II. évfolyam. 5. szám 2001. március., ISSN 1404-7780

[vissza]

Malmői Lap
2. évfolyam, 5. szám 2000 / 1.


Tíz éves jubileumát ünnepli az idén a Malmői Magyar- Svéd Egyesület!

Tavaly, a magyar államalapítás évezredfordulója alkalmából a SMOSZ-tól díszoklevelet kaptak a magyar művelődésért végzett jó munkájukért.
ooo


Magyar nyelvtanfolyam

kezdőknek és haladóknak
Végh János tanfolyama már 6-8 jelentkezővel elkezdődik a kellemesen lakályos és minden szükségessel felszerelt magyar klubban. Jelentkezni személyesen és telefonon a klub nyitvatartási idejében.
ooo


MINDEN MALMŐI MAGYAR
ünnepe a mi ünnepünk. Osztozzunk örömeikben és fájdalmukban is.
ooo


SZÜLETÉSNAPJÁN
szeretettel üdvözlünk minden ünnepeltet. Tudnunk kell egymásról! Családtagjaikat, barátaikat, ismerőseiket minden esemény alkalmával hirdetésben is köszönthetik olvasóink.
ooo


A Révész alap számlaszáma:
51 58 36 - 5
Az egyesület pénztárosánál is kapható befizetési utalvány.
ooo


AKIK MELLETNÜK JÁRNAK


Hoffman Zsuzsa

Édesanyjával Vajdaságból érkeztek Svédországba. Itt végzett Zeneakadémiát. Sokoldalú művész. Kürtős, de énekel, zongorázik és vezényel is. Zenetanárként is működött. Svédül, angolul és szerbül is beszél., magyarul, szerbül, svédül tolmácsol.
Lányai: Erika és Mónika választékosan beszélnek magyarul, pedig édesapjuk amerikai-svéd. Anya és lányai együtt is szerepeltek már zenei műsorokkal Svédországban, de külföldön is. Hoffman Zsuzsa tagja a budapesti Fészek Klubnak, ahol a "Hoffman - trió" fellépését tervezik.

A VIASAT 3 TÉVÉCSATORNA

Vezérigazgatója: Dr. Pártos Ferenc. Az új magyar tévécsatorna tulajdonosai többségben svédek. A londoni székhelyű MTG Európa egyik tőkeerős vállalkozása, főleg fiatalokhoz szól.

Állatkiállítás

A Lund melletti Kavlingében nemrég háziállat kiállítást rendeztek. Bégetéstől, gágogástól, nyerítéstől hangos volt a környék. Volt itt csincsilla - fajta házinyúl, póniló, kecske, birka, kutya, macska, liba , kacsa. És ott parádézott az ausztráliai futómadár (amit idegen szóval emunak neveznek) és a strucc is. Ezek tojásainak héjából készült ékszereket is bemutattak.

Ide tartozik az a nemrég felröppent hír is, hogy egy Koreában is tanító svéd nyelvtanár azt szorgalmazza: legyen a svéd vendéglőkben is kutyahús. A svédek állatbarátok és kutyabarátok. Nem valószínű, hogy szívesen fogadnák a vendéglők étlapján a farkcsóváló háziállatuk fajtáját.

Dr. Szalontai Éva

ooo


Gondolatok a malmői egyesület tíz éves évfordulóján

A svédországi magyar szervezetek között, a helyi hatóságokkal kialakított kiválóan jó viszonyát tekintve, élenjáró a malmői egyesület. Nem ismerünk arra hasonló példát, hogy valamely egyesületünknek államilag fizetett alkalmazottja legyen. Malmőben Jancsák Ilona az egyesület elnöke. A helyi önkormányzat anyagi támogatását élvezi, és ennek megfelelően behatóbban foglalkozhat a magyar közösség ügyeivel, mint máshol, ahol csupán szabadidejük feláldozásával tehetik ezt vezetőink. Innen az, hogy naponta nyitva tartott klubjukban, közösen született ötleteiknek megfelelően pezseg az élet. Ez az a biztos pont, ahonnan kiindulva és amelyre támaszkodva a magyarok művelődési, hagyományápoló, anyanyelvmegőrző, és egyéb tevékenységei kibontakozhatnak. Hogy jó úton járnak, bizonyítja ezt az ezredfordulós ünnepségek részvevőinek száma. Kétszáznál többen jöttek el, amikor a színházi előadás előtt Bihari Szabolcs SZMOSZ elnöktől Jancsák Ilona átvette a kitűntető oklevelet. Az egyesület régóta tudatában van annak, hogy valamiféle folyamatos kiadvány nélkül szegényebb volna tevékenysége. A Magyar Ligetbe foglalt Malmői Lap egyelőre gyerekcipőben jár. De ha tartósan kialakul majd szerkesztőcsoportja , élénkebbé és célirányosabbá tehetik a több irányban bővíthető lap segítségével tevékenységük alapvető szükségleteit: a magyar nyelv és hagyományaink szüntelen ápolását . . (ML)


felelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2001., A.D.