II. évfolyam. 6. szám 2001. május., ISSN 1404-7780

[vissza]

Lapszemle


Vevény helyett

A kért címet még nem kaptam meg, de a lap bankszámát, ahol előfizethetek igen. Válaszul küldtem a SMOSZ Vallomások az anyanyelvről című könyve mellett néhányat saját könyveimből és a Magyar Liget idei első számát is. Természetesen bérmentve. A Magyar Liget ingyenes az Oslói Híradó nem. Így aztán le kell mondanom a lapcseréről.(?) Közérdekű szolgálatként végzett lapszerkesztői munkámat megtoldtam az ebben a lapszámban bemutatott Magyarok Norvégiában című, példamutatóan szerkesztett nagyszerű kiadvány árával ( 268,96 korona), de sajnos többre nem futja. "Tudnunk kell egymásról!" Miközben mindig valami jobban reménykedünk, sajnos nem hagyhatunk fel a csüggedéssel sem.

Vigasztaló levél

a Magyar Krónika című világhálón megjelenő kanadai lapfolyamtól
Kedves Károly,
két napja vagyok a "hunsor társasághoz" beiratkozva, és ott olvastam Lapzárta című levelét. Őszinte együttérzésemet fejezem ki és biztosítom, hogy nincs egyedül érzéseivel és tapasztalataival, de ezt úgyis tudja. Hasonló gondokkal küszködünk mi is, nemcsak az, aki öt éve van távol hazájától, de a ki 30 -40 éve itt él az is mindennapi problémának tekinti az Önét. Azt is tudjuk, ha ezen a problémán megakadunk, és ezt akarjuk megoldani, akkor semmire nem megyünk. Egyetlen út amin előrehaladunk, ha mint a strucc, nem vesszük észre, azokat az erőket, amik akasztanak, esetleg visszahúznak bennünket, de előre megyünk. Tudom ez sokszor nehéz, mert mindenkinek vannak pillanatai, amikor nem könnyű ezt a filozófiát követni. De egy a szerencsénk, hogy ez az érzés mindenikünkre más időben jön rá, így egymást buzdíthatjuk, és ebben van a mi erőnk. Ezért szoros kapcsolatot kell tartanunk, tudjunk egymásról és segítsük egymást, amikor rászorulunk. Mindenikünknek vannak ilyen nehéz napjai. Amit fel tudok ajánlani, az a mi honlapunk oldalai. Amikor szüksége van rá, mindig használhatja, küldje írásait, üzeneteit, és azok biztosíthatom mindig megjelennek. Nekünk is vannak nehézségeink, de igyekszünk túljutni azokon. Volt már egy cikk, amit írt nekünk pár hónappal ezelőtt, biztos emlékszik rá, de utána nem jött más, és nem akartam tolakodni, gondoltam más irányú elfoglaltsága van. www.magyarkronika.com Ha megengedné, a Lapzárta című levelét, vagy legalább is a lényegét már fel is tenném oldalainkra. Kérem írja meg, mit gondol és dolgozzunk együtt. Üdvözlettel:
G.M. Mária, Kanada

ooo

Örömmel
nyugtáztam a bíztatást és azóta számos írásom jelent meg ebben a remek lapfolyamban, amit - ezt másoktól is tudom - szívesen olvas egész Amerikában az ottani magyarság. Olvasónk figyelmébe ajánlom A nevekről és a Magyar szervezés című hosszabb, közérdekű tárgyú írásaimat.



Híradó

Új köntösben jelent a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapjának idei első száma - írja a lap harmadik oldali írásában az új szerkesztő, Újvári Tünde. A XX. évfolyamának 79. számát lapozgatva az olvasó örömmel fedezi fel, hogy nemcsak ennyiről van szó. Korszerűsített lap lett a szervezett svéd-magyarok sárga újsága. Famentes félfényes, fehér papíron kétszínű nyomással készül, így ez a 16 oldalas lap kifogástalan minőségben fényképeket is közölhet. Ugyancsak szembetűnően eltérő a lap anyagainak tálalása. Elődjével szemben, amely inkább a tudományos közleményekhez illő tálalást részesített előnyben, ez a lap, változatos hasábbeosztásával is segíti az olvasót a benne való eligazodásban, és oldja tartalmának itt-ott még fellelhető egyhangúságát. De a lap tartalmát tekintve is biztató jeleit látjuk az újnak, hiszen a népes szerkesztőség tagjai (Bihari Szabolcs, Dugántsy Mária, Kalocsi Margit, Kormos László, Lázár Oszkár, Újvári Tünde és Veress Zoltán) minden bizonnyal a változatos újságírói műfaj hívei. A Híradó felhagyott a takarékosnak mondott kéthasábos tördeléssel, a híreknél a találó négyhasábost használja, hat fotójának tördelése is szakszerű. A lapban egy cikk, 17 beszámoló, négy jegyzet, egy interjú, három felhívás, 18 hír ( 15 tallózás és csak három helyi jellegű), valamint egy közérdekű hirdetés található. A cikk a magyar politikai helyzetével foglalkozik, a beszámolók a svédországi magyar szervezetek tevékenységéről szólnak, szerzői csaknem mind szervezeti vezetők. A két híroldalon csak a kettős állampolgárságra vonatkozó törvénytervezet svédországi vonatkozású. Dicséretes a lap szenzációja, az utolsó oldalt betöltő interjú Kenyeres Ilkával, a svéd szépségverseny előtt. (Azóta a tévéből majd mindenki tudja, hogy az idén ő Svédország harmadik legszebb lánya.) Az első számot tekintve feltételezzük, hogy az elkövetkezőkben a lap a SMOSZ új, hármas feladatának megfelelve behatóan foglalkozik majd az anyanyelvápolással. Például riportban vagy körkérdésre kért válaszokkal bemutatja miként működnek a szervezetekben az anyanyelvi körök. Bemutatja a Magyar Házban beindult idősek napközi otthonát, hogy a jó példát követve máshol is próbálkozzanak ezzel. Talán majd a nevelő szándékkal belátást nyújt, vitát indít a magyar szervezetek belső, szervezési gyakorlatába is, segít svédországi önismeretünk, múltunk feltárásában, a tagok építő véleményeinek közlésével stb. Mindenre persze, nem futja, de korszerűsítve bizonyára még inkább szolgálja majd a a SMOSZ működésének további jobbítását. Érdemes volna a lap tartalmát a Szövetség honlapján is közzé tenni - a tagok ingyen kapják -, hogy mások is olvassák.



Bölcsességtár:
Óvakodnunk kell attól, hogy megismerjük az embereket, mert akkor szép lassan megszeretjük őket.
Erland Josephson


felelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2001., A.D.