a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Lélektan és hadviselés1. sz. (2020.)

Tartalom

Elméleti és empirikus tanulmányok

  • Kemény László :
    A Szovjetunió politikai rendszere (1. rész)9-30 [4.13 MB - PDF]EPA-03972-00002-0020

    Absztrakt: Jelen tanulmány a Szovjetunió (SZU) politikai rendszerének történetéről szóló sorozat első része, amely a SZU kezdete és a 20. század közepe közötti eseményeket tartalmazza.

    Kulcsszavak: Szovjetunió, politikai rendszer, történelem

    Diszciplínák: történelem, politológia

  • Fejes Zsolt ,
    Helyes Marcell ,
    Mihók Sándor :
    Az ókori Mezopotámia katonái (1. rész)31-44 [3.49 MB - PDF]EPA-03972-00002-0030

    Absztrakt: Jelen tanulmányban - egy cikksorozat első részeként - az ókori Közel-Kelet birodalmai közül Mezopotámia hadseregeit tekintjük át - vázlatosan - a Kr. e III. évezredtől a Kr. e 7. századig, különös tekintettel a katonák juttatásaira. Először bemutatjuk a kor jelentős hadseregeinek kialakulási folyamatát, majd részletesen ismertetjük a sumér és akkád kor, illetve az óbabiloni birodalom hadseregeinek jellemzőit. A cikksorozat következő részében ismertetjük az újasszír birodalom hadseregeinek jellemzőit. Részletesen kitérünk a korszak sorozott és önkéntességen alapuló hadseregeiben szolgáló - köz, hivatásos és zsoldos - katonák "pénzbeli" (Lóránt, 2018), és természetbeni juttatásainak ismertetésére, valamint áttekintjük a sérült vagy harcban elesett katonák özvegyeinek és árváinak kezdetleges ellátási rendszerét is.

    Kulcsszavak: Mezopotámia, Óbabilon, Hammurapi

    Diszciplínák: történelem, hadtudomány

  • Fejes Zsolt ,
    Helyes Marcell ,
    Mihók Sándor :
    Az ókori Mezopotámia katonái (2. rész)45-54 [2.69 MB - PDF]EPA-03972-00002-0040

    Absztrakt: A cikksorozat második részében folytatjuk az ókori Közel-Kelet birodalmai közül Mezopotámia hadseregeinek áttekintését. A cikksorozat első részéhez hasonlóan a Kr. e III. évezredtől a Kr. e 7. századig terjedő időszakot vizsgáljuk. Jelen tanulmányban részletesen ismertetjük újasszír kor legjelentősebb hadseregeit és katonai szervezetét, a birodalom hadseregeinek korspecifikus jellemzőit, összegezzük az időszakra jellemző, a kor katonáinak juttatásaira vonatkozóan irodalmi adatokat. Kitérünk a korszak sorozott és önkéntességen alapuló hadseregeiben szolgáló - köz, hivatásos és zsoldos - katonák "pénzbeli" (Lóránt, 2018), és természetbeni juttatásainak ismertetésére, valamint a harcban elesett katonák özvegyeinek és árváinak kezdetleges ellátási rendszerére.

    Kulcsszavak: Asszíria, juttatás, ellátási rendszer

    Diszciplínák: történelem, hadtudomány

  • Ildikó Pšenáková :
    Ne hagyd magad becsapni! 55-65 [2.56 MB - PDF]EPA-03972-00002-0050

    Absztrakt: A számítógép-biztonsága és a rajtuk tárolt adatok védelme napjaink egyik legnagyobb problémái közé tartoznak, mivel az internet és az infokommunikációs rendszerek lehetőséget adnak a számítógépes támadásoknak. De léteznek nem technikai jellegű támadások is, amikor a támadó pszichológiai manipuláció útján akar információt szerezni. Számos formája lehet (személyes kapcsolat, telefon, e-mail), a lényege ugyanaz, emberek becsapásával minden jog és engedély nélkül a támadó személy bizalmas adatokhoz akar jutni.

    Kulcsszavak: pszichológiai manipuláció, adathalászat, védelem, oktatás

    Diszciplínák: informatika, oktatás

  • Mező Lilla Dóra :
    "Project Serpo": a médiamanipuláció extrém esete67-77 [2.78 MB - PDF]EPA-03972-00002-0060

    Absztrakt: A híres roswelli repülő csészealj szerencsétlenségből létrejött egy Project Serpo nevezetű csillagközi csereprogram. Legenda ez vagy valóság? A média szerint, egyrészt több kutató, tiszt és kormányalkalmazott állítja a Project Serpo létezését, míg más kutatók, tisztek, kormányalkalmazottak tagadják azt. Az is valószínűsíthető, hogy a program bizonyos, űrlényeket és csillagközi utazást nélkülöző formában valóban létrejött, ám a média révén közreadott (félreértéseken alapuló vagy tudatos) félretájékoztatás következtében a Project Serpo legenda "önálló életre kelt". A történet a média és a médiamanipulátorok közvéleményt befolyásoló szerepére is rávilágít.

    Kulcsszavak: pszichológia, hadviselés

    Diszciplínák: pszichológia, hadtudomány, médiatudomány

  • Sáfrány Judit :

    Absztrakt: Jelen tanulmány célja az aktív állományú tűzoltók körében a túlsúly és az elhízás lehetséges rizikófaktorainak feltárása, a magyarázó elméletek bemutatása, valamint a tartós életmódváltozásra való felkészülést segítő pszichológiai módszerek felajánlása. Az intervenciós lehetőségek közül a pszichoedukáció, a relaxáció, a kognitív és viselkedésterápiás technikák, valamint az önsegítő módszerek alkalmazása javasolt.

    Kulcsszavak: elhízás, tűzoltó, kognitív viselkedésterápia, önsegítő módszer, stresszkezelés

    Diszciplina: pszichológia, tűzoltó egészségügy

  • Mező Lilla Dóra :
    "Változnak az idők": a nők helyzete Ghánában95-107 [3.77 MB - PDF]EPA-03972-00002-0080

    Absztrakt: "Változnak az idők" - nyilatkozta Mary Ama Kudom-Agyemang nemzetközi díjakkal rendelkező ghánai újságírónő. A most Ghánába utazók megfigyelhetik, hogy (miközben még erősen érezhetők az afrikai tradiciók a nők mindennapjaiban) a média, az oktatás és a modernizáció hatására egy új életfelfogás kezd kialakulni a fiatalok körében. A következőkben ezt a változást fogjuk bemutatni helyi férfi és női lakosokkal 2020. februárjában készített interjúk összesített tapasztalatain keresztül.

    Kulcsszavak: Ghánai Köztársaság, nők emancipációja

    Diszciplínák: médiatudomány, társadalmi nem tudománya

Műhely, rendezvény

Letöltés egy fájlban (2,7 MB - PDF)