Magyar Ruggyantaárugyár R.-T. 
tisztviselőinek sportegyesülete
Evezős szakosztály 
Működési szabályzata 
és általános tudnivalói 
Budapest, 1927.

Szakosztályunk csak úszó tagokat vehet fel. Annak ellenére, hogy az evezés a legveszélytelenebb sportok egyike, rossz véletlenek, éppúgy, mint az élet minden mozzanatában, itt is előfordulhatnak, igaz, hogy jól kiképzett és a csónakkal bánni tudó egyénekkel aligha. Az életbiztonságnak azonban 100%-osnak kell lennie legalább is egy oly egyesületben, mely tagjainak felfrissülést és szórakozást nem pedig kockázatot kíván nyújtani és melynek vezetői végül is felelősséggel tartoznak másoknak és önmaguknak. Az úszás egyébként rokonsport és amellett kellemes és egészséges. A hasznosnak és kellemesnek összekötése különösen ráillik eme feltételünkre. Télen át az úszni nem tudók is könnyen megtanulhatják és így ez a feltétel tulajdonképpen nem akadály, hanem hogy úgy mondjuk kellemes kényszer egy képesség pótlására, melynek egy embernél sem szabad hiányoznia, hiszen aki nem is evez, az is fürdik nyaranta uszodákban, strandfürdőkön, sőt nyílt vizekben is.

Az evezőssportnál használatos ruházat hölgyeknél természetesen tetszés szerinti lehet. Mindazonáltal kerüljék a hölgyek az "uszályos" fürdőruhákat, mert ezek könnyen a gurulóülés alá kerülnek és ebből a harcból mindig az ülés szokott győzelmesen kikerülni, miután kenőzsír tartalmának egy részét a szóban forgó ruhán hagyta. Igen célszerű a trikó, mert fürdés után ez szárad a legkönnyebben. újabban erősen hódít hölgyek körében is a férfi evezősdressz, vagyis a fekete cloth nadrág és fehér trikó. Ez a viselet elsősorban sportszerű, azonkívül praktikus, olcsó és ami szintén nem mellékes körülmény -- fess.

Az urak viselete legyen egyöntetű, tehát fekete cloth nadrág és fehér tricot. Ne evezzünk egybeszabott fürdőtrikóban. Az evezés oly széles és hosszú mozdulatokkal jár, hogy ilyen viselet egyrészt igen kényelmetlen, másrészt rövid idő alatt kinyújtja és teljesen deformálja a trikót. Egy, a forgalomból kivont félcipő, vagy vászoncipő, viseltes nadrág és egy swetter vagy pullower feltétlenül szükséges. Egy régi esőköpeny megbecsülhetetlen szolgálatokat tesz derült időben földre terítési célokra, míg esős időben bőrünk szárazon tartására. Csónakonként 1-2 pokróc igen jól jönne. Ezeket régi evezős szokás szerint a háztartásból lehet jó anyáink kisebb-nagyobb ellenállása után elrekvirálni. Ugyanez áll poharakra, evőeszközökre és (jól megjegyzendő) törülközőkre. Nélkülözhetetlen felszerelési cikk a sótartó és a zsebkés, de a fésű mivel sem marad el ezek fontossága mellett. Thermost előnyei ellenére sem ajánlunk. Drága és törékenyebb, mint gondolnók. Egyéb apróságok a gyakorlatban adódnak.

Egész napos kirándulások előtt aludjuk ki magunkat becsületesen. Jól kipihent szervezet jól birja a fáradalmakat. A hőség idején mindig legyünk már árnyékos pihenőhelyünkön, mire a legmelegebb órák (d. e. 11-től d. u. 3-ig) bekövetkeznek. A pihenőhelyet válasszuk meg jól. Inkább tovább menni rövid ideig, mint hosszú időt tölteni nem kellemes helyen. A vízivásban tartsunk mértéket. Meleg nyári napokon az ember könnyedén hajtogatja egymásután a poharakat, holott a sok folyadék az enyhülés másodpercei után nagy terhet jelent a vesére és a szívre. Ha nagyon szomjasak vagyunk, elég egy korty, hogy kiszáradt torkunkat felüdítsük. Célszerű cukrot szopogatni (rágógummi).

Utunk folyamán ne versenyezzünk. Ne törődjünk azzal, hogy gyakorlottabb, könnyebb csónakkal rendelkező sportolók, vagy mindenáron virtuskodók megelőznek bennünket. Ellenkezőleg, a szabályosan előzni akaró csónakot -- a hivatalos közlekedési szabályzat értelmében -- segítsük elő szándékában azzal, hogy néhány másodpercre leállunk és nem adunk alkalmat evezőtörésre, vagy összeütközésre. Csónakunkat rövidebb vagy hosszabb pihenőknél partra kell emelnünk és pedig óvatosan. A víz hullámzása a partra félig kihúzott csónakot számtalanszor odapaskolja a talajhoz.

Ne cseréljünk helyet a vízen. Ez önkénytelen fürdésnek lehet okozója és szerencsés esetben csupán vagyontárgyaink elvesztésével járhat. Ha a víz sodrásával vitetjük csónakunkat, ne engedjük magunkat teljesen át az evezősök által szellemesen "munkanélküli jövedelem"-nek nevezett kellemes érzésnek. Aludni pedig egyenesen vétek ilyenkor. A gyakorlat ugyanis számos kellemetlen ébredésről tud. Ha lehorganyzott uszályhajók, vagy egyéb vízijárművek mellett haladunk el, tartsunk tisztes távolságot és ne kanyarodjunk túl korán az illető objektum orra elé, mert a víz erősen sodor és az uszály orra, vagy más úszómű elé kerülni a legkomolyabb veszedelem.

Végül álljon itt még az utolsó tanács: legyünk jókedvűek, jóindulatúak, ne keressünk apró, vélt sértődéseket, ne személyeskedjünk, hanem örüljünk a szabadságnak, a napfénynek és a természetnek.