Kedves Barátunk!
2020. május 25.

Pünkösdvasárnap véget ér a több évtizedes különgyűjteményi kutatások eredményeit újragondoló, játékos nyomozással társított Kincsek a nemzet könyvtárából című tizenegy részes blogsorozatunk. Tovább folytatódik – immár heti négy alkalommal – a Munkák és napok – és kincsek című jelenleg is folyó, szintén a különgyűjteményeink kincseit bemutató blogsorozatunk. Többek között erről is olvashat e heti hírlevelükben.

KönyvTÁRlat online
Online közösségi tartalom Hétfőnként

Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító 2017-ben az Arany János-emlékévhez kapcsolódva Arany Shakespeare-fordításairól, elsősorban az 1864-es Szentivánéji álom átültetéséről tartott előadást a nemzeti könyvtárban Fordítás és ferdítés címmel. Ezen a héten ezt az előadást idézzük fel közösségi tereinkben.

További részletek

Kincsek a nemzet könyvtárából
Online közösségi tartalom blogunkban Hétfőn és pünkösdvasárnap: befejező részek

Szent György napjától hetente kétszer, hétfőnként és péntekenként egy-egy kincs és egy-egy értékes muzeális könyvtári dokumentum került a megszokottól különböző, színesebb megvilágításba blogunkban. A történetek sok esetben bonyolult és az olvasó nyomozására váró összefüggései nem véletlenek. Farkas Gábor Farkas művelődéstörténész, a Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartása-iroda vezetője a nemzeti könyvtár különgyűjteményein alapuló több évtizedes kutatások eredményeit gondolta újra a nagyközönségnek szóló sorozatában, amely a héten zárul.

További részletek

Trianon 100 – Emlékműveink sorsa a Kárpát-medencében
Online közösségi tartalom blogunkban Keddenként és csütörtökönként

Az első világháborút követően a megszállt területeken módszeresen megindult a magyar emlékművek pusztítása, csonkítása, illetve kegyeletsértő átértelmezése, aminek számos esetben páratlan művészeti alkotások estek áldozatául. A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából ezeket az emlékműveket mutatja be hetente két alkalommal, kedden és csütörtökön blogoldalunkon Elbe István információszolgáltatási igazgató.

További részletek

Szolgáltatásaink a korlátozások idején
Online tartalom Folyamatos

Ugyan olvasótermeink zárva tartanak, de honlapunkon folyamatosan ismertetjük online szolgáltatásainkat. Figyelmükbe ajánljuk adatbázis-ajánlónkat, tematikus tartalomszolgáltatásainkat, a Magyar Elektronikus Könyvtár tartalmait, valamint közösségi tereink összeállításait. Beiratkozott olvasóink számára előfizetett adatbázisaink egy része továbbra is elérhető otthonról, lejáró olvasójegyeiket pedig kérésükre, két hónappal díjmentesen meghosszabbítjuk.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd