a résztvevők az IKT- eszközök szerepét vitatták meg a klímaváltozás, illetve a 'zöld növekedési stratégiák' szempontjából.
Az OECD szervezésében zajlott kísérőrendezvény már a távkonferencia-eszközök használatával is demonstrálni igyekezett az információs technológiában rejlő lehetőségeket az energia- és költséghatékonyság terén: a felkért szakértők Párizsból, Hong Kong-ból, Bangalore-ból és Tokióból kapcsolódtak be a beszélgetésbe.
Elsőként Graham Vickery (OECD, az információs gazdaság csoport vezetője) kapta meg a szót Párizsban. Kezdésként elmondta, hogy a jelenleg a globális CO2-kibocsátás mintegy 2-3 százalékáért felelős IT-szektor, illetve az általa előállított eszközök pozitív és negatív hatással is lehetnek a klímára: egyrészt természetesen ez a kibocsátás már nem elhanyagolható, ugyanakkor a maradék 97 százalék esetében, az élet más területein az információs technológiákkal jelentős mértékben csökkenthető lehet a kibocsátás.


A számítógépes zsargon megtéveszti a felhasználót és csorbítja a biztonságotFEL

A számítógépes zsargon, a többválasztós ablakok és a fantáziátlan reklámok veszik el a felhasználók kedvét attól, hogy megtanulják, hogyan védhetik meg magukat a világhálón.


Szavazhatunk a világ legszebb könyvtáraira -- az óperencián túlról nézveFEL

A világ legszebb könyvtárainak szubjektív gyűjteménye hol itt, hol ott jelenik meg -- az összeállítók ízlése, ismeretei szerinti válogatásban. Íme, az egyik. Akár szavazni is lehet.


Hogyan utasítsuk vissza a Facebook-ismerősjelölteket?FEL

'Ismerős' probléma: valaki olyan jelölt minket ismerősnek a Facebookon, akivel nem szívesen osztanánk meg profilunk vicces családi fényképeit, játékeredményeinket vagy a laza, gyerekkori haverjainkkal folytatott online pletykálkodásainkat. Hogyan utasítsunk vissza egy bejelölést anélkül, hogy küldőjét vérig sértenénk?


1000 címből válogathatnak majd a könyvtárosok -- 40% klasszikus és kortárs szépirodalomFEL

A könyvkiadók és az írók képviselői is helyet kapnak a Márai Program kiadványlistáját összeállító Márai Testületben, így rövidesen elindulhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nagyszabású könyvszakmai projektje ?- jelentették be a megállapodásban részt vevő szervezetek képviselői hétfőn, az Oktatási és Kulturális Minisztériumban (OKM). Hiller István tájékoztatása szerint a Márai Programban részt vevő könyvtárak egy 1000 címet tartalmazó, folyamatosan frissülő listáról rendelhetnek, amely 2010-ben 40 százalékban klasszikus és kortárs szépirodalmat, illetve gyermek- és ifjúsági műveket, 60 százalékban tudományos és szakkönyveket, valamint ismeretterjesztő kiadványokat és kézikönyveket tartalmaz; a listán a magyar szerzők prioritást élveznek majd.
Mint Harsányi László, az NKA elnöke elmondta, a rendelkezésre álló 1 milliárd forintból 900 milliót biztosítanak új kötetek rendelésére, a fennmaradó 10 százalék elsősorban a program promócióját és az olvasáskultúra népszerűsítését szolgálja majd. Az utóbbi esztendőkben a hazai könyvtárak évi 3 milliárd forint körüli összeget fordíthattak könyvbeszerzésre ?- érzékeltette a projekt jelentőségét.
-- Kommentár a Könyvtáros.com-on: Kiadói portalanítás


Casanova a Francia Nemzeti KönyvtárbanFEL

A Francia Nemzeti Könyvtár hétmillió euróért megvásárolta Casanova kéziratait, köztük a velencei szabadgondolkodó legendás emlékiratait. A könyvtár fennállásának legjelentősebb beszerzését egy neve elhallgatását kérő nagyvonalú mecénás finanszírozta. A 3700 kéziratos oldalból álló gyűjtemény legfőbb darabja Casanova Életem története című munkája, amely a 18. század társadalmának egyik alapvető forrásmunkája.


Twitter -- a gyors visszacsatolás, irányítás eszközekéntFEL

Még gyakran maga Biz Stone, a Twitter alapítója is úgy érzi, hogy képtelen megbirkózni az összes információval. A szakember a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott exkluzív interjújában számos területre kitért. 'Mi csak azokat a folyamatokat gyorsítjuk fel, amik a világban amúgy is szóbeszéd útján terjednek. Ez kitűnően megmutatkozik például a filmek esetében: ha sokan elmennek megnézni egy filmet pénteken és azt rossznak találják, akkor azonnal megüzenik a Twitteren keresztül az ismerőseiknek, így ez az információ már kihathat a szombati mozilátogatói számokra. Mindez azt jelenti, hogy nyomást gyakorolunk, hogy mindenki még jobb legyen. A Twitter segíthet a konferenciákon az események nyomon követésében és abban, hogy elindíthassák az azokról szóló saját eszmecseréiket.




Kiemelt Katalist-hír

Open source FEL


Hírforrás: Király Péter
2010. február 23.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=open_source_

Könyvtátosok a Facebookon FEL



Kocsmából könyvtár -- könyvtárból üzletház .... FEL





Információforrások

Online suli szertár -- az Egyszervolt.hu-nFEL

Kétezer oktatási -- kulturális tartalom várja az Egyszervolt Suli látogatóit. Az ingyenesen és szabadon elérhető, online tudásbázis iskolai felhasználását a Nemzeti Alaptanterv kompetencia területeihez igazodó tematikus keresőrendszer segíti. Kifejezetten az iskolai, óvodai felhasználhatóság céljából -- elkészült a legnagyobb magyar gyermek kulturális portál, az Egyszervolt.hu link új oldala, az Egyszervolt Suli, mely a honlapon található mintegy kétezer oktatási -- kulturális tartalom pedagógiai szemléletű gyűjtőoldala. A fejlesztés legfontosabb szempontja a könnyebb elérhetőség volt mind tartalmilag, mind technikailag is.

Hírforrás: IOT
2010. február 23.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=online_suli_szertar

Facebook tudósoknak: ResearchGATEFEL

A két éve, Ijad Madish által indított ResearchGATE-nek link már 250.000 kutató szakember a tagja, akik 196 országot képviselnek. A Facebookra hajazó virtuális közösségi platformon ezer szakterületi csoport található, emellett hatvanezer kutatási dokumentum, melyeket a tagok töltöttek fel. A használat során a kutatók felteszik szakmai profiljaikat, és kérdésekkel fordulhatnak egymáshoz. Ezáltal csökkentik a párhuzamos kutatások számát, és válaszaikkal, felvetéseikkel mások ötleteinek kibontakozását segítik. Mint Madish mondja: a kutatók egyébként csak pozitív eredményeiket teszik közzé, pedig a sikertelenségek megismerése is sokat jelenthet mások számára. A kutatók meghatározhatják, hogy felvitt adataik közül melyiket kivel osztják meg, határt szabva a versenytársak túlzott érdeklődésének, illetve hogy megfeleljenek az általuk vállalt kutatói titoktartási egyességeknek. A Facebookhoz képest speciális szabály, hogy a ResearchGATE megtiltja használóinak az ott megosztott információ harmadik félnek való továbbadását. (ref.: MG)


Ingyenes online tankönyv a hálózatkezelés alapjairólFEL

Ingyen letölthető Petrényi József ?TCP/IP alapok? című könyvének új kiadása, amelyben a hálózatkezelés legfontosabb tudnivalóit foglalja össze a szerző. Az Exchange Server MVP (Most Valuable Professional) minősítéssel is rendelkező szakíró rendkívül olvasmányos, közérthető stílusban, számos ábrával illusztráltan ismerteti a TCP/IP alapjait.