Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok

2009

KIT hírlevél: 2009/30., szept. 2.


E lapszám szerkesztője: Kelemen-Molitorisz Anikó

Tartalomjegyzék

Dedikált dokumentumelérés a könyvtár belső hálózatán -- fénymásolás helyett szkennelés
Francia adományszerzési tapasztalatok 2. -- A szakember feladatai
Tudományos 'Ki mit tud' (és mit hisz el) -- amszterdami konferenciatapasztalatok
A vezetőség téved, ha azt hiszi, ismeri dolgozóit
Elégedettebbé tesz a távmunka
A lojalitást befolyásoló két legfontosabb dolog...
Zökkenőmentesen használható az európai digitális könyvtár
Érdekeket sért a Google -- kínos egyensúly
Ki védi meg a digitális örökséget?
Több mint százmillió forintnyi könyv hiányzik a könyvtárakból -- hiába a könyvtárosi titkolózás
Őszi könyvtári hét - olvasó nagyi, a kreatív nagyi, az egészséges nagyi, a társas nagyi
Tudásházzá alakul a Békés Megyei Könyvtár
A közkönyvtári pályázat eredményhirdetése
Honlapmegújítás és olvasásnépszerűsítés pályázati forrásból
Van-e friss, mérvadó elektronikus könyvtári tartalom? -- eFestival nevezési felhívás
Harc az elektronikus könyvek piacán -- A Sony is támad
RFID-veszélyek -- elhatalmasodhatnak a rendszerek?
Milyen információt keresnek az emberek -- segítség a könyvtárosnak is?
Az egészségügyi tájékozódás forrásai -- használat során feljavul a Wikipedia
Albántól vietnamiig fordíthatóak a Google dokumentumok
Indul a Társ a Tanulásban program 7. éve

Praktikus

Testneveléstől olvasás- és énekóráig a könyvtárban -- és még sok más

Analógiák

Kiválóság az ügyfélkiszolgálásban -- könyvtárak is versenyeznek?
Kiderülhet, mennyibe kerül az orvosi beavatkozás -- és egy könyvtári kiszolgálás?

Kiemelt Katalist-hír

Digitalizált dokumentumok belső hálózaton -- BGF PSzFK könyvtári adatai

Kisszínes

Világraszóró könyvcsere -- közösségi érzéssel megspékelve
Rejtőzködés a könyvtárban: 127 év után bukkant fel Arany János kézirat
Jó netes ötleted van-e? -- SICAMP, Pozsony
Novellapályázat szegedieknek
Árva napok és könyvtáros-imázs
Válogasd meg, kinek és milyen Twitter-üzeneteit olvasod
A blogolás pszichológiája
A zenei letöltések óvják a környezetet -- támogassák könyvtárak is?
Köszönet a könyvtárnak

Információforrások

Új pedagógia- és neveléstörténeti forrásanyagok az MTDA-ban
Magyarország első online használt tankönyv piactere
Ötletek elektronikus gyűjtemények fejlesztéséhez
Árösszehasonlítás -- új versenyben a nagyáruházak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.

Dedikált dokumentumelérés a könyvtár belső hálózatán -- fénymásolás helyett szkennelésFEL

Az elmúlt héten izgalmassá vált téma kapcsán egy korábbi forrás: A Halis István Városi Könyvtár vállalkozott a helyi vonatkozású dokumentumok archiválására és közzétételére a link digitális gyűjteményében, amelyet elektronikus dokumentumtárnak nevez. A helyismereti-helytörténeti, helyi identitás szempontjából fontos dokumentumokat olyan módon archiválja és teszi közzé (sokszor több formában is) digitalizálással, hogy minél szélesebb körben ismertté és használttá váljanak. Azért választottuk az archiválás egyszerű és tömeges digitalizált oldalt előállító formáját, mert minél több dokumentumot szeretnénk hozzáférhetővé tenni. A dokumentumokat a link virtuális olvasótermében lehet megtekinteni, vagy onnan letöltéssel kikölcsönözni az erre jogosultaknak. Az elektronikus dokumentumok megtekintése a hagyományos könyvtárak olvasótermi használatához hasonló, míg a dokumentumok letöltése a könyvtári kölcsönzés mozzanatát idézi. A 2. táblázat /ld. a teljes cikket/ link nyilvános és védett (dedikált) felületének legfőbb forgalmi adatait mutatja.
-- Czupi Gyula könyvtárvezető elmondta, hogy felmérése szerint 2009. augusztusában gólyatábor keretében a könyvtárba látogató középiskolásoknak 98%-a rendelkezik otthoni internet-eléréssel.


Francia adományszerzési tapasztalatok 2. -- A szakember feladataiFEL

Grebot Ágnes beszámolója. -- Az adománygyűjtés foglalkozást is teremtett: a fundraiser / prospect researcher (adománygyűjtő szakember és az adományozó felkutatója). Feladatuk kommunikációs és dokumentációs. (Azaz ők is információs szakemberek!) A felkészüléshez és a gyakorlathoz egyaránt szükségük van jól felépített adatbázisra. Ennek tartalma: megcélzott személyek, vállalatok, alapítványok, statisztikai adataik, egyéni és szervezeti motivációik.
A 'prospect researcher' feladata a legmegfelelőbb adományozó kiválasztása. Jó szervező, kíváncsi, bizalmasan kezeli az információkat, figyeli a célszervezetek belső kommunikációját és a piaci viszonyokat, részt vállal a szervezésben. Meggyőzően érvel. Partnerei: öregdiákok, vállalati vezetők, leendő diákok és véleményvezérek. A prospect researcher számára a pénzszerzési kampány hasonló, mint bármilyen 'termék' reklámkampánya. Eszköze: weboldal, emailek, szociális hálózatok, szórólapok, cégismertetők és hirdetések figyelése. Célpontjai: vállalatok és öregdiákok 50-50%-ban. A folyamat:
1. Kiválasztás kapcsolat, érdekeltség, kapacitás szerint
2. Intézményen belüli kapcsolatkeresés évkönyvek, kollégák, adatbázisok segítségével.
3. Intézményen kívüli keresés: alapítványok szövetségei között, vállalati hálózatokban, kereskedelmi irodákban, újságban, konkurenciánál.
4. Profillap elkészítése.
Az öregdiákok (alumni) szerepe: a diplomások minden kampány alapját képezik. Elérésük hálózataikon keresztül lehetséges: öregdiákok köre, szövetsége, hallgatók klubja, de az utolsó éves hallgatókat kell elsősorban érdekeltté tenni (elérésük: évfolyamok ünnepei, diplomaosztás). A prospect researcherek létrehozzák az adományozók klubját, az adományozók piramisával (név szerinti említés főleg angolszász országokban honos).
A fundraiser és a prospect researcher teendői tehát nem azonosak. A fundraiser inkább dokumentál, információt gyűjt, míg a prospect researcher kommunikációs munkát végez: kiválasztja a fundraiserek által összegyűjtött információkból a potenciális adományozókat, valamint megszervezi a kampányt.

Hírforrás: Grebot Ágnes philagi@club-internet.fr
2009. augusztus 31.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=francia_adomanyszerzesi_tapasztalatok_2-a_szakember_feladatai

Tudományos 'Ki mit tud' (és mit hisz el) -- amszterdami konferenciatapasztalatokFEL

Az EARLI (European Association for Research on Learning and Instruction) 13. konferenciája került megrendezésre augusztus 25. és 29. között Amszterdamban. Ha nem tudod, kérdezd meg valaki mástól! -- így hangzott az egyik meghívott vendégelőadó, Rainer Bromme (Münsteri Egyetem, Németország) előadásának címe. Kíváncsiságból mentem el meghallgatni az előadást, amelyben az előadó rávilágított arra, hogy a mai modern technológiák birtokában is alapvető jelentőségű, hogy el tudjuk dönteni, milyen információt tekintünk igaznak, illetve kinek hiszünk. Ez utóbbihoz különösen fontos tudnunk, hogy kihez milyen információért fordulhatunk.
A körülöttünk megtalálható személyek mellett az egyéb információforrásokra is kitértek a konferencia további prezentációiban az előadók, érdekes volt hallani azt a megállapítást, hogy bár a nyomtatott könyvekben, mint információforrásban jobban bíznak a diákok, gyakran támaszkodnak a könnyebben hozzáférhető internetes forrásokra. Szinte 'vakon' bíznak a több honlapon is megtalálható információban, illetve az internetes keresők által megadott első találatokban, gondolván, ezek biztosan igazak is.(ld. Barbara Hofer kutatási eredményei, Middlebury College, USA)

Hírforrás: Kelemen-Molitorisz Anikó ; EARLI
2009. szeptember 01.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=tudomanyos_ki_mit_tud_es_mit_hisz_el

A vezetőség téved, ha azt hiszi, ismeri dolgozóitFEL

Munkapszichológusok szerint a vezetőség nincs tisztában dolgozói tudásával és motivációival -- olvasható a HR Magazine-ban. Az OPP munkapszichológiával foglalkozó szervezet által végzett kutatás szerint a döntéshozók 98%-a gondolja magáról, hogy 'ismeri dolgozóit'. Ennek ellenére ezzel csak az egészségügyi dolgozók 28%-a ért egyet, és még ennél is alacsonyabb az IT-sek (19%), marketingesek (18%) és a szakszolgáltatók (17%) aránya. A kutatás a menedzserek hibás döntéseire is kitér. Kétharmaduk állítja, hogy ha tehetné, változtatna múltbéli döntésein, míg 42%-uk bevallottan hasraütésszerűen dönt.

Hírforrás: Mfór
2009. augusztus 14.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=a_vezetoseg_teved_ha_azt_hiszi_ismeri_dolgozoit

Elégedettebbé tesz a távmunkaFEL

A távmunka hatékonyabbá és elégedettebbé teszi a munkavállalókat, segít a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében, s megtakarítással is jár. Az infokommunikációs piacon érdekelt amerikai Cisco elemzése szerint az alkalmazottak 69 százaléka arról számolt be, hogy távmunkában hatékonyabban képesek végezni munkájukat, 75 százalékuk szerint pedig a határidőket is jobban lehet így tartani. A megkérdezettek 67 százaléka szerint munkavégzésük minősége is javult a távmunkának köszönhetően. A munkatársak a távmunkával megtakarított idő 60 százalékát munkára, 40 százalékát pedig magáncélra hasznosítják. Így nem csoda, hogy a felmérésben résztvevők 80 százaléka a távmunka eredményeként javuló életminőségről számolt be.

Hírforrás: Mfór
2009. augusztus 23.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=elegedettebbe_tesz_a_tavmunka

A lojalitást befolyásoló két legfontosabb dolog...FEL

A sikeres szervezetet az ott dolgozók teszik azzá; legyen az a versenyszférában vagy közfeladatot ellátó vállalat. A cégek akkor sikeresek, ha az ügyfeleik is azok. Elégedett ügyfeleink pedig csak akkor lesznek, ha dolgozóink is elégedettek és elkötelezettek. Mitől lesz elkötelezett, lojális egy dolgozó? Biztos, hogy nem attól, hogy a cég falain kifüggesztett 'misszió'-ban azt olvassa, hogy ez minden dolgozó számára kötelező. Mi befolyásolja leginkább a dolgozói elkötelezettséget? Alapvetően két dolog: a közvetlen vezetővel való elégedettség és a munkában elért sikerérzet, ami attól függ, hogy olyan munkát végez-e, ami illeszkedik a természetes erősségeihez, képességeihez, 'talentumához'.


Zökkenőmentesen használható az európai digitális könyvtárFEL

Az év eleji kétmillióval szemben jelenleg már 4,6 millió könyv, fénykép, újság vagy film tekinthető meg az Európai Unió digitális multimédia-könyvtárában, de az Európai Bizottság azt szeretné, ha a jövő év végére ez a szám elérné a tízmilliót. A link címen elérhető portál az Európai Unió tagországainak nemzeti könyvtáraiból, illetve egyéb kulturális intézményeiből elsősorban könyveket, térképeket, hangfelvételeket, fényképeket, levéltári anyagokat, festményeket, filmeket tesz hozzáférhetővé bárki számára. Tavaly novemberi indulásakor a digitális könyvtár iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a számítógépes rendszer összeomlott, és hetekig tartott, mire kapacitását a megfelelő szintre tudták bővíteni. Jóllehet naponta több tízezren látogatják, ma már ilyen típusú zavaroktól nem kell tartani, viszont az uniós 'kormány' azt szeretné, ha az Europeana állománya látványos tempóban bővülne. Brüsszel magánpartnereket, így mások mellett a Google számítógépes óriáscéget is szeretné bevonni a bővítés gyorsításába, miután a főleg keresőprogramjáról ismert cég már eredményes tárgyalásokat folytatott e témában főleg amerikai partnerekkel.


Érdekeket sért a Google -- kínos egyensúlyFEL

Az Egyesült Államokban a Google Books megállapodást kötött a kiadókkal, amelynek értelmében a cég 125 millió dollárt fizet a szerzői jogok tulajdonosainak az elektronikus könyvtárába beolvasott könyvek közzétételéért. Egyes könyvtárak, kiadói tömörülések és szerzői jogvédő intézmények szerint azonban a megállapodás sérti az európai érdekeket. Szerintük meg kell találni a helyes egyensúlyt a kulturális és tudományos eredményekhez való hozzáférést nagyban megkönnyítő s ezért igen hasznos kezdeményezés érdekei, illetve a szellemi tulajdonjogok védelme között.

Egyre több piaci szereplő fordul a Google ellen, ám a webes konszern nem esett pánikba és nem hátrált ki a könyvdigitalizálási programból. Sőt, új szövetségesre talált. Franciaország tiszteli és becsüli a kulturális örökségét, s nem mondható, hogy hajlandó lenne alávetni magát bármilyen tengerentúli diktátumnak vagy követelésnek. Azonban az egyenetlen harcban az erőforrások fogyásával a pragmatizmus diadalmaskodik és ennek köszönhető, hogy a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) tárgyalásokat kezdeményezett a Google-lel a birtokában lévő dokumentumok és művek digitalizálásáról.

Hírforrás: Világgazdaság ; Sg.hu
2009. augusztus 31.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=erdekeket_sert_a_google-kinos_egyensuly

Ki védi meg a digitális örökséget?FEL

Örökre elvész a digitális kor öröksége, ha nem kapnak a honlapok és más digitális anyagok a könyvekhez és a kéziratokhoz hasonló védelmet -- verte félre a harangot a brit nemzeti könyvtár igazgatója. Itthon is aggódnak a szakemberek, de már látják a fényt az éjszakában. A British Library vezetője, Lynne Brindley szerint a gyors technológiai fejlődés következtében veszélybe került a kulturális örökség. Örökre eltűnhetnek még a családi fényképek is, ha például készítőjük meghal, és számítógépéről vagy digitális kamerájáról nem mentik ki a felvételeket. A jövő történészei így források helyett fehér foltot találnak majd a XXI. század elejéről -- mondta a brit könyvtáros.

Hírforrás: NOL
2009. augusztus 26.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=ki_vedi_meg_a_digitalis_orokseget

Több mint százmillió forintnyi könyv hiányzik a könyvtárakból -- hiába a könyvtárosi titkolózásFEL

Évente több mint tízezer kötet tűnik el a hazai könyvtárakból, több tízmillió forint értékben. A könyvtárosok igyekeznek titokban tartani, milyen eszközökkel védik az állományt, de a legtöbb olvasó már ismeri a módszereket. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban már évek óta gondolkodnak egy automata kölcsönzési rendszer bevezetésén, amely több millió forintot igényelne, és át kellene hozzá alakítani a teljes védelmi rendszert -- mondta a Napközben kérdésére Fodor Péter, a több mint százmillió forintos kintlevőséggel rendelkező intézmény igazgatója.


Őszi könyvtári hét - olvasó nagyi, a kreatív nagyi, az egészséges nagyi, a társas nagyiFEL

Megyei körkép -- Felkészültek a tanulók rohamjára Veszprém megye könyvtárai, az első nagyszabású program az október eleji őszi könyvtári hét lesz, melyhez a megye legtöbb könyvtára csatlakozott.
Két könyvbemutatóra készül a balatonfüredi városi könyvtár, a legújabb Eötvös Károly-könyvet, az 1648-49-es forradalom és szabasdágharc eseményeiről szóló A Nagy Év apró emlékei címűt október 6-án, október 8-án pedig Benedek Elek emlékkönyvét október 8-án mutatják be -- tájékoztatta lapunkat Sárközoné Sárovits Hajnalka, intézményigazgató.
További programok a cikkben.


Tudásházzá alakul a Békés Megyei KönyvtárFEL

Dobozok, por és pakoló, illetve takarító dolgozók látványa fogadja azokat, akik véletlenül betévednek a tudásházba, korábbi nevén a Békés Megyei Könyvtárba. A nyitás két hét múlva várható. -- A pakolásban a várostól kapott tíz közcélú munkás is részt vesz a könyvtárosaink irányításával -- mondta Rakonczás Szilvia igazgatóhelyettes. -- A tervek szerint szeptember közepén nyitunk, egyelőre korlátozott nyitva tartással. Október elején, a nyitott könyvtári hetek idejére viszont már helyreáll a rend. A tudásház júniusban zárt be az épületben zajló beruházás miatt. Emeletráépítést, fűtéskorszerűsítést és egyéb felújítási munkálatokat foglal magában a mintegy 800 millió forintos projekt. A fenntartó megyei önkormányzat irodák bérbeadásával igyekszik bevételhez jutni a bővítéssel. Mindemellett az olvasói tér nem csökkent, csak átalakult -- mondta Rakonczás Szilvia. A felújítás előtti 2 ezer 230 négyzetméteres tér most is az olvasók rendelkezésére áll. A földszinten marad a szabadpolcos kölcsönzési rendszer. Ide költözik a folyosóról a folyóirat-olvasó. A hangoskönyvtár és a kibővült számítógépes övezet szintén a földszinten kap helyet.

Hírforrás: beol.hu
2009. augusztus 28.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=tudashazza_alakul_a_bekes_megyei_konyvtar

A közkönyvtári pályázat eredményhirdetéseFEL

A Külügyminisztérium kihirdette 'A közkönyvtárak uniós programjának 2009. évi támogatása' tárgyban kiírt pályázati felhívás eredményét. Az EU közkönyvtári program a Külügyminisztérium Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztályának támogatásával működik. A támogatás célja, hogy hozzájáruljanak a magyar állampolgárok uniós ismereteinek bővítéséhez, különös tekintettel a kistelepülésen élő lakosokra.

Hírforrás: EU vonal
2009. augusztus 19.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=akozkonyvtari_palyazat_eredmenyhirdetese

Honlapmegújítás és olvasásnépszerűsítés pályázati forrásbólFEL

Konzorciumi formában nyert a makói könyvtár az eszközfejlesztésen kívül forrást: a szentesi, a makói, a csongrádi, a felgyői és maroslelei könyvtárakkal együtt 41 millió forintot nyert a konzorcium, ebből 10 millió forintot tartalmi fejlesztésre, honlapújításra- és szerkesztésre, digitalizálásra fordít a makói könyvtár -- tájékoztatta a Rádió 7- et Mátó Erzsébet, a Makói Városi Könyvtár igazgatója. Újabb európai uniós pályázaton szerepelt sikeresen a konzorcium. A korábbi, eszközfejlesztésre irányuló pályázat eszközeit tartalommal tölti meg: megújul a könyvtárak honlapja, több nyelven is elérhető lesz, és a vakok és gyengénlátók is használhatják majd a portálokat. Ezenkívül egy honlap több könyvtár portálját sűríti majd magába. ... Olvasásnépszerűsítő programokra is 'futja' a pályázatból, melynek célja, hogy a fiatalokat megnyerje az olvasásnak. Ezért a gyermekkönyvtárban találkozókat, játékos programokat szerveznek a gyerekeknek. Ezek megvalósulására 10 milliót nyert a makói könyvtár, a konzorcium pedig összesen 41 millió forintot költhet a fejlesztésekre.


Van-e friss, mérvadó elektronikus könyvtári tartalom? -- eFestival nevezési felhívásFEL

A Magyar Tartalomipari szövetség (MATISZ) 2009-ben ismét megrendezi a hazai online és a multimédia szakma kiváló digitális tartalomfejlesztési gyakorlatát bemutató eFestivalt. Versenyre hívja mindazokat, akik az online gazdaságba újonnan lépnek be valamilyen internetes megoldással, multimédiás alkotással és szeretnék megmérettetni magukat a szakmában. A verseny célja arra ösztönözni az alkotókat, hogy minél színvonalasabb, minőségi magyar tartalmat állítsanak elő és szolgáltassanak a felhasználóknak. A felhasználóbarát minősítés célja továbbá annak elérése, hogy a minősített honlapon több látogató tovább tartózkodjon.


Harc az elektronikus könyvek piacán -- A Sony is támadFEL

Komoly harc készülődik a nyomtatott könyvek kereskedői és az elektronikus kiadványokkal foglalkozó online áruházak között. Úgy tűnik, hogy az internetes cégek számára eljött a pillanat, amikor érvényesíteni akarják az elektronikus kereskedelemből származó előnyt, ami jóval kisebb költséggel jár, így magasabb bevételt is eredményez -- számol be a Financial Times.

Ahogyan várható is volt, az elektronikus olvasók piaca egyre inkább felpörög, s most a Sonynak köszönhetően lehetséges, hogy az Amazon hegemóniája is megtörik kissé. A japán cég a Kindle ellen indít harcba egy saját vezeték nélküli ebook-olvasót. A Sony Reader Daily Edition induló ára 400 amerikai dollár, ami ugyan 100-zal több, mint a rivális Kindle alapmodellje, viszont érintőképernyővel kompenzál, illetve a könyvek forrása nem kizárólag a gyártó boltja lehet, hanem szinte bárhonnan be lehet szerezni tartalmakat, akár könyvtárakból is. A Kindle esetében az Amazon erősen visszaél jelenlegi pozícióival, s kizárólag a saját könyvesboltjából megvásárolt szövegeket engedi fel az olvasóra.


RFID-veszélyek -- elhatalmasodhatnak a rendszerek?FEL

Egy -- szakszervezeti megbízásra készült -- német tanulmány készítői úgy vélik, hogy a rádiós azonosítórendszerek fokozatos térhódítása komoly kockázatokat hordoz magában. Sajnálatos, hogy a cégek többsége az új 'racionalizálási' technológiákat csendben, a 'kertek alatt' vezeti be, s ezekből a döntési folyamatokból gyakorlatilag kihagyja a dolgozókat. A rádiótechnikás azonosítás szinte az élet minden területén megjelent, például a logisztikában, a szállítmányozásban és a könyvtárakban. Utóbbiaknál elsősorban a könyvkölcsönzésben és a művek nyilvántartásában alkalmazzák az RFID-chipeket, de már vannak olyan megoldások, amelyeknél az eszköz jelzi, ha az olvasó elhagyja vele az olvasótermet.

Hírforrás: Sg.hu
2009. augusztus 28.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=rfid-veszelyek-elhatalmasodhatnak_a_rendszerek

Milyen információt keresnek az emberek -- segítség a könyvtárosnak is?FEL

A Google-n zajló keresések milliárdjaiba betekintést nyújtó szolgáltatás, az Insights for Search mától kezdve Keresési Trendek néven magyarul is elérhető. Segítségével térben és időben is megvizsgálható az egyes kifejezések népszerűsége, sőt különböző keresőkifejezések adatai is összehasonlíthatók.


Az egészségügyi tájékozódás forrásai -- használat során feljavul a WikipediaFEL

A Wikipedia, mint orvosi referencia? Közösségi mivolta, felhasználó-fejlesztői filozófiája a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hibákat kiszűrik, és gyorsan javítják. Számos tanulmány -- egészségügyi információ hitelességét vizsgáló, egy sebészetről szóló cikkeket felmérőt, és egy harmadikat, mely a gyógyszerekre fókuszált - azt találta, hogy az online enciklopédia szinte mentes a tényszerű hibáktól és tévedésektől. Sőt, a cikkek idővel feljavulnak -- véli a tavaly decemberi The Annals of Pharmacotherapy szakfolyóiratban megjelent tanulmány.


Albántól vietnamiig fordíthatóak a Google dokumentumokFEL

A Google Dokumentumok elnevezésű internetes irodai alkalmazáscsomagban használt szövegeket néhány kattintással akár 42 nyelvre lehet lefordítani -- jelentette be az internetes óriáscég. Az automatikus fordítóprogram az eszközök menüben található, amely az albántól kezdve az izlandin át a vietnámiig néhány másodperc alatt készül el a fordítással. 'A fordítás nem tökéletes, de folyamatosan azon dolgozunk, hogy a minőséget egyre jobbá tegyük' -- közölte a Google. A kaliforniai vállalat fordítóprogramját korábban már a népszerű levelezési rendszerébe és blogszerkesztőjébe is beépítette. A Google fordító magyar változata a link címen érhető el.

Hírforrás: Prím
2009. augusztus 29.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=albantol_vietnamiig_fordithatoak_a_google_dokumentumok

Indul a Társ a Tanulásban program 7. éveFEL

A Microsoft Corporation 2003. szeptemberében indította el Partners in Learning (PIL) -- Társ a Tanulásban kezdeményezését, hogy segítse a digitális írástudás és az informatika által támogatott közoktatás hazai elterjesztését. A program első 5 évének eredményeként Magyarországon 34%-ról 8%-ra csökkent a digitálisan írástudatlan diákok száma, és 3 százalékról 60 százalékra ugrott azon tanárok aránya, akik a napi oktatás során valamilyen formában használják az IKT eszközöket. A Microsoft IT Akadémiákon mintegy 1000 diák szerzett nemzetközileg is elismert képesítést informatikai jártasságáról, a Microsoft Tehetséggondozó Program versenyein pedig több mint 30 000 diák vett részt, miközben a különböző továbbképzéseken közel 40,000 informatika tanár vehetett részt. Az első 5 évben az országban két innovatív tanári kompetencia központ nyílt a Microsoft segítségével, és a Millenárissal közösen létrehozott Jövő Iskolája központot pedig mintegy 15 000 diák és tanár látogatta meg.




Praktikus

Testneveléstől olvasás- és énekóráig a könyvtárban -- és még sok másFEL

Tanórákat is tartanak a Halis-könytárban Nagykanizsán. Azon túl, hogy a könyvtárban könyvtárhasználókként jelennek meg a diákok, helyben tartott tanórák sorával is szeretnék szocializálni őket. Czupi Gyula igazgató beszámol kanizsai Mindentudás Egyeteméről, közmunkások további alkalmazásáról, folyamatos internetes tanfolyamokról.




Analógiák

Kiválóság az ügyfélkiszolgálásban -- könyvtárak is versenyeznek?FEL

Hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt ismert vállalatok részvételével indul útjára a 'Kiválóság az ügyfélkiszolgálásban' üzleti verseny. Az első jelentkezési időszakban több mint húsz közepes és nagyvállalat csatlakozott a vetélkedéshez, többek között olyan multik, mint az Invitel és a Vodafone, vagy a Neckermann és a TUI. A résztvevő cégek kulcsfontosságúnak tartják ügyfélkapcsolati tevékenységük folyamatos ellenőrzését és fejlesztését, ezért bátran csatlakoztak a hazánkban első ilyen típusú üzleti versengéshez.



Kiderülhet, mennyibe kerül az orvosi beavatkozás -- és egy könyvtári kiszolgálás?FEL

Tíz évig nem végeztek költségelemzést a gyógyításnál, pedig az ötvenféle költségelemből csak az energia ára öt év alatt 400 százalékkal nőtt. A valós költségek alkalmazása nélkül tovább folytatódhat a számháború az ágazat irányítói és a gyógyítók között. Pedig szakértők szerint az elmúlt években 83 milliárd forinttal zsugorodott a gyógyítókassza vásárlóértéke.
-- A könyvtári kiszolgálás -- pl. kölcsönzés, helybenhasználat, tájékoztatás -- bruttó költségadatai eddig nem érhetők el Magyarországon (legalábbis nyilvánosan). Ezek, illetve összehasonlíthatóságuk nélkül azonban a fenntartóval folytatott alkuk és a szakmai döntések kétséges alapokra épülnek. A döntések hatékonyságának értékelése is becsléseken múlhat csak. A szolgáltatók értékesnek ítélik saját szolgáltatásukat, a használók lábukkal szavaznak, a fenntartó pedig általában bizonytalan befektetéseinek megtérülésében. A szolgáltatás értékét felmérés nélkül is nehéz bizonyítani -- bármely irányból is. (MG)




Kiemelt Katalist-hír

Digitalizált dokumentumok belső hálózaton -- BGF PSzFK könyvtári adataiFEL





Kisszínes

Világraszóró könyvcsere -- közösségi érzéssel megspékelveFEL

Nyolc és fél évvel ezelőtt a 70-es évek kultuszműve, A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete volt az első, 'könyvcserére' ajánlott kötet. Most csaknem a hatmilliomodikat tehetem fel a BookCrossing honlapjára, illetve le -- egy washingtoni metróállomás padjára. Ma beléptem a klubba. Miután Juhász Antónia tavaly azzal dedikálta nekem az energiabizniszt leleplező könyvét (magyarra fordítva: Az olaj zsarnoksága -- A világ leghatalmasabb iparága, avagy mit kell tennünk, hogy megállítsuk), hogy 'terjesszem az igazságot', mostanra megtaláltam rá a megfelelő módszert. Regisztrálom először magamat a BookCrossing honlapján -- a 797 111. klubtag lettem --, majd magát a művet. Antónia munkája még beférhet az első 5 millió 801 ezerbe.


Rejtőzködés a könyvtárban: 127 év után bukkant fel Arany János kéziratFEL

Arany János eredeti, csaknem 130 éves kéziratára bukkantak a költő hagyatéki könyvtárában, Nagyszalontán. A szenzációt a 110 éve megnyitott Arany-múzeum évfordulós ünnepségén jelentették be. Arany János töredékesen fennmaradt könyvtárában, egy német nyelvű irodalmi folyóiratban 127 évig rejtőzött ez a kézirat.


Jó netes ötleted van-e? -- SICAMP, PozsonyFEL

Vajon kit érdekelnek a társadalmi problémák innovatív megközelítései? Ki az, aki elmélkedik, gondolkozik és jó ötlete van, hogy hogyan lehetne, mondjuk visszaszorítani az illegális hulladéklerakókat a google maps térképei segítségével, vagy helyi-gyermek-turisztikai érték bemutató minisite-ot csinálni a google-earht-maps kombinációval, vagy felvinni valami jó sor statisztikai adatot térképre, és ezzel győzködni az embereket --mondjuk a kerékpárosok növekvő számáról.
Talán te is gondoltál rá, hogy egy jó, net alapú, web2.0-s ötlet elég lenne, hogy elinduljon egy új kaland, egy megoldás? Csak mondjuk megakadtál valahol, leállt a lelkesedésed?
Vagy azt sem tudod, mi a web 2.0, de van technológiai megoldásra váró ötleted? Hajrá, a pálya neked is szabad.

Hírforrás: SICAMP CEE
2009. augusztus 18.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=jo_netes_otleted_van-e-sicamp_pozsony

Novellapályázat szegedieknekFEL

'Mesélj még, kérlek!' címmel 60 éven felüli szegedieknek hirdet novellaíró-pályázatot a Somogyi-könyvtár és az Idősügyi Tanács. Benyújtási határidő: szeptember 20. Hölgyeim és uraim, tollra fel!

Hírforrás: Szeged Ma
2009. augusztus 30.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=novellapalyazat_szegedieknek

Árva napok és könyvtáros-imázsFEL

Árva napokat nem ismer könyv, könyvtár, talán csak egy vidéki könyvtáros, egy olyan nő, egy olyan férfi, aki maga is árva, aki még mindig barna egyenköpenyben téblábol a könyvespolcok között, és akit el sem bocsátottak, mert elfelejtették még azt is, holott ő még emlékszik az első olvasóra, az első kölcsönzőre és az első könnyfoltokkal, ceruzafirkákkal visszaszolgáltatott, árva regényre. (Még arra is emlékszik, hogy második fölszólítás után hozta vissza a patikus lánya!) Árva napokon nem szerettetek bele férfiba, nőbe. Árva napokról nem készültek fotográfiák, filmek, színdarabok, végzések, kórházi zárójelentések.

Hírforrás: Délmagyarország
2009. augusztus 22.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=arva_napok_es_konyvtaros-imazs

Válogasd meg, kinek és milyen Twitter-üzeneteit olvasodFEL

A Twitteres bejegyzések negyven százaléka semmitmondó fecsegés, olyan üzenetekkel az élen, mint például az 'éppen szendvicset eszem' -- derül ki egy amerikai piackutató cég jelentéséből.


A blogolás pszichológiájaFEL

Vajon milyen lelki motívumok késztetik a blogolókat arra, hogy naplót írjanak? Négy fő késztető erőt említhetünk: a társas kontrollt, a társas kötődést, az önbecsülést és a társas identitást. Ezek együttesen, keveredve és külön-külön is meghatározhatják, hogy ki, miért, hogyan, mennyi blogot ír.

Hírforrás: Infinit
2009. augusztus 03.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=a_blogolas_pszichologiaja__

A zenei letöltések óvják a környezetet -- támogassák könyvtárak is?FEL

A Carnegie Mellon és a Stanford Egyetem tudósai úgy vélik, hogy a zenei letöltések miatt jóval kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe, mint a CD-eladások következtében.


Köszönet a könyvtárnakFEL

Pontosan egy évvel ezelőtt, augusztus végén jelent meg a városi önkormányzat és a Művészetek Háza kiadásában Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó Veszprém város története a kezdetektől napjainkig című, diákoknak szánt történelmi olvasókönyve. A Balassa Bálint Múzeum igazgatója a török korig vállalta, majd tőle a megyei levéltár igazgatója vette át a lektori teendőket, de a prímási levéltár igazgatója is a rendelkezésünkre állt. A pedagógiai lektor pedig az ELTE egyik tanára volt. Nagyon sok segítséget kaptam az esztergomi múzeumtól, a levéltártól és a könyvtártól.

Hírforrás: Napló
2009. augusztus 24.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=koszonet_a_konyvtarnak



Információforrások

Új pedagógia- és neveléstörténeti forrásanyagok az MTDA-banFEL

Az MTDA (Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma) idei legnagyobb tematikus blokkjában egyszerre 25 könyvet tesz letölthetővé -- a tanévkezdés tiszteletére -- a pedagógia, a neveléstudomány ínyencségeiből válogatva. Válogatva, mert a projekt jelen állapotát tekintve 87 pedagógiai témájú könyv legjavát nyújtjuk böngészőinknek. A több mint 5000 oldalas válogatásunkban számos egzotikus érdekességet kínál. Ezek közül mindenekelőtt a következő 3 műre hívnánk fel böngészőink figyelmét: Szabó János: A' hazabeli oskoláknak jobb lábra állítássokról. Pest 1817.(!), Csorba Endre: Vázolatok a gyermek-nevelés, az ifjúság időszaka és a házassági élet köréből. Pest 1840. végül Hetényi János: A lélektudománynak nevelési fontosságáról Pest. 1844. című könyveire. A 19. század klasszikusait mindenekelőtt Lubrich Ágost 1871-ben kiadott 4 kötetes Neveléstudomány című munkája s Molnár Aladár 3 kötete képviseli. Nem hiányoznak az aktuális kérdések (népoktatás), illetőleg az általános, szervezeti célú művek sem. Weszely Ödön munkásságának 3 kötetét elérhetővé téve a 'modern' elméleti megközelítések is helyet kapnak válogatásunkban.
A projekt magánkezdeményezés, ingyen, bárki számára kínál letölthető tartalmat immár mintegy 120 000 oldal terjedelemben.


Magyarország első online használt tankönyv piactereFEL

Felismerve a használt tankönyv internetes piac hiányát, létrehoztuk, hogy segítsük az oktatásban részt vevő könyvek kereskedelmét. Így mindenkinek lehetősége nyílik az új, drága könyvek helyett -- ugyanazt a tudásanyagot -- olcsóbban beszerezni, vagy a használt, felesleges tankönyveit, könyveit értékesíteni.


Ötletek elektronikus gyűjtemények fejlesztéséhezFEL

Meglévő előfizetések, ingyenes folyóiratok archívumainak aktiválása, források értékelése, alku a szolgáltatókkal, ingyenes források -- TMT-cikk bekezdései. Ez utóbbinak példái: Google Könyvkereső link , Nemzetközi Digitális Gyermekkönyvtár link ,
a Nemzeti Biotechnológiai Információs Intézet gyűjteménye link , Az egymillió könyv projekt link , National Academies Press link , a Pennsylvania Egyetem online könyvoldala link , a Gutenberg projekt link ,
a Nyitott könyvtár projekt link . A cikk további bekezdései: konzorciumok, keresőmotorok, nyílt forrás.


Árösszehasonlítás -- új versenyben a nagyáruházakFEL

Hiperarak.hu oldalon érhető el az Auchan megbízásából készített, 600 terméket -- zömmel tömegfogyasztási cikkeket és kisebb részben frissárukat -- összehasonlító, a HMSM Consulting társaság által felvett felmérés. A cég egyébként alkalmanként más-más budapesti vagy Budapest környéki Tesco, Cora, Interspar illetve Auchan áruházakban kapható termékeket hasonlít össze havi rendszerességgel, a megbízó állítása szerint az Auchantól teljes mértékben függetlenül.

Hírforrás: HVG ; Hiperárak
2009. augusztus 27.  • Továbbküldöm
Link e hírhez: index.php?kh=arosszehasonlitas-uj_versenyban_a_nagyaruhazak