Meseház Békéscsabán

1988-ban nyílt meg a Meseház, korábban a megyei művelődési ház, ma a város a fenntartó szervezet. Jelenleg a városi nemzetiségi klubházzal közösen, összesen három különböző épületcsoportot működtetnek együtt.

Oda, a többi házba főleg idősebbek járnak hagyományőrző, nyelvművelő klubfoglalkozásokra, baráti találkozókra a környékből, a városból. A Meseház persze főleg a gyerekek birodalma, ám különösen csábító helyszín lehet az idősebb, játékos nemzedék számára is, rendezvényeivel, játszóházaival és tánccal, énekkel hagyományápoló-ünneplő közösségével.

Népi épületegyüttes a Békési úton. A három épület U-alakban, keretszerűen kis udvart fog be. Középen a pajta áll. Az így kialakított, felújított parasztházak és a bekeretezett udvar szabad tere ad helyet és lehetőséget a kis birodalom napi életének. Ám az igazi csoda csak akkor kezdődik, ha belépünk az épületbe.

Ha feltárul az ajtó, Schéner Mihály "játékos" Meseházi Áldása fogadja a belépőt: "Süvítsen be a szabadság szele a Meseház ajtaján. Szabadítsa fel fantáziánkat, hogy kezünk ügyébe vehessük a Szívünk szerint valót, Legyünk a Szabadságban játékosak és a játékban szabadok. Közelítsük szépséggel az igazságot!"

Képek, bábok, babák lesnek ránk várakozóan a falakról, szobákból, eldugott sarkokból. Gyönyörű fehér terek színes, vidám, festett, faragott tárgyai. Itt még a székek, lócák, asztalok is meséből vannak. A búbos kemence, meg a ház még talán az igazi világból valók, ám lakói megbolydult, mosolygós álombábok, versekkel, mesékkel a falakon.

Az épület ötlete és tervei, no és a kiállított "anyag" Schéner Mihály Munkácsy-díjas (baba-bábés) képzőművész munkája. Az épületegyüttes másik állandó kiállítása a Napsugár Bábegyüttes Bábrevű címmel kiállított anyaga.

Állandó helyszínül szolgál a hátsó épületrész egy fazekasműhely- és kiállítás működéséhez is. Az udvar szabad tere további műhelymunkára ad alkalmas helyet, tavasz- és nyárköszöntő mulatságok, hagyományápoló kézműves hétvégék, illetve nyári játszóházak tere is lehet. Itt áll a górészínpad is az udvar közepén bábosoknak, színészeknek fellépő-helyül.

A Meseház nyitva áll, valóban nyitva -- gyakorlatilag bármikor. Előzetes egyeztetés alapján akár éjszaka is. Állandó kézműves foglalkozásai, játszóházai, alkalmi rendezvényei is látogathatók, vagy újak rendezése kérhető.