Kedves Barátunk!
2022. május 9.

Egy a történelmi filmek készítésével kapcsolatos könyvbemutatóról, a kereskedelmi forgalomban el nem érhető könyvek internetes publikációjáról és a 110 évvel ezelőtt született Ottlik Gézáról is olvashat e heti hírlevelünkben. 

Családi nap az Emlékhelyek napja tiszteletére
RENDEZVÉNY 2022. május 14.

Ünnepeljük együtt A család nemzetközi napját! Járják be velünk az Országos Széchényi Könyvtár emeleteit, kalandozzunk játékosan a sötét raktárakban, tekintsék meg kurátori vezetéssel a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal kéziratai ihlette és a történetük köré épített kiállításunkat, s vigyék haza a Landerer és Heckenast nyomdagépen saját kezűleg kinyomtatott Nemzeti dalt! A kézműves sarokban kicsik és nagyok együtt játszhatnak az óriás kirakókkal, együtt készíthetnek könyvjelzőt és hűtőmágnest! 

További részletek

250 javaslat történelmi filmre
KÖNYVBEMUTATÓ 2022. május 24.

Az utóbbi években számos író, újságíró, közéleti személyiség fogalmazta meg, hogy kevés történelmi film készül Magyarországon, és amelyek elkészülnek, azok többsége nem a történelmi hitelességet és nem a nemzeti öntudatot erősíti. Jelen kis kiadvány szerzői ehhez a témához kívánnak hozzászólni építő módon.

További részletek

Amit ma nem vehetsz, tedd föl a honlapra!
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A kereskedelmi forgalomban nem elérhető könyvek, avagy a könyvtári tartalomszolgáltatás bővítésének új lehetőségei – A digitális kor beköszöntét egykor úgy ünnepeltük, mint amely forradalmasítja az információhoz és a kulturális javakhoz való hozzáférést. Nem számoltunk azonban azzal, hogy a technológia fejlődésével messze nem egyléptékű a megfelelő jogi környezet, illetve a sokszereplős kreatív ágazat minden érdekeltjét kedvezően érintő üzleti modell(ek) kialakítása.

További részletek

A három Mohács. Második rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

1537. Diakovár – az osztrák Mohács – 1536-ban az évtizedes belháború nyugvópontra ért: a két király, Habsburg Ferdinánd osztrák főherceg, a Mohácsnál elesett II. Lajos sógora és a Szulejmán által is támogatott Szapolyai János erdélyi vajda, az ország leghatalmasabb arisztokratája kész volt a megegyezésre. A béketapogatózással párhuzamosan mindketten keresték a török szultán támogatását. A helyzetet bonyolította, hogy a Ferdinánddal szimpatizáló korábbi nagyvezír, Ibrahim kegyvesztett lett és Szulejmán kivégeztette. Utóda, Ajasz Mehmed a Habsburg uralkodótól követelte a török területek elleni portyák leállítását és a magukat korábban adófizetésre kötelező horvát urak meghódolását és a beígért adó befizetését.

További részletek

Homo ludens
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

110 éve, 1912. május 9-én született Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, az Iskola a határon című regény alkotója. A XX. századi magyar intellektuális próza egyik legjelentősebb darabja első megjelenése óta jó egynéhány kiadást ért meg.

További részletek

Tárlatvezetések VERSHAZA című kiállításunkban
RENDEZÉNY 2022. március 22-étől

Kurátori vezetéseket tartunk A Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink alcímű kiállításunkban keddenként 11 órakor és csütörtökönként 17 órakor, valamint további időpontok is igényelhetők csoportosan a csoportvezetes@oszk.hu e-mail-címen.  

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: nagy.erzsebet@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd