Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008




KIT hírlevél: 2008. 03. 19. (12. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Közkönyvtár-használati díjak Hollandiában -- ahány önkormányzat... FEL

Mivel a közkönyvtárakat a helyi önkormányzatok tartják fenn, a térítési díjak meglehetősen változatosak. Röviden áttekintve: a legtöbb közkönyvtár 18 éves kortól kér tagsági díjat, de vannak, amelyek 12 vagy 16 éves kortól. Mértéke évi 20 és 50 Euró között mozog. A városokban általában magasabb, mint falvakban. Legtöbbjük ezen felül külön díjat kér a CD- és DVD-használatért. A csökkenő kereslet miatt azonban a díjat is csökkentik a könyvtárosok. Ezzel élénkítik a keresletet, mely növeli a 'termékélettartamot'. A könyvkölcsönzés a tagok számára a legtöbb helyen térítésmentes. A holland könyvtárosok sokat kísérleteznek a térítési rendszerrel. Voltak könyvtárak, amelyek minden könyv kölcsönzéséért térítést számoltak fel (25 cent körüli összeget), ami kb. 25%-kal vetette vissza a kölcsönzést. Más közkönyvtár -- a hágai -- az ingyenes használatért lobbiztak -- sikertelenül. Megint mások térítésmentes helybenhasználat mellett térítéses kölcsönzést vezettek be. Hollandiában a könyvtárak fenntartási költségét kb. 20%-ban közvetlenül a használók fizetik, 80%-ban közvetetten fizetik az adófizetők. A szolgáltatásért tehát kétszer fizetnek a használók [akár Magyarországon]. Hollandiában a lakosság 25%-a könyvtárhasználó [Magyarországon 11,3%]. Sok holland irigykedve tekint az ingyenes skandináv könyvtárakra.
Hírforrás: Mark Deckers (Deventer)



Svédországi könyvtárhasználat -- az állam (szinte) mindent fizet FEL

Svédországi könyvtárosként annak örülünk, ha minél több könyvet kölcsönöz az olvasó (felső határ Göteborgban 35 dokumentum), mert az növeli a statisztikát. Ez az egyetlen dolog, ami igazán mérhető. Ja, és a leltározás fogalma teljesen ismeretlen. Selejtezni pedig annyi könyvet kell évente, amennyit veszünk.
Hírforrás: Melissa Officinalis



A meggyökeresedett információs szakemberek napjai meg vannak számlálva -- 2. FEL

A meggyökeresedett információs szakemberek napjai meg vannak számlálva -- állítja Jean Michel, francia információs menedzser az Archimag szaklapban (n°211/2008) közzétett interjúban. -- Mennyiben emberi alaptulajdonság az információ-megosztás? -- J.M. szerint ugyanis ez a jövő tétje. Az információs szakembereknek törekedniük kell a közös munkára, s kommunikációs stratégiát építeni a húzó témák számára. Az internet, a wikipédia is ilyen alapokon működik. A toursi, és a genfi menedzserképzőkben ilyen irányú oktatás folyik. A továbbképzéseken -- amiben J.M . aktív részt vállal -- a szakemberek érezhetően tisztában vannak ezekkel az elvárásokkal és mást szeretnének hallani, mint a dokumentumkezelés hagyományos tanait. A dokumentációs tevékenységet más stratégiai szintre kell emelni, és a vállalati projektekkel együtt kezelni. Fokozni kell az információs szakemberek kompetenciáinak versenyképességét a vállalat elvárásainak tükrében. Nem a dokumentumokra, hanem az emberi tényezőre összpontosítani, eszközként ismerni és használni a web2-es eszközöket (pl. podcast, rss, wiki, blogok). J.M. nem jósol nagy változást sem a vállalatvezetők, sem az információs szakemberek munkájában. A vállalatvezetők ugyanis az információs szemétládaként funkcionáló intranetre és a nagy elosztórendszerekre támaszkodnak. Az információs szakembereknek mindössze 15%-a vallja, hogy a szakma átalakítandó. A többiek kérdésesnek tartják saját jövőjüket. J.M. bízik a fiatalokban, akiknek figyelemreméltó elképzeléseik vannak a szakmáról, jóllehet félő, hogy nem tudják ötleteiket megvalósítani, mert a cégekben még nemigen merült fel igény ilyen információs szakemberekre. És sajnos az ilyen vállalatok vannak még többségben. Érdemes viszont építeni a web2-re, a szociális hálózatokra, mert logikusak, egyszerűek, találékonyak és hatékonyan használhatók.
Hírforrás: Grebot Ágnes (ref.)



Mindenki a Google-t használja? -- Mennyiben? FEL

Jean Michel cikkének múlt héten közölt első részében többek között ez állt: 'A fiatal generáció teljes mértékben a web2-t használja, az oktatás néhány intézménye már gyökeresen megváltozott. A vállalatok egyre inkább mellőzik az adatbázisokat, hiszen -- mint vallja -- mindenki a Google-t használja.' -- Tóth Tibor (Zágráb, Pliva Gyógyszergyár) küldött ezzel kapcsolatban észrevételt: 'Elsősorban arra reagálok, hogy mindenki a Google-t használja és nem az adatbázisokat. Ebben az az igazság, hogy is-is. Kutató--fejlesztő intézetben nem lehet csak a Google-ra alapozni. Nagyon is használjuk a nagy, központilag elkészített és naprakészen tartott adatbázisokat, melyek tartalma sok mindenben szabványosítva is van (mértékegységek, elnevezések, persze a mezők, stb.). Pontosan azt is kell tudnunk az információkeresés eredményének elemzésénél és értékelésénél, hogy mit kaptunk eredménynek, s hogy az mennyire pontos, teljes, naprakész, stb. Vagy miért nem kaptam (vagy kapnak a használók) semmilyen eredményt. A nulla eredmény sokszor nagyszerű eredmény, pl. szabad a vásár szabadalmi bejelentésre, stb. stb. Persze sok vállalatnak nincsen nagy információigénye, és beéri a Google-val is :-) Igen; az információs szakember menedzseli az információforrásokra való előfizetést, kiválasztja, alkudozik, szervezi a portált, oktatja és ismét oktatja a felhasználókat. De tanítja őket a Google használatára is, mert nagyrészük csak úgy gyalog, vaktában használja.'
Hírforrás: Tóth Tibor



A magyar Google a leglátogatottabb hazai internetes oldal FEL

A Google.hu volt januárban Magyarországon a leglátogatottabb internetes oldal - áll a Szonda Ipsos és a Gemius Hungary hétfőn az MTI-hez eljuttatott felmérési összegzésében. A Gemius/Ipsos Audience adatai szerint közel 2,9 millióan keresték fel legalább egyszer 2008 első hónapjában ezt a site-ot. A kereső-, levelező-, térkép- és egyéb szolgáltatásokat tömörítő nemzetközi webhelyet az iwiw.hu közösségi portál követi, 2,6 millió látogatóval. - F: márc. 18.
Hírforrás: MTI, Prím, link



Corvinus-tapasztalatok 2. -- Moduláris felhasználóképzés -- igény szerint FEL

Olvasóink számára könyvtárunkban számos képzést tartunk. Tanszéki kapcsolattartó könyvtárosaink igény szerint tartanak moduláris felhasználóképzéseket, melyekben átfogó és/vagy speciális információkat kaphat minden beiratkozott olvasónk az őt érdeklő területekről. Sőt, ha valaki személyes konzultációt szeretne, könyvtárost is 'foglalhat'! Ízelítő a kínálatból:
- Végig a sárga úton: séta az új könyvtárban
- Tű a szénakazalban? -- Hogy találjuk meg, amit keresünk?
- Adatbázisok a Közgáz Könyvtárban
- E-folyóiratok -- frissebb, szebb és jobb?
- Maradjon naprakész! -- hírlevelek, RSS-ek, alertek, blogkeresők a tudomány
világából.
A tréningek 30-60 percesek, az előre meghirdetetteket az eseménynaptár is mutatja.
Hírforrás: Ság Zoltán, link



A szervezetek látszólag alsóbbrendűnek tekintik az e-mailező ügyfeleket FEL

Egy brit felmérés szerint a fogyasztók szempontjából az e-mail a legrosszabb kapcsolattartási csatorna, ha vállalati ügyfélszolgálatról van szó. A Transversal e-mail szolgáltató idén harmadszor készítette el éves Multi-channel Customer Service Study tanulmányát, amelyben 100 vezető brit cég ügyfélszolgálatát tesztelte néhány egyszerű kérdéssel, és azt találta, a cégek weboldalát felkeresve, vagy a telefonos ügyfélszolgálatot felhívva sokkal hamarabb célt érnek az emberek. - F: márc. 18.
-- A megállapítás igaz lehet a hazai könyvtárakra is. A 2006-ban végzett Takács-féle, megyei könyvtárakat célzó felmérés szerint az egyen-emaillel felkeresett könyvtárak 50%-a méltatta válaszra a tesztelőt. A dobogós válaszadók Székesfehérvár, Veszprém és Szeged voltak. Ld.: Magyar ébresztgető -- A megyei könyvtárak információszolgáltatásának tesztje; http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=2543 (MG)
Hírforrás: HWSW, link call_center.html



50 érv arra, hogy miért nem érdemes változtatni FEL

Pl. mert nem tudom, hogy főnökömnek tetszene-e; túl költséges lenne; nem az én dolgom; nincs rá keret; túlságosan összetett; mindigis így csináltuk; senki sem kért erre; bizottsági felmérés kellene hozzá; lehet, hogy igen, lehet, hogy nem; nem a mi gondunk; túlságosan politikai tartalmú lenne; már korábban próbálkoztunk vele... És így tovább. - F: márc. 13.
Hírforrás: Tekintet, link



Hungarikaanyagok Nyugat-Európában -- A müncheni corvinák FEL

A Bajor Állami Könyvtár (Bayerische Staatsbibliothek, München) fennállásának 450. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat egyik kiemelkedő eseménye volt az UNESCO világörökség részévé nyilvánított müncheni corvinák kiállítása. A Bibliotheca Corviniana Digitalis program virtuális rekonstrukciójában (www.corvina.oszk.hu ) is katalogizált nyolc 'müncheni corvina' részletes bemutatásra került egyrészt Dr. Ulrike Bauer-Eberhardt előadásában, másrészt az elmúlt hetekben indított 'Bavarica et Hungarica' német nyelvű tanulmánysorozatban. Földesi Ferenc, Hajdú Kerstin, Zsupán Edina, Ulrike Bauer-Eberhardt és Rozsondai Marianne értekezéseit Rolf Giebel és Monok István főigazgatók bevezetője ajánlja.
Hírforrás: VAKatalin



Bihar Megyei Könyvtár -- új épület, nagy lehetőségek FEL

A Bihar Megyei Könyvtár http://www.bibliobihor.ro/ központi épülete tavaly nyílt meg Nagyvárad külsőbb részében az állami egyetem szomszédságában (az egykori Rédey-kert mellett); ezen a területen épül rövidesen a város közigazgatási központja. Fiókkönyvtára a városközpontban áll az olvasók rendelkezésére. (További 6 db fiókkönyvtára van a város régi és újonnan épült lakótelepein.) A kilencven könyvtári munkatárs által ellátott 20 ezres [ennyi olvasó éves regisztrálással???] olvasótábor kétharmada diák és egyetemista. Az utóbbiak száma a 2007-8-as tanévben nőtt meg. Jelenleg az ő igényeiknek megfelelően is alakítják állományukat és szolgáltatásaikat. A város 23%-nyi magyar lakossága aránya alatt vesz részt a könyvtárhasználatban. Az új épület impozáns terű fogadóhelyisége egyelőre még kevéssé kihasznált; a háromszintű épület emeletein gyerekkönyvtár, olvasótermek és konferenciákra, szemináriumok tartására szolgáló terek találhatók (a határtól 10 km-re; akár magyarországi szervezetek számára is). Az általános iskolákkal együttműködési megállapodások keretében drámapedagógiai és műhelyfoglalkozásokat szerveznek. A könyvtár nagy előadóterme a helyszíne a Várad című irodalmi lappal közösen szervezett írótalálkozóknak, ahol a kortárs magyar írókkal találkozhatnak a nagyváradi irodalombarátok. A könyvtár nagy muzeális állománnyal rendelkezik, és hozzá jelentős restauráló gárdával is. Állománya 600 e egység. Közös sajtódigitalizálási projektet futtatnak a debreceni megyei könyvtárral. A könyvtárról készült képeket ld. a www.kithirlevel.hu -n.
Hírforrás: MG



Fontos üzenetet hordoz a bankkártya-design -- no és az olvasójegy? FEL

2007. végén első alkalommal rendezték meg 'Az év bankkártyája 2007' pályázatot, melyen a különböző típusú hazai fizetőkártyák a külcsín alapján mérettettek meg. 'A verseny életre hívása egyértelmű jele annak, hogy a bankkártya-design egyre fontosabb szerepet kap' -- mondja Zdenek Houser, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért Felelős Igazgatója. [A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége (MKISZ) által alapított 'Az év bankkártyája 2007' pályázatán a fődíj, 'Az év bankkártyája 2007' kategória nyertes pályázata az OTP Bank Nyrt., MasterCard Gold hitelkártyája.] - F: márc. 17.
-- Egyszerű és népszerű válasz lehet, hogy a könyvtár nem bank, tehát semmi közünk a hírhez. Ám szerencsére vannak, akik nem így gondolják, és tudatosan tervezett olvasójeggyel, használói kártyával hívják fel magukra a figyelmet -- már idehaza is. Talán már versenyt is rendezhetnénk e pr-eszközből. (MG)
Hírforrás: Pénzcentrum, link



Csak a netes közlöny lesz a hiteles FEL

A Miniszterelnöki Hivatal tervei szerint hamarosan a jogszabályoknak csak az elektronikusan megjelent változata számít majd hitelesnek -- írja a Napi Gazdaság. Július 1-jétől kezdve ugyan megmarad a nyomtatott verzió is, ameddig igény lesz rá, azonban az EU több országához hasonlóan a biztonságosabbnak tartott elektronikus változat lesz a hivatalos. A változások szerint a Magyar Közlöny mellékleteként jelenne meg a Hivatalos Értesítő és a Határozatok Tára is. - F: márc. 17.
Hírforrás: Fn.hu, link



Kanapé az olvasóteremben -- aludni a British Medical Journal alatt FEL

A könyvtár kávézójában a következő feliratra lettem figyelmes: 'Az üzlethelyiség fölött a csendes szobák találhatók. Kérjük, legyenek tekintettel azokra, akik ott tanulnak, regenerálódnak.' Regenerálódni a könyvtárban? Ezt látnom kell: az asztaloknál diákok, kutatók kuporognak anatómiakönyvek, kutatási feljegyzések fölött. Egyiküknek elege lett a tanulásból, ledőlt a kanapéra (kanapé az olvasóterembe!! Méghozzá 5!!), magára húzza a British Medical Journal legfrissebb számát, és alszik egy jót. A kanapéról egyenesen a belvárosra látni. A Sears Tower éppen szemben van. - F: márc. 14.
Hírforrás: Inapló Napkút, link



Helyisajtó-archívum -- könyvtárból FEL

A nagykanizsai helyi sajtó archív évfolyamai -- most: 1989-1993 -- a Halis István Városi Könyvtár honlapjáról érhető el. - F: márc. 17.
Hírforrás: Nagykar, link



A közösségekre koncentrál ezentúl a Nemzeti Digitális Adattár FEL

Az NDA tevékenysége eddig legfőképpen az ún. adatgazdákkal való szoros együttműködésen alapult: az önkéntesen csatlakozó partnerintézményekkel való együttműködés tette lehetővé a dokumentumok bővítését. A megújult NDA elsősorban a közösségek, a nem intézményesült gyűjtők felé szeretne nyitni, hogy a specializált, nem intézményesült gyűjteményekben megjelenő kulturális tartalom is nyilvántartásba kerüljön, hozzáférhető, kereshető legyen. - F: márc. 13.
Hírforrás: Litera, link



Előjegyzési lehetőség a Bod Péter Megyei Könyvtár honlapján FEL

Az alábbi e-mail címen -- neved és a kívánt könyv(ek) címének, szerzőjének megadásával -- előjegyezheted azt / azokat a könyvet / könyveket, amelyet / amelyeket ki szeretnél kölcsönözni: kolcsonzo@kmkt.ro . A kölcsönözhetőség időpontjában értesítést küldünk, arra az e-mail címre, amelyről az igénylés érkezett. Ettől kezdve 30 napig áll a rendelkezésedre a kért könyv; azután az előjegyzés érvényét veszti. - F: márc. 11.
Hírforrás: Bod Péter Megyei Könyvtár Blogja, link



Sztrájk a Szatmár Megyei Könyvtárban FEL

Hétfőtől hivatalosan japán sztrájkba kezdtek a Megyei Könyvtár alkalmazottai, mert szerintük a Federalcoop és Szatmár Megyei Tanács közötti bírósági ügy folytán akadályozva van mindennapi munkavégezésük, ugyanis lakat került a könyvtár olvasótermére valamint kölcsönző részlegére is. Amint az ismeretes, egy évvel ezelőtt a Federalcoop pert indított a Szatmár Megyei Tanács ellen, ugyanis szerintük a jelenlegi Megyei Könyvtár épülete az ő tulajdonukat képezi. A per lefolyása alatt a könyvtár két kiemelten fontos részlegére lakat került, mely nagymértékben megnehezíti az ott dolgozók munkáját, néha ki sem tudják szolgálni a vendégeket, ami sérti a lakosság törvény által biztosított jogát. Egyébként a Megyei Könyvtár helyzetére régóta próbálnak megoldást keresni az önkormányzati vezetők, de mindmáig nem sikerült megegyezni a Federalcoop képviselőivel, valamint érdemlegesebb döntést sem tudtak hozni a sürgető problémára. - F: márc. 10.
Hírforrás: Szatmár.ro, link , ttp://link , link



Gyorsan növekszik a digitális adatmennyiség FEL

A PC-piac növekedésével egy időben természetesen a digitális úton tárolt adatok mennyisége is folyamatosan bővül, utóbbi egyes becslések szerint 2011-re eléri majd az 1,8 zettabyte-ot. Igen, az IDC által készített bővebb előretekintés szerint a következő évtized elején világszerte már 1,8 zettabyte digitális adatot tárolunk majd a szervereken, személyi számítógépeken és digitális televíziókon, valamint a különböző mobil, hordozható eszközökön. Ez önmagában nem újdonság, hiszen a kutatócég már tavaly decemberben jelezte, hogy 2010-re átlépjük az 1 zettabyte álomhatárt, amely több mint egy milliárd terabyte-ot jelent, mindazonáltal figyelmeztető jel a vállalatoknak és a felhasználóknak egyaránt. - F: márc. 14.
Hírforrás: Sg.hu, link



Ellenségünk a monitor: hogyan károsodhat a szemünk? FEL

Összefolynak előttünk a betűk, ég a szemünk, fáj a fejünk - nem ritka érzések ezek egy irodában eltöltött fárasztó nap után, a szem túlterheltségének legfőbb előidézője ugyanis a számítógépes munkavégzés. Megnéztük, milyen szemproblémákkal szembesülhetünk, ha naphosszat bűvöljük a monitort. - F: márc. 12.
Hírforrás: Hvg.hu, link



Vitéz Jánossal kezdődik a reneszánsz négyes kiállítás FEL

'4× a reneszánszról', ezt a mi korunkra nagyon jellemző, kissé zaklatott, de figyelemfelkeltő címet adták a szervezők annak a négy nagy kiállításból álló sorozatnak, amelynek első darabja tegnap az Országos Széchényi Könyvtárban nyílt meg. - F: márc. 14., márc. 18.
Hírforrás: Nol.hu, link ; Origó, link



Továbbjutottak a Norvég alap pályázatán... FEL

Az OPKM továbbjutott az előválogatáson a Norvég alap pályázatán 'Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum épületének felújítása, gyűjteményének bővítése, gondozása' című projektjével. Továbbjutott felsőoktatási intézmények: BME, Corvinus, Apor Főiskola, Pannon Egyetem, ZMNE. A továbbjutottak a pályáztatási folyamat második szakaszában -- a szükséges engedélyekkel és háttéranyagokkal alátámasztott -- projektként pályázhatnak az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program által biztosított vissza nem térítendő támogatásra. Magyarország 5 éven keresztül évi 27 millió euró (kb. 6 milliárd forint) támogatást kap.
Hírforrás: Darvas Tóth Péter, link t%C3%A1ja.xls



Eljárások forgalomnövelésre -- megfeleltetésre ösztönző üzleti tapasztalatok FEL

Féláron kínál tésztás ételeket a Gyermelyi. Az étterembe járók figyelmét szeretné felkelteni a Gyermelyi az idén induló programjával, a Tészta Szerdával. Új akcióval rukkol elő a Gyermelyi: április 16-án a magyar tésztapiac vezetője és a hazai éttermek közös "tésztázásra" invitálják az egész országot. Az idén először megrendezésre kerülő program a Gyermelyi imázsának erősítése mellett, a magyar tésztakultúra fejlesztését tűzte ki célul. - F: márc. 13.
Sok vásárló azért nem próbál ki új terméket, azért nem teszi az újdonságokat a kosarába, mert nem ismeri azokat. Új termék bevezetését és eladását kóstoltatással támogassuk. A gyártók szívesen adnak termékmintákat kóstoltatáshoz, ha a kereskedők biztosítják annak feltételeit. Ilyenkor a vásárlóknak mindig mondjuk el részletesen a termék tulajdonságait és javasoljuk otthoni kipróbálását. Élelmiszereknél a receptek az eladások sikerének titkai. Egy háziasszony számára a legnagyobb segítség, ha tanácsot adunk, hogyan lehet a terméket elkészíteni. Helyezzünk el az üzletben, jól látható helyen egy nagy táblát, ahová 2-3 naponta krétával vagy filctollal új recepteket írunk fel. Az eladók szakértelme és szaktudása egy kiskereskedelmi üzlet egyik legnagyobb értéke. A kis üzletek versenyelőnye a nagyokkal szemben a családias hangulat, a kis méretek, a közvetlen kapcsolat az eladókkal és a szakértelem lehet ott, ahol ezekre az előnyökre hangsúlyt helyeznek. Az eladók szakmai továbbképzéséhez a gyártók képviselői a termékekkel kapcsolatos ismeretek átadásában készséggel segítséget nyújtanak. - F: febr. 7.
Hírforrás: Mai Piac, link ; Mai Piac, link



Véradás a Facebookon FEL

Véradást segítő programot indított sok millió felhasználója körében a kaliforniai közösségépítő portál, a Facebook - olvasható a The New York Times honlapján. - F: márc. 12.
Hírforrás: Prím, link



Google-munkahely részletesebben FEL

A Google-t mint munkahelyet számos legenda övezi internetszerte. Mesék szólnak az ingyenes étterméről, a szuperkreatív munkát lehetővé tevő számos szolgáltatásról, a mérnökök közti hierarchia szinte teljes eltörléséről és az egyetemi világot idéző szabadságról. A cég új zürichi irodájában járva ellenőriztük, igazak-e ezek a legendák, és azt is megtudtuk, Britney Spears nevét nyolcszáz variációban lehet leírni. - F: márc. 12.
Hírforrás: Origo, link



Elég a csatolt dokumentumokból! FEL

Ha nem szeretné mindenkinek levélben, csatolva küldözgetni a dokumentumokat, egy sor hasznos webes eszközt vehet igénybe az online szövegszerkesztőktől a fájlmegosztókig. Bemutatunk pár újdonságot ezen a fronton. A fájlok e-mailhez való csatolása, lássuk be, eléggé avíttas módszer a web 2.0 korában, amikor számos fejlettebb eszköz áll rendelkezésre az állományok megosztásához. Ráadásul gondokat is okozhat: a nagyméretű csatolmányok feleslegesen terhelik a címzett postaládáját, aki a megnyitás után legalább egy másolatot lement belőlük a dokumentumai közé is, ha egyáltalán eljutott hozzá a feladvány, és nem akadt fenn vírus- vagy levélszemét-szűrőn. Emellett lassú netkapcsolat vagy különösebben leterhelt hálózat sem kell hozzá, hogy kész kínszenvedés legyen a fájlok e-mailben való küldözgetése, főleg, ha sok címzettünk van. - F: márc. 13.
Hírforrás: Origo, link



106 éves késéssel került vissza egy könyvtárba Finnországban egy kötet FEL

Nem az vitte vissza, aki kikölcsönözte, és nem is abba a könyvtárfiókba, ahonnan kivették. 1902-ben ebből a fiókból nem kölcsönözhették volna, mivel még meg sem épült, viszont a visszaszolgáltatónak ez volt a legközelebb a lakhelyéhez. A könyvtárlánc amúgy már régen elveszítette a kötet nyomát, de a könyv belsejében még mindig jól olvasható beragasztott címkéjén a fiók neve. A visszaszolgáltatónak nem kellett büntetést fizetnie. 1902-ben heti 35 forintnyi összeget róttak ki késedelmi díjként, amely 102 év alatt 185 ezer forintra duzzadt volna fel - kamatok nélkül. Az 5,3 milliós lakosú Finnország széles könyvtárhálózatot tart fenn, és nem feleslegesen: 2006-ban a finnek átlagosan 11-szer fordultak meg könyvtárban és csaknem 20 könyvet kölcsönöztek. - F: márc. 12.
Hírforrás: MTI, Stop, link



Tarján Tamás beszélget Tatár Sándorral FEL

Elszomorító, hogy mennyire kevesen voltak a MűKEDDvelők programsorozat legutóbbi estjén, amelyen Tatár Sándor költőt kérdezte Tarján Tamás. Megszokhattuk már, hogy az irodalom nem vonz mérhetetlen tömegeket, de az így is túlzás, hogy nyolcan voltak jelen a beszélgetésen. Mint az első kérdésekből kiderül, Tatár Sándor először a nyolcvanas években publikált, azóta több kötete jelent meg, a Végtelenül egyszerű lenne minden (1990) A szénszünetre eljött a nyár (1999) 2006-ban Rekviem (Kalligram) és legutóbb 2007-ben a Bejáró művész (Orpheusz). Nem elhanyagolható műfordítói tevékenysége, jelenleg éppen egy kortárs német prózaantológia összeállításán dolgozik, egyébként pedig az MTA könyvtárának munkatársa. - F: márc. 11.
Hírforrás: Litera, link



Egy gyors lehetőség: BKV-val, mobiljeggyel FEL

A BKV Zrt. vezetése a 2008. évi tarifaemelési javaslat részeként javaslatot tett a mobiljegy bevezetésére, melyről a Fővárosi Közgyűlés döntést hozott, önálló hatályba léptető rendelkezéssel. Ezek alapján a BKV Zrt. kidolgozta a kísérleti mobiljegy bevezetéséről szóló előterjesztést, melyet a Társaság Igazgatósága március 11-i ülésén elfogadott. A kísérleti mobiljegy ára -- hétköznapokon 60 perces, hétvégén 90 perces időtartamra -- 499 Ft, amely korlátlan számú felszállásra jogosít. - F: márc. 12.
Hírforrás: Pénzcentrum, link



Hírportált indított az RTL Klub FEL

Március 12-én önálló internetes híroldalt indított az RTL Klub, amely a kereskedelmi televíziós csatorna hír- és háttérműsorainak információit dolgozza fel. A www.rtlhirek.hu címen elérhető szolgáltatás egyik újítása az, hogy a felhasználó saját maga állíthatja össze híradóját -- áll a tévécsatorna közleményében. - F: márc. 12.
Hírforrás: Fn.hu, link



Külföldieknek indítottak magyar Startlapot FEL

A Neo Content március 1-jén indította útjára az angol nyelvű Xpatlink nevű honlapot. A www.xpatlink.hu címen található a speciális linkgyűjtemény, amely iránymutatóként és hírforrásként szándékozik segíteni a Magyarországon élő külföldiek eligazodását. A fejlesztő cég célja, hogy az itt élő, angolul beszélő felhasználók kezdőoldalává tegye az Xpatlinket. - F: márc. 13.
Hírforrás: Fn.hu, link



Hiánypótló kiadvány induló vállalkozásoknak FEL

A '103 Starttipp Induló Vállalkozásoknak' és a vele egy időben elinduló www.kkvtippek.hu weboldal azoknak szól, akik épp most készülnek céget alapítani, vagy nemrég indították el vállalkozásukat -- de a kiadványt a már működő kis- és középvállalkozások vezetői és tulajdonosai ugyancsak haszonnal forgathatják. - F: márc. 14.
Hírforrás: Prím, link