a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Vadon9. évf. (2002.) 2. sz.

Tartalom

  • Mirtse Áron :
    A háború természete2 [1.41 MB - PDF]EPA-02152-00050-0060

    A természetben látszólag állandó háború zajlik: fogak és szarvak csattognak, harci kiáltások harsannak, patakzik a vér. Erőszakos cselekményekről van itt szó, az emberiség gyilkos háborúival mégsem állíthatók párhuzamba. A zsákmányszerzés öldöklés, de nem agreszszió, a területért vagy a nőstényért folyó versengés agresszió, de nem öldöklés. Az élővilágban folyó csaták egyedek harcai a saját érdekeikért; nincs, aki mást küldene a halálba maga helyett, és nem cél a fajtárs életének kioltása. Az ember azonban az állatvilágból kiemelkedve vetélytárs nélkül maradt. Új, halálos ellenséget keresett és talált hát magának: a másik embert.

  • Orbán Zoltán zoopedagógus, Jászberényi Állat- és Növénykert:

    A háborúk fajunk nyúlfarknyi történelmének legsötétebb epizódjai, melyek a szomorúságot és halált hadak formájában hozzák el otthonainkba. A véres harcok kétes eredményeként megszülető határok pedig folyamatos frontvonalként csúfítják el a világ térképét. A történelemírás a kutatók minden törekvése ellenére szubjektív, kiragadó, s ebből következően hiányos. Az erősebb nemzetek mellett a kisebbek csak másodhegedűsök, a férfiak mögött a nők szerepéről alig esik szó. S vajon ismerjük-e azon élőlénytársainknak a miénkkel párhuzamosan folyó történelmét, akikkel a Földön osztozunk? Tudjuk-e, hogy hadaink, háborúink és határaink milyen hatással vannak az életükre?

  • dr. Bihari Zoltán :
    Az igazi vesztesek14 [966.23 kB - PDF]EPA-02152-00050-0090

    Amikor bombák hullanak és gépfegyver kelepei, az árvák és özvegyek sírása közepette senki nem figyel oda az állatvilágra. Pedig az emberiség gyilkos háborúi a természetet sem hagyják érintetlenül: Vietnámban lángokban állt a dzsungel, Afganisztánban nemcsak a terroristákra, de a denevérekre is ráomlottak a felrobbantott barlangok, és míg az Arab-öbölben az emberek az olajért csatáztak, a tenger állatai az olaj ellen vívták élethalálharcukat. Magyarországra is érkeztek menekültek négy lábon, szárnyakon a délszláv háború idején.

  • Dr. Hangay György :

    Az élet: küzdelem! - gyakran hallhatjuk ezt a már-már közhelynek számító madáchi mondatot, mely megcáfolhatatlan igazságból fakad. A földi élőlények világa, az élet fennmaradása, a darwini evolúció javarésze a létért való küzdelmen alapszik. A küzdelem, a fennmaradásért vívott harc sokféle lehet, sokszor szinte felismerhetetlen, de ha leegyszerűsítjük a dolgokat, akkor láthatjuk, hogy minden egyes élőlény létezése első pillanatától kezdve szüntelenül harcol az elmúlás, a halál ellen. Ez a harc gyakran a klimatikus körülmények ellen összpontosul, de jellemzőbben más élő szervezetek ellen

  • Bárta István :
    Szarvasháború. Puskák, agancsok, paragrafusok26 [629.45 kB - PDF]EPA-02152-00050-0130

    A szarvasok betelepítése Új-Zélandra az ember természetátalakító tevékenységének egyik legnagyobb és leghoszszabb időtartamot felölelő, "élesben" folytatott kísérlete, amely valóságos hadiállapot kialakulását eredményezte a szigetcsoporton. A helyzet gyakran az ember és állat közötti hadviselésig fajul

  • dr. Tóth Péter :
    Ember az állatban30 [1.06 MB - PDF]EPA-02152-00050-0150

    Sok kutató az emberi erőszakot, a gyilkosságot és a háborút mind a mai napig kizárólag a kultúra, a civilizáció káros mellékhatásaként könyveli el, kizártnak tartva azt, hogy ösztönvilágunk, "állati" örökségünk is meghúzódhat agresszív hajlamaink hátterében. Pedig legközelebbi rokonaink, a köztudatban mókás, vidám teremtésként ismert majmok élete sem mentes az erőszakos cselekményektől. Bennük azonban többnyire felülkerekedik a gátlás, az élet kioltásának ősi tilalma. Vajon az ember miképpen engedhette ki a szellemet a palackból?

  • N. S.:
    Árvíz Gemencen35 [446.01 kB - PDF]EPA-02152-00050-0170

    Ez év márciusában régen nem látott mértékben megáradt a Duna. Ez adta a gondolatot, hogy egy barátommal hirtelen úgy döntsünk, leutazunk a Gemenci Erdőbe, hogy kameráinkkal megörökítsük a magas vízben állá erdőt, a menekülő vadakat, s ha lehet, segítsünk a mentésben

  • B. I.:

    A Biblia első könyvében olvashatjuk, hogy Isten, miután az ötödik napon megteremtette az embert, így szólt hozzá: "Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog. Nézzétek, nektek adok minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen."

Híradó

  • Körösi Levente :
    CITES-hírek42 [453.77 kB - PDF]EPA-02152-00050-0260

Mi újság az Állatkertben? Összeállította: Hanga Zoltán

Letöltés egy fájlban [11 MB - PDF]

A digitális változat készült a MEK Egyesület és az ISZT támogatásával; a Göncöl Alapítvány, a Süni Egyesület, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert engedélyével.
Országos Széchényi Könyvtár • E-könyvtári Szolgáltatások Osztálya © 2011