stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



címlap Tracy R. Twyman
SALAMON KINCSE
(Debrecen, 2008, Danvantara)

A fülszöveg szerint a szerző már több mint egy évtizede kutatja a nyugati világ okkult történetét. Manapság ez divatos jelenség – tömegével jelennek meg az ilyen vagy ehhez hasonló témában az "összefoglaló", "feltáró erejű" stb. könyvek. A szerző arra vállalkozik, hogy a mintegy kétszáz oldalas könyvecskében az amerikai dollár "mágikus és titokzatos" történetébe engedjen bepillantást. Ennek okán röviden áttekinti a "pénz" kialakulásának útját Salamon templomának építésétől a dollár kialakulásáig, és úgy nagyjából a FED (az USA központi bankja) ötletének körvonalazódásáig.

A fő szál a templomosok és a részben onnan induló szabadkőművesség évszázadokat átívelő ügyes hatalomszövése, amely egyszer csak összetalálkozik a felvilágosodás elképzeléseivel az emberről és az ő feladatáról. Szó esik a könyvben Nagy Konstantintól, a gnosztikusokon át a spanyolok prekolumbián kultúrákat romba döntő dél-amerikai aranyvadászatán és Francis Bacon Új Atlantiszán keresztül a reneszánsz kereskedő városokig és tovább, sok olyan toposzról, amelyek komoly szerepet játszottak a "pénz misztikus vetületének" alakításában – és amelyek kellő felületességgel egymásra vetítve a mély és átgondolt tudás látszatát kelthetik.

Mindezt (kissé elnagyolt) szimbológiai elemzések, és okkult történetekről szőtt ötletek "revelatív" felismerései kísérik – miközben elsikkadnak olyan alapkérdések, mint például az, hogy mit is jelent valójában a "sokasítás" mágikus aktusa, és miképp használhatja azt a Gonosz stb. Kicsit az is visszás, ahogy a szerző a történetés helyzetelemzésekben a legteljesebb exoterikus mentalitással beszél az "okkult" folyamatokról. Mindezek ellenére vagy mellett a figyelmes olvasó jó néhány érdekes adatot, adalékot találhat egy "másik történelem" megsejtéséhez, ha néhány órát rászán Twyman könyvének elolvasására.

ergébé


Ökotáj, 41–42. sz. 2009. 95. o.

stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret