[NYOMTATÁS]

 

K I T -- Könyvtár - Információ - Társadalom (2006/40., nov. 1.)


Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára
Szemlék, hírek, kommentárok


TARTALOM
- Könyvtár 2.0 -- 9. Összefoglalás
- És mi lesz a Könyvtár 2.0 után?
- 'Pénzünk nincs több; most már csak ötleteink lehetnek' -- Stratégiák finanszírozásra
- Első magyar könyvtári intézményi blog!
- Blogok az ifjúsági könyvtári ellátás szolgálatában
- RMKE Vándorgyűlés az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével
- 'Megbocsátás hete' -- tanulságok kerestetnek
- Iskolai könyvtári világnap -- ünnep Tapolcán
- Könyvtárak a vatikáni szerződés ratifikálásában
- Közérdekű szolgáltatások körének bővítése
- Az OSZK szolgáltatásai sérültek számára
- A könyvtárosi szempontok megnehezíthetik a könyvtárhasználatot
- Győri egyetemi könyvtár -- terv van, de lassan elavul
- Sapientia-toronykönyvtár Kolozsváron
- A könyvtár tervezéséből kifelejtették az egyetemet
- RMKE-képviselet a román Könyvtárak Országos Bizottságában
- 'Mégis öröm a könyvtári munka' -- segítés a szerelmeslevél-írásban
- 6,5 százalékos keresetemelést akar a közszféra 
- Kampány a szabad letöltésekért
- Melyik a legbőkezűbb vállalat? - Itt az adománylista!
- Világfórum az internet irányításáról
- Áldozat kórházi könyvtáros, '56
- Hogyan építsünk kis pénzből nagy márkát?
- Az NKA Könyvtári Kollégium pántlikázott folyóiratpályázata

EGY, ILLETVE NÉGY ÉVE KÖZÖLTÜK
- Könyvtár a bevásárlóközpontban: 35-40%-os kölcsönzésnövekedés 
- A szlovén könyvtárak konzorciuma -- COSEC

KISSZÍNES
- A Nobel után kapós lett Pamuk  
- Magyar tudományos folyóirat nemzetközi elismerése
- Ismét a patoki könyvekről -- nincs róla igényes katalógus
- Közönség előtt a rejtélyes Dante-kódex
- Pintér Tibor -- könyvtárosság és írás
- 56-ról szerkesztettek könyvet a gimnazisták
- Számítógéptörténeti kiállítás Nagybányán
- Könyvtár az űrállomáson -- könyvtárost egyelőre nem keresnek hozzá
- Interneten bukkant régészeti leletre egy informatikus

INFORMÁCIÓFORRÁSOK
- Mekkora a fizetésem, és mennyivel kereshetnék máshol többet?
- Szakácskönyv allergiásoknak



E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor


A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Adja tovább
kollégáinak, ismerőseinek! A megrendelési és lemondási információ a hírlevél
végén található. A hírlevélben a hosszabb linkek eltörhetnek; ezek csak
kimásolás és egybetoldás után, a böngészőbe bemásolva használhatók. 
Kereshető KIT-archívum: http://www.gmconsulting.hu/inf/kit/index.html





Könyvtár 2.0 -- 9. Összefoglalás

Nyolc lépésben körüljártuk a 'könyvtár 2.0'-t. Új képet alkothattunk általa a könyvtárról, amely emberközelibb, rugalmasabb, az eddiginél. A 'Library 2.0 meme map'-en (http://flickr.com/photo_zoom.gne?id=113222147&size=o) az alapvető funkciókat az alábbi 8 pontban határozták meg:
1. Felhasználó-központúság
2. Technikailag megfelelően kialakított környezet
3. A felhasználó elérése a long-tail (elnyúló szakasz) által
4. A tartalomhoz egynél több eszközön is hozzá lehet férni
5. Tartalomközpontú szoftverek
6. Állandó változás
7. Web 2.0 alkalmazások és szolgáltatások használata
8. Nyitott szabványok.
E funkciókat különböző tényezők határozzák meg, segítik, egészítik ki stb. Maga a könyvtár, mint intézmény is idetartozik, így fontos, hogy mint entitás, javasol, tanul, kombinál, szervez, összefog, és hagy(!) kitalálni és megtenni dolgokat, ezzel együtt pedig részvételre hív a munkában. (Az utolsó pont jelent leginkább újdonságot, hiszen a lehetséges használók alig ismerik a könyvtárakat, ráadásul a könyvtárak több innovációs lépéssel lemaradtak az információs társadalom éllovasaitól, vö. pl. az RSS-ek használata.) Ugyanezért fontos az OPAC is, amely lehetővé teheti a központosított keresést (amelyre volt számtalan ötlet és kísérlet Magyarországon is, de eddig nem sok eredménnyel). Csatolni lehet a rekordokhoz és a keresési eredményekhez az RSS-csatornákat is, s engedni a felhasználóknak a rekordcímkézést, és külön figyelni az OPAC-okhoz fűződő felhasználói visszajelzésekre.
A fizikai könyvtár kiemelt szerepet kaphat pl. közös munka céljára való hangos terek létrehozásával. A felhasználókat segíteni lehet mobil eszközökkel (vagy pl. Wi-Fi-vel), melyek által saját maguk teremthetik meg az elmélyült munka feltételeit. A virtuális közösségszervező könyvtári funkció, ki használhatja a már létező hálózat-építő szoftvereket (itthon is már 17 könyvtár használja az iWiW-et), ill. sajátokat indítva be. Itt az általános kommunikáció mellett a felhasználói igények is találkozhatnak. Ezzel együtt integrálhatja az (elektronikus) oktatói környezetet, ezeknek otthont adva, továbbfejlesztve. Mindehhez pedig az intézményeknek a lehető legrugalmasabb és legcélratörőbb rendszert kell kidolgozniuk, integrálva a munkafolyamatokat és részterületeket, úgy, hogy közvetlenek és emberiek maradnak. Így bebizonyítható a használóknak, hogy a könyvtárnak nincsenek határaik, és bármikor segítséget tudnak nyújtani. (Takács Dániel)
-- Könyvtár 2.0 hírcsokor -- ahol a sorozat egészét olvashatja: http://www.gmconsulting.hu/inf/kit/hircsokor/konyvtar20.htm



És mi lesz a Könyvtár 2.0 után?

Az OCLC hírlevelében Wendy Schultz a könyvtár 1.0-tól (ahol a könyv nyersanyagként egy teremben található) a könyvtár 2.0-n keresztül (mely a határok nélküli mindig hozzáférhető bevonásra alapuló könyvtár) vizionálja a jövőt. Meglátása szerint a könyvtár 3.0 tisztán virtuális 'intézmény', a könyvtár 4.0 pedig gondolatok tornacsarnoka, ötletek laboratóriuma, vagy mesterséges szalon. - F: http://www.oclc.org/nextspace/002/6.htm



'Pénzünk nincs több; most már csak ötleteink lehetnek' -- Stratégiák finanszírozásra

A német tudományos könyvtárak ellátottsága sem rózsás az utóbbi időben. Elmar Mittler (1940) -- jelenleg a göttingeni egyetemi könyvtár (Staats- und Universitätsbibliothek, SUB) igazgatója --, 1974 óta szembesül vezetőként pénzügyi nehézségekkel és a létszámcsökkentés szükségességével, cikkében mégis azt hangsúlyozza, hogy nem kell a múltat túl rózsaszínűre, a jövőt pedig sötétre festenünk. Bevezetésképpen két példán illusztrálja a könyvtárak (szűk) ésszerűsítési lehetőségeit a SUB átszervezési megoldásait ismertetve, majd a gyarapítás nehézségeit, az elektronikus folyóirat-előfizetéseket, és a nyílt hozzáférés kérdéseit elemzi. Cikke végén a tudományos könyvtárak jövőközpontú gazdálkodásának tíz fontos alapelvét fogalmazza meg: ... Folyt.: http://w3.oszk.hu/manscr/wwwi32.exe/[in=ref1.in]/?06/172*53137 - F: Mittler: 'Geld haben wir keins mehr -- jetzt können Sie nur noch Ideen haben.' Strategien zur Finanzierung wissenshaftlicher Bibliotheken. In: Buch und Bibliothek 2005/10. Referálva: Könyvtári Figyelő 2006/2., ref.: Murányi L.



Első magyar könyvtári intézményi blog!

Egyelőre a http://www.klog.hu.990.hu/egyetemi/ -on, rövidesen a http://egyetemi.klog.hu -n olvasható az ELTE Egyetemi Könyvtár blogja, mint az első magyar intézményi könyvtári blog, mely az intézmény aktuális közleményeit tartalmazza könnyed stílusban, a fő célcsoport egyetemisták számára. Első bejegyzése: 'Az első bejegyzés. Blogol az Egyetemi Könyvtár. Miért blogol? A blog egy újabb lehetőség arra, hogy elérjük az Egyetemi Könyvtárba járó közönséget. Híreket tudunk megosztani, problémákat oldhatunk meg együtt, segítséget tudunk nyújtani, és hangsúlyozni tudunk néhány fontosnak tartott megújuló szolgáltatást. A blogok természetükből fakadóan kevésbé formálisak, és reméljük, hogy olvasóink is megkedvelik azt az alkalmi beszélgetést, ami bejegyzéseink alatt kommentezés címen fog zajlani. Szeresd az Egyetemi Könyvtárat, fedezd fel, amit nyújtani tudunk neked, vess fel és vitass meg ötleteket! Ezzel az Egyetemi Könyvtár közönségének, közösségének segítesz. Köszöntünk az Egyetemi Könyvtár blogjában!' -- Gratulálunk az elsőnek, és örömmel számolunk be a fürge következőkről. Nem tudom, hogy közkönyvtári vagy szakkönyvtári lesz-e a következő... (MG)



Blogok az ifjúsági könyvtári ellátás szolgálatában

Legalábbis ez a címe annak az írásnak, amely a blogkészítés motivációjába és gyakorlati fogásaiba vezet be. A szerző maga az ifjúsági könyvtári ellátás gondolati infrastruktúrájának javítása érdekében indította blogját, de javaslatai nyugodtan kiterjeszthetőek. - F: okt. 24., http://www.klog.hu.990.hu/fiksz/?cat=9



RMKE Vándorgyűlés az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete idén részben az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével közösen szervezi meg vándorgyűlését, amelyet november 10-11-én tartanak a Kovászna Megyei Könyvtárban. A téma -- Változó olvasási szokások a digitalizált világban -- újabb kihívások kereszttüzében a könyvtár és az iskola - könyvtárosok és tanárok számára egyaránt érdekes. A konferencia első napján, délelőtt erdélyi magyar könyvtárosok és tanárok, valamint magyarországi szakemberek előadásait hallgathatják meg a résztvevők. Délután kerül sor a Kovászna Megyei Könyvtár névadó ünnepségére. A könyvtár Bod Péter nevét fogja viselni ezentúl, az ünnepségen az ő személyiségét, munkásságát bemutató előadások hangzanak el. November 11-én az AESZ és az RMKE szekcióülések keretében folytatja munkálatait, a délelőtti előadások után RMKE egyesületi problémák megbeszélése következik, majd könyvbemutatóval zárul a konferencia. - F: Kovászna Megyei Könyvtár



Ajándék integrált szoftver Bakonybélbe

Előző lapszámunkban beszámoltunk a bakonybéli könyvtárban folyó figyelemre méltó tevékenységről, illetve arról, hogy az intézmény nem rendelkezik katalógussal és könyvtári integrált rendszerrel. Cikkünk olvasása után jelentkezett Szilágyi Loránd NetLib-ügyvezető, aki közölte: integrált rendszerük licenszét (CD, kézikönyv, vonalkódok, vonalkód-leolvasó) ajándékozza a bakonybéli könyvtár részére. Az átadás nov. 8.-án Szentendrén a Pest Megyei Könyvtárban az országos SZIKLA-találkozón és bemutatón lesz. -- Gratulálunk az ajándékozónak és ajándékozottnak! (MG)



'Megbocsátás hete' -- tanulságok kerestetnek

Előző lapszámunkban a BME-OMIKK tapasztalatait idéztük a lejárt határidejű könyvek visszaszerzésére irányuló törekvésekkel kapcsolatban. Megbocsátás hetét szervezni ugyanis nem 'nagy ügy'. Az eseményt állományelemzési célra felhasználni, ügyfélkapcsolatokat építeni általa -- no, ez már igen. 2006/3.számunkban a Halis István Városi Könyvtár hasonló tapasztalatait idéztük a Zalai Hírlapból: 'A megszólítottak több mint fele, 366 fő jött el a megbocsátás hetei alatt könyvtárunkba, és 714 könyvet hoztak vissza -- mutatott rá Czupi Gyula. -- Fél évnél hosszabb ideje 190 olvasónk 412 dokumentummal tartozott, közülük is minden hatodik eljött és élt a lehetőséggel.' Kérjük olvasóinkat, hogy számoljanak be hasonló tapasztalataikról, adatelemző módszertani eljárásaikról a KIT-ben. (MG)



Iskolai könyvtári világnap -- ünnep Tapolcán  

A Batsányi Általános Iskolában idén először ünnepelték meg az iskolai könyvtári világnapot. A keddi rendezvényen a gyerekek készítettek plakátokat, könyvjelzőket és kiírták a jelmondatot, hogy Olvasd, tudd, tedd. Amellett a könyvtárba csalogató szlogen is nagy sikert aratott körükben, a szokásosnál is többen látogatták a szépszámú olvasnivalót kínáló helyiségeket. - F: okt. 31., http://www.naplo-online.hu/helyi_kiadasok/20061031_unnepeltek___a_batsanyiban



Könyvtárak a vatikáni szerződés ratifikálásában

A 'Vatikáni Szerződést' ratifikáló 1999. évi LXX. törvény szövege: ... a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között a Katolikus Egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról, valamint néhány vagyoni természetű kérdésről 1997. június 20-án, Vatikánvárosban aláírt Megállapodás kihirdetéséről. -- 4. Cikk (1) Az Egyház kulturális öröksége, ezen belül az egyházi levéltárakban, könyvtárakban, múzeumokban és más gyűjteményekben őrzött értékek és dokumentumok a magyar kulturális örökség egészének fontos részét képezik. Az Egyház és a Magyar Állam vállalja, hogy együttműködik ezen örökség megőrzésében, gyarapításában és közhasználatának biztosításában. (2) A Magyar Állam részt vállal a vallási kulturális örökség emlékeinek és az egyházi szervek és intézmények tulajdonában lévő műemlékek és művészi alkotások felújításában és megőrzésében, az ugyanolyan állami kézben lévő kulturális örökségnek nyújtott támogatáshoz hasonló mértékben. Anyagilag ugyancsak támogatja az Egyház szervezetei és intézményei tulajdonában lévő levéltárak és könyvtárak működését, melyek állami támogatása megállapításánál -- a mindenkori államháztartási lehetőségek, illetve az ellátandó feladatok figyelembevételével -- az 1997. évi támogatás összegét kell alapul venni. - F: okt. 27., http://www.magyarkurir.hu/?m_op=view&id=12882



Közérdekű szolgáltatások körének bővítése

Régebbi a hír, de érdemes olvasni:
A könyvtárak közérdekű szolgáltatásainak bővítése érdekében megállapodást kötött egymással az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006. október 3-án Budapesten. A megállapodás aláírása egyben az 'Összefogás' Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat első programja volt. Fodor Péter, az IKSZ elnöke elmondta: a megállapodás célja, hogy az együttműködő felek kiemelt figyelmet fordítsanak a könyvtárakra, a különböző tudásgyarapítási lehetőségekre, az egészséges életmódra, a közösségi együttlétre, valamint az esélyegyenlőtlenség mérséklésére. A több mint 150 könyvtár részvételével zajló Országos Könyvtári Napokat, amelynek témája a társadalomért való összefogás volt, Magyarország 7 régiójában, kiemelt helyszíneken rendezték meg október 4-e és 14-e között. A célok eléréséhez hazai és európai uniós források is szükségesek, melyek megteremtése érdekében október 13-án Kecskeméten a két mostani aláíró intézmény megállapodást köt a Magyar Távirati Irodával, az APEH-hel, az Országos Egészségfejlesztő Intézettel, valamint a Külügyminisztériummal. Schneider Márta közölte: portálprogramot dolgoznak ki, melynek célja a könyvtárak tartalmi és infrastrukturális hozzáférhetőségének biztosítása. Törekednek arra, hogy olvasásra ösztönözzék a gyermekeket annak érdekében, hogy visszaszoruljon a kulturális analfabétizmus. A könyvtárak tartalmi és szakmai koordinációjának megvalósításával egy tudásközpont létrehozásán fáradoznak. Továbbá célként tűzték ki az országos dokumentumellátó rendszer fejlesztését is. - F: okt. 3.
Forrás: http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1437&articleID=227894&ctag=articlelist&iid=1



Az OSZK szolgáltatásai sérültek számára

'Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Országos Széchényi Könyvtár az alábbi új szolgáltatásokkal és kiépített rendszerekkel áll a fogyatékkal élők rendelkezésére...' A közlemény tételesen felsorolja, hogy az OSZK mely szolgáltatásai érhetők el a mozgásukban korlátozottak, a vakok és gyengénlátók, a hallókészüléket használók számára. ... 'A könyvtár az akadálymentesítés kiépítéséért köszönetét fejezi ki a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány támogatásáért.' - F: okt. 28., http://www.hobbyradio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=193



A könyvtárosi szempontok megnehezíthetik a könyvtárhasználatot

A könyvtárak használóinak csak kisebb része képes teljes hatásfokkal igénybe venni minden szolgáltatást. Egy nagyobb (Carnegie Library of Pittsburgh) és egy kisebb (Hennepin megye Broodale-i fiókkönyvtára) könyvtár példáján mutatja be a szerző, mennyi akadály gátolja a hatékony használatot, s miképpen lehet az olvasó számára megkönnyíteni a könyvtárban való eligazodást.
A könyvtári tér és szolgáltatások átrendezése nem kíván föltétlenül átépítést is. Jó módszer, ha kiindulásként árnyékként követjük használóink mozgását a könyvtárban, -- így megállapíthatók a közlekedés és a tartózkodás zónái (az utóbbi helyeken célszerű például a tájékoztatások elhelyezése, a könyvtárosi segítség felajánlása).
Kisebb könyvtárban merész lépésként akár 50%-kal is csökkenteni lehet az állományt, csupán azt az anyagot megtartva, amelyet a használók igényelnek. Itt érdemes ún. információs szomszédságokat is kialakítani, amelyekben egy helyen található az adott témára vonatkozó valamennyi dokumentum, együtt a kölcsönözhető és a prézens anyag. Tanácsos a nagy könyvkereskedések módszereit alkalmazni az állomány tálalásában. Az egyes állományrészeket, szolgáltatásokat ugyanazon rendben, módszerrel, szerkezetben kell felépíteni, hogy a használó eggyel megismerkedvén a többiben is könnyen eligazodhasson.
A lényeg az, hogy a használó minél egyszerűbben és minél gyorsabban eljusson ahhoz a szolgáltatáshoz és dokumentumhoz, amelyre szüksége van. A gyakran történelmi és hangulati értékű, túlzsúfolt könyvtárépületek tovább nem nyújthatók, ezért helyes a használó szemszögéből időnként újra áttekinteni a térszerkezetet, a szolgáltatások és az állományok elrendezését. Számos esetben ugyanis a könyvtáros szempontjai érvényesülnek (pl. Dewey-rendszer, szakzsargon stb.). ami megnehezíti a használó eligazodását.
Akár az állomány elrendezéséről, akár az online katalógusról van szó, kívánatos a célhoz vezető lépések számát a minimumra szorítani. (Ha valaki szakácskönyveket keres, ne kelljen egy egész hierarchián átverekednie magát.) - F: Dempsey: Library buildings 2005: power users. In: Libr. J. 130 (2005) 20. Referálva: Könyvtári Figyelő 2116/2. ref.: Papp I., Manci: http://w3.oszk.hu/manscr/wwwi32.exe/[in=ref1.in]/?06/189*53349



Győri egyetemi könyvtár -- terv van, de lassan elavul

Az egyetem fejlesztésének most elkészült terveiben jócskán van elmaradás is, a régóta tervezett egyetemi könyvtár és központi egyetemi épület megépítése ugyanis több mint húsz éve húzódik. Utoljára három éve kapott ígéretet a város az ezt (nagyrészt) fedező állami pénzre, s bár a létesítményekre már évek óta a fiókban állnak a kész tervek, pénz híján azóta sem kezdődött el a megvalósítás. - F: okt. 26., http://www.kisalfold.hu/cikk.php?id=182&cid=185601



Sapientia-toronykönyvtár Kolozsváron

'Remélhetőleg már az elkövetkező napokban megkötjük a szerződést a tervezővel, és 2008 szeptemberében az új épületben kezdhetjük a tanévet' -- jelentette ki a Krónikának Tonk Márton, a Sapientia -- Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának dékánja. ... Az FKM Építészműhely két tömbből álló épületegyüttest képzelt el, amelynek elemeit a közbelső, faburkolatú díszudvar fölötti átjáróhíd köti össze. A hátsó, hétemeletesre tervezett torony földszintjén lesz az egyetem nagy aulája, a legfelső szinten pedig a könyvtár. - F: okt. 26., http://erdely.ma/kultura.php?id=20191



A könyvtár tervezéséből kifelejtették az egyetemet

Öt kiemelt beruházás szerepel a 2010-es pécsi kultfővárosi programban, a tervezett helyszínek közül azonban csak kettőé biztos: a parkoké és köztereké, amelyeket 2010-re felújítanának és a Zsolnai Kulturális Negyedé, melynek helyszíne eleve adott. Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke (az említett két beruházás gazdája a megye): 'Egy héttel a beiktatásom után még nem igazán látok rá a kulturális fővárosi ügyekre, de eddig úgy tapasztaltam, minden program előkészítettsége ilyen, nagyjából a nullával egyenlő.' Mint elmondta: a Regionális Könyvtár és Információközpontnak még a helyszíne sem biztos; ráadásul a Pécsi Egyetem -- az az intézmény, amely a leginkább érdekelt lenne a programban -- csak most kapcsolódik be szakmai partnerként a tervezésbe. - F: okt. 27., http://www.magyarhirlap.hu/Popup_index.php?type=nyomtat&id=110238



RMKE-képviselet a román Könyvtárak Országos Bizottságában

2006 október 20-án létrejött a Könyvtárak Országos Bizottsága (Comisia Naţională a Bibliotecilor), a 334/2002. számú  újraközzétett, a 26/2006. számú kormányrendelettel módosított és kiegészített könyvtári törvény alapján. A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületét a bizottságban Bedő Melinda képviseli (mbedo@bibliohr.topnet.ro). További információk a RMKE levelezőlistáján (rmke@yahoogroups.com) érhetők el. Ugyanott kerülnek közlésre a RMKE képviseletében előterjesztendő és előterjesztett dokumentumok. - F: nov. 1., ReMeK-e-hírlap, Bedő Melinda. Hargita Megyei Könyvtár



'Mégis öröm a könyvtári munka' -- segítés a szerelmeslevél-írásban

Nemcsak az istenhitem meg a családom szeretete maradt velem, hanem dolgozhattam is a börtönben. Bár a Markó utcában szigorúbb körülmények között vagyok, mintha úgynevezett letöltőházban lennék egy női börtönben -- nem kivételeznek velem, egy vagyok a rabok közül --, mégis öröm a könyvtári munka. Lefoglal, és sok lánnyal ismerkedem meg általa. Van közöttük olyan, aki gyilkosságért került ide -- bár a börtönben nem divat egymás ügyeiről faggatózni --, van, aki nem tud írni-olvasni, tehát én írtam a szerelmes levelét… És még énekelhettem is.  -- nyilatkozta Zalatnay Sarolta
- F: okt. 25., http://www.nlcafe.hu/cikk.php?id=54&cid=23900



6,5 százalékos keresetemelést akar a közszféra  

A közszféra legalább az inflációt elérő 6,5 százalékos bruttó béremelést akar elérni 2007-re, ami a járulékemelés miatt így is 3,5-4 százalékos reálkereset-csökkenést jelent – közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. - F: okt. 26., http://www.fn.hu/index.php?id=7&cid=147315&hirlevelkatt=2006-10-26



Kampány a szabad letöltésekért

A tengerentúlon kampány indul a szabad letöltések védelme, a közvélemény és a törvényhozók felvilágosítása érdekében. Egy brit szervezet eközben kiállt a személyes célú másolás mellett. Az amerikai Consumer Electronics Association (CEA) több más szervezettel közösen a napokban indította útjára Digital Freedom névre keresztelt kampányát, amelyről a www.digitalfreedom.org címen tájékozódhatunk. Ennek célja a vásárlók és politikusok felvilágosítása, a vásárlói jogok, illetve a technológiai fejlődést védeni hivatott előírások ismertetése, mégpedig a szabad letöltésekért. A csoportosulás nagy veszélyben érzi az ingyenes letöltéseket, ám nem tagadják a szerzői jogok kapcsán felmerülő problémákat. - F: okt. 30., http://www.sg.hu/cikkek/48191



Melyik a legbőkezűbb vállalat? - Itt az adománylista!

A Magyar Adományozói Fórum első alkalommal állította össze a vállalatok adományozói listáját, valamint a lista alapján először osztotta ki -- több kategóriában -- a Legkiemelkedőbb Üzleti Adományozó díjat. Az adományozói lista összeállításának, valamint a Legkiemelkedőbb Üzleti Adományozó díj átadásának célja, az adományozási szokásokra vonatkozó adatok összehasonlításán és publikálásán keresztül, a felelős és átlátható vállalati adományozás, ezáltal a vállalatok társadalmi szerepvállalása nyilvánosságának erősítése, valamint az erre legnagyobb hangsúlyt fektető vállalatok tevékenységének elismerése és példaként való bemutatása. A Magyar Adományozói Fórum megbízása alapján a Capital Research Piackutató Intézet 2006. szeptember 4-18. között végzett felmérést a legnagyobb nettó árbevétellel rendelkező több, mint kettőszáz magyar vállalat adományozási szokásairól. - F: okt. 26., http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=147057
-- A szponzorok leginkább a látványos, demonstratívan támogatható tevékenységeket kedvelik. (MG)



Világfórum az internet irányításáról

Az internetvilág legfőbb képviselői, valamint legalább 90 ország küldöttei vesznek részt hétfőtől Athénban az ENSZ égisze alatt megnyíló első Internetirányítási Fórumon. - F: okt. 30., PrímOnline,  http://hirek.prim.hu/cikk/55552/



Áldozat kórházi könyvtáros, '56

... Fehér köpenyes személyzet ment ki az utcára, hordágyakkal behozni a sebesülteket. Zoltán emlékszik arra, hogy sikerült az orosz katonát is behozni és megmenteni. Én pedig magam láttam, hogy a fehér köpenyben és üres kezekkel utcára lépő kórházi könyvtárost lekaszálta egy nyomjelzős sorozat a tankból. A férfi a hordágyon halt meg, ahogy hozták el mellettem a folyosón. ... - F: okt. 30., http://www.forestpress.hu/hu/index.php?option=content&task=view&id=6383&Itemid=



Hogyan építsünk kis pénzből nagy márkát?

Minden vállalkozás úgy indul, hogy 'ennek sikerülnie kell', ám jelentős részük még az első évet sem éri meg. Mi lehet a különbség az eredményes és a sikertelen cég között? Léteznek-e sikerreceptek? Az mfor.hu most induló sorozata elsősorban kis- és közepes vállalkozásoknak ad tippeket arra, hogyan lehet korlátozott költségvetéssel erős márkát létrehozni. - F: okt. 31., http://www.mfor.hu/cikk.php?article=30935&pat=2
-- Többen kérdezhetik, hogy könyvtári szempontból miért is érdekes a kisvállalkozásoknak szóló márkaépítés-cikk. Nos, egyrészt, mert a könyvtárosoknak szóló márkaépítés-cikk nem túl gyakori. Másrészt, mert túl gyakori, hogy a könyvtárak gyengék a pozícionálásban (túl sok használói csoporthoz kívánnak egyidejűleg ugyanúgy szólni -- ami persze aligha sikeres). Harmadrészt a 'könyvtár' mint márkanév is erősen gyengélkedik. Népszerűsége kicsi, és -- mint korábbi számainkban számokkal jeleztük is -- lassan csökken is a használat. Tehát érdemes elolvasni a cikket és indulhat az analógiás gondolkodás. (MG)



Az NKA Könyvtári Kollégium pántlikázott folyóiratpályázata

A kollégium meghívásos pályázatot hirdet 2007. január 1. és december 31. között kiadásra kerülő hagyományos és internetes folyóiratok megjelentetésére. A pályázaton az alábbi lapok vehetnek részt: Könyvtári Levelező/Lap, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, Könyv és Nevelés, Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, Könyvtári Figyelő. - F: http://www2.nka.hu
-- Talán érdemes a fentiekkel kapcsolatban megjegyezni, hogy az egyetlen független hazai könyvtárszakmai lap, a KIT magántőkéből működik. A szakmai pénzügyi támogatások kiírásai pedig dedikáltak. A KIT 4 éve alatt 2400 olvasóra tett szert. A támogatott szakmai lapokkal együttműködve rendszeresen irányítja a figyelmet a támogatott lapok írásaira is. A KIT archívuma, amely a leggazdagabb híradatbázis a közelmúlt könyvtártörténetében, teljes (mintegy 6000 tétel), és bárki korlátozás nélkül kereshet benne. A KIT máshol nem közölt szakmai témák heti publikálása mellett tudatosan közöl a szakmai korlátokat feszegető híreket, kommentárokat, hogy támogassa a határokon átívelő gondolkodást. (MG)




::::::::::::::::::: EGY, ILLETVE NÉGY ÉVE KÖZÖLTÜK ::::::::::::::::::::


Könyvtár a bevásárlóközpontban: 35-40%-os kölcsönzésnövekedés 

Az Indianapolis-Marion County Public Library (IMCPL) egyik fiókkönyvtára  kinőtte addigi helyét, a vezetés egy bevásárlóközpontot talált forgalmas fiókja  számára (Glendale), ahol az alapterület közel háromszorosára nőtt, a  nyitvatartásnak igazodnia kellett az üzletekéhez, a forgalom megduplázódott, a  kölcsönzött kötetek száma pedig 35-40%-kal nőtt. Ez a megoldás nem volt idegen  az IMCPL számára, hiszen egyik fiókja régóta az indianapolisi gyermekmúzeumban  működik. (A helyi múzeumok és iskolák katalógusait is integrálták a  közkönyvtárak online katalógusaiba, így az olvasók a város valamennyi  könyvtárában egyszerre tudnak tájékozódni.) ... A költségek szempontjából is jól szerepelnek ezek a könyvtárak, mert bár  kialakításuk valamivel drágább, mint a hagyományosaké, a kölcsönzött kötetek  száma (az alapterületre vetítve) az átlag négyszerese, így jóval olcsóbbak,  mint a többiek. A bevásárlóközpontok könyvesboltjai sem konkurensei, hanem  partnerei ezeknek a könyvtáraknak, amelyek 'oázist' jelentenek a betérők  számára. - F: Blankinship: Let's go to the mall. In: Library Journal 2005/2. Referálva:  Könyvtári Figyelő, 2005/3., ref.: Murányi L.  Manci: http://w3.oszk.hu/manscr/wwwi32.exe/[in=ref1.in]/?05/225*51338 



A szlovén könyvtárak konzorciuma -- COSEC (Corsortium of Slovene Electronic Collections)

A tervek szerint a szlovén könyvtárak konzorciumba való tömörülését az Oktatási, Tudományügyi és Sportminisztérium, valamint a Művelődési Minisztérium vállalta. Fő cél az elektronikus információs források racionálisabb beszerzése és forgalmazása lenne. Az eIFL nevű konzorcium keretében lehetőség nyílik majd a nemzetközi együttműködésre az eIFL Direct, könyvtári konzorcium keretében, amelynek fő támogatója a Nyílt Társadalom Intézmény, az EBSCO Publishing s még 40 ország könyvtárai. E könyvtárak között jobbára a Közép- és a Kelet-Európai, valamint az egykori Szovjetunió utódállamaiban működő, s néhány ázsiai és afrikai ország hasonló intézményét találhatjuk. E tevékenység működését kétharmad részben az Oktatási, Tudományügyi és Sportminisztérium, s egyharmad részben a Művelődési Minisztérium pénzeli. A védnökséget a Könyvtáregyesületek Szövetsége vállalta. Eddig több mint 200 szlovén könyvtár kapcsolódott be ebbe a konzorciumba. Abban a reményben, hogy a könyvtárak minél gyorsabban, s hatékonyabban bekapcsolódjanak e trendekbe, a Nyílt Társadalom Intézet kész szervezeti, műszaki és szakmai téren támogatni ezen a téren a könyvtárakat. Ismert tény, hogy a hagyományos könyvtári állomány évről évre nő, ezzel együtt az olvasói és a felhasználói igény is. Ezzel egyidőben 10-20%-kal nő az elektronikus információ források felhasználói ára is. Figyelembe véve a könyvtár felhasználók elvárásait és igényeit, optimális útnak látszik a könyvtárak ilyen irányú társulása. A konzorciumba való tömörülés nem a centralizált beszerzést jelenti, amitől a könyvtárak java része ma is nagyon fél, hanem a jobb tárgyalási pozíciót biztosítja. A tevékenység költségvetését minisztériumi pénzeszközökből, valamint a helyi önkormányzatoknak szánt könyvvásárlásra elkülönített pénzforrásokból biztosítanák, az előszámítások szerint 20 millió EURO állna a rendelkezésre. - F: 2002. nov. 6., Papp József, Muraszombat, Szlovénia
-- Megjegyzés 2006-ban: vajon mekkora összeget lehetett azóta megtakarítani a konzorcium által? Illetve más országban elveszíteni -- konzorcium nélkül? (MG)




::::::::::::::::::::::::::::: KISSZÍNES :::::::::::::::::::::::::::



A Nobel után kapós lett Pamuk  

Orhan Pamuknak eddig három regénye látott napvilágot Magyarországon, ezek népszerűsége az idei irodalmi Nobel-díj kihirdetése óta ugrásszerűen megnőtt. Karácsonyra új könyvekkel és egységes arculattal bővül az író hazánkban kiadott életműve. - F: okt. 30., http://www.fn.hu/index.php?id=10&cid=147544&hirlevkatt=2006-10-30



Magyar tudományos folyóirat nemzetközi elismerése