A dél-svédországi magyarok családi lapja
2. évfolyam 8. szám 2001/4
Koppenhágai Lap
Grönland-Tibet 4-1
Politiken: Torben Östergaard Möller
Ford.: Lazarus
     Egy amúgy "amputált" grönlandi válogatott szombat délután végül is ragyogó sportteljesítménnyel búcsúzhatott a Vanlöse stadiontól, a Tibet elleni 4-1-es győzelem emlékével. A párolgó vizes nyári aszfalt szaga, és a kerítés mögül egy igazi focimeccs már szinte kötelező virsli és pirított kenyér [inkább zsömlécskék ezek illata áradt Vanlöse-i* villasoron. 5011 Grönland-Tibet szurkoló [a túlnyomó többség mindkét együttesnek drukkolt!] teremtett egy igazi válogatott meccshez méltó atmoszférát.**
     Ami pedig a focit illeti az majd végig egyenlők küzdelmének bizonyult. Ehhez azért hozzá kell tenni, hogy a grönlandi csapat nyolc törzsjátékosát volt kénytelen nélkülözni, akik a Grönlandon éppen dúló sztrájk miatt nem érkezhettek meg időben. (...) Noha Dániát sokkal szorosabb szálak fűzik ugye a grönlandiakhoz, mint a tibetiekhez a Vanlöse stadion semmiképpen nem hasonlított egy grönlandi hazai pályához. A pálya körül több bódéban agitáltak és árultak a tibeti ügy javára. Könyvet Tibet szellemi és politikai vezetőjéről a Dalai Lámáról, és például a Hummel [dán] sportszergyártó legújabb tibeti válogatott mezét is - ami máris szinte kultikus státuszt ért el. Több lelkes szurkoló élt is az utóbbi ajánlattal.
     - Az egész egy zseniális ötlet, amit mindenképpen támogatok. Ez egyébként életem elsô focimeccse is. - mondja a koppenhágai Birgitte Nygaard, aki sok éve tagja a Tibet Charity mozgalomnak.
     A bejáratnál B.N. csakúgy, mint szinte mindenki ingyen felszerelkezhetett [a Poltiken által nyomtatott!] grönlandi és tibeti papírzászlóval. És amikor a 12. percben a tibetiek gólt lőttek, a tribünök színekben és örömujjongásban robbantak fel. Az első félidő 1-1-re végződött, és a grönlandi táborban a csapat nem egészen kielégítő startja miatt csalódott hangokat is lehetett hallani. No de a második félidőben, egy jó félóra után volt öröm a a vezető gól után. A két további gól az utolsó tíz percben esett.
     A meccs után Sepp Piontek [a grönlandiak vezetője, német származású, sok évig a dán válogatott edzője is volt] elégedetten nyilatkozott a játékosok teljesítményéről. A Dansk Boldspil Union is - amely nem kívánt a meccsel semmilyen viszontba kerülni - kapott néhány keresetlen szót közben.
     - Azért örülök, hogy a DBU 'tartózkodása' ellenére mégiscsak lejátszhattuk a meccset Dániában.

Jegyzet:
     * Koppenhága egyik "zuglója"
     ** Gyakorlott "roligán" (ez a dán szurkoló egyesület)